Na razie nic nie czytam. A ulubione książki to "Opowieści z Narnii", "Władca Pierścieni", "Hobbit", "Harry Potter" i "Dzieci z Bullerbyn"
Pawlik01
7 10 2004, 21:21
Lubie Tolkiena, Pratechetta, Sapkowsiego, ale najleprza ksiązka wg. mnie to "Mistrz i Małgorzata".
Kornelia
19 10 2004, 08:35
Ogólnie to nie mam ulubionej książki, wiele jest takich, które przyjemnie się czytało, które skłoniły mnie do refleksji, ale w sumie to jedna wybija się ponad resztę - mianowicie "Pamiętniki" W. Gombrowicza, książka, w której na każdej stronie zawarta jest jakaś myśl, nowatorskość, coś co powoduje ciekawość opisu następnego dnia, następnej historii...
No i książka pod której wpływem staram się działać, żyć - "Lord Jim" - J. Conrad
"Lśnienie" Kinga, "hobbit" Tolkiena i ofkorz Kamasutra ;p
"wladca pierscieni" jest the besciak ale polecam tez "od holocaustu do hollywood" gene'a gutowskiego-co za gosc...
Samael_27
11 12 2004, 10:34
"Sługa Boży" J.Piekary jest całkiem niezły.....
[/img]
Samael_27
11 12 2004, 10:40
"Sługa Boży" J.Piekary jest całkiem niezły...
Polecam!!!
Ceglash
12 12 2004, 01:49
\"Świat Dysku\" T. Przatchetta THE BEST!!!
To była moja odpowiedź z 2002 roku

Jesli miałbym dzisiaj wskazać swoją ulubioną knigę to z pewnością byłby to "Lot nad kukułczym gniazdem" Kena Keseya. Za nim uplasowałby się "Solaris" Lema, a dalej ofkoz niezastąpiony cykl Świata Dysku Pratchetta.
koperkuba
29 12 2004, 16:32
Podstawa dla mnie:
Robin Hobb:
"Uczeń skrytobójcy"
"Królewski skrytobójca"
"Wyprawa skrytobójcy"
"Misja Błazna"
"Złocisty głupiec"
George R.R.Martin
"Gra o Tron"
"Starcie Królów"
"Nawałnica mieczy"
Feliks W. Kres
"Północna granica"
"Król Bezmiarów"
"Grombelandzka Legenda"
"Pani Dobrego Znaku"
"Porzucone Królestwo"
"Piekło i Szpada"
"Klejnot i Wachlarz"
"Strażniczka Istnień
Harry Potter i więzień Azkabanu
Inne Pottery 9 (Prócz piątej części)
Wszelkie z książek Toma Clancego
Seria o Panu samochodziku :wink:
i LoTR oczywiście
"Nie mów nikomu", "Bez skrupułów", "Jedyna szansa" - all Harlana Cobena
Wszystkie R.A. Salvatore, nawet tych, których nie przeczytałem ( a wiem, że będą świetne, bo to w końcu opowieści o Drizzt'cie

).
Seria "Harry Potter i... " oraz "Miasteczko Salem" :!:
koperkuba
27 01 2005, 01:02
Wszystkie R.A. Salvatore, nawet tych, których nie przeczytałem ( a wiem, że będą świetne, bo to w końcu opowieści o Drizzt'cie

).
Ale Salvatore nie tylko o Drizztcie pisze;) Ma tez innych bohaterow, a nawet swój świat - Coronę

Ale to tak btw
Gotenks
27 01 2005, 10:47
Hobbit, Władca Pierścieni, Cmentarz dla zwierząt, Zielona Mila, bastion, To, Harry Potter, Mistrz i Małgorzata i inne których w tym momencie nie pamiętam :roll:
koperkuba
27 01 2005, 23:08

).
BTW Salvatore bardzo zaangazował się w jedną grę, która została wydana na ps2/Xa

).
BTW Salvatore bardzo zaangazował się w jedną grę, która została wydana na ps2/Xa

Forgotten Realms: Demon Stone- mam zamiar sobie kupić;p
"Lot nad kukułczym gniazdem","Władca pierścieni"
Airwalk666
10 02 2005, 14:45
Bez wątpienia Ojciec Chrzestny, tuż za nim Sycylijczyk.
Wszystkie od Terry'ego Pratchett'a, seria J.K Rowling, no i trylogia wszech czasów- Władca pierścieni i inne książki J.R.R. Tolkiena
Ostatnio do moich ulubionych książek dołączył "Ojciec chrzestny" M. Puzo.
nonamae
21 04 2005, 18:53
marek hlasko "piekni dwudziestoletni"
cortazar "gra w klasy"
gibrian kalil gibrian"szaleniec"
polecam
Póki co moja ulubiona książka to "Chłopcy z Placu Broni" bo to ostatnie co czytałem

Teraz zabieram sie za "Kod Leonarda Da Vinci" i "Szkoła Umarłych Poetów".
"Władca Pierścieni" Tolkiena
"Wiedźmin" Sapkowskiego
"Diuna" Herberta
"Na glinianych nogach" Pratchetta
Cykl "Pieśń lodu i ognia" Georga R. R. Martina.
Skończyłem wczoraj czytać i jestem zachwycony. Jeszcze przed rozpoczęciem roku szkolnego przeczytam całość raz jeszcze :mrgreen:
Solidny (pan)
20 09 2005, 20:50
Mnie ostatnio bardzo się spodobał Star Wars Nowa Era Jedi TOM XIII "Zdrajca" Ufff

. Niezły klimat, krwawa jatka i fajne heroiczne motywy. Nie ma zabawy, heroizm kończy się krwawą łaźnią!
"W pustyni i w puszczy"

- najlepsza z pięciu, jakie przeczytałem w całości przez 18 lat życia
BTW: Na maturcię z pola męcze 'Lśnienie' Kinga więc się lekko hierarchia zmieni raczej (...)
Fałszywa pamięć i Ojciech Chrzestny
"Kain i Abel" kogoś tam
"Talizman" Kinga wespół z jakimś innym kolesiem
Książki Kinga ogólnie
"Drapieżcy" Mastertona
"Rain Maker" Grishama
"Kain i Abel" kogoś tam
Książki Kinga ogólnie
"Drapieżcy" Mastertona
"Rain Maker" Grishama
"Kain i Abel" kogoś tam
Książki Kinga ogólnie
"Drapieżcy" Mastertona
"Rain Maker" Grishama
"Kain i Abel" kogoś tam
Książki Kinga ogólnie
"Drapieżcy" Mastertona
"Rain Maker" Grishama
basbot11
12 11 2005, 15:31
seria "NEKROSKOP" Briana Lumleya
DarkSerge
6 01 2006, 22:47
Moja ulubiona książka to "Desperacja" S. Kinga.
A czytam aktualnie "Sklepik z marzeniami".
Witek.bielsko
9 02 2006, 10:45
Moje top:
Hanna Krall - "Zdążyć przed Panem Bogiem",
Hanna Krall - "Hipnoza"
Pinchas Menachem Joskowicz - "Opowieść o radości i cierpieniu"
Aleksander Kamiński - "Kamienie na szaniec"
Norman Davies - "Gods playground"
Uncle_Mroowa
14 02 2006, 13:57
Moją ulubioną książką na dzień dzisiejszy jest "Milczenie" pióra Shusaku Endo. Wspaniała historia o portugalskim mnichu wyruszającym do Japonii w czasach prześladowań Chrześcijan. Autor sam rozlicza się z historią własnego kraju przedstawiając zdarzenia, które chlubą na pewno nie są.
A teraz czytam Siewcę Wiatru (od pewnej bardzo uroczej osóbki), zaczyna się bardzo ciekawie, zobaczymy co będzie dalej.
Oczywiscie Wiedzmin, ukazanie bardzo naturalnego zachowania spoleczenstwa (np pedofilia), pokazanie tego jak puszczalskie sa baby, no ale przedewszystkim kawal ciekawej lektury i dobrej zabawy.
QUOTE(kopaa @ 17 02 2006, 01:02)

Oczywiscie Wiedzmin, ukazanie bardzo naturalnego zachowania spoleczenstwa (np pedofilia), pokazanie tego jak puszczalskie sa baby, no ale przedewszystkim kawal ciekawej lektury i dobrej zabawy.
rotfl
dla mnie wiedzmin to nudna niestrawna kupa
a najlepsze...
hmmm
Twierdza
American Psycho
Ojciec Chrzestny
Przez Ciemne Zwierciadlo
Moje ulubione to: Narreturm i Boży Bojownicy A. Sapkowskiego, obecnie czytam Na południe od Jawy A. Maclean
ja w życiu szczeże mówiąc, od deski do deski przeczytałem tylko 2 książki więc moim zdaniem są najlemsze
Milczenie Owiec i Opowieść Wigilijna
Ostatnio czytałem książkę Toma Clancy'ego pt. Kolekcjoner. Bardzo interesująca wszystkim polecam!! A i dodam , że jest to książka o słynnym agencie Samie Fischeru!!!Czyli kłania się Splinter Cel!!!
eliwis1
16 03 2006, 08:22
"Siddhartha" Herman Hesse
Książka jest niesamowita. Nie ma w niej ani jednego słowa za dużo ani za mało. Niesamowicie daje do myślenia. Jest idealna. Polecam wszystkim!
Moja ulubiona książka to Władce Pierścienie polecam
Obecnie czytam Lesława Pytkę "Pedagogika resocjalizacyjna" (nie ma to jak egz w środku semestru

)
Kniga wszechczasów - "Proces". Autora chyba podawać nie muszę...
canabis
24 03 2006, 11:36
Jak narazie "manitou" Mastertona, i "widmo nad Innsmouth" Lovercrafta
Pierwsza czesc byla bardzo dobra.Ale druga czesc "Zemsta Manitou" to juz lekkie przegiecie.Zakonczenie rozczarowuje.Zreszta to jest duzy problem u Mastertona,buduje fajnie napiecie,by nagle wszystko zniweczyc kiczowatymi pomyslami.
ogólnie Masterton mi sie jakiś taki kiczowaty wydaje, co prawda czytałem tylko pare jego ksiazek w tym strasznie kiepska czesc "Rook'a", ale pomimo nielicznych ciekawych patentów mało tam wartosciowych elementów. lepiej niech sie skoncentruje na romansach bo z tego co sie orientuje to takowe tez pisuje
canabis
26 03 2006, 10:16
A co sądzicie o powieściach Lovercrafta(dla mnie geniusz, żeby wymyslić taką mitologie) i Necronomicon?
coz mozna powiedziec, nie ma chyba osoby ktorej nie spodobałyby sie jego opowiadania, imo nikt nie potrafi tak znakomicie oddac uczucia strachu
maciek88
29 03 2006, 14:50
Ostatnio przeczytałem "Amerykańskich Bogów" Gaimana. Świetna ksiazka, wszystkim polecam choc niektorym moze nie podejsc.
Ulubionej nie mam.
Dante_Devil
29 03 2006, 21:19
A. Sapkowski "Miecz przeznaczenia" czytałem już chyba z 8 razy i za każdym bawiłem sie tak samo dobrze
_SAMAAA_
13 04 2006, 19:26
ja tam lubie grzesiuka i jego "5 lat kacetu" czytalam kilka ksiazek ze wspomnieniami z obozow ale on jakos tak pisze najzwiezlej i nie omija sytuacji kiedy sam niezle dostwal w d*upe.czytajac to mam wrazenie ze jest jakas fabula moze to jest mylne odczucie ale latwo sie ja czyta bo raz czytalam tez o obozie nie pamietam kogo ale byla straszna taka monotonna i kazdy dzien byl tam taki sam zero nowych watkow czy wydarzen, totalna klapa, a grzesiuk rzadzi. co do mastertona to czytalam czytalam bardzo mi sie spodobala "kostnica" nom fajna ksiazka dostalam od znajomego ciekawe co sie nim dzieje teraz.....
Moralio
13 04 2006, 23:40
Ulubionej książki nie mam. Moge podać te, które najbardziej mi się spodobały: "Hobbit", "Władca Pierścieni", "Lśnienie", "Gra Geralda", "Serca Atlantydów", "Martwa Strefa"(te cztery są Kinga jakby co) "Wiedzmin", "Sługa Boży"(i kontynuacje), "Kubuś Puchatek", "Baśnie Braci Grimm"(wersja nieocenzurowana), "Harry Potter"...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.