Dla mnie sprawą oczywistą jest, że dobry horror, wcale nie musi mnie wystraszyć, zaś jakiś inny film który nie jest horrorem może to uczynić wielce skutecznie. A więc temat o filmach, które MOGĄ PRZESTRASZYĆ DOROSŁEGO CZŁOWIEKA. Jeśli ktoś podczas oglądania był pod wpływem to proszę o tym informować - wiadomo jak to intensyfikuje doznania...
Mnie osobiście przestraszył:
The Grudge - nie iem dlaczego, wielu uważa ten film za śmieszny, ale mnie przeraził jako jeden z nielicznych, przy The Ring troszkę dygnąłem, ale tu to masakra - stary jestem, a serce mi momentami waliło na potęgę...
Nic więcej mi do głowy nie przychodzi, więc jak widać sprawa nie jest taka prosta, niewiele filmów jeszcze dzisiaj straszy, a co więcej, śmiem twierdzic, że nawet najlepsze horrory często tego nie robią...
Marcin$
31 07 2005, 13:53
QUOTE(Marlon @ 31 07 2005, 13:41)
Mnie osobiście przestraszył:
The Grudge - nie iem dlaczego, wielu uważa ten film za śmieszny, ale mnie przeraził jako jeden z nielicznych(...)
Zgadza się klątwa miała kilka momentów które mogły wystraszyć. Szczególnie jak jakaś postać pojawiała się nagle, z zaskoczenia.
2razyjot
1 08 2005, 06:50
QUOTE(Marcin$ @ 31 07 2005, 13:53)
Zgadza się klątwa miała kilka momentów które mogły wystraszyć. Szczególnie jak jakaś postać pojawiała się nagle, z zaskoczenia.
To w takim wypadku lepiej Cravena filmow chociazby nie ogladaj bo tam co chwile ktos wyskakuje zza plecow ...

W "Grudge" dobra byla dziewczynka, demoniczna, urocza istota chociaz wolalem ta z "The Ring", wyraz jej twarzy zostaje w czaszy na dlugo ...
nudny będę ale Session 9, może to tylko mój zdewastowany psychtropami mózg, a może nie.....
jakoś rozpad jednostki mnie rozkłada a tu pokazano to (pipi)itnie
ciezko pod kogos dopasowywac, bo kazdy ma wlasną definicje strachu. dwa tytuly wypisane poznizej powinny dopalic kazdemu, sama muza robi wrazenie, ciry po calosci
"Suspiria" (1977) - Dario Argento
"House with the Windows That Laugh" (1976) - Pupi Avati
U mnie 'od zawsze' nr 1 to... stary, dobry Egzorcysta...
Choć w sumie ostatnio... lekko zszokował mnie 'The Others'... choć w sumie nie jest to 'strach typowy'.
Pozdrawiam!
Z ostatnich filmow to pierwsza godzina "Boogeymena" (pozniej niestety nie trzyma poziomu), no i chwilowo bezkonkurencyjna jest poczatkowa scena w The Ring (amerkanski) jak te dwie laski sobie baraszkuja, jedna mowi ze ogladala kasete, smieja sie i nagle dzwoni telefon...ta scena mnie zabija za kazdym razem.
ogolnie to co mnie przeraza w horrorach to dzieci ktore z reguly gdzies tam sobie biegaja, kwila i placza a pozniej wiadomo co z nich "wyrasta". Spora sieczke w glowie zrobil mi tez "Deathwatch" (film dzieje sie w okopie na lini frontu ktory wybudowala...smierc) wlasnie taki klimat prostuje mi wlosy na jajach.
Wlasciwie to nie przerazaja mnie potwory tylko cos niemacalnego lub sama atmosfera, musi byc konkretna tajemnica jak np. we wspomnianych tu "The Others" (z Nicole Kidman) lub zmarlych ktorych widzial dzieciak z "Six sense".
duchy, zjawy itp.
uwielbiam sie bac
A mnie rozwala wylicznka bawiących się dzieci z "Koszmaru z ulicy Wiązów", tęgie to. Ewentualnie muza z Omena.
Ja też lubie się bać, ale niestety często oglądam filmy z kumplami i atmosfera jest odwrotna do zamierzonej ;]. Największy klimat samemu.
A z filmów które strachały mnie ostatnio to zdecydowanie "The Others", później to kapa.
PAZUZU88
3 08 2005, 15:01
mi osobiscie bardzo podobal sie film polanskiego pt.: "dziewiate wrota". Nie lubie natomiast horrorow w ktorych dobry klimat i nastroj przeklada sie na duza ilosc krwi i rozmaite sposoby zabijana (wyjatek stanowi "oszukac przeznaczenie" ktory rowniez wprowadza znakomity nastroj)
ludzie założeniem tematu było wypisanie horrorów na których można sie bać a nie horrorów jakie lubicie bo od tego jest inny temat.z mojej strony podam chociazby tale of two sisters choć trzeba się przyzwyczaić do mozolnego poczatku jak to u azjatów bywa.
9 Wrota to horror? ehehehehehe
House of 1000 Corpses. Cały klimat filmu tez jest wpyte, niby wszystko moze sie skonczyc OK i jeszcze w to wierzymy do konca filmu ale C Spalding ze swoim Caddi zabierając babke do samochodu rujnuje nadzieje na Happy End.
No i ta blondi nawiedzona babeczka moze przestraszyc ze ja pipipi. I wiem co mówie na mnie to działa bo mam taką samą znajomą pokręcona jak spręzyna.
Humulus XP
3 08 2005, 18:29
Nie będę oryginalny i wymienię 4 świetnie straszące pozycje filmowe: Blair Witch Project, Don't Look Now, Jacob's Ladder i Session 9. Kilka fajnych momentów ma też House on Haunted Hill ale jest to tytuł znacznie bardziej kontrowersyjny od wcześniej wymienionych (jedni za nim szaleją ale wiekszość miesza ze smołą i zaschniętym błotem).
Dom na Nawiedzonym.... dobry jest
chociaż nie ma cycków jako tako
QUOTE(lukasz @ 3 08 2005, 17:56)
ludzie założeniem tematu było wypisanie horrorów na których można sie bać a nie horrorów jakie lubicie bo od tego jest inny temat.
nie wiem o co ci biega ale chyba jak ktos poleca jakis horror to znaczy ze sie na nim bal. zreszta kazdy wymienil po kilka tytulow.
wedlug mnie ogladanie horrorow w towarzystwie to glowny powod dlaczego niektore sie nie podobaja, przy takich filmach klimat trzeba sobie stworzyc samemu. chociaz nie jest to regula...
nie tyle towarzystwo co jego jakość się liczy, jak są jakieś młotki to nie da rady się wczuć bo taki to musi swoje pop.ier.dolić co by być "fresz"
Obsolete
4 08 2005, 12:54
hm w sumie mi tez sie pokrywaja te 2 okreslenia, chociaz zawsze i tak odrozniam tzw "straszenie", czyli po prostu typowe akcje niespodzianki (gdy cos nagle wyskakuje itp)obecne w kazdym horrorze oraz wlasciwe, ambitniejsze straszenie sama atmosfera. Najlepsze filmy widzialem na Horrorfiescie, "El tren de la bruja" i "La fin de notre amour" strasznie mecza psyche widza narastajacym napieciem i wrazeniem, ze "zaraz cos sie stanie" co po 30 minutach siedzenia, a raczej wgniatania sie w fotel kinowy z powodu swietnej, ciezkiej atmosfery staje sie wrecz nieznosne;] Szczegolnie jesli chodzi o "La fin de notre amour". Film byl na tyle dziwny, ze jedynym (a i to nie bedzie najtrafniejsze) porownaniem jest zawartosc kasety z amerykanskiego "Ringa". Tez mamy serie dziwnych, niepokojacych zmieniajacych sie obrazow (generalnie najwiecej jest faceta malujacego obraz i polykajacego zyletki), dodatkowo nakreconych w bardziej "klatkowy", rwany sposob. Do tego genialna muzyka (dosc powiedziec, ze jak w pewnym momencie -jak sie pozniej okazalo- wysiadl projektor, zgasl ekran i leciala sama muza, wszyscy mysleli, ze jest to po prostu dalsza czesc filmu. Pierwszy raz widzialem by ludziew kinie drgali i skakali ze strachu tylko z powodu warstwy dzwiekowej;] Sam malo sie nie "posralem", oj straszne rzeczy ten film robi z psychika ludzka;])).
Stare horrory Camerona tez mialy w sobie duzy ladunek takiego prawdziwego strachu, prawie nic nie dzieje sie tam na zasadzie typowych "niespodzianek", a glowna role odgrywa atmosfera, szczegolnie w filmie "W paszczy szalenstwa". Odswiezylbym sobie teraz"Ksiecia ciemnosci", ktorego ogladalem dosc dawno i zweryfikowal to, creepy atmosfera byla efektem mlodego wieku, czy jednak to zasluga filmu. Niestety w tv jakos go nie racza pokazac, a an sieci takzem tego nie widzial;]
Księcia kupisz na dvd za 20 zika, i nadal trzyma formę
Obso:Carpentera ,Cameron to ten od titanica i głębi
Cerb:może jestem w błędzie ale sądze ,że wymieniając 9 wrota ktoś nie zrozumiał założenia tematu ,bo nie wiem gdzie można się na nim bać?
edit:Obsolete masz jakiś namier na La fin de notre amour?angielski tytuł cokolwiek żeby go zlokalizować na p2p.
9 Wrota mają dobry klimat, ino żonka Polańskiego wsio rozwala
z polańskiego to bardziej lokatora bym wymienił bo on ma dobry klimat lub już te dziecko rosmery.
jakie rosmery?

film zeschizowany ale nie straszny
a ja nie pisałem ,że jest straszny tylko ,że klimat ma.
Obsolete
4 08 2005, 17:42
QUOTE(lukasz @ 4 08 2005, 13:29)
Cerb:może jestem w błędzie ale sądze ,że wymieniając 9 wrota ktoś nie zrozumiał założenia tematu ,bo nie wiem gdzie można się na nim bać?
edit:Obsolete masz jakiś namier na La fin de notre amour?angielski tytuł cokolwiek żeby go zlokalizować na p2p.
Taa wiem wiem, ze to Carpenter, ale zawsze mysle co innego a pisze/mowie Cameron, nie pierwszy raz mi sie to zdarza;] na "La fin..." na p2p bym nie liczyl, wiekszosc filmow z festiwalu to byly swiezutkie premiery, sa to filmy mooocno niezalezne przy, ktorych Gabinet dr Caligari to dzielo mainstreamu i popkultury;] i zaluje bardzo, ze nie doszlo do wydania na DVD najlepszych filmow z Horrorfiesty, bo jak zyje wiele najfajnieszych filmow jakie mialem szczescie ogladac, widzialem wlasnie tam;] Moze powtorza m. in "La fin..." przy 2 edycji festiwalu o ile ona w ogole sie odbedzie;f
QUOTE(lukasz @ 4 08 2005, 16:27)
a ja nie pisałem ,że jest straszny tylko ,że klimat ma.

no BA! ma i już
QUOTE(Obsolete @ 4 08 2005, 18:42)
QUOTE(lukasz @ 4 08 2005, 13:29)
Taa wiem wiem, ze to Carpenter, ale zawsze mysle co innego a pisze/mowie Cameron, nie pierwszy raz mi sie to zdarza;] na "La fin..." na p2p bym nie liczyl, wiekszosc filmow z festiwalu to byly swiezutkie premiery, sa to filmy mooocno niezalezne przy, ktorych Gabinet dr Caligari to dzielo mainstreamu i popkultury;] i zaluje bardzo, ze nie doszlo do wydania na DVD najlepszych filmow z Horrorfiesty, bo jak zyje wiele najfajnieszych filmow jakie mialem szczescie ogladac, widzialem wlasnie tam;] Moze powtorza m. in "La fin..." przy 2 edycji festiwalu o ile ona w ogole sie odbedzie;f
no to stypa.w razie jak będzie jakaś impreza tego typu to jak mozesz to pisz na forum w hyde czy gdziekolwiek bo z chęcią bym sie na to wybrał.co do filmów znanych z festiwali i tylko z nich to od cannes tego rocznego poluje na elekcja johhnego to.podobno wyborna gangsterka i to nie w stylu łubu dubu tylko a`la ojciec chrzestny tylko ,że o triadzie.słuch jednak zaginął o filmie.sorry za offtop.
QUOTE(MTL @ 2 08 2005, 16:26)
ciezko pod kogos dopasowywac, bo kazdy ma wlasną definicje strachu. dwa tytuly wypisane poznizej powinny dopalic kazdemu, sama muza robi wrazenie, ciry po calosci
"Suspiria" (1977) - Dario Argento
"House with the Windows That Laugh" (1976) - Pupi Avati
hmmm z całym szacunkiem ale nie ma nic bardziej przestarzałego niż w 90% włoskie horrory.o ile będące raczej najmniej horrorem robi wrażenie tak już odgłosy są zupełnie blade i aż sie proszą o wyłączenie.a to co działa na największy ujem to właśnie muzyka zupełnie rozbiająca klimat.amerykańska klasyka zdecydowanie lepiej przetrwała próbe czasu.
aha moim zdaniem najmocniejsza trójka to : shutter,lśnienie i texas chainsaw massacre(74`)
Mackal21
3 09 2005, 21:40
Rzadko jaki film mnie potrafi przestraszyć(prędzej jakaś gra np. Silent Hill),no,ale ostatnio mocno przestraszył mnie film azjatycki p.t. Shutter.Polecam każdemu,kto lubi się bać.
QUOTE(Mackal21 @ 3 09 2005, 22:40)
Rzadko jaki film mnie potrafi przestraszyć(prędzej jakaś gra np. Silent Hill),no,ale ostatnio mocno przestraszył mnie film azjatycki p.t. Shutter.Polecam każdemu,kto lubi się bać.
yup, popieram. niezły film. hopnąć idzie pare razy. No i w przeciwieństwie do większosći azjatyckich horrorów nie zanudza
potwierdzam również dwa posty wcześniej nawet go wymieniłem.

plus ,że idzie na przekór większości azjatyckich h. i rezygnuje z godzinnego wstępu tylko po paru minutach już zaczyna sie akcja trwajaca do końca.
Nie bede zbyt oryginalny jesli powiem ze oczywiscie Smakosz i Opiekunka. Przez najwiekszych specjalistow w dziedzinie wylawiania horror-perel oba te filmy znajduja sie w pierwszej 3 najbardziej przerazajacych filmow wszechczasow.
Z gory przepraszam za wyczerpanie tego tematu, ale zawsze ktos z wiedza jest potrzebny.
Mackal21
4 09 2005, 23:33
QUOTE(Snejk @ 4 09 2005, 00:10)
QUOTE(Mackal21 @ 3 09 2005, 22:40)
yup, popieram. niezły film. hopnąć idzie pare razy. No i w przeciwieństwie do większosći azjatyckich horrorów nie zanudza

A,rzeczywiście nie zauważyłem
Smakosz w trójce najbardziej przerazajacych filmow wszechczasow?
Hmm,rzeczywiście,potrafi miejscami przestraszyć i to mocno(początkowe sceny).
A do tego dorzuciłbym jeszcze dwie części The Ring(usa),Obcy-ósmy pasażer Nostromo,
Dark Water,Omen,Ptaki i jeszcze wiele innych tytułów(starszawych).
dark water?

wy jakieś dziwne pokolenie jesteście, zacieków się boicie
polecam film andrzej żuławskiego z 81 roku, Posession
no i of korz Cronenberga dzieła, Videodrome np.
dmlakers
5 09 2005, 15:34
QUOTE(heysel @ 4 09 2005, 19:05)
Nie bede zbyt oryginalny jesli powiem ze oczywiscie Smakosz i Opiekunka. Przez najwiekszych specjalistow w dziedzinie wylawiania horror-perel oba te filmy znajduja sie w pierwszej 3 najbardziej przerazajacych filmow wszechczasow.
Z gory przepraszam za wyczerpanie tego tematu, ale zawsze ktos z wiedza jest potrzebny.
Smakosz straszny?? Jeppers Creepers?? Buahaha wiecej sie na nim usmialem niz przestraszylem

. Kolejna amerykanska produkcja ktora smieszy zamiast straszyc ... podobnie jak Dark Water, Ring 1-2 - oczywiscie wersje USA
2razyjot
6 09 2005, 11:40
QUOTE(heysel @ 4 09 2005, 19:05)
Ten czlowiek definitywnie potrafi poprawic humor! Pozdro, malolacie ... xD
BTW: ja sie tam nie znam wiec nic nie wpisze bo i tak wychodzi z tego topic, w ktorym powtarzaja sie tytuly w celu, ktoremu przyswieca inny topic. W ogole zamknalbym go w piz.dziec.
Lśnienie-ten to ma klimat. Moze i nie straszne, ale jak siądziesz sobie sam w pokoiku (najlepiej w nocy)-to idzie sobie nie jedno nakrecic

Mowa jeszcze byla o
Dziecko Rosemary tez poyebany film.. ale czy straszny? Chyba niee... Najbardziej mnie rozwalaja te wspolczesne horrory-biega koles i zabija wszystkich na około.. powinni jakas specjalistyczna nazwe na takie cos wymyslic... hmm... propozycje jakies?
Przecież to slashery

.
Coś co straszy? Mało takich filmideł było... Kiedyś jak miałem mniej lat to The Thing dawało radę, Lśnienie i Omen też. A teraz to już nic...
Misery też nawet dawała rade jak to pierwszy raz oglądałem.
golab, że niby Lśnienie to slasher?

check your brain
mishka ty czytałeś post otwierający temat? bo wątpię
QUOTE(mishka @ 6 09 2005, 21:46)
Najbardziej mnie rozwalaja te wspolczesne horrory-biega koles i zabija wszystkich na około.. powinni jakas specjalistyczna nazwe na takie cos wymyslic... hmm... propozycje jakies?

Przecież to slashery

.
QUOTE(_Diabeu_ @ 7 09 2005, 09:22)
golab, że niby Lśnienie to slasher?

check your brain
Diabeu... Weź czytaj uważniej może. Dzieki za troskę

.
hail
Czy ja wiem czy teraz po 20 jhakiekolwiek horrory potrafia nastraszyc

...
Ale jak mialbym polecic to pewnie napisalbym, ze The Shutter, Tale Of Two Sisters i takie tam azjatyckie zjawy. Moim zdanime klimat maja wyje.bany.
yo.strach to nie tylko shocker typu diabeł z pudełka(większość z azji) to także długotrwałe napięcie i ciągły niepokój jak lśnienie czy teksańska masakra.
Diabeu mówisz videodrome?gdyby caly film był jak pierwsze 30-40 minut to napewno byłby jeden z największych klasyków.tak później troche autor imo pogubił sie i nie wykorzystał fajnego pomysłu.
QUOTE(lukasz @ 7 09 2005, 21:52)
gdyby caly film był jak pierwsze 30-40 minut to napewno byłby jeden z największych klasyków.tak później troche autor imo pogubił sie i nie wykorzystał fajnego pomysłu.
nie wykorzystal? albo ktos sie nie polapal w calosci/przekazie/interpretacji;p
kwestia gustu ,bo myślałem ,że w innym kierunku potoczy sie film.tak to owszem ostrzeżenie przed zagrożeniami płynącymi z tv ale pewien niedosyt bo można było to ciekawiej rozwiązać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.