Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem techniczny z PC
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
2razyjot
Opis problemu.

Komputer (6 letni PC, Pentium III 500 mhz, 256 mb ram-u na jakiejs starej karci PCI 4 mb) zawiesza sie po wejsciu do Windowsa po okolo 5 minutach.

Co juz zrobilem?

* rozlozony na czynniki pierwsze sprzet. Odkurzony, przesmarowane wszystkie wiatraki WD-40 - zero kurzu. Wszystkie wiatraki i temperatura w porzadku (procesor okolo 50 stopni ale taka temp. mial zawsze)

* sformatowany do zero HDD (20 GB IBM) i postawiona "Winda 98" na komputerze w pracy. W robocie dziala bez zarzutu, nie zawiesza sie i hula idealnie. Po wlozeniu do mojego sprzetu, zawiesza sie podczas instalacji losowego sprzetu (raz zainstaluje sie monitor, raz na tej instalacji zawiesi).

* zmienialem napedy CD-R - bez skutku.

Co zamierzam zrobic?

* Nikt z moich kolegow nie zna rady na ten przypadek. Zasilacz dziala bez zarzutu, chlodzi jak trzeba i wszystko smiga.

* Myslalem nad zmiana procka ale jesli to nie to niepotrzebnie sie wyplace.

* Mysle nad wymiana kompa na podobna konfiguracje. Do 300-400 zl spokojnie sie zmieszcze.

* Moze Wy macie jakas zloda rade na taki przypadek? Poki co zrobilem wszystko co mozna bylo. Mysle nad zwolnieniem czestotliwosci do 300 mhz, moze to wina zuzytego procka i wolniejsza predkosc dzialania cos poradzi?

* Mysle nad oddaniem sprzetu do jakiejs firmy ale znajac realia skasuja mnie jak za nowy komputer wykonujac prosta rzecz ... confused.gif

Pomocy ... sad.gif
°Kiewas°
Możliwe że to pamięć. Pożycz od kogoś jakąś, wyjmij swoją i zobacz co się będzie działo. Jeżeli nei będzie zwiech to masz rozwiązanie, jeśli nie - trzeba będzie szukać dalej.
2razyjot
QUOTE(°Kiewas° @ 13 06 2005, 08:07)
Możliwe że to pamięć. Pożycz od kogoś jakąś, wyjmij swoją i zobacz co się będzie działo. Jeżeli nei będzie zwiech to masz rozwiązanie, jeśli nie - trzeba będzie szukać dalej.
*

Mam 2 plyty 128 mb. Sadzisz, ze 2 sie na raz uwalily? :> wink.gif
Cerb
wiec pozostaje plyta glowna lub procek innego wyjscia nie ma, w tamtym roku w sierpniu wysiadly mi obioe te czesci w tym samym dniu, umarly ze starosci wink.gif .

Klopot w tym ze masz dosc starego kompa i bedzie ciezko o czesci wsrod kumpli, wiec pozostaje sklep. Mysle ze duzo nie wezma w koncu beda musieli wlozyc tylko dwie czesci (nie musisz ich kupowac).
Yohko
QUOTE(wujaszek_JJ @ 13 06 2005, 09:21)
QUOTE(°Kiewas° @ 13 06 2005, 08:07)
*

Mam 2 plyty 128 mb. Sadzisz, ze 2 sie na raz uwalily? :> wink.gif
*

wystarczy jak nawali jedna z nich smile.gif

ewentualnie to moze byc problem z plyta glowna unsure.gif
TomekOne
ta raczej plyta, a dokladniej kondensatory.
mojej siostrze Win sie sypal non stop, a czasem komp wchodzil tylko do biosu i zwis. Natomiast kolega mial restarty jak wlaczyl np. WMP.
w obu przypadkach wymiana kond. pomogla
Cerb
kondensatory maja to do siebie ze wysychaja, wiec mozliwe ze to i one.
2razyjot
QUOTE(Cerb @ 13 06 2005, 19:04)
kondensatory maja to do siebie ze wysychaja, wiec mozliwe ze to i one.
*

Kupuje z allegro w piatek PC do netu (download rzeczy itp.). Do tego wsadzam karte sieciowa, moj hdd 20 gb + nagrywarke CD-RW. smile.gif

Takie cosik kupuje. Koles jest z Wroclawia i to znajomy mojego ziomka, okazuje sie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.