Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Formula One Championship Edition
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik Wyścigowy
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Ryo-San
mnie dziwi nota od Playstation 3 Magazine UK - 4.8/10 oO
gra wogole zbiera strasznie rozbiezne noty - dziwne; /
GMB
QUOTE(Ryo-San @ 27 02 2007, 15:54) *

mnie dziwi nota od Playstation 3 Magazine UK - 4.8/10 oO
gra wogole zbiera strasznie rozbiezne noty - dziwne; /

Przy tych niskich notach najwięcej narzekania jest na model jazdy. Zapewne jest tak jak pisał wcześniej Ural że redaktorzy testowali gre na włączonych wspomagaczasz przez co bolidy dziwnie się prowadziły.
Ural
Kolejna ocena - tym razem Gamespot - 7.2/10.
GMB
QUOTE(ural @ 28 02 2007, 13:10) *

Kolejna ocena - tym razem Gamespot - 7.2/10.

Kolejna nota gdzie grafika dostaje 8. Jak do tej pory nie widziałem żeby jakiś serwis internetowy dał poniżej 8 za grafe tej grze. Ba, można spotkać nawet 9. Delikatnie zwracam uwage tutaj na 3 grosze Hiv'a. Ktoś tu się chyba mocno pomylił twierdząc że grafa to słabe 7.
mczaper
Kierowca Formuły 1 zachwycony grą na PlayStation 3
http://gry.onet.pl/1497393,,Kierowca_Formu...,wiadomosc.html

troche wiecej po angielsku happy.gif
Formula 1 Game most realistic depiction of the sport ever
http://www.crash.net/news_view~cid~1~id~143964.htm
Gemi
CYTAT(mczaper @ 5 03 2007, 17:33) *
Kierowca Formuły 1 zachwycony grą na PlayStation 3
http://gry.onet.pl/1497393,,Kierowca_Formu...,wiadomosc.html

troche wiecej po angielsku happy.gif
Formula 1 Game most realistic depiction of the sport ever
http://www.crash.net/news_view~cid~1~id~143964.htm

Zaplacili to pochwalil proste :>
Mastah27
Videorecenzja Gametrailers:

http://www.gametrailers.com/gamepage.php?id=1672
PiotrB
Teraz bym prosił kogoś z forum (Ural) kto ma europejskie PS3 z F1 CE o napisanie mini-recenzji trybu online z tej gry. Jestem ciekawy jak to wszystko się sprawdza. Pytanka:

a) Czy są problemy z lagami na serwerach?
b) Czy można używać własnych setupów grając w sieci?
c) Jak zbudowany jest ranking?
d) Czy ranking jest światowy czy tylko Europa w wersji PAL?
e) Czy ścinanie jest dostatecznie karane?
f) Jak duże jest zainteresowanie trybem online?
Goldi69-PL-
Przedchwila gralem w MM w demo F1.

Gra wyglada mega biednie, ja bym wiecej jak 6 gdyby to wyszlo na x360 to nie dal, a ponoc PS3>x360 jezeli chodzi o grafe.

Jest mega sterylna jak na jakims PC wyglada (gralem na SONY Brawia 32")

Ogolnie to i tak bym chetnie pociupal w F1 ale zupelnie mnie nie powalilo, co do modelu jazdy to byl max arcade (ale to napewne mozna przestawic w opcjach)
Ural
CYTAT(PiotrB @ 23 03 2007, 12:22) *
Teraz bym prosił kogoś z forum (Ural) kto ma europejskie PS3 z F1 CE o napisanie mini-recenzji trybu online z tej gry. Jestem ciekawy jak to wszystko się sprawdza. Pytanka:

Gierkę odbieram dopiero dzisiaj (wersję europejską), zresztą zaraz po nią wychodzę.

A odpowiedzi na te wszystkie pytania powinne być w najnowszym PE smile.gif.
Goldi69-PL-
a i w demi nadal Shumacher jezdzi, dajcie znac czy w fullu tez jest taka bzdrura
Mastah27
Żadna bzdura, ponieważ F1:CE oparta jest na sezonie 2006, w dodatku line-up kierowców pochodzi z samego jego początku, a więc na torach ścigają się jeszcze Montoya, Villeneuve i Ide, którzy jak wiadomo stracili posady w trakcie sezonu. Zresztą jak to ural napisał w recenzji gra nie mogła dostać składów i bolidów na sezon 2007, gdyż kiedy ją kończono nie wszystko w światku F1 było "dopięte na ostatni guzik" (chociażby bolidy i regulamin). Poza tym mogę się założyć, że jeszcze w tym roku wyjdzie F1 2007, co oznacza możliwość zarobienia dodatkowej kasiory, niż gdyby wypuścili od razu F1 na obecny sezon.

Dzisiaj pograłem w F1:CE w olsztyńskim MM i muszę powiedzieć, że jest dobrze, ale obyło się bez zachwytów. Do wyboru były dwa GP - Hiszpanii i Kanady, więc od razu wyłączyłem wszystkie pomoce, wybrałem deszczową pogodę oraz tor Catalunya i ruszyłem do boju. Po 30sekundowym loadingu (trochę długo), zgaśnięciu czerwonych świateł i przejechaniu kilkudziesięciu metrów, framerate zaliczył sporego dropa, jednak to był jedyny spadek jaki zauważyłem w F1:CE, więc mogę na to przymknąć oko wink.gif. Po pierwszym zakręcie stałem już na poboczu z urwanymi przednimi kołami i w taki sposób zakończyła się moja przygoda z takimi warunkami jazdy tongue.gif. Wraz z kolejnymi podejściami coraz lepiej wczuwałem się w bolid (oczywiście zaliczyłem kilka spinów) i model jazdy bez wspomagania mogę określić jako bardzo dobry, chociaż przydałoby się, żeby przy hamowaniu i zablokowanych kołach szedł z nich dym. Graficznie to, tak jak napisał HIV, F1 06 w HD, tzn. bolidy faktycznie prezentują się ładnie, ale już otoczenie wypada średnio (a kibice to już w ogóle żenująco). Dla mnie, jako fana(tyka) F1, to gra na 8/8+.
Goldi69-PL-
w dobie next genow to powinni latke wypuscic po sieci i zaktualizowac sklady.
sentinel
w dobie next-genów wciąż obowiązują umowy licencyjne. :-)
PiotrB
Z tego co wiem to Sony skończyła się już licencja na wyłączność F1 na ich platformy.

http://en.wikipedia.org/wiki/Formula_One_2007

Jest szansa, że EA też będzie robiło tytuły F1 choć to właśnie gry Sony bardziej mi się podobają.

CYTAT(Mastah27)
Dzisiaj pograłem w F1:CE w olsztyńskim MM i muszę powiedzieć, że jest dobrze, ale obyło się bez zachwytów. Do wyboru były dwa GP - Hiszpanii i Kanady, więc od razu wyłączyłem wszystkie pomoce, wybrałem deszczową pogodę oraz tor Catalunya i ruszyłem do boju. Po 30sekundowym loadingu (trochę długo), zgaśnięciu czerwonych świateł i przejechaniu kilkudziesięciu metrów, framerate zaliczył sporego dropa, jednak to był jedyny spadek jaki zauważyłem w F1:CE, więc mogę na to przymknąć oko wink.gif. Po pierwszym zakręcie stałem już na poboczu z urwanymi przednimi kołami i w taki sposób zakończyła się moja przygoda z takimi warunkami jazdy tongue.gif. Wraz z kolejnymi podejściami coraz lepiej wczuwałem się w bolid (oczywiście zaliczyłem kilka spinów) i model jazdy bez wspomagania mogę określić jako bardzo dobry, chociaż przydałoby się, żeby przy hamowaniu i zablokowanych kołach szedł z nich dym. Graficznie to, tak jak napisał HIV, F1 06 w HD, tzn. bolidy faktycznie prezentują się ładnie, ale już otoczenie wypada średnio (a kibice to już w ogóle żenująco). Dla mnie, jako fana(tyka) F1, to gra na 8/8+.

Tak, demko dropuje, ale ten problem nie występuje w pełnej wersji. Wyłączyłeś "Anti-Lock Brakes" w setupie, że chcesz zobaczyć dymy po zablokowaniu kół? Sądzę, że nie wyłączyłeś bo w wersji na PS2 są dymy po zablokowaniu kół, więc dlaczego miałoby nie być na PS3?
sentinel
CYTAT(PiotrB @ 24 03 2007, 14:39) *
Z tego co wiem to Sony skończyła się już licencja na wyłączność F1 na ich platformy.

ale to w żaden sposób nie czyni licencji darmową, a jej wykupywanie na kolejny sezon wyłącznie po to, by zaktualizować "składy" jest posunięciem - delikatnie mówiąc - nieekonomicznym.
PiotrB
CYTAT(sentinel @ 24 03 2007, 17:14) *
CYTAT(PiotrB @ 24 03 2007, 14:39) *

ale to w żaden sposób nie czyni licencji darmową, a jej wykupywanie na kolejny sezon wyłącznie po to, by zaktualizować "składy" jest posunięciem - delikatnie mówiąc - nieekonomicznym.

Dlatego myślę, że Formula 1 2007 ujrzymy dopiero pod koniec tego roku (po zakończeniu sezonu).
Arek_
CYTAT(ural @ 23 03 2007, 15:04) *
CYTAT(PiotrB @ 23 03 2007, 12:22) *
Gierkę odbieram dopiero dzisiaj (wersję europejską), zresztą zaraz po nią wychodzę.
A odpowiedzi na te wszystkie pytania powinne być w najnowszym PE smile.gif.
Oh suuuper, ale to za miesiąc sad.gif Odpowiedz szybciej, bo nie wiem co brać, od biedy nawet RidgeR7 ujdzie. Ale jeśli odp. na f) będzie OK, to biorę F1 (graczy musi być tyle co w B4 na X360, no i liczę na walkę bezpośrednią i brutalną jak w Burnoucie, a nie jakieś tam ghosty).
abradab75
CYTAT
no i liczę na walkę bezpośrednią i brutalną jak w Burnoucie

...??? wiesz w jakim temacie piszesz ? F1 i walka "bark w bark" ?
Arek_
CYTAT(abradab75 @ 27 03 2007, 08:17) *
...??? wiesz w jakim temacie piszesz ? F1 i walka "bark w bark" ?
Wiem biggrin.gif Ale nie o to chodzi, żeby się brutalnie taranować, ale żeby się scigać. Tzn. ten co jest za mną, żeby musiał mnie wyprzedzić a nie przeniknąć (bo to nuuuuuuuda). Np.możesz ustawić tak brykę by miała zryw na starcie, ale kręciła gorsze lapy-ot taktyka. Interesuje mnie tylko i wyłącznie ściganie się, a nie zbiorowy time trial.
drako
Dlaczego nikt juz nie pisze o F1 mellow.gif ??Wypowiedzcie sie jak ta gra sie spisuje w trybie online.....
mrynk
CYTAT(drako @ 28 04 2007, 13:59) *
Dlaczego nikt juz nie pisze o F1 mellow.gif ??Wypowiedzcie sie jak ta gra sie spisuje w trybie online.....

Bo to trudna gra ?..... smile.gif

Sprawuje sie bardzo dobrze. Wystepuja czasem lagi (i bywaja tez w nieodpowiednich momentach smile.gif ) gdy ktos sie wlacza do gry podczas wyscigu. Ale nie na tyle czesto zeby zniszczyc rozgrywke.
Same wyscigi sa bardzo wciagajace. Szkoda ze nie ma dostepu do serwerow z USA - jest tylko Australia/New Zeland i Europa. Ale troche ludzi gra (nawet pozna nocka), najwiecej Hiszpanow (Alonso zrobil swoje he he), sporo Wlochow, Anglikow. Sa ludzie ktorzy takie okrazenia wykrecaja ze glowa mala - az sie zastanawiam jak to mozliwe biggrin.gif Cheatuja czy co ? ;P
Super zabawa - polecam goraco.
PiotrB
CYTAT(mrynk @ 28 04 2007, 15:56) *
CYTAT(drako @ 28 04 2007, 13:59) *

Bo to trudna gra ?..... smile.gif

Sprawuje sie bardzo dobrze. Wystepuja czasem lagi (i bywaja tez w nieodpowiednich momentach smile.gif ) gdy ktos sie wlacza do gry podczas wyscigu. Ale nie na tyle czesto zeby zniszczyc rozgrywke.
Same wyscigi sa bardzo wciagajace. Szkoda ze nie ma dostepu do serwerow z USA - jest tylko Australia/New Zeland i Europa. Ale troche ludzi gra (nawet pozna nocka), najwiecej Hiszpanow (Alonso zrobil swoje he he), sporo Wlochow, Anglikow. Sa ludzie ktorzy takie okrazenia wykrecaja ze glowa mala - az sie zastanawiam jak to mozliwe biggrin.gif Cheatuja czy co ? ;P
Super zabawa - polecam goraco.

Jak ktoś nie siedzi w temacie wyścigów to taka F1 na pewno jest trudna. Graczom nie obeznanym z ustawieniami bolidów jest trudno coś osiągnąć bo właśnie na setupach można sporo zyskać. Oczywiście dobra jazda też wpływa na wynik.

Z tego co czytałem to można kręcić czasy ścinając zakręty bo gra nie dostatecznie kara gracza za ścinanie albo w ogóle tego nie robi. Czyli jest tak samo jak w F1 05 Online czyli ścinki jazda po bandzie na Monako by zrobić okrążenie w 55 sekund na tym torze.

Szkoda, że jeszcze sporo minie zanim pogram wreszcie w F1 CE.
mrynk
CYTAT(PiotrB @ 28 04 2007, 20:11) *
Z tego co czytałem to można kręcić czasy ścinając zakręty bo gra nie dostatecznie kara gracza za ścinanie albo w ogóle tego nie robi. Czyli jest tak samo jak w F1 05 Online czyli ścinki jazda po bandzie na Monako by zrobić okrążenie w 55 sekund na tym torze.

Hmm, no nie wiem. Fakt ze ja usiluje jezdzic czysto, ale nie powiedzialbym ze gra nie kara za scinki, bo mnie kara jak diabli. Wystarczy czasem polowa wozu tylko sciac (polowa na torze) i ukarze.
A kary sie sypia od 5 do 16 sekund nawet. I jest notka czy powazne sciecie czy mniejsze....
Anyway, gierka jest bomba ! Widok z oczu miazdzy (predkosc ze Jezu - jak wlaczylem Tourist Trophy to jadac 1000cc bike czulo sie jak zolw by sie gramolil biggrin.gif )
PiotrB
CYTAT(mrynk @ 28 04 2007, 21:34) *
CYTAT(PiotrB @ 28 04 2007, 20:11) *

Hmm, no nie wiem. Fakt ze ja usiluje jezdzic czysto, ale nie powiedzialbym ze gra nie kara za scinki, bo mnie kara jak diabli. Wystarczy czasem polowa wozu tylko sciac (polowa na torze) i ukarze.
A kary sie sypia od 5 do 16 sekund nawet. I jest notka czy powazne sciecie czy mniejsze....
Anyway, gierka jest bomba ! Widok z oczu miazdzy (predkosc ze Jezu - jak wlaczylem Tourist Trophy to jadac 1000cc bike czulo sie jak zolw by sie gramolil biggrin.gif )

Ja wiem od jednego usera forum F1Gamers.com, że najlepszy czas na torze Sepang to 52 sekundy, a jest to niemożliwe jadąc zgodnie z zasadami. Poczytałem forum i teraz wiem, że owe kary możesz wyłączyć choć i jak mocno zetniesz to czas nie powinien być zaliczony (czas jest na czerwono wtedy). Jestem ciekawy tylko jak można zrobić tak by wynik ze ścinkami został zaliczony do najlepszych czasów rzekomo bez ścin.

Skoro setupów nie można robić online to tym bardziej wyniki powinny być zbliżone no, ale niestety Sony znów dało ciała z zabezpieczeniem najlepszych wyników przed cheaterami.
mrynk
Ha !!! Cos w tym jest co piszesz...
Jak sie wyscig online zaczyna to widac rekord toru i usera co go wykrecil. I czasy sa z kosmosu - 20, 30s lepsze niz realne....
Ale czy to mozliwe zeby w tym samym wyscigu: ja dostaje kary a inny ktos nie....?
Bo potrafia niektorzy bardzo szybko odjechac. A ja taki slaby znowu nie jestem biggrin.gif
Ja wiem ze nie mozna robic ustawien bolidu podczas gry online. Ale....zanim zaczynasz grac online musisz wgrac swoj profil gracza.
A podczas gry offline wszystkie zmiany ustawien sa zapisywane w profilu dla kazdego toru osobno. Wiec moze skoro wgrywasz profil to te ustawienia tez dzialaja?
Moze ? Tak sobie gdybam....bo te czasy...jak mozna tak szybko odskoczyc ? Nawet na prostej (Super Iguri) ???
Ural
Z moich obserwacji wynika, że ustawienia z profilu gracza działają w samych wyścigach. Nie zmienia to jednak faktu, że online w F1 jest beznadziejny.
PiotrB
Może ranking jest schrzaniony, ale sama zabawa jest przednia. Zresztą zobaczcie:

http://www.youtube.com/watch?v=7E0mGhOEwF8
mrynk
CYTAT(ural @ 29 04 2007, 13:54) *
Nie zmienia to jednak faktu, że online w F1 jest beznadziejny.

Mialem nie odpowiadac ale sie nudze smile.gif
Owszem brakuje paru opcji w online: mistrzostw, rankingu i co tam kto jeszcze by chcial. Ale nazywanie beznadziejnym multiplayera online ? No bez przesady - te wszystkie opcje to wg mnie 10-20% wartosci. Tak naprawde chodzi przeciez o to zeby SCIGAC sie z zywymi przeciwnikami, ktorzy robia bledy (lub nie), maja swoje style itp., itd. Cala w tym radocha. Wiec nazywanie tego beznadzieja ?
'Must have' dla fanow F1 lub tych co lubia bardzo szybka, techniczna jazde.
PiotrB
CYTAT(mrynk @ 29 04 2007, 21:31) *
CYTAT(ural @ 29 04 2007, 13:54) *
Nie zmienia to jednak faktu, że online w F1 jest beznadziejny.

Mialem nie odpowiadac ale sie nudze smile.gif
Owszem brakuje paru opcji w online: mistrzostw, rankingu i co tam kto jeszcze by chcial. Ale nazywanie beznadziejnym multiplayera online ? No bez przesady - te wszystkie opcje to wg mnie 10-20% wartosci. Tak naprawde chodzi przeciez o to zeby SCIGAC sie z zywymi przeciwnikami, ktorzy robia bledy (lub nie), maja swoje style itp., itd. Cala w tym radocha. Wiec nazywanie tego beznadzieja ?
'Must have' dla fanow F1 lub tych co lubia bardzo szybka, techniczna jazde.

W 100% się zgadzam. Nawet w Formula One 05 Online grało się fantastycznie mimo, że tryb potyczek w sieci był dość niedopracowany, ale właśnie ta walka do końca sprawiła, że grałem w ten tytuł sporo. Nigdy nie zapomnę jak jechałem wyścig z kolesiem na pierwszym miejscu w rankingu. Ścigaliśmy się na torze Spa-Francorchamps i praktycznie cały wyścig jechaliśmy niemal identycznie (tryb bez kolizji - na ghosty), aż do zakrętu Fagnes na tym torze gdzie zawodnik LoboMalo wypadł i w ten sposób wygrałem wyścig z graczem nr. 1 na liście mimo, że nie grałem tak dużo jak on. Więc myślę, że podobnie emocje a może nawet większe przeżyję kiedyś z F1 Championship Edition, gdy w końcu zdobędę PS3.

Więc Mrynk poczekaj aż zmierzysz się ze mną biggrin.gif . Dużo Polaków gra w F1 CE?
mrynk
Przyznam ze jeszcze nie spotkalem Polaka sad.gif a szkoda
Dominuja Hiszpanie, Wlosi, Anglicy....
He he, z mila checia sie zmierze, choc pewnie nie nawiaze rownej walki....ale sie nie zrazam - tylko czasu troche brakuje na practice.
A opcje online (i force feedback) mozna patchami poprawic. Hopefully.

PS. Choc juz sie do pada przyzwyczilem. I do widoku z oczu. Bo od 10 lat zawsze uzywalem TV pod z nad glowy. Ale wreszcie jest 720p i widac wszystlo wyraznie.
Emet
Pograłem sobie dzisiaj w sklepie w F1 na PS3. I muszę powiedzieć, że za(pipi)oza icon_twisted.gif Z trzech gier jakie widzaiłem (RR7 i Genji) zdecydowanie najbardziej mi podeszła smile.gif RR7 właściwie w ogóle bo nei lubię aż takeigo arcade'u.
Grafika IMO miodzio, super wrażenia wizualne przy duzych prędkościach, i w ogóle poczucie prędkości. Kozackie falujące powietrze przy silniku jak bolid stoi. Model jazdy chyba nieżły, trzeba się przyzwyczaić, ale IMo tylko z kamery nad kaskiem bo z tej za bolidem jakos źle. Dziwnie się ona zachowuje i troche mnie dezorientuje.
Ogólnie wrażenia są super, a jazda w Heavy Rain (oczywiście ze zniszczeniami i wszystkimi wspomagaczami na OFF) to niezły HARDCORE icon_twisted.gif
Amatorek
Witam.
A grał ktoś w tę gre na kierownicy Logitecha? Działa Force Feedback?
PiotrB
Można grać na kierownicy, ale nie ma Force Feedback'u. Wiem bo wszyscy tak piszą.
Sarge
Wszyscy tak piszą o online, a ja mam pytanie, czy jest w F1CE split-screen i jak tak - to dla ilu graczy? W recenzji PE nie było w ogóle mowy o trybie choćby dla 2 graczy, a przecież w F1 06 na PS2 taki tryb jest sad.gif ...
Amatorek
Trochę już gram i ogólnie gra jest średnia pod każdym względem co nie znaczy, że zła.

Dla mnie ogromna wada to brak obsługi Force Feedback, nawet nie ma wibracji. Sixaxis też się średnio sprawdza, jakoś nie czuć wcale tego co się dzieje na TV. Nie ma to jak kiera i manualna skrzynia.
Ładne widoczki o poranku.... wschód słońca itd ale tylko w time trial i sesjach treningowych. A ten deszcz to troche ściema, bo zamiast kropli na ekranie wolałbym mokry tor i gdzieniegdzie kałuże jakieś.
Dżwięki są jakieś "przygaszone", silniki pracują trochę za cicho w stosunku do pozostałych efektów (wyścig), a odgłos opon to żenada (coś jak spuszczanie powietrza z balonika)....

Generalnie gra jest trudna, ale tylko za sprawą wyżyłowanych czasów. Wielki plus to wszystkie tory (inaczej być nie mogło), bardzo zresztą ładne, oprócz widowni.
Dla mnie niedościgniona jest jak na razie F1 2003 od Sony. Natomiast 2005 miała świetne dżwięki ale model jazdy nieco arcade.

Jak wyjdzie jakiś update do kierownicy to będzie inna zabawa.
Tak na marginesie: czy można tę grę jakoś zaktualizować? Albo jak to sprawdzić?

* Muszę jeszcze coś dodać od siebie w kwestii grafiki, a dokładniej chodzi o oświetlenie torów przez słońce w trybie kariery: wyglada to wprost rewelacyjnie! Pierwszy raz widze tak piękne, prawdziwe tory. Słońce o poranku wydaje się z biegiem czasu wschodzić i pod koniec sesji razi coraz bardziej (złudzenie?). Te odbicia na oponach albo pofałdowany i lekko oświetlony piasek na poboczu, wygląda jak ten znad morza. Dynamiczne oświetlenie na bolidach.... chciało by się je zjeść! Bardzo ładnie wzbija się kurz po zachaczeniu o pobocze i pozostaje w powietrzu naprawdę długo. Brakuje jeszcze tylko lekkiej mgiełki i powtórek z tych porannych sesji rolleyes.gif
Szkoda, że podczas wyścigu wszystko wraca do normy, czyli albo pełne słońce lub chmury i deszcz. Ale ogólnie jest pięknie, mozna sie czasami rozmarzyć biggrin.gif
Ryo-San
wystarczylo kilka wyscigow w demie aby w 100% przekonac sie do zainwestowania w full'a i to nie tylko dlatego, ze w sumie nic innego nie ma do wyboru - ale to naprawde bardzo dobre wyscigi - a jak ktos jest fanem tego sportu - to mamy pozycje wrecz obowiazkowa.

kilka pytan co do fulla:
co dokladnie mozemy zmieniac w ustawieniach bolidu?
mamy wplyw na strategie wyscigu? czyli na ile pit stopow chcemy jechac itd itp. mamy na to jakis wplyw?
jak wyglda postoj w pit stopie? tak samo jak w demie - ze po prostu przejezdzamy przez pit stopy i wszystko jest tip top?
pojawia sie na torze SC?
mozemy dostac czarna flage czy caly czas wylapujemy tylko czarno biala plus kilku/kilkunasto sekundowe ograniczenie predkosci?
mozemy zobaczyc 2 zolte flagi/

btw - nic tak w tej grze(a przynajmniej w demie) nie irytuje jak czarno biala flaga, ktora otrzymuje sie za niesportowe zachowanie, Pomijam juz to debilne 5 sekundowe ograniczenie predkosci, ale jezeli przeciwnik zamknie nam wyjscie z zakretu, badz najzwyczajniej w swiecie zajedzie nam droge i chcac niechcac bedziemy musieli sciac zakret - to na 99% zobaczymy wlasnie czarno biala flage a nasz bolid zwolni do 100 km/h - grrrrrrrr

i jak to jest z licencja na F1? rozumiem, ze tylko Sony ja posiada - a gry z tej serii beda ukazywac sie cyklicznie - raz na sezon?
Ural
CYTAT(Ryo-San @ 14 08 2007, 20:47) *
wystarczylo kilka wyscigow w demie aby w 100% przekonac sie do zainwestowania w full'a i to nie tylko dlatego, ze w sumie nic innego nie ma do wyboru - ale to naprawde bardzo dobre wyscigi - a jak ktos jest fanem tego sportu - to mamy pozycje wrecz obowiazkowa.

Obowiązkową jak najbardziej, ale po spędzeniu z tą grą grubo ponad 100 godzin (wciąż w nią zresztą cioram, co pewnie widują często osoby z mojej listy wink.gif), to mógłbym napisać całą listę minusów... Choć i tak znacznie częściej gram w F1, niż w MS, a to o czymś świadczy...

CYTAT
kilka pytan co do fulla:
co dokladnie mozemy zmieniac w ustawieniach bolidu?

Gra nie jest tak mocno rozbudowana jak genialna seria GP od Microprose, ale zmieniać możemy naprawdę sporo - sięgnij do byle jakiego PE, dział Pit-Stop - tam wymieniam najważniejsze ustawienia do danej trasy. Teraz przez targi E3 niestety Pit-Stopu nie było, ale powinien wrócić z najbliższym numerem. Wracając do ustawień, to oprócz wymienianych przeze mnie w kąciku są także inne, ale mniej wpływające na sposób jazdy - można m.in. ustawiać sobie ręcznie poszczególne biegi, kontrolę trakcji, itp.
CYTAT
mamy wplyw na strategie wyscigu? czyli na ile pit stopow chcemy jechac itd itp. mamy na to jakis wplyw?

Mamy. Problem w tym, że jeśli jeździmy skrócone wyścigi (1/10), to inna strategia niż 1 Pit-Stop nie ma sensu, bo po prostu zbyt wiele sekund stracimy. Zresztą gra jest mocno nierzeczywista jeśli chodzi o czasy okrążeń itp., np. w trybie hard konsola potrafi wykręcić większością zawodników lepsze czasy, niż wynosi rekord dla danego toru, co jest lekkim przegięciem. Wracając do Pit-Stopów - większa ich ilość ma sens w momencie, gdy bawisz się w wyścig realnej długości, ale czy wytrzymasz prawie 2 godziny przed ekranem na jednej trasie? No to już może nie być takie proste smile.gif.
CYTAT
jak wyglda postoj w pit stopie? tak samo jak w demie - ze po prostu przejezdzamy przez pit stopy i wszystko jest tip top?

Nie wiem jak jest w demie, bo w nie nie grałem, ale w grze musisz wciskać odpowiednie kombinacje klawiszy w stosunku do tego, co pojawia się na ekranie. Bardzo sensowne rozwiązanie, choć postoje też są mało rzeczywiste momentami (np. nie da się tylko zatankować, nie można zrezygnować z wymiany uszkodzonego nosa - na czym się traci przynajmniej 6 sekund, choć w rzeczywistości traci się często o wiele mniej jeśli jednocześnie się tankuje i wymienia koła, itp.)
CYTAT
pojawia sie na torze SC?

Niestety nie. Jest za to okrążenie formujące. No i kary w grze są debilne.
CYTAT
mozemy dostac czarna flage czy caly czas wylapujemy tylko czarno biala plus kilku/kilkunasto sekundowe ograniczenie predkosci?

Możemy wyłapać czarną flagę - np. jadąc pod prąd. Ewentualnie po dużym dzwonie mamy czarną flagę z pomarańczowym kółkiem, czyli nakaz zjechania do Pit-Stopu, by naprawić usterkę.
CYTAT
mozemy zobaczyc 2 zolte flagi/

Co przez to rozumiesz? Żółte flagi pojawiają się zawsze, gdy dojdzie do kolizji i jest jakieś niebezpieczeństwo na torze, więc może być ich nawet 5. Natomiast jeśli masz na myśli dwie flagi jednocześnie (zablokowany tor), to raczej tego nie ma - w każdym razie się z tym nie spotkałem, ale i w samych zawodach jest to rzadkością - zwykle wyjeżdża SC, aby porządkowi mogli posprzątać tor, a SC w grze nie ma...

CYTAT
btw - nic tak w tej grze(a przynajmniej w demie) nie irytuje jak czarno biala flaga, ktora otrzymuje sie za niesportowe zachowanie, Pomijam juz to debilne 5 sekundowe ograniczenie predkosci, ale jezeli przeciwnik zamknie nam wyjscie z zakretu, badz najzwyczajniej w swiecie zajedzie nam droge i chcac niechcac bedziemy musieli sciac zakret - to na 99% zobaczymy wlasnie czarno biala flage a nasz bolid zwolni do 100 km/h - grrrrrrrr

To są właśnie debilizmy tej gry. Często gdy ktoś nas zepchnie z toru jest to samo - dostajemy karę 8, a nawet czasem 2x8s! W trybie pojedyńczego wyścigu da się kary wyłączyć, więc problem z głowy, niestety w trybie kariery nie ma już takiej możliwości i trzeba się z tym męczyć.

CYTAT
i jak to jest z licencja na F1? rozumiem, ze tylko Sony ja posiada - a gry z tej serii beda ukazywac sie cyklicznie - raz na sezon?

Sony posiada licencję do końca 2007 roku. A co potem? Tego chyba nikt jeszcze nie wie... Tak samo jak nie wiem, kiedy pojawi się kolejna odsłona tej gry od Sony - ale raczej nie w tym roku. Choć kto wie - F1 to sport popularny głównie w Europie, więc zobaczymy co pokaże nam Sony na GC...

Wracając jeszcze do samej gry - proponuję jechać gdzieś tak 2km/h i uderzyć kołem w bandę - zobaczycie, jak ładnie koło odpada. Zupełnie jakby bolid był ze skorupki jajka. Inna zabawna rzecz - rozpędźcie się, walnijcie jednym kołem (odpadnie), a potem z całym impetem drugim - o dziwo drugie tylko się przekrzywi - nie da się bowiem wywalić obydwu przednich kół (z tyłu zresztą też się nie da).

Zapomniałem o jeszcze jednym minusie tej gry, który wpieprza zdrowo - chodzi mi o strategię wyścigu - co prawda o to nie pytałeś, ale wypada wspomnieć - otóż wielką niespodzianką będzie dla nas sytuacja, gdy to natrafimy na wyścig z deszczem - mianowicie w grze nie ma czegoś takiego, jak możliwość zmiany ustawień w ostatniej chwili wiedząc, że zmieniają się warunki atmosferyczne, zaś przed wyścigiem nie wiemy, czy będzie świecić słońce (~85% przypadków), czy popada. Co to oznacza w praktyce? Bolid sobie ustawiamy na tor suchy, ale jeśli w wyścigu pada, to znajdziemy się w bolidzie z oponami na mokrą nawierzchnię. Wszystko super, ale na jazdę w deszczu powinno się pozmieniać ustawienia aerodynamiczne samochodu, a tutaj nie mamy takiej opcji - słowem będziemy sobie robić zygzaki na torze. Dla mnie to beznadziejna sprawa.
Mastah27
CYTAT(Ryo-San @ 14 08 2007, 20:47) *

Sony w 2003 roku kupiło licencję na 4 sezony (czyli lata 2003-2006) i wszystko wygląda na to, że obecnie licencji nie ma... NIKT. W ogóle w tym temacie panuje niesamowite zamieszanie. Jedni twierdzą, że z dobrze poinformowanych źródeł wiadomo, iż Sony straciło licencję na rzecz EA, a dodatkowo ze Studio Liverpool wywalono kilkadziesiąt osób, drudzy z kolei, że jeśli EA zdobyłoby licencję na stworzenie gry o F1 to już dawno by się tym pochwaliło. W każdym razie mam nadzieję, że F1 2007 się ukaże, bo sezon F1 bez gry F1 to sezony stracony.

A na F1:CE przyjdzie kiedyś czas, na razie katuję karierę w F1 05 z dystansem wyścigów ustawionym na 100% hyh.gif.
mrynk
Ciekawe doznanie mi sie przytrafilo smile.gif
Kilkanascie dni temu przypomnialem sobie ze mam GT4 (od czasu premiery) w ktore jakos duzo nie gralem przez te lata (ok 20% gry ukonczone na Ps2). Wiec postanowilem zdobyc kilka fikusnych autek co by w photo mode sie pobawic i takie tam. Wiec zaczalem od zera na PS3. No i wygralem w koncu 24h Nurburgring i dostalem autko F1 Polyphony. A wczesniej tez jakiegos Mercedesa klasy LeMans.
No wiec szybkie strasznie autka, w porownaniu z klasa GT (Supra Castrol, Nismo Skyline itp.). Zasuwam ze hej.
I wtem sobie przypomnialem o F1:CE na PS3 ktorego juz z kilka tygodni nie odpalalem.
Mysle: zagram chwile (widok z kokpitu). I po prostu leb mi urwalo - jakbym sie z samochodu do rakiety przesiadl. Predkosc miazdzaca. Nie ma wrecz porownania w oddaniu wrazenia pedu.
Wielkie kudos dla tworcow.
Tyle czasu mam ta gre a wciaz pozytywnie mnie zaskakuje, wystraczylo sie tylko opatrzec konkurencje, zeby na nowo docenic.
mrynk
Gdzies ostatnio na necie wyczytalem ze w ktoryms z listopadowych update'ow PS Store bedzie latka dodajaca poprzednio reklamowane wykorzystanie PSP jako lusterka wstecznego ! Czyli Sony stara sie dotrzymywac obietnic.
I przypuszczam ze potwierdzona latka dodajaca wibracje, dotyczyc bedzie rowniez Force Feedback (np. G25).
No i bedzie gra na mocne 9. biggrin.gif
Wooyek
Czy ktoś mi może powiedzieć czy jest straszna różnica miedzy demem z PSS a pełną wersją F1 CE,bo jak podczas premiery PS3 byłem w sklepie nie dla idiotów,to właśnie ta gra była podłączona i byłem dosłownie wniebowzięty,tak mi się strasznie podobała że nie mogłem z tego sklepu wyjść.Nie cały tydzień temu zakupiłem PS3 i oczywiście pierwszym demem jakie zassałem było oczywiście F1 tylko jakoś mnie ta gra tak nie bawi jak wtedy a tak byłem na nią strasznie napalony sad.gif
paulb
CYTAT(Wooyek @ 2 11 2007, 00:39) *
Czy ktoś mi może powiedzieć czy jest straszna różnica miedzy demem z PSS a pełną wersją F1 CE,

dla mnie gra wygląda dużo lepiej niż demo...
mrynk
HA !!!
I slowo cialem sie stalo....jest patch dodajacy obsluge Force Feedback w kierownicach !
Ludzie z Logitechem GTForce, Pro lub G25 - radujcie sie
W ten oto sposob oto mamy symulator Formuly 1 na mocne 9 (ze swietna grafika dodatkowo biggrin.gif ).
aleek
witam gdzie jest ten patch?? a co z obsluga psp czy tez dziala z tym patchem?? huh.gif
Ural
No właśnie, gdzie ten patch? To sobie go ściągnę i przetestuję, hehe. Bo jak dotąd na kierownicy w F1 grało się beznadziejnie.
mrynk
Ja obecnie nie mam dostepu do swojej kierownicy sad.gif ale na oficjalnym forum playstation, ludzie pisza ze jest i dziala (od 27.11). Trzeba byc zalogowanym (oczywiscie) i uruchomic gre (wersja EU) a potem wejsc w multiplayer i do EU Universe i wtedy zacznie sie sciagac patch.
aleek
a czy dziala z psp ten patch??
PiotrB
A pod PSP podłączysz kierownice i będzie działać? smile.gif
mrynk
Z teo co pisza luterko wsteczne z PSP bedzie wkrotce.
Force Feedback patch (33 MB) zainstalowal mi sie automatycznie jak tylko gra sie zaladowala (przed intro, nie musialem nawet wchodzic w multiplayer, tak jak na necie pisano). I teraz w opcjach dla kierownic mam Force Feedback ON/OFF !!!! Yeah biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.