Peebuls
30 12 2006, 10:51
Jeżeli chodzi o płyty na jakich wypalam to są to najczęściej TDKi chociaż ostatnio zdażyło się i na płytach marki HIT

Gra nagrana prędkością 10X na takich płytach śmiga aż miło popatrzeć
okej ja teraz mam pytanie, może nie do końca na ten temat ale zawsze coś. Mianowicie po sieci kraży wiele fanowskich tłumaczeń znanych psx-owych tytułów M.in Vagrant Story czy Finale.
Ściągnąłem jakiś pliczek, niby patch do Vagranta o nazwie: Slus_010.40 ale nie wiem jak spatchowac te grę. Mam pytanko również czy spatchowane gry na polski język pójda spokojnie na Psp? Sprawdzał ktoś?
Zrób obraz w *.bin/*.cue i "spaczuj" go za pomocą np. PPF-O-Matic. Patch dla vagranta jest w formacie PPF2 (*.ppf). Pamiętaj tylko, że jest to patch dla wersji NTSC-US o czym świadczy nazwa głównego exe'ka.
Pójdą, to bez znaczenia. Tłumaczenia kolegów nie ingerują w kod gry. Jeśli gra śmiga na emu, śmignie i po spatchowaniu.
Przy okazji: a ja polecam swoje Tenchu
http://www.playstationpl.boo.pl/
QUOTE(Berion @ 22 11 2006, 18:07)

Jeśli loader ma nazwę PSX.EXE nie musisz pisać *.cnf-a, ....
Musisz, musisz. Konsola nie zawsze wykryje ci odpowiednio plik psx.exe. Niekompatybilnosc psx z ps2 objawiala sie wlasnie tym ze ps2 [ pierwsze modele ] nie zawsze radzila sobie z plikami psx.exe [ szukajac tylko cnf'ow ]. Jesli chcesz potem grac w swoje kompilacje na ps2 to radze tobie robic cnf'y nawet do "psx.exe" na wszelki wypadek.
Faktycznie, o PS2 nie pomyślałem. Dzięki Streak
elektro
23 04 2007, 06:55
PSx CD-Gen - widzial to kto na sieci ? Bylbym wdzieczny bo Googol rady nie daje z tym - przebrniecie przez hiszpanskie fora jest masakra a i tak wiekszosc linkow wygasla

Dodano:Szukac mi bylo CDGenPS2 od razu a nie PSxCDGEn. Sorry za problem
Ja mam w swoich zbiorach PSXCDGen. Od CDGenPS2 różni się tylko tym, że z automatu dodaje licencje (tmd+txt) i nie trzeba ręcznie się tym bawić.
edit:
Bez tmd będzie puste czarne tło i lekko skaszanione literki, ale gra powinna "wejść". Przynajmniej na moim SCPH-7502 nie mam z tym problemów (czasem zapominam).
elektro
28 04 2007, 04:27
Czyli jest 'ta' rożnica. Enyway dzienks, z wypalniem sobie poradzę.
Na razie jest tutaj, korzystajta ludzia póki możeta ;]
http://www.sendspace.com/file/azfxo5
ja jakoś mam program samoróbke i mi sie normalnie gry przegrywają (cd i dvd ) niewiem w czym jest kłopot
oczywiście jak jakiś noooob łapie sie za kompa to nero użyje (przegra mu sie hahahahaha )
hm no wiec dzis doszedl mi plej no i mam pare gierek w formacie 'bin i tera zjak ej angrac?
alkohol 120 % nie 'widzi' ich dy chcem zanzaczyc do nagrywania :|
help
Napisz cue sheet (arkusz dyrektyw). Ofkoz mode2.
że jak ?
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=7...p;highlight=cueKOD
FILE "NAZWA_OBRAZU.BIN" BINARY
TRACK 01 MODE2/2352
INDEX 01 00:00:00
Albo wypal *.bin Image Burn-em tylko ustaw pierwej mu w opcjach DAO, a nie TAO.
No cholera, wstyd mi sie przyznawać ale andal nei wiem co gdzie i jak :|
Z tym plikiem tekstwoym to juz wogole czarna magia, a z tym 'dao to wzialem alkohola wybralem plik i przestawilem na 'raw dao' (tylko takie cos sie dalo) i nagralem- nie dziala ;|
przydaloby sie faq krok po kroku

z góry wielkie dzieki
Otwórz notatnik, wklej ten tekst i zapisz jako np. justysia.cue Zmień nazwę swojego obrazu na NAZWA_OBRAZU.BIN i tyle.
//Bo w Alcoholu jeszcze trzeba ustawić profil dla PSX/PS2.
Psx NotDyd

Przynajmniej Moj ...
Dzis Wlaczylem ResidentEvil3 Swierzo nagryny .. Wszystko Ok
Ale Gdy Wbiegam na Samym Poczatku do budynku z tym gosciem co sie chowa... Nie Odpala sie pierwsza animacja .. tylko druga .. czyli jak on juz sie chowa i tyle. To Łan
Wczesniej FF7 Wszystko ok odpala sie pierwszy filmik leci leci i gdy kamera odjezdza od Aeris Wylacza sie filmik i rozpoczyna gra.
DlaCzego Sekfencje Sie Urywają ?
CYTAT
DlaCzego Sekfencje Sie Urywają ?
PiSz NormalnieE oK? Bowiem, ch*O To sIę Czyta.
Gry są zripowane? Jeśli tak to jest już oczywiste. Jeśli nie to tradycyjnie he he wina jakości nośnika/wypalenia/nagrywarki/lasera w konsoli.
Jest sprawa: otóż zrobiłem se kompilacje gier z demomenu losera i na emu ePSXe hula, a na szaraku nie teges :| Przy bootowaniu ekran licencji jest skaszaniony i zwiecha.
Mam 5502, obraz robiłem tym: CDGenPS2 3.0 PL [v1.2], spatchowałem tym: PSXBootScreenEditoremV2, a wypaliłem tym: CDRwin 6.1
I nie wiem o co chodzi

Dodam jeszcze, że Metal Slug wypalony w Nero z nieruszanego obrazu śmiga jak złoto.
Jeśli wgrałeś licencję i *.tmd to nie może być skaszaniony. W tym bym się doszukiwał winy.
Nie zawsze da się bezboleśnie rozmontować daną grę. Niektóre maja niewpisane w TOC pliki (np. Chrono Cross) lub XA/STR z sub headerami (trzeba wtedy skopiować je w mode2 a nie mode1 na dysk PC i tak samo potem włożyć do obrazu).
Jak domniemywam, potrafisz ustawić sobie wszystkie potrzebne opcje w CDRWin-ie? BTW: Są dwa CDRWin - jeden od Golden Hawk i drugi jeszcze jakiś.
Scobom X
8 02 2008, 16:15
Witam, postanowiłem napisać i zapytać fachowców gdyż mam wielki dylemat....do rzeczy:
Moja PS2 sprawuje się idealnie, aczkolwiek warunkiem jest korzystanie z dobrych płyt DVD. TDK nie sprawdzały się, jednak przy Verbatim'ach wszystko śmiga jak należy i nie tnie się. Mój problem polega na tym iż chce wypalić pare moich ulubionych gier z PSX'a. Nie mam jednak pojęcia jakich płyt użyc. Kiedyś przeczytałem że czym gorsze płyty tym bardziej męczy się laser, a nie chciałbym go 'zajechać' słabymi CeDekami. Kupiłem więc Verbatim 'Extra Protection' oraz jakies CD Emtec'a. Jednak płyty nie wyglądają najlepiej..to już nie te CD Verbatima co kiedys (ciemne spody) nie mówiąc już o 'Reflex Ultra' TDK. Tych jednak nie można już niestety dostać od dawna. Tak więc nie wiem co robić, a nie chce ryzykować. Proszę o rade - jakie CD są na dzień dzisiejszy najlepsze/najpewniejsze i czy mogą być/nie są szkodliwe dla mojej PS2 oraz czy zakupione przeze mnie CD są dobre. Z góry dziękuje za ewentualne rozwianie moich wątpliwości, pozdrawiam
Verbatim Crystal Azo/Crystal Super Azo albo Pastel. Mi tam nadal w testach wypadają najlepiej. Extra Protection? Nie używałem.
Generalnie to ja zawsze odradzałem używać CD-R na PS2 i odradzam nadal. Mam skrzywienie psychiczne na tym punkcie.
Scobom X
15 02 2008, 13:26
Właśnie takowe zdarzyłem kupić, więc dzięki za potwierdzenie (na Twoje głównie liczyłem, nie ma co ukrywać

)
BTW mógłbyś napisać coś więcej o tym 'skrzywieniu'? Zapewne pomogłoby mi to w podjęciu decyzji - 'używać CD czy nie'. Pokusa zagrania jeszcze raz w Suikodeny i MGS jest ogromna jednak nie chciałbym też w głupi sposób zniszczyć sobie napędu.
Wielu moich znajomych, pozarzynało laser na CD. I nie jakiś no-name tylko porządnych. Nie wiem, może to fatum, pech cokolwiek ja tam osobiście się zwyczajnie ich boję. Może to i dziwne, może to i chore. Wielu np. tutaj na forum do dziś pruje na CD i nie narzekają (przynajmniej tak piszą).
mam male pytanie
kupilem jakis czas temu nowa nagrywarke dvd i w alkoholu 120% nie moge ustawic predkosci nagrywania plikow iso z predkoscia mniejsza niz x16 (cd), mozna cos z tym zrobic ?
Nie używaj A120%. To przereklamowany program, który dobiera (a raczej wymusza na nagrywarce) dziwne strategie zapisu.
Najlepszy jest IMO CDRWin (od Goldenhawk), tyle że bardzo wybrzydza na nagrywarki (nie wiele obsługuje) i ImageBurn (v3.4.0.0).
_Blizzard_
19 07 2008, 14:34
Mam obraz (iso) CTR i chciałbym go wypalić na płytkę, aby moc pograć z kuzynem.
Jak to dobrze zrobić ? Jakie programy ściągnąć ?
Proszę o odpowiedz spieszy mi się

.
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PSXkopiowanie/Możesz też użyć ImgBurn, domyślnie wypali to w mode2 w RAW-DAO.
A do gier dla PSXa nie używa się *.iso...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.