Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Gran Turismo 4 vs. Forza Motorsport
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik Wyścigowy
Stron: 1, 2, 3
diespinne

pierwszy zakręt na sunset peninsula infield- idzie sie załamać, poza tym fakt;Nie ma lepszego AI na rynku

Yyy... nie rozumię o co chodzi. Prosze jaśniej smile.gif

Jeżeli chodzi o zniszczenia. W ogóle same KOLIZJE w GT4 przeczą haśle "The real driving simulator". Niech mi ktoś powie co to ma znaczyc, że jade sobie jade, przywale w mur i nagle mam ograniczenie prędkosci do 50km/h O_o Że to niby sim? hmm... nie polecam tego robic na prawdziwej drodze W GT4 jest bardzo ubogo, pod względem kolizji o braku zniszczeń, śladów opon na asfalcie, śladów lakieru na barierka/murkach nie wspomnę.

w forzie przejechanie clean race to nie lada wyczyn... 1000 restartów po zadrapaniu lakieru na starcie.

hmm.... chyba ze mna coś nie tak, bo nie kumam :shock:
Dabman
QUOTE(diespinne @ 28 06 2006, 02:07) *

pierwszy zakręt na sunset peninsula infield- idzie sie załamać, poza tym fakt;Nie ma lepszego AI na rynku

Jeżeli chodzi o zniszczenia. W ogóle same KOLIZJE w GT4 przeczą haśle "The real driving simulator". Niech mi ktoś powie co to ma znaczyc, że jade sobie jade, przywale w mur i nagle mam ograniczenie prędkosci do 50km/h O_o Że to niby sim? hmm... nie polecam tego robic na prawdziwej drodze W GT4 jest bardzo ubogo, pod względem kolizji o braku zniszczeń, śladów opon na asfalcie, śladów lakieru na barierka/murkach nie wspomnę.

w forzie przejechanie clean race to nie lada wyczyn... 1000 restartów po zadrapaniu lakieru na starcie.

hmm.... chyba ze mna coś nie tak, bo nie kumam :shock:

chodzi oto zeby przejechac wyscig bez stluczki, zarysowania auta ( odbiera Ci kredyty na malowanie etc... z tego co pamietam )
Dajnoł

To tylko przykład: AI na pierwszym zakręcie w SPI poprostu daje ciała- zwalnia chyba do 20km/h, a powinien na max jechać

chodzi oto zeby przejechac wyscig bez stluczki, zarysowania auta ( odbiera Ci kredyty na malowanie etc... z tego co pamietam )

Racja...
diespinne

Racja...

Ale to przeciez jest normalne smile.gif W każdej grze wyścigowej tak jest ( no chyba ze jakieś Mario Kart bierzecie pod uwage wink.gif )

Yyy... nie rozumię o co chodzi. Prosze jaśniej

To tylko przykład: AI na pierwszym zakręcie w SPI poprostu daje ciała- zwalnia chyba do 20km/h, a powinien na max jechać

AI jest na wyższym poziomie w Forza niż w GT4, ale i tak gram TYLKO Online. Zresztą Dajnoł wiesz, bo oglądałeś moje rury wydechowe w Polish Forza Cup biggrin.gif:D:D:D
Dajnoł

Ale to przeciez jest normalne smile.gif W każdej grze wyścigowej tak jest ( no chyba ze jakieś Mario Kart bierzecie pod uwage wink.gif )

od "racing sim" oczekuję AI, które nie odstawia akcji w stylu "pit manuveur"(or sth)... mnie takie coś po prostu denerwuje.

AI jest na wyższym poziomie w Forza niż w GT4

Tak ale nie jest wolne od bugów, co staram się uświadomić(od razu tak mogłem... dry.gif )
Drivatary mają problemy z "close combat"

Polish Forza Cup biggrin.gif:D:D:D Zresztą Dajnoł wiesz, bo oglądałeś moje rury wydechowe

skromniacha... Btw: a jak powiem, że wtedy byłem "początkującym" w Forze, to chyba nie żle co?
przynajmniej byłem w stanie dosyć długo oglądać te Twoje rury wydechowe... biggrin.gif
(no cóż, też jeste skromny 500)
walek
Teraz ja rzuce swoje trzy grosze//

GT4 w moim odczuciu stało się wirtualnym albumem samochodowym, encyklopedią motoryzacji, banerem reklamowym najlepszych samochodowych marek. Niewazny model jazdy, nowa formuła rozgrywki, AI oponentów czy zniszczenia, istotne bowiem są nowe menusy i opcja zaawasowanej reżyserki replay'ów. Polyphony chyba wyszlo z pysznego załozenia, ze skoro mają produkt doskonały, najlepiej bedzie go lekko dopieścić, pozostawiając wszystko tak jak jest. I to był błąd. Forza naturalną drogą ewolucji poszła do przodu, i spełnila błagalne prośby nieugiętych fanów serii GT, domagających się od Kena swiezego powiewu. Next-genowe koncepty Polyphony, programiści z Forzy zaimpletowali w current genową grę, zmuszając do masowego exodusu rzesze fanów GT. Czy to nie jest zabawne?... To nic, najsmieszniejszy bowiem jest pomysł HD GT4... Ilez mozna czerpac wode z tego samej studni!?
diespinne

Polish Forza Cup biggrin.gif:D:D Zresztą Dajnoł wiesz, bo oglądałeś moje rury wydechowe

skromniacha... Btw: a jak powiem, że wtedy byłem "początkującym" w Forze, to chyba nie żle co?
przynajmniej byłem w stanie dosyć długo oglądać te Twoje rury wydechowe...
(no cóż, też jeste skromny 500)

Poczatkujący mówisz że byłeś? hmm... no to czekam na Twoje best lapy smile.gif Moje możesz pooglądac zarówno na www.polishforzacup.end.pl i byc może w PE (zobaczymy czy sie załapie tongue.gif )

Pozatym powiedz kiedy Ci pasuje, to sie umówimy na wąchanie spalin po sieci smile.gif

To nic, najsmieszniejszy bowiem jest pomysł HD GT4... Ilez mozna czerpac wode z tego samej studni!?

Nie tak szybko!! Przeciez jeszcze bedzie Gran Turismo Online :wink: Później pewnie jakis Prologue, Tokyo, Genewa czy coś a dopiero potem kotlecik w postaci GT: HD :wink:
Świrol
Chlopaki z polyphony wpadli w samouwielbienie, nawet nie interesuje ich co robi konkurencja, widzac filmiki z forza2 i gt Hd, widze ze ktos tu zasnal za kierownica niezniszczalnego auta i pędzi w nieznane odmęty zapomnienia, pod osłoną nocy. Żegnaj Gran Turismo, było miło. Było.
Figlarz
GT już dawno poszło w kąt (przynajmniej u mnie). FORZA rządzi i tak chyba pozostanie, bo Polyphony leci w c***a i ciągle ten sam szpil wydaje confused.gif nie ma co tu dużo się rozwodzić i kłócić. Nawet najbardziej zagorzali fani GT sami chyba przyznali by mi rację. Nienawidzę odgrzewania kotletów, co ma miejsce w GT. CU Gran Turismo !!!
PiotrB
QUOTE(figlarz89 @ 8 12 2006, 14:44) *

GT już dawno poszło w kąt (przynajmniej u mnie). FORZA rządzi i tak chyba pozostanie, bo Polyphony leci w c***a i ciągle ten sam szpil wydaje confused.gif nie ma co tu dużo się rozwodzić i kłócić. Nawet najbardziej zagorzali fani GT sami chyba przyznali by mi rację. Nienawidzę odgrzewania kotletów, co ma miejsce w GT. CU Gran Turismo !!!

Nie przyznam Ci racji bo dla mnie najlepsze jest GT ! Ja bardziej podoba Ci się Forza to trudno każdy ma swoje zdanie.

GT RULES !!
Ryo-San
QUOTE(figlarz89 @ 8 12 2006, 14:44) *

no coz, nie pozostaje mi nic innego jak pogratulowac najlepszego z mozliwych wyborow rolleyes.gif

ja wlasnie po dosyc dluzszej przerwie wczoraj zasiadlem do maratonu w Forzie i tak...moge powiedziec to z całą pewnoscią - jest to bezapelacyjny krol wyscigow - i nie trzeba sie o tym przekonywac w recenzjach w ktorych notabene i tak Forza wypada lepiej - wystarczy spedzic z tymi grami troche czasu; )

@PiotrB - stwierdzam ze Twoj post jest nieobiektywny, oplaocny przez Sony i do bolu tendencyjny; ) nie miales dluzszej inicjacji z Forzunią dlatego

PEACE i dystans - dystans przedewszytkim bo post pisany był pol zartem pol serio wink.gif

Forza Fans Forever wub.gif
mlokon
miałem tylko możliwość pogrania w GT, więc trudno jest mi się wypowiedzieć na temat forzy. Czytając wasze wypowiedzi jestem pewien, że ta gra spodobałaby mi się... Chętnie bym sobie w nią pograł bo jeśli ktoś jest fanem gier samochodowych to powininen mieć w du.pie to na jaką platformę jest.
PiotrB
QUOTE(Ryo San)
@PiotrB - stwierdzam ze Twoj post jest nieobiektywny, oplaocny przez Sony i do bolu tendencyjny; ) nie miales dluzszej inicjacji z Forzunią dlatego

Zgadza się nieobiektywny za mało grałem w Forzę, a tylko dlatego, że nie mam Xboxa (jeśli bym go miał i Forzę to napewno grałbym tylko na kierownicy, a nie na tym koszmarnym padzie dry.gif ), ale jak koleś mi pisze, że Polyphony Digital wydaje ciągle tą samą grę to aż mnie ciarki przechodzą biggrin.gif . To, że ciągle nie mamy zniszczeń czy lepszego AI nie znaczy, że to ciągle ta sama gra z nowym numerkiem bo jeśli ktoś zanurzy się w świat GT wie, że jest inaczej.

QUOTE(mlokon)
Chętnie bym sobie w nią pograł bo jeśli ktoś jest fanem gier samochodowych to powininen mieć w du.pie to na jaką platformę jest.

Zgadzam się w 100% i nie mam nic do Xboxa.

PEACE smile.gif
Figlarz
szkoda, że Forzy nie wydano na obie konsole (mam na myśli PS2 i Xbox), bo jak widzę rozmowa schodzi na to "która konsola/pad jest lepszy". ja grałem w i GT i w FM i wyraziłem MOJE zdanie. dla mnie GT to jest ciągle ten sam szpil. co mi z tego, że dodano "ileśtam" samochodów, skoro i tak pojeżdżę tylko kilkudziesięcioma. stawiam na jakość, a nie na ilość. dlatego wybrałem Forzę.
helveg
ja jedynie w GT4 gralem, szybkp mi sie znudzila (mimo ze nie gralem w 3 poprzednie czesci), na PS2 wole TOCA3, a wybieram Forze bo ma najl;epszy tytul ;] - FORZA MOTORSPORT... tak
raven_raven
Powiem tak: zdecydowanie Gran Turismo 4. Ten tytuł jest wielki i wspaniały, ma także cudowną i fotorealistyczną grafiką(no może nie do końca wink.gif).

-Ma więcej samochodów: ponad 700! Jak ktoś narzeka na to że jest za dużo... hahaha.gif Że ze 100 aut jest kopiami samych siebie, kolejne 200 to jakieś nieużyteczne... A z 50 to ciekawostki(vide Nike 2022, czy Mesio z 1886). 700 - 100 - 200 - 50 = 450 aut. Nadal masz 450 samochodów, z których każdy jest wspaniale odwzorowany, ma swoją fizykę jazdy itd. A druga sprawa, że ciekawostkami się fajnie jeździ, można je chociaż pooglądać, a taki Nike ma 8 biegów... smile.gif.

-Jeśli chodzi u customizację... litości! Chcecie sobie doklejać vinyle, spojlery, zmieniać światła i mieć masę ciekawych felg? Kup sobie NFS andergrand lub Carbon. Tu są prawdziwe, profesjonalne wyścigi, a nie jakieś Street Racy... Raz marudzicie że pierwsze NFS-y były super bo nie było tego "ulepszania bryk", tylko dostawało się z góry narzuconą sportową brykę i się jechało, a teraz marudzicie że brakuje "upiększaczy"... confused.gif

-Co do AI... Tu jest tak pół na pół. Włącz sobie jakieś wyścigi w TV. Jak tam jeżdżą? Jasne że po sznurku, czyli po optymalnym torze jazdy. Jedynie przy wyprzedzaniu jakieś akcje się dzieją. Tam nie świrują tak jak my na torze. Jadą jak najlepiej się da, po optymalnym torze jazdy, lub jak kto woli po sznurku.

-Grafika jest ładniejsza, nie bez powdu dzięki ultra-płynnym 60 fps-ach. Samochody są bardziej szczegółowe a trasy ciekawsze. I jeszcze jedno: spójrzcie na możliwości PS2 i Xboxa... Platformy bardzo się różnią (na korzyść X'a), a gry wyglądają podobnie, na PS 2 jest nawet lepiej.

-Że się nudzi po jakimś czasie, jest monowonna??? WTF? A co chcieliście po grze wyścigowej??? Chyba ścigania się, nie? To oczywiste że będzie się ścigać i nic więcej, a co byście chcieli... Litości.

-Co do uszkodzeń, tym razem znów pół na pół. Gdyby były, i tak każdy by tak jeźdźił, żeby nie zniszczyć autka. A jak ich nie ma to narzekania... Jakby nie patrzeć, gdyby zrobić łądne uszkodzenia do każdego auta, to gra do dzisiaj byłaby tworzona i wyszłaby na 5 płytach DVD.

I co? Wiadomo że GT4 jest królową wyścigów na current-geny. Jest poprostu najlepsza.

Sorki że się tak rozpisałem ale nie mogę... Po prostu jak czytam posty niektórych userów to mnie krew nagła zalewa. Gra jest dla nich za dobra hahaha.gif
Ryo-San
rozumiem z w Forze grales? bo nie widze w twjej wypowiedzi odniesien do tej gry - a skoro temat ma nazwe vs wiec warto by bylo je w jakims stopniu porownac:f

ale ogolnie to porponuje zostawic ten temat w spokoju bo zaraz sie zacznie dym - zacieram już rączki - joke: )

QUOTE(raven_raven)
Wiadomo że GT4 jest królową wyścigów na current-geny

Wiadomo że GT4 jest królową wyścigow na PS2, Forza jest królową wyścigów na Xboxa i niech tak zostanie
orion50
Witam !
Śledzę ten temat od jakiegoś czasu i pomyślałem , że się wypowiem. W Forze nie gram , bo nie mam XBOXA , chociaż nie ukrywam , że chciałbym grać.
Nie widzę powodów do kłótni , która gra jest lepsza. Obie z nich mają wiele do zaoferowania. Obie znajdą zwolenników i przeciwników. W jednej grze jedno jest lepsze to ,a w drugiej to. Wszystko zależy od człowieka , czego on oczekuje od gry. Na PS2 najlepsze jest GT4 , na X'a Forza. Myślę , że nie ma co tych tytułów porównywać bo to trochę inna bajka. Niby podobne , a jednak nie.
Jakby obie gry wyszły na tę samą platformę to możnaby polemizować , gdyż moc byłaby taka sama. Z technicznego punktu widzenia lepsza jest Forza (model jazdy (dla niektórych lepszy , dla niektórych gorszy) , grafa (też można się spierać , ale obie gry wyglądają naprawdę doskonale) i AI przeciwników. Z opinii ludzi wynika , że DRIVATAR to świetny silnik sterujący jazdą oponentów. Bardzo możliwe. W GT4 jeżdżą po sznurku. Zgadzam się. Ale co kto lubi smile.gif

GT4- 60fps Forza-30fps - tu myślę wygrywa GT. Chociaż gusta. O gustach się nie rozmawia.
Jedni by się dali pokroić dla GT inni dla Forzy smile.gif
Myślę , że nie ma się co spierać. Poprostu jedna gra prześciga drugą w czymś i na odwrót. Ta nadrabia czymś i na odwrót. Połączenie cech obu gier mogłoby dać najlepszy racer. Bo obie gry są królami wyścigów.

Tak więc forzomaniacy i gtmaniacy nie ma się co kłócić bo nie ma o co. Trzeba się połączyć i cieszyć , że obie konsole mają super racery. A to czy to jest lepsze czy to , to kwestia gustu.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Proszę nie rzucać mięsem , jeśli są jakeś nieścisłości. Poprostu nie potrzebny jest ten cały hype , co jest lepsze bo to nie ma sensu. Ja cioram w GT4 i jestem szczęśliwy. Co kto loobi. Gdybym miał X'a grał bym w oba i byłbym happy , że mogę grać w głównego konkurenta GT. Dzięki GT Forza będzie coraz lepsza i dzięki Forzie GT będzie coraz lepsze. Lubimy konkurencje bo my GRACZE zyskujemy. Jedni programiści uczą się od drugich i jedni chcą być lepsi od drugich tworząc lepszy produkt , my zyskujemy bo oni chcą mieć perełke smile.gif
Tak więc pozostaje czekać z wywieszonym jęzorem na Forze 2 i GT 5
I życzyć powodzenia developerom.

Ema , pokój
Świrol
Ciekawe ze GT przyciagnelo mnie do siebie iloscia aut i swietna grafa na psx. Ale tylko tym, dostalem kopa w szczene gdy okazalo sie ze nie ma kokpitow, co za tym idzie mozna bylo zapomniec o precyzji sterowania. Bo co ta za jazda ze zderzaka, jak tu kontrolowac poslizgi nie widzac jak skreca kierownica. Ta gra pokazala innym tytulom ze kokpit jest zbedny wystarczy uproscic sterowanie i wszyscy sie bawia. Przeciez pierwszy Test Drive mial kokpit, toca, colin, gp legends, tez mialy, byl klimat i swietne sterowanie, na szczescie kokpity wracaja do lask dzieki TDU i podobnym tytulom i chwala im za to.
Pajda
od kiedy jadac prawdziwym samochodem obserwujesz kierownice ? o_0 Sam jestem zwolennikiem jazdy z wnetrza ale to wlasnie kamera z zderzaka jest bardziej precyzyjna.
Amatorek
W GT gram od początku, tz od 1 części na PS poprzez 3 i prologue, a skończywszy na GT4.
W Forza pogrywam od około 8 miesięcy.
W obia tytuły pomykałem zarówno na kierownicach jak i na padach ,ale nie o tym ta dyskusja.

GT4: Gra kultowa, bez dwóch zdań. W moim przypadku nie może się znudzić, a bedzie to już te killllllkkka latek z całą serią. Powielanie tematów? Trudno. Jedna z kilku rzeczy, do których mogę się przyczepić to dzwięk. Odgłosy opon i otoczenia zagłuszają i tak nie najlepszy dżwięk silnika. Piski opon są przerażliwe, ja nie wiem gdzie oni nagrywali te dżwięki. Model jazdy wyśmienity, ale odnosze wrazenie, że w GT4 był trochę robiony pod kierownicę Driving Pro. Force Feedback i spory promień skrętu, jaki ona obsługuje, to mistrzostwo, ale na padzie, w moim odczuciu, nie wypada najlepiej.

Forza: Wyśmieniy model jazdy! Tutaj naprawdę czuć auto, a nawet każde z kół osobno. Każde wyjscie z zakrętu mocniejszą furą z lekkim i kontrolowanym poślizgiem to miód. Auto świetnie reaguje na nierównosci podłoża. Mowa oczywiście o wyłączonych wspomagaczach, choć ja zostawiam sobie ABS, który działa tu wyjątkowo realistycznie...... to trzeba poczuć. Dżwięk jest nierówny. Fury bez tuningu brzmią..... hmmmm... kartonowo? Ale w końcu zwykły Golf czy Celica taki odgłos posiadają. Jednak odgłosy pracy takich fur jak Ferrari F50, Ferrari Modena, Aston Martin o mocach przekraczających 400KM to jakieś nieporozumienie, albo wspaniałe wygłuszenie blink.gif Dla mnie muzyka to silnik...... Z drugiej strony sprężarka i odgłosy opon wypadają niezle.

W kwestii torów każda gra ma swoje plusy/minusy. W GT jest ich wiecej i można się ścigać na kilku wąskich trasach wsród zabudowań, co jest niezłym doznaniem. Forza natomiast oferuje świetne doznania wizualne (łaty i nierówności). Czasem mozna zachaczyć podwoziem o jakąś fałdę..... małe smaczki a cieszą.

Jeśli chodzi o grafikę, to jednak dwie inne gry. Tak wspaniale wymodelowanych aut jak w GT4 nie zobaczymy pewnie jeszcze długo nawet na nowych konsolach. Pomyślcie: setki wozów wykonanych z niesamowitą pieczołowitością! A tory? Asfalt taki se, ale otoczenie to mistrzostwo jak na PS2. Ja porównałem sobie Nowy York w obu grach..... W grze Forza jest ładny, a w GT4 piekny do bólu! Nie ma porównania. Foty w prasie czy internecie nie mówią wiele, a sporo ludzi się tym kieruje. Poprostu trzeba porównać na jednakowym TV. Podobnie auta.... nie wiem czym kierowano się w recenzji na łamach PSX Extreme opisując auta w Forza jako wyprzedzajace o długość maski te w GT4 pod względem wizualizacji i szczegółów laugh.gif Forza ze swoją grafiką jest może bardziej świerza, wniosła coś nowego(uszkodzenia), ale napewno nie lepszego..... panowie! Co nie znaczy, że Forza wygląda żle. Ale czy na autach w GT przy zbliżeniu widać takie piksele i rozmazy jakie oferuje forza na swoich wozach? (np: na powtórkach, te naniesione w czasie przyozdabiania emblematy są rozmazane, a tuningowe zderzaki wygladają biednie...... widać niemal nierówny szpachel spod lakieru.... heh) Nie. GT to żyleta..... kropka.

To chyba tyle. Do tych co zabierają głos w tej dyskusji, a widzieli tylko jedną grę: nie wypisujcie bzdur wyssanych z palca, nie ma sensu. Te gry mają owszem wiele wspólnego, ale chyba jeszcze więcej je dzieli.
Emet
Ja tylko nawiążę do końca Twojej wypowiedzi.
Otóż tak się składa że w GT4 bardzo widać na zbliżeniach pikselozę confused.gif Powód? Mało pamięcie -> słabe tekstury. Na szczęście nie z każdym autem tak jest, ale z wieloma.
W GT4:Prologue auta wyglądały lepiej (mówię o modelach wykorzystanych wyścigu a nie w Photo Mode). Były jak te z Photo Mode/garażu (tylko felgi były uproszczone) a w pełnym GT4 są nieco biedniejsze.
Kolejna sprawa to Trasa New York. Owszem wygląda ładnie ale NIEPORÓNYWALNIE GORZEJ niż w Prologu. Jak ktoś nie widział Prologa to nie wie o czym mówię.
Znacznie lepszy asfalt i ten pseudo (raczej) bump-mapping, w ogóle lepsze znacznie tekstury. Spójrzcie na napisy na reklamach (choćby te na głónej prostej przewijające się nad trasą). W GT4 pikseloza a w Prologu było normalnie wszytsko luks widać (w menu jest przy wyborze filmik z Prologa laugh.gif więc można porównać).
Ogólnei troche lipa bo te cięcia były spowodowane (IMO) obsługą 1080i (NTSC), a Europa nie dostała trybu HD ale obcięta grafa pozostała confused.gif
Pajda
same felgi mimo ze 2D tez ladniej wygladaly w prologu
C1REX
Forza ma ten plus, że jest cholernie wymagająca.

GT ma za to tą zaletę, że nie jest tak wymagająca jak Forza : )

W GT można sobie fajnie i beztresowo pojeździć błyszczącymi auatami odwalając cyrki lepsze, niż w RidgeRacer. Niby symulator, a opłaca się często ocierać o bandy i walić w inne auta. Do tego od zawsze fizyka była dziwna i samochody potrafiły skakać, latać i się kręcić.
No i gra jest bardzo często tak łatwa, że aż nudna. Wyścigi zalicza się często dosłownie na siłę.
Z drugiej strony często jeździ się "4fun"

Forza natomiast potrafi być tak wymagająca, że aż irytuje. Tu nie ma zabawy, a naprawdę cięźka praca. Jednak jest to spowadowaną większą realnością wyścigu. W tej grze bardzo często jeden błąd decyduje o miejscu na mecie. Nie każdy ma tyle nerwów, by powtarzać kilkanaście razy ten sam wyścig. I to na poziomie easy... .

Swego czasu ostro grałem w GT1. Miałem nawet wszystkie 3 auta za złota. Chyba pół roku ta gra mnie trzymała. Następne częsci natomiast zupełnie mi już nie podeszły.

Forza jest dla mnie w tej chwili znacznie lepszą grą. No i GT4 nie ma Live, co niemal ją dyskwalifikuje w tym wyścigu : )
Pajda
QUOTE(C1REX @ 15 02 2007, 22:27) *

GT ma za to tą zaletę, że nie jest tak wymagająca jak Forza : )

no dla mnie akurat to minus smile.gif

w skrocie mozna powiedziec ze

gran turismo the real driving simulator

forza motorsport the real racing simulator.

najwieksza wada gt4 dla mnie jest brak online, moim marzeniem jest wyscig po nurburgringu z zywymi kumplami oraz gielda online. W kwesti zniszczen to jest mi to obojetne czy sa czy ich nie ma dopoki nie beda reprezentowac czegok konkretnego, porownywalnego z prawdziwa demolka (zmiana geometrii samochodu).
Dajnoł
CYTAT
(...)Gran Turismo 4. Ten tytuł jest wielki i wspaniały(...)

Jako seria- tak.

CYTAT
Ma więcej samochodów: ponad 700! Jak ktoś narzeka na to że jest za dużo... :hahaha: Że ze 100 aut jest kopiami samych siebie, kolejne 200 to jakieś nieużyteczne... A z 50 to ciekawostki(vide Nike 2022, czy Mesio z 1886). 700 - 100 - 200 - 50 = 450 aut. Nadal masz 450 samochodów, z których każdy jest wspaniale odwzorowany, ma swoją fizykę jazdy itd. A druga sprawa, że ciekawostkami się fajnie jeździ, można je chociaż pooglądać, a taki Nike ma 8 biegów... smile.gif.

Nie zawsze ilość przekłada sie na jakość... IMO Forza ma znacznie lepsze licencje od GT.

CYTAT
-Jeśli chodzi u customizację... litości! Chcecie sobie doklejać vinyle, spojlery, zmieniać światła i mieć masę ciekawych felg? Kup sobie NFS andergrand lub Carbon. Tu są prawdziwe, profesjonalne wyścigi, a nie jakieś Street Racy... Raz marudzicie że pierwsze NFS-y były super bo nie było tego "ulepszania bryk", tylko dostawało się z góry narzuconą sportową brykę i się jechało, a teraz marudzicie że brakuje "upiększaczy"... confused.gif

Tunning i customizacja to integralne cęści profesjonalnych wyścigow. Myślisz, że Polyphony nie zaimplementowało customizacji dlatego, że to obciach i wogóle nFS? Forza to online racer i personalizacja to ważny aspekt gry...

CYTAT
-Co do AI... Tu jest tak pół na pół. Włącz sobie jakieś wyścigi w TV. Jak tam jeżdżą? Jasne że po sznurku, czyli po optymalnym torze jazdy. Jedynie przy wyprzedzaniu jakieś akcje się dzieją. Tam nie świrują tak jak my na torze. Jadą jak najlepiej się da, po optymalnym torze jazdy, lub jak kto woli po sznurku.

Nie kapuje koleś... Wg Ciebie w GT auta jeżdżą "po sznurku" bo tak jest naprawdę? Nawet jak im zajedziesz drogę to nie reagują tylko jadą "najlepiej jak sie da"? A nie jest tak, że polyphony musiało oszczędzać moc obliczeniową konsoli?

CYTAT
-Grafika jest ładniejsza, nie bez powdu dzięki ultra-płynnym 60 fps-ach. Samochody są bardziej szczegółowe a trasy ciekawsze. I jeszcze jedno: spójrzcie na możliwości PS2 i Xboxa... Platformy bardzo się różnią (na korzyść X'a), a gry wyglądają podobnie, na PS 2 jest nawet lepiej.

Mylisz się... Ty chyba nie widzałes forzy... BTW: statyczne cienie samochodów w GT rox(zawsze po lewej stronie, pomimo, że słońce też jest po lewej)

CYTAT
-Co do uszkodzeń, tym razem znów pół na pół. Gdyby były, i tak każdy by tak jeźdźił, żeby nie zniszczyć autka. A jak ich nie ma to narzekania... Jakby nie patrzeć, gdyby zrobić łądne uszkodzenia do każdego auta, to gra do dzisiaj byłaby tworzona i wyszłaby na 5 płytach DVD.

... to jak oni zrobili tą Forze?

CYTAT
Sorki że się tak rozpisałem ale nie mogę... Po prostu jak czytam posty niektórych userów to mnie krew nagła zalewa. Gra jest dla nich za dobra :hahaha:

Wymiękam.

Nie śadzicie, że wyczyn T10 jest godny szacunku? Zaczynajac od zera od razu udało im się dorównać serii GT z dziesięcioletnim stażem... w kilku aspektach wyprzedzajac lidera.
Emet
W zasadzie nie mam się do czego specjalnie przyczepić, ale...
"statyczne cienie samochodów w GT rox(zawsze po lewej stronie, pomimo, że słońce też jest po lewej)"
Z tymi cieniami to żeś dopie.rdolił ostro laugh.gif Ty chyba GT4 nie widziałeś..
raven_raven
CYTAT
(...)Gran Turismo 4. Ten tytuł jest wielki i wspaniały(...)

Jako seria- tak.

Nie - jako jedna gra, Gran Turismo 4, która jest jakby nie patrzeć największą i najlepszą częścią.

CYTAT
CYTAT
Ma więcej samochodów: ponad 700! Jak ktoś narzeka na to że jest za dużo... :hahaha: Że ze 100 aut jest kopiami samych siebie, kolejne 200 to jakieś nieużyteczne... A z 50 to ciekawostki(vide Nike 2022, czy Mesio z 1886). 700 - 100 - 200 - 50 = 450 aut. Nadal masz 450 samochodów, z których każdy jest wspaniale odwzorowany, ma swoją fizykę jazdy itd. A druga sprawa, że ciekawostkami się fajnie jeździ, można je chociaż pooglądać, a taki Nike ma 8 biegów... .

Nie zawsze ilość przekłada sie na jakość... IMO Forza ma znacznie lepsze licencje od GT.

Za to tu jest właśnie wyjątek, gdyż jakość tych aut to jest 1 liga current-genów, pięknie wymglądające i idealnie wymodelowane. Nie ma lepiej zrobionych aut na PS2. IMO GT4 ma lepszą licencję od Forzy biggrin.gif.

CYTAT
CYTAT
-Jeśli chodzi u customizację... litości! Chcecie sobie doklejać vinyle, spojlery, zmieniać światła i mieć masę ciekawych felg? Kup sobie NFS andergrand lub Carbon. Tu są prawdziwe, profesjonalne wyścigi, a nie jakieś Street Racy... Raz marudzicie że pierwsze NFS-y były super bo nie było tego "ulepszania bryk", tylko dostawało się z góry narzuconą sportową brykę i się jechało, a teraz marudzicie że brakuje "upiększaczy"...

Tunning i customizacja to integralne cęści profesjonalnych wyścigow. Myślisz, że Polyphony nie zaimplementowało customizacji dlatego, że to obciach i wogóle nFS? Forza to online racer i personalizacja to ważny aspekt gry...

Nie wiem czemu nie zaimplementowali cusomizacji ale IMO byłoby to po prostu obciachowe. A GT4 to nie "online racer"

CYTAT
CYTAT

Nie kapuje koleś... Wg Ciebie w GT auta jeżdżą "po sznurku" bo tak jest naprawdę? Nawet jak im zajedziesz drogę to nie reagują tylko jadą "najlepiej jak sie da"? A nie jest tak, że polyphony musiało oszczędzać moc obliczeniową konsoli?

Bardzo możliwe, wszak Xbox ma jej więcej od PS2. I napisałem pół na pół. Nie powiem żeby AI było mistrzostwem świata w GT4.

CYTAT
CYTAT
Grafika jest ładniejsza, nie bez powdu dzięki ultra-płynnym 60 fps-ach. Samochody są bardziej szczegółowe a trasy ciekawsze. I jeszcze jedno: spójrzcie na możliwości PS2 i Xboxa... Platformy bardzo się różnią (na korzyść X'a), a gry wyglądają podobnie, na PS 2 jest nawet lepiej.

Mylisz się... Ty chyba nie widzałes forzy... BTW: statyczne cienie samochodów w GT rox(zawsze po lewej stronie, pomimo, że słońce też jest po lewej) - "wymiękam" biggrin.gif

Ty chyba nie widziałeś GT4 biggrin.gif... Wieeelkim plusem jest płynne 60 fps(50 w PALU) które jest bardzo ważne w racerach. Również fury nie mają sobie równych.

CYTAT
CYTAT

... to jak oni zrobili tą Forze? - "wymiękam"

A teraz policz ile Forza ma aut, a ile GT4. Forza ok. 200, a GT4 ok. 700. I teraz pomyśl, ile roboty więcej i miejsca było by dla tych uszkodzeń w GT4. Forza ma mniej aut i dlatego są uszkodzenia.

CYTAT
CYTAT
Sorki że się tak rozpisałem ale nie mogę... Po prostu jak czytam posty niektórych userów to mnie krew nagła zalewa. Gra jest dla nich za dobra :hahaha:

Wymiękam. - ja patrząc na twoje kontrargumenty też.

"Nie śadzicie, że wyczyn T10 jest godny szacunku? Zaczynajac od zera od razu udało im się dorównać serii GT z dziesięcioletnim stażem... w kilku aspektach wyprzedzajac lidera."

Oczywiście jestem pełen podziwu dla T10 którzy stworzyli najlepszego realistycznego racera na XBOXa, jednak IMo nie wyprzedzili oni lidera, jakim jest GT4. Wiesz, mając do dyspozycji siano Gatesa, mocną konsolę zwaną X-klocem i wzór jako GT4, nie jest tak trudno zrobić grę czasami dorównującą mistrzowi biggrin.gif

EDIT: Jestem bardzo ciekaw czemu niejaki Dajnoł nie odpowiada... XD
jurget
ostatnio co prawda gram w Forze z racji obecności Live, ale dla mnie Forza może pośmierdzieć przy GT4, a z tym klatkowaniem to może być conajwyżej symulacja kamerzysty rajdowego chorego na epilepsję. Czasem framerate spada do 2 klatek/s co jest żenujące. Co do osławionego modelu jazdy to żadna rewelacja w stosunku do GT4. Oba tytuły mają mnóstwo drobnych mankamentów, ale GT4 przynajmniej zachowuje swoje 50kl/s :-)

Pozdrawiam wszystkich Racerów!
Ryo-San
nie od dzisiaj wiadomo ze 360tka slabiutko emuluje Forze - dlatego granie w ta gre na xO mija sie z celem. Framerate spada do poziomu kostki brukowej.
exe
ja wyraze swoje:
GT4:
-jak ktoś pisze ze co z tego ze GT4 ma 700 fór to troche śmieszy, chyba lepiej wiecej jak mniej smile.gif na to narzekać nie mozna.
- co do kwesti przeróbek to jęsli moglibyśmy zmieniać body to drastycznie potrzebna by była moc na genijalne obliczenie wpływu aerodynamiki, a procek 300mhz jaki ma ps2 to napewno zamało.
-wole mieć 50 klatek i dobrą symulacje jazdy jak zeby to poszło w dół przez zniszczenia.
-modele samochodów spewnością są lepiej wykonane jak w Forza
-lakier samochodów nie ma sobie równych jak i wykonanie otoczenia które mimo nie wielu efektów ma dobre textury i jest sporo fotorealistyczne no cóż jak na mozliwości ps2 biorąc pod uwage 50 fps to jest duze osiagniecie, zreszto słyszałem ze GT4 wyciska okolo 90% z mozliwosci ps2, trzeba tez wziaść pod uwage że odbicia nie sa renderowane tylko jakos to chłopaki wymyslili aby nie pozarło zbyt duzo mocy.
-ostatnio kolega z forum GT4 porównał filmik Waltera Rohla (w rzeczywistości) który jechał tak naprawde nie yellow bird a starszym modelm, zachowanie auta jak i czas z gry sa niemal identyczne wiec jest to dowod na znakomitą symulację smile.gif
http://www.granturismo.pl/forum/viewtopic.php?t=2183 -porównanie

-niepodoba mi się brak opcji online smile.gif

-Forze dopadne juz niedługo tak jak xa
-z tego co widziałem otoczenie prezentuje sie lepiej do rzeczywistości jak GT4
rajnerGT
jak dla mnie nie wygrywa ani GT4 ani Forza tylko.... GT1 !! laugh.gif a czemu GT1 jest lepsze?? bo:
-najlepsze poczucie predkosci ze wszystkich czesci
-grafika to nie wszystko wink.gif
-nie ma tyle samochodow wiec nie siedzi sie pol dnia zeby jakis kupic
-nie nudzi tak jak GT4
-skyline dochodzi do 1000HP(czyli tyle ile w rzeczywistosci)
-escudo nie ma takiej turbodziury bo tu nie ma takiego samochodu wink.gif
dalej nie chce mi sie wymieniac laugh.gif GT1 rulz wink.gif wink.gif wink.gif wink.gif
saptis
Gran Turismo HD na Playstation 3 wyglada lepiej niz Forza Motorsport 2 na konsole XBOX 360 - to napewno. Zauwazylem, ze nawet stojace w otoczeniu toru postacie wygladaja lepiej w GT HD, zreszta samochody jak i cale otoczenie toru takie jak trawa, nawierzchnia rowniez.
Co do zawartosci obydwu gier to mozna narazie tylko gdybac bo zadna z nich nie ukazala sie jeszcze w pelnej wersji, jednak juz wiadomo, ze GT HD bedzie mialo wieksza ilosc samochodow. biggrin.gif
Nie mam swojego zdecydowanego faworyta i nie chce oceniac ktora bedzie z nich lepsza, chetnie zagram w obydwie, zapewne kazda z nich bedzie miala cos specjalnego do zaoferowania. biggrin.gif
rajnerGT
CYTAT(saptis @ 13 05 2007, 22:10) *
Gran Turismo HD na Playstation 3 wyglada lepiej niz Forza Motorsport 2 na konsole XBOX 360 - to napewno.
Widac, ze samochody. jak i cale otoczenie toru wygladaja poprostu lepiej w Gran Turismo HD. Co do zawartosci obydwu gier to mozna narazie tylko gdybac bo zadna z nich nie ukazala sie jeszcze w pelnej wersji, jednak juz wiadomo, ze GT HD bedzie mialo wieksza ilosc samochodow. biggrin.gif

i wiadomo także że GTHD nigdy się nie ukaże w pełnej wersji confused.gif bedzie mozna sciagnac tylko z PSstore demo
saptis
Wiadomo, wiadomo - przeciez Gran Turismo HD to tylko zapowiedz tego co zobaaczymy w Gran Turismo 5. biggrin.gif
Jak wiadomo pierwotnie Gran Turismo HD mialo byc gra powiekszajaca sie dzieki dodatkom ktore mialy byc dostepne na Playstation Store za odpowiednia oplata. Jednak Polyphony zrezygnowalo z tego pomyslu skupiajac sie nad Gran Turismo 5 odstawiajac przy okazji na bok Gran Turismo 4 Mobile na PSP. biggrin.gif
exe
niewiele gier jest w 1080p wymaga to napewno wiele od ukladu bo po przeliczeniu 1080 to 1080x1920=2 073 600 pixeli a 720 720x1280=921 600 wiec full hd to ponad 2x wiecej pixeli od 720 i to w dodatku w 60 klatkach smile.gif

gram w Forze od paru dni, grywalność nawet, zniszczenia nie teges czesto powinny byc wieksze przy odpowiedniej predkośc, ale są smile.gif, grafika ładna bynajmniej otoczenie, samochody ok oprócz lakieru. Ale wielka wada to napewno niedokładne odwzorowanie tras weśmy chociaż Nurburgring Nordshleife co to jest ? Drzewa nie są takie bo w realu jest przewazajaca ilość iglastych, kolorystyka do bani, zakręty czasem inne ale najgorzej jest z nachyleniami zakrętów, od pierwowzoru im daleko. Niepodobają mi sie troszke zegary. Model jazdy wporządku jest płynny ale ma sie uczucie miekkości, czasem nie czuć np tej granicy kiedy autko powinno tracić przyczepność. Jeszcze wspomne o nierównym poziomie trudności zapewne jest to wina nie duzej ilości aut w grze poprostu gra nie jest w stanie znaleść autka odpowiedającej trudności nam. W GT równiez tak jest ale w mniejszym stopniu, choc czasem zdazają sie eventy w których jest kompletne przegieci w punktacji do trudności. Ogólnie to gra spoko szkoda ze nie ma godnej kierownicy na xa.

a to czasem nie Sony wyraziło zdanie cos takiego jak GT:HD nie przejdzie jako forma końcowa ?
Don Kaczorek vel Kaczondo
a ja sadze, ze forza to gniot. co mysle o gt4? ano mysle, ze to jest jeszcze wieksze go.wno.
ponad rok temu bylem posiadaczem ps2 i szczerze, jedyna oryginalna gra jaka kupilem bylo gran turismo 4. kurna, takie dobre noty, recenzje.. odpalilem, meczylem sie pare godzin (zaliczanie licencji - horror) i odstawilem. ps2 zreszta tez sie pozbylem, bo konsolka bez trybu online (albo jak kto woli - ze slabym) mnie nie rajcuje. tongue.gif
w forze gralem troszeczke u kumpla, wiec moje zdanie nie jest wyrobione na temat tej gry. happy.gif wiecej czasu poswiecilem demku forzy 2, ktore mnie w sumie calkiem wciagnelo, mimo, ze preferuje bardziej arcade'owe wyscigi. laugh.gif
moj post duzo nie wnosi, bo mam male doswiadczenie z racerami, ale lubie flejmowac. sweat.gif
Sialala
CYTAT(rajnerGT @ 12 05 2007, 21:38) *
jak dla mnie nie wygrywa ani GT4 ani Forza tylko.... GT1 !! laugh.gif a czemu GT1 jest lepsze?? bo:
-najlepsze poczucie predkosci ze wszystkich czesci

to dzieki wezszym trasom niz w GT3/4, w czworce trasy sa juz strasznie szerokie momentami (Trial Mountain np.), przez co poczucie predkosci maleje. ale nie wmowisz mi, ze na Numbumbumbumgu nie ma poczucia zawrotnej momentami predkosci. tuz przed tym pierwszym zakretem w prawo, gdzie po lewej jest piach - przed wiaduktem, albo na nawrocie o 180 stopni pare kilometrow dalej mozna sie zdziwic jak szybko zbliza sie piasek/banda...

CYTAT
-grafika to nie wszystko wink.gif

no niby tak, ale jednak model jazdy w GT1 tez troche odstaje...

CYTAT
-nie ma tyle samochodow wiec nie siedzi sie pol dnia zeby jakis kupic

e tam - nie pol dnia, bo jest tryb B-spec. skoro jest - trzeba z niego korzystac wink.gif

CYTAT
-nie nudzi tak jak GT4

w GT4 gram od... kiedy to to wydali? ponad 2 lata juz bedzie. PS2 kupilem specjalnie dla tej gry. pierwsze pol roku mialem tylko GT4 i PES3 i jakos sie nie nudzilem wink.gif

CYTAT
-skyline dochodzi do 1000HP(czyli tyle ile w rzeczywistosci)

moj Skyline Nismo ma okolo 920HP... oczywiscie ten w grze wink.gif na oponach economy nie da sie ruszyc z jedynki biggrin.gif

CYTAT
-escudo nie ma takiej turbodziury bo tu nie ma takiego samochodu wink.gif

podobnie jak Ford GT wink.gif

CYTAT
dalej nie chce mi sie wymieniac laugh.gif GT1 rulz wink.gif wink.gif wink.gif wink.gif

spoko - ja jednak jestem za postepem.
BTW - GT4 w trybie 576p miazdzy. pomimo, ze w menu obraz drzy, to w czasie gry w koncu nie trzeba sie zastanawiac w ktora strone jest ten zakret 200 metrow dalej. odkad mam tego HDTV Playera to odkrywam ta gre na nowo (doslownie, bo save przy 80 paru procentach poszedl sie...)
exe
jak się gra dla % lub poprostu przechodzic kolejne eventy to sie nudzi ma prawo, ale to chodzi o coś wiecej jak tylko przejazd poraz 100 na danej trasie, tu chodzi o to by czerpac przyjemność z samej jazdy i wtedy sie nie nudzi, niektorzy niewyobrazają sobie tygodnia bez przejazdu na n-ringu.

CYTAT
"ponad rok temu bylem posiadaczem ps2 i szczerze, jedyna oryginalna gra jaka kupilem bylo gran turismo 4. kurna, takie dobre noty, recenzje.. odpalilem, meczylem sie pare godzin (zaliczanie licencji - horror) i odstawilem"

to wcale nie świadczy ze to zła gra, mało tego niektórzy developerzy upraszczaja model jazdy aby był bardziej dostepny dla szerszego grona niepełnosprytnych.
SHAMI
Trudno jednoznacznie ocenić kto jest zwycięzcą tego racingowego pojedynku... z jednej strony Gran Turismo - gra wspaniała, mimo upływu czasu formuła tej pozycji nadal bawi. Po drugiej stronie barykady: Forza... bez wątpienia tytuł, który namieszał konkretnie w kwesti symulacji jazdy samochodem na konsolach. Wszystko zależy od samego gracza, mi osobiście forza spodobała się bardziej, jej zalety to przede wszystkim: model jazdy, więkrza dynamika, zniszczenia samochodu oraz tuning który jednym słowem wymiata biggrin.gif graficznie obie pozycje stoją na bardzo wysokim, zbliżonym poziomie dlatego tej kwesti nie bede oceniał. Uważam że jeśli developerzy Gran Turismo nie wezmą się do roboty, mogą stracić pozycje lidera w temacie symulacji...
bad-garfield
Jak to wszystko czytam... to mnie mdli. Żenada. Chociaż co może wyniknąć z porównywania DWÓCH BARDZO DOBRYCH GIER.
exe
ostatnio grajac w forze napotkałem coś przykrego a mianowicie jeżdząc autekim z seri "R" nie wiem jakie to dokladnie BMW przy predkości 16-20 km/h skrecając na boki na bardzo małym gazie, autko ślizga sie dosłownie tylnymi kołami pozostawiając ślady opon na nawierzchni, to absurdalne przy tej prędkości.
bad-garfield
Tak samo absurdalne jak palenie gumy w GT, gdzie ślady opon w ogóle nie zostają. Jakby się tak dokładnie przyjrzeć to jedna i druga gra ma jakieś błędy, ale na szczęście nie psują one całej zabawy.
raven_raven
Niestety to niezostawianie śladów da się wytłumaczyć brakiem dostatecznej ilości RAMu w PS2, za to to niepdopatrzenie w Forzy wynika po prostu z błędnego zaprogramowania fizyki...
chris_lp
Co wy wiecie o zabijaniu. Jeżeli ktoś się wychował na GT to powinien być wierny seri. Miałem szaraka przeszłem 1 i 2 i były zaje.........ste. Kuiłem se PS2 i przeszłem 3 i 4 i mi sie nie znudziła jak wielu z was. Niedługo planuje zakup PS3 i oczywiście chce zagrać w GT5 i pożniejsze części jeżeli wyjdą. Nie wiem jak ktos lubiacy wyścigi może powiedzieć że gra może się znudzić huh.gif rozumie jeżeli gre się nie lubi to tak ale jeżeli gra się w gre to powinno sie ją przynajmniej konczyć. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Prawde mówiąc grałem tylko , tylko w FORZE 10 minut i mi k.... bokiem wyszła. Przereklamowaliście tak gre że sie niechce się w nią grać. Mówiąc : SERIA GRAN TURISMO JEST WIELKA I ZOSTANIE WIELKA ( takie jest moje wyrażenie na ten temat bo wychowując się na grze którą sie podziwa pod wieloma względami pozostaje się seri wierny nawet jak wychodzi jakiś niewypał ) i basta. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! winner_first_h4h.gif Oczywiście cała seria GRAN TURISMO (wielka gra thumbsup.gif )
BIBIKING
Hmmmmmmmmmmm chcialbym cos dodac, ale chris_lp napisal chyba wszystko co trzeba:D Gran Turismo nie jest gra ktora sie przechodzi w kilka wieczorow ( jak Forza Motorsport 2 ). Brak trybu On-line? to nie jest problem zreszta ile gier na konsole mialo takowy tryb na konsole 10 lat temu? baaaa nawet 5 lat temu mozna bylo takie pozycje policzyc na palcach u jednej reki. Kolejna generacja konsoli Sony z pewnoscia to zmieni i po raz kolejny za sprawa Gran Turismo 5 bedzie nam dane grać/podziwiac najlepsza gre wyscigowa na swiecie nie tylko z trybem on-line ale i rowniez w rozdzielczosci HD. Forza Motorsport 2 na temat tej gry moge sie bezwatpienia wypowiedziec, iż jest najbardziej przereklamowana gra z jaka sie spotkalem. Realizm? chcialbym zeby w Gran Turismo Minolta byla tak przyklejona do jezdni jak ma to miejsce wsrod samochodow klasy R1 w Forza Motorsport 2 z pewnoscia mialbym swoj rekordzik na Nurburgringu na pierwszym miejscu cyberscore.net. Jednak najwiekszym problemem FM2 jest dlugosc gry, ktora mozna zaliczyc na 100 % w kilka dni ( zdobylem wszystkie achievmenty offline) czego nie mozna zarzucic serii Gran Turismo:)
komar737
Ja przewalczylem tą parszywą indoktrynacę i wybrałem jedyną sluszną dla petroheada drogę - FM.
PiotrB
CYTAT(BIBIKING @ 28 12 2007, 21:03) *
Hmmmmmmmmmmm chcialbym cos dodac, ale chris_lp napisal chyba wszystko co trzeba:D Gran Turismo nie jest gra ktora sie przechodzi w kilka wieczorow ( jak Forza Motorsport 2 ). Brak trybu On-line? to nie jest problem zreszta ile gier na konsole mialo takowy tryb na konsole 10 lat temu? baaaa nawet 5 lat temu mozna bylo takie pozycje policzyc na palcach u jednej reki. Kolejna generacja konsoli Sony z pewnoscia to zmieni i po raz kolejny za sprawa Gran Turismo 5 bedzie nam dane grać/podziwiac najlepsza gre wyscigowa na swiecie nie tylko z trybem on-line ale i rowniez w rozdzielczosci HD. Forza Motorsport 2 na temat tej gry moge sie bezwatpienia wypowiedziec, iż jest najbardziej przereklamowana gra z jaka sie spotkalem. Realizm? chcialbym zeby w Gran Turismo Minolta byla tak przyklejona do jezdni jak ma to miejsce wsrod samochodow klasy R1 w Forza Motorsport 2 z pewnoscia mialbym swoj rekordzik na Nurburgringu na pierwszym miejscu cyberscore.net. Jednak najwiekszym problemem FM2 jest dlugosc gry, ktora mozna zaliczyc na 100 % w kilka dni ( zdobylem wszystkie achievmenty offline) czego nie mozna zarzucic serii Gran Turismo:)

Największy problem GT4 to model jazdy, który jest mało realny. Dlaczego? Niektóre fury są zbyt stabilne na hamowaniu, a tylno napędówki wykazują zbyt małą tendencję do nadsterowności bo są wręcz podsterowne. Fury z napędem 4x4 są zbyt podsterowne. Samochody ogólnie mają zbyt dużą przyczepność, za krótką drogę hamowania, każda fura ma ABS nawet Corvetta z '67, nie da się normalnie kręcić bączków, trawa i piach zbyt mało zwalnia, fury wyścigowe są zbyt łatwe w prowadzeniu. Chyba tyle. Na szczęście z tego co słyszałem model jazdy w GT5P jest dużo bardziej realny, ale wciąż nie tak jak być powinien.

Forza 2 jest krótka? Co z tego skoro esencją zabawy jest online czy time trial.

W GT4 Minolta jest tak niesamowicie przyklejona do asfaltu (szczególnie na oponach Racing - Super Soft), że trzeba robić karygodne błędny stracić nad tym samochodem kontrolę, więc ciężko mi jest sobie wyobrazić by coś było bardziej przyklejone do asfaltu.
Jeśli chodzi o realizm to zarówno ToCA Race Driver 3 na Pro-Sim jak i Enthusia Professional Racing biją w tym aspekcie GT4 na głowę.
Emet
Nie przesadzaj juz z tą TOCĄ bo nie jest ona wcale takim pro-simem (jakby wskazywała nazwa trybu tongue.gif) O Enthusii nawet nie wspominam bo to niesmaczny żart pisać, że bije GT4 na głowę. I bynajmnije nie uważam, że model jazdy w GT4 jest idealny (ba! wielokorotnie wytykałem w nim błędy) ale nie jest gorszy niż w TOCA (czy lepszy.. to też kwestia sporna, w jednym wygrywa TOCA w innym GT4) a już na pewno nie jest gorszy niż w Enthusia (a jest na pewno znacznie lepszy, choć też nie w każdym elemencie). Tak czy inaczej mam ogromną nadzieję, że model jazdy w GT5 będzie znaaacznie lepszy niż w GT4 (ale też nie powinien być jak w TOCA czy tym bardzije Enthusia). Niestety Prologa nei miałem okazji obadać więc nie wiem jak tam z tym Pro.... Prawdopodobnie będę miał okazję wiosną (wykosztuję sie na Prologa, bo nie wytrzymam kolejnego roku w oczekiwaniu na pełne GT5 icon_twisted.gif).
PiotrB
CYTAT(Emet)
Nie przesadzaj juz z tą TOCĄ bo nie jest ona wcale takim pro-simem (jakby wskazywała nazwa trybu tongue.gif)

Model jazdy w TRD3 na Pro-Sim jest trochę nierówny bo niektóre samochodny prowadzą się fantastycznie (realnie) - DTM, klasyki, V8 Supercars, Ultima GTR, Palmer Jaguar itd. ,a niektóre jak F1 już gorzej (arcade). Siłą gry jest ta pierwsza grupa, a to, że F1 czy rajdy to porażka mnie aż tak nie boli jeśli wezmę pod uwagę, że nie ma innej gry wyścigowej, w której są bardziej zróżnicowane samochody.

Termin "Pro-Sim" jak najbardziej pasuje do ToCA Race Driver 3 jeśli mówimy o grach na konsolę Sony. Nie wiem jak jest z Forza 1 cz 2, ale nie wierze, że jest dużo lepiej. Jeśli chodzi o PC to ostatnio miałem okazję zagrać w demo GTR2 i mimo tego, że grało mi się ciężko (mam średniej klasy laptopa) z powodu nie stałego framerate'u to muszę powiedzieć, że model jazdy jest świetny. W porównaniu do ToCA czuć wyraźnie, że w GTR2 mamy dużo gorszą trakcję i nie polecam
zbyt gwałtownie wciskać pedału gazu na 1-ce,2-ce i czasem 3-ce. Grałem też w WTCC i Race 07. Jest podobnie bo te wszystkie gry stworzył ten sam developer - SimBin.

CYTAT(Emet)
O Enthusii nawet nie wspominam bo to niesmaczny żart pisać, że bije GT4 na głowę.

Jeśli chodzi o model jazdy to jak najbardziej tak - Enthusia w tym aspekcie bije GT4 na głowę i bynajmniej w tym momencie nie żartuję, ale to tylko moje zdanie. Wynika to z moich doświadczeń, obserwacji i wiedzy.

CYTAT(Emet)
bynajmnije nie uważam, że model jazdy w GT4 jest idealny (ba! wielokorotnie wytykałem w nim błędy) ale nie jest gorszy niż w TOCA (czy lepszy.. to też kwestia sporna, w jednym wygrywa TOCA w innym GT4) a już na pewno nie jest gorszy niż w Enthusia (a jest na pewno znacznie lepszy, choć też nie w każdym elemencie).

Bardzo chętnie bym poczytał w jakim elemencie modelu jazdy GT4 jest lepsze zarówno od ToCA RD3 jak i Enthusia. Bo teraz się tak zastanawiam i przychodzi mi tylko jedno do głowy. W GT4 bolidy F1 prowadzą się realniej niż w ToCA RD3.

CYTAT(Emet)
Tak czy inaczej mam ogromną nadzieję, że model jazdy w GT5 będzie znaaacznie lepszy niż w GT4 (ale też nie powinien być jak w TOCA czy tym bardzije Enthusia). Niestety Prologa nei miałem okazji obadać więc nie wiem jak tam z tym Pro.... Prawdopodobnie będę miał okazję wiosną (wykosztuję sie na Prologa, bo nie wytrzymam kolejnego roku w oczekiwaniu na pełne GT5 icon_twisted.gif).

Też mocno liczę na GT5P, w szczególności na tryb Pro. Z tego co ludzie piszą to jest dużo lepiej niż w GT4, ale wciąż nie jest idealnie/prawie idealnie. Jak wszystko pójdzie po mojej myśli to sprawdzę GT5P już od premiery prawdopodobnie w Marcu.

Na końcu chciałbym zaznaczyć, że każdą z tych gier: ToCA RD3, Enthusia i GT4 dokładnie przetestowałem grając na kierownicy Logitech Driving Force Pro, więc moje wnioski są jak najbardziej adekwatne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.