Co do przyszłości gier F1 pod skrzydłami Codemasters - Wiemy, że dysponują znacznie lepszym silnikiem, na którym F1 może sprawdzić się wyśmienicie. Zarówno pod względem grafiki, fizyki czy też sztucznej inteligencji. Firma ma bogate doświadczenie z grami wyścigowymi, więc uważam, że może wyjść całkiem niezła gra. Cieszy oczywiście fakt, że Codemasters stawia bardziej na symulację. Jest również minus tego, że Codemasters przejęło licencję, a nie Sony - gry ekskluzywne są z reguły bardziej dopracowane. Oby programiści z "mistrzów kodu" dobrze posiedzieli na wersją dla PS3.
A teraz do Formula One: Championship Edition - Mimo, że jest to moja ulubiona gra na PS3, jakoś nigdy nie miałem okazji wytknąć tej grze błędów oraz niedociągnięć.
Nie będę wymieniał teraz atutów - takich jak świetna grafika, dopracowanie torów czy też wygodne sterowanie - bo wszyscy je znamy. Skupmy się teraz na wadach:
- Brak możliwości ingerencji w zmienianie opon w czasie wyścigu. Dlaczego jak zaczyna padać deszcz, to nie można zmienić sobie opon na te przez siebie wybrane, tylko trzeba brać te, które narzuca nam gra?
- SI nawet na poziomie trudności "Hard" potrafi zawodzić. Czasami w ogóle nie widzą, że siedzimy im na tyłku, co kończy się z reguły tym, że wjeżdżamy im w tylni spojler.
- Brak wsparcia dla rozdzielczości 1080p oraz 60 klatek na sekundę. Ten fakt boli, ponieważ jeżeli posiadamy ekran 1080p, to gra zamiast wyświetlić się w co najmniej 720p, wyświetla się w 576p. Co do klatek na sekundę - czasem gra potrafi przyciąć (szczególnie w deszczu) i F1 jest jednak takim sportem, gdzie uczucie prędkości musi być widać, a w 30 klatkach czasem nie czuć, że jedziemy faktycznie 300 km/h.
- System fizyki jest trochę prymitywny. Dlaczego nie można mieć oderwanych obu kół, po obu stronach? Dlaczego po wielkim uderzeniu nie lecimy w częściach, a kółka nie fruwają w powietrzu? Jeżeli na Monzy, uderzę z prędkością 350 km/h w ścianę, to skończy się to o wiele gorzej, niż przebita oponka, jedno kółko urwane i zniszczony spojler.
Ogólnie rzecz biorąc - gra jest dobra. Ale mam nadzieję, że Codemasters zrobi to lepiej

.