To i ja sie wypowiem.
Zacznijmy od serii Gran Turismo. W GT gram od 1 częsci

Wiele czasu z tą serią spędziłem. Grałem w GT 1,2,3,4 z tym, ze w 4 najmniej. Jak swego czasu GT3 było w kąciku wyścigowym to nikt nie miał do mnie szans na 400 metrów Mitsubishi 3000GT ale ja nie o tym chciałem...

GT Vs Forza. Dwie bardzo dobre gry. Ale ja mam zwycięzce. Jest nią Forza Motorsport. Dlaczego? Kto zagrał w Forze po sieci zna przyczyny mojej decyzji. Faktycznie AI w Forzie jest bez porównania lepsza niż w serii GT, ale tak naprawde grając On-line jest prawdziwa radosc z gry.
W GT4 można grac po sieci na Xlinku, ale to co teraz jest dostepne na xlinku jest jedynie dla wybranych. Ping musi byc poniżej 50 aby w ogóle dało sie grac. Ta gra nie była robiona pod rozgrywki w Internecie, a jedynie za pośrednictwem kabla Link. Tak wiec wymaga niesamowicie mocnego łącza (512kbps nie starcza) i najlepiej aby grac z kimś kto jest blisko (najlepiej Polak

) ale te wymagania baaaaaaaardzo mało kto spełnia, bo jak gra 20 osób na Xlinku to maximum.
Jeżeli chodzi o zniszczenia. W ogóle same KOLIZJE w GT4 przeczą haśle "The real driving simulator". Niech mi ktoś powie co to ma znaczyc, że jade sobie jade, przywale w mur i nagle mam ograniczenie prędkosci do 50km/h O_o Że to niby sim? hmm... nie polecam tego robic na prawdziwej drodze

W GT4 jest bardzo ubogo, pod względem kolizji o braku zniszczeń, śladów opon na asfalcie, śladów lakieru na barierka/murkach nie wspomnę.
Customizacja. Seria GT była naprawde wzorem jak można zrobic tuning w grze. Możliwosci były ogromne. Niestety cyferek przy literkach GT przybywało a tuning sie uwsteczniał. W GT2 można było zrobic tuning optyczny a w GT4 można.... dorzucic spojler

Zmiana felg już chyba w 2 części GT sie pojawiła i jest wciąż wałkowana (a to dobrze, bo lubie te opcję

) W Forza Motorsport z autem można zrobic co sie komuś żywcem podoba. Zarówno tuning silnika (można wymienic nawet sam silnik!) jak rówiez tuning optyczny. Można malowac auto w totalnie dowolny sposób, można montowac nowe zderzaki, progi, maski, światła itd

Oto przykład mojego Lancera którego sobie zrobiłem na wzór TommiMakinen Edition. Jak widac jest tam logo naszego turnieju Polish Forza Cup, oraz reklamy naszych sponsorów
W GT4 można na chwile obecną reywalizowac ze sobą praktycznie tylko za pomocą kabla link. Tak wiec turnieje moga byc realizowane jedynie w sposób jaki organizuje Gamera. Jak widac w "Kąciku..." duża ilosc ludzi sie zaangażowała w ten turniej, wiec widac, że posiadaczom GT4 brakuje wzajemnej rywalizacji.
W GT4 ogromnym atutem jest 60fps. Forza jest "wolniejsza" (~30fps) ale za to jak sie prezentuje np Mazda Raceway Laguna Seca !! Na ps2 "ruszają sie" barierki i wszelkie podobne "linie". Po długim obcowaniu z Forzą ciężko mi sie było nie rozpraszac jak mi barierka sie rusza
Ale nalezy tutaj przyznac, ze w GT4 są ŁADNIEJ wykonane modele samochodów. Pod tym względem GT nie ma sobie równych

BRAWA dla Polyphony pod tym względem
Podsumowując. Przychylam sie do ocen z recenzji w PE, z tą różnicą, że dla mnie Forza ma 10 a GT4 ma ocenę 8. Dla mnie Forza zasługuje na 10, gdyż nie ma na Xboxa gry, która by mnie bardziej przyciągła do TV. Po prostu nie ma i nie będzie...