Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Harvest Moon : A Wonderful Life Special Edition
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Stron: 1, 2
gnysek
Chciałbym podzielić się z wami wrażeniami z tej gry, jako, że za 3 tygodnie jest jej premiera w USA. Udało mi się załatwić japońską wersję tej gry (Krzaczastą), więc mogę wam napisać co o niej sądzę.
Zaznaczam tylko, że mowa tutaj o grze Harvest Moon : A wonderful Life Special Edition na PS2, premiera w USA 6.09.2005 (JAP 11.11.2004 - dawno temu). Trudno opisać wszystko co jest w grze, bo potrzeba by na to z tydzień. W wersji amerykańskiej oczywiscie mogą być jeszcze jakieś nowe zmiany, ale raczej niwielkie.

Gdy po dwóch tygodniach czekania na grę w końcu wsadziłem ją do mojej konsoli serce klekotało niczym części w Syrence - i jak się okazało słusznie. W strosunku do HM:AWL z GC widoczne są zmiany - pozatym, że zmienione jest logo (japończycy mają inne logo w stosunku do reszty świata) - przywita nas fajowska muzyczka "Dreams Come True" - oczywiście po japońsku (ale angielskie tłumaczenie słów nietrudno znaleźć w sieci).
I na początku porażający błąd - kursor zawsze ustawiony jest na NEW GAME, a nie jak w pozostałych częściach tej serii na LOAD GAME. Łatwo się pomylić.
Gdy rozpoczynamy nową grę, nie widać żadnych zmian w strosunku do wersji z GC. Do czasu, bowiem nasz bohater ma odmienne ciuchy na każdą porę roku. Na Farmie nic się nie zmieniło. Na początku mamy krowę, dwa pola (słabo nawiezione i średnio nawiezione), a na miejscu trzeciego rośnie sobie lasek. W szopie znajdziemy podstawowe narzędzia i 2 paczki pomidorów. Nowością w natomiast, którą odnotować trzeba, jest nawożenie trawy - bez tego trawa nie urośnie, a co za tym idzie - krowa będzie głodna. Na szczęście każdy kwadracik pastwiska nawozimy raz - i takim kwadracikiem nawet jeśli trawa jeszcze nie dojrzała - moga się najeść nasze zwierzaki. Jak trawa urośnie to kosimy, ale nawozic juz nie trzeba, zresztą nie o tym miała być mowa.
Chodząc po wiosce również nie zauwazymy większych zmian, pozatym, że możemy teraz podrywać Luminę. Coprawda ta dziołcha wygląda nieletnie, jednak na końcu pierwszego rozdziału bedzie już miała wszystko na swoim miejscu. Poderwanie Luminy do trudnych nie należy, ale trwa blisko 3 miesiące.
Chodząc po wiosce da się też zauwazyć, że na Farmie Vesty stroją szklarnie - a w wersji na GC były o ile dobrze kojarzę pola uprawne.
Kolejną zmianą jest liczba ryb - wydaje mi się, że jest ich koło 50, ale pewności nie mam, bo nadal poławiam nowe.
Mamy też teraz dwa koniki - białego i czarnego - ale od czego to zależy jakiego dostaniemy to mam pojęcia.
Przejdę teraz do dzieci. Możemy teraz mieć córkę - i tutaj właśnie nie wiem w jaki sposób ja otrzymać - bo czytałem gdzieś, że gra losuje na początku gry, co ci się urodzi, a gdzieś indziej pisało, że można wybrać duzo gadając z krasnalami - nie wiem, wszystko jest po japońsku, i opiera się na domysłach i intuicji tongue.gif
W każdym badź razie dzieciak biega po farmie jak szalony, jak go wyniesiecie na drug koniec miasta wraca sam - ogólnie miło się patrzy, jak taki szkrab pomyka na swoich przykrótkich kućkach tongue.gif
Teraz przejdę do aspektów graficznych, a tutaj nie jest najlepiej - gdy chodzimy po pastwisku, a mamy na nim wszystkie nasze zwierzęta, i pola są w pełni obsiane gra wyraźnie zwalnia. DO tego stopnia, że gadając z żoną na dworze rozwarstwia się jej głowa. W mieście jest o wiele lepiej. Nie widać aby gra zwalniała, pomimo, że tak jest. Natomiast, gdy wejdziemy na plaże, nasz bohater zaczyna wszystko robić 2x szybciej - tutaj widać wzrost klatek na sekundę. Zapewne w wersji USA zostanie to poprawione, bo "musi się jakoś sprzedać", a w japonii HM jest jednym z bardziej znanych tytułów (no może nie jak FF czy MGS tongue.gif). Warto też wspomniec coś o teksturach - na większosci budynków są uzyte na tyle małe tekstury, że jeden piksel jest równy 1/10 całej wysokości sciany. Jak ktoś ma bzika na tym punkcie - moze mu to przeszkadzać, ale wkońcu gra niw polega na patrzeniu na ściany. Biegając po mieście, nie widać tego mocno. Fajowski jest za to tryb widoku FPP. Mozna oszukać grę , włączając go rpzed przyjściem Vana i biegać potem z nim po całej planszy tongue.gif.
Tera kilka słów o muzyce. Muzyka nie zmieniła się, nadal towarzyszy nam ten sam temat muzyczny. Dodatkowy utwór mamy w szopie, a następne CD mozemy kupić u Vana - bez potrzeby podłączania GBA - bo i w końcu nie da się tego zrobić z PS2.
Na koniec powiem też, że zostało zmienione menu w Food Storage System.
Mozmy tu sprzedawać owoce, warzywa i mleko oraz nasina i kupować to co zawsze. Zniknął ekran statystyk.
Natomiast wszelkie informacje o Farmie uzyskamy przy naszym łóżku. Jak kocha nas żona, czy krowy mają mleko, ile serc ma owca, jakiej płci jest nasz kurczak, jakie ryby złowiliśmy, rekordy mini gier, wydatki i zarobki (to sotatnie tak trochę po łebkach tongue.gif).
Na koniec podam najciekawszą zmianę - wszystkie nasiona drzew są 90% tańsze. Najdroższe dzrewo z bananami kosztuje 280 G.

Ogólne oceny:
Grafika: 7/10.
Muzyka: 9/10.
Grywalność: 8/10.

Moja całkowita ocena: 8/10.
Wydawca w USA: Natsume.
Premiera w USA: 6.09.2005
Wydawca w JAP: MMV-I.
Premiera w JAP: 11.11.2004
Wydawca w Europie: Rising Star
Premiera w Eurpie: miał być wrzesień, ale nic się w tej sprawie nie zmieniło od stycznia
Oryg. nazwa: Bokujou Monogatari Oh! Wonderful Life.
Ang. Nazwa: Harvest Moon A Wonderful Life Special Edition.

Platforma: PlayStation2.

Po więcej informacji zapraszam na moją stronkę, link poszukajcie sami (pewnie właśnie naginam troszku regulamin tongue.gif).
Loto
fajna recenzja:) jakbym mial grac w hm po jap to pocialbym sie zyletakmi
Guts
Zaje........ czekam na wersje PS2 odkad pojawila sie na GC , znow zostane rolnikiem, bede doil krowy , chodzil na wiejskie biby i wyrywal tamtejsze laseczki :> Jak ja wytrzymam do 6 wrzesnia ....
Artix
Niech wydadzą wersję PAL, błagam! Szkoda, że ponownie nie ma festynów, ale i tak gra jest równie smakowita co Back to Nature. Oby w końcu wyszła w Europie.
Batman
Good job gnysek! Narobiles mi chlopie smaku, oj narobiles smile.gif. Przyznam, ze oczekuje nowego HM na PS2, choc jestem zielony w tym temacie bo nie gralem w ani jedna czesc z tej serii.
mikes
to samo co przedmówca.. tez niegrałem w ani jedną część ale z chęcią bym spróbował.. a jak wygląda w tej grze podryw??tongue.gif
Guts
QUOTE(Batman @ 16 08 2005, 17:15)
Good job gnysek! Narobiles mi chlopie smaku, oj narobiles smile.gif. Przyznam, ze oczekuje  nowego HM na PS2, choc jestem zielony w tym temacie bo nie gralem w ani jedna czesc z tej serii.
*

Masz jeszcze troche czasu do premiery w USA, zagraj sobie w Back to nature na PS1, jak narazie jest to najlepszy HM na konsolach (gralem w niego bite 2 lata). A co do podrywow to musisz zaprzyjaznic sie z kazda dziewczyna ale zeby to zrobic musisz dojsc do tego co lubi a czego nie np; przyniesienie jej ulubionego dania badz pierscionka napewno spowoduje ze polubi ciebie bardziej, z czarnego serduszka musi stac sie czerwone i wtedy slub,biba , dzieciak i takie tam icon_twisted.gif (do tego jest wymagana odpowiednia rozbudowa wlosci).
gnysek
A jak ci się nudzi HM:BTN, możesz też zagrać w SNES, GBC1, GBCC2, GBC3, N64, BTN dla kobiet, STH, FOMT i MFOMT hyh.gif. Wiecej info na moim www.
ghost.
Harvest - gra, która ukradłą mi najwiekszy kawał życia (w BtN grałem od premiery aż do ubiegłego roku, do czasu gdy nie sypnął mi się save). Kiedy kupowałem jakis czas temu current-gena, poważnie sie zastanawiałem nad GC, ponieważ miała poważny atut w postaci nadchodzącego A Wonderful Life - ale teraz widze że opłacało się wziąć PS2:). A teraz troche smutniejsza wiadomość - premiera jest zapowiedziana na 27 września (podejrzewam że chodzi o wersje NTSC/UC), nie mam pojecia jak z wersją PAL.
gnysek
Też grałem w BTN a ostatnio nawet w japońską jej wersję dla dziewcząt (obie wyjdą wkrótce na PSP jak jedna gra).
Z początku roku mówiło się ow wydaniu w Europie przez Rising Star HM:AWL:SE (Oh!WL), a o USA nie mówiono nic. A tu nagle się okazuje, że premiera tuż tuż w kraju o którym mowy nie było, a u nas cisza...
No to ja czekam na 27 września (ale bardziej czekam na TGS - filmik MGS4).
LegionPolski
Hyhy, ja to jestem wielki fan Harvesta (z 6 gier o tej tematyce przeszedlem ale to sie nie liczy). Kurde sie doczekac nie moge. Gnyyysek tongue.gif alem sie zawiódł - jednak 27my (jeszcze gorzej ze z okolo 2 tygi temu czytalem Wasza zapowiedz na 6 ;( ) ale chyba jakos wytrzymam... No ten co jest na PS2 jedyny to jest cienki.
ghost.
Niestety, upewniłem sie na IGN i faktycznie, 27 września to premiera w USA, o Europie narazie cisza... ma ktoś jakieś info odnośnie premiery w PALu?
mikes
Info chyba jeszcze nie ma. Ale skoro gra wychodzi w USA to w Europie też powinna wyjśc. Może grudzień? confused.gif
ghost.
Super sad.gif Premiera wersji amerykanskiej została przesunięta na 18 października sad.gif
Hela
Ja tam w sumie nie gralem nigdy duzo w jakas czesc, oplaca sie grac w ta?
Guts
Oczywiscie , ze oplaca sie zagrac, jest to najlepszy Harvest Moon od czasu HM:BTTN (N64/ PSX). Kiedy mialem
HM na psx'e cala moja rodzina w to grala (ojciec - siedzial po nocach smile.gif ).
Nojbert
pamietam nieprzespane noce przez tę gre na PSX ah...musze sie jej odwdzięczyc i ja pomaltretowac (oczywisice jak kupie sobie Ps2 ) biggrin.gif
Guts
Dorwalem sie do AWL i co moge powiedziec..... Natsume skopalo konwersje i to rowno, grafika
jest taka sobie mozna sie do niej przyzwyczaic, muzyka ok, ale jest jedna rzecz przez, ktora odechciewa
sie grac! Ta gra strasznie sie wlecze, animacja przez caly czas nie wyrabia wiec co sek mamy
''Matrixa'' ;/ Do tego postacie pojawiaja sie czasem przed naszym nosem blink.gif Nie wiem
czy to nieudolnosc programistow czy tez chec szybkiego zysku na biedych fanach HM, ale czuje
sie zawiedziony (Wersja GC zjada ta z PS2 na sniadanie).
PS: Ciagle gram w AWL i czasem wpadam we frustracje, ta gra jest niedorobiona!
Fidel
dokladnie

do grywalnosci wersji z PSX'a brakuje jesj duzo

ja w to nie bede grac i sie meczyc:[
LegionPolski
oni kompletnie Z(pipi)ALI tę gierę... a miało być tak pięknie, ale począwszy od 'świetnej' animacji i NUDNEGO np. podlewania - ile to trwa przez te pocięcia!!!
a, mam jeden problem - w grze cały czas jest włączone slow montion - wie ktoś jak wyłączyć? .... smutne, że panowie aż tak zwalili konwersje. (noo, SA jakoś jest 10 razy większe, a dużo lepiej se radzi... nieudolni Ci programiści)
w (pipi)e - ide se włączyć psx'a i zagraz w BTN bo to co odsmażyli panowie, to jest gorsze chyba już od tego Save the homeland ;/ (bez jaj, w tamtą mimo prawie żadnego rozbudowania dużo fajniej się grało)
Fidel
i te loadingi:(
PSX sie w momencik ladowal a tu jak wychodze z domu to .....
Guts
Zalatwilem sobie japonca AWL i niestety wszystko jest tak samo ;/ Zastanawia mnie
jedna rzecz; co Natsume robilo przez te pol roku ? Cos mi sie wydaje, ze te ''Special
Edition'' odnosi sie do mega zmuly jaka odbywa sie na ekranie >_> Staralem sie
w ta gre pograc troche dluzej i nie wytrzymalem 2 godz; Wyjscie z domu <LOADING>
zebranie warzyw i zaniesienie ich do obory <LOADING>, wyjscie z niej <LOADING>
, kur..... kawe mozna sobie zrobic mad.gif . Harvest na PSXa jest 1000 razy
lepszy i ide sobie w niego pograc.
LegionPolski
taa, a najlepsze jest podlewanie, koszenie i (najlepsze) 'mottykowanie' ziemii - no po prostu ich osrało!!! myślą że komus się podoba pół godz. ślęczeć nad grządkami? no niee, slow montion raczej nie pasuje do tej gry.
Fidel
mial ktos z was stycznosc z ta gra na gacku??

jest tak samo czy lepiej?? chodzi mi o loadingi i famerate
LegionPolski
grałem u kumpla na gacku... nie ma co porównywać, niebo a ziemia, panowie zwalili konwerche na PS2 i to jest faktem - klapa! a szkoda.
Nojbert
czyli jednak nie kupie?? dry.gif
LegionPolski
naprawde nie polecam. ja się OKROPNIE zawiodłem, a jakbym miał kupić tę grę to bym się naprawde ostro wkurzył. jeżeli chcesz spróbuj w sklepie - a może Ci się spodoba (ale wątpie bo crapowaty framerate konkretnie [o jakieś 8 pkt w skali 10] obniża grywalność!)
Komar
Też strasznie napaliłem się na tą grę dry.gif . Ale niestety panowie Natsume olało konwersję. Mieli przeszło pół roku na wyeliminowanie błędów, które były w wersji japońskiej (m.in. Framerate). Ale niestety... Framerate, który wyciąga 20 FPS i ciągłe loadingi confused.gif. Lecz po dłuższej grze można do tego przywyknąć i gra się całkiem przyjemnie rolleyes.gif
Ryhol
ehhh a tak sie napalilem na ta gre. widac musze rozgladnac sie za wersja na gacka.
Wiśnia San
Wczoraj zrobiłem sobie szybkiego szpila w HM i mam kilka pytań:
* jak się sprzedaje towar?
* gdzie moge kupić nasiona, bo pierwszego dnia obleciałem miasteczko i kapa?
* co zrobić żeby polepszyć ziemie na poletkach obok kurnika?
* czy tu idzie zginąć w wyniku zatrucia pokarmowego?
* czy to jest rozgrywka ciągłą, czy w jakimś momęcie gra się skończy?
gnysek
QUOTE(Wiśnia San @ 17 03 2006, 10:41) *

Wczoraj zrobiłem sobie szybkiego szpila w HM i mam kilka pytań:
* jak się sprzedaje towar?
* gdzie moge kupić nasiona, bo pierwszego dnia obleciałem miasteczko i kapa?
* co zrobić żeby polepszyć ziemie na poletkach obok kurnika?
* czy tu idzie zginąć w wyniku zatrucia pokarmowego?
* czy to jest rozgrywka ciągłą, czy w jakimś momęcie gra się skończy?

1. W Food Storage Room, wieżyczka naprzeciwko obory
2. Na farmie Vest (na lewo od farmy, tam gdzie są szklarnie)
3. Nawieźć
4. nie
5. w przeciwieństwie do wersji GC tutaj można grać w nieskończoność.
Wiśnia San
No jest tam taka opcja zostawialem tam mleko i to wystarczy żeby zostało sprzedane (typ sprzeda następnego dnia)? I jakimi narzędziami najlepiej pracować lekkimi czy ciężkimi, a może to nie ma znaczenia ?
gnysek
męczysz się szybciej od ciężkich, a od lekkoch mniej
Yano
ja tez dzis zaczalem grac i ogolnie spoko , wczesniej gralem w wersje na psxa i wytrzymalem prawie rok (w grze) , tu widze wiecej opcji , grafika mi nie rpzeszkadza ... ale spowolnienia animacji straszliwie wkurzają.. biagenie w zwolnionym tempie powoduje ze pdoczas gry jak gdzies ide to siedze w necie na kompie i cos robie zeby sie nie zanudzic tongue.gif

i odrazu dalem ciała i posadzilem rzeczy ktore nie rosna na wiosne

mam pytanie na ktore sam odpowiem: czy dobrze zauwazylem ze teraz mozna sadzac wazywa obok siebie i da sie do nich zawsze dojsc zeby podlac czy trzeba zostawiac sciezki? (narazie widze ze obok kopczyków da sie chodzic)
alienator
mam pytanie na ktore sam odpowiem: czy dobrze zauwazylem ze teraz mozna sadzac wazywa obok siebie i da sie do nich zawsze dojsc zeby podlac czy trzeba zostawiac sciezki? (narazie widze ze obok kopczyków da sie chodzic)

tak, da sie lawirować między warzywkami smile.gif
yab
A jak byscie ocenili ja wzgledem HM:Save the homeland? Powiem ze niezbyt mnie porwala ta gra. Oczekuje od AWL SE czegos wiecej. Wkrotce moze zagram w nia. Nic chyba nie przebije PSX-owy Back to nature. Podobny i rownie dobry byl friends of mineral town, na gba. Jak bede mial nowego HM, to napisze swoje uwagi.
Fidel
ja moge powiedziec tyle ze z HDD laduje sie znacznie szybciej ale tnie tak samo
beks
Dla mnie ta gra to totalne dno, animka, loadingi.... Uwielbialem HM BtN a tu wkladam HM WL i kupa. Np. wchodze do domku i musze jakies gowniane animacje ogladac, totalny niewypal.
gnysek
Fakt sporo rzeczy zrąbali, może jeszcze dało by się te animacje otwierania drzwi oglądać, ale nie jak jest taki spadek FPSów. A np. pobiegajcie sobie po plaży albo koło przyczepy Codyego... tam wszystko działa ładnie.
Widać że Natsume zrobiło kompletną konwersję z GameCube ale niestety zapomnieli że te konsole różnią się bebechami i engine który działa na tamtej konsoli krztusić się będzie na tej, jeżeli źle się go napisało. Mieli tyle czasu - mogli od nowa napisać. (popatrzcie kiedyś z R1 na podłogę - na co takie prostokąciki - nie mam pojęcia).

Na sam koniec dodam, że gra River King, również od Natsume, bez większych problemów wyświetla 5 takie same tereny na mapie i się nie krztusi - ale nie została wydana na GC (a jeżeli tak się stanie to zapewne będzie spadek FPSów jak w przypadku AWL-SE na ps2).

A może było tak że w japoni zrobiono szybko konwersję dla zarobienia kasy, a w USA przez pół roku jeden programiasta to tłumaczył, bo i tak tego nikt nie kupi i nie bawił się w engine:P
Yano
mam glupi problem ;p
zaczalem sobie grac od poczatku i wrzucam mleko do skrzynki do sprzedawania i niby ono znika ale kasy nadal mam tyle samo O_o
czemu tak sie dzieje? jak sprzedalem jakies graty Vanowi to dodało mi kase ale za mleko nie dodaje...
nie wiem jak z innymi rzeczami wrzucanymi do skrzynki bo jeszcze mi nie urosły
Lasiu
wszystko by bylo fajne w tej grze tylko denerwuja najbardziej dlugie loagin'gi [ zarowni w ver. CD jak i DVD ] przy wchodzeniu/wychodzeniu z budynkow, ale i do tego da sie przyzwyczajic
Yano
hej nadal mi forsy nie przybywa a mleko znika z pojemnika do sprzedawania...

mam jeszcze pytanie: jak mozna odpoczywac w dzien jak ludzik sie zmeczy? w BTN mozna bylo siedziec w goracych zrodlach ale tutaj jakos nie moge wejsc tongue.gif (jesli sie da to jak?)

edit: ok rozwiazalem problem, trza bylo przeczytac notatke ale nadal nie wiem czy da sie jakos odpoczywac w dzien? bo czasem jz o 15 zdycham i nie moge pracowac tongue.gif
gnysek
ta - można iść spac tongue.gif ja zazwyczaj nie robię tyle rzeczy że już o 15 ma dość, dlatego nie szukałem rozwiązania problemu. Może jedzenie coś pomoże ?
Yano
jedzenie nie pomaga... gdybym chodiz spac jak sie zmecze to by mi sie dzien rozregulował;p czesto sie zdaza ze juz okolo 13 jestem zmeczony i jak bym poszedl spac to bym wstal okolo 23 i bym pracowal przez noc potem poszedl spac rano itp bylo by dziwnie tongue.gif

przez chwile mialem wrazenie ze ogladanie tv odnawia stamine ale chyba tylko raz dziennie i to i tak ni ejestem pewny tongue.gif
Yano
mam kolejne pytanie: jak to jest z tym nawozem? przecyztalem na stronce
http://fizzly.everywebhost.com/articles.php?id=167
ze to pole lepsze obok kurnika trzeba nawozic 4 razy zeby mozna bylo sadzic range S i podejzewam ze sprawdzajac pole powinna sie pojawic informacja o jaego jakosci , walnalem 4 razy nawoz na jeden kwadracik ale jego jakos jest caly czas taka sama jak na poczatku .. jak to jest?
trza nawizuc a potem sadzic i znowu nawozic i sadzic? czy co?
Sialala
Dobra. Kupilem w koncu tego Harvesta.
Pare pytan:
* zwolnienia animacji - czasami jak wlacze gre to mam zwolnienia animacji - taki Matrix jakby - a czasami nic takiego sie nie zdarzy. To samo miejsce, po tym samym save. WTF? (60Hz)
* od czego najlepiej zaczac? poczatek gry - przekopalem poletko, podlalem je, ale nawozow nie mam. rozumiem, ze musze kupic nawozy, nawiezc poletko i dopiero probowac cos sadzic?
* krowa - jak czesto ja doic?
* gdzie mozna kupic kury i inne zwierzatka?
* co to za typ na macie na moscie, co ciagle cos chce? nie moge mu nic dac :|
* gra jest... fantastyczna smile.gif odpreza niesamowicie biggrin.gif
Yano
- zwolnienia animacji to standard.. przyzwyczajaj sie ;/

- postaraj sie uzywac tego pola dlaje od domu bo ma lepszą jakosc, na tym blisko domu zasadz drzewa, najlepiej na poczatek po jednym z kazdego rodzaju (chcoaz mizesz nie miec tyle kasy), zeby nawóz dzialas syp go zaraz po posadzeniu jakiegos warzywa (bedzie widac takie trókąty wystajace z ziemi, to znaczy ze dziala;p)

- ktowe sie doi mniejwiecej raz dziennie, najlepiej w miare rano

- rozne rzeczy ("broń", krowy/kury/owce, rozbudowe domu) kupuje sie w "storage room" tam gdzie sie jedzenie zostawia do sprzedania , jest tam jakis niebieskei notes i w nim sie wybiera co chcesz zamowic. a wogole tam wlasnie do koszyka sie wsadza jedzenie zeby sprzedac

- ten typ to jakiś żul ! czasami zakrada sie do ciebie i kradnie jadło z lodówki ! KILL'YM ;D a na serio to .. nie da sie go zabic ale to prawda co napisaelm ze kradnie czasem ;p

- to prawda ale wersja na ps2 jest tragicznie wykonana i wszystko dzieje sie woooooolnoooo ;/
Sialala
QUOTE(Yano @ 2 10 2006, 10:42) *

- zwolnienia animacji to standard.. przyzwyczajaj sie ;/

Ale problem w tym, ze:
- mam save
- odpalam gre, wybieram tryb (60Hz), wgrywam stan, wszystko chodzi IDEALNIE - zero zwolnien. nie zapisuje, resetuje konsole.
- odpalam gre, wybieram tryb (60Hz), wgrywam stan (robie wszystko DOKLADNIE TAK SAMO) i gra potrafi mulic i zwalniac. zastanawiam sie nad przyczynami :|

- postaraj sie uzywac tego pola dlaje od domu bo ma lepszą jakosc, na tym blisko domu zasadz drzewa, najlepiej na poczatek po jednym z kazdego rodzaju (chcoaz mizesz nie miec tyle kasy), zeby nawóz dzialas syp go zaraz po posadzeniu jakiegos warzywa (bedzie widac takie trókąty wystajace z ziemi, to znaczy ze dziala;p)

Czyli nawozic PO posadzeniu roslinek? Bo zona mi mowila, zeby przed biggrin.gif

- ktowe sie doi mniejwiecej raz dziennie, najlepiej w miare rano

Ale w instrukcji jest napisane "couple times a day" - czyli kilka, a co najmniej dwa biggrin.gif
Podobnie gadal ten typ w tutorialu na poczatku.

- rozne rzeczy ("broń", krowy/kury/owce, rozbudowe domu) kupuje sie w "storage room" tam gdzie sie jedzenie zostawia do sprzedania , jest tam jakis niebieskei notes i w nim sie wybiera co chcesz zamowic. a wogole tam wlasnie do koszyka sie wsadza jedzenie zeby sprzedac

Ale tam mam wlasnie tylko jakies zarcie dla zwierzat, narzedzia i lekarstwo dla zwierzakow - nie ma zadnych zywych stworzen :| Moze pojawia sie pozniej? Bo zeby tam wsadzac zarcie na sprzedaz (mleko) to juz sam doszedlem smile.gif
Aha - krowa czasami wychodzi na dwor, a czasami nie - mozna ja jakos zmusic do wybiegniecia na pastwisko? No i czy mozna ja na noc zostawic na dworze?

- ten typ to jakiś żul ! czasami zakrada sie do ciebie i kradnie jadło z lodówki ! KILL'YM ;D a na serio to .. nie da sie go zabic ale to prawda co napisaelm ze kradnie czasem ;p

A nie mozna go jakos przekupic? wink.gif
Sialala
Wybaczcie, ze post pod postem, ale...

Jako, ze mam kabel component, wiec probuje wszystkie gry zmuszac do dzialania w PS przez wciskanie /\ + X podczas bootowania gier. I chyba - choc nie potrafie tego potwierdzic, bo 3 udane proby wiosny nie czynia - trzymajac te guziczki podczas uruchamiania Harvest Moon nie wlaczy sie wprawdzie Progressive Scana, ale wyglada na to, ze gra nie zwalnia az tak, jak to nieraz ma w zwyczaju. Dla proby odpalilem bez tego i mialem Matrixa w wiosce. Po resecie, loadzie i wykonaniu tych samych czynnosci, w wiosce bylo bez matrixa, choc animacja potrafila szarpac. Ale lepsze to niz slow-motion wink.gif
Czy mozna gdzies KUPIC zarcie w rodzaju pomidorki, salate, arbuzy itp.? Czy tylko nasiona? Bo w instrukcji napisali, ze jedzenie salatek i zup podnosi stamine, ale na razie nie mam produktow wink.gif bo czekam az cos wyrosnie. A zupa z samego mleka chyba nie dziala za bardzo.
Po co sa te trzy male stworki? Instrukcja wspomina o nich jako o duszkach farmowych, ale zastosowania zadnego dla nich nie wymienia.
Danilo1972
QUOTE(Sialala @ 4 10 2006, 10:46) *

Wybaczcie, ze post pod postem, ale...

Jako, ze mam kabel component, wiec probuje wszystkie gry zmuszac do dzialania w PS przez wciskanie /\ + X podczas bootowania gier. I chyba - choc nie potrafie tego potwierdzic, bo 3 udane proby wiosny nie czynia - trzymajac te guziczki podczas uruchamiania Harvest Moon nie wlaczy sie wprawdzie Progressive Scana, ale wyglada na to, ze gra nie zwalnia az tak, jak to nieraz ma w zwyczaju. Dla proby odpalilem bez tego i mialem Matrixa w wiosce. Po resecie, loadzie i wykonaniu tych samych czynnosci, w wiosce bylo bez matrixa, choc animacja potrafila szarpac. Ale lepsze to niz slow-motion wink.gif
Czy mozna gdzies KUPIC zarcie w rodzaju pomidorki, salate, arbuzy itp.? Czy tylko nasiona? Bo w instrukcji napisali, ze jedzenie salatek i zup podnosi stamine, ale na razie nie mam produktow wink.gif bo czekam az cos wyrosnie. A zupa z samego mleka chyba nie dziala za bardzo.
Po co sa te trzy male stworki? Instrukcja wspomina o nich jako o duszkach farmowych, ale zastosowania zadnego dla nich nie wymienia.

Żarcia nie kupisz nigdzie - to Ty jesteś jego producentem wink.gif Pierwszy rok trzeba jakoś przemęczyć, potem już jest łatwiej. Jedz ryby, zaspokajają głód w wystarczającym stopniu.
Trzy skrzaty potrzebne są do pomocy przy każdym urodzonym zwierzaku (odbierają porody wink.gif ).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.