diesvindu
10 08 2007, 07:15
oglądał ktoś może Afro Samurai? ;-) jestem ciekawy jakie wrażenie w Was wzbudziła ta seria.
Witam,
jestem nowy w temacie M&A i prosiłbym o pomoc z znalezieniu serii/pełnometrażowego anime podobnego do Elfen Lied. Przez przypadek znalazłem płytke z tym anime, którą znajomy nagrał mi kilka miechów temu i postanowiłem "szybko przejrzeć pierwszy odcinek i lecieć do dziewczyny", a skończyło się na 4,5 godzinnym maratonie - anime jest ŚWIETNE! Obejdzie się bez scen molestowania 13to latek i zatłukiwania szczeniaka wazonem (ta scena bardziej mną...hmm...wstrząsnęła[?]...niż 40ta osoba rozrywana na strzępy - ciekawe).
Druga prośba - anime-horror, coś co potrafi przestraszyć
Z góry ogromne dzięki.
Higurashi no Naku Koro ni. Krew + horror:P
Może monster dobre mroczne anime utrzymane w poważnym klimacie i tak narysowane.
ja chyba niczym nowym nie zablysne ale Hellsing moze nie horror ale krew+tematyka wampirowa
Zarathustra
28 08 2007, 01:17
Polecam wszystkim najnowszy film reżysera Makoto Shinkai "5 Centimeters Per Second" to 3 historyjki trwające razem godzinę, piękne plenery i bardzo ciekawa dojrzała fabuła pod koniec, której niewiadomo czy czuć smutek czy radość : )
Dziewiątek
28 08 2007, 11:44
Ameryki nie odkryje, bo dopiero zaczynam moją przygode z anime, ale szczerze polecam Cowboy Bebop...fajnie wyszła ta mieszanina stylistyczna, ciekawe postacie, choć fabuła nie każdemu przypasuje...jednak na rozluźnienie CB jest idealny
CYTAT(Dziewiątek @ 28 08 2007, 12:44)

Ameryki nie odkryje, bo dopiero zaczynam moją przygode z anime, ale szczerze polecam Cowboy Bebop...fajnie wyszła ta mieszanina stylistyczna, ciekawe postacie, choć fabuła nie każdemu przypasuje...jednak na rozluźnienie CB jest idealny

AGREE! A jeśli komuś podpasuje anime, czyli specyficzne mieszanie komedii i dramatu, to polecam gorąco
Samurai Champloo - tych samych twórców.
Ja natomiast słyszałem, że nie ma co się sugerować twórcami obu tych anime gdyż o ile CB jest godny uwagi to o SC opinie są raczej mieszane.
Zarathustra
28 08 2007, 22:55
Samurai Shamploo jest świetne a Cowboy Bebop kultowe jak dla mnie a co do ekip je tworzących to wiem tylko że oba reżyserował Shinichiro Watanabe ale czy reszta ekipy była taka sama to wątpię.
Grigori
28 08 2007, 23:30
Nawet ja, osoba na co dzień stroniąca od klimatów hip hopu, rapu, skreczowania itp. zakochałem się w Samurai'u Champloo. Wspaniałe walki, świetny humor i ciekawi bohaterowie. Kocham scenę gdy Mugen się przypadkiem naćpał podczas walki z bandą oprychów.

Bardzo polecam też Ergo Proxy jeśli ktoś lubi ciężką i mroczną fabułę.
xxxplayer
29 08 2007, 21:01
Anime Godne polecenia to według mnie:
-FullMetal Alchemist (w porównaniu do mangi "piąta woda po kisielu" ale i tak całkiem niezłe

)
-Hellsing (wyłącznie Wersja OVA)
-Dragon Ball Z

(Ale nie taki co można było kiedyś na RTL7 obejrzeć, lecz niecenzurowany w Japońskiej wersji)
- D. Gray man (Anime dopiero rozwija skrzydła, raczej nie podpasi miłośnikom sporych ilości krwi na ekranie, ale obfituje w sporą ilość całkiem niezłych gagów i dow(pipi)ów)
Sunderland
30 08 2007, 21:22
Hellsing jest kawałkiem dobrego anime z fajnym soundtrackiem.Polecam też Higurashi.Dość zakręcone anime.Jest tu kilka gore'owych scen, ale najważniejszy jest tu klimat, który naprawdę daje radę no i fabuła, która jest na maxa zakręcona.Osoby lubiące mroczne thrillery/horrory powinny przelookać choć kilka pierwszych odcinków.
Mononoke Hime aka Princess Mononoke
Tsubasa chronicle-wspaniał muzyka,bohaterzy,fabuła i oprawa.
Captain tsubasa road to 2002-Co tu dużo pisac?Najlepsze anime na świecie.
http://en.sevenload.com/videos/myDtCGE/1-B...ck-ojciec-Songa -Czyżby david hayter nie tylko podkładał głos snake'owi ale i tez Bardokowi?
Zarathustra
1 09 2007, 23:32
Tsubasa Chronicle całkiem fajne ale wolę powiązane z nim xxxHOLiC : )
Capitan Tsubasa... nie lubię (ale moi kumple to kochają a nie znają żadnego innego tytułu anime xD)
No chłopak pracuje trochę w voice actingu, w amerykańskiej wersji Cowboy Bebop podkłada głos Spike'owi (nawet jakoś ujdzie jak się niesłyszało oryginału, ale lepiej niech przy snejku zostanie) pamiętam też że w FF VII Dirge of Cerberus podkładał głos Vincentowi.
Dziewiątek
3 09 2007, 11:48
CYTAT(Zarathustra @ 28 08 2007, 02:17)

Polecam wszystkim najnowszy film reżysera Makoto Shinkai "5 Centimeters Per Second" to 3 historyjki trwające razem godzinę, piękne plenery i bardzo ciekawa dojrzała fabuła pod koniec, której niewiadomo czy czuć smutek czy radość : )
wczoraj to oglądałem, i mam mieszane uczucia...tak jak powiedziałeś-fajne plenery, fabuła też ujdzie, ale zakończenie wg. mnie słabe.historia urywa sie w pewnym momencie, i koniec ;p ale można obejżeć, takie lajtowe
Zarathustra
3 09 2007, 13:17
No moim zdaniem zakończenie było bardzo dobre i skończyło się odpowiednio bez ceregieli głupich, polecam też poprzedni film tego reżysera "The Place Promised in Our Early Days" również ciekawy i już trochę fantastyki jest w nim jest zawarte.
5cm Per Second jest dobry ale o wiele bardziej podobał mi się poprzedni film Makoto. 5cm to nic innego jak czysta fikcja. Po prostu nie wierzę w takie naiwne romansidła, wielkie uczucia 13-latków trwające po wieki i niszczenie sobie tym sposobem życia. Zakończenie było niby urwane ale ciekawe, choć chwilami niejasne.
Ogólnie film warto obejrzeć, ale mając w pamięci Kumo no Mukou, Yakusoku no Basho byłem lekko zawiedziony.
Higurashi No Naku Koro Ni
Zaliczyłem cały pierwszy sezon i po prostu masakra - dużo rozkminki, jeszcze wiecej niedomówień i ostatnia scena w samochodzie... .
- Death Note, anime godbe polecenia ze względu na fabułę, ale głównie na bohaterów, którzy są tak 'inni' od archetypów postaci z anime.
- Claymore to anime posiada wielu wrogów ze względu na schematyczność i postacie, które są rzeczywiście troche płytkie, ale za to fabuła i styl są naprawde na wysokim poziomie.
- X - może i stare i niezbyt zachwycające anime, ale ma ważne rpzesłanie dla każdego i polecam go wszystkim zagorzałym fanom z działu ' nie wszystko kończy się szczesliwie'
- Zombie loan, jest to baardzo młode anime o bardzo wkurzającej kresce i stylu, ale o bardzo wciągającej fabule i wątkach. Jeśli zdecydujesz się je obejrzeć to nie przystawaj na pierwszych odcinak, które są strasznie nudne.
- Hellsing, tego chyba nie musze tłumaczyć. Każdy dobry fan anime powinien znać tą serie.
BERSERK JAK JASNA CHOLERA!
FullMetal Alchemist

Death Note
Neon Genesis Evangelion
Tsubasa Chronicle
Hellsing
Naruto
Trochę tego sporo
Wiem że to niby nie temat do tego ale w temacie anime siedzę bardzo pobieżnie i mam prośbę, czy mógłby mi ktoś polecić jakieś dobre anime dla fana Berserka? A co żeby nie było offtopa to polecam właśnie Berserka
mario87
11 09 2007, 23:05
hmm Record of Lodoss War?
mario87
11 09 2007, 23:05
hmm Record of Lodoss War?
Nie przeglądałem dokładnie całego tematu więc nie bijcie jak juz ktoś wspominał. 28.09 rusza w warszawskiej Kinotece przegląd filmów Animewanych, będzie można zobaczyć takie filmy jak:
MÓJ SĄSIAD TOTORO
SPIRITED AWAY - W KRAINIE BOGÓW
NAUSICAÄ Z DOLINY WIATRU
RUCHOMY ZAMEK HAURU
LAPUTA - PODNIEBNY ZAMEK
OPOWIEŚCI Z ZIEMIOMORZA
...filmy będą też prezentowane w innych miastach Polski, więcej na temat znajdziecie
tu i
tu. Polecam!
Z Anime za dużo nie widziałem ale te które obejrzałem: Akira, Ghost in the Shell, Księżniczka Mononoke, Spirited Away są według mnie niesamowite. Będzie okazja nadrobić zaległości, choć według mnie i tak rządzi seria Dragon Ball!!!
Hellsing - klimat, postacie, akcja, kreska + ostra kolorystyka.
Prince of Tennis - oglądałeś Captain Tsubasa? Podobał ci sie? To w PoT się zakochasz.
Darker Than Black - oglądałem raptem kilka odcinków ale zapowiada się świetnie.
GunGrave - perełka. Rewelacyjny scenariusz i charyzmatyczne postacie to wizytówka tego anime, można wsiąknąć.
She and her cat - opiszę te anime w czterech zdaniach.
Zajmuje 50 mb. Piekne anime o kobiecie i kocie. Nie dla każdego. A i trwa 5 minut.
http://rapidshare.com/files/65110125/_KAA_...A_D88ED2C7_.rar (napisy w paczce)
Zarathustra
1 11 2007, 20:03
To debiutancki film krótkometrażowy Makoto Shinkai
Kolejność przypadkowa:
Lucky☆Star
Hayate no Gotoku!
Higurashi no Naku Koro ni
AIR
CLANNAD
Suzumiya Haruhi no Yuuutsu
FullMetal Alchemist
Code Geass
Shakugan no SHANA
Mahou Shoujo Lyrical Nanoha
itp. itd.
Dark koki
13 11 2007, 21:28
Code Geass - polecam dla wszystkich którym spodobał się Death Note. W CG dość dużą rolę odgrywają mechy, więc nie wiem czy do końca przypadnie to fanom DN

Fabuła opiera się na wojnie pomiędzy Japonią, a Brytanią. W której wygrała właśnie Brytania, jednak z pomocą Japończykom przychodzi Zero wraz ze swoją nadzwyczajną mocą (osobiście przypomina mi Lighta)

. Dalej nie będę spoilerował i namawiam do oglądania
Ja polecam nastepujace anime:
1.D.N.Angel
2.Tsubasa chronicle
3.Fate stay night.
4.Captain tsubasa road to 2002.
Czy mógłby ktoś polecić jakieś anime podejmujące, że tak powiem kontrowersyjne tematy ale zarazem przedstawiające je w porządnej formie? Prawdę mówiąc nawet nie wiem czy coś takiego w ogóle istnieje ale jeśli tak to chętnie bym rzucił okiem. Mam na myśli anime, którego treść lub też przedstawiane poglądy są sprzeczne z ogólnie przyjętymi standardami itp. Nie mam na myśli tutaj żadnych lolicon hentaiów ale coś poważnego, można by rzec... filozoficznego?
Także obejrzałbym jakieś anime o 'tragicznym' przebiegu, którego zarówno akcja czy zakończenie nie są obsypane kwiatkami i oklepanymi motywami walki dobra ze złem itp. Na myśl mi tutaj przychodzi chociażby Gantz czy End of Evangelion. Coś gdzie happy end nie będzie czymś oczywistym od samego rozpoczęcia oglądania anime. Ewentualnie jakiś dobry dramat nie będący kolejnym szkolnym haremem (jak szkolne miłości i rozstania można klasyfikować jako dramat? geez...).
mario87
15 11 2007, 22:27
Złe zakończenie? School Days, w prawdzie to harem i do tego szkolny, więc nie zmuszam do oglądania całości, obejżyj jakiś jeden odcinek, np 9, 10 czy jaki kolwiek inny i ostatni, zakończenie świetne, biorąc pod uwagę resztę serii ;p
Bokurano podobno nie jest takie zupełnie happy, chyba coś podobnego do Fafnera, narazie mam to na liście do obejżenia więc więcej nie powiem.
Zarathustra
15 11 2007, 22:35
Suavek polecam ci X The Movie (happy endu tam nie ma) oraz film Perfect Blue, oba obrazy mają dramatyczną historię i są naprawdę świetne.
X The Movie to walka z użyciem boskich super mocy, Perfect Blue jest Thrillerem psychologicznym.
Perfect Blue to kultowy klasyk

Ze swojej strony polecam "Hotaru no haka" (grobowiec świetlików), genialny chwytający za serce film, po którym wszyscy płaczą

Szykuj tylko kontener chusteczek.
Na szkolne haremy mam uczulenie więc school days sobie na razie odpuszcze, jakiekolwiek by nie było ;>. Grobowiec świetlików już widziałem i właśnie o coś w tym stylu mi chodzi w kwestii tragicznych wydarzeń.
Ogólnie nie chodzi mi tylko o samo zakończenie ale ogólnie jakieś bardziej poważne, przygnębiające anime. Bo jakby nie patrzeć znać koniec też mała frajda

. Z drugiej strony może być to też dramat w stylu Air czy Haibane Renmei, byle nie school drama czy inne romansidło ;p.
I w sumie im krótsze tym lepsze (mało czasu na cokolwiek... może dlatego też takiej tematyki mi się zachciało? ;>)
mario87
15 11 2007, 22:57
Zakończenie School Days jest świetne włąsnie dlatego że jest to szkolny harem z beznadziejnymi postaciami

Ostatni odcinek jest niezły i polecam go obejżeć, w końcu to tylko ok 20 min
Co wy tu wymieniacie za *****?
Dzisiaj już mi sie nie chce pisać, szczegółowo opisze jutro ale radze poważnie zastanowić sie nad Gungrave.
Death note (-9)
code geass (9)
Samuray deeper kyo (7)
Elfen lied (10)
full metal alchemist (10)
To co ostnia sobie odswiezalem

oceny sa moje
mario87
16 11 2007, 02:03
Suavek:
Pale Cocoon, 23 minuty, przed chwilą obejżałem, muszę powiedzieć że całkiem ciekawe i fajnie wykonane
Jeszcze z takich filozoficznych to już wspominane przezemnie Kino no Tabi.
X-anime w episodach zapowiada sie ciekawie

jak dam rade to sobie obejrze wszytskie odcinki-a tak przy okazji to fate stay night nie ma powaznej fabuły?Jeszcze sie spotkałem
CYTAT(Suavek @ 15 11 2007, 21:45)

Także obejrzałbym jakieś anime o 'tragicznym' przebiegu, którego zarówno akcja czy zakończenie nie są obsypane kwiatkami i oklepanymi motywami walki dobra ze złem itp. Na myśl mi tutaj przychodzi chociażby Gantz czy End of Evangelion. Coś gdzie happy end nie będzie czymś oczywistym od samego rozpoczęcia oglądania anime. Ewentualnie jakiś dobry dramat nie będący kolejnym szkolnym haremem (jak szkolne miłości i rozstania można klasyfikować jako dramat? geez...).
Wielokrotnie polecałem i polecać będe dalej - Gungrave. Historia inna niż wszystkie. Bez odważnych rycerzy ratujących piękne księżniczki, zwalczających złych badassów, bez kolorowych fireballi, kosmicznych wojowników zamieniających się w małpy i piszczących pokemonów. Za to z unikalną, przepełnioną dramatyzmem fabułą oraz masą ciekawych, bardzo ludzkich i zapadających w pamięci postaci.
Motorem napędowym tego anime jest para głównych bohaterów - gotowych oddać za siebie życie przyjaciół jeszcze z czasów dzieciństwa. Przyjaciół których tyle samo łączy co i dzieli. Brandon to nieskomplikowany, cichy i zamknięty w sobie chłopak, typ melancholika i flegmatyka jednocześnie. Harry z kolei to jego całkowite przeciwieństwo - żywiołowy, impulsywny, arogancki i do przesady ambitny. W wyniku wielu przykrych zdarzeń para bohaterów wstępuje w szeregi organizacji rządzącej miastem - Millenium, nowoczesnej mafii. Wstępują razem jednak ich cele z tego wynikające diametralnie się od siebie róznią - Brandon widzi w tym szansę aby być bliżej ukochanej, znajdującej się pod opieką mafijnego bossa. Intencje Harry'ego nie są z początku jasne, jednak mają decydujący wpływ na fabułe, w pewnym momencie przewracając cały scenariusz do góry nogami. Happy end? Do ostatniej minuty nie wiadomo jak się ta historia skończy.
To tylko ogólny zarys fabuły, tego co dzieje się w tym anime nie sposób opisać w kilku zdaniach a już na pewno nie tak żeby nie zaspojlerować jakiegoś ważniejszego motywu. Mogę cie jednak zapewnić ze to nie kolejny szkolny love story czy jakiś durny serial przepełniony dynamicznymi strzelankami i efektownymi walkami na miecze jakich ostatnimi czasy namnożyło się multum. Tu liczy się przede wszystkim fabuła. Wprawdzie zdarzają się nudniejsze momenty a pod koniec zaczyna się to przeradzać w lekką rozpie,rdawke ale moim zdaniem jest to serial obowiązkowy dla każdego miłośnika ambitniejszych anime.
Dlugoby opisywac wiec , ogranicze sie jedynie do sprecyzowania gatunku , ew w jednym slowie moje wrazenia

Ghost in the shell - klasyka cyberpunku ,
Gundam Seed - Mecha ,
X/1999 Clamp - Fantastyka
Genshinken - Pastisz zjawiska otaku

Gungrave - shonnen , mafia
Hellsing , OVA - Alucard

Vampire Hunter D - cos na styl Hellsing'a
Green Green - Eichi
Dr.Slump , Dragon Ball - slynne dziela akiro toriyamy
Baccano - Shonnen , dedyktiwistyczna
Death Note - COS PIEKNEGO , POLECAM
Full Metal Alchemist + OVA - Masakra
Naruto , Bleach - Cos dla fanow ciagnacych sie tasiemcow
*Acha , polecam rowniez BPS - Battle Programmer Shirase - przedstawia niecodzienna koncepcje superhakera

wyjechane w kosmos
* Peace Maker Kurogane - duzo osob to poleca , dla mnie srednie

* I do klimatow hellsingowych mozna dorzucic jeszcze Trinity Blood , godne polecenia
Zarathustra
18 11 2007, 21:55
Jeżeli ktoś szuka niewymagającej komedii w klimacie fantasy to mogę polecić "Those Who Hunt Elves". Akcja ma miejsce w krainie fantasy z różnymi potworami komicznymi jak ci ze Slayers i elfami. Historia opowiada o trójce osób przeniesionych z naszego świata to tej obcej krainy, w skład wchodzi aktorka z Hollywood, niezbyt rozgarnięty mięśniak i nastoletnia fanka militariów + jej ulubiona "zabawka" która także przeniosła się z naszego świata a jest nią pancerny czołg. Aby powrócić do swojego świata kapłanka elfów przygotowała zaklęcie jednak coś poszło nie tak i zaklęcie rozpadło się na kilka części i w postaci znaków przylepiły się do ciał elfek rozsianych po całej krainie. Tak oto załoga z innego świata jeździ czołgiem i rozbiera elfki w celu zebrania fragmentów zaklęcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.