Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: "Przez ciemne zwierciadło" Fiutka
Forum PSX Extreme > Inne > Region Filmowy
Stron: 1, 2
Obsolete
Hm, chyba mowimy o czym innym, ja nie twierdze, ze film nie oddaje ducha ksiazki. Jak stwierdzilem w temacie o tym konkretnym filmie, mozna, by bylo go dodawac np jako bonus do ksiazki, ogolnie ten kto zna oryginal, nie bedzie zawiedziony w tym sensie, ze wizualnie klimat zostal oddany bezblednie.
Natomiast nie wierze, by osoba, ktora widziala tylko film miala tak samo pelny obraz calosci fabuly, jak ktos kto czytal ksiazke. Jest strasznie duzo glosow, takich ludzi, rowniez na tym forum, ktorzy narzekaja, ze film jest nudny. Wynika to z tego, ze tworcy musieli zmiescic calosc akcji w 90 minutach (i nie rozumiem jakim problemem by bylo przedluzenie tego do 120 minut, a naprawde duzo, by to dalo), pocieto naprawde wiele waznych rzeczy, ktore mialy wielkie znaczenie i dobrze o tym wiesz;]
Postaraj sie spojrzec na ten film, nie okiem osoby, ktora zna ksiazke (i ja uwielbia;p), a zwyklego czleka lookajacego film - te ciecia sprawily, ze fabula jest zbyt zagmatwana, meczaca, nuzaca.
Film "Scanner Darkly" jako oddzielny twor nie sprawdza sie. Jako suplement, dodatek do ksiazki - jak najbardziej tak.
Diabeu
CYTAT
Film "Scanner Darkly" jako oddzielny twor nie sprawdza sie. Jako suplement, dodatek do ksiazki - jak najbardziej tak.

nie wiem, książkę znam na wylot więc podejście do filmu to było zderzenie, pierwszy seansu pozostawił niesmak, z każdym kolejnym było lepiej
jak na tak osobistą książkę (przemycił tu chyba całą swoją schizę związaną z kulturą dragów, jakby szukał uzasadnienia czy też potwierdzenia że to co robi ma sens, jakikolwiek) to lepiej tego zrobić nie mogli, koniec końców kino to pasza i niestety czy stety musieli parę rzeczy zrobić po swojemu (kim jest Hank na ten przykład), jakby nie wiedzieli że niedopowiedzenia to lek a nie trucizna

wciąż stoję przy tezie że książkę jak i film pojmą w pełni tylko ci co grzmotnęli w dno i się odbili (ci co się nie odbili to przepadli dawno temu)
zrozumieć istotę narkotyków, ich siłę i władzę jaką mają nad nami, ludzie sami w sobie są fabrykami narkotyków szczęscia tylko nie potrafimy z tego korzystać (dla nikotynowca chmura z papierosa to jak ambrozja), więc idziemy w "substytuty", oh ileż jesteśmy gotowi dać za to by choćby przez krótką chwilę być szczęśliwymi

i jak łatwo się w tym zatracić

tu nie chodzi o całość fabuły, ona jest okryciem a nie sednem, metodą aby przekazać pewną myśl
tk
zbieram się od jakiegoś czasu, żeby wreszcie, to obejrzeć - knige łykam właśnie po raz nty i z tego co piszesz nie jestem pewny, czy chciałbym ją w pełni zrozumieć wink.gif
Mathiu
Jestem świeżo po seansie "A Scanner Darkly". Książki nie czytałem, z dragami też przygód nie miałem... a jednak łapię (chyba) przekaz Dicka - zresztą ostatni cytat wraz z "listą pokrzywdzonych" tłumaczy chyba wszystko.
Film konkretny, z przekazem i do tego w artystycznym ujęciu (świetny efekt graficzny).
Stachu
nie wiem o co taki hałas, nie czytalem JESZCZE ksiazki, film obejrzałem dzis i jakos wszystko zrozumiałem.Przynajmniej z tego co tu czytam. Teraz przeczytam ksiazke zeby sie upewnic:P

swietny film, tak na 9/10
Obsolete
No, ale na glowne pytanie filmu - "ile rower ma przerzutek?" odpowiedzi tylko na podstawie filmu nie dasz;]]]

NIKT SIE NIE SMIEJE
Stachu
nooo i dlatego jutro ide do biblioteki hyh.gif

Mathiu
CYTAT(Obsolete @ 24 03 2007, 21:05) *
No, ale na glowne pytanie filmu - "ile rower ma przerzutek?" odpowiedzi tylko na podstawie filmu nie dasz;]]]

NIKT SIE NIE SMIEJE

Hm... jestem ciekaw jak rozwiązany został ten motyw w książce tongue.gif Wiem tylko, że sprzedawca miał racje, bo przerzutki się mnoży - przód razy tył, czyli 3 x 6 = 18 tongue.gif
Diabeu
CYTAT(Obsolete @ 24 03 2007, 21:05) *

NIKT SIE NIE SMIEJE

no lol, kazdy "normalny" wie jak się liczy przerzutki
Ölschmitz
juz o tym wspominalem, ale generalnie scena z "NIKT SIE NIE SMIEJE" jest jedna z najlepszych w ksiazce ;p

bez problemu mozna to bylo wstawic do filmu (szczerze mowiac to skoro juz zaczeli watek roweru to mogli go dokonczyc) i wyszloby pewnie dobrze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.