maciek88
3 07 2005, 23:50
Jesli taki temat juz jest to sorry, ale szukalem i nie znalazlem.
Co wiemy o nowej części Cichego Wzgórza? Ano, że historia będzie opowiadana na zasadzie wspomnień jakiegos popaprańca ze szpitala psychiatrycznego, który odwiedził malownicze miasteczko. Piąta odsłona ma mieć podtytuł The Shadows czy cos w ten desen. Podobno w piątce bardziej nacisk położono na zagadki i rozwinięty scenariusz niz akcje. Niewiadomo na co gra wyjdzie, ale pewnie na PS3, X360 i z czasem PC.
Jak wy sobie wyobrazacie nowego Silenta? Jakich chcecie zmian, nowych patentów? Moze jakies pomysly co do fabuły?
Ja chcialbym aby zmienili kamere, cos na wzor RE4 bądź całkowite FPP w tym realność do bólu, brak wskaznikow energi, amunicji, jezeli w magazynku zostaje 3 naboje na 7 miejsc i zmienimy magazynek to nie doskoczy nam pozostale 4 tylko stracimy reszte. Wszystko moznaby zniszczyc, popchnac, zdeptac. Spogladamy w dol i widzimy korpus, nogi, łapska. I koniec z machaniem tą (pipi)ą rurką! Niechaj przemodeluja system walki na cos naprawde miodnego.
Gra moglaby sie zaczynac "normalnie". Zalozmy postacią będzie ksiądz (opowiada jak to wszystko sie zaczelo), chodzimy do sklepu po bulki, rozmawiamy z mieszkancami, spowiadamy, idziemy na spacer do parku itd. Słoneczne dni, wiosna, piekna pogoda, ptaki spiewaja. Z czasem sie zaczyna wszystko pieprzyc...
Druga opcja - kierujemy ojcem, glowa rodziny. Wyjezdzamy na wakacje do SH do domku letniskowego u podnoza gor. Jest miło, fajnie, przyjazna społecznosc, malownicza okolica. Z czasem rodzince zaczyna odwalac. Coreczka przez przypadek uciela psu glowe, zona staje sie malomowna i zadaje dziwne pytania o smierci. Gość budzi sie rano i nikogo nie ma. Dalej niech kazdy sobie dopowie. Ksiedza/dojrzalego faceta (po przejsciach?) zaczyna dopadac sumienie.
Lokacje. No oby nie jaki szpital, chcialbym wiecej terenow podmiejskich, jaki port, lasy, moze nagle zamarzniete jeziorko i zima?
Nie mam zbyt rozbudowanej wyobrazni i kimac mi sie chce, mam nadzieje ze temacik sie rozwinie. Sorry za chaotycznosc.
Jedno pytanie : skąd masz te info ?
Mogliby teraz doje'bać jakimiś schizami w stylu jakiś szeptów, głosów itp.
No i więcej jakiejś muzyki ! w SH4 gdy łazimy po lokacjach to praktycznie jej nie ma i potwory nie budzą absolutnie żadnego lęku. To może przez to że nie ma radia... w każdym razie muzyka jakaś musi być
Dalej -> możnaby wrzucić pojawiające sie potwory nie że ot tak sobie stoją tylko np wpadają przez okno, wywarzają drzwi czy tam wychodzą z jakiejś dziury - ciekawiej by było
http://eurogamer.net/article.php?article_id=56340czyli w sumie nic, Shadows nie jest podtytułem, wyjdzie na nexty ale sami nie wiedzą na jakie.....
tak samo "robią" mgs4 już
_miguel_
4 07 2005, 19:27
&*%&* jak ma być taka sama szmira, jak 4 część, to zabraniam wypuszczania jej na rynek. ZABRANIAM. Niech legenda zostanie w spokoju.
A jeśli już, to postuluję:
1. Powrót latarki (i wyczerpujące się baterie, tudzież możliwość doładowywania w kontakcie)
2. Ma być TPP ze schizowymi ujęciami kamer. FPP tak jak w MGS - tylko do rozglądania się.
3. tel. komórkowy zamiast radia? Bohater mógłby faktycznie być ojcem rodziny i w dowolnym momencie dzwonić do dzieci/żony w drugim końcu miasta. Oczywiście nie jest powiedziane, że zawsze się dodzwoni - czasem usłyszy coś niepokojącego w słuchawce. A czasem telefon zatrzeszczy. Albo włączy się sam alarm wibracyjny (w padzie).
4. Sugerowane lokacje - dom dziecka, jakaś przepompownia, opuszczona hala fabryczna. Może wątki z kanibalizmem albo sektą powiązaną np. z nazistami w czasie II WŚ? Albo inne miasteczko nad Toluca Lake? Wioska rybacka? I potwory szamoczące się w sieciach? Przedszkole? Dom starców z obleśnymi, fiksującymi dziadkami i babciami poruszających się w "chodziku" albo w fotelu na kółkach?
maciek88
4 07 2005, 22:41
No z tymi lokacjami dobrze kombinujesz. Jesli bedzie szpital (a pewnie bedzie) to widze go jako czysty, sterylny budynek - wyślizgana podłoga, zapach leków, biel, jasne światło, błyszczące narzędzia chirurgiczne, koniec z tym wszechogarniającym brudem - to sie przejadlo i juz jest malo oryginalne. Przeciwnicy? Mysle, ze cos na wzór zdeformowanych karłów w pidżamach szpitalncyh (widzicie jak to coś podbiega do nas ze skalpelem koślawo się gibając i przy tym wydaje obleśne pomruki podniecenia?), kobiety ze zwisającymi jajnikami, po cesarskich cięciach (moze nasz bohater był lekarzem i kilka razy dokonał zabiegu aborcji?), płacze noworodków, gabinet dentystyczny...
Przedszkole spoko - dziecięce zabawki, kolorowe ściany, złowieszczo spoglądające laleczki. Fabularnie tylko ciezko to wsadzic - moze kanibalizm, o ktorym wspominasz...?
Zamarznięte jezioro jeszcze mi sie widzi (w lecie, ta). "Spacer" w nocy z latarką, wokol pusto i ciemno, trup pod lodem, jakies napisy krwią na śniegu.
denweronez
4 07 2005, 22:47
ja tam napewno sie dostosuje do nowej czesci

:D:D
Grałem tylko w jedynkę i dwójkę, na razie to się nie zmieni, a szkoda

. Jeżeli piątka ma bazować na wspomnieniach jakiegoś przypała, to widzę jakieś długie intro, gdzie typ spowiada się komuś ze swojej przeszłości - może to być dziennikarka/dziennikarz lub ksiądz czy inny spowiednik, najlepiej jakieś wprowadzenie na temat protagonisty, kim jest lub jak się go postrzega, np. ma reputację seryjnego mordercy czy innego psychola. Kolo wraca myślami do swoich perypetii, gdy trafił do miasteczka, tam przeżył ostry schiz i rozpoczął karierę. Gra wobec tego dzieliła by się na dwie części - pobyt w SH, gęsty klimat zaszczucia niedomówień, intrygujące, pełne dziwnych jazd gadki z nieznajomymi personami, osobiste przemyślenia bohatera, stopniowe popadanie w fobie i paranoje, ciąg masakrycznych zdarzeń (tutaj inwencja autorów), punkt krytyczny. Część druga to już kariera, ostre mordy o podłożu okultystycznym lub innym, znacznie bardziej poschizowane przemyślenia delikwenta, ciężki klimat. Ciąg wydarzeń doprowadza do schwytania i osadzenia typa w zakładzie.
Ogólnie chciałbym zobaczyć i zagrać w zezwierzęcenie człeka pod wpływem nawału ciężkich przeżyć - zjazd po równi pochyłej, naturalnie bez cenzury, wszystko chore i okrutne/ sadystyczne. Dorosła, przecierająca nowe szlaki pozycja dla pełnoletnich

. W takiego SH to bym zagrał hehehe...
maciek88
4 07 2005, 23:33
Inspiracje filmami, np. Egzorcysta. Załóżmy gościu opowiada o tym jak pewnego dnia wybrał się do kosciola (cos takiego, wiadomo ze tworcy nie poruszą prawdziwej religii). "Leci" msza, moment kiedy ludzie klękają

, nagle małe dziecko, ok. 7 lat wstaje, podbiega do ołtarza, zaczyna bluźnić i naparzac głową w kant do utraty przytomności. Coś jakby opętanie przez szatana, w czasie gry znajdujemy różne notki na temat tego przypadku, może w koncu zabójstwa opętanego? Moze 7 letni bachor nie był wcale demonem i "ktoś" zabił niewinne stworzenie? Chciałbym też jakąś przyjazną postać, pełną ciepła i poczucia humoru, jadącą na pograniczu szaleństwa i trzeźwego myślenia (Lot nad kukułczym gniazdem?).
Temat kanibalizmu faktycznie daje rade, wystarczająco realne i ochydne.
Ten temat, to bardziej chyba pasuje do działu PS3 ;p
Edit: Wydaje mi się, że to rzekome Shadows przy tytule może oznaczać położenie nacisku na straszenie przy pomocy zabawy światłem i cieniem
Świeżości nadały by serii właśnie duże zmiany tak jak miało to miejsce przy RE4.
Motyw z telefonem czy rodzinką był by naprawdę ciekawy. Potwory powinny być także dopasione, czyli budzić odrazę i strach. Takie uczucią wzbudzał we mnie piramidogłowy z sh2. Naprawdę trudno będzie coś nowego w tej kwestii zrobić, ale wkońcu czasu jest dużo
Pomysłów jest wiele, ale wiadomo, że twórcy będą się musieli naprawdę postarać żeby gracze ciepło przyjęli kolejną część sh.
Siara_iwj
5 07 2005, 21:54
...powinni dowalić motyw kalekich ludzi, ale nie żadnych popaprańców z piekła rodem, ale prawdziwych mężczyzn i kobiet...albo niepełnosprawne dzieci, bliźnięta syjamskie. Jakieś starodawne protezy, takie "rusztowania" pomagające podtrzymac pionową postawę u ludzi dotkniętych paraliżem. Zoperowani nieszczęśnicy, wybudzeni zbyt wczesnie z narkozy, wciąz z otwartymi ranami, ciągnący wnętrzności po czyściutkiej podłodze. Czujecie ten piękny widok, nie żaden filmik, ale liczona na zywo smuga świeżej krwi ciągnieta za kawałami miecha zwisającego z brzucha? Albo motyw trepanacji, otwartej czaszki. Scenka z jakims kolesiem, albo mocniej, kobietą...albo zupełny hardkor, niemowle z odkrytym mózgiem, ale w pełni świadome i bez prochów na ból. Oddział psychiatryczny, zakuci w kajdany popaprańcy, Przywiązani do łóżek, bez świadomości bijący potylicami w poduszkę. na poduszce krew, bija tak głowami juz tydzień, dwa...Krematorium szpitalne, a tam nadpalone zwłoki, które w pewnem momencie wydają z siebie przeraźliwy płacz ( w jakies scence liczonej, najlepiej ze zbliżeniem ( POWER next genów, pomyslcie o szczegółach ! ) Hospicjum, z zapiskami umierających za zycia. Gdzies w podziemiach sale eksperymentalne, przeszczepy organów, kończyn zwierzęcych do ciala ludzkiego i na odwrót. Próby parzenia zwierząt i ludzi...i owoce tych prób...
...ja chcę takiego szpitala, bo pielęgniarki mi się powoli przejadły...
...kto jest ze mną..?
no no całkiem niezle ja bym chciał widziec w sh5 cos takiego:
np. pare smaczków zgnite ciała kotów zezące w sród trotów robale by im chodziły do oczy wyjadały resztki muzgu oczywiscie te koty inne jeden z odciętym ogonem drugi głowa odcięta trzeci bardzo miło wyrwana noga z ciała i leząca obok na talerzu no i sciany tez mogli by przy ozdobic np. jakims czarnym kotem przybitym do sciany za uszy z którego powolutku by odrywały sie kawałki jego zgnitego ciała i w tym człowiek wyzerający takiego kota zyjący z nimi ale tak naprawde nie zyjący zyciem swoim i mogli by zapodac jakies urzadzenie zapachowe dodatek taki by te wszystkie zgnilizny było czuc taki klimacik zwierzeta w grach to taki mały dodatek przystawka z klimatem np. jeszcze człowieka głodnego tak by nie widział co je np. duza krowa leząca gdzies w stajni zgnita uduszona sznurem potem gwałcona przez człowieka który był zakochany w sowjej ukochanej lecz przez jej śmierć zeswirował i zadusił krowe molestując ją sexualnie myslac o swojej ukochanej a to wszystko takie realne okolice kroku człowieka pokryte tym zgnitym ciałem tej krowy duzo robaków jeden wielki syf i przypadkowi wrogowie ludzie psychczni idziesz sibie a tu nagle jakas kasia gryzie siatke i krzyczy"ania zabrali mi moją anie" siatka z drótów poczym atakuje naszego bochatera i jeszcze stara baba zamyslona w pokoju nie myjąca sie z pare lat siedząca w pokoju i goląda sobie nogi brzuch głowe tak do kośći krew by sie lała a ta maszynka taka stara duzo bakterji i zarazków zaczeły by jej nogi atakowac mutacja by następowała puchły by po pewnym czasie sxplodowały duza kupą zgnitego mięsa całe lusterko w zgniliznie drógi pokój zestresowana matka niemająca co do garka wsadzic przez całe zycie charowała ale juz nie wytrzymuje takiego zycia mózg przestał pracowac dziecko przestało jesc pokarm ludzki zaczeło robale głód zmusił go do pozerania nóg własnej matki gdy ona spała ropa wylewajaca sie z jego zdegenerowanych oczu taki mały odcisk jego męki zyciowej pokozujący ze zycie nie było usłane rózami i facet ojciec dziecka lubiacy chomiki z czasem zwariował i czaczoł polewac wzatkiem jednego ze swoich zwierzątek a dródiego okrótnie potraktował wlewając mi wrzącą wode po nogach wojjej zony do uszyu straszny pisc zwierzaczka to tylko kilka miłych mysli które by tej doskonałej pozycji dodawły klikatu
Nie chciałbym w tej części zbyt wiele akcji, chce totalnej psychozy, tak żebym sie bał chodzić w ciemności, nocą po pustych ulicach...
Siara, Miguel, zgadzam sie z wami...już czuje ten klimat, już chce się bać
PS: Zobaczcie na date tego artykułu...dosyć stary...
Silent Hill 5 – nowe informacje
Miłośnicy popularnej serii Silent Hill powinni wyjątkowo uważnie przeczytać tą informację, bowiem dotyczy ona najnowszej jej odsłony, gry Silent Hill 5. Gra powstaje od prawie dwóch lat i choć nie została jeszcze oficjalnie zapowiedziana, to programiści nad nią pracujący, nie mają oporów w dzieleniu się najnowszymi informacjami.
Silent Hill 5 powróci do klimatu jaki miała druga część gry. Wiadomo, że gra powstanie na konsole następnej generacji, lecz nie zdecydowano jeszcze na które.
Poza tym gra może nie nazywać się Silent Hill 5, bo autorzy prawdopodobnie zrezygnują z oznaczenia numerycznego i dodadzą podtytuł.
Zródło
www.gry.wp.plMi to pasuje w 100%
Ja chciałbym,aby w nowym Silencie było tak klimatycznie jak w pierwszej części(ew.drugiej)Opisze trochę co powinni twórcy zmienić,aby wyszła zupełnie nowa część,ale nie tracąca na swoim klimacie.Po pierwsze powinni zrobić bardzo duże miasto,no jak połowa San Andreas w GTA.Przesadzam...no może,ale klimat wielkiego opustoszałego miasta dałoby się odczuć

W tym miasteczku byłyby lokaje,takie jak w SH 4-the room i każde miałoby swój klimat,a także odchodziłby konkretne schizy np:wchodzisz tam pewnego razu,a tam jest normalna rodzinka(duchy)i możesz przechodzić niezauważalnie koło niej(dzieci się bawią,inni oglądają tv),po jakimś czasie,gdy zmienia się świat ta ów rodzinka...nieżyje ,dzieci są w wannie krwi,a inni którzy oglądają tv mają wnęczności na podłodze...oj ta wyobraźnia:)Poza różnymi mieszkaniami,gdzie można zapisywać stan gry mogą być takie tunele teleportacyjne(SH 4),które przemieszczają bohatera z jednego miejsca na drugie.Gdyby zrobili także taki krok,w którym byłoby do wybrania 5 poziomów gry,w którym wybierasz,czy chcesz full zagadek,a potworów tyle,że policzysz na palcach 1 ręki,czy poziom przeznaczony na kompletną młóckę i zagadki jak dla przedszkolaka:)Jakie lokacje chciałbym zobaczeć:wielki pałac/zamek,kościół jak w Barcelonie,las z jeziorami i bagnami,port,wybrzeże z wielkimi łodziami no i standardowo domki,hotele,szpitale,metra,więźienia i objętnie co,tylko ma być klimatycznie.Jeżeli chodzi o walkę i bronie,super by było gdyby zadawane obrażenia byłoby widać i czuć(brak paska energii)zarówno na sobie jak i przeciwnikach np:po walnięciu siekierą odpada stworowi ręka,a pistoletem widać dziury po kulach.A z naszego ziomka pojawiła by się krew i zdarta koszula po bliskim spotkaniu z pazurem lub ugryźnięciem stwora.Bronie zdobywałoby się w sposób najnormalniejszy w świecie....nie,nie kupowało tylko np:siekiera byłaby w miejscu,gdzie trzeba stłuc szybkę

,a rurę można by było wyciągnąć z połączenia wodociągowego,butelka leżałaby na stole,a łopatę w ogródku lub bagażniku samochodu (do odśnieżania śniegu

Z potworami może być problem,żeby stworzyć jakieś inne monstra,które by straszyły ,napewno jakiś inny rodzaj duchów,człekopodobnych stworów czy psów.Rewelacyjnymi przeciwnikami naszej psychiki byłyby zjawy,które pojawiają się w najróżniejszych momentach np:gdy się obrócimy lub zwiedzamy mieszkania.Także świetne byłyby efekty,które udawadniały graczowi,że nie jesteśmy sami na cichym wzgórzu,np:po przechodzeniu kolejnych ulic nagle w oddali pojawiła by się jakaś postać wolno dążaca w jakimś kierunku,a po zbliżeniu się do niej na jakieś kilkanaście metrów...rozpadła by się w pył.Dobre by były momenty i zdarzenia losowe jak nagłe zgaszenie latarki bohatera (przeciwnicy o nazwie zgaszacze,heh) i zmiana położenia miejsca budynku przez jakieś wyższe moce (superman,to na pewno on

Poza oczywistą zmianą grafiki na lepsze i muzą tak odjechaną,że człowiek będzie się bał głośnika włączać ,twórcy powinni dać wybór graczowi nad słuchaną muzą(spokojna,ostra lub schizowana)a także nad poziomem trudności zagadek i mocy pokonywanych stworów,a fimiki przerywnikowe powinny być nakręcone jako filmiki z aktorami.Poza tym kilka zakończeń,syreny oznaczające przemianę otoczenia,dziwni i zagadkowi bohaterowie,okaleczone stwory i ogólny strach,który ma nam pomóc w zrobieniu w gaciach gó..a
The end
Dobrym motywem na fabułe mogłobybyć to że główny bohater psychol który siedzi za zamordowanie swojej rodziny i części miasta ma dostać np. krzesło i opowiada księdzu o swoich przeżyciach.Dzieje się akcja a w trakcie gry często pojawiają się dziwne przebłyski normalnego świata. Na końcu po całych przeżyciach i zabićiu diabelskiego bossa w ostatecznym filmiku okazuję się że to fikcja i facet miał schizy zabijając niewinnych ludzi myśląc że to stworzenia szatana.
Motyw np. odprowadzenia dziecka do przedszkola a potem nagle odpala się piekielny wymiar i spotykaja nas potwory.Tym "razem" ratujemy dziecko lecz gdy odpala się normalny tryb dziecko jest martwe.
Sunderland
27 04 2006, 15:58
Niektóre pomysły spoko, ale trzeba pamiętać, że Silent nie powinien (MOJE zdanie)straszyć flakami i rzeźnią, a klimatem ciężkim i mrocznym, tą czarną pustką.TO sprawia, że Silent jest niezwykły, lecz ostatnio (SH4) zauważyłem tego zanik.
Rządam powrotu miasta.Nowych dzielnic.I więcej mini-lokacji.Tutaj sklepik tu stacja benzynowa, a tu jakiś salon samochodowy.Tak jak w SH1.I jeśli jeszcze raz zabiorą latarkę i radio...
Moim zdaniem powinni z kopem zakończyć serie.Na końcu powinniśmy walczyć z bossam, ale bez możliwości wygranej.I niech boss zniszczy miasto.A wicie kto wg mnie powinien być tym bossem?SAMAEL.Ten prawdziwy.Powinien się wkurzyć za to jak szastano jego imieniem.
Zagadki, zagadki, zagadki. Zaniedbanie tego elementu najbardziej chyba rozczarowuje fanów genialnej SH1 i swietnej SH2. Chcę zagadek typu tej z pianinem i wierszykiem o ptaszkach, a nie głupotek z użyciem itema A w miejscu B. I na pewno przeniesienia punktu ciężkości w ogólnie pojętym "straszeniu". Zwolnić hordy groteskowych kreatur i dać spokój z nonstopowym naparzaniem się. Mnie najskuteczniej straszyły dziwne odgłosy, jakieś latające duszki i ogólny design lokacji w jedynce. I to należałoby podciagnąć w nowym SH!!! Oczywiście pomysł "warp roomu" z SH:The Room, jest megaprzecrapowy i ani niech się nikt nie waży podawać to jeszcze raz!
Moim zdaniem powinni z kopem zakończyć serie.Na końcu powinniśmy walczyć z bossam, ale bez możliwości wygranej.I niech boss zniszczy miasto.A wicie kto wg mnie powinien być tym bossem?SAMAEL.Ten prawdziwy.Powinien się wkurzyć za to jak szastano jego imieniem.
Słabe! Zwycięstwo Samaela nie przejawiałoby się w fizycznym zniszczeniu miasta. I takie postawienie sprawy byłoby nieco groteskowe w kontekście najfajniejszych motywów poruszonych w tej grze, taką tanią zagrywką a'la RE.
Zwyciestwo zła to opanowanie ludzkich dusz, a nie rozpieprzenie jakieś tam prowincjonalnej dziury. Hollywoodzkie akcje to największy wróg SH jakiego uwielbiam.
Sunderland
28 04 2006, 08:36
Nie miałem na myśli wysadzenia w powietrze miasta, ale po prostu jego(Samaela) zwycięstwo, a w jakiej formie to pozostawiłbym to do przemyślenia panom z Konami.Przecież można inaczej niż fizycznie dokonać destrukcji.Po prostu źle się wyraziłem.I zgadzam się, że wprowadzanie holiłudzkich zagrań, a także za dużo elementów szybkiej akcji zepsułoby sprawę.Ale mi się ten motyw podoba z Samaelem.Mało ambitne, ale podoba mi się.
Sialala
22 08 2006, 11:50
Odswieze temat, a co

Ja bym bronil patentu z pokojem z SH4 - po paru godzinach grania w The Room zauwazylem, ze nabawilem sie w grze obsesji - po kazdym powrocie sprawdzalem co sie dzieje za oknem, czy w radio nie ma nic nowego, czy w wizjerze nie ma kogos nowego, czy ten cholerny krolik sie nie rusza przypadkiem itp itd - zadna inna gra nie wypracowala we mnie takiej psychozy. Chociaz drugi raz podobny motyw raczej nie przejdzie.
Latarka - jak najbardziej powinna powrocic i zapewne tak sie stanie - nowy sprzet, nowe mozliwosci, dynamiczne cienie, wolumetryczne swiatla - na bank Konami sobie tego nie odpusci.
Potwory - niech beda wolne! Ale trudne do zabicia. Cos jak wychodzace ze scian duchy w SH4, a nie jak te male biegajace gowienka z SH3 ktore rozplaszczaly sie po dwoch strzalach.
Uzywanie otoczenia - marze o tym! Chce moc spowalniac czy wrecz uniemozliwiac dostep do niektorych lokacji potworom poprzez zawalanie przejsc meblami, smieciami itp. Niech bohater bedzie normalnym czlowiekiem a nie super hiper bohaterem.
Psychika - niech zaadaptuja cos na wzor poziomu zdrowia psychicznego z Call of Cthulu. Niech nas gra karze za zbytnia ciekawosc i zagladanie tam, gdzie nie powinnismy.
Zagadki - jesli beda na poziomie SH2 (lub SH4 poziom Riddle Hard) to OK. Jesli maja byc takie jak w SH3 to ja sie wypisuje.
Fabula - chce duzo zakonczen. Ryjacych beret przynajmniej tak, jak te z SH2. I jak najmniej kultow w miasteczku. Ciemna strona psychiki glownego bohatera, wymazane z pamieci wspomnienia - to byl najpiekniejszy motyw, za ktory pokochalem czesc druga.
PRZEMIANY! Chcialbym zobaczyc jak sie jakas lokacja zmienia w czasie rzeczywistym, wraz ze zmianami zachodzacymi w glowie naszego bohatera - jak z zakamarkow wychodza cienie, jak sciany zaczynaja sie starzec, jak podloga zaczyna gnic... I niech to sie dzieje powoli - najlepiej na skraju pola widzenia...
I najwazniejsze - niech nasz bohater ma rodzine. Niekoniecznie w trakcie gry (jakis przykry wypadek?), ale niech gra opiera sie na konotacjach rodzinnych, powodujacych emocjonalna wiez bohatera z kims bliskim.
Don_Pedro
28 11 2006, 23:00
Zaczyna sie nowe straszenie...
co do info, nic konkretnego, ale zawsze:
www.next-gen.com.pl
Twój link chwilowo nie działa więc daję inny.
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=29958Trochę mnie wkurza że nie ma żadnych konkretów ani obrazków, nic.
http://giery.eu/PlayStation-3/Newsy/Pierws...ent-Hill-5.html"...natomiast pod względem klimatu piąta część Silent Hilla będzie podobna do drugiej odsłony"
To mnie bardzo cieszy, oby im udało sie oddac tak swietny klimat jaki panował w dwójce (IMO najlepsza czesc Silent Hill'a)
McDrive
22 12 2006, 18:05
Zobaczymy jak to będzie bo samo źródło jest dość niepewne
McDrive
23 12 2006, 13:38
QUOTE(YETI @ 22 12 2006, 18:19)

Famitsu niepewne?
Nie, nie. Ja miałem na myśli serwis który to info podał.
Hm... zwiastun czy fake?

Znalazłam coś takiego w necie... Narazie się wstrzymuję z komentarzem, zobaczcie i sami na ten temat się wypowiecie
http://silenthill5.net/silent-hill-5-trailers.phpStronka, którą pewnie już dobrze znacie
http://www.sonypictures.com/homevideo/silenthill/index.html
Fake bez 2 zdan
A dlaczego? Bo nic na ten temat nie ma na innych serwisach typu ign, gamespot itp.
Poza tym te lozko to zwykly filmik.. wanna chyba byla w jadnym z przerywnikow ktorejs z czesc SH, ale tak czy inaczej nawet klimatyczne to to jest. Szczegolnie ostatnie ujecie z swiatlocieniem ukladajacym sie w cyfre 5.
QUOTE(Gemi @ 24 01 2007, 21:24)

Fake bez 2 zdan
Nie mam więcej pytań

Choć filmik faktycznie klimatyczny
Na E3 2007 pokazano teaser Silent Hill 5:
http://download.gametrailers.com/gt_vault/...32k7_teaser.wmvSzkoda, że właściwie nic ciekawego, no ale to w końcu teaser... Spodziewałem się jednak, że pokażą coś więcej

...
No to Konami sie popisła, pokazali trailer z któego mozemy sie dowiedziec jak bedzie wygladałologo SH5.
lol
icaros7
12 07 2007, 14:37
CYTAT(YETI @ 12 07 2007, 10:43)

No to Konami sie popisła, pokazali trailer z któego mozemy sie dowiedziec jak bedzie wygladałologo SH5.
lol
to nie trailer, tylko teaser...
przy okazji - oto co bylo powiedziane na konferencji:
za gamespot.com
[6:01] Krauss exits the stage as he introduces a new trailer for... Silent Hill 5! They were right, that was fairly unexpected.
[6:01] Producer William Ortell is now onstage to talk about the new Silent Hill, coming to "next-generation platforms."
[6:02] "Sharp interactive visuals, a chilling soundtrack." You play Alex Sheppard, a soldier returning from combat overseas. Sheppard returns to find his father missing and his mother catatonic.
[6:03] Only his brother Joshua can provide solace, but then wouldn't you know it--Joshua vanishes too. You'll embark on a quest to find your brother, and probably whack a bunch of really disturbing monsters with blunt objects as well.
[6:04] Fans will be happy to know Ortell has stated that series creator and longtime sound designer is returning to provide the soundtrack for Silent Hill 5. Applause follows.
http://www.gameonly.pl/newsy/12321Na zakończonej dziś konferencji Konami ujawniono nowe detale na temat Silent Hill V. Co najważniejsze i zarazem najgorsze - produkcji nie podejmie się Tokijski oddział firmy. Twórcy Marc Ecko's Getting UP i Buffy The Vampire Slayer, studio The Collective będzie odpowiadało za sukces lub porażkę nowej odsłony serii. Czyżby Konami nie zależało już na Cichym Wzgórzu? Jest jednak pozytywna wiadomość - za muzykę odpowiadać będzie Akira Yamaoka. Dowiedzieliśmy się także, iż będziemy śledzić losy Alexa Shepharda, żołnierza powracającego zza oceanu. Jego jedyną rodziną jest młodszy brat, który nagle zaginą. Podczas poszukiwań Alex będzie musiał w pełni wykorzystać swoje wojskowe wyszkolenie.
Groosiek
12 07 2007, 20:01
Film pokazany na E3 średnio mnie nastroił do gry. Niby to tylko teaser, ale postać głównego bohatera wyglądała na dość sztucznie wykonaną (jakiś model czy co?). W poprzednich częściach postacie wyglądały bardzo realistycznie, tutaj tak jakoś od razu główny bohater zwrócił moją uwagę. A teaser za wiele nie pokazał - straszenie, potwory - czyli to co zwykle. Przydałoby się, aby twórcy pokazali również ten normalny świat w którym będzie rozgrywać się fabuła gry. Na minus również pielęgniarki, chociaż widać, że ładniejsze (czytaj "okropniejsze") to jednak zbyt podobne do monsterów z poprzednich części.

To tylko moje zdanie, pewnie większość zagorzałych zwolenników się z tym nie zgodzi.
O czym Ty mówisz ? Teaser nie pokazał przecież kompletnie nic z gry, więc na podstawie jakich materiałów mówisz o potworach, pielęgniarkach itd ?
Groosiek
12 07 2007, 20:20
CYTAT(Wojtq @ 12 07 2007, 21:07)

O czym Ty mówisz ? Teaser nie pokazał przecież kompletnie nic z gry, więc na podstawie jakich materiałów mówisz o potworach, pielęgniarkach itd ?

Ja widziałem inny teaser. Ten z tego linka podanego wyżej praktycznie nic nie pokazuje! Podczas oglądania relacji na żywo z E3 widziałem taki dynamiczny trailer - bohater wchodzi w drzwi z napisem "Welcome to hell". Później po wejściu mówi "What's the hell" (czy tak jakoś - w sensie "co do diabła"). Ten film, który obejrzałem pokazuje samą grę. Czy ktoś oprócz mnie widział ten film, bo chyba nie przyśniło mi się to, nie?
Pierwszy raz widzę, żeby ktoś o tym mówił. Powiedziałbym, że widziałeś pewnie SH:Origins, ale przypuszczam, że rozróżniłbyś

. A może to inna gra ? Nigdzie, na żadnej stronie nie mówili o takim filmiku...może faktycznie Ci się przyśniło ?

Pasuje tutaj pytanie: "What's the hell" ?
Kolezka ogladal filmik z Silent Hill Origins na PSP. Dziwne, ze nie odroznil, wszak wersja na PSP wyglada gorzej niz te z PS2. O SH5 pokazali jedynie 2 screeny i teaser pokazujacy logo gry. Nic wiecej.
Może jednak widział SH5. Na jakiejść stronie (nie pamietam teraz czy to było gamersyde czy inna...) widziałem 2 screeny, które były podpisane jako z SH5. Model postaci wyglądał rzeczywiscie biednie (wydawał się gorszy niż na PS2). Ogólnie otocenie też kiepskie... Ale takie efekty jak normal-mapping na ubraniu pozwalają stwierdzić ze to jednak SH5 a nie Origins z PSP. Mimo to myślę, że koniec końców i tak będzie to wypas graficzny

(jak zawsze)
EDIT. Screeny:
http://www.gamersyde.com/news_4627_en.html
Ja znalazlem jeszcze jednego screena -
http://silenthill5.net/silenthill5/screens...creenshot01.jpgWyglada to ogolnie dosc dziwnie. Te tekstury dziwnie biedne:/. trylogia na PS2 zwrywała kask razem z glowa w temacie oprawy, totez z niecierpliowscia wyczekiwalem jaki koszmar zafunduja nam PS3/X360, a tu mamy takie cos. No coz, to na razie 3 screeny, a gra wyjdzie pewnikiem pod koniec 2008.
bieda, bieda i jeszcze raz bieda zaprawde powiadam wam...
po co wogole wypuszczali takie screeny????
mogli popracowac nad gra jeszcze z pol roku i dopiero wtedy zarzucic fotki...
komar737
13 07 2007, 13:41
Moze chcieli pokazac, ze cos sie jednak w tym swiatku dzieje i ze jakies postepy sa, a nie lyso na zapowiedziach sprzed dwoch lat.
Choc i tak kiepskie posuniecie i wg. mnie mogli jeszcze poczekac.
sidewinder
20 07 2007, 01:16
To wyglada jak gra z PS2.
to prawda ze wyglada jak na ps2, ale trza przyznac ze dziki malym pomieszczeniom i mgle odciążającej pleja poprzednie silenty mialy bardzo ladna grafike, niektore pomieszczenia i textury wygladaly bardzo bardzo fajnie
CYTAT(Yano @ 20 07 2007, 10:54)

to prawda ze wyglada jak na ps2, ale trza przyznac ze dziki malym pomieszczeniom i mgle odciążającej pleja poprzednie silenty mialy bardzo ladna grafike, niektore pomieszczenia i textury wygladaly bardzo bardzo fajnie

Ke pasa? Sh byl wspanialy graficznie sam w sobie. Autrozy chac do pokazac "czworke" zrobili "czysta". Nie ma mgly, a jakosc tekstur miejscami powalala. Przypomina ktos sobie wnetrza zniszczonych wagonow metra? SH5 wyglada gorzej niz SH4 - paranoja:).
Groosiek
22 07 2007, 19:52
Na podanych wcześniej obrazkach widać, że gra będzie trzymała jednak klasę - lokacje wciąż są klimatyczne, niemalże podchodzą pod Resident Evil 2. Szkoda, że na załączonych obrazkach nie widać za bardzo kim jest główny bohater. Poczekamy, zobaczymy.
Nawet jeśli screeny trochę nas rozczarowują, to jednak mnie ten tytuł niesamowicie kusi

Mimo, iż ps3 (cena) przeciwnie, odstrasza

Nie ma co narzekać, w każdej części są plusy i minusy, mniejsze większe... ale efekt ogólnych wrażeń jest za każdym razem ten sam, nienagannie podnosi adrenalinkę
CYTAT(^i^_AiszA_^i^ @ 14 08 2007, 12:01)

Nawet jeśli screeny trochę nas rozczarowują, to jednak mnie ten tytuł niesamowicie kusi

Mimo, iż ps3 (cena) przeciwnie, odstrasza

Nie ma co narzekać, w każdej części są plusy i minusy, mniejsze większe... ale efekt ogólnych wrażeń jest za każdym razem ten sam, nienagannie podnosi adrenalinkę

Nie watpie, jednak jakies wymagania nalezy miec. Zwlaszcza ze to pierwsza czesc na nowa, mocarna konsole. Gry na PS3 robia wrazenie o czym dane mi jest sie przekonac "empirycznie" (a co - pochwale sie:P), licze wiec ze i Konami nie pokpi sprawy. Moc PS3 pozwala na naprawde wiele, wszystko teraz w rekach autorow.
CYTAT(KOMODO @ 14 08 2007, 16:07)

Nie watpie, jednak jakies wymagania nalezy miec. Zwlaszcza ze to pierwsza czesc na nowa, mocarna konsole. Gry na PS3 robia wrazenie o czym dane mi jest sie przekonac "empirycznie" (a co - pochwale sie:P), licze wiec ze i Konami nie pokpi sprawy. Moc PS3 pozwala na naprawde wiele, wszystko teraz w rekach autorow.
Oczywiście, że mam wymagania

Dla mnie ważne, by odpowiednio straszyło i zero nudziło

Nie "doświadczam" narazie ps3 i może dlatego trudno mi się doczepić... ale nie omieszkam w przyszłości, wziąść "owe" pod uwagę, już przy eksploatacji konsolki & tego tytułu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.