Haro Potter (

) to naprawde wspaniala seria ksiazek.Filmy ogadalem oba i oba bardzo mi sie podobaly ale nie ma to jak samemu stworzyc sobie klimat,wyobrazac wszystko tak jak generuje to nasza wyobraznia.Ksiazka przeciez jest rzezbiarzem naszej wyobrazni.Ja czytam sporo ksiazek ale najlepiej pasuja mi horrorki.
a więc...chyba jeszcze mało tego czytałam, ale no cóż wymienię kilka, które pamietam: "Dzieci Warszawy" ,"Ferdudurke", opowiadanka Hłaski
the best, a mangi się wlicza?
Anonymous
27 03 2003, 16:07
Moja favurite ksiazka /znaczy z tych ktore ostatnio przestudjowalem/ to Zaslubiny nieba i piekla - William Blake
BTW Lilith to chyba tak sie powinno pisac
mastersash
30 03 2003, 15:31
Wole obejrzeć jakiegoś filma,leń ze mnie
Siara_iwj
30 03 2003, 19:41
co ja teraz czytam..? Trylogię o Nomach, Prachetta ( wypas księgi, smiech na całego

)
...a moim numero uno jest...kilka tytułów

:
1. " Jasnośc " Kinga
2. Władca pierścieni...wiadomo
3. Wszystkie dzieła Prachetta i te pisane we współpracy z innymi
( np. " Dobry omen " )
4 Podręczniki do papierowych erpegów ( polecam " Neuroshimę ", wspaniale się to czyta )
5. Książeczki ( instrukcje ) do gier
6. No i mangi maści wszelakiej...
kiender
30 03 2003, 21:19
Książki - wszystko Toma Clancego a w szczególności "Czerwony Sztorm" - 3 wojna światowa w Europie najlepsza książka jaką czytałem ( już 3 razy! ), oprócz tego Lovecraft i H.G.Weels ( np. Wojna Światów )
Malo ksiazek przeczytalem ale jesli juz mowa o ulubionej to "Buszujacy w Zbozu" ale ostatnio czytalem ja z 2 lata temu i to byla moja ostatnia przeczytana ksiazka.
pozwole sobie wrzucic tutaj liste moich ulubionych ksiazek, ktora mialam przyjemnosc zrobic dla moich znajomych.
Oczywiscie, na tych 50 pozycjach (w sumie nawet wiecej, przy niektorych autorach jest kilka ksiazek) sie nie konczy, zebraloby sie pewnie ze 150 takich ksiazek...
1 Adams Douglas "Autostopem przez galaktyke"
2 Apokalipsa w tlumaczeniu Czeslawa Milosza
3 Austin Jane "Emma", "Duma i uprzedzenie"
4 Baraniecki Marek "Głowa Kassandry"
5 Beowulf
6 Bradbury Roy "451 stopni Farenheita"
7 Bronte Charlotte "Jane Eyre"
8 Bronte Emily "Wichrowe wzgorza"
9 Bułhakow Michał "Mistrz i Małgorzata"
10 Carrol Lewis "Alicja w Krainie Czarow"
11 Christie Agatha "Morderstwo w Orient Expressie"
12 Clark, A.C. "2001: Odyseja Kosmiczna"
13 Clavell James "Shogun"
14 Conrad Joseph "Jądro ciemnosci"
15 Cortazar Julio "Opowiesci o kronopiach i famach i inne historie"
16 Dante Alighieri "Boska komedia"
17 Dick Phillip K. "Czy androidy marza o elektrycznych owcach", "Boza inwazja"
18 Dickens Karol "Opowiesci wigilijne"
19 Dukaj Jacek "Irrehaare" (opowiadanie)
20 Dunkan Dave "Niechetny szermierz"
21 Eco Umberto "Imie rozy"
22 Ende Michael "Niekonczaca się historia"
23 Farmer, Phillip Jose "Gdzie Wasze Ciała Porzucone"
24 Gaarder Jostein "Swiat Zofii"
25 Gibson William "Neuromancer", "Idoru"
26 Gogol Michał "Opowiadania"
27 Golden Arthur "Wyznania gejszy"
28 Hawthorne Nathaniel "Szkarlatna litera"
29 Herbert Frank - cykl o Diunie
30 Hugo Victor "Nedznicy"
31 Huxley Aldous "Nowy wspanialy swiat"
32 Kafka Franz "Proces"
33 Keyes Daniel "Kwiaty dla Algernona" (opowiadanie)
34 Kres Feliks "Krol bezmiarow"
35 Lach Ewa "Imieniny babci Jozefiny"
36 Leroux Gaston "Upior z opery"
37 Lewis C.S. Kroniki narnijskie
38 Ondaatje Michael "Angielski Pacjent"
39 Orwell George "1984"
40 Poe, Edgar Allan "Opowiesci niesamowite"
41 Pratchett Terry "Kolor Magii"
42 Saint-Exupery, Antoine de "Maly Ksiaze"
43 Shakespeare William "Macbet", "Hamlet", "Romeo i Julia", "Burza"
44 Shute Nevill "Ostatni brzeg"
45 Suskind Patrick "Pachnidło"
46 Szaniawski Jerzy "Dwa teatry"
47 Tolkien J. R. R. - wszystko
48 Tolstoj Lew "Anna Karenina", "Wojna i pokoj"
49 Wojtyszko Maciej "Bromba i inni"
50 Zelazny Roger - cykl o Amberze
Krupier
31 03 2003, 00:12
Ja się zabieram póki co za Zieloną Milę Kinga [ film rox ]. Jednak najpierw bleh - Ludzie Bezdomni... Potem chyba kupię Lśnienie też Kinga i Shawshank Redemption też Kinga :>
Stephen King pisze fenomenalne ksiazki jednak ja sam jestem zdania ze i tak nie dogonia one tego wspanialego stylu narzuconego przez eana Koonza.
Ja się zabieram póki co za Zieloną Milę Kinga [ film rox ]. Jednak najpierw bleh - Ludzie Bezdomni... Potem chyba kupię Lśnienie też Kinga i Shawshank Redemption też Kinga :>
Polecam Ci "Miasteczko Salem" i "Smętarz dla zwierzaków" Kinga - wg mnie dwie najlepsze książki tego pana. No i jeszcze "Firestarter".
Gen. Stanisław Maczek
31 03 2003, 14:20
Stephen E.Ambrose - Band Of Brothers
Stephen E.Ambrose - Citizen Soldiers
Stephen E.Ambrose - D-Day
Krupier
31 03 2003, 15:04
Polecam Ci \"Miasteczko Salem\" i \"Smętarz dla zwierzaków\" Kinga - wg mnie dwie najlepsze książki tego pana. No i jeszcze \"Firestarter\".
Właśnie! Zapomniałem o Cmentarzu. Ponoć też super. Trzeba będzie pochodzić po znajomych ^^
Nie jestem w stanie podac ulubionej, jest ich wiele
Splender
31 03 2003, 20:29
Dla mnie najlepsza ksiazka ever jest niesmiertelny Wladca Pierscieni i nic tego nie zmieni

A poza tym to polecam opowiadania E. A. Poe'go, niesamowity klimat...
Krupier
31 03 2003, 20:43
Hmm, a czytał ktoś kiedyś O psie który jeździł koleją? Dla mnie niesamowita książeczka. Tak miło i przyjemnie mi się ją czytało, że ojej. A koniec taki smutny
Siara_iwj
31 03 2003, 20:48
aha ! dawno temu czytałem książki z serii o Mikołajku
( Mikołajek i inne chłopaki, Mikołajek na wakacjach i chyba jeszcze jakąś inną z serii ) ostatnio otworzyłem to na nowo...i padłem ze śmiechu...
super książki...

"Psychopatologia życia codziennego" Freud
_Bardock
2 04 2003, 09:30
Najlepsze jest "Ferdydurke" Gombrowicza - niezła błazenada!
Agent_Man
2 04 2003, 11:39
Eeee tam, dzieło Marksa (czy jak mu tam było...) , tA KSIĄŻKA (a raczej doktryny w niej zawarte) poprowadzą nasze społeczeństwo ku leprzemu światu ;]
A na serio to WiedźmiN Sapkowskiego RuLa
KSIAZKI RULEZ (tża cytac by niscyc hamstwo ni ?) - a powaznie Agatha Christie rzadzi ze swietnymi kryminalami (polecam czytanie w oryginale - ja przynajmniej probuje) oraz oczywiscie niesmiertelny Tolkien
P.s No i polecam ,,Ojca Chrzestnego" - rownież rula !
a czytał ktoś książki z serii Świat Dysku, Terrego Pratcheta ? jest ich chyba z 10, zarąbista parodia z fantasy, czasami można parskać śmiechem jak podczas czytania PE, czad ! Czytam kolejne dzieła tego autora. Napisał też inne książki, niby dla dzieci, ale mimo to podobały mi sie ( mam 16 lat ) Np historia ludków żyjących w dywanie ( tytuł "dywan") Ten typ ma niesamowite poczucie humoru, niektóre żarty czytałem po pare razy i śmiałem się z nich jak z najlepszej komedii. Polecam ! Czytałem też kiedyś dużo Winetou i te klimaty, ale z czasem znudziło mi się, że Winetou i old shaterland to super mistrze, każdemu dokopią i są najsprytniejsi, a ich przeciwnici to typowo czarne charaktery które i tak wiadomo, że ponisą karę, chociaż wtedy bardzo mnie wciąnęły te książki. Kryminały Agaty (

) też są fajne no i oczywiście mistrzu Tolkien !
Aktualnie czytam "Wojnę polsko - ruską" Masłowskiej. Co do ulubionej - nie wiem! Moż e Wiedźmin, może "Dzień Smoka" , a może Paulo Coelho "Demon i Panna Prym" - trudno wybrać...
Splender
5 04 2003, 16:27
a czytał ktoś książki z serii Świat Dysku, Terrego Pratcheta ? jest ich chyba z 10, zarąbista parodia z fantasy, czasami można parskać śmiechem jak podczas czytania PE, czad ! Czytam kolejne dzieła tego autora. Napisał też inne książki, niby dla dzieci, ale mimo to podobały mi sie ( mam 16 lat ) Np historia ludków żyjących w dywanie ( tytuł \"dywan\") Ten typ ma niesamowite poczucie humoru, niektóre żarty czytałem po pare razy i śmiałem się z nich jak z najlepszej komedii. Polecam ! Czytałem też kiedyś dużo Winetou i te klimaty, ale z czasem znudziło mi się, że Winetou i old shaterland to super mistrze, każdemu dokopią i są najsprytniejsi, a ich przeciwnici to typowo czarne charaktery które i tak wiadomo, że ponisą karę, chociaż wtedy bardzo mnie wciąnęły te książki. Kryminały Agaty ( ) też są fajne no i oczywiście mistrzu Tolkien !
Zgadzam sie, terry Pratchet rzadzi nieprzecietnie. Przeczytalem co prawda dopiero jedna jego ksiazke, "Blask Fantastyczny" (polecam

) ale czytajac niekiedy tarzalem sie po podlodze ze smiechu

Teraz staram sie dorwac jakies inne jego ksiazki.
Dla mnie od niepamietnych czasow ulubionym cyklem ksiazek byla Jezycjada Malgorzaty Musierowicz (typowe babskie czytadelka) oraz znany wszystkim Maly Ksiaze.Ponadto zaczytuje sie w ksiazkach z dreszczykiem.W tej chwili czytam pierwsza czesc Wladcy Pierscieni oraz debesciarska Emmanuel
Splender
5 04 2003, 19:55
W tej chwili czytam pierwsza czesc Wladcy Pierscieni
Pozno sie zabralas za to wspaniale dzielo :wink:
Ponadto zaczytuje sie w ksiazkach z dreszczykiem.
Pozwole sobie tutaj zarekomendowac Ci (o ile jeszcze nie czytalas) tworczosc Edwarda Allana Poe'go. Jego opowiadania maja niesamowity klimat.
niestety w bibliotece kończą się książki pratchetta, których nie przeczytałem :cry: Możecie coś napisać o Kingu, podobno są dość fajne, a ja nie wiem o co chodzi, w jakimś tam konkursie telefonów można zamówić ( podobno ) najnowszą jego książke za 2000 tys pkt, a tata ma 900 tys, więc namówie go :wink:
Splender: W taki razie wiesz skąd pochodze :wink: Ankh - Morpork, teraz czytam " czarodzicielstwo ", a kolejna w kolejce ( już wypożyczona ) to właśnie równoumagicznienie
Tusia: Przed władcą pierścieni koniecznie przeczytaj " hobbita " :!: To jest tak jakby wprowadzenie, pierscień odgrywa drugoplanową rolę, wyjaśnia się, skąd Bilbo ma pierścień.
Splender
5 04 2003, 21:06
Splender: W taki razie wiesz skąd pochodze Ankh - Morpork, teraz czytam \" czarodzicielstwo \", a kolejna w kolejce ( już wypożyczona ) to właśnie równoumagicznienie
Dokladnie

piekne miasto :wink:
Tusia: Przed władcą pierścieni koniecznie przeczytaj \" hobbita \" To jest tak jakby wprowadzenie, pierscień odgrywa drugoplanową rolę, wyjaśnia się, skąd Bilbo ma pierścień.
Zgadzam sie, bedzie Ci latwiej wszystko zrozumiec. A najlepiej to zaczac od Silmarilionu, tam dopiero jest od SAMEGO poczatku. :wink: Kto czytal choc czesc (ja jestem gdzies w polowie, moze blizej) to wie o co mi chodzi.
no coz Hobbita mialam zamiar czytac ...ale jakos nie moglam go nigdzie dostac wiec jesli gdzies go dorwe to napewno przeczytam ...a poki co mecze Druzyne Pierscienia ...
Splender : kurcze....teraz bede musiala leciec do biblioteki i szukac miedzy tymi zakurzonymi regalami wyzej wspomnianych ksiazek Pratchetta ..jak przeczytam ..dam znac
Agent_Man
5 04 2003, 21:49
Noo tak, palo , ale jestem Jeleń....
Ankh-Morpork teraz pamiętam z kąd to
A dręczyła mnie ta nazwa dobry tydzień :>
Pozdro
Noo tak, palo , ale jestem Jeleń....
Ankh-Morpork teraz pamiętam z kąd to
A dręczyła mnie ta nazwa dobry tydzień :>
Pozdro

najlepsze miasto na świe... dysku
Napiszcie coś o Kingu, bo zabardzo nie wiem, o co chodzi, oglądałem kiedyś jakiś film chyba na podstawie jego książki ( taki duży dom, w którym straszy, sam się przebudowywał

) Kuzyn mi powiedział, że Stamilicośtam Tolkiena nie da się czytać, same nazwy własne, jedna podobna do drugiej, pogubić się można ...
safferon
6 04 2003, 10:17
Kuzyn mi powiedział, że Stamilicośtam Tolkiena nie da się czytać, same nazwy własne, jedna podobna do drugiej, pogubić się można ...
kuzyn mial zapewne na mysli silmarillion , a skoro twierdzi on ze nie da sie tego czytac to przekaz mu ze jest bucem, znacznie bardziej mi sie ta ksiazka podobala niz hobbit czy sam wladca pierscieni
Splender
6 04 2003, 11:20
kuzyn mial zapewne na mysli silmarillion , a skoro twierdzi on ze nie da sie tego czytac to przekaz mu ze jest bucem, znacznie bardziej mi sie ta ksiazka podobala niz hobbit czy sam wladca pierscieni
Dokladnie

Ale prawda jest, ze Silmarillion jest ksiazka troche inna. Nie mozna ja czytac ot tak, bez myslenia. Tutaj trzeba kazdy rozdzial na spokojnie przemyslec, a co do nazw wlasnych to trzeba pomietac duzo, ale o to wlasnie w tej ksiazce chodzi. Opisany jest dokladnie caly swiat, jego powstanie, kazda istota ma swoje imie, kazda odgrywa jakas wazna role w historii. Uwazam jednak, ze za Silmarillion najlepiej jest sie zabrac na koncu, po trylogii i Hobbicie. Jest to rowniez ksiazka trudna i raczej tylko dla ludzi myslacych :wink:
Ulubiona ksiazka? Tik-Tak Koontza. Swietna, 3majaca w napieciu historia z ciekawymi zwrotami akcji.
pozdro
_M_a_T_i_Z_1_2_3_
6 04 2003, 11:39
Harry Potter Rula 3 część!
Agent_Man
6 04 2003, 11:57
jeszcze rade daje Haszek - "Przygody dobrego wojaka Szwejka"
szczurek
6 04 2003, 12:04
wszystkie dzieła J.R.R Tolkiena!! ( Hobbit + Drużyna Pierścienia + Dwie Wieże + Powrót Króla = rula :!: )
Z ksizek to staram sie czytac ostatnio Boska Komedie Dantego. Ten kto czytal, wie dlaczego "staram sie"
A Conana (dowolna czesc) ktos czytal hehe

- ?
A Conana (dowolna czesc) ktos czytal hehe

- ?
czytal, i to nawet kilka czesci

ale dawno
obecnie zajmuje sie ksiazka "Kitchen" autorstwa Banana Yoshimoto (japonska autorka) -- po angielsku

niezle, calkiem niezle

zaraz potem mam w kolejce "Imie rozy" (w koncu kupilam swoja ksiazke), a jeszcze pozniej dwie ksiazki po angielsku "Sherlock Holmes" i "Robin Hood" (troche klasyki nie zaszkodzi

)
Obsolete
6 04 2003, 13:59
Z ksizek to staram sie czytac ostatnio Boska Komedie Dantego. Ten kto czytal, wie dlaczego \"staram sie\"

Starac sie czytac to mozna co najwyzej "Chlopow" Reymonta, nie dosc, ze samo czytanie to katorga, to jeszcze Reymont byl chamem i zadufanym sk#$$% nie z tej ziemi i jeszcze musialem takiego kogos ksiazki czytac.
Najlepszą książka jaką kiedykolwiek przeczytałem była książka kucharska, nieźle trzyma w napięciu :lol: a tak serio to Rapsodia Elizabeth Haydon, tak książka po prostu rządzi!!!
safferon
6 04 2003, 15:00
Z ksizek to staram sie czytac ostatnio Boska Komedie Dantego. Ten kto czytal, wie dlaczego \"staram sie\"

Starac sie czytac to mozna co najwyzej \"Chlopow\" Reymonta, nie dosc, ze samo czytanie to katorga, to jeszcze Reymont byl chamem i zadufanym sk#$$% nie z tej ziemi i jeszcze musialem takiego kogos ksiazki czytac.
ja sobie to dzielo darowalem hehe
jedyna lektura jaka w tym roku przeczytalem byla "zbrodnia i kara", cos mnie tknelo zeby zaczac to czytac, a pozniej juz sie oderwac nie moglem - swietna rzecz
Agent_Man
6 04 2003, 16:08
a tak serio to Rapsodia Elizabeth Haydon, tak książka po prostu rządzi!!!
RACJA!!! Hehe i texty niezłe odchodziły...
A "Amerykańskich bogów" Neila Gaimana czytał ktoś ???
Całkiem niezła kniga.....
Tolkien i The Lord Of The Rings 3 części Rulezzz !

Starac sie czytac to mozna co najwyzej \"Chlopow\" Reymonta, nie dosc, ze samo czytanie to katorga, to jeszcze Reymont byl chamem i zadufanym sk#$$% nie z tej ziemi i jeszcze musialem takiego kogos ksiazki czytac.
chodzilo mi o to ze staram sie czytac, bo 1/3 ksiazki to przypisy

. A co do lektur to czytam tylko te ktore mi sie podobaja i jesli mam czas (w tym roku Lalka i Zbrodnia i Kara oraz pare mniejszych nic nie znaczacych). Nie jestem w stanie czytac czegos co mi sie nie podoba.
Nie jestem w stanie czytac czegos co mi sie nie podoba.
nio i to jest prawidlowe podejscie
A Ludzi bezdomnych ktoś czytał? Ja skońćzyłem w piątek i trzeba powiedzieć, że kiepsko. Hmm nic się nie dzieje, raptem kilka ciekawych scen, a ogółem to marnie. Póki co Zielona Mila roxuje a to dopiero II tom :>
,,Boska Komedia" - nareszcie dorwalem swoj egzemplarz (przepraszam , lecz musialem sie pochwalic :wink: ), wymiata - the best - rzadzi..... itd. itp....
Krupier
10 04 2003, 20:53
Może się mylę, ale to nie była przypadkiem "Nie-Boska komedia" ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.