Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Ulubiona ksiazka...
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Yohko
Moje ostatnie (udane zakupy):

- Douglas Adams - kolejna czesc "Autostopem przez galaktyke" -- polecam ogolnie cala serie, jest to "trylogia w pieciu tomach", wszystkim tym, ktorzy lubia w ksiazkach duuuuuuzo absurdu biggrin.gif wciaga tak, ze malo co nie przejechalam przez stacje, na ktorej mialam wysiasc smile.gif

- Perl od podstaw -- tak na wszelki wypadek smile.gif

- "The Plain English Guide" -- calkiem ciekawa ksiazka o doskonaleniu umiejetnosci pisania textow po angielsku smile.gif

poza tym, kupilam, ale jeszcze nie przeczytalam po raz kolejny :

- Umberto Eco "Imie Rozy" - polecam!

- Robin Hood - w oryginale

- A.C. Doyle "The Adventures of Sherlock Holmes" -- w oryginale

A zamowione, maja przyjsc lada dzien:

- Genetyka w obrazkach -- tlumaczenie genetyki w formie bardzo humorystycznego komiksu

- Emailem z doliny krzemowej -- Hołyński!!! ten facet jest swietny!

- Akira Yoshimura "Zagłada" -- od czasu do czasu powiekszam swoj ksiegozbior japonski. potem powiem Wam, jakie wrazenie zrobila na mnie ta ksiazka smile.gif
Agent_Man

- Douglas Adams - kolejna czesc \"Autostopem przez galaktyke\" -- polecam ogolnie cala serie, jest to \"trylogia w pieciu tomach\", wszystkim tym, ktorzy lubia w ksiazkach duuuuuuzo absurdu biggrin.gif wciaga tak, ze malo co nie przejechalam przez stacje, na ktorej mialam wysiasc smile.gif

O_o to tam był może motyw z zamienieniem 2 goniących bochaterów rakiet w Wieloryba snującego myśli filozoficzne i doniczke z kwiatkami ?????
Yohko

- Douglas Adams - kolejna czesc \"Autostopem przez galaktyke\" -- polecam ogolnie cala serie, jest to \"trylogia w pieciu tomach\", wszystkim tym, ktorzy lubia w ksiazkach duuuuuuzo absurdu biggrin.gif wciaga tak, ze malo co nie przejechalam przez stacje, na ktorej mialam wysiasc smile.gif

O_o to tam był może motyw z zamienieniem 2 goniących bochaterów rakiet w Wieloryba snującego myśli filozoficzne i doniczke z kwiatkami ?????

w rzeczy samej smile.gif byl rowniez robot z totalnym dolem smile.gif nie chce spojlerowac, bo to trzeba samemu przeczytac biggrin.gif
Agent_Man
Hehe motyw z wielorybem był w Falloucie 2 tak btw wykorzystany (można było znaleść gdzieś na pusytyni wieloryba rozwalonego i doniczke z kwiatkami smile.gif
Było tam też sporo nawiązań do Pytonów (można było "spotkać" na pustyni Strażnika mostu śmierci biggrin.gif )

Qrcze , mam ochoteczke na tą książeczke smile.gif

PoZdRo
Yohko
Hehe motyw z wielorybem był w Falloucie 2 tak btw wykorzystany (można było znaleść gdzieś na pusytyni wieloryba rozwalonego i doniczke z kwiatkami smile.gif

Qrcze , mam ochoteczke na tą książeczke smile.gif

ale trzeba bylo podpakowac swoje zdolnosci obserwacyjne smile.gif

btw: czesci jest piec (w koncu to "trylogia w pieciu tomach" biggrin.gif) "Autostopem przez galaktyke", "Restauracja na koncu wszechswiata" (to tu jest wieloryb), "Zycie, wszechswiat i cala reszta", "Czesc i dzięki za ryby" i "W zasadzie niegrozna" smile.gif
Ukyo_Tachibana
Powiem wam ze zadko kiedy czytam jedna ksiazke 3 razy a tak wlasnie ostatnio sie stalo wiec od teraz moja ulubiona ksiazka to "Dziedzictwo Scarlattich" Ludluma polecam
Agent_Man
ale trzeba bylo podpakowac swoje zdolnosci obserwacyjne smile.gif

You know it!! Wiedziałem,że jest w naszej moderatorce coś znajomego... smile.gif

Aaaa czytał ktoś może Mechaniczną pomarańcze ?? ( Ja niestety widziałem tylko film confused.gif Ale ossstry był, nie ma co icon_twisted.gif )
wsm
Może się mylę, ale to nie była przypadkiem \"Nie-Boska komedia\" ?

"Boska Komedie" napisal w sredniowieczu Dante, a "Nie-Boska Komedie" Polak troszke pozniej wink.gif
jey
Ostatnią książke jaką łeknełem była "My Dzieci z dworca Zoo" brr ta ksiażka kopie (pipi). Za rekomendacje niech poświadczy fakt że gdy zabrałem się za ksążke o godzinie 20:00 to skończyłem czytać o godzinie 4:00 hmm? 9 godzin przed ksążką czasami sam siebie zaskakuje
Mathiu
Ja w szczególności fantasy czytam, zaś najbardziej spodobała mi się seria Ravenloft - piękne dark fantasy, tylko... dlaczego w Polsce wyszły tylko 2 części (z ok. 30)?! Ale naprawdę polecam. Moja ulubiona książka - "Rycerz Czarnej Róży". O Mistrzu Tolkienie chyba nie muszę wspominać? wink.gif
Antares
Moze nie ulubiona ale naprawdę polecam- "Alchemik"- Paulo Coelho

Po przeczytaniu tej książki odzyskałem wiarę w marzenia.
Ceglash
Ja z kolei z calego serca polecam "Dzienniki gwiadowe" S. Lema. Po przeczytaniu tej knii zobaczycie jak wiele z Lema jest w dzisiejszych filmach sf(np. MATRIX to istny plagiat jednego z opowiadan zawartych w "Dziennikach"). POLECAM cool.gif
Ceglash

O dzieki Yohko ze wpomnialas o tej ksiazce, bo inaczej bym zyl w niewiedzy ze takie cudo istnieje(musze se to zalatwic). Anyway czy ta ksiazka jest w stylu Pratchetta question.gif
Yohko

O dzieki Yohko ze wpomnialas o tej ksiazce, bo inaczej bym zyl w niewiedzy ze takie cudo istnieje(musze se to zalatwic). Anyway czy ta ksiazka jest w stylu Pratchetta question.gif

moim zdaniem to jest nawet lepsze od Pratchetta smile.gif
FisherSopot
ostatnio najbardziej lubie serie Dragonlance a tak generalnie to nie mam jednej jedynej ksiazki
Splender
moim zdaniem to jest nawet lepsze od Pratchetta

Skoro mowisz, ze jest lepsze nawet od genialnego Pratchetta, to ja tez musze ta ksiazke sprawdzic.
A czytaliscie moze "Rok 1984" Orwella? Ja dopiero zaczynam, ale juz widze, ze ksiazka tez daje rade icon_twisted.gif Szczegolnie motyw z "Wielkim Bratem" biggrin.gif
Yohko
Pozwole sobie powtorzyc jeszcze raz liste, ktora juz raz tu wkleilam, ze szczegolnym wyroznieniem ksiazek fantastycznych:

1 Adams Douglas "Autostopem przez galaktyke" - o tym juz mowilam
2 Apokalipsa w tlumaczeniu Czeslawa Milosza
3 Austin Jane "Emma", "Duma i uprzedzenie"
4 Baraniecki Marek "Głowa Kassandry" - swietne opowiadanie polskiego autora, mozna sciagnac z netu
5 Beowulf
6 Bradbury Roy "451 stopni Farenheita" - cos dla wielbicieli klimatow w stylu "Rok 1984"
7 Bronte Charlotte "Jane Eyre"
8 Bronte Emily "Wichrowe wzgorza"
9 Bułhakow Michał "Mistrz i Małgorzata" - nie jest to moze czysta fantastyka, ale niezle sie czyta
10 Carrol Lewis "Alicja w Krainie Czarow"
11 Christie Agatha "Morderstwo w Orient Expressie"
12 Clark, A.C. "2001: Odyseja Kosmiczna" -- piękne!!!!!!!!!!
13 Clavell James "Shogun"
14 Conrad Joseph "Jądro ciemnosci"
15 Cortazar Julio "Opowiesci o kronopiach i famach i inne historie"
16 Dante Alighieri "Boska komedia"
17 Dick Phillip K. "Czy androidy marza o elektrycznych owcach", "Boza inwazja" - tego pana chyba nie musze przedstawiac? smile.gif
18 Dickens Karol "Opowiesci wigilijne"
19 Dukaj Jacek "Irrehaare" (opowiadanie) - cos dla wielbicieli cyberpunka smile.gif
20 Dunkan Dave "Niechetny szermierz" - mocno humorystyczna powiesc, cos w stylu Pratchetta tylko mniej zwariowane
21 Eco Umberto "Imie rozy"
22 Ende Michael "Niekonczaca się historia"
23 Farmer, Phillip Jose "Gdzie Wasze Ciała Porzucone" - trzyma w napieciu
24 Gaarder Jostein "Swiat Zofii"
25 Gibson William "Neuromancer", "Idoru" - tego pana tez pewnie nie musze przedstawiac
26 Gogol Michał "Opowiadania"
27 Golden Arthur "Wyznania gejszy"
28 Hawthorne Nathaniel "Szkarlatna litera"
29 Herbert Frank - cykl o Diunie - Diunę, tak jak Tolkiena, trzeba przeczytac smile.gif
30 Hugo Victor "Nedznicy"
31 Huxley Aldous "Nowy wspanialy swiat" - jeszcze jedna opowiesc o ustroju totalitarnym, dosc podobne do "Roku 1984", a nawet mocniejsze
32 Kafka Franz "Proces"
33 Keyes Daniel "Kwiaty dla Algernona" (opowiadanie) -- polecam, choc ciezko znalezc
34 Kres Feliks "Krol bezmiarow" - dla wielbicieli krwawego fantasy
35 Lach Ewa "Imieniny babci Jozefiny"
36 Leroux Gaston "Upior z opery"
37 Lewis C.S. Kroniki narnijskie
38 Ondaatje Michael "Angielski Pacjent"
39 Orwell George "1984" - no wiec wlasnie, to jest swietne
40 Poe, Edgar Allan "Opowiesci niesamowite" - niby traci myszka, ale jest ciekawe
41 Pratchett Terry "Kolor Magii" -- smile.gif
42 Saint-Exupery, Antoine de "Maly Ksiaze"
43 Shakespeare William "Macbet", "Hamlet", "Romeo i Julia", "Burza"
44 Shute Nevill "Ostatni brzeg"
45 Suskind Patrick "Pachnidło"
46 Szaniawski Jerzy "Dwa teatry"
47 Tolkien J. R. R. - wszystko - smile.gif
48 Tolstoj Lew "Anna Karenina", "Wojna i pokoj"
49 Wojtyszko Maciej "Bromba i inni"
50 Zelazny Roger - cykl o Amberze - dla tych, ktorzy lubia nietypowe pomysly
FisherSopot
z fantastyki to najbardziej cenie sobie Kira Bułyczowa naprawde daje rade!
Yohko
z fantastyki to najbardziej cenie sobie Kira Bułyczowa naprawde daje rade!

tia, "Opowiadania guslarskie" sa rewelacyjne smile.gif
palo
a ja zamówiłem nową książkę pratchetta laugh.gif A fragment Umberta miałem w podręczniku do polskiego, nie pamiętam juz o czym to było.
Agent_Man
A czytał może ktoś knigi oparte o karcinke MTG ?? :?
IgI
Agent_Man: Ja czytalem 1 tom (nie pamietam tytulu) i ktorys tam z kolei "Strumienie Czasu" (Urza Wędrowiec w roli glownej smile.gif ). Swiat jest zrobiony bardzo pomyslowo (nic dziwnego, wkoncu to MTG tongue.gif ), a walki na arenie (To ten 1 tom) poprostu wymiataja :> . Naprawde polecam.

Ostatnio czytalem "Fundację" Asimova i sie zakochalem !! Ksiazka naprawde superowa, polecam. Juz mam 2 nastepne tomy, wiec jak tylko przeczytam "Korone Mieczy" Roberta Jordana i "W Górach Szaleństwa" Lovecrafta, to znowu zaglebie sie w swiat Fundacji, ktory jest pelen intryg i ciekawych motywow smile.gif (Tworzenie religii na podstawie nauki r00x tongue.gif ).

Ps. Yohko umiescila w swojej liscie Philipa K. Dicka, ktorego ksiazki sa zarabiste smile.gif . Jakby ktos nie byl przekonany to niech przeczyta "Ubik". Po przeczytaniu tej ksiazki odrazu pomyslalem o matrixie (fabula ostro zakrecona ! )
Yohko

Ps. Yohko umiescila w swojej liscie Philipa K. Dicka, ktorego ksiazki sa zarabiste smile.gif . Jakby ktos nie byl przekonany to niech przeczyta \"Ubik\". Po przeczytaniu tej ksiazki odrazu pomyslalem o matrixie (fabula ostro zakrecona ! )

a tak, "Ubika" zapomnialam umiescic na swojej liscie........... mocno zakrecona historia smile.gif
Agent_Man
Agent_Man: Ja czytalem 1 tom (nie pamietam tytulu) i ktorys tam z kolei \"Strumienie Czasu\" (Urza Wędrowiec w roli glownej smile.gif ). Swiat jest zrobiony bardzo pomyslowo (nic dziwnego, wkoncu to MTG tongue.gif ), a walki na arenie (To ten 1 tom) poprostu wymiataja :> . Naprawde polecam.

1 tom to ma tytuł "Bratobójcza wojna"
Strumieniwe czasu też czytałem, ostro się tam wszystko pochrzaniło *_*
IgI
Ale mi chodzi wogole o 1 tom MTG, bo to jest podzielone na kilka sag, a Urza to ktorastam z kolei wink.gif . A juz sobie przypomnialem tytul 1 tomu pierwszej sagi to chyba "Arena" smile.gif .Naprawde polecam
Agent_Man
Racja, kilka sag.... A ja tu z 1 tomem cyklu artefaktów wyskakuje smile.gif
Ooo ja gupi ;p
Obsolete
"Ubik", "Czlowiek z wysokiego zamku" Dicka (zreszta wszystkie jego ksiazki sa w pyte), "Everville" Barkera, "Szewcy" Witkacego, "Mistrz i Malgorzata" i wiele innych...bah.
Yohko
Ooo ja gupi ;p

czemu zaraz "gupi" ? wink.gif Moze raczej "niedoswiadczony"? biggrin.gif
FisherSopot
Terry Pratchett jest niesamowity niestety ostatnio coraz wiecej ksiazek opowiada o perypetiach trzech wiedzm ktore wg mnie sa przecietne (wole cykl o strazy i Rincewindzie)

btw: jakis czas temu na rynku dostepna byla mappa swiata dysku (Pierwsza prawdziwie Pokladna wynik pilnych Badan naszego swietnego Zespolu Kartografow swietnie wyrysowana z wielka Sztuka przez swietnych Krasmoludzkich Mistrzow Dostepna jedynie u szanownego G.S.P. Dibblera ulica Kopalni Melasy, Ankh-Morpork) ktora aktualnie zdobi maja sciane

jest jeszcze jeden cykl ktory lubie a mianowicie Fundacja Isaaca Asimova
Agent_Man
Ooo ja gupi ;p

czemu zaraz \"gupi\" ? wink.gif Moze raczej \"niedoswiadczony\"? biggrin.gif

Powiedzmy ,że jestem bardzo samokrytyczny wink.gif
Megus
Agent_Man: Ja czytalem 1 tom (nie pamietam tytulu) i ktorys tam z kolei \"Strumienie Czasu\" (Urza Wędrowiec w roli glownej smile.gif ). Swiat jest zrobiony bardzo pomyslowo (nic dziwnego, wkoncu to MTG tongue.gif ), a walki na arenie (To ten 1 tom) poprostu wymiataja :> . Naprawde polecam.

Ja rowniez polecam - ,,Arena" to dla mnie najlepsza ksiażka o MTG.

A ciekaw jestem czy czytal ktos ,,Kane" - dosc stara seria ksiazek - cos na ksztalt Conana. cool.gif
Yohko
okej. kilka osob wyrazilo tutaj chec zalozenia forum o ksiazkach. nie obiecuje niczego, bo jestem dopiero w trakcie przekonywania paru osob, ale co chcielibyscie zobaczyc na takim forum? jakie glowne tematy? czekam na wnioski i propozycje dotyczace tego pomyslu.
wsm
okej. kilka osob wyrazilo tutaj chec zalozenia forum o ksiazkach. nie obiecuje niczego, bo jestem dopiero w trakcie przekonywania paru osob, ale co chcielibyscie zobaczyc na takim forum? jakie glowne tematy? czekam na wnioski i propozycje dotyczace tego pomyslu.

mozna by bylo dac np. tematy o ksiazkach z danych epok (lub gatunkow), temat o streszczeniach itp. wink.gif. Albo tematy o danym pisarzu/pisarce.
IgI
Do tego jeszcze moznaby dawac jakies minirecki ksiazek ktore akurat przeczytaliscie, dyskusje na temat roznych ksiazek, moze siakis Quiz. Jezeli juz jest o ksiazkach, to moze ktos pisze poezje (ta jasne :wink: ) i chce sie nia podzielic. Ogolnie to mozliwosci jest duzo, wystarczy tylko ruszyc makowka. Aaa jeszcze jakis maly kramik (wiem ze jest Pchli targ, ale w takim kaciku znalazloby sie wiecej osob zainteresowanych), gdzie moznaby kupic/sprzedac/wymienic ksiazki tongue.gif .

Yohko trzymam kciuki smile.gif .
Cegla
the best jest gotrek zabójca troli i gotrek zabójca skavenow.

co do koncika to mozna by takie cos zrobic i zamieszczac nie tylko wlasne opowiadania nowosci ale tez to co jest z ksiazkami zwiazane np filmy ktore sa oparte o ksiazke i wiernosc "kopi do orginalu" itd.
Haro
Kubus Puchatek i Maly Ksiaze gora!!!
Ceglash
Heh ja chcialbym jeszcze se czytnac "Ubika" P.K.Dicka ale przeszukalem cala Warszawe i nigdzie jej nie ma, a zamawiania przez poczte wolalbym uniknac. Wie ktos moze w ktorej ksiegarni mozna zaopatrzyc sie w to CUDO?
Shanahan
"Dobry" W. Łysiaka
Diabeu
Heh ja chcialbym jeszcze se czytnac \"Ubika\" P.K.Dicka ale przeszukalem cala Warszawe i nigdzie jej nie ma, a zamawiania przez poczte wolalbym uniknac. Wie ktos moze w ktorej ksiegarni mozna zaopatrzyc sie w to CUDO?

icon_twisted.gif miałem podobny problem w Szczecinie, ale sobie poradziłem, pożyczyłem z biblioteki, potem powiedziałem że zniszczyła się i zapłaciłem 10 zeta - sprytne kurde icon_twisted.gif
Watari
Ja tam sobie cenie cos ala Discworld moze rownierz tokiena badz inne tego typu smile.gif

A czy ktos ma MECHANICZNA POMARaNCZE??? smile.gif
Diabeu
icon_twisted.gif nie mów że masz problem ze znalezieniem mechanicznej, przecież pare lat temu wyszła reedycja - z dosyć dobrym tłumaczenie zresztą - ja mam wersję wydaną w Fantastyce sto lat temu icon_twisted.gif
Yohko
oh, teraz mozna dostac w ksiegarniach nowe wydanie smile.gif
ds
Ojciec Chrzestny, Strzał w serce, Łowca Snów(niedługo trafia do kin juppi!),
Puste krzesło, Bękart Eddiego i kilka innych...
Greg
aktualnie czytam "Dekret" Toma Clancy`ego POLECAM!!!! a "ulubionych" jest za duzo zeby moc wszystkie wymienic smile.gif
CreateMAN
Ja mam sporo ale napisze te które sobie najbardziej cennie "Diablo Dziedzictwo Krwi, Czarna Droga" "Smoczy Kamień" "WarCraft Dzień Smoka".Polecam te wszystkie tongue.gif
Yaxa
Najlepsze ksiazka to cala saga o Wiedzminie od Sapkowskiego. Poza tym jest jeszcze wiele bardzo dobrych miedzy innymi Wyznania Gejszy, Forest Gump, Wladca Pierscieni czy chodzby seria Swiat Dysku.
ubu
Uuu, sporo tego jest biggrin.gif Gdybym miał coś wybrać to polecam:

*"Limes Inferior" Zajdla
*"Aristoi" Walter Jon Williams
*"Ubik" P.K.Dick
*"Tkacz Iluzji" Ewa Białołęcka
*"Człowiek z Wysokiego Zamku" P.K.Dick
*"Stacja aniołów" Walter Jon Williams (świetna książka!!! POLECAM!)
*"Eksperyment Terminalny" Robert J.Sawyer ( nagroda Nebula`95)
*"Dune" Frank Herbert
*"Fabryka oficerów" H.H.Kirst
*"Dekret" Tom Clancy (i inne tego autora)
Tifa14
mi się podobają wszystkei horrorki, które do tej pory przeczytałam :

"Dżin"
"Manitou"
"Zemsta manitou"
"Zaklęci" } GRAHAM MASTERTOON
"Bezsenni"
'Wyklęty"

"Ocalony"
}JAMES HERBERT
"Księżyc"

pozatym to seria Harrego Pottera i Władcy Pierścieni jest git smile.gif
KLEJU
1. Władca Pierścieni
2. Diuna ( cały cykl )
3. Biblia Szatana
Anonymous
Uwielbiam powieści KINGA,MASTERTONA,LEMA...Ale na pierwszym miejscu jest...BIBLIA.Pewnie wiekszosc sie zdziwi ale tak jest naprawde.Przeczytalem ja 4 razy i za kazdym razem znajduje nowe rzeczy które skłaniaja mnie do myslenia.Od razu wyjasniam ze nie jestem jakims nawiedzonym katolikiem co to o wstaje skoro swit żeby na 6 rano zdążyć na msze (jestem antyklerykałem)ale jestem wierzącym na swój sposób i często sie zastanawiam nad Bogiem, życiem i tp.Apokalipsa rządzi na całej linii.Niektórzy mogliby pomysleć ze św. Jan (ten który ją spisał)był nieżle najarany:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.