Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z video w PC
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
Panek
Heloł tongue.gif

Mam problem z odtwarzaniem wideo w (głownie w tym oglądam) WinAmpie... Klipy, teledyski, filmy, ogółem wszystko "oglądalne" jest jakoś tak dziwnie rozjaśnionie, że aż nie da się oglądać (oczywiście wcześniej tak nie było... efekt jest taki, jakby ktoś podkręcił jasność). Mam kartę graficzną GeForce FX 5200 i najnowszy sterownik do niej (ściągnięty wczoraj ze strony nVidii)... Może to przez niego? Dziś grzebałem w opcjach karty i monitora, ale nawet jak pozmieniałem wszystko co tylko można efekt był taki sam... O co tu biega? Dodam, że dzieje się tak tylko przy oglądaniu plików filmowych - w grach, programach, ogółem we wszystkim innym kolory, jasność itd są w porządku.

Jeśli ktoś niezbyt rozumie o co chodzi, mogę porobić skriny jakichś videosów, coby obczaić problem...

BTW... Właśnie zrobiłem re-instalkę WinAmpa (najnowsza wersja, Pro) i sterowników do karty, lecz dalej dzieje się to samo sad.gif Sprawdziłem też te same filmiki w Windows Media Player, i jest tak samo, czyli to raczej nie wina programu ; /
nWo
Jakiego kodeka uzywasz - bo to on sie spierd_lił. Przeinstaluj a najlepiej wywal do zera i zainstaluj od nowa. W opcjach Divxa jest cos takiego jak Gamma Corection. Tam zmniejsz, moze ktos ci poprostu w kodeku grzebał. Moze masz ffdshow tutaj tez mozesz to ustawic
Dzwonek
Moze to nie zależeć od Wina lecz od Kodek'a. DIVX.pl - powinno to rozwiązać twoje problemy smile.gif
Panek
Eeeee... W tych tematach jestem n00bem po prostu tongue.gif

Jak mi powiesz, jak sprawdzić kodeka to to zrobię ;p DivX'a nie używam, a o ffdshow pierwsze słyszę...

Dzwonek: Oblukam... Choć po nazwie serwisu nie wiem, czy będą mieli coś o WinAmpie ;p
Cerb
jezeli ogladasz jakies filmiki z netu to spora ich ilosc kodowana jest w formacie Divx, wiec kodeka tego zapewne posiadasz (moze znajdowal sie z innymi w jakims paku). Ogolnie to raczej na 100% wina kodeka a nie odtwarzacza.
Panek
Hmmmm... Spróbuję gdzieś znaleźć jakiegoś kodeka na PC w takim razie...
nWo
c/program files/divx - tak samo jak w Xvid patrz nizej

c/program files/ffdshow lub na pasku start wybierz configuration i sprawdz picture properties - gamma coretion. Chociarz jezeli te opcje nie sa zaznaczone hakiem to jednak nie to.

c/program files/XviD lub tez na pasku start wybierz Divx config i druga zakladka (u mnie bo mam SLD Codek pack - to to samo) sprawdz brightness

posiadasz pewnie jeden z trzech

2razyjot
QUOTE(Cerb @ 3 07 2005, 22:30)
jezeli ogladasz jakies filmiki z netu to spora ich ilosc kodowana jest w formacie Divx, wiec kodeka tego zapewne posiadasz (moze znajdowal sie z innymi w jakims paku). Ogolnie to raczej na 100% wina kodeka a nie odtwarzacza.
*

Teraz wiekszosc w XViD ale mniejsza o szczegoly. smile.gif

Panek - wez sobie z divx.pl zarzuc jakiegos najswiezszego DIVX-kodec-packa i powinno pomoc. Do tego nie zapomnij pocisnac filtry ogg (jakies packi napewno tam znajdziesz), kodeki dzwiekowe (ac3 i mp3), profilaktycznie za zapomnij o mpeg4 (coraz wiecej w tym ustrojstwie filmow w sieci!), zainstaluj sobie reality media player zeby ci *.rmvb ruszal no i powinno dzialac. Ufffff ... Moze wydawac sie zawile ale jak to wszystko poinstalujesz (swojego czasu byl swietny codec-pack o nazwie 'k-lite codec pack' - tam bylo doslownie WSZYSTKO, poszukaj jakiejs aktualnej wersji!) ... cool.gif
Panek
Ściągnąłem tego K-Lite Pack'a, zainstalowałem wszystko co tylko można w instalce, potem walnąłem reinstalkę WinAmpa i nic ; / Bawiłem się też Gamma Correction, ale w tym programie od nVidii (konfig karty itd.), ale to zmienia gammę ogólnie, nie tylko w filmikach...
2razyjot
QUOTE(Panek @ 4 07 2005, 12:23)
Ściągnąłem tego K-Lite Pack'a, zainstalowałem wszystko co tylko można w instalce, potem walnąłem reinstalkę WinAmpa i nic ; / Bawiłem się też Gamma Correction, ale w tym programie od nVidii (konfig karty itd.), ale to zmienia gammę ogólnie, nie tylko w filmikach...
*

Moze wiec zrezygnujesz z ogladania przez WinAmpa i przezucisz sie na jakis player? WMP albo V-Player?
Dzwonek
QUOTE(wujaszek_JJ @ 5 07 2005, 06:20)
QUOTE(Panek @ 4 07 2005, 12:23)
*

Moze wiec zrezygnujesz z ogladania przez WinAmpa i przezucisz sie na jakis player? WMP albo V-Player?
*

Na stronie Microsoftu już jest WMP10, więc zasać i tam oglądaj smile.gif
Panek
WMP10 mam i jak już mówiłem, dzieje się to w każdym odtwarzaczu ; /

A z WinAmpa nie zrezygnuję, bo to filmików muzycznych (których oglądam najwięcej) jest jak znalazł, wszystko mam wkomponowane w playlistę ;]
Panek
Odnawiam temacik... Może znamazł się przez ten czas ktoś kto pomoże...

No więc... Zauważyłem, że to chyba dzieje się na podstawie widzimisie mojego PC - raz włączam jakieś video, i jest normalnie, za pół godziny włączam co innego - znów to durne rozjaśnienie.

Dzieje sie tak z każdym filmem, filmikiem, czymkolwiek w każdym playerze (od wspominanego WinAmpa, przez WMP10 aż do DivX'a)...
Cerb
Wedlug mnie to wina jakiegos programu, ja na przyklad grajac w Guid Wars i ogladajac pozniej jakies filmy mam na nich taki dziwny filtr cos jakby pomalowany byl farbami. A znow zdjecia w formacie *.bmp maja straszna pikseloze i ograniczona ilosc kolorow.

Niestety nie mam pojecia od czego to zalezy.
Panek
Rozważałem podobną możliwość, że w tle działa jakieś (pipi) rozjaśniające filmiki. Ba, już nawet intra do gier mam takie ó_Ó World of WarCraft i GTA:SA na przykład, dokładnie tak jak z innymi filmikami, to głupie rozjaśnienie.

Dzisiaj znowu zainstalowałem K-Lite Codec Pack'a, bodajże 2.57 FULL i nic...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.