a ja na to że będa piraty;]
Juz w styczniu 2006 BD-ROM dobra umarlem, ciekawe tylko jaka cena
napewno nie mala, do tego dodaj fakt ze predkosc wypalania to 2x, to wychodzi jakies 6 godzin na wypalenie gry ;]
jakie tam sześc godzin? Wypalene DVD prędkościa 2x to jakies 15 minut
konrado0905
29 12 2005, 13:30
pomnuz to przez 5 (bo o tyle jest wieksza pojemnosc blu-ray 100gb) to ci wyjdzie 375. teraz wystarczy to podzielic przez 60 minut i wyjdzie 6,25
EDIT:
trzeba tez zwrucic uwagie ze predkosc zapisu 2x w blu-ray to 36 mb/s. to teraz troche matematyki

:
100gb = 102400mb
nagranie 100gb (102400mb) z predkoscia 2x (36mb/s) zajmie ok. 2844 sekundy, co sie rowna ok. 48 minut.
Podejzewam ze pierwsze gry beda na dyskach 50gb wiec ich nagranie zajmie 24 minuty. po tych obliczeniach bym sie bardziej martwil o sciaganie tych gier z neta niz nagrywanie.
przy neostradzie 6mb (ok. 400kb/s jak jest dobry server) sciaganie gry (50gb) zajmie ok. 36 godzin. kruciutko ale transfer przekroczymy napewno wiec miesiac siedzenia na predkosci modemowej gwarantowany. uwzglednijmy tez cene w/w neostrady. przy umowie na 2 lata wynosi ona 210zl. jesli nawet gry mialby kosztowac 300zl to sie nie oplaca grac na piratach (chyba ze do tego czasu w/w neostrada bedzie kosztwac tyle co teraz 128)
LOL
Teraz lepiej bedzie sie opłacało, kupic cos na Allegro niz sciagac cos tygodniami.
No i jeszcze nagrywaraka Blu-rey, cena pewnie bedzie bardzo wysoka.
Dodaj cenę nośnika BR w hurcie 100zł

gdzie DVD jak zaczynało kosztowało w granicach 30zł (hurt)!
Pół biedy jak przy wypalaniu padł dvd hehehe co zrobisz jak padnie płytka za stówkę!
Myślę, że temat do podjęcia za jakieś dwa latka.
ps
nagrywarka ma kosztować ok 3tysie USD (ponoć)
konrado0905
29 12 2005, 17:13
za dwa lata bedzie to tak powszechne jak DVD
wortigern
29 12 2005, 18:30
plytka BD ma 50GB, 100GB dopiero testuja. Jezeli dvd wypala 15min czyli 4,7GB to 50GB bedzie wypalac okolo 2,5 godziny, ALE TO JEST 50gb, kto bedzie tyle nagrywal ? a jak juz raz nagra tyle rzeczy to mu starczy na dluuuuuugo
QUOTE(wortigern @ 29 12 2005, 20:30)

ALE TO JEST 50gb, kto bedzie tyle nagrywal ? a jak juz raz nagra tyle rzeczy to mu starczy na dluuuuuugo
Ale my tu mowimy o grach, jesli takie np. GTA4 bedzie wazyło 36GB to chyba jasne ze nagrasz 36GB.
Polecam na stronie TDK sprawdzic wlasciwosci nosnika Blu-ray.
Niektorzy uwazaja, ze skoro BD-ROM ma predkosc odczytu 4.5 MB na s to znaczy, ze jest wolniejsze od DVD 12x, tylko dochodzi jeszcze predkosc odszukiwania danych.
No i koszt produkcji BD-R nie odbiega od kosztu produkcji plyty DVD.
Mysle, ze piractwo w przypadku PS3 strasznie ucichnie, napewno w Polsce, bo komu bedzie sie chcialo sciagac kilkadziesiat GB?
ucichnie z pewnoscia, ale z drugiej strony mniej osob kupi ps3 skoro nie bedzie mozna na nim tak piracic jak na ps2
konrado0905
30 12 2005, 10:50
al enapewno po jakims czasie pare osub PS3 przerobi dla hitow z PS2
C'est le site gamers.fr qui annonce certains retards du côté de sony cette fois:
"Alors que l'on avait l'habitude de pointer Microsoft du doigt avec ses kits de développement Xbox 360 à la bourre qui prenaient leur temps pour arriver dans leurs versions finales, voilà qu'il semblerait que Sony s'amuse à parodier son concurrent avec sa PS3.
A tel point que personne ne sait ce que sera vraiment capable de faire le Cell de la PS3. De même, les développeurs affirment qu'ils n'ont pas vu de prototype de console disposant des terrifiantes capacités de calcul du processeur ou des graphismes super réalistes promis par Sony. La firme japonaise n'aurait ainsi pas réussi à fournir aux développeurs les upgrades de prototypes disposant de la version définitive du chip graphique d'Nvidia pour le mois de Novembre comme prévu initialement.
Un développeur mystérieux sous couvert de l'anonymat déclare ainsi à Businessweek que "la machine que nous avons est 10 fois moins puissante que ce que la PS3 devrait être. Le chip graphique était supposé être prêt en Novembre mais nous attendons toujours." Problèmes de mise au point de technologies ? Problèmes de production de composant ? Le suspens est aussi épais qu'un brouillard de Nintendo 64...
Rappelons que la PS3 est censée être disponible quelque part au Printemps 2006 sans plus de précisions, et sans avoir grand chose de concret à se mettre sous la rétine. C'est à croire qu'on va encore avoir droit à un remake de la Xbox 360 sur ce coup puisque ça a l'air si fashion et tendance de faire sa timide."
geux.be
gamers.fr
O co biega pytacie ?
Otoz wedlug tego newsa pewien devloper ( chcący zachowac anonimowosc ) wyjawil czasopismu BUSINESSWEEK iz devkity jakie jego firma otrzyamala od sony maja sie nijak do obiecywanej przez sony mocy obliczeniowej PS3...
Oszacował ze moc konsoli jest zdecydowanie mniejsza niz na papierze...
Co na to Sony?
Ano ze nie mieli czasu na dostarczenie finalnych wersji devkitow...
Ale przecierz premiera konsoli na terenie kkw juz niebawem...
Mozliwosci sa wiec dwie:
A) Sony jescze samo nie wie co bedzie "siedziec" w nowej peesce ( co wiec z premiera ? )
B) Devkity wyslane devloperom sa "finalnymi" wersjami. ( Przypomnijcie sobie co Hideo mowil o MG4 i X360 )
No no, widzę, że kolejna ściema Sony już pomału wychodzi na jaw

Gdyby PS3 było naprawde taaaaakiee ammmaaaaaizzziiing jak było mówione to takie firmy jak Capcom nie robiły by w tej chwili gier na X360.
http://ps3.qj.net/2005/12/atis-richard-hud...d.html#comments - ten wywiad zdaje się to potwierdzać chociaż oczywiście nie jest to za bardzo wiarygodne źródło. Pozostaje nam czekać do 8 stycznia, bo jeśli tam nie zaprezentują Gameplayu to ja czarno widze premiere PS3 w tym roku w EU ...
QUOTE(sildar @ 30 12 2005, 13:37)

Pozostaje nam czekać do 8 stycznia, bo jeśli tam nie zaprezentują Gameplayu to ja czarno widze premiere PS3 w tym roku w EU ...

Impreza rozpoczyna sie 3 stycznia.
Jesli tam nie pokaza nic z gamepleyu, to w lutym organizowana jest kolejna spora impreza, tym razem w Tokyo.
No ale sadze ze cos pokaza na CES.
I wszytsko bedzie jasne jaka jest roznica miedzy X360 a PS3 (czy w ogole jest) (mniej wiecej, bo w konuc jeszcze devloperzy nie posiadaja ostateczych wersji devkitow)
A premiera w marcu.
No to fajnie. Nie sa w stanie wyprodokuowac devkitu a chca wypusiscic konsolke w marcu ?
Zaiste ciekaw jestem efektu

So how about this one: can those E3 PS3 demos be achieved on Xbox 360?
Well, why not take another combative line here? I think it's more likely that they can be realised on an Xbox 360 than they can be on a PS3. Those things are movies generated using whatever DCC software the houses had in mind. The Epic demo was running on a PC, and it was done using an early 7800 in SLI mode, so that was a high-end PC demo,
Yeti weryfikujesz poglady odnosnie "gameplayu" z killzona ?

EDIT: Nie bede smiecil by odp offtopowe na post ponizej wiec wyedytuje
Wrzesien to ponoc data premiery w EU.
Co do warhawka?Rzeczywiscie jest dla ciebie taki piorunujacy ?
IMO specu ma racje
QUOTE(@-t M@iden @ 30 12 2005, 14:05)

A premiera w marcu.
No to fajnie. Nie sa w stanie wyprodokuowac devkitu a chca wypusiscic konsolke w marcu ?
Zaiste ciekaw jestem efektu

Yeti weryfikujesz poglady odnosnie "gameplayu" z killzona ?

Maiden gdzie ty wyczytałes ze premiera ma sie odbyc w marcu?
Pierwsze słysze (ja czytałem cos o wrzesniu)
KillZone...nie przypominam sobie abym gdzie kolwiek napisał ze KZ to gameplay, pisałem tylko ze tego wymagam od gier na konsole nowej generacji i mocno wieze ze KZ, Motor Storm czy Heavenly Sword własnie tak beda wygladac.
Swoja droga MGS4 juz pokazał ze taki HS w takiej formie jakiej został zaprezentowany na E3 jest jak najbardziej mozliwy.
PS. Maiden jesli nie wiesz to na TGS zaprezentowano GAMEPLAY z gry Warhawk...wygladał tak jak render z E3.
sony sie ostatnio chwalilo ze w marcu bedzie SWIATOWA premiera, rotfl
a mnie ciekawi jak mogl gameplay wygladac tak rewelacyjnie skoro nie maja ukladow graficznych w dev-kitach (moze maja ale jakies cholernie niekompletne) wiec jesli tak wygladal gameplay na tym co maja teraz to rownie dobrze odpalilo by na x360. moze pokrecilem ale sorr, dopiero sie obudzilem
QUOTE(Specu @ 30 12 2005, 14:26)

a mnie ciekawi jak mogl gameplay wygladac tak rewelacyjnie skoro nie maja ukladow graficznych w dev-kitach (moze maja ale jakies cholernie niekompletne)
O jakim ty gameplayu mówisz?
No widzisz nie maja kompletnych dev-kitów a taki MGS4 juz teraz prezentuje sie swietnie
sam piszesz o niby gameplayu z warhawk. a mgs4 moze prezentowac sie swietnie jak kazdy inny render. poki co nie wierze w premiere ps3 w tym roku, moze w grudniu pokaza pierwszy gameplay albo co, bo na razie ewidentnie robia sobie jaja
mgs4 prezentuje się świetnie - ta, Snejk ma wypas wąsy i mega zmarszczki, nada to jego przygodzie nowego wymiaru- Hideo czekał na taki ruch Sony
konrado0905
30 12 2005, 13:53
QUOTE(Specu @ 30 12 2005, 14:48)

sam piszesz o niby gameplayu z warhawk. a mgs4 moze prezentowac sie swietnie jak kazdy inny render. poki co nie wierze w premiere ps3 w tym roku, moze w grudniu pokaza pierwszy gameplay albo co, bo na razie ewidentnie robia sobie jaja
MGS4 nie byl pre-renderem (bo wnioskuje ze myli ci sie render z pre-renderem). potem pokazano jak hideo obracal kamera, zmienial oswietlenie itd.
QUOTE(_Diabeu_ @ 30 12 2005, 14:56)

mgs4 prezentuje się świetnie - ta, Snejk ma wypas wąsy i mega zmarszczki, nada to jego przygodzie nowego wymiaru- Hideo czekał na taki ruch Sony
-_-'
Twojm zdaniem to wygląda słabo ?

lub cos takiego
alienator
30 12 2005, 15:06
co nie wierze w premiere ps3 w tym roku
No, w tym roku to raczej mało wykonalna, zważywszy, że do końca zostały niecał dwa dni
QUOTE(konrado0905 @ 30 12 2005, 15:53)

MGS4 nie byl pre-renderem (bo wnioskuje ze myli ci sie render z pre-renderem). potem pokazano jak hideo obracal kamera, zmienial oswietlenie itd.
nawet jesli, to nie zmienia faktu ze z pewnoscia nie odpalal tego na ps3
alienator-czepiasz sie
Ktoś wreszcie wysuwa sluszne wnioski ?
Moga wam za 3 dni zapakowac PS3 w szklana obudowe i "niby" grac a obraz moze leciec z jakiegos mega wypasionego kompa...
( Zreszta dokladnie tak bylo z X360 w Lipsku...)
Dlatego osobiscie poki nie zagram lub nie zobacze GAMEPLAYU na wlasne oczy mająć absolutną PEWNOSC ze to gameplay z PS3 to wszelakie filmiki do mnie nie docieraja.
Solidny (pan)
30 12 2005, 20:13
QUOTE(Specu @ 30 12 2005, 17:26)

QUOTE(konrado0905 @ 30 12 2005, 15:53)

alienator-czepiasz sie

To dispel any doubt, series director Hideo Kojima and artist Yoji Shinkawa held a stage event at Konami's TGS booth to prove that the visuals are indeed running in real time on the next-generation console. "This trailer isn't a CG or something that we've rendered on a high-spec PC," said Kojima "This is the real thing on a PlayStation 3 development kit." GamespotZ tego wynika, że trailer MGS4 był odpalany w real-time na wczesnym dev-kicie PS3.
"Zatkało kakało"?
wiesz, japonce juz tyle rzeczy nagadali ze jakos mnie to nie przekonuje. moze i fakt, ale nie dla mnie. zobacze, uwierze. poki co faktem jest ze ps3 istnieje jeszcze tylko na papierze.
Solidny (pan)
31 12 2005, 01:28
QUOTE(Specu @ 30 12 2005, 23:58)

wiesz, japonce juz tyle rzeczy nagadali ze jakos mnie to nie przekonuje. moze i fakt, ale nie dla mnie. zobacze, uwierze. poki co faktem jest ze ps3 istnieje jeszcze tylko na papierze.
Czekajmy aż Specu kupi PS3 i zdajmy się na jego wyrdykt.
To był publiczny pokaz. Właśnie po to, by pokazać, że trailer MGS4 odpalono w real-time. Widziałeś kiedykolwiek prerenderowanego MGS'a? Kojima przesadzał z wygórowanymi zapowiedziami, ale planując, nie pokazując i hamsko kłamiąc.
W przypadku MGS3 pokazał: maskę krokodyla, wiszenie na drzewach, chowanie się w spruchniałych drzewach... było? Było!
Planował pojazd którym można kierować, dżunglę bez loadingów, C4 zakładane na małpę... pokazał? Nie i nie było tego w grze.
Jedyny wyjątek to skok z wodospadu, który nie był do końca interaktywny. No ale scenka ze skokiem była w tej wyreżyserowanej części trailera.
Idąc za logiką (i zakładając, że Kojima trzyma się zasad): co pokazał, to już zrobił. Skoro pokazał MGS4, to znaczy, że już istnieje. Czy jakiś MGS wyglądał gorzej w akcji niż na trailerach?
MGS4 to napewno nie render. PS3 Liczyła ro real time'owo. Koijma by nie kłamał , sam powiedział ze to by X360 pociągnął. Jestem pewnien , że gra będzie dużo bardziej dopasiona niz na tym trailerze. Chociaż i tak wygląda juz przerażająco ładnie. Ja mam taka teze , że sony tak gada , że ma problemy itp. a walna niespodziewanie premiere w marcu i bedzie zgacha. Fajnie bybyło bo ja jestem za SONY ,
pozdrawiam
orion
konrado0905
2 01 2006, 14:53
mylisz pojecia. MGS4 byl renderem. nie byl pre-renderem. render = real-time
Unreal Tournament 2007 NOT a PS3 Launch Title
Recently we reported on how Gamespot was confirming Unreal Torunament 2007 as a PS3 launch title, citing PSM Magazine’s January 2006 issue. Well, it appears that over at the Epic forums, one of Epics producers is refuting that statement:
“We're not scheduled to be a ps3 launch title, not certain where those news sites are getting that from.”
So, there you have it. UT2007 is now “off the list” as far as PS3 launch titles are concerned.
zrodlo:
http://ps3.qj.net/
More Dirt on PS3 Problems
http://ps3.qj.net/2006/01/more-dirt-on-ps3...s.html#comments Czekamy jeszcze kilka dni do CES.
CES rozpoczyna sie 3 stycznia...czyli jutro.
Czyli dzis?? O lol to ciekawe kiedy wypłyną jakieś info i gdzie wogóle ich szukać?
EDIT.. nie dziś ale jutro.
Wednesday, January 4, 2006
6:30 p.m. - Bill Gates, Microsoft
Thursday, January 5, 2006
8:30 a.m. - Gary Shapiro, Consumer Electronics Association (CEA)
9 a.m. - Sir Howard Stringer, Sony
4:30 p.m. - Paul Otellini, Intel
Friday, January 6, 2006
9 a.m. - Terry Semel, Yahoo!
4 p.m. - Larry Page, Google
Gdzies wyczytałem ze CES rozpoczyna sie 3 stycznia.
Thursday, January 5, 2006
8:30 a.m. - Gary Shapiro, Consumer Electronics Association (CEA)
9 a.m. - Sir Howard Stringer, Sony
4:30 p.m. - Paul Otellini, Intel
Czyli czekamy do czwartku.
może u nich środa zaczyna się dzis? Wkońcu to USA.
Co do Sony to czwartek ehhh , ciekawe za to co pokaże jutro Bill.. HALO 3?
QUOTE(Jakim @ 3 01 2006, 12:52)

Co do Sony to czwartek ehhh , ciekawe za to co pokaże jutro Bill.. HALO 3?
Nie licz na to, H3 mozna najwczesniej spodziewac sie w maju na E3.
konrado0905
3 01 2006, 22:23
wcale bym sie nie zdziwil, ale czekam na oficjalne info.
Niedawno jeszcze nie dopuszczalem do siebie mysli, ze mialym grac dopiero za rok (

). Z drugiej strony patrzac trzezwo na cala obecna sytuacje (niekompletne dev-kity itd.) to naprawde poczekam jeszcze rok, bedac w przekonaniu, ze nie kupie CRAPA tylko dopracowany sprzet, ktory posluzy mi 10 lat! Skoro chca czasu, to naprawde go potrzebuja.
zeby tylko to czekanie nie poszlo na marne i zeby czasem nie wypuscili crapa. takie ichnie byc albo nie byc
konrado0905
3 01 2006, 23:35
SONY by sobie noz w plecy wbilo
QUOTE(konrado0905 @ 4 01 2006, 01:35)

SONY by sobie noz w plecy wbilo
Jest jeszcze luty i impreza poswiecona tylko i wyłacznie PS3 (chyba ze ją tez odwołaja...LOL)
Co do CES to sadze ze jesli nie pokaza jakis gier, to pewnie dowiemi sie jakis nowych informacj na temat RSX itp.
PS. Sony wynajeło samo centrum hali (podobno bardzo spory kawałek).
Trzeba byc dobrej mysli
Wiśnia San
5 01 2006, 12:05
" Europejskiej premiery konsoli Playstation 3 można spodziewać się w listopadzie 2006 roku - twierdzi szef Ubisoftu. "
http://gry.onet.pl/wia_item.html?DB=120&ITEM=1223415
konrado0905
5 01 2006, 15:30
o 18 naszego czasu rozpocznie się dopiero konferencja sony, to się obaczy? Może jakieś newsy polecą?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.