Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Miejsca
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
Ceglash
Wyobraźnia pisarzy nie zna granic. Często tworzą oni na kartach swoich książek ciekawe, piękne i nierzadko niedostępne miejsca. Miejsca, które emanują swoją niezwykłoscią i niepowarzalnością. Ich magia oplątuje nasz umysł i sączy do każdej komórki naszego ciała pragnienie aby się tam znaleźć...

...Pytam się Was drodzy forumowicze - czy są takie miejsca, które opisane na zwykłych kartkach ożywają w Waszej wyobraźni do kolosalnych rozmiarów i wywołują ogromne pragnienie przeniesienia się do nich, do opuszczenia naszej szarej rzeczywistości?

Ja wymienię dwa:

arrow.gif Myślący ocean(Solaris Stanisław Lem) - Piękne miejsce z równie pięknym i magicznym opisem pana Lema. Myślący ocean to obca forma życia jakże odmienna od ludzkich wyobrażeń(Obcy=zielony ludzik z wielkimi oczami). Jednocześnie jest to też przepiękny twór, który bardzo ale to bardzo chciałbym zobaczyć. Wiecie co? - Ja wierzę, że gdzieś w Kosmosie takie miejsce istnieje i tylko czeka na odkrycie...
arrow.gif Ankh-Morpork(Discworld Terry Pratchett) - Od razu uprzedzam wszelkie pytania - nie, nie jestem masochistą laugh.gif . Ja po prostu chcę zobaczyć to pełne brudu i zgnilizny miasto. Myślę, że mimo swoich wad jest to bardzo fajne miejsce happy.gif
Diabeu
Midiam (Cabal - Clive Barker) to bym chciał ujrzeć, podziemne miasto wyrzutków, dzieci mroku hehehe
Tori
Hotel Overlook (Lśnienie- S. King)- ciekawy jestem tego miejsca, choć na końcu spłonęło, to jednak opętanie nadal pozostało w tych terenach (dowodem była chwilowa próba zawładnięcia duszą Hallorana, kiedy starał się wywieźć stamtąd rodzinę Torranceów). Jednak wolałbym zwiedzać ofkoz hotel, niż jakieś resztki po nim tongue.gif tongue.gif tongue.gif

Miasteczko Jerusalem (Miasteczko Salem- S. King)- miasto wampirów, w którym z każdą nocą ginie jakaś osoba, by zasilić nocną armię wampirów. Opętane miejsce, nad którym piecze trzyma dom Marstenów, zlokalizowany na szczycie, z którego widać całą panoramę miasteczka.

Derry (TO- S. King)- chętnie wpadłbym do tego miejsca, w który z powodu zaginięcia dzieciaków ogłaszana jest godzina policyjna. Znaleźć się w nocy w pobliżu studni i poczuć zapach martwych ludzi... ujrzeć swój największy koszmar, który nabierze rzeczowości dzięki działalności Pennywise'a, obleśnego clowna.
Diabeu
sam jesteś obleśny:f

Delmak-O "Labirynt Śmierci" P.K. Dick - złapać małego lina, wyszkolić go, niech strzela z działa do obcych, i fabrykę wielkę ujrzeć, i ruiny miasta
Ana
Red Rose- ogromna rezydencja, ktora pochłania ludzi aby sie rozbudowac. Coś cudownego (w ogole polecam ksiazke, film jest ok, ale do ksiazki mu daleko). Podoba mi sie tam wszystko a przede wszystkim ten klimat... groza, mrok, tajemnica wub.gif
Tolkien- Trylogia- chyba nie musze tlumaczyc "dlaczego"
Krzysztof Petek "Mroczny Labirynt" (nie jestem pewna)- podziemny labirynt...

I tak własciwie chcialabym zwiedzic Hogwart (czy jak to sie pisze wink.gif ) z Harry`ego Pottera- bo sam w sobie zamek jest swietny wink.gif
lumpy
Jabym chciał odwiedzic Terytoria ("Talizman"/"Czarny dom" S. Kinga). Miejsce jak z krainy snu.BTW: Tori, wiesz ile książek Kinga o UFO dzieje się w pobliżu Derry? Normalnie szaroludzikowe zagłębie:P
Burth
S. King chciałbym zobaczyć Mroczną Wieze.
H.P. Lovecraft Insmouth miasteczko wyznawców Ezoterycznego Porządku Dagona, wiecej nie mowie bo nie chce spojlować
J.R.R. Tolkien każde miesce ze Śródziemia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.