Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Hellraiser 7 - Deader
Forum PSX Extreme > Inne > Region Filmowy
2razyjot
Na DVD w USA przedwczoraj pojawila sie oficjalna kontynuacja serii.

Po odejsciu od konwencji znanej z 4 pierwszych czesci "Inferno" i "Hellseeker" (5 i 6 czesc kolejno) zaatakowaly fanow zakrecona fabula z dobrym, klimatycznym zakonczeniem i uwypukleniem schizowych motywow (vide "5" czesc). Jaki bedzie? Pelna recenzja mojego autorstwa w przeciagu 3 dni max, tymczasem garsc infosow i kilka fotek.

TRAILER

CODE
Buena Vista Home Entertainment wyda w regionie 1 (R1) film Hellraiser: Deader. Jest to już 7 odsłona tego kultowego w niektórych kręgach filmu. Tym razem reżyserią zajął się Rick Bota, a efekty specjalne zaprojektował Stan Winston . W sprzedaży pojawi się 7 czerwca 2005, cena wydania to około 30 dolarów.

W filmie zobaczymy: Doug Bradley / Henry Cavill / Kari Wuhrer / Paul Rhys / Georgina Rylance / Marc Warren

PIekielna kostka wydaje się mieć własne cele i przemierza świat w poszukiwaniu osób na tyle nieświadomych, by ją otworzyć. Tym razem na trop dziwnej grupy pseudoreligijnej wpada młoda dziennikarka (Kari Wuhrer) i jak to bywa z paparazzi zaczyna drążyć i szukać. Wszystkie tropy prowadzą do Rumunii, gdzie rzeczywistość naszego świata wymieszała się już z piekielnym okrucieństwem...

DVD Info:
Płyty: 1
Obraz: 1.85:1 panoramiczny / anamorficzny
Dźwięk: DD5.1 Surround w języku angielskim
Napisy: angielskie / francuskie / hiszpańskie
Dodatki:
- Komentarze audio: reżyser (Rick Bota) / charaktryzator (Gary J. Tunnicliffe) / aktor (Doug Bradley)
- Skasowane i wydłużone sceny z opcjonalnym komentarzem
- Making of...
- Efekty specjalne w siódmym Hellraiserze
- Od szkiców do realizacji, materiały porównawcze
- Zwiedzanie lokalizacji filmowych (Rumunia)
- Dodatek poświęcony w całości charakteryzacji aktorów
- Fotogaleria z planu filmowego
- Pokaz wpadek z planu filmowego

Yummmmmy ... ;p

Guess who's back? ;>

Swoja droga - co sadzicie o kierunku w jakim poszla seria? Dostosowanie sie do standardow dzisiejszego horroru, zbeszczeszczenie swietnych 3 czesci czy diametralna transformacja na lepsze?

Na zakonczenie - smaczek. tongue.gif

CODE
6 września w sklepach w Regionie 1 pojawi się ósma odsłona filmu Hellraiser, tym razem z podtytułem Hellworld. Kolejnymi ofiarami Pinheada będą hakerzy komputerowi.

Reżyseria: Rick Bota
Występują: Doug Bradley, Katheryn Winnick, Henry Cavill, Lance Henriksen, Christopher Jacot

DVD Info:
Rok prod.: 2005
Gatunek: horror
Obraz: 1.85:1 (anamorficzny)
Dźwięk: angielski 5.1 Surround
Napisy: angielskie, francuskie, hiszpańskie
Dodatki:
- Komentarz reżysera
- "Ticket to Hellworld" - sceny z planu
lukasz
o siódemce narazie się nie wypowiadam ,bo jeszcze nie widziałem ale już teraz moge ci powiedzieć ,że seria w częściach 5 i 6 poszła w dobra strone.dla mnie czwórka była już po prostu czerstwa i obejrzałem ją tylko ze względu na to ,że chciałem poznać historie kostki.jak 7 utrzyma poziom dwóch poprzedników to będzie dobrze.zresztą inferno to dla mnie jeden z najlepszych horrorów ostatnich at a to też o czymś świadczy.
2razyjot
QUOTE(lukasz @ 6 06 2005, 09:30)
o siódemce narazie się nie wypowiadam ,bo jeszcze nie widziałem ale już teraz moge ci powiedzieć ,że seria w częściach 5 i 6 poszła w dobra strone.dla mnie czwórka była już po prostu czerstwa i obejrzałem ją tylko ze względu na to ,że chciałem poznać historie kostki.

"4" o ile mnie pamiec nie zawodzi rozgrywa sie w kosmosie? Podobnie jak "Jason X" byla miernym nabijaczem kasy i pojechaniem po licencji ...

QUOTE(lukasz @ 6 06 2005, 09:30)
jak 7 utrzyma poziom dwóch poprzedników to będzie dobrze.zresztą inferno to dla mnie jeden z najlepszych horrorów ostatnich at a to też o czymś świadczy.
*

Hehehe, nie tylko dla Ciebie, schiz z korytarza i akcji z 'glaskaniem po klacie' zapadaja w pamiec na dlugo. smile.gif

Z opinii ludkow na wszelakich forach zagranicznych wynika, ze to film nakrecony malym kosztem ("V" i "VI" rowniez nalezy do "low budget") aczkolwiek posiadajacy charakterystyczny wydzwiek znany z poprzednich czesci. Niestety nikt nie odwolal sie do "V" badz "VI" co moze zle rokowac.

Ja tam ciesze sie na sama mysl na spotkanie z pin-headem i jego kwestiami - koles zwyczajnie rzadzi! biggrin.gif
lukasz
4" o ile mnie pamiec nie zawodzi rozgrywa sie w kosmosie? Podobnie jak "Jason X" byla miernym nabijaczem kasy i pojechaniem po licencji ...
czwóreczka rozgrywa się w przeszłości teraźniejszości i przyszłości.zarówno więc kosmos jest jak i powstanie kostki. smile.gif
2razyjot
QUOTE(lukasz @ 6 06 2005, 09:51)
4" o ile mnie pamiec nie zawodzi rozgrywa sie w kosmosie? Podobnie jak "Jason X" byla miernym nabijaczem kasy i pojechaniem po licencji ...
czwóreczka rozgrywa się w przeszłości teraźniejszości i przyszłości.zarówno więc kosmos jest jak i powstanie kostki. smile.gif
*

Anyway po powrocie do domu Hellraiser powinien czekac juz na mnie na biureczku. Doczekac sie nie moge. smile.gif

I of koz zapraszam do dyskusji nad obecna forma 'Powrotu z Piekiel', bo film ogladali pewnikiem nieliczni poki co.
JJJ
czesc akcji 4ki dzieje sie w kosmosie,raczej tylko wstep i zakonczenie...z czego 4ka jest tak jakby swoistym zakonczeniem wszystkich czesci hellraisera...
Diabeu
bo ja wiem czy zakończeniem? faktycznym zakończeniem historii Kirsty jest część 6, a i nawet ona ma otwarte zakończenie

a 4 nie jest nabijaczem kasy, chyba każdy był ciekaw genezy kostki? to taki bonus, cześć 0 icon_twisted.gif
lukasz
onejrzałem siódemke i.....czuje sie zawiedziony.po bardzo dobrej piątce i dobrej szóstce oczekiwałem więcej a tak wyszło coś a`la teenage horror plus bezradny pinhead.
2razyjot
QUOTE(lukasz @ 10 06 2005, 10:44)
onejrzałem siódemke i.....czuje sie zawiedziony.po bardzo dobrej piątce i dobrej szóstce oczekiwałem więcej a tak wyszło coś a`la teenage horror plus bezradny pinhead.
*

A fabula? Sa jakies zwroty fabuly czy wszystko jak po sznureczku? :> BTW: jak mniemam jest to powrot do konwencji z pierwszych czterech czesci i odstepstwo od klimatu z "Inferno" i "Hellseeker"?
lukasz
hmm odstępstwo jest takie ,że tamte części były dobre a to jest zła;) a fabuła idzie jak po sznurku bez żadnych komplikacji.
btw.w ogóle pomysł z tymi deadersami jest dla mnie nieudany.po prostu troche nie wyszło ale może komuś innemu sie spodoba.
2razyjot
QUOTE(lukasz @ 15 06 2005, 08:59)
hmm odstępstwo jest takie ,że tamte części były dobre a to jest zła;) a fabuła idzie jak po sznurku bez żadnych komplikacji.
btw.w ogóle pomysł z tymi deadersami jest dla mnie nieudany.po prostu troche nie wyszło ale może komuś innemu sie spodoba.
*

W ogole to kapa, zalozylem topic i mialem recenzowac za chwile ale zycie mnie pacnelo w potylice z plaskiej i komputer odmowil posluszenstwa na amen.

Kupuje w piatek nowy wiec cholera w przyszlym tygodniu sie wypowiem przy okazji w weekend przypominajac sobie klasyke. smile.gif
Vaster
Ogladałem już Deadera i jak dla mnie film jest (pipi),isty
Ale nie powinien mieć w tytule hellraisera-wystarczyło by samo deader
Pinhead i ekipa cenobitów (razem trzech-trochę mało)występują chyba z 5 minut na cały film.
Powtarzam film jest wyje,bisty ale dla mnie seria idzie w złą strone.
2razyjot
QUOTE(Vaster @ 15 06 2005, 12:49)
Ogladałem już Deadera i jak dla mnie film jest (pipi),isty
Ale nie powinien mieć w tytule hellraisera-wystarczyło by samo deader
Pinhead i ekipa cenobitów (razem trzech-trochę mało)występują chyba z 5 minut na cały film.
Powtarzam film jest wyje,bisty ale dla mnie seria idzie w złą strone.
*

Huh? W "Inferno" tez diabelskich pomiotow nie uraczyles czesto a mimo to film na stale zapisal sie w pamieci mojej i wielu znajomych zarowno z forum jak i parafki. Zalezy jak sie calosc przedstawi ... smile.gif
Ölschmitz
czy duzo strace z filmu jesli obejrze tylko piatke i szostke? smile.gif
Diabeu
jak nie znasz 1 i 2 to z 6 załapiesz może połowę, może mniej
MTL
wlasciwie to wystarczy luknac tylko 1, bo reszta (pomijajac zakonczenie V) to bubel solidny
Diabeu
ty to jak zawsze podejście ogrodnika prezentujesz fruwak
Vaster
Huh? W "Inferno" tez diabelskich pomiotow nie uraczyles czesto a mimo to film na stale zapisal sie w pamieci mojej i wielu znajomych zarowno z forum jak i parafki. Zalezy jak sie calosc przedstawi ...

Właśnie Inferno jeszcze nie oglądałem(robie sobie kolekcje cenobitów i tylko inferno mi brakuje)
Dla mnie jedna z najlepszych cześci była jednak dwójka,tam cenobici "szaleli"w trójce pod koniec w sumie też smile.gif
MTL
QUOTE(MTL @ 15 06 2005, 22:40)
wlasciwie to wystarczy luknac tylko 1, bo reszta (pomijajac zakonczenie V) to bubel solidny
*

raczej podejscie od strony nie fana, a kogos kto ocenia calosc jako film/horror - kiszka, Deader'a mozna, a nawet trzeba sobie darowac jesli sie za filmem nie przepada
2razyjot
QUOTE(MTL @ 20 06 2005, 02:09)
raczej podejscie od strony nie fana, a kogos kto ocenia calosc jako film/horror - kiszka, Deader'a mozna, a nawet trzeba sobie darowac jesli sie za filmem nie przepada
*

Jak powiem A, powiem B. Jak skumam poczatek jakiegos filmu i bedzie mnie nudzil to film i tak ogladne, jak zobacze 1 czesc to wciagne druga. Ogolnie wchlaniam filmy hurtowo, slabe zapominam, te dobre zapisuje w pamieci ...

'Hellraiser'? Dobra seria, a ze w wypadku "3" i "4" z lekka bez wyrazu to inna baja i panujacych wtedy trendow. "5" i "6" podciagnieta pod dzisiejsze nurty i patenty w horrorze wypada bardzo dobrze ... smile.gif

"Deader" najpozniej jutro w koncu zagosci w moim odtwarzaczu DVD, muehehehehe. biggrin.gif
2razyjot
'Konfiguracja Lamentu' i nierozlacznie powiazane z nia mistyczne zlo, powraca po raz siodmy! Tym razem wszystko kreci sie w okol mlodej Pani Reporter. Ta na polecenie swojego szefa wyjezdza do Rumunii by rozwiklac zagadke sekty, ktorej lider posiada moc przywracania do zycia zmarlych ...

Jednego bylem pewiem od samego poczatku! Skoro za kamera staje Rick Bota (znany chociazby z 'House on Haunted Hill' czy tez 'Tales From The Crypt: Demon Knight'), liczyc mozemy na stara szkole horroru polaczona z ostrym slownictwem tudziez szczypta czarnego humoru. W konwencji 'Hellraisera' i ostatnich czesci jakie dane mi bylo ogladac - nie wypadlo to przekonujaco!

Zadna niespodzianka jest, ze powraca moj ulubieniec Pinhead ze swoim przejmujacym glosem i mordercza precyzja w sprawieniu bolu. Zobaczyc dane Wam bedzie metamorfoze otoczenia w odniesieniu do piekielnego odpowiednika, 'zyjace lancuchy' i mistyczny uklad kostki. Tylko, ze tym razem wszystko jest ... bez wyrazu i pozbawione czegos, co przyciaga do ekranu!

Poprowadzenie akcji nie ruszylo mnie, chociaz z poczatku bylo klimatycznie - niestety im dalej tym gorzej i obecnosc Cenobitow i wizyta w szpitalu psychiatrycznym (ktora dawala pole do popisu!) niczego tu nie zmienia. Finalowa konkluzja to jakis mierny zart, w dodatku kwestie imc Joeya mogl sobie rezyser spokojnie darowac!

Podsumowac lekture nowej czesci 'Hellraisera'? Powrot do korzeni - czy to dobrze? Musicie sobie sami odpowiedziec, ja czekam na obraz, ktory przebije wrazenia, jakich dostarczyla mi piata czesc ... Jesli nie dostane tego w kolejnej czesci to bedzie to chyba przyslowiowym gwozdziem do trumny tej serii i to gwozdziem wyjetym ze lba pinheada - nie uwazam, aby ten film przyniosl komercyjny zysk ... A szkoda!

6+/10
Diabeu
'Konfiguracja Placzu'

blink.gif

to twój wymysł czy kogoś innego?
MTL
QUOTE(wujaszek_JJ @ 23 06 2005, 07:13)
6+/10
*

z ciekaowsci zapytam - jakim filmom dalbys 10/10?
2razyjot
QUOTE(_Diabeu_ @ 24 06 2005, 16:49)
'Konfiguracja Placzu'

blink.gif

to twój wymysł czy kogoś innego?
*

Moj blad - chodzi oczywiscie o 'konfiguracje lamentu' - nazwa kostki wymieniona w V czesci przy okazji rozmowy detektywa z psychologiem.

QUOTE(MTL)
z ciekaowsci zapytam - jakim filmom dalbys 10/10?

Kilka czynnikow skladuje sie na film, do ktorego wracam i wciaz chce o nim opowiadac innym w kwestii "musisz to zobaczyc" - to jest wlasnie dla mnie 'dyszka'.

'Pulp Fiction', 'Snatch', 'Nightmare On Elm Street', 'From Dusk Till Down', 'IT!', 'Trainspotting', 'Requiem 4 a dream' ...

Jest wiecej ale pozno jest a mi sie spac chce ... closedeyes.gif
Dante
Dobra ale jak umieścisz tą część w serii wyżej niz np.2 ale znacznie niżej niz 5

Bo nie wiem czy warto to sprawdzać jeśli jest takie sobie ja potrzebuję dobrego horroru w tej chwili
Diabeu
jak potrzebujesz nowego horroru to weź zobacz i sam ocenisz gdzie się plasuje = dwa w jednym zaliczysz
2razyjot
QUOTE(Dante @ 27 06 2005, 13:37)
Dobra ale jak umieścisz tą część w serii wyżej niz np.2 ale znacznie niżej niz 5

Powiem Ci jak mi sie to jawi, aczkolwiek kazdy z nas widzi to inaczej i kwestia gustow jest tutaj jak najbardziej aktualna ...

Dla fana filmow z Pinheadem i 'konfiguracja lamentu' nie ogladniecie ktorejkolwiek z czesci to skaza na honorze, kekekeke - jak wyjdzie kolejna czesc i tak wciagne ja jak najpredzej sie da! smile.gif

Aczkolwiek jesli tak sobie bawi Cie klimat Cenobitow itp. to odpusc sobie, nic nie stracisz bo dobry horror to z pewnoscia nie jest. Jest przecietny, ot, zapychacz czasu gdy masz go za duzo ...

QUOTE(Dante @ 27 06 2005, 13:37)
Bo nie wiem czy warto to sprawdzać jeśli jest takie sobie ja  potrzebuję dobrego horroru w tej chwili
*

Zalezy co rozumiesz przez pojecie 'dobry horror'! Polecam jeszcze cieply 'Amityville horror', klimatycznie i z klasa IMO!!
MTL
nowe Amitiville to smiec, oryg. warto zobaczyc

z ostatnich i nie glupich filmów polecam "House of Wax" (znowu teen-lale, ale przynajmniej Elizka w skladzie), "Madhouse" i na luzzzza "Toolbox Murders" Hooper'a - slaszerek, ale milutki (akcje w stylu puk, puk mlotkiem 20 x w czachę, da sie lubic). ogolem jak tak patrze co wychodzi to na polewkę mnie zbiera - era nieudanych/niezblaznionych rimejków. czy ktos jest jeszcze w stanie nakręcic cos na nowym i niebanalnym pomysle?:f
lukasz
nie wiem ale niedługo rimejk mgły ;p
2razyjot
QUOTE(MTL @ 27 06 2005, 22:17)
nowe Amitiville to smiec, oryg. warto zobaczyc

Oryginal ogladalem za malolata ale wtedy mnie specjalnie nie porwal, stad i chetnie siegnalem po remake i zostalem mile zaskoczony! Kwestia gustu! smile.gif
Dante
ok filmik sprawdze bo klimat cenobitów ( takie pytanko SPOILER
Jeśli on są ludżmi zamienionymi przez kostke to dlaczego inni się nie zamieniają?) Pozostałe filmiki o których mówiliście tez sprawdzę zaczynajac od Amitiville bo go gdzieś mam.
2razyjot
QUOTE(Dante @ 28 06 2005, 16:09)
( takie pytanko SPOILER
Jeśli on są ludżmi zamienionymi przez kostke to  dlaczego inni się nie zamieniają?) 

Zamieniani sa wybrancy, poogladaj pierwsze 4 czesci skumasz dokladniej co i jak ... smile.gif
Mq
Fajny film klasy b.Z pewnoscia wole takie produkcje od gowien pokroju ring czy grudge.Zastanawialem sie tylko czy to poczatkowo nie miala byc gra;za kazdym razem jak bohaterka miala zginac bylo KLIK i sie budzi cala i zdrowa,widocznie miala jeszcze kontynuacje;p Muzyka mi calkiem podpasila.Z Hellraiserem jednak Deader mial zwiazek minimalny moim zdaniem ;p

Edit:Cycki.
heysel
Ale ten film jest bez sensu ! Tak sama zreszta jak i poprzednie czesci. Zero wybuchow i CGI. Ten Pinhead to jakis smieszny koles, skad on sie wzial zreszta ? Uwazam, ze w tej czesci powinni zniszczyc kostke i wiecej do tego nie wracac. Jak kiedys stawialem pierwsze kroki w horrorze, w czasach kiedy bylo troche osob ktore na nim sie lepiej ode mnie znaly, to dalem sie nabrac i kupilem sobie oryginalny Hellraiser Pack DVD, ktory byl w tak samo rozkladanej kostce jak na filmie. Filmy obejrzalem i zdegustowany wyrzucilem plyty, a kostke sobie zostawilem i przemalowalem jej boki, a do srodka wlozylem sobie Resident Evil 1 i 2, Smakosza 1 i 2 oraz Opiekunke, a 6 film wloze wtedy, kiedy wyjdzie jakis najlepszy horror. Mysle ze bedzie to King Kong.
2razyjot
QUOTE(heysel @ 24 07 2005, 11:42)
Ale ten film jest bez sensu ! Tak sama zreszta jak i poprzednie czesci. Zero wybuchow i CGI. Ten Pinhead to jakis smieszny koles, skad on sie wzial zreszta ? Uwazam, ze w tej czesci powinni zniszczyc kostke i wiecej do tego nie wracac. Jak kiedys stawialem pierwsze kroki w horrorze, w czasach kiedy bylo troche osob ktore na nim sie lepiej ode mnie znaly, to dalem sie nabrac i kupilem sobie oryginalny Hellraiser Pack DVD, ktory byl w tak samo rozkladanej kostce jak na filmie. Filmy obejrzalem i zdegustowany wyrzucilem plyty, a kostke sobie zostawilem i przemalowalem jej boki, a do srodka wlozylem sobie Resident Evil 1 i 2, Smakosza 1 i 2 oraz Opiekunke, a 6 film wloze wtedy, kiedy wyjdzie jakis najlepszy horror. Mysle ze bedzie to King Kong.
*

Jedno jest pewne, niech ktos podklei tutaj topic i nazwie go "debesciak wypowiedzi o horrorach". Do worka proponuje wrzucac opinie heysela, bo jak tak sobie rozkminie jego wypowiedz z rana w robocie to pozniej caly dzien miche ciesze. smile.gif

Heysel - na mysl o 'King Kongu' sam sie boje ... ninja.gif
Diabeu
wczoraj wpadłem na ten sam pomysł, temat z rodzynami heysela i tam jego posty przenosić
temat by był odgórnie zamknięty - tylko do wglądu
Marlon
kolo leci w pręta, a część ludzi się żołądkuje (sam tak miałem jak przeczytałem parę jego wypowiedzi)... MTL mówi, ze to jakis kolo z horror.com.pl tylko w bagietkę tnie, ja tam nie wiem, ale brechtać można srogo. Zapodajcie taki topic, nie ma co biggrin.gif
2razyjot
QUOTE(Marlon @ 25 07 2005, 13:21)
kolo leci w pręta, a część ludzi się żołądkuje (sam tak miałem jak przeczytałem parę jego wypowiedzi)...  MTL mówi, ze to jakis kolo z horror.com.pl tylko w bagietkę tnie

No skumalem sie z ziomusiem po filmy bo mnie supportuje i przyjechal z mama autem, pod pacha trzymal pluszowego misia. SIC ... ninja.gif

EOT.
heysel
Marlon co Ty gadasz wogole, nie znasz mnie, a wyglaszasz jakies teorie, ze jestem z horror.com.pl. Nigdy z nimi nie wspolpracowalem, nie wspolpracuje i nie bede raczej wspolpracowal ! Oni sie znaja gorzej ode mnie i dlatego mnie nie lubia. Dlatego nie zamierzam im pomagac w prowadzeniu strony robiac za eksperta, wlasnymi silami doszedlem do tej przeogromnej wiedzy. Do dzis w mailach dyskutuje sobie z George Romero i on powiedzial, ze jestem naprawde swietny i kiedys w jakims filmie umiesci plansze z podziekowaniami dla mnie. I zobaczymy jak Wam wtedy bedzie lyso !

Ale wcale nie jest to glupi pomysl z moim dzialem. Trzeba by bylo administracje przekonac do tego, zeby oprocz Regionu Filmowego umiescic Region Horroru i ja bym tam sobie rzadzil, bo znam sie nie tylko na filmach z tego gatunku, ale i na ksiazkach, grach, komiksach, plakatach itp
Diabeu
na plakatach powiadasz? extra icon_twisted.gif
MichAelis
ej daj mi majla do Georga mozemy sie wymienic, ja Ci dam do aktora ktory gra Pinheada tak mu nagadasz ze kolo sie zalamie i nie zagra wiecej go i nie bedzie juz tego filmu... to jak bedzie?

O_o
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.