Sie wypowiem

Skoro gram od wczoraj, jestem już nawet po jednym etapie gry King-Kongiem

1. Grafika
Bardzo, bardzo dobra... ale nie do końca

Krajobrazy sa super, filtry i efekty swietlne też, ale czasami framerate jest KOSZMARNIE niski. Np. kiedy podpalamy trawę animacja potrafi zwolnić do 5 - 7 kl/s (mi zdarzyło się to tylko podczas ucieczki tubylcom). Ogólnie framerate waha się miedzy 17/18 - 30 fps. Przypadł mi też bardzo do gustu wygląd postaci, które mają w miarę wiernie odtworzone twarze w stosunku do postaci z filmu.
2. Klimat
Jest DOSKONAŁY!!! brak huda dla mnie jest dużym plusem, postać szybko się męczy, widać, że nie jesteśmy żadnym supermanem. Fajnie rozwiązano też motym odnoszenia obrażeń, kiedy obraz sie rozmywa, słychać tylko bicie serca, a radzić sobie jakoś trzeba, bo kolejny atak na nas może zakończyć rozgrywkę. Nie zawsze starcza amunicji, czasami musimy walczyć z gadami tym co pod ręką, często zaostrzonym badylem. Do tego niesamowite wrażenia potęguje...
3. Dźwięk i muzyka
Absolutna czołówka wśród gier na ps2. Muzyka nie gra ciągle, tylko w momentach akcji bądź grozy, zupełnie jak w filmie. Dźwięki są niesamowite, zwłaszcza jeśli dysponujemy nagłośnieniem 5.1, czuć, że wyspa żyje, ciągle jakieś chroboty, piski i szmery dochodzące z dżungli. Voice acting prawdopodobnie nagrany przez 'filmowych' aktorów wypada także bardzo dobrze.
Ogólnie jedyną poważną wadą gry jest nieszczęsny framerate podczas deszczu lub pośród ognia, ale klimat rekompensuje wszystko i na szarpiącą czasem animację nie zwraca się uwagi. Irytuje też trochę powtarzająca się 'zagadka' polegająca na szukaniu porozrzucanych w okolicy 'dźwigni' do mechanizmów podnoszących bramy, przez te 4 godziny dotychczasowej gry robiłem to w sumie z 5 razy...
Moja ocena to 8+, gdyby animacja była lepsza to mocne 9, czyli może wersja na X tyle by ode mnie dostała
PS. etapy, gdzie wcielamy się w King Konga po chwili naprawdę przypadają do gustu, czuć moc kiedy np. takie pterodaktyle czy inne ptaszyska, z którymi męczymy się jako Jack, powala jednym potężnym ciosem łapy. Do tego fajowy jest filtr podczas wchodzenia w w 'furie'
Grę z czystym sumieniem polecam, zagrać to poczuć się jak w filmie
PS2. w grze jest pełno małych 'radości' jak żyjące swoim życiem gady, żrącę się nawzajem, deszcz który gasi nam zapaloną włócznię i inne świetne dodatki, które polecam odkryć samemu. Sycą