Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyłączanie kompa "na chama"
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
_Soccom_
Witam. Nieraz się zdarza, że wyłączam kompa nawet nie resetem, ale od razu tym przełącznikiem z tyłu icon_twisted.gif . Ostatnio po takim wyłączeniu i włączeniu go kilka godzin póżniej wcięło mi całą listę zakładek w FireFoxie i musiałem wszystko wklepywać od nowa blush.gif Pytanko: Czy to właśnie od tego ? Co może się potencjalnie stać z kompem przy takim wyłączaniu ? Czy jest to tak super niebezpieczne jak to niektórzy mówią ?
erix
To raczej nie przez to wink.gif A takie wyłączanie kompa na pewno szkodzi systemowi
Agent_Man
Heh takie wylanczanie dobre nie jest. Mozna stracic jakies dane, o czym sie zreszta przekonałeś. Moze tez cos siasc w stacji. Mi raz sie ram zjarał przez takie wylanczanie confused.gif Tzn ram działał ale "na pół (_).(_)" tongue.gif
wsm
nie no mozna sie co najwyzej bad sectorow nabawic i przy mniejszym szczesciu zacznie sypac sie caly dysk ,ale co to takiego.
..::XMANiAK::..
jesli masz juz tak zamykac system [brutal tongue.gif] po pierw pozamykaj wszystkie program/y i odczekaj chwile

lub uzyj hibernacji tongue.gif
Dzwonek
Napewno takie wyłączanie kompa nie świadczy o dobrym użytkowaniu PC biggrin.gif Kiedyś w podobny sposób straciłem text liczący 4 katrki A4 sad.gif
Hlipo
ja tak zawsze teraz wyłanczam bo muszę, a dlaczego muszę komp mi się wiesza podczas zamykania systemu :-/
°Kiewas°
QUOTE(Hlipo @ 5 08 2005, 22:28)
ja tak zawsze teraz wyłanczam bo muszę, a dlaczego muszę komp mi się wiesza podczas zamykania systemu :-/
*

to przeinstaluj system
_Soccom_
Opowiedzcie może coś o tej hibernacji, bo to mnie zaciekawiło ( nie wiem, czy to się w ogóle na coś przyda, ale mam Wndows XP Professional ). Na czym ona polega i co daje ?
Hlipo
QUOTE(°Kiewas° @ 6 08 2005, 04:21)
*

to przeinstaluj system
*

Nic nie daje sad.gif już kilka razy to robiłem i nadal to samo odrazu po wgraniu wyłancza się ale jak powgrywam programy to już się wiesza przy wyłączaniu i podejeżewam, że tak się robi po wgraniu pandy
..::XMANiAK::..
a jaki system?? 98?? jak tak to jest jakis fix do tego problemu
Hlipo
win xp pro. Kiedyś było wszystko ok wogle nie mam pojęcia robić
Jędrek
QUOTE(_Soccom_ @ 6 08 2005, 06:44)
Opowiedzcie może coś o tej hibernacji, bo to mnie zaciekawiło ( nie wiem, czy to się w ogóle na coś przyda, ale mam Wndows XP Professional ). Na czym ona polega i co daje ?
*

to zamiast zamykac system, daj stan wstrzymania i bedziesz wiedzial o co chodzi jakby ;]
Berion
*

Jak się winda zaczyna stawiać smile.gif, a nie chce ci się czasu marnować na dociekanie przyczyn to "format C". Złoty środek smile.gif
Dzwonek
QUOTE(Berion @ 6 08 2005, 17:58)
*

Jak się winda zaczyna stawiać smile.gif, a nie chce ci się czasu marnować na dociekanie przyczyn to "format C". Złoty środek smile.gif
*

Należy zaznaczyć że po każdym formacie dysk "ściera się" przez co traci swoją żywotnośc. Ale i tak czasem trzeba format C biggrin.gif
DSK
Bwaahaha! To ja tak mojego ostatnio kicknąłem bo miał mega-zawiechę i dziwnym zbiegiem okoliczności mi się Azureus zje*ał x]. Resztkami sił ściągam Torrenta do końca (co parę minut wypier*ala błą jakiś) i szybki reinstal cool.gif. Ludzie, nie polecam takiego sposobu wyłączania tej sterty blachy... bo to może mieć następstwa, jakie się fizjologom nie śniły tongue.gif.
Yacek
QUOTE(Dzwonek @ 6 08 2005, 20:24)
QUOTE(Berion @ 6 08 2005, 17:58)
*

*

Należy zaznaczyć że po każdym formacie dysk "ściera się" przez co traci swoją żywotnośc. Ale i tak czasem trzeba format C biggrin.gif
*

Mozg ci sie sciera.

nie mam pytan, czapki z glow...
2razyjot
QUOTE(Dzwonek @ 6 08 2005, 19:24)
*

A to Ci dopiero ciekawa teoria! Mozna wiedziec skad taka fachowa opinia? Zrodlo? blink.gif
SM1
QUOTE(_Soccom_ @ 5 08 2005, 15:16)
Witam. Nieraz się zdarza, że wyłączam kompa nawet nie resetem, ale od razu tym przełącznikiem z tyłu  icon_twisted.gif . Ostatnio po takim wyłączeniu i włączeniu go kilka godzin póżniej wcięło mi całą listę zakładek w FireFoxie  i musiałem wszystko wklepywać od nowa  blush.gif  Pytanko: Czy to właśnie od tego ? Co może się potencjalnie stać z kompem przy takim wyłączaniu ? Czy jest to tak super niebezpieczne jak to niektórzy mówią ?
*

w moim przypadku miał miejsce tz konflikt płyty i pamięci! (wystarczyło w biosie zmniejszyć taktowanie pamięci z 400 na 333Mhz) następnie zassałem ze strony producenta uaktualnienie sterowników płyty i przestawiłem z powrotem na 400Mhz)
Samo przestawienie taktowania pamięci wystarczy! Komp powinien się bezproblemowo wyłączać !
Ilona1973
QUOTE(°Kiewas° @ 6 08 2005, 04:21) *

*

to przeinstaluj system

Człowieku...za takie błędy ort. od razu powinieneś pod ścianą stanąć...nie czepiam się ale słowniczek by się przydał......chodzi o słowo kluczowe w tym temacie...wyłączać!
stona
QUOTE(Ilona1973 @ 4 06 2006, 13:23) *

QUOTE(°Kiewas° @ 6 08 2005, 04:21) *

*

to przeinstaluj system

Człowieku...za takie błędy ort. od razu powinieneś pod ścianą stanąć...nie czepiam się ale słowniczek by się przydał......chodzi o słowo kluczowe w tym temacie...wyłączać!

Hehe, nie ma to jak pokolenie GIMBUSÓW icon_chainsaw.gif pifpaf.gif butcher.gif death2.gif chair.gif wink.gif
Co do zamykania w ten sposób sytemu to ostatnio w Enterze(wybaczcie ,że czytam takie szmatławce;) ) był o tym artykulik. Podobno testowali w ten sposób PieCa. Wyłączali kompa na chama przez kilka tyg. i okazało się że nic się nie zepsuło. Ofkoz ,odcięcie zasilania podczas pracy dysków może je uszkodzić, ale jak poczekasz aż lampka HDD się wyłaczy ,to wyszstko powinno być ok. BTW. Jeśli zawiesza Ci się system przy wylogowywaniu to nie wyłączaj kompa z"z tyłu" tylko przytrzymaj guzik POWER przez ok. 5 sekund. Wyłączysz kompa w trochę bezpieczniejszy sposób. Pozdro!
Oran
Ja ZAWSZE naciskam przycisk "power" na obudowie i... sobie ide. Pomyślicie: "ale debil". biggrin.gif
Ale jak tak klikam, to system zamyka się tak samo jakbym zamknoł "ręcznie". Po prostu taki skrót. Polecam to każdemu. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.