Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Uwaga oszuści ! - nie rób z nimi interesów
Forum PSX Extreme > Platforma > Pchli targ
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Danilo1972
Z tymi ludzmi nie warto robic interesow. Wiekszosc z nich jest pobanowana i jak natkniecie sie na inne konto kogos z nich, albo chociaz nabierzecie jakichkolwiek podejrzen, dajcie znac!!

CYTAT(easye @ 25 10 2007, 08:51) *
Po kolei - NOMINOWANI - kto nominował i krotki opis, badz link do strony w przypadku dluzszej dyskusji:

Rotfliczek, SNi, CzarujacyCzarus - Mithos
: Osoba ta posluguje sie falszywymi danymi osobowymi (falszywe imie + nazwisko + adres). Podaje caly czas ten sam numer konta (Inteligo). Dzieki Mithos koles dostal już 1000 zl grzywny i 190 zl za koszty sadowe.NICE
użytkownik Esgram z allegro.pl - Przemski:odradzam zakup szczególnie poza aukcją
BigG - Cerb: do poczytania na stronie 4
spn_sosnowiec - Yuki: 6 strona
lukas368 - weronix:ucieklo mi to gdzies dry.gif
allegry@interia.pl Paweł Jankowski ul.Mickiewicza 5a/7 Ruda Śląska - Jarxxx:bierze kase i nie wysyła gier
underdog, Szymon Mitulski - podwójna nominacja: Pesior, kempa:fragmenty problemów
master_PL / Rivel PL - nigdy bym się nie spodziewał, ze się tu znajdzie, ale potrójna nominacja mówi sama za siebie: ashka, MasterShake, Diabeu : czasami nawet miesięczne opóźnienia w wysyłaniu gry...
Grzegorz Kąkol,ul. Szwajcarska 8\6,Lublin 20-861,woj. Lubelskie,
mBank 23 1140 2004 0000 3302 4385 7123
okinamatoro@gmail.com,gg 9475601
- Di: zamiast PSP były magazyny NEO whistling.gif
xbox360fan
Krzysztof Grudziński
Stabłowicka 30
54-058 Wrocław
krzysiek_grudzinski@amorki.pl
501294789
- CichyBob: W aukcji wyraźnie piszę, że jest możliwość wpłaty na konto, a później się bez szczelnie wypiera, że nic takiego nie było i nie ma konto w banku. Dodatkowo znacznie zawyża koszt wysyłki. Bo za pobraniem priorytetem kosztuje 13zł, a u niego dziwnym trafem wynosi ona 21zł. Wysyła towar bez zgody (w sumie głupio zrobiłem bo mogłem nie odebrać, ale mówi się trudno). Na koniec chciałbym dodać, że towar jest nie zgodny z opisem. Miał być nowy, a dostałem używany i z widocznymi śladami eksploatacji.
mucika - ashka: gry w opisie mają stan bardzo dobry, w realu wiszą gdzieś między dostatecznym a dobrym.

W związku z powtarzającymi się ostatnio przekrętami na forum PE w temacie "Pchli targ", proponuję utworzyć czarną listę osób z którymi nie należy robić jakichkolwiek interesów.
W dziale "Skomentuj swojego kontrahenta" można również to zrobić, tyle że wyszukanie danego "typa" zajmuje trochę czasu.
Mam nadzieję że moderatorzy podejdą do tematu poważnie, bo zaczyna się robić nieciekawie i kilku nieodpowiedzialnych szczyli próbuje zarobić na uczciwości większości userów forum.
Wydaje mi się że złodziejstwo powinno się piętnować, szczególnie że do niedawna wymianę czy kupno można było robić na pchlim targu bez żadnych obaw. Teraz już nie.
STOP OSZUSTOM!
Mithos
Juz ich prokuratura nauczy poszanowania dla cudzej wlasnosci.
Ryo-San
Danilo1972 swietny pomysl...temat oczywiscie przyklejam...
Mithos moze podasz nicki(bo prawdopodobnie ma ich kilka) tego kolesia, ktory juz kilka osób przekręcil...
Mithos
Rotfliczek, SNi, CzarujacyCzarus.

Osoba ta posluguje sie falszywymi danymi osobowymi (falszywe imie + nazwisko + adres). Podaje caly czas ten sam numer konta (Inteligo).

Pochodzi z wojewodztwa malopolskiego, gdzies z okolic Krakowa (co udalo sie ustalic dzieki uprzejmosci admina i modow forum).

Sprawa jest juz w porkuraturze, ktora to ustali na podstawie numerow IP oraz numeru konta dane personalne tej osoby, dlatego tez osobnik ten bedzie mial zabrudzona kartoteke (a to pech) i odpowie karnie (prawdopodobnie Art . 286 KK).

Po ustaleniu tych danych jesli nie bedzie chcial oddac pieniedzy po dobroci to skieruje sie sprawe do sadu cywilnego (gdyby ktos mial pytania to wyjasnie wszystko na prv) i oszust ten pokryje z wlasnej kieszeni (bo sprawe przegra) koszta procesu min. dojazdow do sadu lub tez ewentualnego pelnomocnika, ktorego przeciez kazdy oszukany moze sobie ustanowic (wynagrodzenie adwokata w takiej prostej sprawie to ok. 1 tys PLN).

W kazdym razie sprawa w toku, a kiedy to oszustowi przyjdzie sie z tego wszystkiego rozliczyc to wyjdzie "troche" na minus (poza wzmianka o karalnosci w papierach bedzie musial wyplacic troche wiecej niz ukradl).

I teraz przeslanie :
- do tytulowego oszusta : niestety wpadles stary bo zostawiles za duzo sladow i miales tyle pecha, ze poszkodowanym chcialo sie sprawe zglosic gdzie trzeba (tak dla zasady w imie tepienia oszustow).
- do potencjalnych przyszlych oszustow : nie warto sie laszczyc na pare zlotych bo bynajmniej internet anonimowy nie jest i kazdego da sie zlokalizowac i dobrac mu do (pipi). Nie dosc, ze nie zarobicie to jeszcze stracicie + bedziecie miec zapaprana kartoteke (bedziecie karani o czym powiadamiana jes szkola/uczelnia, a przyszly pracodawca czesto wymaga zaswiadczenia o niekaralnosci).

W razie pytan zapraszam na prv. Sluze pomoca prawna i nie tylko.
Arox
Tępić drani! Popieram i jestem z wami duchowo.
jaszczoor
To ja może wkleje poprostu pare postów z tematu z komentarzami. Jeśli nie chce się komus czytać to napisze w wielkim skrócie: Nie róbcie interesów z człowiekiem który ma ksywke HARO

QUOTE(Haro @ 23 09 2004, 15:30)

"-" dla Haro. Niestety jestem zmuszony sam sobie postawic minus. Mialem zalatwic Jaszczoorowi OSty z Tony'ego 1,2,3 i 4 oraz plyte Overseera. Tak jak Overa mam tak Tonych w dalszym ciagu nie dostalem od kumpla, ktory mial mi je wyslac. Za zwloke przepraszam i jak tylko dostane plytke z ostami to wysylam Ci ja priorytetem. sad.gif
*

QUOTE(jaszczoor @ 4 12 2004, 17:53)

plus po raz 3 dla M@jka

---------------------------------------------------------------------

Niestety musze wystawić wielkiego [size=18]MINUSA , który okazał sie zwykłym złodziejem.Ja mu wysłalem paczke o watości około 15 zł przed wakacjami a on mi miał też przysłać paczke . Na początku mówił że nawala poczta, potem że nie może ściągnąć soundtracka z netu, niedawno mi powiedział że zgubił mój adres i tak to trwa pół roku. Na dokładke pisze do mnie w PM pytania "Czy mam jakieś życzonka??", ja mu odpowiadam że chce żeby w końcu mi wysłał paczke a on sie jeszcze śmieje z mojej odpowiedzi. Taki człowiek nie powinien być modem. Dobrze wam radze, nie róbcie z nim żadnych interesów, chyba że chcecie stracić kase.
*

QUOTE(Haro @ 4 12 2004, 23:15)

Niestety prawda :?
Ale zlodziejem nie jestem i lepiej mnie takim nie nazywaj icon_evil.gif
*

QUOTE(_Recoba_ @ 5 12 2004, 00:46)

@HARO
A wyslales mu juz ta paczke?
*

QUOTE(jaszczoor @ 5 12 2004, 12:39)

@HARO
A wyslales mu juz ta paczke?

Nie wysłał, więc dopóki jej nie dostane to niestety ale będe twierdził że Haro mnie okradł. Ciekawe co ty byś Haro mówił jak ja bym zrobił to co ty icon_evil.gif
*

QUOTE(Haro @ 5 12 2004, 19:35)

Stary, robisz z igly widly. Zapytale o "jakies zyczonka" bo zastanawialem sie, czy za zwloke mam Ci co jeszcze nagrac. Jakis przewrazliwiony jestes. To jest tylko 15 zyla, nie panikuj, dzieciak. :?
*

QUOTE(MichAelis @ 5 12 2004, 20:40)

Chwila chwila minus jest pogawedki na PM, a pisze to dlatego zeby powedziec Haro wyluzuj, miales mu wyslac paczke przed wakacjami nie zrobiles tego a jest juz grudzien, wiec na chwile obecna jestes dla niego zlodziejem. Mimo ze to tylko 15 zika to raczej chodzi o sam fakt bycia uczciwym...
*

QUOTE(jaszczoor @ 6 12 2004, 11:27)

Stary, robisz z igly widly. Zapytale o "jakies zyczonka" bo zastanawialem sie, czy za zwloke mam Ci co jeszcze nagrac. Jakis przewrazliwiony jestes. To jest tylko 15 zyla, nie panikuj, dzieciak. :?

Skoro jesteś taki DOROSŁY i mnie nazywasz dzieciakiem to czemu tak jak dorosły człowiek nie wywiązujesz się z naszej bądź co bądź umowy już pół roku?? O tych życzonkach to pisze dlatego bo odpowiedź jaką dostałem od ciebie nie była na miejscu do zaistniałej sytuacji. Powtarzam jeszcze raz: ciekawe co ty byś mówił jak ktoś by cie w chu,ja za przeproszeniem zrobił i nie wysłał ci paczki przez pół roku. Tak jak Michaelis powiedział dla mnie teraz jesteś złodziejem i nie ważne czy chodzi o 3 zł, 15 czy 200. Liczy sie sam fakt. Kończe już tą dyskusje i jak będziesz chciał w końcu wysłać to dobrze a jak nie to zdania o tobie nie zmienie icon_evil.gif
*

QUOTE(jaszczoor @ 20 01 2005, 23:17)

Tak jak myslałem, to że napisałem negatywny komentarz dla Haro, to i tak go to nie zmobilizowało do wysłania mi paczki. Jeszcze pisze żebym sie wyluzował dzieciaku bo to tylko 15 zł. Ach szkoda słów. I jeszcze pisze żebym nie nazywał go złodziejem. To w takim razie pytam się go, jak go mam nazwać inaczej?! Teraz pewnie też będzie wymyślał głupie wymówki że poczta ponad pół roku nawala , że pies mu zdechł, że w domu źle i nie wiem co jeszcze. Przypominam o co sie rozchodzi: Ja mu wysłałem przed wakacjami w 2004 roku paczke o wartości około 15 zł a od niego do dzisiaj nic nie dostałem chociaż miał wysłać już dawno temu. Taki człowiek napewno nie powinien byś moderatorem na tak poważanym forum internetowym. Dla mnie jest najzwyklejszym ZŁODZIEJEM i nie radze wam robić z nim interesów bo stracicie tylko kase i czas na pisanie takich postów. WIELKI MINUS DLA HARO... Już straci łem wszelką nadzieje na to że odzyskam kase...
*

QUOTE(SIKI @ 21 01 2005, 22:42)

Tak jak myslałem, to że napisałem negatywny komentarz dla Haro, to i tak go to nie zmobilizowało do wysłania mi paczki. Jeszcze pisze żebym sie wyluzował dzieciaku bo to tylko 15 zł. Ach szkoda słów. I jeszcze pisze żebym nie nazywał go złodziejem. To w takim razie pytam się go, jak go mam nazwać inaczej?! Teraz pewnie też będzie wymyślał głupie wymówki że poczta ponad pół roku nawala , że pies mu zdechł, że w domu źle i nie wiem co jeszcze. Przypominam o co sie rozchodzi: Ja mu wysłałem przed wakacjami w 2004 roku paczke o wartości około 15 zł a od niego do dzisiaj nic nie dostałem chociaż miał wysłać już dawno temu. Taki człowiek napewno nie powinien byś moderatorem na tak poważanym forum internetowym. Dla mnie jest najzwyklejszym ZŁODZIEJEM i nie radze wam robić z nim interesów bo stracicie tylko kase i czas na pisanie takich postów. WIELKI MINUS DLA HARO... Już straci łem wszelką nadzieje na to że odzyskam kase...

ja w wakacje wymieniłem pare paczuszek z Harem i żadnych problemów nie było...
NIe komentuje tego, bo interesy z harem to była dla mnie dobra wymiana ;]
*

QUOTE(jaszczoor @ 21 01 2005, 23:02)

dla Ciebie może tak, ale Haro sam sie przyznał na forum że nie wysłał paczki, ale to i tak nie zmienia faktu że jest przynajmniej dla mnie zwykłym złodziejem... Sam musisz przyznać że takie coś to jest kradzież.
*

QUOTE(Odin91 @ 22 01 2005, 00:38)

Jak masz na niego namiary to "złuż mu małą wizyte" - najlepiej z kolegami cool.gif to by go nauczyło...
*

QUOTE(SIKI @ 22 01 2005, 10:02)

no jak mu wysłal paczke to chyba ma namiar, logiczne nie O_O
No na pewno bedzie jechał 500km o 15zł, pomyśl troche :wink:
*

QUOTE(jaszczoor @ 22 01 2005, 15:03)

no nie będe jeździł, ale ja tylko chciałem ostrzez innych forumowiczów przed nim
*

QUOTE(Odin91 @ 23 01 2005, 12:31)

no jak mu wysłal paczke to chyba ma namiar, logiczne nie O_O  
No na pewno bedzie jechał 500km o 15zł, pomyśl troche  :wink:

niekoniecznie wink.gif może mieszkać nie 500 km dalej a np. 15 wink.gif
skąd mam wiedzieć jak daleko mieszka wink.gif
no ale jakby jeździł 500 km. to by chyba wyjechał za Polske hehe wink.gif (ja mam z Gliwic do Bydgoszczy 350 kilosów a to drugi koniec polski :roll: )
*

kiseki
QUOTE(Mithos @ 28 07 2005, 17:19)

Osoba ta posluguje sie falszywymi danymi osobowymi (falszywe imie + nazwisko + adres). Podaje caly czas ten sam numer konta (Inteligo).

Pochodzi z wojewodztwa malopolskiego, gdzies z okolic Krakowa (co udalo sie ustalic dzieki uprzejmosci admina i modow forum).

Sprawa jest juz w porkuraturze, ktora to ustali na podstawie numerow IP oraz numeru konta dane personalne tej osoby, dlatego tez osobnik ten bedzie mial zabrudzona kartoteke (a to pech) i odpowie karnie (prawdopodobnie Art . 286 KK).

Po ustaleniu tych danych jesli nie bedzie chcial oddac pieniedzy po dobroci to skieruje sie sprawe do sadu cywilnego (gdyby ktos mial pytania to wyjasnie wszystko na prv) i oszust ten pokryje z wlasnej kieszeni (bo sprawe przegra) koszta procesu min. dojazdow do sadu lub tez ewentualnego pelnomocnika, ktorego przeciez kazdy oszukany moze sobie ustanowic (wynagrodzenie adwokata w takiej prostej sprawie to ok. 1 tys PLN).

W kazdym razie sprawa w toku, a kiedy to oszustowi przyjdzie sie z tego wszystkiego rozliczyc to wyjdzie "troche" na minus (poza wzmianka o karalnosci w papierach bedzie musial wyplacic troche wiecej niz ukradl).

I teraz przeslanie :
- do tytulowego oszusta : niestety wpadles stary bo zostawiles za duzo sladow i miales tyle pecha, ze poszkodowanym chcialo sie sprawe zglosic gdzie trzeba (tak dla zasady w imie tepienia oszustow).
- do potencjalnych przyszlych oszustow : nie warto sie laszczyc na pare zlotych bo bynajmniej internet anonimowy nie jest i kazdego da sie zlokalizowac i dobrac mu do (pipi). Nie dosc, ze nie zarobicie to jeszcze stracicie + bedziecie miec zapaprana kartoteke (bedziecie karani o czym powiadamiana jes szkola/uczelnia, a przyszly pracodawca czesto wymaga zaswiadczenia o niekaralnosci).

*

Nic tylko sie podpisać po tym panem smile.gif SNi mnie też naciągnął. Co prawda na mniejszą kwote niż Mithosa ale zawsze. Chciałbym widzieć jego minę kiedy zapukają do niego panowie w niebieskich mundurkach biggrin.gif
Jakuza
QUOTE(Mithos @ 28 07 2005, 17:19)

I teraz przeslanie :

*

Mnie oszukał niejaki Rotfliczek , mam nadzieje , że dostanie w kość twisted.gif
Mithos
To jest ta sama osoba (zwerfikowane po IP i numerze konta).
Jakuza
QUOTE(Mithos @ 31 07 2005, 19:39)
To jest ta sama osoba (zwerfikowane po IP i numerze konta).
*

Wiem , wiem smile.gif
z całą sprawą jestem zapoznany wink.gif
Mefisto
Czarna lista jest w porzo ale jeszcze jedna rzecz : Trzeba by było zblokowac IP uzytkownika który zrobi juz jakiś przekręt , aby nie logował się znowu tylko że z zmienioną ksywką , jak miało to w wypadku Rotfliczka aka SNi . Wiadomo że zwykły użytkownik nie ma możliwości sprawdzenia IP swojego kontrahenta wiec tu musimy liczyć na czujność moderatorów którzy '' podejrzane '' osoby bedą mogli od razu zweryfikować i zablokować im konto .

Co do sprawy Rotfliczka , poczuje . Za małą szkodliwość społeczną dostanie kartotekę i stosowną informację dla teraźniejszego / przyszłego pracodawcy oraz stosowną grzywnę . Nie sądzę by pracodawca patrzył przychylnym okiem na gostka , który ma w papierach wyłudzenie , podawanie fałszywych danych itd . Jak to czytasz ''drogi '' fanatyku wyścigów to juz wiesz jaki finał będzie miala Twoja sprawa . Natomiast do innych mądrych głów które chcą mieć trochę drobnych na wakacje za free , mam drobną radę : Nie starajcie się być sprytniejsi od innych ponieważ czasami może się to zakończyć kartoteką która dlugo będzie Wam ciążyć .
Wolny
Mithos ,w jakis sposób ta osoba cię oskubała? TZn. jaki był to rodzaj tranzakcji.
Loto
moze jak juz ludzie beda podawac nicki oszustow i co zrobili to niech ktos edytuje pierwszy post i czytelnie zaktualizuje liste.

przyklad

czarujacy czarus- wyludzil duzo kwote pieniedzy; lacznie oszukal 3 uzytkownikow

wtedy kazdy kto bedzie chial szybko spradzic kontrachenta wejdzie do tematu i przejzy liste
Ryo-San
Ogolnie to nie wiem co same nicki zdzialają..ano NIC..bo jak ktos kogos przekreci to automatycznie jest spalony na calym forum i rejestruje sie ponownie lub korzysta ze swojego drugiego/trzeciego/etc. konta...oczywiscie pod nowym nickiem/nickami

moge podac IP oszustow ale to tez niewiele da..bo zwykly uzytkownik forum nie widzi IP w postach i nie ma ich jak porownac...
pozatym IP tez niewiele daje..wystarczy ze ktos korzsyta z Neostrady i juz mamy zamieszanie z IP..wystarczy ze ktos skorzysta z innego kompa i juz IP nam nic nie da...
walka z oszustami na forum jest cholernie trudna...handel na Pchlim opiera sie tylko i wylaczanie na zaufaniu...i cholernie szkoda ze przez jednego czy dwoch idiotow-zlodzieji ludzie tracą do siebie zaufanie;/
jaszczoor
Można by chociaż podać numer konta bankowego.
Loto
no tak ale nazwa dns jest chyba taka sama i nie zmienia sie?ejsli sie myle prosze mi to wytlumaczyc:tongue.gif
IP
83.23.239.28:1

Nazwa DNS
djf28.neoplus.adsl.tpnet.pl
..::XMANiAK::..
niewiem czy na forum da sie dawac bany na zakresy ip [do przypadku zlodzieji siedzacych na NEO+]

a moze teraz dac by osoba rejestrujaca musi dostac "zezwolenie" [aktywacje] az zatwierdzi ja mod/admin

innym pomyslem jest zeby pchli targ byl od dostepny XX postow [pierw musi zasluzyc na dostep] co ulatwi tranzakcje np. koles sprzedaje cos ciekawe i tanio ale ma 0 postow wiec raczej nie oplaca sie bo zbyt duze ryzyko

takie to sa moje propozycje smile.gif
mario87
co do zakresu IP to jak ktoś ma neo to co? zablokujesz cały zakres 83.2*.*.* ? jak myslisz ile osób ma NEO?

co do zezwolenia admina na złożenie konta, jest chyba 4 adminów i zapewne żaden nie siedzi tutaj codziennie, a przy takim forum dziennie rejestruje się kilka/kilkanascie osób

co do postów to np ktoś moze pisać tylko w działach gdzie nie ma naliczania postów i gość ma 0 na liczniku ;p
niewiem jak to jest z zakresami ale gdzienigdzie jak cie zbanuja to nawet reset modemu by dostac nowe ip nie pomoze

to moze byc mod-na aktywacje konta na forum CS czekalem ok tyg... teraz mi te forum nie jest potrzebne tongue.gif bo wiec pewnie bedzie i tutaj tak, komus nie chce sie czekac, oleje to i pojdzie gdzie indziej

to niech ma 0 postow ale widac ze sie udziela na forum smile.gif

forum.gta.pl zablokowalo cale NEO+ po akcjach zwiazanych ze zmiana IP ... i trzeba sie przez kumpla nie majacego neo zarejestrowac lub poprosic admina smile.gif
qraq_pk
QUOTE(..::XMANiAK::.. @ 2 08 2005, 22:28)
to niech ma 0 postow ale widac ze sie udziela na forum smile.gif

*

nie zgadzam sie. siedze na tym forum od 2002 roku a postow razem z 2 profili(qraq_pk i Qraq ) mam bardzo malo chyba (<20). wiekszosc w dziale pchli targ, z tym ze moje plusy(3 chyba) poszly sie je**c po zmianie serva. i co? teraz mialbym miec zabroniony dostep do pchlego targu? niebardzo mi sie to podoba

edit: ha! przypomnialem sobie haslo do starego profilu:) ale juz mam lepszy wink.gif

edit2: zreszta co to za problem nabic sobie kilkadziesiat postow? na allegro gdzie zabezpieczenia sa ogolnie lepsze tez nabijaja sobie komentarze jakimis glupimi aukcjami(10 dlugopisow, paczka zapalek wink.gif ).
mario87
ok jedziemy dalej smile.gif
IP - proxy, minuta/pięć szukania i po sprawie
posty - mało spamerów widziałeś(BTW ciekawe jakie jest nowe wcielenie predatora bo przez ostanie kilka dni za bardzo nie sprawdzałem forum)?
aktywacja konta przez admina - co to da? najwyżej spobie poczeka i dalej będzie robił przekręty

jedyne rozwiązanie to chyba dostęp do PT przez wysłanie skanu dowodu osobistego/paszportu czy ligitymacji szkolnej+oświadczenie opiekunów do admina biggrin.gif i dopiero po takim zabiegu delikwent dostaje dostęp do tego działu (oczywiście nie traktujcie tego poważnie... a może jednak...)
Ryo-San
QUOTE(..::XMANiAK::.. @ 2 08 2005, 23:17)
*

niestety nie bardzo trafione..ale plus za dobre checi;]

IMO i tak najwazniejsza role bedzie odgrywalo zaufanie...ewentualnie osoba ktora bedzie miala jakies watpliwosci co do kontahenta moze poprosic moda o sprawdzenie czy jakis oszust nie pisal juz z tego IP badz poprosic o samo podanie IP i samemu pobawic sie detektywa..ale tak jak mowie neo+ tudziez korzystanie z roznych kompow blokuje nam skuteczna walka..no chyba ze jak pisal Zabuza sprawdzac jeszcze to DNS..ale tutaj wystarczy maly wypad takiego zlodzieja do powiedzmy kawiarenki internetowej i wracamy do punktu wyjscia;/

No nic narazie tylko jeden czy dwoch kolesi zrobil przewalke na kilku nickach i mam nadzieje ze po poscie Mithosa juz nikt sie na to nie odwazy..
krilluch
Moglby mi ktos, kto zostal oszukany przez niejakiego rotfliczka powiedziec w jaki sposob to sie stalo? Jak owy "kontrahent" wyludzil od kogos pieniadze? Chodzi o to, ze ja niemal bylem gotow kupic od niego Tekkena5 i w zasadzie tylko zdrowy rozsadek po przespanej nocy mi podpowiedzial, ze mam w tej chwili inne wydatki. Pozdr.
Mithos
QUOTE(krilluch @ 3 08 2005, 07:49)
Moglby mi ktos, kto zostal oszukany przez niejakiego rotfliczka powiedziec w jaki sposob to sie stalo? Jak owy "kontrahent" wyludzil od kogos pieniadze? Chodzi o to, ze ja niemal bylem gotow kupic od niego Tekkena5 i w zasadzie tylko zdrowy rozsadek po przespanej nocy mi podpowiedzial, ze mam w tej chwili inne wydatki. Pozdr.
*

Normalnie. Niektorzy wyslali mu kase za calosc towaru, ja wyslalem zaliczke bo towar mial byc drogi. Koles po tym zniknal i tyle.
Jędrek
Pomysl wstepu dla ludzi, ktorzy maja malo postow jest zly.
Fakt, ze to zabezpieczy na moment, ale taki koles pojdzie i ponabija posty. Ofkoz jezeli bedzie kretynem to kazdy sie polapie, ze nabija je specjalnie.
Hmm. Madry Polak po szkodzie...
Poprostu lepiej nie robic interesow z nowicjuszami... tak wiem latwo mi mowic i w ogole.
Pozatym zawsze mozna zalatwic to przez servis aukcyjny, ale zaraz wyskoczy nam ten regulamin o ktorym dyskutowaliscie w innym temacie.
Pchli Targ opiera sie za zaufaniu i ZAWSZE, gdy jest ktos nowy trzeba wziac pod uwage, ze moze nas o.j.e.b.a.c.

Imo najlepszym rozwiazaniem jest zezwolenie na podanie linka do aukcji. Jezeli koles chce sprzedac to niech ma konto na allegro... Jezeli masz do kogos zaufanie to robisz to bez serwisow aukcyjnych...
dragu
Moim zdaniem też bezsens z tym zakazem linków do allegro. Można zakazać komuś, kto czerpie z tego widoczne profity - sklepy wysyłkowe, firmy, ale po kiego zabraniać jakiemuś zdzisiowi podania linka do jego ukochanej, platynowej FFX, bo zbiera na FFXXX??
SIKI
ot, najlepszym rozwiązaniem jest robienie interesów z osobami, które są znane na forum.
imo nie byłoby takich przekrętów gdyby nie zakaz umieszczania linków do allegro. Jak ktoś jest nieznajomy na forum to niech daje link do aukcji i swojego konta na allegro. Jak ma zero komentarzy to niech (pipi) !
Goldi69-PL-
Mnie chcial naciac na wymiane PSP na X'a, naszczescie transakcje wymiany robie na zasadzie (masz mniej punktow na allegro wysylasz pierwszy), z typem gadalem z 40min, proponowal zebym wplacil zaliczke, ale bylo to bezsensu bo by i tak to nic nie zmienilo.
Wnioskujac z rozmowy to nie byl jakis glupi malolat, wiec naprawde trzeba uwazac.
MarcineK
Jednak sądze żeby wrociła zasada linki z allegro zawsze będzie można dostać kolesia danei na Policje
Mefisto
QUOTE(SIKI @ 3 08 2005, 09:16)
imo nie byłoby takich przekrętów gdyby nie zakaz umieszczania linków do allegro. Jak ktoś jest nieznajomy na forum to niech daje link do aukcji i swojego konta na allegro. Jak ma zero komentarzy to niech (pipi) !
*

A jeżeli taki chłopaczek ma 12 lat i nie ma konta na allegro a chce wymienić jedyną gierkę którą ma , ponieważ rodziców nie stać by co miesiąc kupować mu inną , to trzeba mu powiedzieć :'' sorki chłopaczku , dorośnij , załóż konto na allegro , to może wtedy się wymienimy gierkami '' . Druga sytuacja jak jakiś gostek nie ma zaufania do aukcji internetowych i przez to nie ma konta na allegro to też na drzewo ?Albo nie ma w domu netu , tylko ma dostęp u kumpla i nie wie co to allegro a chce wymienić gierkę , to z góry go przekreślasz ? Gezzz , to żaden sposób tylko pewnego rodzaju faszyzm : nie masz konta na allegro to nic nie sprzedasz /zamienisz na pchlim targu . Założenia tego działu są trochę inne i jak napisał Ryo w dużej mierze polega na zaufaniu . Najprostszym sposobem to zapytać moderatora działu o użytkownika jak masz jakieś wątpliwości , a jak on nie będzie mógł nam pomóc w określeniu wiarygodności gostka - po prostu olać '' okazję''.Rotfliczek też mnie nadział , ale na szczęście odzyskałem gierkę - poniosłem tylko koszta przesyłki . Ale powiem szczerze , że nawet jakbym się przejechał , dalej bym prowadzil jakieś wymiany na pchlim targu . Wychodzę z założenia , że nie każdy może być taką szmatą jak rotfliczek ale na pewno już jestem ostrożniejszy .
SIKI
Dobra stary chodziło mi o większe "tranzakcje", a nie pokroju 10-20 zł huh.gif
Kupiłbyś od takiego nieznajomego xbox'a np?
Gemi
Jedyna rozsadna forma zabezpieczenia sie jest prosba zeby kolo podal swoje namiary (adres i nazwisko) wiecej nie trzeba.. i wtedy dzwonisz na informacje pytasz sie o numer telefonu do pana z ulicy takiej i takiej o nazwisku takim i takim.. pozniej umawiasz sie z kolesiem ze zadzwonisz do niego.. jesli odbierze i okaze sie ze to on, to na jakies 90% nie jest to oszust.. bo zaden oszust by ci nie podal takich namiarow..

Proponuje sprawdzac tak swoich kontrachentow, a jesli juz ktos zostanie oszukany to podawac adres na ktory wyslaliscie kaske/gry i numer konta ... PUBLICZNIE W TYM TEMACIE!..

Po co tamte dane ? - ano po to ze jak juz bedzie na tyle glupi zeby was oszukac to macie w tym momencie mnustwo danych... Przez telefon jestescie w stanie okreslic ile ma mniej wiecej lat. Majac juz adres i numer telefonu z ktorego on prowadzil rozmowe z wami jestescie w stanie po nitce dojsc do klebka.. jesli nawet byl u kolegi czy gdzies inedziej ;>
No i co najwazniejsze oszust napewno nie bedzioe tak ochoczo podawal swoich danych osobowych - zaraz zacznie cos krecic.. ze nie ma telefonu stacjonarnego itp... zebyscie zadzwonili na komorke itp. bzdety... wtedy poprostu olejcie tego kolesia jak najszybciej.

EDIT: najlepiej nagrywac taka rozmowe jesli sie tylko ma mozliwosc.

Proponuje Zebrac wszystkie formy sprawdzania swoich kontrahentow w punkty i wkleic to do 1 postu.. a pod tymi punktami wklejac wszystkie dane jekie sie ma o zlodzieju..
Mefisto
QUOTE(SIKI @ 3 08 2005, 13:22)
Dobra stary chodziło mi o większe "tranzakcje", a nie pokroju 10-20 zł huh.gif
Kupiłbyś od takiego nieznajomego xbox'a np?
*

QUOTE(Mefisto @ 3 08 2005, 10:44)

Najprostszym sposobem to zapytać moderatora działu o użytkownika jak masz jakieś wątpliwości , a jak on nie będzie mógł nam pomóc w określeniu wiarygodności gostka - po prostu olać '' okazję''.
*

+ to co napisał poprzednik .

Jakby wszystkie infa się zgazały to bym kupił - przesyłka za pobraniem plus , jak powiedział Ryo , komisyjnie otworzyć paczkę na poczcie . A jak powiesz że nie sprawdzę sprzętu i może wysłał mi szmelc to zapytam Ciebie w ten sposób : A sprawdzisz konsolę na miejscu jak zakupisz ją na allegro ? wink.gif
na allegro trzeba byc pozatym pelnoletnim
Fenix
QUOTE(..::XMANiAK::.. @ 2 08 2005, 23:17)
niewiem czy na forum da sie dawac bany na zakresy ip [do przypadku zlodzieji siedzacych na NEO+]

a moze teraz dac by osoba rejestrujaca musi dostac "zezwolenie" [aktywacje] az zatwierdzi ja mod/admin

innym pomyslem jest zeby pchli targ byl od dostepny XX postow [pierw musi zasluzyc na dostep] co ulatwi tranzakcje np. koles sprzedaje cos ciekawe i tanio ale ma 0 postow wiec raczej nie oplaca sie bo zbyt duze ryzyko

*

mozna dac zakres ale wtedy wybanuje sie cala neostrade tj. prawie wszystkich userow forum smile.gif

autoryzacja nowozalogowanych jest wlaczona. akceptuje, badz nie rozne nowe osoby. Z tym, ze przy srednio 30-50 osobach dziennie (a tyle sie rejestruje !) wylowienie oszusta jest malopradopodobne.

Rada: wchodzcie w transakcje tylko ze sprawdzonymi osobami badz kupujcie w sprawdzonych sklepach.
Mithos
QUOTE(Gemi @ 3 08 2005, 14:42)
Jedyna rozsadna forma zabezpieczenia sie jest prosba zeby kolo podal swoje namiary (adres i nazwisko) wiecej nie trzeba.. i wtedy dzwonisz na informacje pytasz sie o numer telefonu do pana z ulicy takiej i takiej o nazwisku takim i takim.. pozniej umawiasz sie z kolesiem ze zadzwonisz do niego.. jesli odbierze i okaze sie ze to on, to na jakies 90% nie jest to oszust.. bo zaden oszust by ci nie podal takich namiarow..

Informacja nie podaje danych abonentow prywatnych. Poza tym to przed niczym nie chroni. Bo ja np telefonu stacjonarnego nie posiadam.
Goldi69-PL-
Mam pytanie, co sie robi zeby takiego typa scignac jak cie wycyckal, to ze musze isc na komende to wiem ale co im tam zaniesc jako dowody? Jakas rozmowe z gg wydrukowana, potwierdzenie przelew itp? Jak ktos juz sie bawil w sciganie takiego typa niech opisze jak to przebiegalo i czy cos dalo.
Mithos
Dane, wydruk rozmow z GG, wydruk maili, potwierdzenie przelewu/przekazu itp.

Jezeli masz prawdziwe dane kolesia to pozew cywilny na jego dane. Tylko, ze wczesniej trzeba go wezwac do zwrotu dlugu listem poleconym, najlepiej z potwierdzeniem nadania (ma to znaczenie przy kosztach procesu). Mozesz sobie do tego ustanowic adwokata lub radce prawnego czy tez innego pelnomocnika. W procesie cywilnym i tak strona przegrana ponosi koszta zwiazane z uczestnictwem w procesie strony wygrywajacej. Tyle, ze na pewien czas bedziesz musial wylozyc wlasna kase.
W zaleznosci kto to jest to moze byc roznie ze sciagnieciem kasy, ale przeciez musi miec rodzicow/prace/jakis majatek wiec to juz glowa komornika.
Verb
Tez uwazam ze zakaz linkowania do Allegro to blad.
Aem
Powinno to zostać moim zdaniem odblokowane , linkowanie do Allegro to w zasadzie jedyna normalna forma sprawdzenia czy ktoś cie nie oszuka czy nie...
Mithos
Nie zawsze jest to skuteczne. Choc przynajmniej mozna odzyskac wtedy kase z ubezpieczenia kupujacych.
SIKI
Ale to ubezpieczenie to zaledwie 300zł.
A przy kupnie konsoli za 1000zł to tylko 30% confused.gif
Aem
Jednak zawsze cos sie zwraca , a tutaj gdy cie oszukają tracisz wszystko...
Linki do Allegro itp. powinny byc dozwolone moim zdaniem , ale tylko dla potwierdzenie wiarygodnosci sprzedawcy...
MichAelis
ja (pipi)e to juz bylo tyle razy wałkowane... a potwierdzic wiarygodnosci sprzedawcy na PW to sie nie da??
SIKI
jak jesteś zainteresowany, a tranzakcja jest na dużą kwotę (konsola np) to wiadomo, że gadasz z kolesiem przez tellefon/gg i wtedy pytasz o nicka na allegro
Mithos
Na duze kwoty nie robi sie interesow jak sie nie ma pewnosci kim jest druga strona umowy. To jest najlatwiejsza metoda zeby sie nie naciac.
guzikxxxpl
UWAGA OSZUST !!!! Chlopaki uważajcie na (pipi)ana gnide z miejscowości 62-600 KOŁO z ul.Dworcowej .To naprawde oryginalna parówa i do tego bardzo sprytna . Jak nakdalej od tej szmaty .
Wolny
Podaj nick chłopcze.
Gacek44
Uwaga wielki osust:

Poczta Polska

Wysłałem paczke za pobraniem, po niecałych 2 tygodniach osoba do której wysłałem paczke dzwoni do mnie i mówi mi że pare dni po tym jak zapłacił za przesyłke listonosz przyniósł mu jego pieniądze smile.gif Jeszcze nie byłem się skarżyć bo nawet nie wiem czy to coś da. Ale na szczęście typ któremu wysłałem tą paczke był uczciwy i wpłacił mi je ja konto smile.gif

Poczta oszukuje uważajcie na nią.

Nawet prenumeraty nie przynoszą na czas (a 2 razy wogóle nie donieśli)
MichAelis
co Ty gadasz wogole? huh.gif
nie widze zadnego logicznego postepowania, chyba ukradliby kase a nie oddali wplacajacemu :|
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.