hmm ale dalej nieumiem zrobic zeby silniczek zaczol sie krecic, caly czas od wlaczenia konsoli jest przyklejony dzyndzelek do zamykania klapki, btw: z dvd2 moge dojsc sam poczatek, jak jade winda to juz chce inna plyte
QUOTE(Capcom @ 28 11 2005, 17:12)

Halcos: Sorry za spóznione podziękowania za playerek,dzięki wielkie jszcze raz za fatygę...
No prob dude

elo panowie ej mozna jakos przerobic Gc zeby dopalac gry z dysku twradego jak to ma ps2 i x ??
Na 100% nie.
no chyba że masz devkita
pojemnik
10 12 2005, 23:46
Halcos: I ja dziekuje za playera, dopiero dzis go wyprobowalem i jestem bardziej niz zadowolony, odpala nawet plyty ktore nagrywalem wczesniej - oczywiescie jesli muzyka albo filmy znajduja sie w zasiegu 1,4Giga. No i co mnie bardzo zadowala to bez problemu czyta DVD-RW.
Jeszcze pytanie. Czytałem, że da sie już odpalać romy ze SNESa z funkcjami zapisywania stanu gry. Bawiles juz sie tym?
i troche funu:
bracia mariany
http://video.google.com/videoplay?docid=3117004324521250241i zelda po japonsku (chyba)
http://video.google.com/videoplay?docid=52...legend+of+zelda
oj tak!!! snes działa w 100% i sejwuje w 100% . emulator snes9xgx aktualna wersja 0.0.4 . emulator i romy na roota, odpala sie z pliku .dol , pełno przydatnych funkcji (w tym zatrzymanie silniczka w laserze(!) żeby go nie tyrać przy 5 godzinach grania w chrono trigger ) save jest typu srom czyli oryginalny snesowy save (bez quicksave co mnie w sumie bardzo cieszy... lamerski proceder

) P.S. na gg podam linka do stronki (albo na maila prześle) ale jak pogooglujesz to chyba znajdziesz dość szybko...
pojemnik
12 12 2005, 00:51
Senks, znalazłem bez problemu. Jakbys mógl mi jeszcze napisać jak wypalić ten emulator + romy to byl bym niewymiernie wdzieczny.
Piraty to GC to rozumiem że narazie tamty zamknięty ?
pojemnik : w readme masz instrukcję jak wykonać plik dol z emulatorem (potrzebujesz jakikolwiek snesowy rom i jeden exe z emulatora ( ten największy , nie pamiętam nazwy po prostu w dosowej komendzie tego programu wpisujesz "tytułgry.smc tytułgry.dol" i gotowe. pliczek .dol razem z innymi romami zgrywasz bezpośrednio na płytę (bez folderu!) czyli innymi słowy na roota i dodajesz pliku śmiecia do ok. 1,4gb. wszystko. bootujesz płytkę odpalasz dola i jazda... jeszcze jedno odnośnie sejwa. Kiedy zasejwujesz w grze(srom), save nie wchodzi od razu na memory card. musisz wcisnąć "L+Z"(wejście do menu) zeby zasejwować cały "obraz" pamięci srom... innymi słowy sejwujesz dwa razy, najpierw w grze potem w emu.
Am : jeśli masz pytanie to wrzucaj, w sumie troche offtopujemy, ale po co od razu zakładać nowy temat skoro to jest ściśle związane z modchipami ???

...
Jeśli chodzi o GC to jestem raczej średnio obeznany. To powinno powędrować do mojego topicu z pytaniami, ale cóż. Czy nie da rady gier na GC odpalać za pomocą jakiegoś swap tricka ? (pewnie nie, ale co szkodzi spytać...

)
pojemnik
12 12 2005, 15:43
Okej, dzieki, mam jeszcze tylko pytanie, a właściwie kilka. Czy wszystkie romy ktore chce zgrać na płyte muszą być przerabiane na .dol czy wystarczy jeden a reszta moze byc jako .smc - bo tak to zrozumiałem. Nagrywam oba pliki z emulatora?

I czy plikami - śmieciami moze być byle co i czy musi to być
bardzo dokladnie 1,4gig?
Am: nie, nie ma swap tricka, nie ma boot cd, nie ma swap magiców ...najprościej modchip
pojemnik: tylko jeden .dol stworzony przez sgxi plus pliki .smc luzem (wersja 0.0.4 obsługuje też spakowane romy (zip) nie próbowałem ale nie mam aż ak dużo romów żeby być zmuszonym jeszcze pakować...

) , garbage niekoniecznie 1,4 ja nagrywam zawsze ok. 1350 MB i na qoobie sx śmiga aż miło . nie dziękujcie, nie ma sprawy , po to jesteśmy żeby sobie pomagać hehe
pojemnik
12 12 2005, 22:26
Dzięki Grizzie, wszystko chodzi cacy. Znasz jeszcze coś ciekawego co można odpalić na kości?
hmm... FCE ultra 1.0.8 czyli emulator NESa tego samego autorstwa ( Softdev,
http://softdev.tehskeen.com ), również full speed , full save (do np. zeldy1), divx player już chyba wszyscy znają... jeśli wkurza cię bios (niezależnie czy masz qooba czy vipera) możesz wrzucić najnowszy GCOS v1.5 final, przebija całym swoim stuffem oryginalne biosy (posiada mp3 player, lepszą obsługę napędu, omijanie DRE, jest tego trochę, autorzy qooba i vipera coś śpią ostatnio bo nowych biosów jak nie było tak nie ma) ale póki co nie wrzucałem jeszcze... bios działa pod każdym chipem (oops, sorry ripper, zapomniałem:D ) co do emulatorów nintendo 64 to sprawa wygląda dość dziwnie bo niby coś tam działa , cośtam się sejwuje, ale nic więcej nie wiem, na razie prężnie rozwijają się tylko projekty softdev'a i projekty GClinux.... na torrentach znajdziesz packi z działającymi kompilacjami, ja mam mario64+mariokart64 ale jeszcze nie wypaliłem... uff to tyle co wiem...
P.S. no i w dobie posuchy na gry można odpalić KING KONGa na kości, hehehe ostry jest, polecam. A niedługo wypuszczają battalion wars w palu, oby do wiosny (smellda:))
pojemnik
13 12 2005, 00:31
No własnie co do GCOSa, musze go wreszcie wypróbować. A i emulator NES'a sprawdze, wlasnie widze fajnego torrenta "8820 Nes Roms". Dzięki za info.
siemka! wypalam gierki na kjuba w clone cd z predkoscia x1 . uzywam płytek TDK dvd+r. dosc czesto wyskakuja mi błedy a czasiew grania. po podkreceniu lasera nic sie nie zmieniło i tu mam pytanie w jakim programie wy wypalacie gierki? jaka predkosc wypalenia ustawiacie i jakie płytki stosujecie. dzieki z góry za odpowiedz:)
pojemnik
13 12 2005, 20:47
Ja tylko na błękitnych TDK, zawsze na '-' chyba że akutar nie ma w sklepie to na '+' ale różnicy żadnej u mnie nie ma. Palę w Nero na 4x, przeczytałem że płyty wypalane 1x wcale nie nagrywaja sie dokładniej a wrecz przeciwnie.
prawda. im wolniej tym gorzej :-\ ja używam mini dvd-r dysana. hulają jak burza, są małe i niewidzi mi się żeby kupować jakąś bzdetną obudowę z logiem vipera (dodatkowo uważam że oryginalna jest dużo bardziej estetyczna i w ogóle gc jest na małe płytki a nie na krowy:P). Byłbym zapomniał - prędkość x4 , zero DRE.
Ja wypalam tylko na dużych DVD-R Esperanza i chodza jak burza

Nagrywam w Nero zawsze 4x na nagrywarce Lite-on 1653S, laser mam nie tweakowany i jeszcze nie miałem ani jednego DRE

Plusy w ogole mi nie bootują, a nawet minusowe lipy typu Princo chodzą bardzo ładnie, choć mam tylko jedną grę na takiej. Mini DVD to oczywiście najlepsze rozwiązanie, ale ich dostępność (a raczej jej brak, przynajmniej w moim mieście) i poronione ceny na Allegro odstraszają i zmuszają do gry bez obudowy. Ale co tam, mi to nie przeszkadza, w końcu podczas gry patrzy się na telewizor a nie na konsolę
ale po skończonej sesyjce chcesz wyłączyć konsolę i robisz manewr żeby dobrać się do wyłącznika konsoli i ciach!!! (płytą po palcach), hehe mam kumpla który sobie palec nieco uszkodził przez to

... poza tym laser się szybciej kurzy i całe wnętrzności się bardziej pocą... ja płacę 15 zł za 5 płytek w paczce czyli po 3zł jeden dysanik.... jakość zajedwabista, a cena do przełknięcia. Naprawdę warto się porozglądać, ja w Bydgoszczy też mam tylko jeden sklep z tymi płytkami...
pojemnik
13 12 2005, 23:46
Musze je wreszcie wyprobowac. Dwa razy próbowałem Opridisców, ale po paru minutach wszystko sie sypało.
Kurde chłopy...... Chce sobie Gcna przerobic a juz na allegro Qoobików nie sprzedają......co robic?
poczekaj aż będą, a będą na 99%, ripper to max bieda...
Ripper v1 nie odtwarza płyt na 2DVD prawda ? jesli jest jakis sposób na odpalanie tychże to podzielce się wiedzą koledzy

a wiec oprócz chipów nie ma żadnej możliwosci grania na backupach na GC... ?
poczytaj sobie ten topic od zera , będziesz wiedział wszystko

upraszczając, nie kupuj rippera a już w ogóle nie v1 (może i do PS2 rippery to dobry stuff , ale nie do GCNa!!!). PISZĘ TO PO RAZ TRZECI : NIE NIE I JESZCZE RAZ nie odpalisz piratów bez chipa (no chyba że masz broadband adapter z phantasy star online, kostkę podłączoną do PieCa, i kilka programików do tego, nie warte zachodu, żmudne i droższe od chipów). Ripper v2 też nie odpala gier 2DVD chyba że go podczepisz innym schematem montażu, wtedy podobno działa (ciekawe czy ktoś to sprawdził...) wtedy ludzie chwalą się że jest to już v3, nic bardziej mylnego, to ten sam Rv2
Dobra to ja po raz ostatnin sie zglaszam z pytaniem. Mógby ktoś wytłumaczyc jak odpala się gry za pomocą Rippera 1 ? wiem ze to kiepski chip ale mam okazje zdobyc go w korzystnym handlu

( nie czytałem tematu od początku sorry

)
więc z łaski swojej przeczytaj temat od zera a dowiesz się że ripper1 to gó.wno i nie lutuj go do kiuba nawet jak za darmo dostaniesz
Grizz słusznie prawi. Ripper gc v1 to badziew niewart złamanego centa.
No ale v2 to już lepiej się prezentuje.
no nad R2 można się jeszcze zastanowić . jeśli chcesz tylko gry to kupuj i daj spokój z męczeniem ludzi na forum

hehe a jeśli masz wyższe cele/ambicje/potrzeby to kup coś lepszego (poszukasz, poczaisz się aż znajdziesz) . KONIEC
ranaghar
19 12 2005, 22:40
Mam nagły problem. Mam chipa ripper v2 (zrobiony tak, żeby czytał 2-płytówki) i odpadł mi kabelek przylutowany do płyty głównej. Przylutowałem go spowrotem (tak jak na stronie producenta - w 1 od lewej od góry złącze - są 2X2), tylko teraz konsola ma ogromne problemy z czytaniem płyt - laser skacze jak głupi i najczęśiej nie mogę wczytać gry, a jak nawet się uda to są problemy z dźwiękiem. Przedtem wszystko czytał perfect. Co może być winą - przylutowałem nie tak, za słabo czy coś innego? Potrzebuję szybkiej pomocy.
Już trochę sprawa się rozjaśniła - konsola zaczęła słabo czytać płyty TDK (ale stało się to po przelutowaniu kabelka), ale takie np. Platinium czyta tak jak przedtem.
Dziwna sprawa... teoretycznie nic się nie powinno stać... ale sprawdź czy na 100% dobry punkt przylutowałeś, sprawdź czy laser jest dobrze skalibrowany.... na 90% to wina lasera a nie chipa, więc dziwne że lutowanie dało jakiś powód do dziwnej pracy lasera...
Tak a przerobiony Gacek będzie wysadzany diamentami z Kewlarem
QUOTE(cezi17 @ 20 12 2005, 16:01)

Tak a przerobiony Gacek będzie wysadzany diamentami z Kewlarem
Będzie zbudowany z tytanu i prawie niezniszczalny jak szkielet Rosomaka
Gackowe piratysą tak awaryjne jak pałka 60 latka
ranaghar
20 12 2005, 18:50
QUOTE(GRIZZ @ 20 12 2005, 16:19)

ale sprawdź czy na 100% dobry punkt przylutowałeś, sprawdź czy laser jest dobrze skalibrowany
Jak mówiłem, przylutowałem w lewym górnym rogu (to chyba dobrze?). A jak mam sprawdzić kalibrację lasera, wiem, że trzeba pokręcić jakąś śróbką pod laserem, ale jakieś bliższe info?
co jest nie tak z ripperem 2 bo chyba to nie jest dobry mod ?
http://modthatcube.pxn-os.com/main.htm dział guides and tutorials/adjusting the pot , krok po kroku wyjaśnione jak wyregulować laser (potrzebujesz ohmomierz , śrubokręt i trochę cierpliwości), co prawda po angielsku ale polecam, jedyne rzetelne źródło
ememiks
23 12 2005, 18:42
Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem GACKA kupilem za 300 zł z Viperem GC z 2 kartami w tym jedna z nich 64mb torba na gcn oraz ok 20 gier na mini dvd i ok 10 na full dvd:)
Konsole kupilem jako dzialajaca inaczej tzn nie czytala gosciowi mini dvd ale w czoraj z kumplem ustawialismy laser i o dziwo laser byl ustawiony na 165 do 4 nad ranem ustalilismy ze na 130 jest extra i czyta wszystkie mini dvd i full dvd te zakupione oraz odczytuje mi nagrany przezemnie obraz king kong ale tylko na plycie full dvd mediastore +.
Prosze zeby ktos mi przyblizyl dokladnie nagrywanie z obrazow na plyty bo moze cos zle robie ze z 5 testowanych nosnikow tylko mediastore zadzialalo.
Czy laser nie jest za nisko? ustawiony czytalem ze nie mozna przekroczyc 80 ohm ale tylko na 130 czyta idealnie bez zadnych bledow itp. W sumie konsola miala bardzo powazne problemy z odpaleniem gier lecz jak odpalilo chodzilo bez blednie nawet na jego ustawieniach 165 lecz odpalenie gry liczylo sie z cudem.
no to laser masz już konkretnie zużyty aczkolwiek jeszcze troche podziała... tak czy siak spróbój innego biosa (GCOS v 1.5 final) podobno jest lepszy od cobry i więcej odpala nawet na tak samo ustawionym laserze... poczytaj sobie fora na maxconsole.net , tam znajdziesz jakąś konkretną instrukcję dot. vipera. Tak na marginesie to w sumie troche wtopiłeś , bo laser najpóźniej za kilka miesięcy będziesz miał do wymiany
Mam zamiar kupić chipa. Poradźcie mi ktory wybrać (chce zeby dzialaly gry na wielu dvd, liczy sie tez latwosc instalacji bo sam chce to zrobic a nigdy wczesniej nie lutowalem nawet ) i gdzie go kupić.
ememiks
27 12 2005, 17:30
QUOTE(GRIZZ @ 24 12 2005, 11:40)

no to laser masz już konkretnie zużyty aczkolwiek jeszcze troche podziała... tak czy siak spróbój innego biosa (GCOS v 1.5 final) podobno jest lepszy od cobry i więcej odpala nawet na tak samo ustawionym laserze... poczytaj sobie fora na maxconsole.net , tam znajdziesz jakąś konkretną instrukcję dot. vipera. Tak na marginesie to w sumie troche wtopiłeś , bo laser najpóźniej za kilka miesięcy będziesz miał do wymiany
Dzieki za odpowiedz.
No mam programator do tego vipera ale jak sie wgrywa? czy jak zaladuje GCOS v 1.5 final to bede mogl spowrotem ta sama droga wgrac bios cobra
GCOS v 1.5 final wiecej odpala nosnikow plyt tak
impacto
27 12 2005, 19:58
witam, pare dni temu kupiłem vipera z wgraną cobrą 1,2, wlutowałem go w kostke - model DOL-001(EUR) i po włączeniu wgrywa sie menu biosu --> wszystko OK. Uruchamiam najpierw orginały, wszystko działa jak należy (rewelacyjnie), niestety przy włożeniu "kopi" płyta kręci sie ok 4-10 sekund i wyskakuje error, niesłychać tego "pisku" i nagle sie zatrzymuje. Próbuje następnie ze swapem - 9 płyt po koleji po 3 razy --- WYNIK:
2 z tych(TDK dvd+r) wgrywają sie i po paru minutach znów mam DRE, reszta niedziała wogóle. Myśle że źle nagrałem to próbuje jeszcze dwa obrazy nagrać, jeden x2 drugi x4 na TDK dvd+r i problem sie powtarza. Z tego co sie orientuje pozostały mi 3 wyjścia:
1) sprzedać vipera i grać na orginałach
2) podkręcać laser
3) kupic nową nagrywarke njlepiej PLEXTOR
Czy jest jeszcze jakaś opcja ? i czy moje problemy mogą być spowodowane przez inną usterke niż laser ?
Ps. Nagrywam albo nero 7 albo clone cd na LITEON SOHW 1613S z nowym biosem.
MarcineK
27 12 2005, 20:28
za ile moge przerobic Gamecuba ? proszę o podane jakieś firmy

link
totencham
27 12 2005, 20:47
QUOTE(impacto @ 27 12 2005, 19:58)

witam, pare dni temu kupiłem vipera z wgraną cobrą 1,2, wlutowałem go w kostke - model DOL-001(EUR) i po włączeniu wgrywa sie menu biosu --> wszystko OK. Uruchamiam najpierw orginały, wszystko działa jak należy (rewelacyjnie), niestety przy włożeniu "kopi" płyta kręci sie ok 4-10 sekund i wyskakuje error, niesłychać tego "pisku" i nagle sie zatrzymuje. Próbuje następnie ze swapem - 9 płyt po koleji po 3 razy --- WYNIK:
2 z tych(TDK dvd+r) wgrywają sie i po paru minutach znów mam DRE, reszta niedziała wogóle. Myśle że źle nagrałem to próbuje jeszcze dwa obrazy nagrać, jeden x2 drugi x4 na TDK dvd+r i problem sie powtarza. Z tego co sie orientuje pozostały mi 3 wyjścia:
1) sprzedać vipera i grać na orginałach
2) podkręcać laser
3) kupic nową nagrywarke njlepiej PLEXTOR
Czy jest jeszcze jakaś opcja ? i czy moje problemy mogą być spowodowane przez inną usterke niż laser ?
Ps. Nagrywam albo nero 7 albo clone cd na LITEON SOHW 1613S z nowym biosem.
Może pomogę: mam taką samą nagrywarkę i jedyne płytki, jakie mi się odpalają, to TDK dvd-r nagrywane z prędkością x4 i (pod nero) z ODZNACZONĄ opcją "Finalize dvd".
A teraz mój problem

W związku z tym, że muszę odznaczać opcję "Finalize dvd" pojawił się taki problem - obraz, który chcę nagrać, nie pozwala mi jej odznaczyć (ma w sobie zapisane, że ma być "finalize dvd" i koniec). Czy jest jakiś sposób na odznaczenie tej opcji lub ewentualnie przerobienie obrazu tak, aby nie kończył on płyty ?
impacto, laser musisz , MUSISZ podkręcić, na 100% przerobionych konsol może 15% czyta gry bez podkręcenia lasera (po raz kolejny odsyłam na
http://modthatcube.pxn-os.com/main.htm dział guides and tutorials, adjusting the POT). problemy z DREsami rozwiąże kręcenie lasera i w przypadku vipera wgranie innego biosa (polecam GCOS 1.5 final), można go z powrotem sfleszować na cobrę więc rzecz bez ryzyka. ==> MarcineK: to zależy:D... od tego czym chcesz przerobić, i czy warto wysyłać konsolę w paczce przez pół polski żeby ktoś zdarł z ciebie np 130 zł za wlutowanie 6-7 kabelków , ogólnie to polecam kupno chipa i montaż we własnym zakresie (gacka przerabia sie wręcz komfortowo, żeby zalutować chip do ps2 masz dla porównania ok 20 kabelków), jeśli czujesz się maksymalnym leszczem to poproś przysłowiowego wuja albo kogoś kto chociaż raz trzymał lutownicę w ręku
ponawiam moje pytanie bo widze ze przeszlo bez posluchu

;p
Poradźcie mi ktory chip wybrać (chce zeby dzialaly gry na wielu dvd, liczy sie tez latwosc instalacji bo sam chce to zrobic a nigdy wczesniej nie lutowalem nawet ) i gdzie go kupić.
mysle o qoobie sx albo o viperze co lepiej ?
i wazniejsze pytanie skad go wziać ?
impacto
28 12 2005, 11:06
Rozwiązałem mój problem

--> posłużyłem sie poradnikiem z
http://modthatcube.pxn-os.com/main.htmzakładka "Guides and Tutorials" "Adjust the pot", tam dokładnie jest opisane gdzie znajduje sie potencjometr, można sprawdzić sobie opór ohmomierzem i ustawić w przedziale 170-210 ohms.
Ja niestety nieposiadam miernika więc spróbowałem najpierw troche zmniejszyć opór (delikatnie przekręcając śrubke odwrotnie do ruchu wskazówek ) Myslałem że bede musiał sprubować w drugą strone ale okazało sie że moje TDK dvd+r działają bezproblemowo po takim zabiegu

.
Totencham : Posiadam obraz który automatycznie zaznacza "finalize dvd" -- Po nagraniu w nero działa normalnie, więc niewiem po co wogóle odznaczać tą opcje ( próbowałem równierz inne obrazy z "zamknieciem" i też wszystko działa

)
MarcineK : Ja kupiłem vipera za niecałe 180 zł zainstalowałem sobie go sam ( 4 kabelki do lutowanie i jeden mostek --> odsyłam ponownie do
http://modthatcube.pxn-os.com/main.htm zakładka "Modchip Selection" - "The Viper GC" tam jest wszystko opisane, także jak zrobić "śrubopis" do odkręcenia konsoli

) Reszte poznałem na Forum ( tylko 50 stron do przeczytania

)
Burthess : Kto szyka ten znajdzie

popytaj a napewno kupisz vipera za podobną cene co ja. Instalacja jest banalna lecz trzeba zwrucić uwage na pare elementów, jeżeli ktoś niezna angielskiego to odsyłam do
http://forum.xbox-scene.pl/index.php?showtopic=2902
MarcineK
28 12 2005, 11:22
@Grizz dzięki chyba się zrobie tak jak napisałes

@Impacto dzięki , jak coś to zwróce się z pomocą
dzieki za odpowiedz impacto, a znacie moze jakies sklepy wysylkowe polskie sprzedajace mody ?
Poszukaj kilka stron wstecz w temacie, tam znajdziesz jakiś link.
tylko linki do allegro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.