hmm... troche tego jest, jest kilka lini czasowych w świecie gundama, najstarsza i najbardziej rozbudowana to Universal Century (UC) i to bym polecał tylko że w UC jest tam kilka serii

ale jesli już oglądać to najlepiej od początku czyli
Mobile Suit Gundam 0079 z 1979r, liczy sobie 43 ep, nienalezy przejmować się tym że jest to troche wiekowe, sama animacja mi się podoba, a historia tym bardziej

muzyka niestety taka sobie, można to znaleźć np. na boxtorrents, jest z angielskim dubingiem ale wydaje mi się że jest udany, są też 3 filmy kompilacyjne MS Gundam, wydane zostały też w Polsce na DVD, niestety nie oglądałem tych filmów, jeszcze nie oczywiście
MS Igloo, 3 ep, jedno z nowszych dzieł Bandai, zrobiony całkowicie techniką komputerową (CG), akcja dzieje się podczas One Year War, ale tym razem po stronie Zeonu, szkoda tylko że suby mają tylko 2 odcinki
po tym radził bym jechać dalej chronologicznie względem UC, czyli
Mobile Suit Gundam: The 08th MS Team 12 odcinków, też bardzo dobre, akcja toczy się też w trakcie One Year War i w okół innych osób, takie side story, jest też film kompilacyjny Millers report ale radze go sobie odpuścić
następnie
Mobile Suit Gundam 0080: War in the Pocket 6 odcinków, side story w czasie One Year War, też polecam
Mobile Suit Gundam 0083: Stardust Memory 13 odcinków, jak nietrudno obliczyć akcja dzieje się 3 lata po One Year War, na początku może się niezbyt podobać ale później jest nieźle, chociaż niektórym się niezbyt podoba, ja zachęcam do oglądania

jest też film kompilacyjny, Last Blitz of Zeon, odradzam...
Mobile Suit Zeta Gundam 50ep, jedna z najlelepszych serii, o ile nie najlepsza w erze UC

akcja dzieje się w 0087 UC, powraca Char, Bright Noa, Amuro i kilka innych znanych postaci, głównym bohaterem jest Camile Bidan(bardzo dobrze stworzona postać, w skali całego świata anime, Amuro i Char oczywiście też

), bezwzględnie polecam. Powstały też ostatnio(1 film w przeszłym roku) 3 filmy, ale nie są to zwykłe filmy kompilacyjne, Tomino zmienił kilka rzeczy i są też nowe animacje(stare i nowe, szoda tylko że od razu widać które są nowe a które stare), więc te filmy polecam oddzielne, chociaż narazie jest chyba tylko pirwszy(Heirs to The Stars) ma narazie suby
Mobile Suit Gundam Double Zeta (ZZ) 47ep, akcja toczy się zaraz po wydażeniach z Zety, no i to ta nieudana seria

odradzam, niewarto tracić czasu na tyle słabych ep, szkoda że tutaj nie zrobili filmu kompilacyjnego(licze na to że Tomino się postara i zrobi z tym coś ala A new Translation), jak ktoś by leciał chronologicznie po całym UC i nie chciał by tracić czasu na to to mógłbym krótko mu to streścić
Mobile Suit Gundam: Char`s Counterattack film, akcja toczy się w 0093 UC, Amuro vs Char, Federacja vs Neo Zeon, ostatecna rozgrywka, POLECAM! jeden z moich ulubionych filmów, został wydany w Polsce na DVD
Mobile Suit Gundam F91 film, 0123 UC, nowa historia, bardzo dobry film, tylko troche za szybko się toczy, może dlatego że na początku miała to być nowa seria ale zrobiono z tego tylko film? więcej o tych czasach jest w mandze Crossbone Gundam, został wydany w Polsce na DVD
Mobile Suit Victory Gundam 51 ep, 0153 UC, znowu akcja dzieje się kilkadziesiąt lat później bez zbytnich powiązań do poprzednich serii, ogólnie seria jest dobra, jak ktoś obejżał poprzednie serie to i ta mu się napewno spodobam
uchh to tyle co do UC

przedstawiłem to chronologicznie względem UC, polecam oglądać od początku

pomiędzy Zetą i ZZ powinno być MS Gundam 0087 Green Divers, niestety nie dane mi było to oglądać, właściwie można powiedzieć że to tylko dla wybranych, jest to film nagrany w formacie IMAX czy OmniMAX, leci na 3 ekranach jednocześnie, ma podobno wyjść na DVD w przyszłości
jest oprócz anime jest jeszcze kilka/naście popobcznych historii przedstawionych w mangach i novelach
no to lecimy dalej
Turn A Gundam, Corect Century, można powiedzieć że akcja dzieje się kilka tysiecy lat po erze UC, AC(Gundam Wing), FC(G Gundam) i AW(Wing GUndam), chociaż nigdzie nie jest powiedziane że te ery są ze sobą powiązane(że dzieją się w jednym świecie tylko w odpowiednich odstępach czasowych, tak jak czasy przed narodzeniem Chrystusa i po jego narodzeniu), ta seria jest troche inna od reszty Gundamów, jest troche niedoceniana ale ja ją szczerze poecam! są też 2 filmy kompilacyjne
Cosmic Era (CE)
Gundam SEED, 50 ep, najnowsza era Gundamów, 72 CE, jedna z moich ulubionyh serii

polecam każdemu, są 3 filmy kompilacyjne - SEED Special Edition
Gundam SEED Destiny, 50ep, 73 CE, ostatnio zakończona seria, niejest najwyższych lotów, niezbyt udana (dziękujmy za to panu Fukudzie), jest to ripoff głownie z Zety i Char's Counterattack(fabuła jak i mechy) ale jak ktoś obejżał SEED to Destiny też przełknie, aha, głównych bohater to frajer(Shinn)
After War Gundam X (39ep) niepolecam, jest takie sobie, ale jak ktoś obejży już inne serie to może po to sięgnąć
jest też G Gundam, tego nie oglądałem, troche się różni od reszty, jedni mówią że jest dobre
Gundam Wing chyba każdy miał okazje obejżeć, IMO może być
są też różne parodie - SD Gundam
Gundam Evolve, 7-14 krótkich odcinków, poza pierwszym odcinkiem są robione techniką komputerową, jeden odcinek trwa ok 5min(do 7ep) reszta kilkanaście sekund, są to krótkie historyjki z różnych serii niezbyt trzymające się głównych wątków
uch to chyba tyle ;p wszystko jest dostępne chyba na boxtorrents