Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Uwaga oszuści ! - nie rób z nimi interesów
Forum PSX Extreme > Platforma > Pchli targ
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Gacek44
W ten sposób nie miałem ani kasy ani przedmiotu.
Mnie oszukali i dlatego pisze biggrin.gif
Pawel1992
Dlatego zawsze proboje kupować za pobraniem. (sprzedawac oczywiscie przy wplacie na konto by bylo szybko hyh.gif). Teraz np kupuje x-boxa od jednego z forumowiczów jednak za pobraniem smile.gif. Osobiście wole nie dokonywać transakcji bez pewności. Jeśli ktoś nie ma konta na allegro to jedynie może mi wysłać za pobraniem. Puki co na allegro mam 30 pkt :>.
Mithos
Wysylka za pobraniem nic nie daje, bo jak znajdziesz cegle w srodku to Ty masz problem i mozesz sie dochodzic w sadzie tak samo jak przy wplacie na konto. Co to wiec zmienia ? Pobranie to tylko pozorne bezpieczenstwo, ktore w praktyce nic nie daje.

A mnie sie np zdarzalo wyslac za pobraniem i czekac na kase (pomimo, iz adresat odebral od razu!) prawie dwie miesiace (dopiero po 14 dniach moglem zglosic reklamacje, ktorej rozpatrzenie trwalo 30 dni). Wynikalo to z tego, iz poczta zagubila numer konta (nie wiem jak to mozliwe, skoro byl napisany nawet na kopercie). Od tego czasu unikam pobrania jak tylko moge. Bo dla sprzedawcy to jest bardzo niewygodne, a dla kupujacego nie stanowi zadnego bezpieczenstwa.
Mithos
W sprawie wakacyjnego oszusta wiadomo tyle, iz policja przesluchuje rozne osoby, a wiec cos sie dzieje. Wniosek jest taki, ze trzeba wszystkie oszustwa, nawet na najmniejsze kwoty zglaszac, zeby byla presja.

Niebawem moze napisze jakis tutorial na temat tego co nalezy robic jak sie juz zostanie oszukanym oraz jak zminimalizowac szanse na zostanie ofiara oszusta. Ewentualnie moge tez opisac inne procedry.

Chyba, ze nikogo to nie interesuje to sobie daruje happy.gif
SIKI
ależ interesuje i to bardzo
MaciejPŃ
myślę, że to się przyda wszystkim:)smile.gif
Mithos
W ostatnim czasie, wobec rozpowszechnienia sie na masowa skale handlu internetowego pojawila sie takze szeroka otwarta brama do wszelkie rodzaju oszustw i naduzyc. Ponizszy tekst, mam nadzieje, pomoze wszystkim tym, ktorzy juz zostali oszukani lub tez pomoze uniknac ewentualnego oszustwa. Dotyczy on handlu przez internet w ogolnosci, nie ogranicza sie zakresem tylko do tego forum. Waro jednak zaznaczyc, iz calkowicie przed oszustwem uchronic sie nie da, w mysl zasady "nie robi zle tylko ten, kto nic nie robi", mozna jednak robic wszystko aby to oszustwo zniminimalizowac.

Zwykle jako kupujacy mamy mozliwosc zaplaty przy odbiorze lub tez wplacenia pieniedzy na konto/adres sprzedawcy. Czasem jednak zdarzy sie, zwlaszcza jezeli mamy duzo komentarzy/referencji, ze kupujacy wysle do nas towar wczesniej niz otrzyma pieniadze. Jest to dla nas najwygodniejsze, ale malo kto sie na to zgadza (bojac sie oczywiscie oszustwa), tym niemniej zapytac o taka forme zawsze warto. Oczywiscie nie mniej wygodny jest odbior osobisty ale to jest z racji odleglosci bardzo czesto niemozliwe.

Pierwsza zasada jest nie handlowanie z podejrzanie wygladajacymi sprzedawcami. Jesli ktos ma zero komentarzy i domaga sie wplaty na konto powinno to byc to dla na spierwsze ostrzezenie.

Coz mozna jednak zrobic gdy juz wplacimy pieniadze na konto, a paczki nie ma ? Przede wszystkim nalezy probowac skontaktowac sie z kupujacycm. Jezeli jednak przez tydzien nie odpisze on na zadnego maila, nie odbiera telefonu to mozna z duza doza prawdopodobienstwa przypuszczac, iz zostalismy oszukani.
Pierwszym miejscem w jakie powinnismy sie skierowac jest policja lub prokuratura. Nie ma znaczenie gdzie sie wybierzemy, gdyz nawet jesli zglosimy sprawe w prokuraturze to zostanie ona przeslana nastepnie na policje.
Idac zglaszac przestpestwo powinnismy przygotowac wszystko co pomoze organom sciagnia. Warto zrobic to od razu, jako ze sprawa moze czasem ciagnac sie bardzo dlugo, a komputery to sprzety zawodne i latwo utracic te dane. Przede wszystkim powinnismy :
- skopiowac numery oraz rozmowy np z GG,
- skopiowac i wydrukowac korespondencje mailowa,
- skopiowac dowod wplaty,
- postarac sie zebrac wszelkie mozliwe informacje jak np adres oszusta, numery IP i inne.
Warto tez spisac na kartce to co sie wydarzylo w odpowiedniej kolejnosci, pomoze to nam przy zglaszaniu przsestepstwa na policji. Zglaszajac sprawe do prokuratury czynimy to w formie pisemnej w biurze podawczym, wiec tak czy inaczej musimy to wszystko spisac.
Gdy juz to zrobimu pozostaje nam tylko czekac.
Jezeli zakup byl dokonany przez Allegro to mozemy po spelnieniu okreslonych warunkow skorzystac z bezplatnego ubezpieczenia kupujacych. Po szczegoly zapraszam do regulaminu Allegro.

Jak jednak odzyskac pieniadze ? Do tego potrzebna jest jednak sprawa cywilna. Aby wystapic z powodztwem potrzebujemy prawdziwych danych adresowych oszusta, gdyz inaczej nie bedzie mozna z powodow formalnych dochodzic swojego roszczenia. Duzym minusem jest to, iz nawet jesli dane takie posiadamy, to pozew bedzie trzeba zlozyc w miejscu zamieszkania oszusta. Przy drobnych kwotach jest to po prostu nieoplacalne. Czy wiec jednak stoimi na straconej pozycji ? Oczywiscie, ze nie, choc moze sie tak wydawac. Poniewaz zlozlismy doniesienie o popelnieniu przestepstwa to mozemy oczekiwac, iz dojdzie do sprawy karnej. Podczas sprawy karnej mozemy wytoczyc tzw. powodztwo adhezyjne, w ktorym bedziemy sie domagac od oszusta kwoty na ktora zostalismy oszukani. Postepowanie karne nie toczy sie tak jak cywilne w miejscu zamieszkania oszusta(pozwanego) tylko tam gdzie zostalo zgloszone przestepstwo. A wiec to nie my jezdzimy do oszusta, a on do nas. Fajnie ? smile.gif

Kolejna forma finalizacji zakupu jest wysylka za pobraniem. Wbrew pozorom, nie jest to nawet minimalnie bezpieczniejszy sposob. Poczta Polska odpowiada tylko za dostarczenie przesylki, a nie za to jest w srodku. W dodatku przesylke mozna otworzyc, tylko wtedy gdy za nia zaplacimy. Nie istnieje cos takiego jak komisyjne otwieranie przesylki. Taka opcja istnieje tylko przy paczkacha zniszczonych. Tak, wiec mozemy w srodku znalzec cegle lub ziemniaki. W dodatku jesli paczke taka otworzymy w domu to nie jestesmy w stanie udowodnic co w niej bylo w momencie nadania. Dlatego warto otwierac taka paczke przy kims obcym (listonosz, sasiad) aby miec swiadka. Coz wiec zrobic, jesli w srodku znajdziemy cegle ? Sytuacja jest taka sama jak przy zakupie przy wplacie na konto. Nalezy zglosic to na policje i dochodzic roszczen na drodze cywilnej. Co gorsza jesli zakupu dokonalismy przez Allegro to przy platnosci za pobraniem nie obejmuje nas ubezpieczenie. Dlatego tez, nie warto kupowac za pobraniem gdyz:
- naraza nas to wieksze koszta,
- nie zwieksza to naszego bezpieczenstwa,
- powoduje tylko dodatkowe komplikacje.

Kolejna forma finalizacji zakupu jest odbior osobisty. Tutaj trzeba tylko uwazac, aby nie dostac w leb gdy sie do kogos idzie z gotowka smile.gif Bezpiecznie jest kupowac gdzies na miescie, ale to dotyczy sie tylko malych zakupow np gier. Kupujac konsole, bedziemy musieli sie do kogos pofatygowac. Warto, wiec wziasc kogos ze soba i poinformowac kogos gdzie idziemy. Moze sie to wydac smieszne, ale w obecnych czasach lepiej nie ryzykowac.

To tyle tak na szybko. Jak wymysle cos jeszcze to dopisze, a na pewno jest tu sporo rzeczy do uzupelnienia, ale to sie zrobi z czasem. Narazie sa to takie luzne zasady postepowania, poparte duza praktyka kupujacego i sprzedawcy, wzbogacone o wiedze prawnicza wyniesiana ze studiow. Pozdrawiam czytajacych wink.gif
Marlon
WWW.MENAGO.COM.PL - excl.gif NIC TAM NIE KUPUJCIE, CI OSZUSCI SPRZEDAJĄ PRZEFOLIOWANE, STARE GRY JAKO NOWE excl.gif

Dzisiaj dostałem paczkę z oryginałem w folii, jedna z dwóch płyt jest pęknięta przy otworze na trzpień konsoli, a także cała porysowana. Transakcja dokonana przez allegro (sporo stuffu sprzedają), pewnie skończy się na zgłaszaniu oszustwa na policji, coby dostać zwrot kasy.

Nie wiem gdzie walnąć takie ostrzeżenie przed tym sklepem, więc wrzucam tu...
Jędrek
Jak Menago bylo sponsorem turnieju w Halo przez Net'a to nie odwalili zadnej kupy. Wiec pewnie to taki swiateczny wybryk biggrin.gif
krilluch
Chodzę czasami do Menago i jakoś towar mają w porządku (sklep mieści się w Szczecinie a mam blisko tam). Ktoś się bulwersował na pocztę kilka postów powyżej. Miałem taką samą sytuację ostatnio. Odebrałem towar i na drugi dzień moje pieniądze do mnie trafiły, które uiściłem dnia poprzedniego. Wina leżała po stronie osoby, która wysyłała towar, bo źle wypełniła blankecik (tam gdzie jest adresat, wpisuje się odbiorcę pieniędzy, czyli samego siebie). Powiedziałem listonoszowi, że to pomyłka, zmienił dane i pieniądze trafiły do odbiorcy. Wina więc leży po Twojej stronie kolego, bo jestem pewny, że nieprawidłowo wypełniłeś przekaz.
aux
Z tym Menago to dziwna sprawa. Interesuje mnie ten sklep bo na Allegro mają masę ciekawych gierek w atrakcyjnych cenach, piszą że to nówki, folia, full anglik. Komentarzy mają dużo, prawie wszystkie pozytywne więc niby wszystko jest OK. Ale mają takiego negatywa w którym gość napisał to o czym napisał poniżej kolega Marlon, to znaczy że otrzymał używaną grę która była zafoliowana. Wydaje mi się że większość gier wysyłają w porządku, ale czasem wkręcą wała, co oczywiście źle o nich świadczy. Myślałem żeby kupić u nich RE na Gacka ale jakoś poważnie się nad tym zastanawiam.
Juchy
Zawsze mzoesz poprosic kogos z tutejszych czyli ze szczecina zeby Ci kupili i sprawdzili przy nim na miejscu w sklepie czy to aby nie wałek, proste i skuteczne smile.gif
Czappi
Kupowałem tam niedawno SH3. Wszystko nówka, elegancko w oryginalnej folii.
Lupin
Wystrzegajcie się allegrowiczki Tifonka.Sprzedaje używane Swapy jako nowe.Zamówiłem u niej Swap Magic jako towar fabrycznie nowy, a dostałem porysowane płyty w nieorginalnym opakowaniu.Nawet nie chciała słyszeć o wymianie.
crash555
ja w menago kupiłem medal of honor : frontline zafoliowana nuwka tylko że brakowało tego świstka z kodem żeby wymienić na punkty w klubie niny. Podobno dystrybutor lucas toys je wyjmuje tą sprawe też można by zbadać .
krilluch
Ale to prawda. Lukas Toys "wyjmuje" zdrapki VIPowskie i dlatego gry kupione np. w Ultimie nie posiadaja tych zdrapek.
crash555
jak lukas toys bendzie dystrybutorem revolution to ja p******e
Przemski
użytkownik Esgram z allegro.pl
odradzam zakup szczególnie poza aukcją
Przemski
Ja z koleji w MENAGO kupiłem dwie konsole i wszystko było więcej niz wporządku. Dobry kontakt, towar bezpiecznie zapakowany zgodnie z moim życzeniem, szybka realizacja.
Cerb
Wklejam posta jeszcze raz, poniewaz wyslanie wczesniejszego zbieglo sie padem servera forum.

Osoba - .............. - z tego forum

Bardzo niesolidny, wlasciwie od poczatku transakcji cos bylo nie tak. Kupilem od niego PSP, zamiast obiecanych dodatkow dostalem wybrakowany podstawowy zestaw Value Pack (brak >sluchawek, gwarancji, instrukcji obslugi, dema, smyczy, z dodatkow mial byc jeszcze pokrowiec logitecha). Kase wplacilem na konto po pol godzinie od dogadania sie z nim w sprawie zakupu, konsole dostalem chyba po tygodniu lub dluzej. Pozniej czekalem miesiac na obiecana reszte, tlumaczenia w stylu ze sluchawek nie ma ale wysle lepsze, albo ze juz wyslal paczke byly u niego norma. Kolejne tlumaczenie ze paczke mial wsylac, ojciec pozniej kumpel. W koncu ostateczna rozmowa w ktorej powiedzial ze reszte dodatkow moze odkupic od kumpla za browara i mi wysle - zupelnie jakby nie pamietal wczesniejszych rozmow i zapewnien ze ma wszystko do konsoli. Minely dwa tygodnie i zero odzewu, chociaz mialem czekac tylko tydzien.

podsumowanie : ogolnie to ch.uj mu w dupe i ma szczescie ze mieszka tak daleko, bo kasa ktora stracilem nie jest warta tego zebym sie musial fatygowac, ale za sam fakt wałka powinien dostac takie w(pipi) ze ...dopiszcie sobie sami.

ps. do adminow z dzialu "Pchli Targ", dobrze by bylo zeby nie usuwac tematow w ktorych zakonczona zostala transakcja, wystarczy je tylko zamknac i poczekac az zainteresowany napisze ze wszystko poszlo ok i temat mozna wykasowac. W moim przypadku by sie to przydalo.
MichAelis
Cerb nie ma juz tego tematu? o ile wiem to mozna go odzyskac, powiedz kiedy on zostal skasowany?
Cerb
QUOTE(MichAelis @ 8 03 2006, 22:36) *
Cerb nie ma juz tego tematu? o ile wiem to mozna go odzyskac, powiedz kiedy on zostal skasowany?

Okazalo sie ze przetrwaly moje prywatne wiadomosci i troche danych znalazlem.
To bylo okolo 25 stycznia, w sumie to i tak niewazne, ja tylko ostrzegam przed tym gosciem. Chociaz widzialem ze kilka osob dobilo z nim targu bez problemu.
MichAelis
Bany bym za takie chu,jstwo dawal confused.gif
hustler
lepiej specjalna range
Danilo1972
Brałem od tego gościa dwa filmy i wszystko grało.
Widać jednak transakcja transakcji nierówna.
hustler
QUOTE(Danilo1972 @ 9 03 2006, 15:46) *

Brałem od tego gościa dwa filmy i wszystko grało.
Widać jednak transakcja transakcji nierówna.

Zawsze moglo byc gorzej, mogles dostac sluchawki i dodatki - bez psp %-)
BigG
Nieźle mi spieprzyłeś opinię...
Wklejam posta odpowiadającego na ten sam zarzut, bo nie mam zamiaru nikogo więcej błagać o dobrą opinię o sobie:

Szkoda, że Cerb nie powiedział całej prawdy... Nieźle namieszał z tą wysyłką, a ja mam dowody nadania obu paczek - zestaw nie zmieścił się w jednej. Paczka z wyposażeniem dodatkowym (nieubezpieczona) zaginęła, a na poczcie jest złożona reklamacja, za co dostanę pewnie jakieś grosze. Teraz najlepsze:
NA SWÓJ KOSZT (I ZA POŚREDNICTWEM OJCA, CZEGO NIE ZROZUMIAŁ CERB) ZAŁATWIŁEM NOWE WYPOSAŻENIE, ŁĄCZNIE Z DUPLIKATEM GWARANCJI, CO CERB POWINIEN JUŻ DOSTAĆ.

Ciekawe Cerb, czy po otrzymaniu drugiej paczki przyznasz się do błędu. Jeżeli dobrze pamiętam, to Tobie zawiesili konto na Allegro, a moje z 180pkt ma się dobrze.
Cerb
Az chcialo by sie zacytowac slowa pewnej rymowanki :

"Chodz opowiem ci bajeczke
Bajka bedzie dluga"[...]

Twoja wersja tej bajeczki trwa juz bez mala 3 miesiace, wyspalem sie przy niej jak niedzwiedz zapadajacy na sen zimowy icon_twisted.gif .

Owszem w pierwsza paczke pokrowiec Logitecha (taki przewiszany przez ramie) nie zmiescil by sie do pudelka z PSP wiec miales go wyslac druga paczka. Wiec czekam, minal miesiac, minal drugi a teraz leci juz trzeci, ciekawe ile czasu ty sam bys czekal. W dodatku twoje pokretne tlumaczenia ktore wypisalem w pierwszym moim poscie swiadcza o tym ze cos tam jednak jest nie tak. Owszem pisales na GG ze skompletujesz nowy zestaw ALE : twoje wczesniejsze zapewnienia ze masz wszystko na chacie, zmienily sie w tekst "reszte dodatkow moze odkupic od kumpla za browara". Dla mnie to wyglada ze po prostu za te kilka dodatkowych rzeczy z Value Packa dostales od kumpla jakas kase a mnie starales sie zbyc tlumaczeniami. Reszta bez zmian.

Jak zalatwisz sprawe pozytywnie to do mojego pierwszego posta dodam komentarz czerwonym kolorkiem ze wszystko naprawiles, ale tresci posta nie zmienie.
BigG
QUOTE(Cerb @ 14 03 2006, 00:53) *

Owszem pisales na GG ze skompletujesz nowy zestaw ALE : twoje wczesniejsze zapewnienia ze masz wszystko na chacie, zmienily sie w tekst "reszte dodatkow moze odkupic od kumpla za browara". Dla mnie to wyglada ze po prostu za te kilka dodatkowych rzeczy z Value Packa dostales od kumpla jakas kase a mnie starales sie zbyc tlumaczeniami.

A rozumiesz proste słowa "paczka zaginęła, a poczta przyjęła reklamację", a akcesoria z VP były właśnie z niej?? Miałem do kuurwy nędzy kupić nowy Value Pack za te twoje 600zł?? Jasno wytłumaczyłem, skąd wezmę akcesoria, które nie z mojej winy zginęły (za moje pieniądze, każdy inny sprzedawca by ci kazał się wypchać, bo to nie on gubi paczki), a ty to przekrecasz i robisz niestworzone historie.

QUOTE(Cerb @ 14 03 2006, 00:53) *

Jak zalatwisz sprawe pozytywnie to do mojego pierwszego posta dodam komentarz czerwonym kolorkiem ze wszystko naprawiles, ale tresci posta nie zmienie.

Sprawa już jest dawno załatwiona (może skrzynkę sobie kup, albo do miasta się wyprowadź, jak nie dostałeś kolejnej paczki??), a ja mam w (pipi)e twoje zarzuty, bo za (pipi)ą pocztę nie odpowiadam.
Cerb
QUOTE(BigG @ 14 03 2006, 15:50) *
nowy Value Pack za te twoje 600zł

650 zl + 25 zl za ubezpieczona paczke, jak bys byl troche bardziej rozgarniety to spakowal bys to w karton od swoich sofixow, oblozyl jakims brukowcem, zakleil tasma lub zawiazal sznurkiem i wyslal wszystko w jednej paczce, bo jakos nie wierze w to ze chcialbys placic dwa razy za wysylke.

Sprawa już jest dawno załatwiona (może skrzynkę sobie kup, albo do miasta się wyprowadź, jak nie dostałeś kolejnej paczki??), a ja mam w (pipi)e twoje zarzuty, bo za (pipi)ą pocztę nie odpowiadam.

Zalatwiona nie jest bo paczki nie dostalem, a twoje teksty ze juz dawno ja wyslales czytalem juz z piec razy, cytuje :

"wszystkie zalegle paczki juz wyslalem, na dniach powinienes miec"
"nie doszlo bo wyslal ojeciec, na czwartek powinna byc"
"dalem do wyslania kumplowi, nie ma powodu zeby mu nie ufac"

W takiej wlasnie kolejnosci, to sie odbywalo, oczywiscie kazda odpowiedz to dwa tygodnie czekania. Skoro wyslales paczke to powinno isc przez "Pocztex" a z gosciami ktorzy jezdza w tej firmie mam uklad ze zawsze mnie znajda, zawsze dostaja na browara i jeszcze tak nie bylo zebym musial isc na poczte po odbior, nawet PSP przywiezli mi prosto do pracy. A co do listonosza to tak sie sklada ze to moja rodzina i tylko raz zrobil mi numer ze plyty zostawil u starej a nie u mnie w chacie (_Diabeu_ powinien to pamietac).

Nie mam -nascie ani nawet -dziescia lat zeby chcialo mi sie je.bac w to co sugerujesz, co by mi przyszlo ze zgnojenia ci nicka na forum, przeciez ja wiem ze ty tego nie oddasz a konto mozesz zalozyc sobie drugie.

Przyjmij do wiadomosci ze jestes zwyklym ZLODZIEJEM.

Leje na to czy ty mi to wyslesz czy nie, wiec nie placz wiecej ze poczta cie okradla, bo po to placilem ci kase na przesylke ubezpieczona zebys taka wyslal, pretensje mniej do siebie.
Mithos

Tym bardziej nie jest to jego sprawa, ze poczta cos zle dostarczyla. To Ty masz umowe z poczta o dostarczenie przesylki i to Ty masz roszczenie do poczty o zwrot odszkodowania. On zadnej umowy z poczta nie zawieral. Tak, wiec powinienes oddac mu pieniadze albo inaczej to rozwiazac i dopiero pozniej dochodzic sie z poczta o swoje racje.
sterna
Cerb czy to ten koles od którego najbierw ja mialem wziac to psp za xa?
Bo jesli tak to sorry ale nie wydalo Ci sie podejzane że koleć w ciagu jednego dnia zszedł tyle z ceny?
SIKI
zamiast pier.dolic się pocztą nie lepiej było dopłacic 20zł i wysłac to DHL-em paczką ubezpieczoną?
ja jak wysyłałem psp to wiedziałem gdzie moja przesyłka jest i o której została odebrana itp.
Cerb
QUOTE(sterna @ 19 03 2006, 09:44) *

Cerb czy to ten koles od którego najbierw ja mialem wziac to psp za xa?
Bo jesli tak to sorry ale nie wydalo Ci sie podejzane że koleć w ciagu jednego dnia zszedł tyle z ceny?

Tak to wlasnie ten koles. Cene pewnie dlatego opuscil bo zarobil na dodatkach (sluchawki, pasek, pokrowiec itp). No jakos nie nabralem podejrzen, jak by byl uczciwy to napisal by ze sprzedaje prawie gola konsole i dlatego spuszcza z ceny.
Juchy
Tak opowiada o zagineciach paczek na poczcie jakby to byla codziennosc a tyle towaru wysylam i dostaje i NIGDY (odpukac) NIGDy nic nie zaginelo (spoznic sie spoznilo np. 3-4 dni)

podstawowe pytania, przyslal Ci skan nadania tej zaginionej paczki?
jesli dostal zwrot kasy za zagineicie paczki to chyba oddaja cos 60-100zl wiec powinien Ci zwrocic w koncu to Twoje rzeczy znajdowaly sie w paczce za ktore juz zaplaciles, wiec to Twoja kasa...

Ale jedno jest zastanawiajace po co robil 2 paczki, to jest nielogiczne i odrazu widac ze sciema na maxa...

poza tym watpie by Cerb zapszatal sobie glowe zeby kogokolwiek oskarzac jak wszystko by bylo w porzadku ale liczy sie sam fakt a nie nawet kwota, nawet jakby to byla przyslowiowa zlotowka to takie zachowanie trzeba pietnowac...

BigG: opowiastki jakie to masz swietne wyniki na allegro to mzoesz opowiadac dziecia ktore sa wpatrzone w te bzdurne na pokaz komenatrze, sztucnie wymuszone komentarze niejak sie maja do handlu na slowo bez ogrnaiczen

dla mnie najbardziej wiarygodne sa transakcje na slowo czyli takie gdzie nie jestes sztucznie ograniczany wlasnei przez jakies rankingi punkty karne itd. tu wychodzi najbardziej uczciwosc....
Mithos
Juchy : gina paczki, oj gina. Mnie zaginely 2 przez cala moja kariere Super Sprzadwcy na Allegro, ale np. kolega co handluje okazjonalnie stracil 2 paczki chyba na 5 wyslanych. Nie tak dawno temu byla afera z ludzmi co zatrudniali sie tylko po to, zeby krasc paczki. Pisaly o tym najwieksze gazety.
Cerb
Tak jak pisalem, odpuscilem juz sobie tego goscia, reszte rzeczy z value packa kupie na forum lub allegro. Skanu nie podeslal, bo go pewnie nie ma.

Nicka znacie (BigG), miejsce zamieszkania (Gołdap) tez wiec teraz wystarczy tylko uwazac z kim robi sie interes.
Juchy
Mithos:
ja nie mowie ze nie gina, ale to nie jest codziennosc

ale zerknij na przebieg wydarzen:
wysyla kolo PSP twierdzi ze dodatki sie nei zmiescily wysle druga paczka
PSP dochodzi a to co niby sie nie zmiescilo nie, jakims zbiegiem okolicznosci zaginelo smile.gif
dla mnie nie zostalo nigdy wyslane bo tego nie mial i tyle

tak w TV byl program jak to okradaja paki smile.gif
ale z tego co wiem to najczesciej gina telefony
cale szczescie pocztowcy nie wiedza chyba co to Xbox i jakos dochodzi wszystko bez problemu smile.gif
Ryo-San
QUOTE(Cerb @ 19 03 2006, 12:40) *

Skanu nie podeslal, bo go pewnie nie ma.

lol przeciez skan powinien pojawic sie na twoim mailu w momencie gdy juz cos zaczynalo isc nie tak(paczka zaczynala sie spozniac) do tego BigG jak paczke naprawde wyslales to nie sadzisz ze najlepszym tego dowodem byloby podanie Cerbowi adresu oddzialu poczty z ktorego nadales paczke - przedzownilby zapytal i sprawdzil czy faktycznie paczka zostala wyslana..jezeli nie mialbys nic na sumieniu to skan nadania i adres oddzialu poczty powieniens wyslac juz w kilka dni po stwierdzeniu zaginiecia towaru..przeciez to wszystko da sie sprawdzic a co za tym idzie skoro tak jak mowisz jestes niewinny to przeciez uniknalbys tego calego zamieszania
SIKI
od kiedy psp, które wysłał mi popiel pocztą polską przez przypadek trafiło w ręce innej osoby (listonoszka się pomyliła O_O) wyznaje twardą zasadę, że przedmioty od 200zł wzwyż wysyłam/odbieram tylko kurierem.
Co ciekawe paczka z psp była ubezpieczona na 1200zł, a listonoszka dała ją komuś innemu. Fart, ze osoba okazała się uczciwa i zwróciła paczke.
Albert Wesker
niektorzy pocztowcy wiedza co to xbox ;]

wystarczylo podac numer paczki i juz wszystko bylo by jasne, przy skladaniu reklamacji dostaje sie pokwitowanie, je tez mozna bylo przeslac, jezeli sie juz nie ma skanera to mozna zrobic ksero i wyslac priorytetem... jako pracownik poczty apeluje o nie korzystanie z niej jak sie ma cos cennego do wyslania ;]

inna sprawa ze ludzie czasem az sie sami "prosza" o kradziez, koles wysylal u mnie iPODa, wklada nowego, zapakowanego ipoda do koperty babelkowej i daje mi to, ja go pytam : chce pan to wyslac ZWYKLYM listem? a on : nie, priorytetem... wytlumaczylem mu o co chodzi z przesylkami i koles wyslal to paczka wartosciowa... moglem miec ipoda ale moja uczciwosc nie jest tego warta
clf

Uwaga wielki osust:

Poczta Polska

Wysłałem paczke za pobraniem, po niecałych 2 tygodniach osoba do której wysłałem paczke dzwoni do mnie i mówi mi że pare dni po tym jak zapłacił za przesyłke listonosz przyniósł mu jego pieniądze smile.gif Jeszcze nie byłem się skarżyć bo nawet nie wiem czy to coś da. Ale na szczęście typ któremu wysłałem tą paczke był uczciwy i wpłacił mi je ja konto smile.gif

Poczta oszukuje uważajcie na nią.

Możliwe że druk przekazu był źle wypełniony przy nadawaniu pobrania. Przy nadaniu nie zauważyli, a poczta odbiorcy nie zwróciła uwagi. Przy nie kumatych listonoszach i paniach z okienka to bardzo łatwy "przekręt bez premedytacji". Uważnie wypełniać druki !!!!!!!!! smile.gif
Jogurt
No ja nie wiem skąd się biorą tacy jak BigG.

Ostatnio miałem przygodę z pocztą. Sprzedałem grę Spartan tu na forum, wysłalem paczkę za pobraniem+priorytet. Paczka, owszem została odebrana na drugi dzień ale na pieniądze czekałem dwa tygodnie. Dlaczego? Bo mądra Pani z poczty wysłała je spowrotem do osoby, która dostała grę. Z czym ja teraz (pipi) stoję? Nie mam gry, nie mam kasy (bagatela 100zł), a na poczcie mówią mi, że źle zaadresowałem paczkę - oczywiście jest to totalna bzdura, umiem adresowac paczki bo robiłem to tysiące razy. Tyl szczęścia, że forumowicz Ash77 okazał sie bardzo uczciwą osobą i podesłał kasę. Pozdrawiam i gorąco polecam!
Albert Wesker
musiales odwrotnie zaadresowac pobranie, w miejscu nadawcy musisz wpisac osobe odbierajaca przesylke a w miejscu adresata siebie, pani na poczcie nie ma tu nic do rzeczy, inna sprawa ze powinna zwrocic na to uwage, ja takich sytuacji mam dziennie kilka
Mithos
Gadanie... Ja wyslalem paczke za pobraniem i po 10 dniach czekania na kase, dzwonie do odbiorcy, ten mowi ze paczke odebral i zaplacil listonoszowi ponad tydzien wczesniej. No to dzwonie na poczte i mi mowia ze musze czekac 14 dni. Po 4 dniach zlozylem reklamacie. Minelo 14 dni dostalem info, ze wyjasniaja. Nastepne 14 dni i kasa oddali, uzasadniajac to tym, ze nie podalem numeru konta. LOL. Ciekawe jakbym mial wyslac paczke za pobraniem nie podajac numeru konta ?? Po prostu jakis niekompetentny pracownik zgubil i tyle. Poczta to niestety komunistyczna firma, gdzie nikt nie odpowiada za nic.
bartiz
Chyba z dwa razy przypominałem listonoszowi, że "tą" karteczką chyba musi Pan zabrać.
Mithos
Akt oskarzenia zostal przez prokurature przeslany do sadu. Nawet wiadomo jak sie nazywa pan oszust smile.gif
Albert Wesker
no coz, z ciezkim sercem to robie ale chyba musze... pare miesiecy temu (moze ze dwa) kupilem od pana Szymitsu DSa, napisal w ogloszeniu ze stan bdb ale nie ma ladowarki itp, cena umiarkowana wiec pomyslalem ze ladowarke sobie dokupie, niestety DS mimo ze stan techniczny byl bdb to stan wizualny po prostu OPLAKANY: rysy, dziury, bruzdy, po prostu jakby go ktos po asfalcie ciagnal za soba, powiedzialem wiec sprzedawcy ze od stanu opisanego ten DS odbiega bardzo, odsylam go i prosze o zwrot kasy, ale umowilismy sie ze kolega Szymitsu wplaci mi na konto 50 zl w ramach odszkodowania, DS u mnie zostaje i jest git, niestety do tej pory nie dostalem kasy, mimo przypominania sie na gg oraz na forum... chetnie zedytuje tego posta jezeli sprawa zostanie wyjasniona
yaros22
QUOTE(Mithos @ 16 05 2006, 15:18) *

Akt oskarzenia zostal przez prokurature przeslany do sadu. Nawet wiadomo jak sie nazywa pan oszust smile.gif

Do mnie tez to przyszlo i jest ladnie podane o kogo chodzi tzn. imie i nazwisko smile.gif
Juz myslalem ze w tej sprawie sie nic nie ruszy..a jednak cos drgnelo po wielu miesiacach
Mithos
QUOTE(yaros22 @ 20 05 2006, 21:30) *

QUOTE(Mithos @ 16 05 2006, 15:18) *

Do mnie tez to przyszlo i jest ladnie podane o kogo chodzi tzn. imie i nazwisko smile.gif
Juz myslalem ze w tej sprawie sie nic nie ruszy..a jednak cos drgnelo po wielu miesiacach

Imie + nazwisko, a w aktach pewnie cala reszta jest. Nic tylko isc do sadu, zobaczyc i pojechac po procesie cywilnym, dorzucajac panu oszustowi koszty zawodowego pelnomocnika (ktory wezmie z minimum 1000zl). Na pewno sie ucieszy. Pozdro dla oszustow.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.