Zaznaczam tylko, że mowa tutaj o grze Harvest Moon : A wonderful Life Special Edition na PS2, premiera w USA 6.09.2005 (JAP 11.11.2004 - dawno temu). Trudno opisać wszystko co jest w grze, bo potrzeba by na to z tydzień. W wersji amerykańskiej oczywiscie mogą być jeszcze jakieś nowe zmiany, ale raczej niwielkie.
Gdy po dwóch tygodniach czekania na grę w końcu wsadziłem ją do mojej konsoli serce klekotało niczym części w Syrence - i jak się okazało słusznie. W strosunku do HM:AWL z GC widoczne są zmiany - pozatym, że zmienione jest logo (japończycy mają inne logo w stosunku do reszty świata) - przywita nas fajowska muzyczka "Dreams Come True" - oczywiście po japońsku (ale angielskie tłumaczenie słów nietrudno znaleźć w sieci).
I na początku porażający błąd - kursor zawsze ustawiony jest na NEW GAME, a nie jak w pozostałych częściach tej serii na LOAD GAME. Łatwo się pomylić.
Gdy rozpoczynamy nową grę, nie widać żadnych zmian w strosunku do wersji z GC. Do czasu, bowiem nasz bohater ma odmienne ciuchy na każdą porę roku. Na Farmie nic się nie zmieniło. Na początku mamy krowę, dwa pola (słabo nawiezione i średnio nawiezione), a na miejscu trzeciego rośnie sobie lasek. W szopie znajdziemy podstawowe narzędzia i 2 paczki pomidorów. Nowością w natomiast, którą odnotować trzeba, jest nawożenie trawy - bez tego trawa nie urośnie, a co za tym idzie - krowa będzie głodna. Na szczęście każdy kwadracik pastwiska nawozimy raz - i takim kwadracikiem nawet jeśli trawa jeszcze nie dojrzała - moga się najeść nasze zwierzaki. Jak trawa urośnie to kosimy, ale nawozic juz nie trzeba, zresztą nie o tym miała być mowa.
Chodząc po wiosce również nie zauwazymy większych zmian, pozatym, że możemy teraz podrywać Luminę. Coprawda ta dziołcha wygląda nieletnie, jednak na końcu pierwszego rozdziału bedzie już miała wszystko na swoim miejscu. Poderwanie Luminy do trudnych nie należy, ale trwa blisko 3 miesiące.
Chodząc po wiosce da się też zauwazyć, że na Farmie Vesty stroją szklarnie - a w wersji na GC były o ile dobrze kojarzę pola uprawne.
Kolejną zmianą jest liczba ryb - wydaje mi się, że jest ich koło 50, ale pewności nie mam, bo nadal poławiam nowe.
Mamy też teraz dwa koniki - białego i czarnego - ale od czego to zależy jakiego dostaniemy to mam pojęcia.
Przejdę teraz do dzieci. Możemy teraz mieć córkę - i tutaj właśnie nie wiem w jaki sposób ja otrzymać - bo czytałem gdzieś, że gra losuje na początku gry, co ci się urodzi, a gdzieś indziej pisało, że można wybrać duzo gadając z krasnalami - nie wiem, wszystko jest po japońsku, i opiera się na domysłach i intuicji
W każdym badź razie dzieciak biega po farmie jak szalony, jak go wyniesiecie na drug koniec miasta wraca sam - ogólnie miło się patrzy, jak taki szkrab pomyka na swoich przykrótkich kućkach
Teraz przejdę do aspektów graficznych, a tutaj nie jest najlepiej - gdy chodzimy po pastwisku, a mamy na nim wszystkie nasze zwierzęta, i pola są w pełni obsiane gra wyraźnie zwalnia. DO tego stopnia, że gadając z żoną na dworze rozwarstwia się jej głowa. W mieście jest o wiele lepiej. Nie widać aby gra zwalniała, pomimo, że tak jest. Natomiast, gdy wejdziemy na plaże, nasz bohater zaczyna wszystko robić 2x szybciej - tutaj widać wzrost klatek na sekundę. Zapewne w wersji USA zostanie to poprawione, bo "musi się jakoś sprzedać", a w japonii HM jest jednym z bardziej znanych tytułów (no może nie jak FF czy MGS
Tera kilka słów o muzyce. Muzyka nie zmieniła się, nadal towarzyszy nam ten sam temat muzyczny. Dodatkowy utwór mamy w szopie, a następne CD mozemy kupić u Vana - bez potrzeby podłączania GBA - bo i w końcu nie da się tego zrobić z PS2.
Na koniec powiem też, że zostało zmienione menu w Food Storage System.
Mozmy tu sprzedawać owoce, warzywa i mleko oraz nasina i kupować to co zawsze. Zniknął ekran statystyk.
Natomiast wszelkie informacje o Farmie uzyskamy przy naszym łóżku. Jak kocha nas żona, czy krowy mają mleko, ile serc ma owca, jakiej płci jest nasz kurczak, jakie ryby złowiliśmy, rekordy mini gier, wydatki i zarobki (to sotatnie tak trochę po łebkach
Na koniec podam najciekawszą zmianę - wszystkie nasiona drzew są 90% tańsze. Najdroższe dzrewo z bananami kosztuje 280 G.
Ogólne oceny:
Grafika: 7/10.
Muzyka: 9/10.
Grywalność: 8/10.
Moja całkowita ocena: 8/10.
Wydawca w USA: Natsume.
Premiera w USA: 6.09.2005
Wydawca w JAP: MMV-I.
Premiera w JAP: 11.11.2004
Wydawca w Europie: Rising Star
Premiera w Eurpie: miał być wrzesień, ale nic się w tej sprawie nie zmieniło od stycznia
Oryg. nazwa: Bokujou Monogatari Oh! Wonderful Life.
Ang. Nazwa: Harvest Moon A Wonderful Life Special Edition.
Platforma: PlayStation2.
Po więcej informacji zapraszam na moją stronkę, link poszukajcie sami (pewnie właśnie naginam troszku regulamin