Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Kopie zapasowe na GCN
Forum PSX Extreme > Platforma > Nintendo > GameCube
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39
Halcos
Jeśli to jest ten odtwarzacz, o którym myślę, to naciśnij L albo R na 5 sekund, a płyta się zatrzyma i wtedy będziesz mógł ją podmienić na tą z filmem. Wtedy znów naciśnij L/R i oglądaj.
Nightmare90
Oczywiście film musi być nagrany na plycie DVD takiej ktorej konsola Ci odczyta i film nie moze przekraczac 1.4GB.

Chyba tongue.gif
Siwy_
moze ktos napisac w czym xeno jest lepszy od duoq ? zauwazylem ze wiekszosc konsol na allegro ma tego drugiego czipa ale pierwszy jest podobno lepszy. z gory dzieki
Cube
Nie ma (albo dużo rzadziej ma) problemów z grami 2-płytowymi. Poza tym jest mniej awaryjny... Oprócz tego chyba nieco szybciej odpala gry. To wszystko informacje o których się dowiedziałem, nie testowałem w praktyce, niech posiadacze coś powiedzą.

PS. Jest tu ktoś z Wrocka?
Nightmare90
Tak miałem oba chipy w 2 rożnych konsolach oczywiście i Xeno sie szybciej ładuje spokojnie odpala 2-płytówki,a DuoQ u mnie nie chciał przeczytać gry 2-plytowej,ale u innych uzytkowników jest wszystko ok (tak słyszałem).
WilQ
Witam
Nie chce mi się bawić samemu z przerobieniem konsoli. Czy macie może jakiś kontakt gdzie we Wrocku można coś takiego zrobić (kupno i zamontowanie chipa)?? I ile to kosztuje??
Z góry dzięki za info.
tetsuo86
Witam,
bez preambul mam 2 szybkie pytanka

1. czy jak sciagne sobie obraz residenta 1 w ntsc (z joh's,tam jest tez pal ale chyba spanish) to nie bedzie problemu z odpaleniem go na konsoli pal z duoq ?

2. czy sa jakies dowody,ze trymowanie konsoli niszczy laser po jakims czasie ? Czy mozna trymowac laser w innym urzadzeniach ? np mi w wiezy sony nie czyta plyt tongue.gif probowal ktos ?

ok hyh.gif rozkrecilem stara wieze,przy laserze znalazlem potencjometr-bez miernika przekrecilem o moze 15 stopni w lewo i dziala hyh.gif hehe
gato2002
Hmm
1.Po postach innych użytkowników sądze, że nie powinno być żadnych problemów. Problem może być przy zmianie płyty z 1 dvd na 2 dvd. Były takie przypadki na forum ale chyba nie można tego uznać za zasadę. Musisz sam to sprawdzić wypalając obie płyty, odpal gre z 2 dvd,daj "new game" gra poprosi o 1 dvd, zmieniasz na 1 i jeśli gra sie uruchamia to powinnio sie grać bez problemu.

2.Raczej (bo pewny na 100% nie jestem) tak, bo trymując laser podnosi sie napięcie na laserze, co skraca jego żywotność (poprawcie mnie jeśli sie mylę smile.gif ). Ja podkręcałęm laser w napędzie dvd Xboxa i w DC i widać lepiej czytają płyty.
siudym
Kilka pytan: wink.gif
Czy mozna nagrywac cokolwiek np. emulatory, soft na plytkach miniCD-R / mini CD-RW 185MB?? (mowa o gamecube z XENO GC)

Oraz jakie szybkie w porownaniu do PS2 sa emulatory NES/SNES na GC? (pewnie w stosunku do XBOX jest sporo wolniej, sam mam kloca i tam SNES to full speed wink.gif)

Ogolnie wypiszcie mi najlepszy soft homebrew na GC. Zwlaszcza emulatory i krotki opis jak szybko dzialaja itd smile.gif
WilQ
Wczoraj zakupiłem XenoGC i za trzecim razem (bawiłem se pare godzin ze starą welką lutownicą prawie paląc całego cube'a ohmy.gif) udało mi sie zamontować chip!!
Jestem strasznie dumny, ze sam tego dokonalem (choć jakość wykonania pozostawia WIELE do życzenia... mam nadzieje że nie odpadnie biggrin.gif ... ) i już odrazu nagrałem swoje pierwsze gierki.
Konsola jakaś używana za 200zł kupiona rok temu ale łyka płytki idealnie bez podkręcania lasera (tylko musza byc 2x nagrane).

Sprawdzony nośnik Memorex mini DVD-r w media markcie za 30 zł 5 płytek w pudełkach.

Ma ktoś info o tańszych nosnikach równie dobrych (sprawdzonych) w pudełkach???

ps. jakby ktoś miał linki do rapid share obrazów iso na GC to byłbym wdzięczny ... smile.gif

Pozdro

ps2. Chwilowo nawet X360 poszedł w kąt... gram w RE4 biggrin.gif
pojemnik
z mini to Dysany - ok 3zl szt. a z dużych - co preferuję - błękitne tdk.

Co do emulatorów to snasa i nesa działają bardzo dobrze, mam gdzieś jeszcze mega drive'a ale czeka na wypalenie. A z innych chołmbriów to bawiłem się tylko MPlayerem
siudym
A czy GC czyta CD-R/ CD-RW czy tylko DVD? I czy plyta DVD musi byc nagrana na full?

Druga sprawa: Czy mozna przegrac oryginalna gre na GC?
Areks
Witam, mianowicie mam mały problem z dopiero co kupionym GaCkiem.
GaCek jest przerobiony chipem Xeno GC, kupiłem go z tej aukcji. Zelda, która była jedyną odrazu nagraną grą w zestawie wogóle nie startuje, pojawia się logo GaCka, płytę czyta ale zaraz po tym pojawia się menu z tymi wszystkimi opcjami. Po nagraniu innych gierek albo pojawia się informacja o treści "an error has occurred", albo tak jak w przypadku zeldy przestaje wykrywać płytę i wraca do menu...

A czy po przerobieniu chipa nie powinno pojawić się jakieś logo Xeno GC czy coś w tym stylu?

Gdzie można oddać GaCka do serwisu na terenie dolnego śląska?

Czy jak nagra się na jakiejś innej płytce (MiniDVD może) niż te verbatimy DVD+RW i te niebieskie TDK gry będą chodzić?

Z góry dziękuję za porady i wszelką pomoc,
Ares_Real
pojemnik
Facet na aukcji pieje achy i ochy z zachwytu, że chodzi wszystko jak żyleta. Dał ci 1 miesieczną gwarancje więc napisz do niego.
Areks
A wy jak myślicie? Może to być wina lasera czy może płytek (zelda była porysowana, a verbatimy może poprostu nie chodzą z Coobe'em)?
Nightmare90
Jak sie nie myle plyt dvd+rw jak i normalnych cd-r nie bedzie czytał. (tylko (mini)dvd -+r)

Jeśli chcesz sprawdzic czy masz Xeno,to podczas botowania np oryginalnej plyty przytrzym Z albo start,bo juz nie pamietam, powinna wyskoczyc taka szachownica na czerwonym tle.
gato2002
siudym, raczej nie ma sensu nagrywać full dvd, bo gacek i tak odczyta tylko pierwsze 1,4 GB, dalej laser po prostu nie ma zasięgu (wdłuż płyty)

Areks, próbowałem różne dvd (verbatim +R, esperanza +R) i czyta dobrze (przynajmniej przy ustawieniu dobrym dla dvd TDK+R).
Nagrałem gre na DVD RW z verbatima i nie poszła. Do sprawdzenia Xeno przytrzymuje sie Start przy włączaniu.
metalcoola
Witam,mam problem z Legend of Zelda,po nagraniu{zgodnie z instrukcją z Mod That Cube}wyświetla napis No Medium Found, co mam zrobić?mam chipa Qoob SX{pozostałe kopie bezpieczeństwa działają ale one były już w zestawie z Cubem}
Fidel
ej moze mi ktos z was powiedziec gdzie mozna dostac minidvd dysana? bo nie moge ich nigdzie znalesc:[
siudym
Jak powinno wygladac menu bootu w xeno?
Wciskam START przy uruchamianiu konsoli z xeno oraz z wsadzona oryginalna plytka zeldy ww i pojawia sie na gorze niebieski napis ""XenoGC Shell v1.05"" a po chwili kursor w ksztalcie "@" oraz jakies krzaki....
To samo jest z wsadzona oryginalem zeldy bonus disc ale tylko znaczek "@" sie pojawia.. Niby mozna cos wybrac tym @, ale nic nie pisze... :|

To normalne? Podobno jakas kratownica powinna sie pojawic...

ps. wciskam START bez plyty i shell sie nie pojawia (a powiniec chyba?) natomiast jak wlacze konsole wciskajac Z to zmienia sie dzwiek w animiacji startowej (jakies jeki małpy a na koncu dzwiek smiejacego sie dziecka...biggrin.gif )
pojemnik
z Z to normalne, podobno jak sie przytrzyma Z na 4 padach będzie jeszcze coś innego. A co do Xeno to nie mam pojęcia, ja mam staruszka Vipera.
n-name
u mnie szachownica jest, podmieniony dźwięk też. Sprawdź czy Ci gry chodzą dobrze
Fidel
co do plyt to wyczytalem gdzies ze minidvd-r tdk scrathcproof nie chodza

wczoraj w akcie desperacji nagralem ja i o dziwo ruszyla w moim gacku bardzo ladnie:] w mojej subiektywnej ocenie chyba lepiej niz dysan:P

tylko ta cena 8zl:[
Areks
Jako, że dopiero po świętach będę miał okazję przetestować czy mój cube z chipem jednak działa (nie ma gdzie kupić płyt), więc przez ten czas zadam wam dwa proste pytania:

Jakie płyty najlepiej kupić dla GameCube'a z chipem Xeno GC? Największy nacisk kładę osobiście na jakiekolwiek miniDVD, gdyż obudowę wolę mieć zamkniętą.

Czy ta szachownica z logiem xeno GC (kiedy się przytrzymuje START) wyskakuje tylko podczas bootowania orginalnej płyty?
Nightmare90
szachownica na czerwonym tle występuje także podczas Bootowania pirackiej gry.

A co do minidvd nie wiem czy nie bedziesz musiał "trymować" lasera ale dobre są Dysany.
Areks
A z normalnych DVD jakie są dobre oprócz "błękitnych TDK"?
n-name
mi dobrze dzialają verbatimy + R. Z TDK miałem dziwną sytuacje 2 razy zamwiałem na allegro te plyty o takich samych parametrach (- R x 16) raz działały a raz nie, chyba jakaś ferelna partia mi sie trafiła
pojemnik
Co do TDK to przy nagrywaniu na -R pare razy coś mi się tam waywaliło, ale po nagraniu na +R działało znakomicie. U mnie jest róznica.
piter_1111
Witam czy mozna pzrzy pomocy tego chipa odtwarzac plyty divx?
Czy mozna jakos uruchomic emulator gameboya Advance?
Jakie gry poleciacie na 2 playerów?

PozdrO
pojemnik
1. można
2. można
3. hmmmmm soul calibur 2?
piter_1111
mozna mozna:P a jak tego dokonac?
@pojemnik mozesz na pw poslac gg?
maspex
witam,mam oryginalna gre,czy jak zrobie jej obraz to odpale ja konsolka z czipem?
n-name
obawiam sie ze nie zrobisz obrazu, musisz z neta ciagnac. Jak sie nei myle to pctowy naped nie czyta plyt od gc i aby zrobic kopie trzeba miec sieciowke do gacka czy jakos tak, ale pewien nie jestem
piter_1111
UP
pojemnik
dzwno, wyslalem PW ale chyba nie doszło, trzaskaj na 2528072
Cube
Czy kupował ktoś w sklepie Eurasia.nu? Pojawił się tam Xeno 2.0 z obsługą kilku gier na 1 płytce, kosztuje tylko 15 dolców!! Muszę się tylko dowiedzieć, jaki jest tam koszt przesyłki...
Areks
Posiadacze GaCka z XENO GC:

Czy wam też czasami podczas gry gra się zawiesza i wyskakuje komunikat "An error has occurred..." i coś tam dalej o instrukcji obsługi GaCka? Ja do gry używam Esperanzy DVD-R 8x.
Nightmare90
ten komunikat wyskakiwał mi do czasu gdy dobrze wytrymowałem laser.

A z specyfikacji Xeno wynika ze obsluguje on takze kilka gier na 1 plycie.
Areks
A czy to oprócz tego, że przeszkadza w rozrywce, ma później jakieś znaczenie, że np. laser po czasie się zepsuje?
piter_1111
@pojemnik
pisalem juz do Ciebie 10-tki wiadomosci i nic...
moze Ty zaklikaj do mnie: 4592211
WilQ
Mi takie ostrzeżenie wyskakiwało jak źle chip przylutowałem za 2 razem

Co do szachownicy to u mnie jest tylko napis XenoGC czerwony jak sie start naciśnie i nic więcej..

Wszystkie gierki śmigaja mi na płytkach memorex miniDVD-r z media marktu i NIE TRYMOWAŁEM LASERA... (ofkors muszę gry nagrywac prędkością 2x i wtedy jest super fajnie bez problemów... za to 4x już w ogóle nie czyta )
gato2002
Hmm też tak mam, że czasami podczas grania (a dokładnie to podczas ładowania czegoś z płyty) laser potrafi sie zawiesić, ale możliwe że jakbym zeszedł do ok.120 Ohm (aktualnie mam ok.150) to mogłoby by tego nie być ale, że rzadko Mi sie to zdarza to nie męcze aż tak bardzo lasera.

Nightmare90, ale ile Ty masz aktualnie na laserze?
n-name
a jak to jest z predkoscia nagrywania plyt?, to zalezy od plytki czy od nagrywarki bo sam juz nie wiem, ludzie roznie gadają. Na plycie pisze 1-16x wiec chyba od nagrywarki.
gato2002
Chyba nie zawsze od płyty. U mnie na lite-on'ie mogę nagrywać TDK najwyżej x6 a kumpla na LG mogę nagrać x4
Nightmare90
Moje ustawienie lasera oscyluje w granicy 120 Ohm , i czyta dośc dobrze zdarzy sie,ze raz na tydzień gra sie zawiesi ale to sporadycznie.Chociaż kiedyś miałem ustawione na 86 Ohm i chodziło wręcz perfekcyjnie , 2 miesiące ciągłego grania bez DRE.
Areks
Czyli co? Nie zepsuje mi to lasera? Pytam się, bo nie wiem czy coś z tym fantem zrobić(do jakiegoś serwisu jechać czy cuś)...Dzisiaj znowu trafiła mi się zwiecha, po 6 godzinach grania w Wind Wakera wink.gif
gato2002
Nie wiem jaki masz ustawiony opór na laserze, proponuje zejść troche niżej, o ok. 5-10 Ohm mniej
piter_1111
z filmami juz zalatwione...
A teraz co z emulatorami?
Nightmare90
Może poprostu sprawdz np 5 rożnych rodzaji plyt + i - moze na innych plytach inaczej nagrywanych albo cuś bedzie lepiej chodziło.

A jak nie to wystarczy miernik taki za 10 zl i trochę chęci.

http://modthatcube.pxn-os.com/main.htm ====> tu masz stronke gdzies tam powinny byc zdjęcia gdzie i jak przykladac ten miernik.

PS.Zreszta jak masz raz na 6 godzin gry DRE to i tak nie jest zle.
Areks
Czyli nie przejmować się tym? Nie mam zamiaru w najbliższym czasie rozkręcać GaCława, więc sobie chyba narazie wszelkie kombinowanie odpuszczę...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.