Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Zwisy kompa z nieznanych przyczyn...
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
chojny
Od pewnego czasu mój komputer po pewnym czasie swojej pracy po prostu się zawiesza. Ale nie jest to zwist w którym nie reaguje np. kursor i nic się już nie da zrobić. Na przykład nie może znaleźć dysków ("latareczka" po wejściu w Mój Kompuer), po kliknięciu w inne ikony (np. IE czy GG) nie pojawia się żadna reakcja (no może tylko taka że na 5sec. pojawia się przy kursorze mała klepsydra), menadżer zadań nie chce się uruchomić. Tak czy tak - trzeba go ręcznie restartować. Doprowadza mnie to juz do białej gorączki. Czy ktoś może znać przyczynę? Słyszałem opinię że płyta główna się przegrzewa i niewykonuje zadanych jej poleceń (w celu uniknięcia dalszego przegrzewania)... Wszystkie elementy wewnątrz odkurzyłem i nadal jest tak samo.... Co mam zrobić?
Pomóżcie proszę!
mj
QUOTE(chojny @ 29 05 2005, 09:51)
Od pewnego czasu mój komputer po pewnym czasie swojej pracy po prostu się zawiesza. Ale nie jest to zwist w którym nie reaguje np. kursor i nic się już nie da zrobić. Na przykład nie może znaleźć dysków ("latareczka" po wejściu w Mój Kompuer), po kliknięciu w inne ikony (np. IE czy GG) nie pojawia się żadna reakcja (no może tylko taka że na 5sec. pojawia się przy kursorze mała klepsydra), menadżer zadań nie chce się uruchomić. Tak czy tak - trzeba go ręcznie restartować. Doprowadza mnie to juz do białej gorączki. Czy ktoś może znać przyczynę? Słyszałem opinię że płyta główna się przegrzewa i niewykonuje zadanych jej poleceń (w celu uniknięcia dalszego przegrzewania)... Wszystkie elementy wewnątrz odkurzyłem i nadal jest tak samo.... Co mam zrobić?
Pomóżcie proszę!
*

Możliwości jest kilka, ale najprawdopodobniej przyczynami sa:
-plytka glowna jest niestabilna- na to pomaga wymiana sprzetu ; )
-komp niewyrabia z taka iloscia aplikacji - wymiana na cos mocniejszego
-Procek sie przegrzewa- rozkrec kompa, wymien wiatraczek na bardziej efektywny, i pokryj proca lepsza pasta termoprzewodzaca(w roznych typach prockow robi sie to inaczej )
-komp jest ostro zawirusowany- odpal go w trybie awaryjnym i pusc skaner antivirusowy- na 99% pomaga.
-Komp jest po prostu zaśmiecony- wyczysc rejestr, jak to niepomoze to format i na wiecej razy" instaluj z glowa "
-Masz win 98, lub millenium- zmien na 2000 pro, lub na xp pro, bo tamte niemilosiernie zamulaja kompa.
Burzasty
Mam identycznie to samo. Kiedy sie zawiesi, czasami nie chce sie podniesc winda przy restarcie. Wtedy odpinam taśme od dysku, i jeszcze raz ja wkladam - pomaga. Tasma na pewno to to nie jest, bo wymienialem i jest to samo. Co nie ze przy zwieszcze tak jakby cos pykalo w dysku ? ( chyba ).
Wg mnie to jest dysk, ma jakies bledy lub bady. Mi sie wiesza przy np. kopiowaniu plikow, do konkretnych folderow, lub sluchaniu muzy wlasnie z tamtego dysku.

Możliwe

-komp niewyrabia z taka iloscia aplikacji - wymiana na cos mocniejszego

Możliwe

-Procek sie przegrzewa- rozkrec kompa, wymien wiatraczek na bardziej efektywny, i pokryj proca lepsza pasta termoprzewodzaca(w roznych typach prockow robi sie to inaczej )

Też mozliwe

-komp jest ostro zawirusowany- odpal go w trybie awaryjnym i pusc skaner antivirusowy- na 99% pomaga.

Nie zadziala, po formacie to samo.

-Komp jest po prostu zaśmiecony- wyczysc rejestr, jak to niepomoze to format i na wiecej razy" instaluj z glowa "

Tak samo nie zadziala

-Masz win 98, lub millenium- zmien na 2000 pro, lub na xp pro, bo tamte niemilosiernie zamulaja kompa.

I to niestety takze nie.

Tak mowie zebys nie tracil czasu, sprawdzalem na sobie.
el ZAX
Najlepiej zrobic to, co sie kryje pod slynnym haslem "format C:/" i powinno byc po problemie - wirusy potrafią rozpier... w kompie doslownie wszystko (ostatnio mialem chore jazdy z kartą sieciową). Ofkoz zakladam ze nie trzymacie na jednej partycji systemu i progsów/waznych dokumentów tongue.gif

EDIT:
komp jest ostro zawirusowany- odpal go w trybie awaryjnym i pusc skaner antivirusowy- na 99% pomaga.

Nie zadziala, po formacie to samo.

Huh, to musi byc cos ze sprzętem... Jak format nie pomaga...
wsm
moze dysk sie sypie, sprawdz czy nie ma badow.
chojny
Dzięki za porady ale to wciąz nie to...

QUOTE("Bober")

Dystk formatowałem 4 dni temu (w Boże Ciało - 26 maja) wiec niemożliwe żeby były to wirusy. Tak samo jest przed formatem jak i po - też myślałem że to wirusy ale to niemożliwe. Miałem MKS'a_2004 oraz Nortona 2004 i żaden nic nie wykrył. Wirusy wiec na 100% odpadają.
Jesli chodzi o instalacje to niesądzę żebym instalował byle co. Mam tylko niezbędne programy (WinAmp, DVDPower, AcrobatReader, Nero, GG, Skype, QuickTime itp.). Jako że studiuje grafikę poinstalowane mam pakiety Photoshopa oraz Corela.

QUOTE("Bober")

Od samego początku jadę na XP Professional.

QUOTE("Bober")
-komp niewyrabia z taka iloscia aplikacji - wymiana na cos mocniejszego.

Mocniejszego? Ty mnie nie załamuj! Intel Celeron 2,60GHz, 256MB RAM, Radeon 9200 Gigabyte, Asus P4PEX, HD Maxtor 120GB
Niewydaje mi się żeby gra w pasjansa tak go zwalniała - zdaża się właśnie że nawet po takiej "grze" potrafi przyjąć wyżej opisywanego zonka...

Chodzi o to że takie problemy zaczeły się z dznia na dzień (gdzieś od tygodnia)!!

Ktoś ma może jeszcze jakieś propozycje?
Di_
Ile czasu masz ten komputer?
chojny
Rok z hakiem....
Już komp był w serwisie z tego powodu.... Taka ustarka pojawiła się też wcześniej... Oczyścili radiator i komp chodził jak złoto... właśnie od tygonia znów problem ten się pojawił... Myśląc że to znów radiator sam go wyczyściłem - nic tym razem jednak to niepomogło....
Dlatego się pytam co to może byc zanim znów odda kompa do serwisu a oni przytrzymją go tam znów zapewnie przez miesiąc... tym bardziej że będzie za niedługo sesja a zdanie projektów graficznych bez kompa jest niemożliwe confused.gif
HELP!
mario87
a może coś podkręcałeś? grafe, procesor?
sprawdz też temperature procka i grafy
chojny
Nic nie było grzebane przy takich rzeczach i to jest pewne na 1000%!
W jaki sposób moge sprawdzić temperaturę? Jakiś program??
mario87
aida32 i w biosie
mj
CYTAT

QUOTE(Burzasty)
I to niestety takze nie.

Pomaga na 100%(przynajmniej u mnie, mialem millenium, po zmianie na 2000pro komp chodzil jak zupelnie inna maszyna)

QUOTE(Burzasty)
Tak samo nie zadziala

Format dysku niezadziala oO
Przeciez wszytsko co masz na twardzielu(wirusy, programy, trojany, ogolnie wszystkie pliki) jest formatowane, wiec jesli chodzi o software to wszystko co mozna zrobic.

QUOTE(Chojny)
W jaki sposób moge sprawdzić temperaturę? Jakiś program??

CpuCOOL, polecam.

Co do autora topiq'u- wydaje Mi sie, że przyczyna twoich problemow moze wynikac z niestabilnej plyty glownej,(chociaz asus (pipi) nierobi), lub z dyskiem(sprawdz go przy uzyciu norton ghosta). Sprzecior wyrabia i to calkiem niezle, ale mozliwe, ze firewall zamula ci kompa(ale ze az tak blink.gif )
Burzasty
QUOTE(Bober @ 29 05 2005, 18:14)
Przeciez wszytsko co masz na twardzielu(wirusy, programy, trojany, ogolnie wszystkie pliki) jest formatowane, wiec jesli chodzi o software to wszystko co mozna zrobic.

Ale wg mnie to jest wina sprzetowa.
chojny
OK - mam AIDE32 i wykazał że:
płyta głowna - 38 stopni C
procesor - 45 stopni C

Wentylator - średnio 3870 RPM
chojny
QUOTE(Burzasty @ 29 05 2005, 18:18)

*

W sumie się cieszę że to nie wina sprzętowa - wiem przynajmniej że nie będzie zbędnych wydadków wink.gif Ale skoro nie sprzętowa to wygląda na to że systemowa... ale skoro robiłem formata? Więc co to może być?
keyzee
Miałem podobny problem.Sprawdź czy pamieci,karty graf są dobrze zamocowane.
Podotykałem go i mu przeszło:)

W ostateczności reset BIOSu to pomagało w innych przypadkach.
Burzasty
QUOTE(chojny @ 29 05 2005, 18:24)

*

W sumie się cieszę że to nie wina sprzętowa - wiem przynajmniej że nie będzie zbędnych wydadków wink.gif Ale skoro nie sprzętowa to wygląda na to że systemowa... ale skoro robiłem formata? Więc co to może być?
*

Ech, ziom. Bez rozczarowania, ale przeczytaj jeszcze raz co napisalem. ;P
chojny
QUOTE(Burzasty @ 29 05 2005, 18:30)

*

*

*

Aha - sorki ale źle przeczytałem twoje zdanie. Przeczytałem to co chcaiłbym przeczytać.... To wszystko przez ten upał wink.gif
A wiec chyba mowa o płycie głównej... sad.gif
Burzasty
QUOTE(chojny @ 29 05 2005, 18:37)
QUOTE(Burzasty @ 29 05 2005, 18:30)

*

*

*

Aha - sorki ale źle przeczytałem twoje zdanie. Przeczytałem to co chcaiłbym przeczytać.... To wszystko przez ten upał wink.gif
*

albo o dysku. jak juz ci napisalem, mam tak samo, kiedy czasami odsluchuje muzy, z dysku E. wiesza sie tylko wtedy kiedy odczytuje dane z E.
mj
QUOTE(chojny)
*

Formatowales przypadkiem dysk niskopoziomowo ?
Możliwe, że zaislacz ci niewyrabia, ze plytka padnieta(moze kondensatory popuchniete)-tylko moje przypuszczenia, moze pamieci ram masz zle ?
Moze masz zle wlozone pamieci/cos do PCI.
Mozesz takze zresetowac bios, na wszelki wypadek zapisujac wszystkie ustawienia na kartce.
Wpadnij z dyskiem do kogos, i zobacz czy daje takie same objawy jak u ciebie.
To tylko moje przypuszczenia.
Pozdro
chojny
Niskopoziomowo??? A z czym to się je confused.gif jeżeli to może pomóc to mogę pwoiedzieć tylę że formatowałem z płyty Windowsa XP.
A czy zasilacz lub coś innego niewyrabia? Nie wiem - to pojawiło się z dnia na dzień wieć nie wiem czy tak nagle by mu się cos odmieniło.
Dziękuję za uwagi!!!
Czekam na kolejne propozycje
mario87
co do zasilacza to możesz też w aidzie to sprawdzić, szukasz napięć i sprawdzasz jakie sa odstępstwa od normy

12V nie powinno siadać poniżej 11.5V
5V --------------''---------------- 4.85V
3.3V -------------''--------------- 3.28V
chojny
Tutaj też jest wporządku:

12V - średnio 12,20
5V - średnio 5,13
3.3V - średnio 3,36
C1REX
Takie zachowanie jest bardzo częste przystarzeniu się kompa opartego na starych amd lub bardzo nowych intelach. Przeważnie zdjecie klapy obudoway pomaga.

Pasta na procku się starzeje, pokrywa się wszystko kurzem i chłodzenie nie wyrabia.

Sprawdź dla pewności temp procka po zwisie. Może to tylko to. Sam to mam. Wielu znajomych też. Poza tym, to przy lepszym chłodzeniu może też nieco wydajność skoczyć.

Oczywiście temp. sparawdzamy tylko po zwisie, bo tylko wtedy ma sens. Im intensywniej pracuje, tym temp wyższa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.