Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Resident Evil 5
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS3
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
J.D
CYTAT(komar737 @ 26 07 2007, 16:08) *
Lepsze juz to, niz ten bubel technologiczny, ktory nam zaserwowal 2 dni temu pewien maly niski japonczyk na pewnej imprezie z okazji 20sto-lecia pewnej serii.

Moze i lepszy technicznie od gry "malego niskiego" japońskiego mistrza ale jesli chodzi o fabule to juz widac ze bedziemy mieli do czynienia z powtórka RE4 czyli fabula w stylu przypakoway hero rozwalajacy cala armie miejscowej "ludności" z jakiegos kretyńskiego powodu z monologami na poziomie filmów typu świt żywych trupów...
komar737
CYTAT
jakiegos kretyńskiego powodu z monologami na poziomie filmów typu świt żywych trupów...

Snejkowe sensu kawata i reszta tych po(pipi)kowatych przemyslen i rozczolen jakos mnie nie obchodzi, wiec i takie "Help! There is a monster!" rowniez mnie nie obejdzie.

Pozatym, grajac w RE4, zapomnialem, ze istnieje cos takiego, jak fabula.
sidewinder
Kobieta z RE5 została wcześniej porwana i nie została od tamtej pory uratowana - jest to Jill Valentine albo Sherry Birkin.

http://i-am-random-j.blogspot.com/2007/07/...tery-woman.html
Shadow of Nobody
CYTAT(J.D @ 28 07 2007, 16:25) *
jesli chodzi o fabule to juz widac ze bedziemy mieli do czynienia z powtórka RE4 czyli fabula w stylu przypakoway hero rozwalajacy cala armie miejscowej "ludności" z jakiegos kretyńskiego powodu z monologami na poziomie filmów typu świt żywych trupów...

A skąd wiesz, może Capcom nas zaskoczy? To że gra będzie w głównej mierze opierać się na rozwałce wcale nie musi oznaczać że fabuła zostanie kompletnie olana (vide Resident Evil 2).

Jeżeli chodzi o nową postać to nie obstawiałbym Jill (byłaby zapewne starsza niż dziewczyna z trailera, podobnie Rebeca).
mons
Pewnie druga córka prezydenta icon_t_lol.gif
Szczerze mówiąc to nie nastawiałbym się na intrygującą fabułe. Stawiam, że będzie to tylko pretekst do ubijania setek nygga. smile.gif
Sanryu
CYTAT(Shadow of Nobody @ 29 07 2007, 02:33) *
CYTAT(J.D @ 28 07 2007, 16:25) *
jesli chodzi o fabule to juz widac ze bedziemy mieli do czynienia z powtórka RE4 czyli fabula w stylu przypakoway hero rozwalajacy cala armie miejscowej "ludności" z jakiegos kretyńskiego powodu z monologami na poziomie filmów typu świt żywych trupów...

A skąd wiesz, może Capcom nas zaskoczy? To że gra będzie w głównej mierze opierać się na rozwałce wcale nie musi oznaczać że fabuła zostanie kompletnie olana (vide Resident Evil 2).

Jeżeli chodzi o nową postać to nie obstawiałbym Jill (byłaby zapewne starsza niż dziewczyna z trailera, podobnie Rebeca).

A, w ktorym momencie fabula Re2 zostala olana O_o(IMO RE2 to jedna z lepszych((jak nie najlepsza czesc ever)). Skoro twierdzisz, ze "dwojka" miala "olana fabule" to co z "czworka"?
No coz sporo czasu jeszcze do "piatki", ale mozna sie bac o jedna rzecz wlasnie, fabule(vide Lost Planet). Niech zmienia Chrisowi sterydy(juz Leon wygladal bardziej "ludzko" niz Krzysiek w dobie HD) bo wyglada jakby nosil w sobie G-virusa, T-virusa lub jakiegos innego ABC-virusa tongue.gif wink.gif
Shadow of Nobody
CYTAT(Sanryu @ 29 07 2007, 15:14) *
A, w ktorym momencie fabula Re2 zostala olana O_o(IMO RE2 to jedna z lepszych((jak nie najlepsza czesc ever)). Skoro twierdzisz, ze "dwojka" miala "olana fabule" to co z "czworka"?

Źle mnie zrozumiałeś, chodziło mi o to że pomimo mocno strzelankowego charakteru Re2 miał świetną fabułę (i podobnie może być z Re5). Podzielam zdanie że druga część jest jedną z najlepszych w serii (moja ulubiona gra na szaraka wub.gif ).

Sanryu
CYTAT(Shadow of Nobody @ 29 07 2007, 21:03) *
CYTAT(Sanryu @ 29 07 2007, 15:14) *

Źle mnie zrozumiałeś, chodziło mi o to że pomimo mocno strzelankowego charakteru Re2 miał świetną fabułę (i podobnie może być z Re5). Podzielam zdanie że druga część jest jedną z najlepszych w serii (moja ulubiona gra na szaraka wub.gif ).

Nie tylko twoja wink.gif. Fajnie by bylo jezeli w RE5 dynamicznie zmieniala sie pogoda bo tak jakos za jasno smile.gif
sidewinder
Jakby było ciemno to byś przeciwników w ogóle nie zobaczył chair.gif hahaha.gif icon_t_lol.gif
Yano
CYTAT(sidewinder @ 30 07 2007, 00:06) *
Jakby było ciemno to byś przeciwników w ogóle nie zobaczył chair.gif hahaha.gif icon_t_lol.gif

to śmieszne ale jakże prawdziwe xDDDD

ciekawie by sie grało gdyby gra byla ciemna i przeciwnicy biali-inaczej tongue.gif
bylo by widac tylko oczy jak w kreskowkach biggrin.gif
Jinxters
CYTAT(sidewinder @ 30 07 2007, 00:06) *

Według mnie producenci powiini to zastosowac w grze......za(pipi)isty klimat by to miało.....najlepiej w jakiś piwnicach,lochach itp. No i niezła panika by była podczas grania
McDrive
Walka z murzynami w nocy gdy walą pioruny(z możliwością zobaczenia przeciwnika tylko gdy zrobi się przez ułamek sekundy jasno)... To mogłoby być ciekawe.
Shadow of Nobody
CYTAT(McDrive @ 30 07 2007, 13:33) *
Walka z murzynami w nocy gdy walą pioruny(z możliwością zobaczenia przeciwnika tylko gdy zrobi się przez ułamek sekundy jasno)... To mogłoby być ciekawe.

Może nie z samymi murzynami (z tego co widać występują tylko w grupach a podczas ułamkowych momentów trudno byłoby załatwić większą gromadke) ale z jakimś nowym rodzajem przeciwników (którzy np.widzą Chrisa w ciemnościach) mogłoby być ciekawe. Zresztą o czym my w ogóle gadamy? Skoro Capcom przykłada taką wage do efektów związanych z oświetleniem to można w ciemno cool.gif założyć że sekcje w nocy się pojawią.

A co do aparycji Redfielda to nie mam nic przeciwko - pod warunkiem że ciężar jego ciała zostanie należycie wykorzystany (przykładowo - powinien poruszać się wolniej od Leona, ale jednocześnie mieć większego powera a łapach), marzy mi się po cichu strzał z baniaka w jakiegoś czarnucha.
zajebisty
Co do sily naszego bohatera to mozemy byc spokojni w filmiku jest pokazane jak wyj....al bombe jednemu to reszta sie zlozyla doskonale to wygladalo czyli jego wyglad przeklada sie na sile hehe....
wiiboxstation
CYTAT(Shadow of Nobody @ 30 07 2007, 17:57) *
A co do aparycji Redfielda to nie mam nic przeciwko - pod warunkiem że ciężar jego ciała zostanie należycie wykorzystany (przykładowo - powinien poruszać się wolniej od Leona, ale jednocześnie mieć większego powera a łapach), marzy mi się po cichu strzał z baniaka w jakiegoś czarnucha.

Kurde powera to on ma na trailerze walnął jakiegoś gostka w ryj że tamten odleciał przewracając kolegów
ghost.
CYTAT(McDrive @ 30 07 2007, 13:33) *

raczej nie bedzie takiego motywu, bo to juz wkraczanie na troche grzaski grunt, mogłoby to spotkac sie z zarzutami o rasizm

Co do trailera z E3 (mówie o wersji rozszerzonej), przyznac trzeba, ze giera bedzie miała power - ujecia pokazuja potezne zamieszanie, Redfield (troche przypakowany) robi wrażenie wielkiego sku.rwiela z poteżną siła w łapie (co, jak widac na jednej z akcji, prawdopodobnie zostanie mocno wykorzystane), sam pomysł przeniesienia Residenta w klimaty murzynskie/haitanskie/afrykanskie/voo-doo (licze na to voo-doo) tez wydaje sie byc całkiem niezły... No kurde, czekam na ten szpil.
Lukastec
No a ja już teraz się ciesze że będe mógł pobiegać po dżungli jak w MGS, po pustyni jak w God of War i misja w samolocie jak w Syphon Filter też pewnie będzie. Co jak co ale Capcom na pewno przyłoży się do roboty i będzie ogromny świat i wiele misji!
Keymaker
To musiało nastąpić ---> Rasizm w RE5

"...czarni mają takie samo prawo do bycia zombie jak inne rasy..." ninja.gif zdębiały i bielsko-biały hahaha.gif
Lukastec
CYTAT(Keymaker @ 2 08 2007, 18:21) *
"...czarni mają takie samo prawo do bycia zombie jak inne rasy..."

Hehe racja, święta racja. Fajny tekst na linku. Polecam.
Machel
"...zadaniem białego jest ich zniszczyć (murzynow) i ocalić ludzkość..." ROFL
Moze wydadza dwie wersje normalna i afroamerykanska, w tej drugiej Krzysio pochodzi z Ruandy...

A mowiac powaznie, autorka tekstu nie ma bladego pojecia o serii RE i jej targecie...Ograniczenia wiekowe wprowadzono chyba w "jakims" celu. Sugeruje, ze tytul kierowany jest do dzieci i mlodych ludzi..."Tak, uczymy ich od malego..." to mlodych czy malego ?? tongue.gif
Bardzo nie lubie nagonki na gry przez osoby, ktore szukajac tostera na ebay'u przypadkiem zobaczyly trailer nowego RE na ps3...
Dr.Czekolada
Maaaatko jak ludzie potrafią być głupi, w takim razie rolnicy powinni zaprotestować że w RE4 ich dzieci i posiadłości są bezwzględnie niszczone, a główny bohater kopie z półobrotem żony tongue.gif. Powiem wam, że czytając takie prostesty wydaje mi sie że to protestujący są rasistami, kurde bele !. Nie wiem czy oglądaliście pewien odcinek South Park w którym pokazano nową flage South Park, na której było widać powieszonego czarnego ludka a wokól niego biali, Szef- naturalnie jest czarniuchem więc było mu to nie w smak, najmądrzejsze w tym odcinku było to że dzieci nie widziały nic złego w tej fladze, dlaczego ?- ponieważ były białe ?!, nie, nie przeszkadzała im ta flaga ponieważ NIE ZWRÓCIŁY uwagi na rase jaka wisi powieszona !!. I właśnie na tym powinien polegać anty-rasizm, przecież to tylko gra do cholery, jak można być tak niedoinformowanym poje*** confused.gif.
killdante
w 100% sie zgadzam ci co najwiecej mowia o rasizmie sami maja z tym klopot mi by nawet do głowy nie przyszło ze morzna w RE5 doszukac sie jakis rasistowskich rzeczy...
walek
CYTAT(killdante @ 4 08 2007, 17:44) *
w 100% sie zgadzam ci co najwiecej mowia o rasizmie sami maja z tym klopot mi by nawet do głowy nie przyszło ze morzna w RE5 doszukac sie jakis rasistowskich rzeczy...

Mi do głowy by nie przyszło, ze można "morzna". smile.gif

Wyobraź sobie, ze twoi rodzice pochodzą Konga, gdzie od wielu lat toczą się mordercze walki miedzy plemionami, i opowiadają ci o wyzysku białcych. Ty jako młody człowiek doznajesz notorycznie rasistowkich ataków, ze strony swoich szkolnych kolegów, białych oczywiście. Zdołowowany ogólnym zniechęceniem, zwiazanym twoim pochodzeniem, oglądasz w pewnym momencie jak nastedrydowany białas eksterminuje afrykańską wioske. Jak się czujesz??... Ja chce tylko tu zaznaczyc, ze nic nie jest czarno-białe.

Capcom oczywiście nie miało zadnych rasistowskich intencji tworząc Re5. Po prostu temat zombiaków jest wyeksploatowany, ze jedymym wyjsciem było ucieczka na afrykański ląd. Czy to dobrze? Nie wiem. Wiem natomiast, ze gra staje sie bardziej shooter'em TPP, niz klimatycznym dreszczowcem. No bo jak wystraszyć kogokolwiek 40 stopniowym upałem imurzynami!? I jak tu przemycić charakterystyczne dla serii elementy horroru??
Dr.Czekolada
Ale wiesz, może Capcom doszło do wniosku że nie ma sensu szerzyć starą formułę ?, nie wiem czy dostali za mało petycji, czy też szerzą się na oryginalność, może i rzeczywiście RE w pewnym sensie już umarł.
Machel
CYTAT(walek @ 4 08 2007, 18:30) *
Wyobraź sobie, ze twoi rodzice pochodzą Konga, gdzie od wielu lat toczą się mordercze walki miedzy plemionami, i opowiadają ci o wyzysku białcych. Ty jako młody człowiek doznajesz notorycznie rasistowkich ataków, ze strony swoich szkolnych kolegów, białych oczywiście. Zdołowowany ogólnym zniechęceniem, zwiazanym twoim pochodzeniem, oglądasz w pewnym momencie jak nastedrydowany białas eksterminuje afrykańską wioske. Jak się czujesz??... Ja chce tylko tu zaznaczyc, ze nic nie jest czarno-białe.

Capcom oczywiście nie miało zadnych rasistowskich intencji tworząc Re5. Po prostu temat zombiaków jest wyeksploatowany, ze jedymym wyjsciem było ucieczka na afrykański ląd. Czy to dobrze? Nie wiem. Wiem natomiast, ze gra staje sie bardziej shooter'em TPP, niz klimatycznym dreszczowcem. No bo jak wystraszyć kogokolwiek 40 stopniowym upałem imurzynami!? I jak tu przemycić charakterystyczne dla serii elementy horroru??

Bardzo slusznie zwracasz uwage na punkt widzenia "poszkodowanych". Co jednak nie zmienia faktu, ze doszukiwanie sie rasizmu w kazdej sytuacji w ktorej czarnoskory czlowiek jest "poszkodowany" jest przewrazliwieniem...
Gra jest kierowana do osob peloletnich, zaklada sie, ze pewien wiek stanowi "gwarancje" swiadomosci. Krzysio nie wali z shotguna w grupe tubylcow poniewaz sa oni czarni, tylko dlatego, ze chca mu sciagnac skalpa i zagrac jego nogami w polo.

A co do zmian w serii, osobiscie ciesze sie, ze gra sie zmienia. Kazdy z nas wie, ze bac to sie mozna ewentualnie przy SH, RE zawsze szedl w kierunku tandetnego horroru, z minigunem na plecach. Otoczka horroru moim zdaniem ma za zadanie tylko budowac klimat. Trzeba przyznac, ze jest to bardzo charakterystyczny klimat, ale na pewno nie ma on straszyc. No chyba, ze braci Mroczkow.
Dr.Czekolada
Ej no co wy mówicie, nie ma żadnego rasizmu !!, kończymy tą dyskusje bo jest głupia. A wracając, RE był horrorem jak najbardziej, od SH różnił się tym iż stosował najłatwiesze sztuki horroru, jakim jest zombiak który nagle wyskakuje z radiowozu, czy napakowany mutant jakim był Nemesis w 3 części, nawet RE4 przecież w jakimś stopniu budował pewien klimat, w sumie czy wszystkie RE miałyby się wzorować przede wszystkim na straszeniu tym prostym sposobem ?, pamiętajmy żę 1 skrzypce gra tu survival a tego rzadnej części nie brakowało.
wronek
Rasista napisałby, że nie ma problemu, bo w Kongo i tak nikt nie będzie miał PS3, żeby móc zagrać w RE5.
Nazista napisałby, że też mu to nie przeszkadza bo i tak nie może grać w co drugiego shootera, który wychodzi na rynek, gdyż musi pruć w swoich kamratów.
Fundacja Praw Człowieka żywiłaby nadzieję, że Capcom zaopatrzy Crissa w Socoma na łądunki usypiające,
a ja mam nadzieję, że nowy Resident będzie taki jakiego możemy oglądać w zajawkach. Mocno nawiązujący klimatem do IV a nie, jak pisze DrCzekolada, oparty na prostych sztuczkach z rzucającymi się z nienacka na szyję zombiakami.
Dr.Czekolada
A co nie wystraszyłeś się mięsa armatniego z piłą mechaniczną który z nienacka ucina łeb w IV tongue.gif ? (jak przypominam sobie tą sytuacje w trybie Mercenaries................). BTW chyba nieco źle odebrałeś to co napisałem, po prostu podałem przykład w jaki straszyły starsze części RE i osobiście wcale nie uwarzam ten typ straszenia za zły, przeciwnie - czy horror to tylko i wyłącznie klimat ? - wróć !, inaczej to napisze. Człowiek bał się starszych RE, ponieważ czuł paniczny lęk wejścia do następnego pokoju po prostu chciał przeżyć, a wiedział że to nie takie łatwe (nie mówie o hardkorowych masterach, wykańczających Tyranta i Nemesisa nożem o_O). Zresztą co ja wam będe opowiadał, kto nie zagrał w stare RE na szaraczka......... . A o RE V nie ma co się martwić na 101 % jest pewne że gra mechaniką będzie przypominała RE 4.
montana
Rasizm w RE5? A jak przez wszystkie czesci wybijalismy bialych to protestow nie bylo. Czemu? Bo to murzyny sa rasistami.To napewno oni wymyslaja te wszystkie gry z bialymi!
komar737
Mozna to tak wlasnie ujac - to te murzynki z blogu rozbryzguja sprawe i robia awanture, ozywiajac sprawe rasizmu/kontynujac ja, co w przyszlosci moze byc powodem do jeszcze czestszych "nieporozumien" na tle rasowym. No i po co to wszystko? Nie lepiej to przemilczec? Co innego, gdyby to nie byla kolejna czesc slawnej serii RE, a developerami byliby fani blod-en-ona, zamiast miluskich zoltych lodkow z kraju pokoju i duchowego odkupienia.
Wizja nierasitowskiego swiata to taka wyzja, przedstawiajaca swiat, w ktorym o rasizmie juz nikt nie pamieta, nikt nie wie, nitk nie ma pojecia. A tym bardziej nikt nie przywołuje starych dziejow, nikt nie rozdrapuje starych ran, chcac narobic kolejny szum i przy okazji troche zarobic.

Rasitowski szum dyskryminujacy czarnych, krory nakrecaja wlasnie czarni prowokujac i zostrzasajac na sile sprawe.
killdante
Proponuje zakonczyc temat rasizmu bo to juz nudne jest...
RON!N
Ja tam mogę nawet do Eskimosów strzelać byle szybko RE5 wypościli tongue.gif

Ludzie przesadzają strasznie. No cóż, na głupotę nie ma leku....
rkBrain
Afera z rasizmem jest dla mnie irytująca. Tego samego pokroju co czerwona torebka Teletubisia. Wszędzie można się dopatrzeć jakiś podtekstów.
Wracając do tematu. Zombie ostatnimi czasy przeszły swoistą rewolucję. Wolne i niedołężne zaczęły śmieszyć zamiast straszyć. Zmienione więc koncepcję na szybkie i rozumne. Ja osobiście wolałem starsze przygłupiaste truchła. Filmy "28 dni później" i nowa wersja "Dawn of the dead" w ogóle mi nie podeszły. RE4 miał sporo mocnych świeżych pomysłów. Jednak dla mnie gra jest słaba. Twórcy skupili się na akcji zapominając o fabule i zagadka logicznych. Gdy zobaczyłem przesuwane panele pomyślałem, że to żart. Kilka marnych dialogów i słabo wyreżyserowane cutscenki to o wiele za mało. Scena śmierci Hiszpana powodowała u mnie śmiech. Należy do kategorii: "przechadzam się beztrosko po zamku pełnym psychopatów, aż tu nagle zostaję przebity wielkim żądłem i padam trupem...". Resident nigdy nie miał ambitnej fabuły i nawiązywał to filmów akcji klasy B. Porzucenie klimatu zaszczucia i miejskich scenerii dla mnie zakończyło tą serię. Może już jestem za stary i wolę coś ambitniejszego...
Shadow of Nobody
CYTAT(rkBrain)
Twórcy skupili się na akcji zapominając o fabule i zagadka logicznych. Gdy zobaczyłem przesuwane panele pomyślałem, że to żart.

Gdy zobaczyłem przesuwane statuły w Re1 pomyślałem że to żart. Gdy zobaczyłem ruchome regały w Re2 pomyślałem że to żart. Gdy nie zobaczyłem żadnej sensownej zagadki w Re.C:Veronica pomyślałem że to paranoja. Twórcy skupili się na akcji olewając fabułe...wydawało mi się że to samo dotyczyło już Re3, Gun Survivorów i ostatnich Outbreaków. Jedynym Re gdzie scenariusz możnaby uznać za udany jest część druga.

CYTAT(rkBrain)
Kilka marnych dialogów i słabo wyreżyserowane cutscenki to o wiele za mało. Scena śmierci Hiszpana powodowała u mnie śmiech. Należy do kategorii: "przechadzam się beztrosko po zamku pełnym psychopatów, aż tu nagle zostaję przebity wielkim żądłem i padam trupem...".

Śmiech może wywołać scena śmierci Steve'a w Code Veronica. Streszczenie: "zostałem zamieniony w potworka i rzuciłem się w pościg za fajną dupą, nagle dupe unieruchamia wielka macka, ja przygotowuję się do odrąbania jej głowy ale resztki człowieczeństwa mi na to nie pozwalają, obrywam macką, ląduje na ścianie i umieram". Słitaśne.

CYTAT(rkBrain)
Resident nigdy nie miał ambitnej fabuły i nawiązywał to filmów akcji klasy B. Porzucenie klimatu zaszczucia i miejskich scenerii dla mnie zakończyło tą serię. Może już jestem za stary i wolę coś ambitniejszego...

Według mnie porzucenie miejskich scenerii i klimatu zaszczucia pchnęło serie na nowe tory...lepsze tory. Bo ile można eksploatować motyw zainfekowanego miasteczka? Ile można zwiedzać ponurych rezydencji, zamieszkałych przez wielkie pająki ścieki czy nudne laboratoria? Ile można zabijać coraz mniej straszne zombiaki, psy-zombiaki, kruki-zombiaki? Wraz z Re4 Capcom pokazało że POTRAFI. Że potrafi jeszcze stworzyć dobry, świeży i zaskakujący horror. Może nie z ciekawą fabułą i jak na dreszczowiec ze zbyt małą ilością motywów straszących, ale...czy to nie lepsze niż ciągłe odcinanie kuponów? Niespotykane dotąd w serii lokacje, genialny design przeciwników, jeszcze większa brutalność, maksymalnie odświeżony gameplay - tyle za cenę klimatu poprzednich odsłon. Tyle za nową jakość.
Dr.Czekolada
Zgadzam się z Shadow of Nobody, cicho nadal mam nadzieje że Capcom jeszcze wyda jakąś grę wracającą do Racoon City (i takiej na poziomie !, tak jak poprzednie części). Ale imo nie mam czego zarzucić RE 4 ani 5, to prawdziwe gry w których można użyć słowa ,,Survival !" - Leon wyskakujący przez okno z domu - normalnie spadłem z krzesłą jak zobaczyłem co on potrafi !!, barykadowanie drzwi, kopanie z półobrotem w buzie (JEEEE ! biggrin.gif), stare części RE są wspaniałe, ale najnowsze RE 4 i 5 - imo różniące się również są wspaniałe !! - kocham was Capcom - ale błagam wydajcie kiedyś gre ze starą ,,Residencką" mechaniką.
sidewinder
Porównanie kobiety do Birkinów z RE2 - wykapana Sherry
http://img257.imageshack.us/img257/7640/birkinsts7.jpg
PiotrB
CYTAT(sidewinder @ 21 08 2007, 23:36) *

Czyli może być tak jak sądziłem. Wprawdzie niektórzy sądzą, że to może być Jill Valentine lub Rebecca Chambers, ale pani na zdjęciu mi ich nie przypomina (jeszcze nie wiadomo czy Rebecca przeżyła).

CYTAT(Shadow of Nobody)
Gdy zobaczyłem przesuwane statuły w Re1 pomyślałem że to żart. Gdy zobaczyłem ruchome regały w Re2 pomyślałem że to żart. Gdy nie zobaczyłem żadnej sensownej zagadki w Re.C:Veronica pomyślałem że to paranoja. Twórcy skupili się na akcji olewając fabułe...wydawało mi się że to samo dotyczyło już Re3, Gun Survivorów i ostatnich Outbreaków. Jedynym Re gdzie scenariusz możnaby uznać za udany jest część druga.

Tak, zagadki w serii RE są bardzo proste (w większości), ale taka jest już tradycja serii. Nie mniej jednak w serii RE znalazło się kilka ciekawych zagadek jak chociażby układanie obrazów rodziny Ashford (RE:CV), zagadka z próbką wody (RE3) czy robienie V-Jolta (RE Remake). To może napisz jakiego rodzaju zagadki chciałbyś zobaczyć w RE?

Tak BTW to mi się podobała fabuła RE:CV.

CYTAT(Shadow of Nobody)
Śmiech może wywołać scena śmierci Steve'a w Code Veronica. Streszczenie: "zostałem zamieniony w potworka i rzuciłem się w pościg za fajną dupą, nagle dupe unieruchamia wielka macka, ja przygotowuję się do odrąbania jej głowy ale resztki człowieczeństwa mi na to nie pozwalają, obrywam macką, ląduje na ścianie i umieram". Słitaśne.

Najsłabszy moment RE:CV.

Yano
CYTAT(Dr.Czekolada @ 6 08 2007, 21:51) *
Człowiek bał się starszych RE, ponieważ czuł paniczny lęk wejścia do następnego pokoju

nigdy czegos takiego nie czułem w RE, bałem sie tylko jak cos wskakiwało przez okno tongue.gif
za to w silent hill wiele razy bałem sie isc do nastepnego pokoju, i balem sie tez cofnac do poprzedniego tongue.gif

co do RE5 to chcial bym zeby te murzyny byly w klimatach voodoo, czyli to co zombiaki lubią najbardziej biggrin.gif
ciekawe tez czy ktos by sie przyczepil "jak tak mozna ze on zabija murzynow" ... ciekawe kogo mial by zabijac bedąc w oazie kapłanow voodoo tongue.gif

bo jesli by chodizlo o wirusa tylko ze w afryce wtedy to daje pole do popisu czepialskim - czemu wirus w afryce? czemu zabijac murzynow? czemu nie w angli na przyklad?
ale kwestia voodoo tłumaczyła by bardzo dobrze strzelanie do murzynów tongue.gif (chociaz i tak by sie czepiali..)

a capcom tak naprawde sie cieszy bo ma rozgłos biggrin.gif
Shadow of Nobody
CYTAT(sidewinder @ 21 08 2007, 23:36) *

CYTAT(PiotrB)
Czyli może być tak jak sądziłem. Wprawdzie niektórzy sądzą, że to może być Jill Valentine lub Rebecca Chambers, ale pani na zdjęciu mi ich nie przypomina (jeszcze nie wiadomo czy Rebecca przeżyła).

A mi w ogóle nie przypomina Sherry, do Anette też nie jest za bardzo podobna. Obstaję przy Rebece (Jill byłaby zdecydowanie starsza).

CYTAT(PiotrB)
CYTAT(Shadow of Nobody)

Najsłabszy moment RE:CV.

Możnaby wyhaczyć kilka innych rodzynków, generalnie klimat (beznadziejne potwory, kolorystyka w wersji na ps2, mało motywów straszących) i scenariusz (Wesker biegający po ścianach, tranwestyta Alfred i Rambo-Steve, motywy rodem z Brazylijskich telenowel) w Re:CV były jednymi z gorszych w serii.
hair_of_the_dog
Ej, a jak w wiekszosci amerykanskich filmow gina murzyni zwlaszcza w kuliminacyjnych momentach, pod koniec filmu, to wszystko jest ok ? Sorry, ze znow o tym pisze ale dopiero zaczalem czytac ten topic.
PiotrB
CYTAT(Shadow of Nobody)
scenariusz (Wesker biegający po ścianach

No, ale wiesz, że jest to uzasadnione faktem, że Wesker ma w sobie wirus od Birkina, który czyni go nadczłowiekiem. Jeden z końcowych filmików gry, w którym walczą Chris z Weskerem to dla mnie najlepszy filmik w serii RE. Jest jeszcze kilka motywów, które bardzo mi się podobają w RE:CV.
komar737
Jesli Krzys mialby walczyc z Weskerem w 5, to musialby sobie rowniez cos zaaplikowac, bo naciagany fight david vs goliat przejadl mi sie za sprawa MGSow juz.
sidewinder
Ta kobieta z RE5 bardzo przypomina też Alyssę Ashcroft z serii Outbreak - ale z tego co pamiętam, to ona chyba tam ginie.
Dla przypomnienia - http://www.residentevilforever.ru/games/re...roes/alyssa.jpg
Metal
Jeśli chodzi o grafe to gra wymiata jak dla mnie:D. Mam tylko nadzieję że poziom grafy sie nie obniży jak w przypadku MGS4, gdzie pierwszy trailer wyglądał naprawde genialnie, a z każdym następnym coraz gorzej. Ta gra jak narazie pokazuje dokładnie to, co bym chcial zobaczyć w RE5 (rozwinięcie gameplayu z RE4). Liczę też na jeszcze większą ilość broni i "apgrejdowania" jej możliwości. Osobiście zdecydowanie wole gameplay RE4 z gorsza fabułą, niż gameplay starszych części z lepsza fabuła. Właśnie starsze części mnie nudziły, mimo że grałem w remake RE na gacka i RE0.

Co do uników, mam nadzieje, że przynajmniej na PS3 nie będą to zwykłe QTE, tylko że zostaną wykorzystane własciwości SIXAXISa biggrin.gif. Dajmy na to podbiego przeciwnik i chce nas trafic siekierą i wtedy trzeba na czas padem w dół, żeby zrobić unik.

Już w przypadku RE4 marzył mi się online/multi. Coś w stylu trybu "The Mercenaries", tylko bardziej rozbudowany, z ścisle określonymi zadaniami do wykonania w co-op.

Co do kobiety z końca trailera, to może jest to Alice z filmu.
liquid
RESIDENT EVIL 5 - CÓD , MIÓD I POTĘGA!!!
http://www.ps3site.pl/capcom-resident-evil-5-jak-marzenie
waldusthecyc
CYTAT(Metal @ 11 10 2007, 23:57) *
rozwinięcie gameplayu z RE4

Liczę też na jeszcze większą ilość broni i "apgrejdowania" jej możliwości. Osobiście zdecydowanie wole gameplay RE4 z gorsza fabułą, niż gameplay starszych części z lepsza fabuła.

jeżeli tak będzie to wyglądać to już chyba na zawsze odwrócę się od serii - upgrade broni? a co to strzelanka czy horror? Choć wsumie już widac odpowiedź.

oglądnąłem stary trailer:
http://www.gamersuniverse.com/pl/index3.ph...&gameid=383

tragedia. po prostu DLA MNIE żenua...
NUDA!!!!
Metal
No widzisz, mi za to nigdy tradycyjny RE sie nie podobał. RE1 przeszedłem na siłę innych nie dałem rady ukończyć, za to RE4 przeszedłem kilkanaście razy. Poprostu jest dla mnie genialny. Dla mnie RE nigdy nie był horrorem. Nic mnie w nim nie straszy. Horror który nie straszy to też dla mnie nie horror. Jak chcę zagrac w dobry horror to odpalam sobie SH smile.gif.
waldusthecyc
CYTAT(Metal @ 13 02 2008, 12:46) *
Jak chcę zagrac w dobry horror to odpalam sobie SH smile.gif .

A za tą wypowiedź to pełna flaszeczka dla Ciebie! peace_.gif
RYU25
Mnie Residenty straszyly pamietam pierwszy Resident w ktory zagralem to 2 i naprawde sie balem byla to pierwesza gra w zyciu ktora mnie naprawde wystraszyla po tej czesci pokochalem Residenty potem gralem w 1 i w 3 wszystkie mi sie podobaly.Potem wyszedl RESIDENT 4 ktory mna pozamiatal Resident 4 to jedna z najlepszych gier w jakie gralem przeszedlem ja dziesiadki razy istny geniusz no i teraz 5 czesc ktora z tego co widze bedzie w stylu Residenta 4 co mnie BARDZO CIESZY:))))Uwazam ze Resident 5 bedzie najlepsza czescia.
Incognitos
CYTAT(waldusthecyc @ 13 02 2008, 12:38) *
CYTAT(Metal @ 11 10 2007, 23:57) *
rozwinięcie gameplayu z RE4

Liczę też na jeszcze większą ilość broni i "apgrejdowania" jej możliwości. Osobiście zdecydowanie wole gameplay RE4 z gorsza fabułą, niż gameplay starszych części z lepsza fabuła.

jeżeli tak będzie to wyglądać to już chyba na zawsze odwrócę się od serii - upgrade broni? a co to strzelanka czy horror? Choć wsumie już widac odpowiedź.

oglądnąłem stary trailer:
http://www.gamersuniverse.com/pl/index3.ph...&gameid=383

tragedia. po prostu DLA MNIE żenua...
NUDA!!!!

Przeciez w dwójce też był upgrade broni.... nie pamiętam już ale nie wiem czy w jedynce nie było...
CYTAT(RYU25 @ 13 02 2008, 17:32) *
Mnie Residenty straszyly pamietam pierwszy Resident w ktory zagralem to 2 i naprawde sie balem byla to pierwesza gra w zyciu ktora mnie naprawde wystraszyla po tej czesci pokochalem Residenty potem gralem w 1 i w 3 wszystkie mi sie podobaly.Potem wyszedl RESIDENT 4 ktory mna pozamiatal Resident 4 to jedna z najlepszych gier w jakie gralem przeszedlem ja dziesiadki razy istny geniusz no i teraz 5 czesc ktora z tego co widze bedzie w stylu Residenta 4 co mnie BARDZO CIESZY:))))Uwazam ze Resident 5 bedzie najlepsza czescia.

No ja tak samo smile.gif W RE1 z kumplem graliśmy całe noce bo nie mieliśmy memorki smile.gif Była to wersja Directors Cut wypasna gra. W RE2 wszytskie scenariusze smile.gif I LOVE THIS GAME!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.