QUOTE(Ryo-San @ 16 05 2006, 18:23)

oo to widze ze PS3 jest juz 12 razy potezniejsza od 360tki
OMFG to sie porobiło
Im blizej premiery tym moc sprzetu rosnie w zastraszajacym tepie..rok temu byla 2 razy mocniejsza, teraz jest juz 12 - strach pomyslec co bedzie za pol roku o_O zapewne odstawi w tyle symulator Airbusa A380
wg mnie skandalem jest wogole cyferka 3 - przy takich osiągach powinni dac conajmniej siodemke

W tym tekście po francusku nie ma ani słowa o X360. Przeczytałem sobie cały ten tekst i porównują go jedynie do pecetowych procesorów dwurdzeniowych i standardowych. Do tego test był odpowiednio optymalizowany. Cell jest przedsięwzięciem Sony, IBM i Toshiby i nie będzie trafiał przecież tylko do PS3. Artykuł o którym mówimy dotyczył prezentacji IBM'a, a o tego procka będą oparte najmocniejsze serwery IBM'a - Cell nadaje się do takich funkcji idealnie. A o ile Cell jest szybszy od proca z X360 (a pewnie szybszy jest, choć pewnie wcale nie tak bardzo), to się okaże gdy ktoś się pokusi o takie testy.
Acha - przeczytałem też to "tłumaczenie" po angielsku z dywagacjami autora. Otóż nie ma on racji - po pierwsze proc użyty w X360 też nie jest standardową jednostką, po drugie nie można sumować rdzeni, po trzecie za grafikę nie tylko odpowiada procesor w konsoli, ale także chipy akcelerujące (ATI u X360, NVidia u PS3 - a np. chip z PS3 ma mieć 550 MHz). Tak więc te wyliczenia co tam są są totalnie bez sensu. Ponadto jeden z rdzeni w PS3 (pewnie tak samo w tym Cellu BLADE od serwerów) nie będzie aktywny - jest umieszczany dla względów bezpieczeństwa, gdyby podczas procesu produkcyjnego inny rdzeń uległ uszkodzeniu - wtedy jego funkcje przejmie na siebie ów nieaktywny rdzeń. W praktyce więc PS3 będzie wykorzystywać nie 7, ale 6 rdzeni. Itd., itd....