OK, bedzie podwojny post, ale nie chce mi sie kasowac i edytowac tamtego ;p
Po dwoch godzinkach mozna stwierdzic co nastepuje...
Nowy batman, jest tak naprawde zlepkiem starych gier

Mamy tutaj mozliwosc /przesluchiwania' z punishera (nie az tak rozwienieta, ale nie jest to jej najwazniejszy aspekt) mamy mozliwosc wypuszczania batarangu, na wzor linki z tenchu, mamy mozliwosc wspinania sie po rurach rodem ze splinter cell. Jednak to wszystko sa tylko rozwiazania wziete z innych gier. Glowny kregoslup rozrywki jest wymyslony specjalnie na potrzeby gry z batmanem i musze powiedziec ze jest to zrobione calkiem fajnie...
Gra opiera sie na strachu. Na strachu ktory batman wywoluje u swoich przeciwnikow. Mozna go tez nazwac reputacja

(zreszta tak jest wlasnie w grze ;P ) Im bardziej 'niewidzialny' i tajemniczy jest batman, tym wiecej strachu wuwoluje i tym prosciej pozbyc sie przeciwkow. Gra w specjalnym tutorialu na poczatku, wyjasnia ze najprosciej obezwladnic grupke przeciwnikow, najpierw dzieki interakcji z otoczeniem (np zrzucic w ich poblizu klakte wiszaca na lancuchu w sytuacji gdy cie nie widza) a nastepnie bic najmocniejszego oponenta, gdyz pozostali widzac jak najsilniejszy z nich pada na deski, na pewno nie beda zwawsi i bardziej chetni do bojki. Na tym opiera sie wlasnie ta gra... Jak mozna sie domyslec, czasami ogranicza to rozgrywke... ogranicza w sensie liniowosci, gdyz takich interakcji z otoczeniem w danym pomiszczeniu nie moze byc za duzo, co wiecj zazwyczaj jest jedna. Na poczatku dostajemy wkazowki jak wystraszyc oponentow, ale potem trzeba myslec juz samemu...
Teraz pytanie, jak to sie sprawdza w graniu? No wiec sprawdza sie bardzo milo. Ta pseudoliniowosc tak na dobra sprawe nie przeszka. Jak kazda przygodowka ma w sobie elementy ktore trzeba wykonac tak jak programisci to sobie zaplanowali, ale wszystkie walki oraz kolejnosc, sposob itd itp, zaleza juz od ciebie. Czy np wejdziesz w grupke przeciwnikow i bedziesz probowal multiple attack, czy bedziesz sie staral wyciagac ich po kolei.
Co do walki, musze powiedziec ze nabrala ona kolorow. Batman dostal nowe mozliwosci (jump attack wyglada bardzo fajnie

) w postaci atakow na wiele osob, lub atakow z wykorzystaniem scian, a gdy przeciwnik blokuje, to mozemy albo dalej go normalnie lutowac, albo wykonac specjalny (ale dlugo ladujacy sie) power move, ktory przebije im garda (tylko ze wtedy ktos inny moze nas zaatakowac) no i oczywisccie sa tez finishery o ktorych pisalem. A gdy zostanie juz tylko jeden z przeciwnikow (lub gdy ogolnie jest tylko jeden) to mamy mozliwosc zlapania go, podniesienie i 'przesluchania' co jest naprawde fajna sprawa

Nie ma za duzo mozliwosci coprawda, ale zmieniaja sie okolicznosci w ktorych to robimy... Np taka akcja, wisimy sobie na rurze, naciskamy kolko, laduja sie krociutenka pseudoscenka w ktorej widzimy bandziora, krecacego glowa, w pewnej chwili odwraca sie w prawo i widzi batmana, mowiacego 'howdy'. Sam sie przestraszylem ;PPP Wyglada to bardzo fajnie i bardzo batmanowo

Wlasnie, co do klimatu, ktory jesli o mnie chodzi jest najwazniejszym elementem takiej gry. I musze powiedziec ze klimat jest naprawde swietny. Jest to zupelnie inny batman niz ten ktorego zaserwowano nam w poprzednich czesciach (filmu oczywiscie). Nie jest to smeiszny facecik w kostiumie bijacy zabawnych bad guy'ow. Fabula jest mroczniejsza, dotyczy wczesnej historii batmana, w ktorej udzial ma boss mafii Falcone. I juz samo to powoduje ze mozna odczuc wieksze powiazanie gry z komiksem, ktorego to musze przyznac jestem olbrzymim fanem. Dlatego tez, bardzo ucieszyla mnie zawartosc sekcji 'bonus' na plytce. Nie tylko sa tam do obrzejenia krotkie wstawki z gry, wcyiete z filmu wlasciwego. Ale sa tam wywiadu z aktorami, oraz z tworcami filmu. Ogladanie Michaela Caina (czyli Alfreda z flilmu i gry) mowiacego 'ze nie potrafi nawet oderbac poki co maila, a bierze udzial w takim czyms' naprawde poprawilo mi humor

Ale rownie wazna jest pozostala zwartosc. CZyli np 3 dodatkowe skiny, w tym jeden z Detective Stories :DDDD Czyli megaglupkowato wygladajacy stroj w ktorym batman wystepowal w najglupszych i najbardizej naiwnych historyjkach jakie zostaly o nim napisane ;PPP (mam ich calkiem sporo... i powiem ze ciezko jest sie przez nie przebic i zmusic do czytania ;] ) Jest jednak rowniez normalny stroj Dark Knighta, czyli szary

Co wiecej mozna powiedziec o samej grze. Chyba tylko tyle ze strona audio jest naprawde swietna, aktorzy uzyczyli swoich glosow poistaciom i zrobili to naprawed dobrze (na jednym z filmikow widac nawet jak to robili). Muzyka jest fajna i pasuje do gry. A grafika... jest naprawde swietna. Idealnie pasuje do gry, a modele postaci jak juz pisalem, sa po prostu fantastyczne (tgo chyba podobny silnik jak w przypadku gier z bondem od EA) ogolnie cala grafika prezentuje sie bardzo dobrze. Aczkolwiek widac momentami spadek frame rate. Jestem pewien ze wersja na xboxa bedzie lepsza, gdyz chyba on abyla docelowa. Skad to wiem? Na jednym z filmikow (wywiadow) widac jak ludzie graja w te gre. Jednak pad od konsoli jest ocenzurowany... Nie widze powodow zeby cenzurowali pada do PS2

Ale moge sie mylic

To tyle na temat gry, polecam ja zobaczyc i sprawdzic czy ten klimat wam pasuje, rogrywka nie jest plytka wiec sadze fanom tego gatunku gier sie sposoba. Jezeli o mnie chodzi to gra jest 100x lepsza od ostatnio wydanego punishrea. Pod kazdym wzgledem...