Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Kopie zapasowe na GCN
Forum PSX Extreme > Platforma > Nintendo > GameCube
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39
A.Z.BEST
True. Bo do niego wysyłam jutro chipy. Będą już w niedzielę smile.gif.
nWo
[b]Rety kojarze kolesia z forum psx.net.pl zanim całkiem upadło.

Lutowanie to dla mnie nie problem jezeli jest dostepny dobry schemat smile.gif
szczurek
True. Bo do niego wysyłam jutro chipy. Będą już w niedzielę smile.gif.

no wreszcie, mam nadzieje, że mnie buc zaprosi na uroczyste odpalenie laugh.gif

[/offtopic]
nWo
[b]Hehe, oficjalna prezentacja czipa w B-Stoku question.gif brzmi kontrowersyjnie biggrin.gif
A.Z.BEST
Ale to musi być komercyjny pokaz połączony ze sprzedażą cool.gif .

Właśnie wróciłem z imprezy, jak zwykle w nocy nie spałem, a za 6 godzin wysyłam paczuchę... nie wiem jak dotrwam ;P. Bo muszę być w umuwionym miejscu na czas, a świat mi wiruje... Trzymajcie za mnie kciuki, eheheheh. LOL.
Plisken (FROM Nysa)
Kase na gacka już mam wszystko dobrze przygotowałem ale dręczy mnie jedno mógłby ktoś powiedzieć ile kosztuje przerobienie gacka na "grzesznika"(tzn. by czytał piraty) bo strasznie się na niego napaliłem i zdania nie zmienie a więc prosze o pomoc smile.gif
A.Z.BEST
A oblukaj mój podpis. Chipy już są. Jutro Cyryl je odbierze.

BTW: dziś wrzuciłem bios Cobra 0.3 na chipa... i mam dużo mniej errorów o_O.
Berion
[...] dziś wrzuciłem bios Cobra 0.3 na chipa... i mam dużo mniej errorów o_O.

A v0.5 próbowałeś?
A.Z.BEST
A wyszedł? Chyba nie bardzo. 0.3 i 0.4 to jedyne sensowne z dostępnych.
Berion
A wyszedł? Chyba nie bardzo. 0.3 i 0.4 to jedyne sensowne z dostępnych.

Leży na eDonkey'u. Może fake? Konsoli nie mam to i nie sprawdzę... ...
..::XMANiAK::..
[...] dziś wrzuciłem bios Cobra 0.3 na chipa... i mam dużo mniej errorów o_O.

A v0.5 próbowałeś?

to fejk, jak byl by prawdziwy 0.5 to by lezal na innych torrach, mirach,itp

http://maxconsole.com/
Cyryl
Jakich plyt mini dvdr najlepiej uzywac z gcn? Dobrze by bylo zeby mozna bylo je dostac bez problemu i nie kosztowaly 16 zl. :-)
A.Z.BEST
Ritek :}. W USA. Sick...
mj
Jakich plyt mini dvdr najlepiej uzywac z gcn? Dobrze by bylo zeby mozna bylo je dostac bez problemu i nie kosztowaly 16 zl. :-)

Dysan spróbuj
Luakskrus
Dysany chodza bardzo dobrze ja nagrywam x4 i jest OK rzadnych DRE.
Czyta nawet DVD-RW Optodisc'a biggrin.gif:D:D
A.Z.BEST
Trafiłeś na wyjątkowy napęd. Jaka wersja? 61 nie czytają DVD-/+RW nawet Verbów, a tak się składa, że 61- ek jest najwięcej. Jakkolwiek: to są dobre napędy!
Luakskrus
Tak walsnie ze to byl naped 61 biggrin.gif:D:D i super czyta.
Oczywisice po uprzedniej korekcie oporu na potencjometrze.
A co do Verbatimow to ja tych plyt nie kupuje bo sa do czterech liter :?
A.Z.BEST
Nic wiecej nie napisze niz...

wink.gif
We have been a bit quiet lately but this was only the silence before the storm. We are proud to present to you our latest development: RIPPER GC. A brand new modchip for the Gamecube. Ripper-GC boots backups and importgames in a very easy way. No PC-Connection is required. Installationdiagrams, specs and more information is to follow very soon. Get in touch with your local distributors to make sure to be one of the first to have the very hot RIPPER-GC in your hands. First sales will start in the middle of the next week. Here are first pictures and you will recognize the genuine ripper-shape of modchips:

mj
We have been a bit quiet lately but this was only the silence before the storm. We are proud to present to you our latest development: RIPPER GC. A brand new modchip for the Gamecube. Ripper-GC boots backups and importgames in a very easy way. No PC-Connection is required. Installationdiagrams, specs and more information is to follow very soon. Get in touch with your local distributors to make sure to be one of the first to have the very hot RIPPER-GC in your hands. First sales will start in the middle of the next week. Here are first pictures and you will recognize the genuine ripper-shape of modchips:

Zaje'biscie !
Wiadomo cos o cenie tego chipa ?
Mozliwe, ze zniszczy viper gcn wink.gif
mario87

heh różnią się tylko tym że ripper od ps2 ma takie coś po lewej górnej stronie a w ripperze od gc tak jakby ktoś to wylutował tongue.gif [/img]
mj

heh różnią się tylko tym że ripper od ps2 ma takie coś po lewej górnej stronie a w ripperze od gc tak jakby ktoś to wylutował tongue.gif [/img]

Tak jest taniej.
Być może cena będzie oscylować w granicy ceny rippera 3 (zaj'ebisty scenariusz), i chip do gcn bedzie sie roznil od rippa tylko zaprogramowanym z góry biosem( w nowszych biosach do gcn progamator niejest potrzebny wiec wypas smile.gif )
A.Z.BEST
Już informuję:

Ten chipek co macie na zdjęciu to zwykły R3, tyle że przeprogramowany smile.gif. Prawdziwy design chipa będzie zapewne inny, gdyż jak głosi ps2info.com, chip nie będzie upgrade'owalny- nieflashowalny. A co to oznacza? Usunięty zostanie ten prostokątny TSOPek na dole, mniej będzie padów. Cena będzie niższa niż Vipera, ale cholera z tym :. Ja już nigdy nie kupię nieupgrade'owalnego chipa. Wyjdzie niedługo jakaś gierka i bez nowego biosu chip sobie nie poradzi. W porządku- pewnie będzie paczowanie image'y- jak w przypadku Xbox'a, ale wolę sflashować sobie bios raz, w razie czego kolejny i nie martwić się o resztę i wypalony image. Wolę wybulić ciut więcej i mieć pewność, a nie zaoszczędzić 20zł a potem zmieniać chipa...

Z drugiej strony jest inne info. Jakiś inny team już w ciągu 26 dni ma dostarczyć modchipa do GCNa, do którego nie będzie potrzeba swapa ohmy.gif. Cena: wyższa niż Vipera. Flashowalny? Nie wiadomo.

Poza tym team od Vipera pracuje ostro nad nowym biosem i zapowiada się już naprawdę coś dobrego i stabilnego (już prawdopodobnie 1.0), tym bardziej, że konkurencja (Ripper GC) depcze im po piętach, więc muszą się streszczać i starać. To tylko nam służy biggrin.gif.
mario87
Poza tym team od Vipera pracuje ostro nad nowym biosem i zapowiada się już naprawdę coś dobrego i stabilnego (już prawdopodobnie 1.0), tym bardziej, że konkurencja (Ripper GC) depcze im po piętach, więc muszą się streszczać i starać. To tylko nam służy biggrin.gif.
i zmniejszyć cene icon_twisted.gif
A.Z.BEST
W sumie mogą się nie obawiać. Będą straszyć ludzi, że Ripper jest nieupgrade'owalny, a ci, co będą chcieli, będą płacić jeszcze grubsze pieniądze za tego 1. no swapa. Z drugiej strony... Jak ten no swap nie będzie miał flasha, to też jest dla mnie do olania- uczuliłem się jakoś na tym punkcie chyba hyh.gif.
blancio
ja piernicze, 4 osoby wkleily te same zdjecia confused.gif
mj
W sumie mogą się nie obawiać. Będą straszyć ludzi, że Ripper jest nieupgrade'owalny, a ci, co będą chcieli, będą płacić jeszcze grubsze pieniądze za tego 1. no swapa. Z drugiej strony... Jak ten no swap nie będzie miał flasha, to też jest dla mnie do olania- uczuliłem się jakoś na tym punkcie chyba hyh.gif.

A jak ripper będzie zaprogramowany biosem Cobra 0.4 ?
Dzięki niemu mozna spokojnie flashowac bios na inny.
Oczywiscie chodzi Mi o rippera gcn wersje zawierajaca kosc tsop smile.gif (czyli ten przeprogramowany zwyczajny ripper 3)
Luakskrus
Ale sie porobilo na scenie GC super smile.gifsmile.gif Mnie to bardzo cieszy bo lubie konsolki wielkiego N

P.S

W poniedzialek bede mial 4 sztuki ViperaGC do sprzedania jak ktos chce to info na priv
A.Z.BEST

Oczywiscie chodzi Mi o rippera gcn wersje zawierajaca kosc tsop smile.gif (czyli ten przeprogramowany zwyczajny ripper 3)

Ten R3 zaprogramowany do działania z GCNem to ich wersja robocza. Chip nie mający TSOP jest nieupgrade'owalny.
Berion
Ludzie, jak kogoś cytujecie z [IMG] to wyzrzućcie je z cytatu.

[...] A co do Verbatimow to ja tych plyt nie kupuje bo sa do czterech liter  :?

8O :roll: No bez jaj... nie wiem jak miniDVD-R'y, ale "normalne" to pierwsza klasa ... ... ...
mj

Ten R3 zaprogramowany do działania z GCNem to ich wersja robocza. Chip nie mający TSOP jest nieupgrade'owalny.

O tym "pieje " właśnie wink.gif
Jak wyjdzie dobry bios, to w sumie nietrzeba wydawac nowszych, bo gcn konczy juz swoj zywot i ninny nieszarpnie sie raczej na zadne zabezpieczenia.
lukas368
A o co chodzi z anaconda loaderem. Mógł by ktoś napisać jakis tutorial i czy to działa ??
A.Z.BEST
Porypana metoda. GCOS to też to..... hm... no...

Ludzie. Więc są też sposoby na bootowanie piratów z DVD-R bez chipa. Rozwiązań jest kilka: Anaconda 0.4 i GCOS 1.4 (to drugie lepsze, w sumie już o Anakondzie zapomnijcie). Viper zawiera tylko laodera (program), nie jest prawdziwym biosem. Tak więc mądrzy ludzie (a najprawdopodobniej skłóceni współtwórcy Cobra/ Viper) zrobili soft- pliki .dol (z grubsza: odpowiedniki pecetowego .exe, xboxowego .xbe), które pozwalają bootować piraty bez chipa.

Po pierwsze trzeba i tak rozkręcić GCNa, zakleić czujnik klapki i mieć:

- albo BBA+ PSO I+II
- Action Replay (odpowiednia wersja) i załadować przez BBA (teoretycznie potrzebny tylko raz) na kartę pamięci odpowiedniego sejwa (i tu; nie jestem pewien, ale można chyba użyć karty SD wraz z adapterem. Przez peceta załadować na kartę odpowiedni soft i włożyć do GCNa- wtedy cena oscyluje ok. ceny Vipera... o ile tak się da)

Dzięki tym metodom można odpalać piraty bez chipa. Niemniej jednak: dostanie PSO graniczy z cudem, z BBA jest łatwiej (A.Z.BEST przysłał 12 sztuk biggrin.gif), a z AR też nie jest łatwo (dvdcrave.com). Te metody raczej polecam ludziom, którzy już streamowali gierki przez boot BBA i PSO. Viper... jest nadal tańszy i dużo wygodniejszy w użyciu.

Do reszty odsyłam tu:

http://forums.maxconsole.com/showthread.ph...p?threadid=4095

Wybaczcie, że nie interesowałem się tymi rozwiązaniami i nie wiem do końca co i jak, ale nakreśliłem tylko z grubsza to co wiedziałem. Mam chipa i nie potrzebuję się zamartwiać innymi rozwiązaniami hyh.gif.
Cyryl
Ok, wlutowalem swojego Vipera, ciezko bylo ale dalem rade smile.gif. Dzieki szczurkowi mialem okazje dzisiaj przetestowac i jest niezle. Tylko jednego dre dostalem(w star fox assalut, za kazdym razem w ty samym miejscu), reszta gier(odpalane z normalnych dvd)dziala niezle i bez zadnych dre smile.gif. Jako ciekawostke dodam ze grajac w gry ntsc na tv ktory nie obsluguje ntsc mamy kolor smile.gif i nie trzeba kupowac rgb.
szczurek
Ok, wlutowalem swojego Vipera, ciezko bylo ale dalem rade :). Dzieki szczurkowi mialem okazje dzisiaj przetestowac i jest niezle. Tylko jednego dre dostalem(w star fox assalut, za kazdym razem w ty samym miejscu), reszta gier(odpalane z normalnych dvd)dziala niezle i bez zadnych dre :). Jako ciekawostke dodam ze grajac w gry ntsc na tv ktory nie obsluguje ntsc mamy kolor :) i nie trzeba kupowac rgb.

polecam sie na przyszlosc, szczegolnie z re4 O_o
Wspomnij jeszcze o Zeldzie ktora sie zabootowała a.....nie miała prawa :)
Rzeczywiscie, oprocz tego Starfoxa wszystko szlo gładziuteńko. Wrecz idealnie. Swap i jazda....
A.Z.BEST
Zelda miała prawa. DVD+R działają na wszystkich konsolach... o ile nie są to podłe płyty. Te info o niedziałaniu + puścili ludzie od kobry, bo po prostu sami nie przetestowali wystarczającej ilości płyt. Teraz już od dawna wiadomo, że +'y działają. A mi Starfox chodzi ;P.

BTW: poczytałem conieco o GCOS 1.4 i wydaje się załatwiać 99.9% DRE, a co najlepsze można nim sflashować Vipera (wersją lite) i zaraz to chyba zrobię hyh.gif. Tylko strasznie nie chce mi się podłączać programatora, więc próuję wykombinować inną metodę hyh.gif. Jest jednak wada w GCOSie. Mianowicie nie da się flashować Vipera spod GCOSa, oznacza to konieczność podłączania programatora i peceta, jak już zaczniemy korzystać z GCOS Lite, a potem przyjdzie ochota na zmiany. A tak poza tym, to Cobra 0.3 jest dużo lepsza dla zwykłych napędów- tych nie 8. Na 0.4 RE: CVX wywalał mi się już na pierwszym cmentarzu, na 0.3 pograłem pół godziny, potem wróciłem na cmentarz i tam się rypnęło, ale grać się dało. Jutro jednak spróbuję GCOSa.
Luakskrus
Juz jest cos konkretnego na temat RipperaGC i zapowiada sie calkiem ciekawie jest nawet schemat instalacji.
A.Z.BEST
I specyfikacja dokładna:

http://www.ripper3.com/r3-specs.htm

Ogólnie: trudniejszy w instalacji i trudno flashowalny. Lypa.

Polecam przy okazji GCOS 1.4. Liczba DRE spadła drastycznie.
Goldi69-PL-
Niech ktos mnie oswieci, skad taka wysoka cena tych chipow do GC?
czy spowodowane to jest technolowia w nich zawarta (jakies drogie uklady) czy moze to jest cos nowego stad ta cena?
Luakskrus
Mam juz dostepne od reki ViperyGC cena 299
Panek
A ja swojego niedługo kupuję z Divineo.com za 172.29 (chyba tyle)...
A.Z.BEST
Niech ktos mnie oswieci, skad taka wysoka cena tych chipow do GC?
czy spowodowane to jest technolowia w nich zawarta (jakies drogie uklady) czy moze to jest cos nowego stad ta cena?

Wysoka cena spowodowana jest w głównej mierze monopolem smile.gif. Brak konkurencji pozwala dyktować ceny. Ale z drugiej Ceny... przecież to kosztuje tyle co RE4+ jakiś crap. 300zł. Dużo, ale jak płacicie 219-249 to jakoś nie płaczecie hyh.gif. A że Viper jest naprawdę dobrym kawałkiem hardware'u to druga sprawa. Ripper GC ma procesorek AFAIK 4- razy wolniejszy niż Viper. Kostka TSOP jest o tej samej pojemności. Do tego Viper ma tylko 4 kabelki i prostą wtyczkę. do zainstalowania. Ripper wymaga zdejmowania radiatora w konsoli i o tym problematycznym flashowaniu już wspominałem. Tymczasem chciałem też polecić GCOS 1.4- bardzo dobry biosik do Vipera. Do czasu Cobry 1.0 zostanę przy GCOS i radzę szybko zapomnieć o Cobrze 0.4/ 0.3. Jeśli Ripper będzie tylko o 10-15$ tańszy, to zdecydowanie nie polecam tego chipa. Jeśli będzie tańszy o połowę i nie będzie wywalał DRE w Mario Tennisie i wszystkich innych grach... wtedy możecie mysleć nad Ripperem.
sterna
Mam juz dostepne od reki ViperyGC cena 299

Kurna koles to nie pchli targ ja mam od poczatku dostepne od reki i jakos nie pisze tego co chwila :roll:
Goldi - Chipy sa nowe a i ich sprowadzenie do PL jest klopotliwe..[kto mi powie czemu oni Visy nie akceptuja Polskiej :? ]
bebbop
A.Z. BEST wczesniej pisales ze w paru grach wystepuje DRE gdyz moglo sie zdarzyc tak, ze gry zostaly zle zripowane. Jednak gdy zmieniles bios z COBRY na GCOS pojawilo sie mniej DRE. Wiec okazuje sie ze cala wina lezy w ciagle rozwijajacym sie oprogramowaniu? A nie rzekomych wadliwych ripach w sieci?
co znaczy te DRE [DR. DRE smile.gif wink.gif??]
bebbop
Mowiac krotko, bledy w odczytcie danych z krazka;)
sterna
A mówiąc dokladnie Disc Read Error :wink:
A.Z.BEST
A.Z. BEST wczesniej pisales ze w paru grach wystepuje DRE gdyz moglo sie zdarzyc tak, ze gry zostaly zle zripowane. Jednak gdy zmieniles bios z COBRY na GCOS pojawilo sie mniej DRE. Wiec okazuje sie ze cala wina lezy w ciagle rozwijajacym sie oprogramowaniu? A nie rzekomych wadliwych ripach w sieci?

Były przypadki ripów niedziałających, a po zripowaniu ponownym wszystko ruszyło.
A mówiąc dokladnie Disc Read Error :wink:

thx wink.gif

AZBEST- np. jakie nie dzialaly bo mi wszystkie dzialaja [no procz 2 ale to nie jest DRE smile.gif tylko cos innego-gra sie uruchamia ale jak cos chce wybrac to zacina sie np. w SW: Rouge Sq Limited Edition

ps. @AZBEST-czy jest jakis programik konwertuajcy savy SAV na GCI?? bo nie moge go znalesc...
A.Z.BEST
XMANIAK: no i to może być jeden z przykładów złego RIPa. Niekoniecznie wywali Ci DRE. Często po prostu się zatrzyma i stoi. Były tabelki, w których ludzie podawali, że Mario Kart: DD nie działa... a mi działa idealnie. Dziwne?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.