Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: King Kong
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Stron: 1, 2, 3, 4
Dawc1o
Wlasnie przed chwila odpalilem na ps2 ta gierke i powiem ze klimat powala juz dawno tak sie nie wystraszylem jak tutaj gdy mnie skorpion znienacka zaatakowal wink.gif Grafika jest bardzo dobra szczegolnie krajobrazy no i znakomita muzyka ktora dodaje filmowego klimatu . Napisze wiecej jak dluzej pogram bo narazie gralem 15 min tylko ...
Trzcina
Lol, to ty chyba masz 12 lat skoro skorpion cie przestraszyl... smile.gif

Gra mi sie w ogole nie podoba, nie mamy zadnego huda (niby ma to wplywac na realizm...) mamy infinity ammunition dla guna (przynajmniej na poczatku). Klimat jakis taki dziwny. Grafika jest bardzo dobra, ale framerate juz nie bardzo.

Ogolnie rzecz biorac pierwsza czesc gry, czyli fpp z oczy jacka (czy jak on tam sie nazywa) jest kieprawy.

Oczywiscie imho... smile.gif
Matrox
QUOTE(Trzcina @ 6 11 2005, 13:15) *

Lol, to ty chyba masz 12 lat skoro skorpion cie przestraszyl... smile.gif

Gra mi sie w ogole nie podoba, nie mamy zadnego huda (niby ma to wplywac na realizm...) mamy infinity ammunition dla guna (przynajmniej na poczatku). Klimat jakis taki dziwny. Grafika jest bardzo dobra, ale framerate juz nie bardzo.

Ogolnie rzecz biorac pierwsza czesc gry, czyli fpp z oczy jacka (czy jak on tam sie nazywa) jest kieprawy.

Oczywiscie imho... smile.gif

No to grales chyba z 10minut bo infinity ammunition jest tylko na samym poczatku gry, potem juz tak milo nie jest. Pogralem juz troche dluzej i nadal twierdze, ze w tak dobra gre juz dawno nie gralem.
kryzan
Sie wypowiem wink.gif
Skoro gram od wczoraj, jestem już nawet po jednym etapie gry King-Kongiem wink.gif
1. Grafika
Bardzo, bardzo dobra... ale nie do końca wink.gif Krajobrazy sa super, filtry i efekty swietlne też, ale czasami framerate jest KOSZMARNIE niski. Np. kiedy podpalamy trawę animacja potrafi zwolnić do 5 - 7 kl/s (mi zdarzyło się to tylko podczas ucieczki tubylcom). Ogólnie framerate waha się miedzy 17/18 - 30 fps. Przypadł mi też bardzo do gustu wygląd postaci, które mają w miarę wiernie odtworzone twarze w stosunku do postaci z filmu.
2. Klimat
Jest DOSKONAŁY!!! brak huda dla mnie jest dużym plusem, postać szybko się męczy, widać, że nie jesteśmy żadnym supermanem. Fajnie rozwiązano też motym odnoszenia obrażeń, kiedy obraz sie rozmywa, słychać tylko bicie serca, a radzić sobie jakoś trzeba, bo kolejny atak na nas może zakończyć rozgrywkę. Nie zawsze starcza amunicji, czasami musimy walczyć z gadami tym co pod ręką, często zaostrzonym badylem. Do tego niesamowite wrażenia potęguje...
3. Dźwięk i muzyka
Absolutna czołówka wśród gier na ps2. Muzyka nie gra ciągle, tylko w momentach akcji bądź grozy, zupełnie jak w filmie. Dźwięki są niesamowite, zwłaszcza jeśli dysponujemy nagłośnieniem 5.1, czuć, że wyspa żyje, ciągle jakieś chroboty, piski i szmery dochodzące z dżungli. Voice acting prawdopodobnie nagrany przez 'filmowych' aktorów wypada także bardzo dobrze.

Ogólnie jedyną poważną wadą gry jest nieszczęsny framerate podczas deszczu lub pośród ognia, ale klimat rekompensuje wszystko i na szarpiącą czasem animację nie zwraca się uwagi. Irytuje też trochę powtarzająca się 'zagadka' polegająca na szukaniu porozrzucanych w okolicy 'dźwigni' do mechanizmów podnoszących bramy, przez te 4 godziny dotychczasowej gry robiłem to w sumie z 5 razy...

Moja ocena to 8+, gdyby animacja była lepsza to mocne 9, czyli może wersja na X tyle by ode mnie dostała wink.gif

PS. etapy, gdzie wcielamy się w King Konga po chwili naprawdę przypadają do gustu, czuć moc kiedy np. takie pterodaktyle czy inne ptaszyska, z którymi męczymy się jako Jack, powala jednym potężnym ciosem łapy. Do tego fajowy jest filtr podczas wchodzenia w w 'furie'

Grę z czystym sumieniem polecam, zagrać to poczuć się jak w filmie smile.gif

PS2. w grze jest pełno małych 'radości' jak żyjące swoim życiem gady, żrącę się nawzajem, deszcz który gasi nam zapaloną włócznię i inne świetne dodatki, które polecam odkryć samemu. Sycą smile.gif
Mikes
może framerate się poprawi w końcu do prmeiery trochę zostało tongue.gif
Matrox
Jestem juz w polowie gry i zaobserwowalem konkretne zwolnienie animacji w momencie biegania pod nogami Diplodokom (czy jak im tam smile.gif ) oraz jedna wkurzajaca rzecz dotyczaca dziwieku, w jednym etapie dzwiek deszczu co chwile sie urywa (jest i za chwile nie ma i tak w kolko) Gram na normalu i po ok. 4h gry jestem juz w polowie, jezeli dalej bede tak lecial przed siebie to gra starczy na ok 9h, a to raczej troche malo.
Sarge
QUOTE(Mikes @ 6 11 2005, 18:19) *

może framerate się poprawi w końcu do prmeiery trochę zostało tongue.gif

Obawiam się, że wersja którą testujecie to nie do końca pełna wersja, która za miesiąc ukaże się w sklepach. Bo ta przycinająca animacja jest zastanawiająca...
palo
może i animka szarpie, ale nie do 7 klatek na sekunde! to na 99% jakas beta, czy inna wersja testowa, przecież to niemożliwe, żeby tak zapowiadający się tytuł był tak niedopracowany!
Mikes
testujecie

testujecie, dobre słowo biggrin.gif
chociaż ja bym to inaczej nazwał xD
kryzan
widze, ze te 7 klatek wywołuje pewne emocje wink.gif więc dokładnie sytuacja ta zdarzyła się TYLKO JEDEN RAZ, do tego w mało wymagającej sytuacji - po zapaleniu jednego pola trawy bez żadnych bydlaków wkoło wink.gif wcześniej natomiast gra bez problemu ciągnęła rozległy teren, na którym jednocześnie zapaliłem 3 obszary pokryte trawą, w której do tego hasały sobie różne zwierzątka - wychodzę więc z założenia, że to raczej ogólny błąd gry niż bardzo zwalony engine. Może nawet jest to wina płytki, tego też wykluczyć nie można wink.gif
Pozdrawiam.
T_4_killer
ja mam takie pytanko...czy King Kong jest w wersji PL? (na ps2 ofkoz)
Roki
Tak, wszystkie napisy maja byc PL.
2razyjot
QUOTE(Mikes @ 6 11 2005, 22:10) *

testujecie

testujecie, dobre słowo biggrin.gif
chociaż ja bym to inaczej nazwał xD

Ale kogo to obchodzi? blink.gif

King Konga trzeba bedzie obadac. smile.gif
Burth
te a jak sie zbiera punkty bo gre przeszedlem a nawet jednego nie mam Oo
Matrox
Wlasnie przeszedlem gre, gralem lacznie ok 7-8h. Gra jest bardzo krotka ale w ciagu tych 8h nie nudzilem sie ani chwili, a to juz cos. King Kong to stanowczo jedna z najlepszych gier w jakie ostatnio gralem ;]
T_4_killer
mam king konga...i jakos nie ma wersji PL;/
Mikes
ROOOTFL, ściągnięte z netu wersje raczej PL nie mają..
gra w PL wyjdzie chyba w grudniu
T_4_killer
aha...hehe...thanks;]
Sarge
QUOTE(Mikes @ 17 11 2005, 15:14) *

ROOOTFL, ściągnięte z netu wersje raczej PL nie mają..
gra w PL wyjdzie chyba w grudniu

Ke ke ke, z tego co wiem to gra w ogóle się jeszcze nie ukazała oficjalnie i dopiero w grudniu będzie światowa premiera tongue.gif
Mikes
no to napisałem przeciez O_o
Sarge
Spoko, ja napisałem tylko tyle że gra się jeszcze nie ukazała nie tylko w Polsce, ale i na świecie smile.gif .

Kończmy ten zbędny offtop tongue.gif .
palo
na świecie jest, sam widziałem w jednym sklepie za granica
Sarge
No fakt, akurat w dniu gdy pisałem powyższego posta (17 listopada), odbyła się światowa premiera, hehe smile.gif
YETI
Spedziłem z gierka około trzy godziny i musze powiedziec ze gra sie bardzo przyjemnie.
Zadnych tabelek z zdrowiem, liczbą amunicji, na dole i góry ekrany czarne pasy...zupełnie jak bym oglądał film, naprawde fajna sprawa.
Grafika daje rade.

PS. Bardzo fajny moment gdy zostaniemy zranieni, ekran staje sie czerwony, troche zamazany i słyszymy jakis chór.
Amer
Wg mnie gra ta nafaszerowana jest takimi własnie fajnymi patentami. Graficznie jest naprawde bardzo (!!!) dobrze (chwilami wręcz genialnie), a akcje z Kongiem w roli głównej to majstersztyk (wyrywanie drzew, miotanie głazami plus cudownie wykonana animacja biegu po ścianach).

Gra ma naprawde bardzo dobry (bo filmowy) klimat, a animacja nie jest w sumie jakoś bardzo tragiczna (na poziomie Killzone!) a już bankowo nie utrudnia samej rozgrywki.

Zdecydowanie - POLECAM wszystkim.

Aha, jeszcze jedno zdanko: dźwięk... a raczej DŹWIĘK... załapiecie co miałem na myśli już po pierwszych 3 min spędzonych z grą... byłem w szoku.
ksips1
Ja mam dylemat. Czy kupić za 119zł king konga czy NFS MW. Czym się dłużej naciesze?
YETI
Pewnie wiecej czasu spedzisz z NFS MW, ale ja bym brał KK
Mikes
KK
NFS to naprawdę nędza
Amer
Właśnie skończyłem KK - grę na którą czekałem miesiącami... a że jestem 'na świeżo' chętnie podzile się własnymi uwagami na jej temat.

1) graficznie jest wybornie - naprawde... spodziewałem się dobrej grafy (takie było założenia), ale to co zobaczyłem... mniam smile.gif Prześliczne modele postaci (twarze, oczy... wszystko), otoczenie (fale rozbijające się o skały), przeciwnicy (przemarsz czworonogich gigantów to zdecydowanie mocna rzecz) - wszystko to jest naprawdę bardzo, bardzo ok! Załapiecie co miałem na myśli już po odpaleniu pierwszej misji...

2) dźwięk - faktycznie porywa... zarówno muza jak i kwestie wypowiadane (a także strzały, bieg, itp - jest tego cała masa) prerentuje się bardzo okazale (tzn słucha się ich miło...) i przekonywująco! Bardzo...

3) miodek... ano, ano - obecny... nowym KK (mam na mysli film!) jaram się już od czasu zobaczenia jego pierwszej kinowej zapowiedzi, więc grę łyknałem z gigantycznym bananem na ryju... akcji jest duuużo i naprawdę nie ma tu czasu na nudę. Sam gameplay także sprawdze się bardzo dobrze... jest szybko, efektownie (a jak!) i z przytupem...

Z minusów natomiast: osobiście bolą mnie jedynie dwie rzeczy:

1) niestały framerate... niestety - czasami gra lubi lekko szarpnąć i choć nie jest to jakoś strasznie wkurzające (4-krotne ukończenie Killzone zaprawiło mnie w bojach) to jednak warto o tym pamiętac... niestety (cóż, rozdziałka niszczy, więc takie skoki animacji są tu chyba nieuniknione).

2) poziom trudności gry a takze związony z nim bezpośrenio czas potrzebny na jej ukończenie... Hmm, dokładnie 4 wieczory - tyle czasu zabrał mi KK przy jego pierwszym przechodzeniu. Ofkoz jest teraz zabawa z punktami, za które możemy łykać różne ciekawe dodatki (lokacja z obrazami w mroku ropiernicza jakością animacji - dlaczego ta gra nie może ta pomykać zawsze...??!!) i jest tego całkiem dużo, niemniej jednak - wg mnie - gra jest ciut prostawa...

Cała reszta zdecydowanie na plus... dla ludzi czekających na ten tytłu - ŁYKAJCE... bo zawodu raczej być nie powinno (ja absolutnie NIE czuje się zawidziony - wręcz przeciwnie!).

Jutro zabieram się za ponowne przechodzenie gry... tymczasem jednak...

moja ocena: 9-/10 - kapitalny kawałek softu... cool.gif
Łebi
Rozumiem że za 1 razem przechodziłeś ją na normalu ?? Czy może (o zgrozo) nie ma możliwości wybrania poziomu trudności ??
ShtaS
w zapowieddziach mowiono ze gra sama bedzie dopasowywac poziom trudnosci do umiejetnosci gracza, jesli to prawda to moze Kamazze po prostu wymieka. Nalezy tez pamietac ze tego typu produkcje (filmowe adaptacje) nie maja byc czyms holendernie trudnym. Z zalzenia nawet niedzielny gracz ma miec szans jejszybkiego ukonczenia.
Mikes
na gram. pl jak się ma Wzł można ją kupić za 119zł!!!
bnc
w zapowieddziach mowiono ze gra sama bedzie dopasowywac poziom trudnosci do umiejetnosci gracza, jesli to prawda to moze Kamazze po prostu wymieka.
Jesli sama dopasowywuje sie do poziomu gracza, to kazdy powinien ja skonczyc w podobnym czasie, nieprawdaz?
Ozzy
przeszedlem gre i nie zauwazylem zeby poziom sie zmienial. Pod konic byl jeden momet za za ch.uja sie moglem sobie poradzic i za kazdym razem gdy probowalem bylo tak samo trudno, nic prosciej. Czyli plotka o dopasywujacym sie poziomie trudnosci jest bajka, cos takiego nie istnieje
Sarge
A ja za to nie zauważyłem znaczących spadków framerate'u, choć mam za sobą jakąś godzinę gry - póki co wszystko zupełnie znośnie śmiga, jeśli już jest jakieś zwolnienie, to tak niewielkie, że właściwie niezauważalne. Gdzie jest te wasze kilka klatek na sekunde huh.gif ?
Ozzy
oj bedzie kilka momentów z wyraznym spadkiem framerate'u, jak chodzby zaj.bisty moment gdy biegasz pomiedzy wielkimi nogai pedzacych brontozaurów i walczysz z malymi dinkami
Kali
Z tym dopasowywaniem sie stopnia trudnosci to bujda. Osobiscie zaliczylem to w przeciagu dwoch dni - i musze przyznac, ze to byl naprawde zayebiscie spedzony czas. Fantastyczna grafa, wiele swietnych rozwiazan no i do tego mega udzielajacy sie KLIMAT.

Jesli sama dopasowywuje sie do poziomu gracza, to kazdy powinien ja skonczyc w podobnym czasie, nieprawdaz?

No nie do konca. Sa momenty, ze mozna sie na jakis czas zaciac - i wcale nie wynika to z poziomu trudnosci.
Amer
Good point Kali!

A text....

QUOTE(ShtaS @ 24 11 2005, 17:17) *

jesli to prawda to moze Kamazze po prostu wymieka.

... był po prostu kiepski... Tyle, pa.
ShtaS
No i wreszczie zagrałem w tytu, na który ostrzyłem sobie zęby od pierwszej zapowiedzi w PE. Graficznie, rzecyzwisćie - szok, tutaj nie ma co się spierać. Las, zburzone wwody podcza splywu na tratwie, plansza z brontozaurami, efekt "paszczy" tyronazaura to wszystko daje rade a animka nigdyjeszcze nie ciela. W grze jest masa nowcy hpatentó, jednak cały ten efekt psue ta cholerna liniowość. Wiedziałem, że gra nie ędzie nalezała do tych rozbudowanych pod względem mnogości ściezek ktorymi podazac, jednak to co zaerwowano w KK to szczyt wszystkiego confused.gif Gra jest efektowana ale idac po raz pierwszy, kiedympowtarzamy dany moment nie budzi to ju z takich emocji. Po prostu gra swietnych skryptów. Jak dla mnie maks 7+, zapomnijce o rewolucji.

plusy
grafika
możliwośći
Kong

minusy
liniowość
niski poziom trdnosci
krotki czas rozgrywki

ALe i tak sterowanie Kongiem daje rade, mogli zrobic z ni mcla gre i wyyebac tego Jacka w pisdu :: )
Sarge
No liniowość daje się we znaki, ale za bardzo IMO narzekacie tongue.gif .

Dzisiaj dotarłem do miejsca, gdzie pierwszy raz wcielam się w King Konga. Powiem tyle - MOC! Czuć ogromną siłę w tych ciosach, do tego po uaktywnieniu trybu Fury, na ekran nakładane są kozackie filtry, a przy uderzeniach czas zwalnia. Do tego jeszcze te filmowe ujęcia - świetnie to wygląda smile.gif .
ShtaS
gierka rozmontowana w dwa dni : /

Powiem tak jezeli mielibysmy oceniac gre w kategori "ggry normalne" to tak jak pisalem 7 + maks. Jezeli natomiast coenimy ja jko interaktywny film, gdzie gracz chce wcielic sie w filmowych bohaterow to 9 zasluzona. BO to jest taki wlasnie interaktywny film. Podazamy ciagle do przodu nie ma zadnych sciezek A ani B, a gra sawia na efektownosc.

No i dodam ze rzeczywiscie akcje Kongiem rzadza. Gdyby nie ta liniowsc smile.gif ale oby kazda growa adaptacja filmu byla tak dobra jak Kong King
RvN^
Po pierwszej sesji z grą (z 30 minutek) byłem do niej nastawiony sceptycznie. Jednak wejście do dżungli zmieniło moje zdanie o jakieś 150 stopni. Bardzo fajny FPP, z elementami arcade TPP (małpiszon), generalnie mocna rzecz. Ubicy mnie nie zawiedli. Fajnie gra się Jackiem. Trzeba kombinować z oszczędzaniem ammo (choć czytając recenzje myślałem, że będzie jeszcze bardziej ekstrim = absolutny brak pocisków), a tu przy odpowiednim kombinowaniu nia ma najmniejszych problemów z osczędzaniem jej na trudniejsze gadziny. Fajny jest patent rzuczany. Gdyby dano tu mnóstwo broni, nieograniczone ammo i jakiś plecak na giwery, gra straciła by cały swój urok.

Wkurza troszkę monotematyczność przeciwników ( i tu pytanie, jestem w 29% gry, czy dalej pojawiają się jakieś nowe gady? ).

Akcje z Kongiem dają popalić, faktycznie czuć moc włochatego. T-Rex również daje radę. Patent z obrazem gry gadzina ryczy godny pochwalenia.

Ogólnie dość miodnie. Daję 9 za grafę, 8 za muzę (choć same dźwięki we właściwej gry zasługują na 10 szczególnie na dobrym sprzęcie audio) i 8 za "fun". Ogólnie baaardzo mocna 8.

P.S Parada Brontozaurów = coś świetnego.

P.S 2 Gram już z 4h a jestem dopiero na 30% gry. Prę szybko przed siebie. O co chodzi jakby z tymi 7-8 h na ukończenie pozycji dry.gif

Pzdr.
Kali
7-8 h... No niby tyle jest potrzebne do rozmontowania gry, ale jak podliczyc wszystkie restarty, czy tez miejsca, w ktorych sie zacielo, to wychodzi tego znacznie wiecej. Mi to zajelo dwie bardzo dlugie sesje z zarywaniem calych nocek wlacznie.
RvN^
Zgadza się. Jestem w 92% gry, wczoraj zrobiłem ponad 60% ale nie miałem już siły, żeby polatać sobie Kongiem po NY. Mogę powiedzieć tyle, że winduję ocenę na mocne 8+... a może nawet 9=. Jakbym był recenzentem na pewno miałbym trudny orzech do zgryzienia smile.gif

Co do poziomu trudności - może faktycznie jest ciut za niski, choć takie akcje jak choćby walka z trzema t-rexami naraz nie były przynajmniej z początku bułką z masłem. Nie powiedziałbym też, że gra jest za krótka. Przy takiej intensywności rozgrywki, czas potrzebny na skończenie tytułu jest imo optymalny.

Pozdr.
darof
Ja mam mały problem.Otóż jestem razem z Jimmim w miejscu gdzie ten pilot wylądował przy rzece.Wcześniej zostawiliśmy Hayesa i nie wiem co mam zrobić.Wrócić nie moge bo nie ma drogi.Do przodu też nie moge zabardzo.
Czappi
Poprostu spalić haszcze i do samolotu, Jimmy odleci a my zostajemy
darof
No przecież spaliłem te haszcze przed rzeką i nie wiem co zrobić.Jimmy stoi na deskach jak ciul pilot siedzi w samolocie a Hayes został wcześniej.Pomóżcie
wirusek
darof mam dokładnie ten sam problem:(
darof
wirusek ja już przeszedłem grę w ten sam dzień smile.gif Zapisałem gre i wyłączyłem.Później włączyłem cofnęło mnie odrobinke i było już normalnie.Szkoda że ta gra taka krótka była.W NY trochę dziwnie mi się grało.Dżungla miała fajny klimat i muzyka była niezła.Najwięcej poblemów sprawiły mi 3 tyranozaury,węże morskie(?) i zatrzymywanie Tyranozaura przez Jacka.Szoda że nie było więcej rozwiązań i że gdy się grało King Kongiem to nie dało się obracać kamerą.
wirusek
Darof pomogło dzięki:D Możesz mi powiedzieć ile jeszcze zostało mi gry właśnie od tego momentu??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.