Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Radiata Stories
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
lolo99
Gra twórców Valkyrie Profile i Star Ocean. Szykuje sie kawal dobrego aRPG.
Do premiery zostały jeszcze tylko dwa dni.
btw-jesli gdzies jest juz taki temat to mnie poprawdzie bo wyszukiwarka nie dziala blush.gif
Jakim
Nie ma tematu a gra zapowiada się znakomicie. Może nie zbiera wysokich ocen ale ja i tak na nie nie patrze.. Grę łykam jak tylko skonczę łykać Hulka wink.gif
Hela
Ja dzisiaj juz bede gral. Wieczorem podziele sie wrazeniami.

EDIT: No niestety nie podziele sie wrazeniamy, bo nie dziala mi Radiata z dysku...
kissrabi
Poki co jak na mnie za dlugo sie rozpoczyna i ten heros nasz jakis ma taki dziwnie wykrecony ryj jak jest smutny biggrin.gif
expres
Generalnie, to widać kto robił tę grę. Nie, nie Square, chodzi mi o Tri-ace. Podobieństwo do Star Ocean nasuwa się już od pierwszej walki. Podobny system walki, podobne modele postaci u długo rozkręcająca się akcja. Ale, ale... Z braku jRpg na ps2, naprawdę można polecić. Gra się po prostu przyjemnie.
Hela
Podobne walki? No nie wiem. Bardzo sie roznia walki z Radiaty od tych z SO3. A modele postaci z Radiaty to juz wogole nie maja nic wszpolnego z tymi z SO3...
expres
QUOTE(Hela @ 25 09 2005, 08:45)
Podobne walki? No nie wiem. Bardzo sie roznia walki z Radiaty od tych z SO3. A modele postaci z Radiaty to juz wogole nie maja nic wszpolnego z tymi z SO3...
*

Jasne, że walki się różnią. Przecież nie mogli dać identycznych, ale porównują ten styl przprowadzania walk z innymi jRpg to zasadniczo jest on podobny do S3. Nie mamy żadnych tur, czy atb.

Co do modeli postaci, to się zgodzę, przesadziłem, że modele postaci są podobne. Chodzi raczej o to, że mamy coś w stylu: anime-deformed. W S3 bardziej były animowate. Zresztą w s3 dawno już nie grałem;p

Acha, zapomniałem dodać w poprzednim poście, że g ra rozbraja humorem:>
evilcrusader
ok ja mam juz 4 godziny i bna razie jest ..hmm infantylnie i kolorowo ale zobaczy sie daje grze 10 h na rozkrecenie zobaczy sie
Hela
Infantylny to juz jest design, wiec nie ma sie co dziwic.
-acid-
po 10 godzinach gry moge powiedziec ze tytul sie udal smile.gif klimacik iscie sielankowy smile.gif wizualnie to cud smile.gif system lekki choc przyczepil bym sie do kilku patentow... i to koniec wracam grac smile.gif
evilcrusader
gra jest naprawde zaje..... trza tylko prebrnac prze te piersze 8-9 godzin swiat jak narazei jest bardza ale to bardzo rozbudowany w samym miecie moznaz 2 godzinki tylko zwidzac gra naprawde jest dobra polecam wracam grac biggrin.gif
Sizzzu
czytalem o Radiacie w nowym numerze PSX Extreme i Star wypowiadal sie o niej dosc pozytywnie... wiec czym predzej ja sobie "skombinowalem"... narazie jednak gierka musi poczekac na swoja kolej bo ciagle mecze FFX oraz Kingdom Hearts zaraz potem biore sie za Radiate... przyznam ze sie napalilem na nia po wypowiedzi Stara i po tym jak wlaczylem ja sobie tak na test... juz sama grafika bardzo mi sie podoba... lubie taki cukierkowaty styl tongue.gif
Trzcina
Ehh... w troche za duzo rpg z dziecmi gralem confused.gif (atelier iris...) I powiem szczerze ze jakos tak... nie do konca zafascynowalem sie ta gra. Grafika fajna, walki dosc srednie (So3 mial MILION razy lepsze walki) system gry... Zrobilem 3 dodatkowe misje, po czym znowu mi sie pojawily dodatkowe misje, co gorsza zeby miec fabularne musze albo zrobic dodtkowe, albo nic nie robic i czekac az bede mial fabularne... Jakies to takie, nijakie confused.gif

Niemniej jednak moze wciagnac, zwlaszcza jak sie widzi 177 miejsc w friend book.

Btw, jest lepsze niz makai kingdoms, w ktorym to juz nippon ichi przesadzil definitywnie i powinnien dostac w dziąsło za taki rozwoj sytuacji.
evilcrusader
ehh no idzie idzie mam juz ponad 35 h przegrane w to gre i nadal gra sie bardzo przyjemnie biggrin.gif

ale pojawiaja sie juz male ale ...

1- zdobywanie postaci jak narazie jest troche ubogie i meczace albo nalezy spotkac odpowiednia postac w odpowiednij miejcu i a) po prostu prrzylaczyc ja b) pokonac ja c) zrobic dla niej malego questa

2- zdobywanie skilii jest strasznie banalne.....

3 - ile mozna po tym samym miescie biegac

4 - pakowanie levelu jezt zdecydowanie za proste wystarczy znalesc jakas postac za ktora dosytajemy duzo exp i raz dziennie z nia walczyc

5 zdecydowanie za malo uzytecznym przediotow przez wiekszoc czasu biegalem z jedna bronia bo nic nie moznaq bylo ciekawego kupic ani znalesc

co do reszty aspektow to wypowiem sei gdy pogra dluzej lub zkoncze gre biggrin.gif
Aramis
Widziałem w zasadzie sam początek u kumpla, ale gierka wydaje się oki. Bardzo podobają mi się dialogi - humor rządzi. Już scenka na samym początku gry gdy Jack wchodzi do pokoju i ma piżamę "przód na tył" ubraną wrzuca uśmiech na twarz. Infantylność pasuje do tej gry ze względu na ten humor. Walki mniej dynamiczne i gorsze niż w SO3, ale nie jest źle. Kuna ta gierka to fajna odskocznia od cięższych klimatów jak Digital Devil Saga i Lucifer's call.
evilcrusader
oj oj oj co do walk to sie nie zgodze choc dopiero po 25 h grania sie to obajawia ale walki z bossa mi i przeciwnkiami potrafia byc trudne mozna oczywiscie walki wygrac na chama ale ustawianie sobie linkow i odpowiednich postaci daje duzo!!
ja jestem walsnie prze momentem wyboru i mam lipe bo nie przyloczylem paru postaci bi mi sie nie chialo a teraz mam przed soba z 10 h bez sejwa zeby te postacie przylaczyc smile.gif
kissrabi
To moze ktos mi pomoze biggrin.gif
Nonhuman.Zaraz po pokonaniu Gwaina po raz drugi (dostalem miecz arbitratora) nie wiem co mam robic. Na gamefaqs jest napisane ze wyjsc z fortu na poludnie i akcja pojdzie dalej. Ale ja oblatalem wszystkie mozliwosci wyjscia ganialem po calym swiecie, spalem od cholery i nic. Co teraz poczac?
evilcrusader
no ja jestem pewnie gdzie z a h przed toba ale mecze sie teraz z zabiajniem posatci dla expa wiec nie pomoge ci dzisiaj ale jutro po 17 fam ci pewni odp ja mam inne pytania

jak zrobic bodajze 8 misje z kukla na wloczni 3 times break parry ??
kissrabi
Hyhy tez ganialem dla expa przed tym biggrin.gif I na dodatek tez stanalem na break parry bo nie wiem jak zrobic biggrin.gif
evilcrusader
ok to nie wiem o co ci chodzi gadales juz z ridlej w niocy przy drzewie jesli tak to ja tu walsnie wczoraj zkonczylem grac ... biggrin.gif co do wszesniejszego monetu to wszytko szlo normalie i szybko ... czy pokanales 3 wszesniejszych bossow ?
Hela
dobra mam 15h na liczniku to moze sie wypowiem w koncu.
Gra nie jest zla, wlasciwie to mi sie podoba, tylko ma kilka tak wku*wiajacych wad, oto one:
- Skoro napisy same sie przewijaja i nie trzeba klikac "x", zeby je popchnac dalej, to moglyby trwac troche dluzej, bo jak jest jakies calkiem dlugie zdanie , na koncu jest imie osoby do ktorej mam isc i czasami zdarze tylko rzucic okiem na pierwsza czesc, to bieganie i szukanie nie jest takie mile. (i nie wmawiajcie mi, ze wolno czytam. Moze demonem szybkosci to ja nie jestem, ale niektore dialogi przesuwaja sie same z siebie troche za szybko).
- Friend List... tak jak sie spodziewalem, to tylko taki bajer - chwyt reklamowy. W praktyce zdobywanie postaci sprowadza sie do walki, albo jakims malutkim quest`cie (dostarcz ten list, albo porozmawiam z panem "xy" i pozniej wroc, albo znajdz dla mnie np. soczewki kontaktowe). Pozatym raczej srednio jest to przydatne. Ja wiem, ze inne postacie maja rozne ciekawe skille, ale to sie nudzi po zrekrutowaniu 20osob... Zreszta takie party jakie sobie zrobilem na poczatku, mialem nontstop az do momentu
» Kliknij by pokazac spoiler, kliknij znowu by go schowac... «

- 'Humor'. Zdecydowanie 'Humoru' jest w tej grze za duzo. Czemu 'Humoru'? Bo on jest, ale niekoniecznie jest smieszny. Na 15h usmiechanlem sie moze raz czy dwa, a humor teoretycznie jest w kazdej scence. Poprostu to sa zarty ala Benny Hill i mnie nie smiesza a nawet mi przeszkadzaja.
- Muzyka w grze jest tragiczna. Ja wiem, ze idealnie pasuje do klimatu gry, ale jest tak irytujaco sielankowa, ze az zygac sie chce czasami. Melodia walki z boss`ami to porazka.
- Liniowosc. Ja wiem, ze juz SO3 byl liniowy, ale to co jest w RS to juz jest przegiecie. Wiekszosc scieżek jest tak waskich, ze nie mozna nawet wyminac przeciwnikow, a fabula prowadzi za racze od jednego regionu do drugiego. Jedyne co mozna robic poza fabula to zdobywanie postaci na friend list, ale jakis juz pisalem wczesniej toto jest nudne.
- System. Moze nie zaliczam tego calkowicie na minus, ale sterowanie tylko Jack`iem i jak on umrze to jest "Game over", nawet ja kreszta postaci trzyma sie dobrze, to jest jakies nieporozumienie. Mozna wydawac czlonkom druzyny rozne rozkazy, jednak oni nie zawsze je wykonuja, albo robia to ze strasznym opoznieniem. Pozostalym nie mozna zmieniac ekwipunku...tak tak, wiem ze gra ma otwarta konwencje i mozna miec 177 postaci, ale jakby mozna bylo zmieniac im ekwipunek to by wiele zmienilo.
- Prostota. Gra narazie jest banalnie latwa i nie zapowiada sie na to, zeby pozniej mialo sie robic jakos duzo trudniej.

Ja wymienilem tylko to co mi strasznie w grze przeszkadza, oprocz tego gra mi sie calkiem fajnie, ale to pewnie dlatego, ze nie ma zbyt wielu fajnych jRPG ostanio i Radiata to fajna odskocznia. Przejde ją 2x (Ci co graja wiedza czemu) i zabiore sie za Digital Devil Saga 2, a pozniej oby do Dragon Quest 8 i dema FF12 icon_twisted.gif
Pavlis
Ja tez mam ta gre ale mnie nie wciagneła............i tak sobie leży klimat mi po prostu niw podpasował icon_evil.gif
PS.Hela masz juz Dragon Questa VIII ??
kissrabi
Nie wiem. Jestem swierzo po drugiej walce z Gwainem, puzniej ni kroku z fabula na przod nie poszedlem. Na gamefaksie jest napisane ze z fortu wyjsc wyjsciem na polnoc ale wychodze i nic dry.gif
Hela
Przespij sie i oznacz moze jakos spoilery...
kissrabi
W poprzednim poscie pisalem ze spalem juz tyyyyyle razy. A z tymi spojlerami musze zapamietac rolleyes.gif wink.gif
evilcrusader
ok masz ti zkazuwke na zolto zeby nie bylo

spojjjjjjjjjjlleeeeeeeeeerrrrrrrrr

po walce z gawainem masz isdz i pogadac z ridlej czy zenem on da ci questa z orcami jesli go wezniej to muszisz isc na poczatku na sam prawy grony rog mapy do miasta elf/ow tam zagadasz z jj i teraz na drugi przeciwny rog mapy jak wszytko zrobisz dostaniesz cos od zena i idz sie przestac fabula idzie dalej
kissrabi
O ok, zaraz sprobuje. Dzieki wub.gif
kissrabi
Eeee nie umiem zmieniac koloru biggrin.gif Nie dziala ta podpowiedz. Ona dalej sobie tam siedzi i nic do bani (ridlej)
Berion
@Hela
Mam podobne zdanie co ty. Dożuciłbym jeszcze przerywanie questów z gildi na rzecz "scenariuszowych". K#$%^&y idzie dostać...

confused.gif Kolejny średniak... ...
Hela
A ja zapomialem dodac, ze fabula zasysa... Jest banalna, schematyczna i nieciekawa.
evilcrusader
to to napisz na pm gdzie dokaldnie sie zacioles ...

juz zkonczylem o jezu !!!!! tri-ace robie (pipi) zakonczenia ......

bardziej hujowego nie widzialem ........ z jedna ze stron po zkonczeniu jest spppoooooileeerr a co tam dodatkowa lokacja ...

mam juz 85 lvl pakowawanie postaci to juz nie powiem biggrin.gif zkoncze gre jeszcze raz zeby baczyc drugie zakonczenie i tyle 7 jak dla mnie bo dosc przyjemnie sie gra .

jeszcze jedno co to przylaczania postaci ....

walcz-
daj cos-
zrob cos-
lub badz z odpowiednia postacia .... w tej grze jak narazie jestem w stanie pokonac kazdego sam
kissrabi
Dobra nauczylem sie biggrin.gif No wiec tak:

SPOJLER
jestem swierzo po walce z gwainem, dostalem miecza ojca, podchodze do ridlej (siedzi w forcie tam dzie szef elfow) i nie daje mi zadnego zadania. Gadalem z kazdym kto jest w forcie i nic to nie daje. Spalem mnustwo razy i ogolnie nie wiem co mam robic. Na gamefaks napisali ze jak wyjde polodniowym wyjsciem to jakis cutscene bedzie, ale niestety nic sie nie dzieje gdy tak robie.

A tak swoja droga to irytujace w tej grze jest ze czasem nie wiem naprawde co mam zrobic. Kiedys musialem przespac sie z 3 razy i fabula poszla sama. Gupota.
evilcrusader
no to widze z e masz chyba jakiegos byga na plytce tam gdzie ridlej jest powina ci sie cut scenka walczyc i dostac pytanie....... moze dales juz tak ? jesli ta k to na polnocny wchod...
evilcrusader
no oo jeszcze gram w dodatkowy etap po zkonczeniu gry ....

mario jest powazniejsze.....
Hela
dodatkowy etap po zkonczeniu gry?

Dzisiaj ukonczylem gre na jeden ze sposobow, ale ze mam sejw przed wyborem drogi to jutro przejde po stronie ludzi. To zakonczenie ktore widzialem jest denne, to nawet nie jest zakonczenie, tylko jedna scenka...oj Tri-Ace...nieladnie...
Aramis
Pograłem trochę w to i...

-Grafika jest fajna, cukierkowa - po prostu cieszy oko.
-Muzyka to porażka jedna z najgorszych jakie słyszałem w RPGach chyba;/.
-przyłączanie postaci to MORDĘGA. Jezu bez opisu to tutaj można się pociąć - trzeba zagadać o odpowiedniej porze do odpowiedniego gościa. Strasznie mnie to wqurza bo nie chce mi sie łazić cały dzień za gościem i zagadywać do niego w każdym z możliwych miejsc;/. Szajs jednym słowem.

-Walki mi się nie podobają;/. Po prostu wole te z SO3 i basta.

Wiecej pisać mi się nie chce.

Ehh tri-ace mogliście zabrać się za SO4 a nie kombinować;/.
STIVI
dzisiaj moze zaczne grac.. ile postaci mozna miec w teamie 3 ?? jak tak to lipa tongue.gif
Robal_09
moze ktos wie ile godzin mniej wiecej potrzeba by przejsc głowny watek fabularny ????To jest bardzo wazne dla mnie i zadecyduje czy siegne po ten tytul czy nie. Wkurza mnie ze star tego nie pisze w reckach rpg. Bo moze byc gra rpg na 9+ super wypas a jezeli na jej przejscie potrzeba <100 h to ja dziekuje szkoda życia
Homie
Wszystko fajnie, ale kiedy będzie premiera Radiaty w Europie??
dark_grzyb
Zapewne nigdy. Lepiej by zrobili reedycje SO3.
Sokolov
Myślę że ze Star Ocean 3 będzie tak jak z ICO. Już sobie wyobrażam jaką kiedyś kase za to zgarne tongue.gif biggrin.gif . A tak swoją drogą. Szkoda że Radiata Stories wyjdzie tylko w USA sad.gif . Z tego co widziałem na trailerach to gra wyglądała całkiem, całkiem wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.