Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Kopie zapasowe na GCN
Forum PSX Extreme > Platforma > Nintendo > GameCube
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39
OsciBosci
QUOTE(STIVI @ 12 01 2007, 15:05) *

czyli polecacie Xeno kupić? będą działać na nim gry 2 płytowe ? i czy będzie trzba mieszać coś z laserem ??

tak, tak, tak
STIVI
tzn z laserem dużo trzeba mieszać?? i wszystkie gry NAPEWNO działają ?? i czy mozę mi ktoś linka do schematu podłączenia tego dać linka ?(teraz zauwarzylem, to jest na poprzedniej stronie ?
n-name
może byś był tak łaskaw ten temat przejżeć?
OsciBosci
A czy ustawiajac laser omomierzem, musze za kazdym razem skrecac calego GC i puszczac gre zeby sprawdzic czy jest dobrze ustawiony laser??
Demon7777
Nie, wystrczy że go nasadzisz bez skrecania bedzie dzialac tongue.gif

Pozdrawiam
STIVI
to jak kupie Xeno musze mieszać laserem ? czy to jest bardzo uciążliwe ? i w sumie to na czym polega ?
Halcos
Ziomal weź się zewrzyj i poczytaj ten temat, bo tu wszystko jest. Widzę, że nie bez powodu ktoś ci dał tą rangę.
STIVI
po pierwsze nie ziomal a po drugie jest 86 stron tego tematu, i tak jak przeglądałem to nie pisze nigdzie konkretnie nic o tym, dlatego zadaje pytanie
Demon7777
Prosze : http://nes.e9.pl/ivan/pot.html

Tak przy okazji na tej strone jest kilka ciekawostek może komuś sie przyda tongue.gif

http://nes.e9.pl/ivan/

Pozdrawiam
JuveFan
@stivi.
wszystko tu pisze. Nawet kilkanascie razy. Nawet linki sa podane...a nawet o ile dobrze pamietam to filmy sie znajda.
Coati
stivi@ - beda dzialac i trzeba bedzie mieszac z laserem
STIVI
kurde troche to skomplikowane, a jest możliwośc że po zamontowaniu czipa wogóle przestanie mi czytać płyty ?? chyba o montarz poprosze znajomego elektronika zęby nic nie pokićkać
Demon7777
To nic strasznego, przykładasz miernik i ustawiasz, mi to zajeło 15 minut i wszystko pięknie śmiga prucz RE0 i MGS bo mam duoQ, naszczęście mam orginały więc nie jest to dlamnie problem.

Jest szansa że nie bedzież musiał krecić, ale to musisz mieć szczęście i trafić na dobre płytki. Niestety bardzo mało osób ma takie szczęście sad.gif Na 10 osób 9 musi tongue.gif

Pozdrawiam
OsciBosci
Ile kosztuje taki omomierz?? Mozna czyms innym zmierzyc??
Demon7777
Miernik kosztuje ok 10-15zł. Musi być elektroniczy. Wskazówkowym będzie lipa tongue.gif Miernik dostaniesz w każdym supermarkecie smile.gif Taki wzupełności starczy : http://www.allegro.pl/item157166641_hit_mi...atura_w_wa.html

Pozdrawiam
STIVI
QUOTE(Demon7777 @ 13 01 2007, 19:14) *

To nic strasznego, przykładasz miernik i ustawiasz, mi to zajeło 15 minut i wszystko pięknie śmiga prucz RE0 i MGS bo mam duoQ, naszczęście mam orginały więc nie jest to dlamnie problem.

Jest szansa że nie bedzież musiał krecić, ale to musisz mieć szczęście i trafić na dobre płytki. Niestety bardzo mało osób ma takie szczęście sad.gif Na 10 osób 9 musi tongue.gif

Pozdrawiam

troche nie rozumiem, jak trafić na dobre płytki ?? tzn mam nagrywać na dobrych ?? czy co ?
Demon7777
GC jest bardzo wybredny, u jednych dobrze sie sprawuja Esperanzy, Hawki,Platiniumy i inne (pipi), a u innych te z lepszej półki Verbatimy, Sony, TDK, Memorex. I teraz jeśli nie chcesz podkręcać lasera to musisz kupić kilka rodzai i testować jeśli na jakieś pójdzie to już tylko na tych wypalaj. Cała zabawa polega jeszcze na tym że cd nie są siebie równe. Chodzi o to że np. 3 firmy robią te same cd, niby to samo, a potem sie okazuje że tylko 1 z tych 3 firm wypuściła te dobre.

Pozdrawiam
OsciBosci
A z plytami mini-dvd juz nie ma problemu?? Zeby uzywac duzych plyt DVD wystarczy zdemontowac gorna tacke czy trzeba cos kombinowac z kablami??
Demon7777
A z plytami mini-dvd juz nie ma problemu??

Z mini są tak jak z dużymi.

Zeby uzywac duzych plyt DVD wystarczy zdemontowac gorna tacke czy trzeba cos kombinowac z kablami??

Co do grania na normalych DVD, ściagasz obudowe, zachaczasz ten dzyndzel który mowi konosli że jest zamknieta klapka i grasz, możesz też kupić obudowe na duże DVD, nie bedzie ci sie kużyć GC, ale cieżko dostać smile.gif

Wracając jeszcze do płyt ponoć najlepsze sa od firmy ritek G04, z nimi jest najmniej problemu.

Pozdrawiam

STIVI
kurde boje się troche tego mieszania z laserem ;/ może mi sięzepsuć coś przy tym ?? i tak ogólnie to płyty jakieś dobry trzeba kupować jak do ps2 ?? czy laser nie jest taki kruchy ?
Demon7777
@STIVI ja nie wyrazie pisze czy co ?? Napisałem ci że gacek to wybredne (pipi) jeśli chodzi o cd, nie słyszałem żeby cd psóły laser, pewnie to znowu kolejny mit.

Co do mieszania to nie wiem czego sie boisz, dziecko se z tym poradzi, przykładasz miernik do tej sróby odczytujesz jaki masz pierwszy pomiar i potem lecisz 5 omów w w dół lub w góre,k to sam bedziesz widział czy coś sie zaczyna dziać. Co do grzebania przy tym można skrucić żywotność lasera, jeśli zabardzo pojedziesz.
Jeśli naprawdze masz leki że coś zepsójesz to znajdz kogoś kto robi takie rzeczy u ciebie w miescie i sie z nim dogadaj. Albo podeślij komuś GC żeby tym sie zajoł.

Aha, zanim sie za to weżmiesz, nagraj se gre na cd które sa łatwo dostępne u ciebie i na których bedziesz chciał nagrywać, i ustaw se laser właśnie pod nie.

Pozdrawiam
STIVI
hehe, no dobra w takim razie poradze sobie wink.gif dzięki za info
Demon7777
Jeśli chcesz duże DVD to ze swojej strony polecam TDK i Verbatimy, nie sa drogie. Jeśli jednak małe sam nie testowałem ale ponoć te i te sa najlepsze : http://arcomp.com.pl/index.php?pid=katalog...p;details=16626
http://www.allegro.pl/item145043312_5x_min...gamecube_a.html

Jeszcze wracając do podkręcania wykonuj delikatne ruchy śrubokrętem, a gre do testowania najlepiej wypal jakąś na 2cd one potrzebują inny opór niż te na 1cd, przynajmniej umnie tak było. Jak se ustawisz na jakiejś grze 2cd to te na 1 też bedą śmigać, jeśli wszystko zrobisz poprawnie to na tym cała zabawa sie skończy. Dopiero jak laser zacznie ci zdychać, będziesz musiał go znnowu go podkręcić i sprzedać gacka tongue.gif

Pozdrawiam
siudym
Nic nie TRZEBA mieszac w laserze przy XENO.... Mozna ale NIE TRZEBA!
Zainstalujesz chip, dvdr beda dzialac - wiec nic nie grzebiesz przy laserze, jak nie bedzie czytac to dopiero mozna "pogrzebac" (jakies bardziej dobite laserki)
Areks
Czy DRE w przerobionym Xeno GC GaCku zdarzają się tylko na zwykłych dvd czy także na płytach mini-dvd i orginalnych grach ?

Czy ktoś na tym forum byłby w stanie podkręcić laser za pieniądze?

Czy byłby ktoś chęty kupić tuta GaCka przerobionego XenoGC? wink.gif
STIVI
chyba z mini-dvd też trzeba mieszać bo ktoś wcześniej otym napisałm, ale co do orginałów to też bym chciał wiedzieć czy po przeribieniu mogą nie działać bez podkręcania,
gato2002
DRE mogą sie zdarzyć w każdej nagranej grze na gacka (ale nie muszą), w orginalnej to wątpie.
STIVI
żę tak sie spytam co to jest DRE ??
gato2002
DRE=Data Read Error
Burth
Witam, dzisiaj znajomy dal mi GCka ktorego probowal przerobic ale mu sie nie udalo (źle polutowal tą płytkę pod laserem)
Moje pytanie: czy elektryk by to naprawił ?

Durgie pytanie to czy ktos ma moze na sprzedaz samą płytke ktora znajduje sie pod laserem ?
Demon7777
Jeśli ścieżki sie nie przepaliły to da sie to uratować. Do tego potrzeba odsysarki cyny np. http://www.allegro.pl/item154344839_odsysa...k_kod_9172.html

Pozdrawiam
Burth
Thx za odpowiedź, a orientuje sie moze ktos ile by takie "ratowanie" kosztowalo ?

I jeszcze jedno, elektryk stwierdzi to na miejscu ze sie przepalily ścieżki czy odessie cyne i mi odda a ja pojde do domu i jak nie ruszy to znaczy ze sie przepalily ?

Jakby ktoś miał taka w pełni sprawna płytke to chetnie kupie.
Pozdrawiam
ArkejD
Mam szybkie pytanko: czy viper to dobry chip ? chodzą na nim wszystkie gry, łącznie z dwupłytowymi ?
Demon7777
@FreZ Viper to jeden z najlepszych, nie słyszałem żeby coś komuś na nim nie chodziło.

Pozdrawiam
TheDupa
mi tam na gc z xeno działają mini dvd verbatim za 5,50 na allegro
gato2002
Apropos dvdków, ktoś może stwierdzić jaka jest techniczna różnica między dvd TDK-R od +R? bo jako, że moja nagrywarka nie chce wypalać +R x4 a moge -R tak wypalać to chyba nie ma zbyt dużej różnicy?
Lacha
Mam problem z Gamecubem przerobionym Ripperem 3 GC. Co jakiś czas gra zacina się, z gamecube wydaje dziwny dźwięk, ale płyta nadal się kręci. Co mogę z tym zrobić?
Demon7777
Czy na każdej grze tak masz czy to jednorazowy przypadek, jeśli to drugie, to może źle dvd wypaliło i konsola se nie radzi, albo badziewny nośnik.

Pozdrawiam
JuveFan
@ gato:
znalezione na necie (jeden z pierwszych linkow zapodanych przez gogle)

Cytat:
Jaka jest różnica między płytami DVD-R a DVD+R?
Z punktu widzenia przeciętnego użytkownika różnica jest żadna. Pewne różnice mogą wystąpić przy używaniu filmów nagranych na płytach i odczytywanych w starych odtwarzaczach DVD (takich sprzed 3-4 lat). Niektóre modele nie obsługiwały wtedy wszystkich formatów nagrywanych płyt. Różnice występują na poziomie konstrukcji płyty oraz firm, którym producenci płyt płacą tantiemy patentowe.

Cytat:
Formaty DVD-R oraz DVD+R bardzo nieznacznie różnią się między sobą, choć oba są standardami jednokrotnego zapisu. Sposób użycia jest w obu przypadkach taki sam. Trzeba być jednak ostrożnym, jeśli chodzi o płyty DVD-R, ponieważ czyste nośniki mają dwa standardy. Ten, którego należy używać, nazywa się "DVD-R do użytku ogólnego". Ten drugi nosi nazwę "DVD-R do authoringu" i z powodu innego składu nadaje się tylko do masteringu. Ten rodzaj płyt DVD-R nie jest zazwyczaj dostępny dla szerokiej publiczności.

Sprawy komplikują się trochę bardziej, jeśli chodzi o formaty DVD-RW oraz DVD+RW. Technologia DVD-RW jest bardzo podobna do CD-RW. Jeśli chodzi o DVD+RW, stowarzyszenie DVD+RW Alliance chciało uprościć nagrywanie materiału wideo, szczególnie w warunkach domowych. Zaimplementowano więc technologię nazwaną Lossless Linking. W formacie DVD+RW materiał wideo może zostać zakodowany ze zmienną przepływnością (ang. VBR, variable bit rate). Zapis przy stałej przepływności wymaga wiele miejsca, konieczne są zatem przerwy podczas jego trwania. Zazwyczaj powoduje to utratę ciągłości ścieżki, co sprawia, że płyta staje się niekompatybilna z urządzeniami umożliwiającymi jedynie odczyt, jak odtwarzacze wideo DVD. Przy użyciu technologii DVD+RW proces ten można przerywać bez utraty ciągłości. Sprawia to, że standard ten jest wydajny i nadaje się do swobodnego zapisu informacji oraz zastosowań związanych z materiałem wideo. Możliwe jest także zastąpienie każdego 32-KB bloku (jednostki zapisu) innym bez utraty kompatybilności.

Aby nie utracić ciągłości zapisu, każdy blok danych musi zostać zapisany w odpowiednim miejscu z precyzją 1 mikrona. W tym celu zastosowano bardzo gęste pofałdowanie rowka z danymi na płycie (ang. wobble), częstotliwość sinusoidy, jaką on tworzy, wynosi 817 kHz (przy n=1). Zapewnia to, że zapis kończy się i zaczyna dokładnie w tym samym miejscu. Sygnał taktujący, opierający się na kształcie rowka, jest bardzo stabilny. Jednocześnie spiralny rowek przechowuje informacje konieczne do adresowania odpowiednich obszarów płyty. Dokonano tego za pomocą miejscowego odwrócenia fazy sinusoidy, która tworzy kształt rowka, co pozwala na kodowanie adresu. Na jeden 32-KB blok ECC przypadają cztery adresy, co sprawia, że ten format adresowania jest niezawodny nawet przy dużym poziomie zakłóceń.
Lacha
QUOTE(Demon7777 @ 24 01 2007, 00:45) *

Czy na każdej grze tak masz czy to jednorazowy przypadek, jeśli to drugie, to może źle dvd wypaliło i konsola se nie radzi, albo badziewny nośnik.

Pozdrawiam

Tylko na niektórych grach tak mam. Są one na dobrych nośnikach(TDK, VACOSS), na których inne gry chodzą idealnie.
Demon7777
Wiesz mogłeś trafić ja jakąś wadliwą partie czasami sie tak zdarza. Może pomogło by fixowanie obrazu, sprawdziłeś GCM Fixer czy obraz sie zgadza ?? Nie wiem czy wiesz ale gry na GC muszą mieć idealny rozmiar, jeśli przekroszysz go nawet o 1 bita to gra może nie chodzić, albo coś sie z nią dziać.

Pozdrawiam
Lacha
Nie słyszałem o tym programie. Mówgłbyś dać linka do niego? bo nie mogę w google znaleść.
Demon7777
Prosze : http://www.speedyshare.com/550961250.html

Obraz musi być w formacie gcm. Jeśli masz ISO musisz zmienić rozszeżenie z ISO na gcm. Zrobisz to w total comanderze przy kopiowaniu tongue.gif

Pozdrawiam
Lacha
Obraz Bloody Roar, która się zacinała wykryto jako dobry, więc to raczej nie to jest przyczyną.
Demon7777
Jeszcze do głowy przychodzi mi regulacja lasera, jeśli to ci nie pomoże to już nie mam pomysłu. Srawdź jeszcze dvd z grą która ci chodzi z programem DVDInfoPro i potem sprawdz te zacinającą i zobcz czy to ta sama firma robiła dvd, czasami kilka wytwurni robi dla jednej firmy dvd. Ja miałem tak kilka razy kupiłem DVD verbatim wyglądały tak samo, nie każda działała, po sprawdzeniu okazało sie że te same dvd mam od 2 różnych producentów, po wypaleniu na tej dobrej wszystko śmiga.

Pozdrawiam
nazgul
Czy TO to to samo co Max Drive Pro , znaczy czy ma takie same mozliwosci odpalania "kopi zapasowych" bez przerabiania konsoli ? (wg. TEGOopisu ) Na tym forum jestem nowy i uprzedzę pytanie "czy szukałem podobnego tematu" , ponieważ nic nie odpowiada na hasło Max Drive więc dlatego moje pytanie tutaj. Dodam , że Max Drive Pro jest już praktycznie nie do kupienia no chyba , że używany na np ebay`u ale osiąga tam zabójcze ceny wacko.gif
STIVI
oo to ciekawe czy jednak jest jakaś inna możliwość ? czy widział ktos może to taniej do kupienia ? i czy się opłaca ?

a i może ktos zna jakiś serwis z Opola/Wrocławia który przerobi mi GC ??
Halcos
Nie nie nie, ta zabawka nie służy to odpalania kopii, tylko do kopiowania sejwów na PC.
nazgul
QUOTE(Halcos @ 28 01 2007, 14:13) *

Nie nie nie, ta zabawka nie służy to odpalania kopii, tylko do kopiowania sejwów na PC.

Chyba źle z Twoim angielskim bo wyraznie jest zamieszczony opis jak za pomocą Max Drive Pro odpalać kopie.
Ale zabawkę wycofano (pewnie po interwencji N icon_twisted.gif )
Pytanie brzmi czy Max Drive (bez Pro) także by to potrafił.
Maniaczek
Witam!
Trochę stron się juz natworzyło w tym temacie i zajęłoby mi sporo czasu przejrzenie ich wszystkich (czego oczywiście nie omieszkam uczynić).
Jednakże chciałbym jak najszybciej uzyskać konkretną odpowiedź na najbardziej nurtujące mnie pytania:
1. Jaki obecnie modchip jest najlepszy?
2. Czy po założeniu chipa konieczna jest regulacja lasera?
3. Czy na najlepszym chipie można grać tylko na minidvd (tzn. jestem estetą i wolałbym nie wymieniać/kroić/ściągać obudowy) bez żadnych problemów?

Na reszte pytań odpowiedzi znajdę przeglądają cały wątek.
Z góry dziękuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.