Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Kopie zapasowe na GCN
Forum PSX Extreme > Platforma > Nintendo > GameCube
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39
pojemnik
Nie musi być odrazu za 400, ja kupiłem polecaną na zagranicznych forach ND-3540A NEC'a za 170zł i 100% wypalanych tytułów chodzi jak marzenie. Miałem przez te kilka miesiecy tylko kilka DRE podczas gry, ale to przez jakieś wątpliwe płyty, albo eksperymenty z szybkością nagrywania. Teraz używam tylko dużych, błękitnych TDKów i to obojętnie czy + czy -.
bebbop
Pojemnik nie mowie, ze inne nagrywarki sa zle, ale Plextor to taki Bentley wsrod nagrywarek. Posiada takie funkcje o ktorych byc moze nawet nie slyszales, gdyz tylko nagrywarki Plextora je posiadaja. A te funkcje to:
- AutoStrategy - dokonuje optymalizacji zapisu na różnych typach nośników
- InteligentTilt - kontroluje położenie głowicy z optyką w trzech wymiarach, aby utrzymać najlepsze parametry odczytu i zapisu danych, nawet w przypadku wystąpienia defektów na powierzchni nośnika.
- PoweRec – optymalizacja warunków zapisu w zależności od właściwości użytego nośnika.

Z taka wypalara to nawet nagrywane plyty chodzily by jak oryginaly cool.gif
pojemnik
Normalnie usuwa ciąże i krawaty wiąże hyhy
GRIZZ
hmm mam pytanko : otóż jakie płytki czyta lepiej ripperv2 ? duże(np. TDK) czy miniDVD (dysana) ? zamierzam zainstalowac Ripperka, ale nie chce wymieniać od razu obudowy...

p.s. moja wypalara to bodajże Sony DW- U10A...
clf
QUOTE(GRIZZ @ 13 10 2005, 09:59)
hmm mam pytanko : otóż jakie płytki czyta lepiej ripperv2 ?  duże(np. TDK) czy miniDVD (dysana) ? zamierzam zainstalowac Ripperka, ale nie chce wymieniać od razu obudowy...

p.s. moja wypalara to bodajże Sony DW- U10A...
*

Spokojnie. Odkręcasz 4 głupie śrubki (dziffffny śrubokręcik musisz mieć), zdejmujesz górną część obudowy, podklejasz np. taśmą dwa "cycki" odpowiedzialne za zamykanie klapki, wkładasz płytę i grasz. Po graniu, zdejmujesz płytkę i nakładsz obudowę. Banalne, trywialne itp. Nie bój żaby.
GRIZZ
dzięki... troche to nieestetyczne :-/ ale działa... biore qooba jednak
..::XMANiAK::..
w PE pisalo cos o tym ze jakas grupa robi firmware do GC bez zadnych chipwo czy loaderow, wiadomo cos na ten temat wiecej??
Burth
To ich strona http://www.geocities.com/exodus_teamgc/
jako ze jest w geocities (darmowe stronki yahoo) to nie wiadamo czy to nie fake. Podobno 25 listopada ma wyjsc ten programik. Ja wstrzymałem sie na razie z zakupem moda czekam jak sie sprawa rozwinie hyh.gif
mobie
ciekawe wlasnie jak ten programik bedzie dzialał, czy podobnie jak swap magic? bedzie podmiana plytek. jak wiecie podzielcie się tym
to jest wlasnie zagadka jak oni chca to odpalac smile.gif smile.gif
Burth
Bedzie zmienial firmware nagrywarki tak aby nagrywala w taki sposob w jaki sa nagrywane orginaly.
hdx
Hmmm... Ale czy to będzie program do wypalania płyt czy powiedzmy coś na bazie sterowników?
Halcos
To niby bedzie firmware do nagrywarek dzieki ktoremu programy do nagrywania beda nagrywac ISO w takiej postaci w jakiej sa oryginaly (ciekawe jak, jakos nie wierze zeby mozna bylo wypalic barcode na zwyklych nagywarkach). Dla mnie to jest jeden wielki kant. A zreszta mi to wsioryba bo mam chipa hyh.gif
ale moze jakies "specialne" nagrywarki zblozone do tych co je tlocza

oby to nie okazal sie fake smile.gif bo jak nie to kupuje kolejnego GC smile.gif
hdx
W sumie to pytałem z ciekawości bo też nie bardzo to widzę, a GC i tak kupię i go nie przerobięhyh.gif
Burth
Wałkiem to śmierdzi w szczegolnosci ich strona, jak ktos ma zamiar wydac rewolucyjny projekt to nie zaklada strony na geocities Oo
Lord Tidek
Mam pytanko, jeśli chcę otwarzać na NGC filmy na DVD to wystarczy że zmienię obudowę czy też muszę robić jakąś przeróbke. Wiem że Gacek potrafi odtwarzać filmy bo widziałem happy.gif
Czappi
Chyba jednak nie, przecież laser niedosięgnie "całej" płyty DVD
Halcos
Na gacku mozna ogladac DivX (chodza chyba wszystkie najpopularniejsze formaty) za pomoca programu odpalanego pod gackowym portem linuxa (napisy nawet dzialaja tylko niestety bez polskich liter). W tym temacie znajdziesz wszystko.
clf
Może ktoś napisać jak wypalić image *.gcm ?
Chodzi mi o program, jakie opcje ustawić itp.
pojemnik
Poprostu zmień końcówke pliku z .gcm na .iso. Otworz obraz w Nero, zaznacz 'zamknij CD', szybkość ustaw na x4 i siuuuup leci. Choć zaznaczam, że nie na wszystkich nagrywarkach/płytach dvd-r x4 jest odpowiednie, u mnie tak. Ty sobie dopasujesz, najwyzej kilka płyt pójdzie w cholere.
bebbop
CLF po prostu musisz kupic jedna plyte +R, a druga -R. Jedna nagrywarka radzi sobie lepiej z +, a inna z -. Z plyt polecam Verbatimy, badz TDK. Jak poznasz, ze nagrywarka nie radzi sobie z dana plyta? Po prostu w niedlugim czasie powinna ci "stanac" plyta tongue.gif ( najlepiej zapusc jakies intro np. Metroid`a 2, badz RE 4 ).
kyfy
Witam!! A jak zrobić kopię kopii?? blush.gif Wystarczy w Nero Copy DVD??
GRIZZ
prawdopodobnie nie wysmażysz kotleta:D nie próbowałem ale zauważ że windows wykrywa backupa jako płytę która ma 0 MB , podobnie jak oryginały.... ale nie jestem pewien na 100%. Może ktoś kompetentny odpowie , hmm??
pojemnik
http://modthatcube.pxn-os.com/main.htm w supplements -> file database, jest sporo softu do cube'a. O ile dobrze pamietam istnieje śjakiś program który pozwala DVDROMowi rozpoznawać cube'owskie płyty, ale głowy nie dam (normalnie obrazy robi sie to poprzez PSO+BBA). Pomocy można też szukać na http://forums.maxconsole.net/
kyfy
Kopiowanie kopii działa idealnie w Nero. Płytki śmigają aż miło smile.gif
GRIZZ
to full zaje.bioza biggrin.gif:D:D a byłem taki sceptyczny...
Aem
Na stronce ludków odpowiedzialnych za programik do GC pisza o jakims klopocie podczas prac. Stad data wydania, nie jest narazie znana tongue.gif
Lord Tidek
Ludzie, poco się tyle męczyć, nie lepiej odłożyć trochę kasy i kupić orginała ???
Halcos
Nikt nie zamierza sie z toba klocic czy piractwo jest be czy cacy ale kazdy i tak obierze ta droge ktora jest dla niego korzystniejsza (ja wybralem wariant "be" smile.gif )BTW chipowanie GaCkow pozwala nie tylko na odpalanie kopii. Mozna jest uruchamiac wiele swietnych emulatorow (snes, genesis, N64!!!) a takze odtwarzacz DivXow ktory kopie zadek tym z Ps2 i moglby spokojnie konkurowac z Media Centerem na XBoxa.
GRIZZ
Co do Emulatorów to racja (szczególnie snes9xgx 0.2 który niedawno się ukazałbiggrin.gif) , ale nie widzę sensu wypalania divxów na dvd... jeszcze w dodatku kiedy laser gc nie zgarnie więcej niż 1,4 GB... Dla mnie metoda "BE" oznacza dużą dostępność gier (w tym np. o 2 miesiące przed premierą PAL)... a z kupnem oryginała w polsce czasami jest niemały problem, więc...
Lord Tidek
Ja również nie mam zamiaru się z nikim kłócić, mnie też ciągle kusi aby przerobić NGC, jednak powstrzymuję się od tego bo jak kupuję sobie orginała czuję się lepszy od piratów tongue.gif

Gdybym miał już przerabiać Gacka to tylko dla emulatorów i filmów.
GRIZZ
oryginał daje satysfakcję, fajne pudełko i możliwość pomacania ładnej instrukcji... dla tego metroida i zelde mam oryginalne... twilight princess też kupię oryginała (no chyba że nintendo skusi mnie importem z p2p o np. 3 m-ce wcześniej) , tak czy owak polecam przeróbkę , więcej możliwości itp. itd. (no i niewiele kabelków do przylutowania- dla każdego...)

P.S. jeśli jesteś świeżym posiadaczem GaCka , to masz co (co najmniej 10 absolutnych hitów) nadrabiać , wiem to po sobie... no ale jeśli pływasz w pieniążkach... to kupuj oryginały:D
Lord Tidek
Faktycznie mam trochę do nadrobienia i wręcz przeciwnie, nie mam dużo kasiory, ale jakoś nie widzę tego by przerabiać mojego gacka.
Capcom
Halcos mógłbyś podać chociażby nazwę tego odtwarzacza,jestem nim zainteresowany i znacząco przyśpieszyloby to moje poszukiwania rolleyes.gif ,z góry dzięki... tongue.gif .
GRIZZ
o! popieram. mimo usilnych poszukiwań sam nic nie znalazłem...
Halcos
Ok smile.gif
Playera zuploadowalem dla was tutaj:
http://xthost.info/halcos/mfe-boot+player.rar

Sposob uzycia:
Wypalacie oba pliczki mfe-boot.dol i mfe-fs.bz2 na DVD (nie do zadnego folderu tylko prosto na plyte!), a oprocz nich film ktory chcecie sobie obejrzec (max. rozmiar - ok. 1.4 GB-sprawdzcie sobie ile dokladnie zajmuje jedno pelne iso smile.gif ). Pamietajcie zeby plyte nagrac koniecznie w standarcie ISO 9660 + Joliet i koniecznie pamietac o zamknieciu sesji! Operacje najlepiej wykonac w Nero (ja uzywam siodemki i wszystko hula).

Odpalacie tak spreparowana plyte na GaCku i uruchamiacie plik mfe-boot.dol (oczywiscie warunkiem jest posiadanie chipa pozwalajacego na odpalanie plikow *.dol, czyli Qoob lub Viper bo Ripper o ile dobrze kojarze nie ma takiej mozliwosci). Po uruchomieniu mfe-boot.dol na ekranie pojawi sie mnostwo literek na czarnym tle, z linuxowym pingwinkiem w rogu (bo ten programik to gackowy linux wlasnie smile.gif ). Teraz plyta DVD bedzie sie kilka razy zatrzymywac i rozpedzac ale nie bojcie sie tego, bo po tych kilku razach pojawi sie sie nowy czarny ekran z napisem "extensions loaded and hopefully working" co zaowocuje wczytaniem sie naszego plejerka, ktory posiada juz normalny interfejs smile.gif.

Film odpalacie przyciskiem A, d-pad przyspiesza lub cofa film o 5 sekund. Przed odpalaniem filmu przytrzymanie przez chwile przycisku L lub R zatrzymuje plyte co pozwala na podmienienie jej na inny film smile.gif Ponowne przytrzymanie rozpedza DVD i pozwala na wlaczenie znajdujacych sie na niej filmow.

PS. Napisy dzialaja rowniez tylko niestety bez polskich znakow.

Enjoy smile.gif
GRIZZ
DZIĘKUWA PRZEZ DUŻE "U" !!!! chociaż nie pałam (hehe) entuzjazmem do tego rodzaju progsów, to ten z przyjemnością wypróbuję... szkoda że nie ma tych pol. napisów...

kilka pytań:
1.(pewnie tak ale...) czy działa więcej filmów(2) z jednej płyty?
2.ma obsługę tylko divx czy może xvid i nowsze kodeki również?

BIG THX!!!
Halcos
1. tyle ile tylko wepchasz na 1.4 GB
2 chodza wszystkie standartowe kodeki czyli mpg, divx, xvid, wmv. Odpalilem wiele filmow specjalnie po to zeby sprawdzic obslugiwane formatu i nie bylo takiego, ktory by sie nie uruchomil smile.gif
siDd
Siemacie!! mam pytanie . podkrecaliscie laser swojego cuba? jesli tak to od jakies wartosci zaczac?? biggrin.gif i jaka jest optymalna?dzieki z góry!
pojemnik
Ja kręciłem, o ile dobrze pamiętam to zszedłem do 180
GRIZZ
to zależy od egzemplarza... najlepiej zaczynać od ok 210... Teorytycznie przedział "dobrego działania" to 180-210... na zachodnich forach zaznaczają że w nowych konsolach ta wartość dochodzi nawet do ok.600... Jak kręciłem swoją (nowa srebrna kostka) , okazało się że niepotrzebnie , bo była na 220 standardowo, okazało się że kręcenie w dół nic nie przyniosło... Jeśli chcesz wiedzieć całą teorię to polecam => http://modthatcube.pxn-os.com <= dział guides and tutorials/adjusting the POT
Dabman
Ja mam problem, mam konsolke przerobiona chipem qoob sx, wszystko chodzi pieknie poza MGS:TTS gra jest nagrana z predkoscia 4x, laser podkrecony ze czyta wszystko !! nagrana jest na TDK DVD-R !! gram bez gorenj klapki, jestem w levelu po zabiciu Sniper Wolf'a 'Commander Tower A' i wchodzac w drzwi wyskakuje mi napis zebym wlozyl nastepna plyte, jak daje dvd2 to mam 'lipe' bo niemoge naciskajac na 'dzyndzelek' zrobic taq zeby plyta zaczela sie krecic, poprostu niedziala ten knefel:( na modchipie... sad.gif btw: czym mam wypalic ta gre? i z jaka predkoscia? pozatym czy nieda sie przejsc gry na 1 dvd? a 2 to niesa jakies dodatki? zy mam jakis dziwny 'blad' sad.gif z gory dzieki za pomoc BTW: wiecie moze gdzie dostac tanio na orginale MGS:TTS?
Boniek
Sprawa jest prosta. Przed w??czeniem konsoli zaklej (np tasma samoprzylepna) te "dzyndzelki". Kiedy przyjdzie Ci zmienic plyte to wowczas odklej wiedlki zmien plyte i zaklej ponownie. Taka jest wlasnie instrukcja uruchamiania gier dwuplytowych na Qoobie SX jesli gramy bez gornej obudowy.
Dabman
NIestety niedziala !! jak odkleje i zakleje na nowo to nieobraca nawet plyty... moze jakies ustawienia w qoob trzeba zmienic? btw: i czemu gra mi sie odpala z 1 i 2 plyty? nawet new game i moge grac :|
MaciejPŃ
moze amsz 2 razy pierwsza p?ytk? nagran???
Yanckes
elo panowie ej mozna jakos przerobic Gc zeby dopalac gry z dysku twradego jak to ma ps2 i x ??
Boniek
QUOTE(Dabman @ 28 11 2005, 02:54) *

NIestety niedziala !! jak odkleje i zakleje na nowo to nieobraca nawet plyty... moze jakies ustawienia w qoob trzeba zmienic? btw: i czemu gra mi sie odpala z 1 i 2 plyty? nawet new game i moge grac :|

Primo: upewnij się czy wszystkie kabelki tworzące "obwodnicę" do "widełek" są dobrze podłączone. W ustawieniach biosu nic nie trzeba zmieniac.

Secundo: na wszelki wypadek wgraj najnowszego biosa.

Pozatym: Upewnij sie ze widelki SA WCISNIETE DO KOŃCA PRZED WŁĄCZENIEM KONSOLI!!!!

MGS: TT jest tak nagrany ze rozpoczac mozna od pierwszej lub drugiej plyty wacko.gif .... wiec o nic sie nie martw.
Aem
A po co sie w ogole tym bawić ? :|
Capcom
Halcos: Sorry za spóznione podziękowania za playerek,dzięki wielkie jszcze raz za fatygę...
Narazie nie mogę go przetestować bo mój GCN czyta tylko płytki Memorexa (ze swapem) i Jake (wydawałoby się ze lipa oklejona jakąś okleiną a tyle te czyta mi bez swapa) ,czyta tylko plusy,próbowałem już dziesiątki płyt od Vrbatimy,TDK,Esperanzy,Sony,itd po różne NO NAME czy tzw. marketowe jak Fnac,itd i nie czyta ich bez swapa.Mam Vipera,Cobrę 1.2,laser w idealnym stanie,niekręcony , wypalam Nero Reloaded na NEC - u DVD - RW ND - 2510A...

Także gdy nie ma płytek Memorexa nic nie moge sobie wypalić...

Dzięki jeszcze raz za playerek,pozdro...

P.S Dabman dwupłytowe gry na GNC właśnie na dwóch mają menu,intra,itd,a po wystartowaniu z drugiej płyty prosi o pierwszą...
Jeżeli startuje Ci z "drugiej" płyty to znaczy ze tqa "druga" jest tak naprawdę pierwszą blink.gif ... smile.gif , pozdro...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.