MisiekDX
5 07 2006, 14:58
To co, Panowie i Panie? Nikt nie wie, gdzie można Viper'a GC dostać?
Towarzysz
6 07 2006, 08:38
Kup sobie QOOBa. Jest przeciez lepszy od Vipera.
Nightmare90
6 07 2006, 11:21
Jeśli chip potrzebny Ci tylko do gier to inwestuj w XenoGC nie musissz nic kombinowac tylko lutujesz i grasz jest/bedzie tego masa na Allegro.
Witam serdecznie. Mam pytanko dotyczące przeróbki GC - mianowicie chcialbym sie dowiedziec czy jest ktos w Warszawie kto przerobi mi konsole? W sklepie znalazlem takiego fachowca ale chcial 200 zł za Rippera

Będe wdzieczny za kazda pomoc.
Ripper? Daaj spokój. Kup Xeno i zainstaluj go sobie sam
Odpowie ktoś na kilka pytań N00ba w dziedzinie chipów?
1. Czy flashować chipa, to znaczy zrobić jakiś "update", dzięki któremu mogą zacząć działać gry, które wcześniej nie działały? Podobno duoQ ma tę opcję?
2. Czy jest jakaś różnica pomiędzy mini-dvd a zwykłym dvd? Czy wszystkie iso gier da się nagrać i na ten rodzaj płyt i na ten?
Nightmare90
20 07 2006, 16:06
Co do pierwszego to nie mam pewnosci,ale chyba to tak jak napisałes a DuoQ nie ma mozliwosci flashowania.A na drugie to roznia sie plyty cenowo i duze nie wejda Ci do zwykłej obudowy a obrazy nagrasz na oba rodzaje plyt.Co do plyt polecam duze TDK.
Witam. Kupilem wlasnie gamecuba i zamierzam go przerobic ( co do chipu to sie jeszcze zastanawiam ) chodzi mit oto czy znacie moze jakies dedykowane strony z torrentami gier na gacka . Patrzylem na piratebay.org mininova.org ale nie ma tam zbyt wielu tytulow a wiekszosc sie powtarza. Czytalem w archiwum o Joh's GC Tracker ale jak sie tam dostac ? :| Licze na wasza pomoc. Z góry dzieki
goldziarz
4 08 2006, 22:39
siemacie, mam pewien mały proble, a w zasadzie duży:( Kupiłem dwa dni temu Przerobionego GaCka, ripperem V3, i dostałem do niego ponad 50 gier na kilku płytach DVD...no i nei wiem, ja je nagrać;/ juz chyba z 5 płytek zmarnowałem... te gry są spakowane, każda gra poisada kilka plików spakowanych... gdy je rozpakowyjuje, prosi o kod..znalazłem te kody, wprowadziłem je, rozpakowałem Gre Crazy Taxi, nagrałem, i nic;/ nagrywalem to jakos plik .iso w programie nero 6.602 .czy jakoś tak... i nie działa..pomóżcie!!:)
Nightmare90
6 08 2006, 18:18
Nie rozumiem jakie kody jesli masz np 30 takich samych spakowanych plikow to rozpakowujesz tylko raz ten pierwszy wychodzi Ci z tego jeden spakowany plik np 1.4 GB i to nagrywasz jako obraz w Nero predkoscia 2 albo 4 .
Jeszcze moze byc inna przyczyna albo zle plyty albo zle podkrecony laserek.
Wie ktoś jakn się zwie program do sprawdania poprawności obrazów gier?. (wiem że gdzieś to było w tym temacie, ale troche za dużo szukania). Z góry dzięki.
gato2002
12 08 2006, 15:33
Witam, mam takie pytanko, mianowicie na jakich płytach zazwyczaj nagrywacie gry/soft na GC?, duże czy małe DVD i jakimi prędkościami, tzn.czy górny próg nagrywania to x8, czy więcej też mogłoby być? Zastanawiam się czy granie na dużych DVD jakoś nie wpływa na żywotoność silniczka napędzającego płyty (w końcu są większe, i jednocześnie troszke cięższe). Co sądzicie?
Nightmare90
12 08 2006, 20:19
Plyty duze DVD sa bardziej popularne dlatego sa lepsze jakościowo od miniDVD ja nagrywam na x6 i plyty jakos chodza ale najlepiej nagrywać na x2 a co do ciezaru to chyba sie silniczek nie psuje.
Aaa nagrywam na TDK ale slyszalem ze Verbatim tez sa bardzo dobre.
gato2002
12 08 2006, 20:56
Hmm a DVD+ czy DVD- ? Zauważył ktoś różnice w działaniu w tych formtach?
pojemnik
13 08 2006, 01:34
Było to wałkowane wiele razy. Ja tłukę na takich TDKach
http://www.allegro.pl/item119350746_dvd_r_...lim_10_szt.html nagrywane x4 bez roznicy czy + czy -. Lub mini dvd Dysan, też na x4. Ale dużo zalezy od nagrywarki, na Nec'u nagrywało mi się niemal w 100% bezbłędnie, a na LG spierdzielało prawie każdą płyte.
gato2002
14 08 2006, 13:28
Hmmm od nagrywarki? Mam Lite-on'a, miał ktoś z nią problemy przy nagrywaniu gier na GC?
NemoKOF
14 08 2006, 17:07
Slabizna generalnie, Lite-On nie sa za dobre, mialem problem z nagrywaniem gier na PS2 wiec pewnie i na GCN bedzie problem. Teraz mam NECa 3500A, zmieniona obudowe w GCN i nagrywam gry na duzych TDK -r predkoscia x4 i mam na dzien dzisiejszy 100% skutecznosci, dziala wszystko. Chip to ripper (chcialem kupic od razu przerobiona konsole i niestety tylko z tym chipem znalazlem).
Zycze powodzenia z Lite-Onem, sprobuj moze lepiej na +R i najwolniej jak sie da (czyli pewnie 2.4x). I uzywaj dobrych nosnikow, np TDK.
a ja właśnie lite-ona zamówiłem, może ktoś już nagrywał gry i może coś więcej powiedzieć?
Ja miałem dwa LiteOn-y (jednego z nich mam teraz). Na początku miałem SOHW-1653S i nagrałem na niej wiele gier na GC - wszystkie śmigały na niepodkręcanym laserze jak oryginały. Po pewnym czasie nagrywara zaczęła się rypać, tj. podczas kończenia płyt (zapis Lead-outu) zawsze wywalał się błąd a płytka nadawała się tylko do wyrzucenia (zmarnowałem tak kilkanaście płyt DVD wszelkiem maści i rodzaju, od Hawków po Verby). Oddałem ją na gwarę i dostałem LiteOna SHW-160P6S i z nią jest nie mniej kłopotów. Pomimo tego, że podobnie jak poprzednia (gdy działała dobrze) doskonale nagrywa wszystkie płyty, zarówno dla GC jak i PS2 (żadnych błędów odczytu) mechanika nagrywarki potrafi załapać zwiechę - ze środka napędu wyraźnie dobiega pstrykanie (jakby laser o coś haczył, tylko że o nic nie haczy, bo patrzyłem), a jak już pstryknie to za cholerę nie czyta i nie nagrywa żadnych płyt. Jedynym sposobem na przywrócenie jej do żywych jest przekręcenie jej do góry nogami z włożoną płytą i wtedy się "odpstrykuje" i odblokowuje. Ogólnie jestem niezadowolony z tego badziewia (pomimo tego, że płyty nagrywa OK) i mam uprzedzenie do wszystkiego co jest firmowane pzez lajtona. Na twoim miejscu nie kupowałbym tej nagrywarki (jeśli to jeszcze możliwe) i zamiast niej wziął jakąś LG albo NEC.
pojemnik
14 08 2006, 22:02
Cytując z forum MaxConsole.net:
I have a Lite-On 832S at home and a Lite-On 1673S at work. Using ritek g04 mini DVD-Rs and basic sony full size DVD+Rs I have had no problems at all with DREs. I was worried to begin with because I bought my qoob before I read here that Lite-On drives were supposed to have problems burning GC stuff, but like I said everything is fine. Just make sure you have the latest firmware.
gato2002
14 08 2006, 23:29
n-name, zamówiłem GC i zakupiłem DVD Verbatima, dam znać na dniach jak sie sprawują
Halcos, napisałeś: "wszystkie śmigały na niepodkręcanym laserze jak oryginały" , ale chyba Mi nie powiesz, że będe musiał podkręcać laser żeby dobrze płyty nagrywać
pojemnik, a Ty czym nagrywasz? (tak z ciekawości pytam

)
i jeszcze jedno (wiem ,że gdzieś to było) nagrywacie w większości Nero czy imgBurn'em (chwalili na jakimś forum
pojemnik
14 08 2006, 23:41
NEC, o ile dobrze pamiętam 4570A, sprawdzić dokładnie nie mogę bo jest na 2 tygodniowym wypożyczniu. No i w nero naturalnie.
QUOTE(gato2002 @ 15 08 2006, 00:29)

Halcos, napisałeś: "wszystkie śmigały na niepodkręcanym laserze jak oryginały" , ale chyba Mi nie powiesz, że będe musiał podkręcać laser żeby dobrze płyty nagrywać

Nie no chodziło mi o to, że laser w gacku był nie kręcony
QUOTE(Halcos @ 14 08 2006, 22:57)

Ja miałem dwa LiteOn-y (jednego z nich mam teraz). Na początku miałem SOHW-1653S i nagrałem na niej wiele gier na GC - wszystkie śmigały na niepodkręcanym laserze jak oryginały. Po pewnym czasie nagrywara zaczęła się rypać, tj. podczas kończenia płyt (zapis Lead-outu) zawsze wywalał się błąd a płytka nadawała się tylko do wyrzucenia (zmarnowałem tak kilkanaście płyt DVD wszelkiem maści i rodzaju, od Hawków po Verby). Oddałem ją na gwarę i dostałem LiteOna SHW-160P6S i z nią jest nie mniej kłopotów. Pomimo tego, że podobnie jak poprzednia (gdy działała dobrze) doskonale nagrywa wszystkie płyty, zarówno dla GC jak i PS2 (żadnych błędów odczytu) mechanika nagrywarki potrafi załapać zwiechę - ze środka napędu wyraźnie dobiega pstrykanie (jakby laser o coś haczył, tylko że o nic nie haczy, bo patrzyłem), a jak już pstryknie to za cholerę nie czyta i nie nagrywa żadnych płyt. Jedynym sposobem na przywrócenie jej do żywych jest przekręcenie jej do góry nogami z włożoną płytą i wtedy się "odpstrykuje" i odblokowuje. Ogólnie jestem niezadowolony z tego badziewia (pomimo tego, że płyty nagrywa OK) i mam uprzedzenie do wszystkiego co jest firmowane pzez lajtona. Na twoim miejscu nie kupowałbym tej nagrywarki (jeśli to jeszcze możliwe) i zamiast niej wziął jakąś LG albo NEC.
No niestety już zamuwiłem, będzie na dniach więc zobacze jak się sprawuje. Myślałem że to dobry sprzęt:/, nagrywarki cd lite=ona był dobre, kupiłem sobie komputer świat z testem nagrywarek i tam ocenę dobrą dostała.
Może ja miałem jakieś felerne egzemplarze... Tak czy siak jakość sprzętu LiteOna spadła na pysk od czasów wypalarek CD i nie tylko ja to powiem.
mi tam wypalarka LiteOna sluzyla 2 lata i dalej sluzy znajomemu, wiec moze to od egzemplarza zalezy ;P
gato2002
16 08 2006, 08:30
Hmm ma ktoś sposób na spowolnienie nagrywarki DVD (Lite-On)? Nie moge nagrać mniej niż x6
też mam to same, sprawdziłem kilka programów i dalej to samo. Zauważyłem że na innych płytkach można nagrywać wolniej, miał ktoś taki problem??
EDIT: Nagrałem x6 na plytce tdk + r, skalibrowałem laser i działa, więc chyba nie ma potrzeby nagrywać x 4 czy też 2
gato2002
16 08 2006, 15:57
n-name, długo masz już GC, że musiałeś laser skalibrować? w nówce chyba nie trzeba tego robić? i na jakich płytach mogłeś nagrywać wolniej?
Sprawdziłem pare płyt programem Nero Info Tool i wynika z tego , że niektórych płyt DVD po prostu nie da sie nagrywać niżej niż x6 (np. Esperanza, Verbatim), aczkolwiek moge się mylić
ma już ze 3 - 4 lata, kilkanaście gier na niej przeszedlem. A co do plytek to chyba na verbatim bylo mozliwe x 4. Jak masz nówke konsole to nagraj z prędkością 6x powinno działać nawet bez kalibrowania, a pozatym nie jest to takie trudne.
gato2002
16 08 2006, 19:50
Witam
Konsolka w końcu dzisiaj przyszła, więc stwierdziłem że wypada złożyć mini raport nt. nośników. Nie ukrywam że licze na jakieś rady

( jeżeli było już omawiane to poprosze linka ).
Na pierwszy ogień poszedł Super Smash Bros. na Esperanzie mini dvd
-r i działał dobrze(okazuje sie że ten minus jest bardzo ważny

, i dzięki Bogu że ta płyta działała normalnie bo sie leciutko zdenerwowałem

), rozgrywka bez problemów jednak jak odtworzyłem filmik w dziale Archive, zaczął sie przycinać i sie zawiesił, ale grać można.
Nastepnie włożyłem Metroida 2 na Verbatimie DVD+R (duży) i wyświetlił Mi sie komunikat w biosie na czerwonym tle. Dalej poleciał Mario Football na tej samej płycie i efekt podobny. Na końcu był znów Mario Football ale na Esperaznie DVD+R (duża) i dalej ten sam komunikat. Miał ktoś podobną sytuację?
Wnisokuje, że ten minus jest dosyć istotny

Coś czuje że trzeba kupić TDKi i ......dalej walczyć

Czekam na komentarze, z góry THX
PS: Super Smash Bros. na mini dvd był nagrywany x2 a verbatimy x6(najmniejsze możliwa opcja), a chip to Xeno
PS2: i jeszcze jedna ciekawa informacja, pare postów temu patrykt1 napisał;
"Trzymająć START przy bootowaniu płyty (także oryginalnej) powinno Ci wejść do ekranu XENO GC (pomimo, że laser jest niewyregulowany). Jeżeli Ci nie wchodzi do tego ekranu to na 99% jest źle przylutowany." na stronie modthatcube piszą to samo a Ja jak przytrzymuje start to wyświetla Mi sie zielona plansza i pasek zielono-różowej szachownicy na samym dole ,zwis i żadnego menu czy innego info o Xeno(a zdaje Mi sie że coś powinno być) i ten Super Smah Bros. ma miał przez chwile ten sam błąd co inne gry, po resecie wróciło do normy ale lubi sie przyciąć, nawet całkowicie.
Chyba Mi nikt nie powie że zdejmując obudowe mogłem coś uszkodzić

I jeszcze jedno: jak jasne sa te diody na chipie Xeno? czy można je zauważyć przy zdjętej tylko górnej obudowie? (Nie chce na razie całkowicie go rozkręcać, niby nówka

) i w ciemnym pokoju, bo Ja nie widze kompletnie nic, a jestem niemal pewien że powinno sie cokolwiek świecić ( w końcu to diody) nawet przez szczeliny, Czy to nie podejrzane??
patrykt1
17 08 2006, 05:21
Jak masz chipa przylutowanego do elektroniki lasera to raczej nie zobaczysz czy diody sie swieca (a swieca sie mocno). Dziwna sprawa z ta Twoja plansza z logo- powinna byc czarno-biala szachownica

Co do nosnikow- to sprobuj mini dvd Dysan i nagraj x2
gato2002
17 08 2006, 07:03
patrykt1, powiem Ci, że przez szczeline z prawej strony (przy zdjętej górnej obudowie)udało Mi sie dostrzec białe kabelki, zapewne od Chipa

więc powinienem zobaczyć te diody, tymbardziej w nocy, a tu lipa! i czy mógłbyś zamieścić linka jak powinna wyglądać ta plansza informacyjna od Xeno, pliizzzzzz?
Towarzysz
17 08 2006, 12:41
Pewnie masz DUOQ albo Rippera, bo Xeno ma plansze i (z reguly) montuje sie go bez kabli.
gato2002
17 08 2006, 13:04
Towarzysz, czy znasz jakiś program kótrym mógłbym sprawdzić jakiego mam chipa?
rozkręć gacka i zobacz, będzie najszybciej. To że masz kabelki nie oznacza że nie masz xeno. Kupowałeś nówke z przeróbką?, jeżeli tak to pewnie masz duoq lub xeno.
gato2002
17 08 2006, 13:21
Na tej aukcji kupiłem GCka, (tylko wcześniej) i miał być Xeno
http://allegro.pl/item121185285_fabrycznie...gwarancja_.html
Towarzysz
17 08 2006, 13:25
Moim zdaniem to DUOQ. Xeno jest ponoc lepszy, bo obsluguje gry 2-plytowe.
Ja osobiscie mam QOOB i go polecam, bo jest to najlepszy chip jaki kiedykolwiek wyszedl do GCN.
gato2002
17 08 2006, 14:05
n-name, dzięki za rade, mam DUOQ, ja zaraz chyba zwariuje

hyh , gośc dał plombe na obudowie żeby czasem nie sprwdzić co wlutował, allegrowicz ma klientów za idiotów, proste, prawda?....
(I zrobiłem kolejny test płyt i nie czyta Mi TDK+R palone x6, mam jeszcze -R, ale to potem)
Co radzicie zrobić z tym fantem?
verbatimy sprawdzales?, sprawdzaj i "+" i "-". Acha, i na początku sprawdzaj duże dvd, są lepsze jakościowo od mini dvd.
gato2002
17 08 2006, 15:00
Sprawdzałem Verbatima "+" nagrywany x6 i nic , tylko czerwona ramka, i żadna duża DVD nie chodzi (TDK, esperanza, verbatim) tylko epseranza mini x2, ale głównie chodzi o to że zamówiłem Xeno a mam DuoQ a z waszych wypowiedzi wynika że Xeno jest lepszy tymbardziej że niektórym na DuoQ nie czyta dwupłytowych.
Poleci maila do allegrowicza i zobaczymy co powie...
Nightmare90
17 08 2006, 18:32
Tak moge potwierdzic ze DUOQ nie obsluguje gier dwuplytowych a napewno wiekszosc chipow,przerabiałem konsole kumpla wlasnie DuoQ od uzytkownika Mazzda na allegro kilku uzytkownikow na forum mozwilo ze DuoQ im czyta ale chyba mieli szczeście ze dostali działające.
gato2002
17 08 2006, 18:46
Ech......nie ma jak uczciwi allegrowicze, napiałem maila i czekam na bieg wydarzeń

Nie mam jeszcze gry dwupłytowej żeby sprawdzić czy działa. Ale nie czyta Mi jak narazie żadnych dużych DVD, a tak w fabrycznie nowych konsolach chyba nie powinno być, Czy chip może wpłynąć na prace lasera?
Jeśli założyli w kosnoli plomby i nie możesz laserem pokręcić to musisz po prostu przetestować naprawdę mnóstwo różnych rodzajów dużych DVD. Powiem ci, że mój gacek spośród kilkudziesięciu najróżniejszych płytek czyta tylko 3 typy - duża Esperanza DVD-R 4x (juz nieprodukowane), Esperanza miniDVD-R 4x i Platinum DVD+R 8x i to tylko z takimi oznaczeniami prędkości, jakie napisałem (np. Esperanzy DVD-R 8x, ale nagranej czwórką gacek już nie bootuje). Innych płyt, nawet tych najsłynniejszych typu Verbatim czy TDK laser nawet nie "łapie" i zatrzymują się po cwili kręcenia w napędzie.
gato2002
17 08 2006, 19:38
Konsole rozkręciłem do lasera

dlatego wiem jaki mam chip, była tylko naklejka na obudowie , chociaż to bezsensu bo i tak zamierzałem grac na dużych płytach
PS: własnie dostałem maila że moge wysłać konsole z powrotem do gościa, to jutro wysyłam:)
Nightmare90
17 08 2006, 22:28
Ale powiedziales mu ze zerwales plomby?
gato2002
18 08 2006, 01:37
Nightmare90, wiadomo, a zresztą co teraz plomby mają do powiedzenia skoro zostałem oszukany, bo dostałem gorszy chip

sprawdziłem co tam wlutował bo ani diód nie widać, ani plansza od Xeno po przytrzymaniu stratu przy bootowaniu sie nie pokazała, a tu prosze wałek, DuoQ jak nic!!! i praca lasera też nie brzmi jak nówka
pojemnik
18 08 2006, 03:02
Jeśli masz takie cyrki z płytami to wziął bym się za podkręcenie lasera.
To jest twoja wina!, dlaczego się nie zapytałeś jaki?, chyba pisało na aukcji że odtwarza gry 2 płytowe, bo wiadomo że nie odtwarza.
gato2002
18 08 2006, 11:41
n-name, Ja Cie chyba nie rozumiem

(albo Ty Mnie) Pisze już kolejny raz, że zamówiłem konsole z chipem XENO a dostałem DUOQ!!! Sprzedawca zwałował, proste? Dzisiaj odsyłam na wymiane chipa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.