CYTAT
(...)Gran Turismo 4. Ten tytuł jest wielki i wspaniały(...)
Jako seria- tak.
Nie - jako jedna gra, Gran Turismo 4, która jest jakby nie patrzeć największą i najlepszą częścią.
CYTAT
CYTAT
Ma więcej samochodów: ponad 700! Jak ktoś narzeka na to że jest za dużo... :hahaha: Że ze 100 aut jest kopiami samych siebie, kolejne 200 to jakieś nieużyteczne... A z 50 to ciekawostki(vide Nike 2022, czy Mesio z 1886). 700 - 100 - 200 - 50 = 450 aut. Nadal masz 450 samochodów, z których każdy jest wspaniale odwzorowany, ma swoją fizykę jazdy itd. A druga sprawa, że ciekawostkami się fajnie jeździ, można je chociaż pooglądać, a taki Nike ma 8 biegów... .
Nie zawsze ilość przekłada sie na jakość... IMO Forza ma znacznie lepsze licencje od GT.
Za to tu jest właśnie wyjątek, gdyż jakość tych aut to jest 1 liga current-genów, pięknie wymglądające i idealnie wymodelowane. Nie ma lepiej zrobionych aut na PS2. IMO GT4 ma lepszą licencję od Forzy

.
CYTAT
CYTAT
-Jeśli chodzi u customizację... litości! Chcecie sobie doklejać vinyle, spojlery, zmieniać światła i mieć masę ciekawych felg? Kup sobie NFS andergrand lub Carbon. Tu są prawdziwe, profesjonalne wyścigi, a nie jakieś Street Racy... Raz marudzicie że pierwsze NFS-y były super bo nie było tego "ulepszania bryk", tylko dostawało się z góry narzuconą sportową brykę i się jechało, a teraz marudzicie że brakuje "upiększaczy"...
Tunning i customizacja to integralne cęści profesjonalnych wyścigow. Myślisz, że Polyphony nie zaimplementowało customizacji dlatego, że to obciach i wogóle nFS? Forza to online racer i personalizacja to ważny aspekt gry...
Nie wiem czemu nie zaimplementowali cusomizacji ale IMO byłoby to po prostu obciachowe. A GT4 to nie "online racer"
CYTAT
CYTAT
-Co do AI... Tu jest tak pół na pół. Włącz sobie jakieś wyścigi w TV. Jak tam jeżdżą? Jasne że po sznurku, czyli po optymalnym torze jazdy. Jedynie przy wyprzedzaniu jakieś akcje się dzieją. Tam nie świrują tak jak my na torze. Jadą jak najlepiej się da, po optymalnym torze jazdy, lub jak kto woli po sznurku.
Nie kapuje koleś... Wg Ciebie w GT auta jeżdżą "po sznurku" bo tak jest naprawdę? Nawet jak im zajedziesz drogę to nie reagują tylko jadą "najlepiej jak sie da"? A nie jest tak, że polyphony musiało oszczędzać moc obliczeniową konsoli?
Bardzo możliwe, wszak Xbox ma jej więcej od PS2. I napisałem pół na pół. Nie powiem żeby AI było mistrzostwem świata w GT4.
CYTAT
CYTAT
Grafika jest ładniejsza, nie bez powdu dzięki ultra-płynnym 60 fps-ach. Samochody są bardziej szczegółowe a trasy ciekawsze. I jeszcze jedno: spójrzcie na możliwości PS2 i Xboxa... Platformy bardzo się różnią (na korzyść X'a), a gry wyglądają podobnie, na PS 2 jest nawet lepiej.
Mylisz się... Ty chyba nie widzałes forzy...
BTW: statyczne cienie samochodów w GT rox(zawsze po lewej stronie, pomimo, że słońce też jest po lewej) -
"wymiękam" 
Ty chyba nie widziałeś GT4

... Wieeelkim plusem jest płynne 60 fps(50 w PALU) które jest bardzo ważne w racerach. Również fury nie mają sobie równych.
CYTAT
CYTAT
-Co do uszkodzeń, tym razem znów pół na pół. Gdyby były, i tak każdy by tak jeźdźił, żeby nie zniszczyć autka. A jak ich nie ma to narzekania... Jakby nie patrzeć, gdyby zrobić łądne uszkodzenia do każdego auta, to gra do dzisiaj byłaby tworzona i wyszłaby na 5 płytach DVD.
... to jak oni zrobili tą Forze? -
"wymiękam"A teraz policz ile Forza ma aut, a ile GT4. Forza ok. 200, a GT4 ok. 700. I teraz pomyśl, ile roboty więcej i miejsca było by dla tych uszkodzeń w GT4. Forza ma mniej aut i dlatego są uszkodzenia.
CYTAT
CYTAT
Sorki że się tak rozpisałem ale nie mogę... Po prostu jak czytam posty niektórych userów to mnie krew nagła zalewa. Gra jest dla nich za dobra :hahaha:
Wymiękam. -
ja patrząc na twoje kontrargumenty też. "Nie śadzicie, że wyczyn T10 jest godny szacunku? Zaczynajac od zera od razu udało im się dorównać serii GT z dziesięcioletnim stażem... w kilku aspektach wyprzedzajac lidera."
Oczywiście jestem pełen podziwu dla T10 którzy stworzyli najlepszego realistycznego racera na XBOXa, jednak IMo nie wyprzedzili oni lidera, jakim jest GT4. Wiesz, mając do dyspozycji siano Gatesa, mocną konsolę zwaną X-klocem i wzór jako GT4, nie jest tak trudno zrobić grę czasami dorównującą mistrzowi
EDIT: Jestem bardzo ciekaw czemu niejaki Dajnoł nie odpowiada... XD