Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Programy biurowe
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
Arox
Szukam dobrych darmowych programów biurowych (na wzór MS Office).
Najbardziej zależy mi na edytorze tekstowym i programie do tworzenia publikacji.
Niby jest Open Office ale na razie wyszła dopiero beta 2.0
Orientuje się ktoś czy są jakieś inne progsy warte uwagi?
Yohko
QUOTE(Arcadio @ 14 06 2005, 17:27)
Najbardziej zależy mi na edytorze tekstowym i programie do tworzenia publikacji.
Orientuje się ktoś czy są jakieś inne progsy warte uwagi?
*

Open Office jest OK smile.gif sama to uzywam w pracy, i oprocz kilku niezgodnosci z MS Office, wszystko calkiem niezle dziala smile.gif

2.0 to beta, ale wczsniejsze wersje sa dobrze dopracowane.
2razyjot
A jak szukasz graficznego to polecam paint.net - nakladka na painta w ktorej calkiem ciekawe rzeczy mozna motac, wrzucone efekty wzorem photoshopa itp. smile.gif
sentinel

a w czym przeszkadza ci numeracja wersji, których historii w dodatku jak widzę nie znasz? co znaczy "dopiero 2.0"? co mówi ci to o funkcjonalności i stopniu dopracowania pakietu? że dopiero za pięć lat wersjia 7.53 będzie warta uwagi? między pierwszymi releasami a wspomnianą najnowszą betą wyszło *kilkadziesiąt* stabilnych wersji, a lepszego pakietu biurowego po prostu nie ma - więc zamiast marudzić zajrzyj na http://openoffice.pl i chociaz poczytaj troszkę o jego możliwościach i funkcjonalności.
Arox
QUOTE(sentinel @ 16 06 2005, 08:32)

a w czym przeszkadza ci numeracja wersji, których historii w dodatku jak widzę nie znasz? co znaczy "dopiero 2.0"? co mówi ci to o funkcjonalności i stopniu dopracowania pakietu? że dopiero za pięć lat wersjia 7.53 będzie warta uwagi? między pierwszymi releasami a wspomnianą najnowszą betą wyszło *kilkadziesiąt* stabilnych wersji, a lepszego pakietu biurowego po prostu nie ma - więc zamiast marudzić zajrzyj na http://openoffice.pl i chociaz poczytaj troszkę o jego możliwościach i funkcjonalności.
*

Chodziło mi o to że wersja 2.0 wyszła dopiero jako beta. Źle się wyraziłem.
W starszych wersjach nie podoba mi się GUI cool.gif
Poza tym nie mają możliwości eksportu do PDF (chyba że nie zauważyłem).

Poczekam na pełną wersję 2.0 bo beta jakoś mi dziwnie chodzi. Poza tym 2.0 prawdopodobnie będzie miała polską wersję językową (coś tam dłubią).
sentinel
w najnowszych wersjach interfejs jest bardziej przejrzysty, więc powinien przypaść ci do gustu. eksport do pdf jak był od dawna w oo, tak jest do teraz. jeśli szukasz jakiegoś pakietu (a szukasz = potrzbujesz) to możesz śmiało zassać wersję beta, która ani funkcjonością ani stabilnością nie ustępuje wcześniejszym stabilnym wersjom - po prostu wciąż trwają prace nad udoskonaleniem poszczególnych opcji i ficzerów. wersji polskojęzycznej jeszcze nie ma, nie oznacza to jednak braku obsługi polskich słowników - te działaja wyśmienicie.
Yohko
ja u siebie uzywam Openoffice 1.1.2 i nie moge go nachwalic -- dziala szybciej i stabilniej niz MS Office, a eksportowanie do pdf ma w standardzie.
Arox
Natknąłem się jeszcze na Star Office na stronie Suna, niestety płatny. Intryguje mnie jednak system Solaris. Po kilku reinstalacjach windowsa myślę o zmianie systemu. Ja się na tym nie znam i pytam czy ten Solaris to dobry jest? Na stronie go zachwalają że to cuda wianki i wogóle paluszki z makiem:).
Czy przesiadka z Windy na np. Linuxa wymaga wiele zachodu? Wiem że trzeba przekonwertować dysk do odpowiedniego formatu (ext) ale czy skasuje mi to zawartość dysku? I który Linux jest najlepszy?

Aha, i jeszcze na wszelki wypadek chciałbym zrobić sobie ghosta dysku - może ktoś polecić jakiś program? Ale taki żeby można było zrobić bootowalną płytę cd.

Wielkie dzięki wszystkim, którzy wyciągnęli pomocną dłoń i odpowiadają na moje pytania.
sentinel
jeśli do tej pory miałeś do czynienia tylko z windowsami, to raczej daruj sobie solaris i zainteresuj się linuxem - taki mandrake, w pełni spolszczony, to niemalże bezbolesna przesiadka (zupełnie jakbyś miał ładniejszego, szybszego i nie wieszajacego się windowsa ;-)).

ps: yohko, a czemu taka stareńka wersja oo? :->
mario87
lepiej zachowaj windowsa na wszelki wypadek i stwórz dodatkowe 2 partycje na linuxa(SWAP i ext, chociaż kiedyś w jakimś tutorialu widziałem jak gość robił partycje dla róznych katalogów ale to raczej niepotrzebne)

co do wersji polecam slackware smile.gif
Arox
Właściwie winda niejest taka zła - po zastosowaniu paru trików chodzi mi zadowalająco szybko. Problem jest gdy z dnia na dzień załatwia cię jakiś trojan (którego na dodatek nie wykrywa program antywirusowy) i trzeba wszystko od nowa instalować.
Yohko
QUOTE(sentinel @ 16 06 2005, 23:42)
ps: yohko, a czemu taka stareńka wersja oo? :->
*

bp komputer w pracy starenki i do tego lekko dziabniety smile.gif

spoko, do moich potrzeb taka wersja jest w pelni wystarczajca - i tak dziala lepiej niz MS Office hyh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.