JuveFan
25 05 2006, 13:15
ten z viperkiem jest na "pchlim targu..."
Dorwałem kopię King Konga na gacka i zajrzałem wewnątrz obrazu (gc-toolem) i co zobaczyłem? W plikach z podpisami do filmików (są w .txt, dialogów z samej gry nie da się podejrzeć) są ich polskie wersje! (obok innych, np. angielskiego, duńskiego). Natomiast w grze nie ma możliwośc wyboru naszego języka. Bez sensu... Może wie ktoś dlaczego przetłumaczyli tekst a nie dali możliwości użycia go w samej grze?
pojemnik
4 06 2006, 02:23
hmmmm ciekawe. A czy da się troche bardziej grzebac w tych plikach? Chodzi mi o zamiane nazwy pliku z tekstem polskim na np. duńskią i taką podmianke wypalić?
crash555
4 06 2006, 06:26
King kong po polsku fajnie pogłuwkuje dzisiaj troche nad tym zdam relacje czy mi się udało.
Tylko że najpierw muszę ściągnąć palowską wersie king konga bo ja mam ntsc
QUOTE(pojemnik @ 4 06 2006, 03:23)

hmmmm ciekawe. A czy da się troche bardziej grzebac w tych plikach? Chodzi mi o zamiane nazwy pliku z tekstem polskim na np. duńskią i taką podmianke wypalić?
Osobiście nie sprawdzałem, bo raczej szkoda płyty na wypalanie drugiej tej samej gry, ale według mnie powinno to działać. Te podpisy o kórych mówiłem wyglądają tak, że do każdego filmika są osobne pliki .txt i to właśnie w nich są dialogi. Można je spokojnie skopiować i tam podmienić polskie napisy za np. angielski i potem wybrać w grze ten język, na samym końcu spowrotem wcisnąć ten plieczk to iso. IMO powinno chodzić. Szkoda tylko, że można mieszać jedynie w napisach do filmików czyli intra i tych bonusowych, bo dialogi z samej gry są gdzieś w tym iso ukryte (i nie wiem gdzie)
Nightmare90
4 06 2006, 12:37
Widze ze cos w tym temacie sie znowu dzieje

. Fajnie by bylo miec gre na GC po polsku.
crash555
4 06 2006, 15:35
Halcos świetnie że znalazłeś te polskie podpisy do king konga ja osobiście znalazłem polskie podpisy do filmików w Spartan: Total Warrior i powiem wam że to ciekawe że polski dystrybutor Electronic Arts robi polskie podpisy w swoich grach ale czemu ich niema po wypuszczeniu na rynek. Wiadomo jeszcze że podpisy som w grach kture som spolszczone na ps2. Sprawdziłem jeszcze w The Lord of the Rings:The Third Age i niestety podpisy są w iso ukryte i niewiem czy polskie też. Pojemniek nazwe foderów możesz zmienic w gc-toolu zmienie nagram i sprawdze czy to działa.
Mam pytanko spartan total warrior na xboxa był po polsku czy nie jeżeli nie to mam wiadomości że jego też też prubowali przetłumaczyć bo w tych polskich napisach znalazłem coś takiego:
[xbox_checking]
{Wczytywanie. Proszę nie wyłączać konsoli Xbox.}
Chyba że tłumaczyli z wersji na xboxa
Wzorowali się też napewno na wersji gry z ps2 bo znalazłem to:
// History Of Changes: *History: No Memory Card (8MB) (for PlayStation®2) inserted into MEMORY CARD slot 1. If you wish to save please insert a Memory Card (8MB) (for PlayStation®2) in MEMORY CARD slot 1 with at least 170 KB of free space.
[no_mem_card_at_startup]
{Brak memory card (8MB) (dla PlayStation®2) w gnieździe MEMORY CARD 1. Jeśli chcesz zapisać AD193stan gry, proszę włożyć memory card (8MB) (dla Playstation®2) z co najmniej 170 KB wolnego miejsca w gnieździe MEMORY CARD 1.}
Ogulnie najprawdopodobniej robili podpisy na wszystki 3 konsole naraz:
[controller_removed_ps2]
{** <137 [controller_removed_ps2] >}
[controller_removed_xbox]
{** <138 [controller_removed_xbox] >}
// History Of Changes: *History: Controller not found, please check your controller then press Start/Paues
[controller_removed_ngc]
{** <139 [controller_removed_ngc] >}
Jeszcze jedno to są napisy do gry właściwej oraz menu nie do cut-scenek chociaż sam niewiem może też do cut-scenek
Nightmare90
7 06 2006, 14:45
Sprawdzał ktos czy sa te polskie napisy?
crash555
7 06 2006, 18:30
Roz(pipi)ał mi się przez gc-toola obraz spartana i teraz niemoge go sprawdzic pozatym to płytki musze kupić a kasy niemam postaram się to sprawdzic jak najszybciej.
Niedawno kupiłem GC NTSC z chipem DuoQ , dałem niedrogo ale mam problem z dopasowaniem płyt , prawdopodobnie trzeba podkręcić laser tylko jak to zrobić czy jest coś takiego jak zębatka w PS2 czy trzeba się bawić w coś poważniejszego, przejrzałem ten temat i po troszku google ale tutka żadnego znaleźć niemoglem, prosze pomocy
pojemnik
14 06 2006, 22:04
http://modthatcube.pxn-os.com/main.htm guides and tutorials -> adjust the pot
Niema nic w naszym ojczystym języku ?

Szczególnie chodzi mi o opis demontażu cuba tzn jak sie tam dostać do tego potencjometru żeby niczego nieuszkodzić no i opis samego podkręcania też by się przydał, sorki że zawracam gitarę ale angielski znam słabo.
na video.google.com wpisz gamecube i w wynikach bodajze drugi to bedzie instruktazowy film jak gacka rozebrac:]
JuveFan
15 06 2006, 14:26
gacek jest naprawde banalny w rozkrecaniu. po kolei machasz srubokrętem i po zawodach. A fotki jak to zrobic podali Ci wyzej ... na modthatcube jest wsio - jak miales choc raz srubokret w łapie to dasz rade.
No kręcenie potencjometrem niewiele pomogło, probowalem różnych ustawień i praktycznie żadnej różnicy niezauważyłem, gry dalej wgrywają się słabo, ale jak już załapia to idą ładnie

. No i te które sam nagrywałem wcale niechcą się wgrywać ale to prawdopodobnie wina nagrywarki mam LITE-ON DVDRW SOHW-1653S próbowale nowszy bios wgrac ale to nic niepomogło, zresztą i tak miałem nową kupić myślę że z Pioneerem moje kłopoty się skończą. Aha i jak to jest z tym potencjometrem lepiej trzymać się dolnej czy górnej granicy?
patrykt1
16 06 2006, 07:25
Najlepiej nie zchodzić poniżej 80 Ohmów, 50 Ohmów to już granica krytyczna, której nie powinieneś przekraczać. W góre nie ma takiej granicy. Niektórzy użytkownicy z nowym laserem ustawiają go nawet na 356 Ohmów (przykład z MaxConsole). Najlepiej zrób tak. Ustaw sobie laser na 240 Ohmów i testuj co 10 w dół, aż dojdziesz do 80 Ohmów. Napewno "po drodze" odnajdziesz wartość na której płytki bedą Ci chodzić. (Pamietaj, że laser zaczyna działać z nowymi ustawieniami po 5-10 minutach- tak piszą w MOD THAT CUBE )
Druga sprawa to płytki które wypalasz. Mini DVD nagrywaj x2 (polecam Dysany). Duże DVD nagrywaj x4 (jak się da x2 to napewno też nie zaszkodzi, polecam: Dysan(-), Platinium(-) i TDK (+).
ee ustawienie tego potencjometru zatrybia od zaraz:]
crash555
18 06 2006, 07:31
A nagrywarke masz dobrą bo sam mam taka i nagrywam sobie niom gry i wszystko chdzi bardzo dobże tylkoze potecjometr mam na 80ohm
Nightmare90
18 06 2006, 08:58
Ja widze dwie przyczyny albo masz juz troszke zuzyty laser,albo hmm......... cos zle robisz.Sprobuj nagrac plyte u kogos innego na innej nagrywarce lub poprostu sprobuj inne plyty
Płyt to próbowałem prawie wszyskich dużych jedyne co załapalo to mini DVD - omega ale to tylko wyświetlił się napis Niny, DPL2 i zwiecha wyskakuja jakieś żółte napisy. Na dużych DVD wcale niezałapuje niby laser łapie cos tam mieli i słychać takie jakby strzelenie klik i wyskakuje ta czerwona ramka. Mam jeszcze kilka gier na mini omegach z którymi kupilem konsolę i niby niezawsze załapują odrazu ale jak juz zaskocza to śmigają git. Myslę że to może jednak wina nagrywarki wypalałem Nero i Clonem CD bios w nagrywarce też aktualizowalem i nic niepomogło.
Nightmare90
18 06 2006, 14:43
No to narazie sprobuj nagrac inna nagrywarka np 3 rodzaje plyt jak to nie pomoze to jeszcze cos pomyslimy

PS. A tak wogole skad jestes ?? moze ja bym ci sprobowal zrobic ta konsole:D
consoleboy
27 06 2006, 10:33
http://img162.imageshack.us/my.php?image=foto00027pz.jpg][img=http://img162.imageshack.us/img162/8826/foto00027pz
sorry za jakos zdjecia ( robione komorka) elektronik mi to zrobil skasował 3 dyski wracam do domu i... wajco. Przetrzymuje START aby wyskoczylo mi menu Xeno i nic...Czyżby chip zwalony??
Nightmare90
27 06 2006, 10:43
Albo Chip zwalony albo przylutowal Ci do zlej sciezki tego Chipa.Mozliwe ze elektryk sie na elektryce nie zna
Towarzysz
27 06 2006, 10:51
Tego nie powinien robic elektryk, tylko elektronik. Bo to jest elektronika, a nie elektryka
consoleboy
27 06 2006, 10:56
no bo to robil elektronik!!!!!
No to co mam robic...Isc zeby mi to odlutował iwysylac do sprzedawcy czy mam mu jeszcze kazac wyciagac diody aby byly lepiej widoczne ( ale w sumiec przytrzymanie STARTu powinno wystarczyc a menu xeno sie nie pojawia)...to co mam czynic??
zreszta kolesiowi dalem nawet diagram jak to ma przylutowac zrobiony przez Patryka1 to chyba nie mogl sie walnosc w robicie....
patrykt1
27 06 2006, 11:47
Jak masz dostęp do cyfrówki (np. od kolegi, taty itd) to zrób dokładne zdjęcie tych lutów. Obejrzymy wtedy i ocenimy- bo z tego zdjęcia ciężko coś odczytać. Szczerze wątpię żeby Ci przysłali niesprawnego chipa, myśle, że coś jest źle przylutowane. Ja swojego Xeno zamontowalem na dłuższych kablach i widze diody
Nightmare90
27 06 2006, 12:52
Patrykt1 tak z ciekawosci Ty jeszcze posiadasz tego GaCka bo chyba widzialem ją na Alle*** wystawioną?
PS:Jeszcze nigdy sie nie spotkalem z tym zeby komus przyslali zrypionego Xeno.
Wiec tak jak pisal Patryk ta opcja chyba odpada
patrykt1
27 06 2006, 13:40
QUOTE(Nightmare90 @ 27 06 2006, 13:52)

Patrykt1 tak z ciekawosci Ty jeszcze posiadasz tego GaCka bo chyba widzialem ją na Alle*** wystawioną?
Heh, tego akurat mam. Jednego sprzedałem (dobrze widziałeś Nightmare90)
consoleboy
27 06 2006, 19:02
A jest taka mozliwość iż Xeno nie chce dziłać bo laser jest nie uregulowany?? no trzymam namietnie ten START a tu wajco "NIE ZDARZYŁO MI SIĘ ABY CHOCIARZ 1 SZTUKA BYŁA USZKODZONA WSZYSTKIE CHIPY SĄ
FABRYCZNIE TESTOWANE U MNIE MONTAZ KOSZTOJE 130PLN Z CHIPEM MOŻNA WYSŁAĆ DO NAS
KONSOLKE ALE PODEJRZEWAM ŻE RACZEJ CHIPA WLUTOWAŁ DOBRZE ALE LASER NIE CZYTAŁ
PIRATA WIĘC TRZEBA GO WYREGULOWAĆ NA PINIE I WTEDY RUSZY BO CHIPY NA 1000% SĄ
NOWE I SPRAWNE WIĘC OPCJA ŻE CHIP JEST USZKODZONY ODPADA." -- cytuje teraz sprzedawce ale kiedys trafiły sie takie Duo że niby byly cos tam nie sprawne i nie czytały gier 2 płytowych to kiedys jaks zwalony Xeno...Do jutra postaram sie zalatwic leprzy sprzet do robienia fotek a nizeli shiteksowa komorka i wszystkich specjalistow ( ja tam troche fafozyruje Patryka 1 no ale jak zrobił schemat lutowania Xeno i pare innych rzeczy to trudno sie dziwić ) zapraszam do podziwania sie na luty ale ja tam licze na profesjonalizm elektronika...Nabawiłem sie przez te chipy siwych włosów i czegoś jeszcze...
A i jesli bede musiał regulowac laser to mogłbym prosić o mały instruktarz jak go wyregulowac , a z racji tego iż nie mam juz kasy na nic to musze to wszystko zrobic na "czuja"...
JuveFan
27 06 2006, 20:15
na modthatcube masz krok po kroku co zrobic. Ale najpierw sprawdz czy koles odpowiednio to polutował...jakos watpie w zwalonego chipka - sprawdz dokladnie jakosc lutów i czy dobrze koles wykonał łaczenie gacek - chip.
Pozniej bedziesz sie martwil laserem...
Towarzysz
27 06 2006, 21:40
Pewnie cos zle zamontowales i kupiles od jakiegos dziwnego sprzedawcy, bo powinien Ci pomoc w takim momencie.
patrykt1
28 06 2006, 08:54
QUOTE(consoleboy @ 27 06 2006, 20:02)

A jest taka mozliwość iż Xeno nie chce dziłać bo laser jest nie uregulowany??
Trzymająć START przy bootowaniu płyty (także oryginalnej) powinno Ci wejść do ekranu XENO GC (pomimo, że laser jest niewyregulowany). Jeżeli Ci nie wchodzi do tego ekranu to na 99% jest źle przylutowany. Obejrzyj też porządnie chipa- może Twoj fachowiec go przegrzal i dlatego nie chodzi
Ok, wracam z tym samym pytaniem, co wcześniej

Mogę kupić GC z Ripperem 3, padem, okablowaniem, memorką i 20 grami (kopiami) za 350 zł. Opłaca się?
Od razu mówię, chodzi mi o gry starsze, nie o nową Zeldę/inne nowe. Czy wszystkie pójdą mi na ripperze?Nie mam zamiaru używać GC do innych celów, jak granie w gry z GC (eumu/DivX/inny stuff mam na PC).
Sprzedający zapewnia, że wszystko działa w 100%, zresztą sam to sprawdzę przy zakupie (będę akurat we Wrocławiu).
Proszę Was o rzetelną odpowiedź
MisiekDX
4 07 2006, 13:08
A wiecie Panowie i Panie, gdzie na dzień dzisiejszy można znaleźć życzliwego człowieka, który by mi sprzedał i zamontował Viper'a GC?
Mam obecnie Ripper'a 3 (bo nie wiedziałem, że jest taki beznadziejny, jak kupowałem) i mam problemy z licznymi grami. Zawiesza się w trakcie rozgrywki większość gier, które mają audio streaming (Avalaunche 1080, Mario Baseball...), a kilka tytułów w ogóle nie uruchamia się (Pikmin, Wave Racer...). Czy te
objawy są charakterystyczne dla wszystkich Ripper'ów, czy też ja mam jakiś problem z modchipem albo z laserem ?
crash555
4 07 2006, 13:23
Mi Wave Racer na duoqu też nie chciał się odpalic ale to była wina obrazu chyba tak mi się wydaje, misiek sprubuj laser podkręcić a jak niebendzie poprawy to wymieni wtedy chipa
MisiekDX
4 07 2006, 13:30
Pikmina sprawdzałem cztery różne obrazy, wersje PAL i NTSC, z fstfix'em i bez. A chipa jestem skłonny wymienić od razu, tylko nie wiem, skąd wziąć.
PhatFarm05
4 07 2006, 14:24
Witam chcialbym sie dowiedziec czy warto kupic GameCuba przerobionego chipem RIPPER 3GCN + 2 pady + 2 memorki + 50 gier za 400zl
g_w_b_b_a
4 07 2006, 15:03
sadze ze tak, sam bym takiego wzial

bo GC jest tani ale jakbys sam przerabial to pozniej mialbys problemy ze znaleziem gier na GC bo w necie jest ich bardzo malo
w necie sa wszystkie:] tylko 3a dobrze szukac
ot dobrze prawi przedmówca.
Siakies Joh's Trackery przyjda Ci z pomoca
Ja kupiłem Gacka nie przerobionego, do tego chipa i gier mam około 40 - nie miałem żadnego problemu ze znalezieniem gier i jeśli dobrze poszukasz to sporo gier umieszczonych na rapidzie się znajdzie
Lord Tidek
4 07 2006, 21:07
A ja słyszałem, że są 2 wersje Rippera3 do gacka??

Czy to prawda? A jak taK to czym się różnią, i jak je odróżnić, bo właśńie jutro będę miał GC przerobionego Ripper3 + 2 pady + 2 memorki + 50gierek. A no i wytłumaczcie mi jak się nagrywa gry na gacka

A może jest ktoś chętny na spylenie mi owych gier

chętnie bym zakupił
Nightmare90
4 07 2006, 22:23
Postów w takim stylu nie pisz bo mozesz zarobic warna ja tez sie kiedys pytalem i dostalem tylko upomnienie.A co do gier to "dla chcącego nic trudnego"
g_w_b_b_a
4 07 2006, 22:45
hehe dla niektorych to moze i latwo sciagac z rapida gierki ale na torrentach jest ich malo podobnie jak na mircach [kiedys to bylo ich duzo a teraz GC wymarlo i kanaly powymieraly]
pojemnik
4 07 2006, 23:49
DC++ ludzie, DC
Nightmare90
5 07 2006, 08:09
DC++ powiadasz ja mieszkam w Piekarach Śląskich(Katowice),a tu u nas policia z informatykiem po domach z nakazem chodzą i sprawdzaja 2 rzeczy: 1.Czy ma sie oryginalny system 2.Czy posiada dana osoba DC.
g_w_b_b_a
5 07 2006, 09:39
DC sciagasz gierke a potem ludzik sobie przechodzi na inny kanal i jak tu dokonczyc gre...
QUOTE(Nightmare90 @ 5 07 2006, 09:09)

DC++ powiadasz ja mieszkam w Piekarach Śląskich(Katowice),a tu u nas policia z informatykiem po domach z nakazem chodzą i sprawdzaja 2 rzeczy: 1.Czy ma sie oryginalny system 2.Czy posiada dana osoba DC.

masz cokolwiek na potwierdzenie tego ? ciężko mi w to uwierzyć
Nightmare90
5 07 2006, 14:52
Ja nie ale kumpel powinien miec protokól policyjny z wjazdu na chate

Ale jesli nie mieszkasz w okolicach Piekar Śląskich to sie nie masz czego bać.Najczęsciej sprawdzana siecia jest STI poniewaz kiedys byl na necie ich serwer z "kupą" nielegalnego softu, policia serwer zamkneła a ludzie za to odpowiedzialni siedzą w pierdlu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.