Przyszły. Mniam

.
EDIT:
http://unix5.20host.pl/~opor/azbest/gcn/booting.rar
Zapraszam na film z bootowania drugiego Metroida... heh, to naprawdę działa

. Scenariusz, reżyseria, kamera, światło i obsada ofkoz made by A.Z.BEST

.
I mała relacja

.
Lutowanie chipa jest proste, można ponarzekać na to, że kabelki są nieskręcone, choć świetnie pocynowane i ucięte. Lutowanie zajęło 5 minut (nie zdejmowałem radiatora, ten jeden punkt da się tam bez problemu wlutować bez zdejmowania radiatora). Blachę wcześniej odgiąłem (trzeba wygiąć, żeby wyprowadzić kabelki). To też jednak proste i robi się to tylko w środku, więc konsola pozostaje tak samo piękna

. Podłączenie, mała walka z umieszczeniem chipa zdala od przycisku reset i domknięciem obudowy i gotowe. Podłączam GCNa do TV, by sprawdzić jak to wygląda kiedy chip nie jest jeszcze flashnięty. No i normalnie mi się zabootował. Dobra, przeszedłem więc do PC. Jakimś cudem podłączyłem programator do portu szeregowego, zabootowałem pc, a zaraz potem Gacka z czipem. W windzie odpaliłem programik do flashowania. Najpierw zczytałem zawartość chipa i udało się. Chip jest

. Więc pora na flashowanie. Wybrałem odpowiedni pliczek, kliknąłem flash, potem 20 sekund flashowania TSOPa na chipie, dla pewności verify i zero błędów. Podłączyłem więc konsolę a ona znowu odpala mi się z normalnym biosem

. Przeglądam więc wspominane wcześniej zagraniczne forum, by znaleźć rozwiązanie problemu i... przeczytałem "the bridge", czyli mostek, który był na schemacie

. Nie zrobiłem go od razu- mój błąd, za szybko działałem

. Ponowne rozłączanie, szybki mostek. Podłączenie a tam już pojawia się menu biosu Cobra

. Na 100% przypomina to dashboard

. O menu później, no ale okej

. Zacząłem więc od razu z płytką oryginalną w napędzie i chciałem wypróbować backup paper mario 2 (którego posiadam ;p). Swap disc now, swapnąłem i się zatrzymałem kiedy wyjeżdża sześcianik

. Spróbowałem bootować wszystkimi oryginałami, ale problem się powtarzał... nagrałem więc szybko inną grę (wystarczy najzwyklejsze wypalenie obrazu przy użyciu nero!) i wypróbowałem

. No i oto macie filmik

.
Wypas