Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Formula One Championship Edition
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik Wyścigowy
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
PiotrB
Na PS3 Studio Liverpool szykuje kolejną symulację Formuły 1. Zachęcam do obejrzenia filmików, które prezentują się obłędnie. Ciekawe co wymyślą oprócz wspaniałej oprawy audio - wizualnej? Można usłyszeć na trailerze dźwięk Ferrari, który brzmi jak na żywo.

F1 (PS3)
Mastah27
Rzeczywiście pierwszą rzeczą, która rzuca się w oczy (a właściwie w uszy biggrin.gif) po obejrzeniu trailera jest dźwięk silnika Ferrari, który nie brzmi jak na żywo - wydaje się jakbyśmy mieli bezpośrednią transmisję z GP. No cudo po prostu wub.gif . Ale ja wolałbym, aby panowie z Liverpoolu skupili się bardziej na realiźmie jazdy i przepisów. Nie chcę po raz kolejny zostać "wymachany" żółtymi flagami, gdy rozbity/zepsuty bolid stoi za mną jakieś 2,5 kilometra na torze, nie chcę po pizdnięciu hamującego kolesia przy prędkości 200 km/h stracić tylko przednie skrzydło, nie chcę oglądać ubogich w jakiekolwiek statystyki powtórek (nie wiem czy coś zmieniło się w tej kewstii w F1 2005), nie chcę widzieć już przy większej prędkości za tylnym skrzydłem bolidu strug powietrza, bo efekt ten można zauważyć na zaledwie kilku torach i nie chcę kilkunatsu innych rzeczy (automatyczne postoje w boksach itd.). A czego chcę? Takich drobiazgów jak możliwość pośliźnięcia się na namalowanych na torze liniach w przypadku mokrego wyścigu, zobaczenia raz na ruski rok patałacha biegnącego po torze (może być ten już słynny szkocki księżulek), cyrków przy gwałtownej zmianie pogody (vide Malezja 2001), zbytniego zdzierania się opon (jak Juan i Kimi w niedzielnym GP Włoch) no i jeszcze np. możliwości ujrzenia safety cara, który wyjeżdża na tor po jakimś większym wypadku. Czy jest to możliwe? Myślę, że z mocą PS3 tak, może nie od razu w edycji 2006, ale w późniejszych edycjach jak najbardziej tak.
PiotrB
Pasowałoby panom ze Studio Liverpool napisać odpowiedniego maila z proźbami i sugestiami. Większość błędów które wymieniłeś nie rażą już tak w F1 05 na PS2, więc panowie z SL uczą się na własnych błędach. Twoje sugestie są bardzo ciekawe w szczególności ta z białą linią cool.gif to byłoby coś. Chciałbym też więcej realizmu mogliby dodać wzorem serii TOCA dodatkowy hardkorowy tryb jazdy jak na realu. To byłoby coś.
Mastah27
Nie trzeba pisać żadnego maila - istnieje pewne "anglikańskie" forum, na którym userzy spisują swoje propozycje co do kolejnych edycji Formułek, a panowie i panie z Studio Liverpool je potem czytają i starają się wprowadzić do swojej gry. O ile dobrze wiem to dzięki temu forum mamy w F1 2005 pewne usprawnienia, więc naprawdę warto się tam wpisywać. Jest tylko jeden mały problem - nie pamiętam adresu tej strony, ale jak znajdę to dam znać.
PiotrB
QUOTE(Mastah27 @ 6 09 2005, 20:29)
Nie trzeba pisać żadnego maila - istnieje pewne "anglikańskie" forum, na którym userzy spisują swoje propozycje co do kolejnych edycji Formułek, a panowie i panie z Studio Liverpool je potem czytają i starają się wprowadzić do swojej gry. O ile dobrze wiem to dzięki temu forum mamy w F1 2005 pewne usprawnienia, więc naprawdę warto się tam wpisywać. Jest tylko jeden mały problem - nie pamiętam adresu tej strony, ale jak znajdę to dam znać.
*

Chodzi ci pewnie o F1Gamers? (www.f1gamers.com) Miło mi słyszeć, że ktoś z Polski jest tam zarejestrowany. Najlepsza strona o grach F1 i zachęcam cię jeśli masz F1 05 to ścigania się tam w wszelakich turniejach. Byłoby miło zobaczyć tak Polaka cool.gif .
YETI
No i trzeba wspomniec o publice, jesli tak bedzie animowana w "właściwej grze" to bedzie cos.
szeni
Co do grafiki - nie mam pytań. Wydaje mi się nawet nieco lepsza niz ta w nowym PGR - jesli oczywiscie jest to realtime z gry (nie orientuję się, czy juz tam mają te wszystkie bebechy, czy nie). Swietna animacja tych, no... ze tak powiem... boxerów. Fajny efekt kasku. Ale najlepsze są trybuny (meksykanska fala!). Super, super, pięknie, pięknie... Zobaczymy, co pokaże Polyphony (pamietacie pierwsze obrazki z 'GT2000'? Wygladaly lepiej, niz wlasciwa gra... Albo kiedy ludzie podniecali się krągłoscią i teksturami autka z Ridge Racer 5 - a potem sie okazalo, ze to render i sama gra juz nie wyglada tak dobrze biggrin.gif. Ile to juz bedzie? 5, 6 lat...?).
YETI
Sony twierdzi ze to Real-Time.
http://222.122.42.71/tgs/17/xb360/ruliweb_f1.wmv
Az strach pomyslec co bedzie przy GT5 hehe smile.gif
CichyGrzmot
Oni już dużo rzeczy twierdzili...jakoś im nie wierze closedeyes.gif
tehehe
QUOTE(Mr_Bobek @ 21 09 2005, 13:04) *

Oni już dużo rzeczy twierdzili...jakoś im nie wierze closedeyes.gif

Otoz to. Gadac to sobie moga cool.gif
Wracajac do tematu chcialbym zobaczyc gre z mega realistycznymi kraksami, super oddana fizyka zderzen itp. zeby bylo widac jak sie samochod potrafi zwinac w harmonijke uderzajac przy 300km w sciane, jak poszczegolne czesci karoserii fruwaja w powietrzu itp. IMO kazdy wyscig bedacy symulacja powinien cos takiego miec, a w symulacji na next-genie to powinien byc standard happy.gif
YETI
QUOTE(tehehe @ 8 12 2005, 16:30) *

a w symulacji na next-genie to powinien byc standard happy.gif

I na PS3 pewnie tak bedzie (mam taka nadzieje smile.gif )
PiotrB
QUOTE(YETI @ 8 12 2005, 16:54) *

QUOTE(tehehe @ 8 12 2005, 16:30) *

a w symulacji na next-genie to powinien byc standard happy.gif

I na PS3 pewnie tak bedzie (mam taka nadzieje smile.gif )

Co jak co, ale oprawa audiowizualna w Formula 1 prezentuje się wyśmienicie.
Silver

Otoz to. Gadac to sobie moga cool.gif
Wracajac do tematu chcialbym zobaczyc gre z mega realistycznymi kraksami, super oddana fizyka zderzen itp. zeby bylo widac jak sie samochod potrafi zwinac w harmonijke uderzajac przy 300km w sciane, jak poszczegolne czesci karoserii fruwaja w powietrzu itp.

No nie wiem czy firmy zgodza sie na takie bajery, raczej nie chcieliby widziec najnowszy model mercedesa jadacego ponad 300 i wpadajacego w sciane. W takich grach, pewnie bedzie jezdzic sie samochodami "noname", ale co tam mi nazwa RUF w GT nie przeszkadzala cool.gif .
tehehe
No nie wiem czy firmy zgodza sie na takie bajery, raczej nie chcieliby widziec najnowszy model mercedesa jadacego ponad 300 i wpadajacego w sciane.

To juz problem wydawcy, zeby zaplacil za licencje tyle zeby sie zgodzili (bo wszystko sie zapewne rozbija o kase, albo czas implementacji takiego rozwiazania, a nie o to ze firmy produkujace samochody nie zgadzaja sie na to - IMO glupie tlumaczenie, bo nie rozumiem co mozna miec przeciwko rozbijaniu fur. Zreszta o ile pamietam dobrze to w jakiejs grze wyscigowej bylo rozbijanie fur licencjonowanych, tyle ze na mala skale - chciec to moc smile.gif ).
111111
moim zdaniem jesli chodzi o super realistyczne zniszczenia, kraksy, karambole trzeba bedzie jeszcze poczekac dluuuugo....
tehehe
To co prezentuje soba fizyka wypadkow tej gry nie robi na mnie zadnego wrazenia. Grafa jest niezla i wiecej nie moge powiedziec po seansie tego kiepskiej jakosci filmiku.
Henry
Szeni - widac malo pamietasz.
GT3 wygladalo duzo lepiej niz demo GT 2000, doedukuj sie.

A co do gry to: najbardziej realistyczna grafika jaka kiedykolwiek widzialem, zabija wszystko pod tym wzgledem, no i oczywiscie wszystko smiga w czasie rzeczywistym.
szeni
Henry - a jednak. Za czasów zapowiedzi GT 2000 o konsolach dowiadywałem się głównie z PS+, gdzie to zamieszczono taki screen:

I na podstawie wlasnie jego napisalem, ze GT3 wyglada od niego gorzej. Teraz jak na niego patrzę, to widzę, iloma efektami graficznymi (zapewne w photoshopie) jest podciągnięty. A co do pierwszych dem GT2000, to przyznaję Ci rację - nie widziałem ich, jedynie powyższy screen. Dla ciekawych:

http://images.google.com/images?q=%22gran+...en&start=0&sa=N
Henry
Przeciez GT3 wyglada lepiej od tych wszystkich screenow.

A teraz zobaczcie prawdziwy realizm:
http://www.gametrailers.com/gamepage.php?id=1672

Czy jest ktokolwiek, kto sadzi, ze gry na X360 kiedykolwiek osiagna ten poziom?

PS: czy tylko ja zauwazylem, ze nagle dla fanow PS grafika stala sie wazna?
Gyziaq
Skoro x nie pokazal tego co mialo powodowac mimowolne odpadanie glowy, to teraz fani sony bede im wytaykac palcami. Ale x jeszcze nie powiedzial wszystkiego, jedynie niewiele. Jesli jednak to co widzimy na konsoli kena jest prawdziwe to ja nie mam pytan...
Mastah27
Nareszcie Memory się do czegoś przydał:

http://static.flickr.com/39/117465116_d354cbeaaa_o.jpg

http://static.flickr.com/35/117465113_24b5bd80bc_o.jpg

http://static.flickr.com/55/117465109_f099be54ae_o.jpg

http://static.flickr.com/34/117465107_5b1f48c030_o.jpg

I cóż ja mogę powiedzieć - to są statyczne tła z menu gry online, to nie może tak wyglądać blink.gif.
PiotrB
Tak wyglądająca gra o Formule 1 to moje marzenie. Widzę, że Sony z PS3 wreszcie postawi na tryb online co zaowocuje wspaniałą rozrywką. Potwierdzono równierz mozliwość ściągania nowych tras z netu. Czakam na kolejne screeny już pewnie z E3.

Cieszę się, że nie tylko ja z Polski korzystam z forum F1Gamers smile.gif .
YETI
QUOTE(Mastah27 @ 25 03 2006, 20:13) *

Nareszcie Memory się do czegoś przydał:

uuu Mastah27, ale pojechałes nie ładnie wink.gif

QUOTE(Mastah27 @ 25 03 2006, 20:13) *
I cóż ja mogę powiedzieć - to są statyczne tła z menu gry online, to nie może tak wyglądać blink.gif.

http://static.flickr.com/34/117465107_5b1f48c030_o.jpg
icon_twisted.gif

ehh panowie, coraz blizej do E3, trzeba bedzie wziąć wolne w pracy na okres targów tongue.gif heheh
Memory
Screeny - http://www.playsyde.com/news_2898_en.html
Mastah27
No i kolejny raz Sony się nie popisało. Zacznę może od startu. W trailerze z zeszłego roku do wyścigu startuje 20 kierowców, we wczorajszym już tylko 10. Bolidy startują jakby chciały, a nie mogły, jednakże i tak wygląda to naturalniej niż 12 miesięcy temu (w sensie samej płynności, bo kto widział, żeby prawie wszyscy kierowcy palili gumy na starcie). Cieszy mnie niezmiernie obecność odbić w lusterkach, mniej możliwość używania PSP jako kamery z tylnego spojlera (to tylko bajer). Jeśli chodzi o wypadki to jest porównywalnie z zeszłym rokiem, co nie oznacza, że mnie to zadowala. O ile sypiące się na kilka (pewnikiem z góry zaprogramowane) części spojlery robią, to z samej siły uderzenia nadal mogę się tylko laugh.gif. Kiedy Ralf Schumacher z taką prędkością (koniec prostej na Monza, a więc 360 km/h) wjechałby w bok Marka Webbera i Nico Rosberga to z całą pewnością nie skończyłoby się tylko na odpadnięciu spojlerów i kół (swoją drogą ciekawe dlaczego odpada tylko opona, a felga zostaje laugh.gif), ale na potężnym bum i zmasakrowaniu bolidów Williamsa (cały bok do kasacji). Kolejna wpadka to kolizja w tym samy miejscu pomiędzy dwoma McLarenami. McLaren z przodu huknięty przez swojego kumpla traci przedni spojler uderzając o Toyotę (ta oczywiście jedzie dalej jak gdyby nigdy nic rolleyes.gif) i tylni, ale najśmieszniejsze jest to, że uderzający go z tyłu bolid traci nie przedni, a tylni spojler laugh.gif. Ósmy cud świata. Za to kolejna kolizja robi i to nieprzeciętnie.

Ale to co mnie najbardziej rozbawiło to słowa tego łysola o "great AI". Gdzie ja się pytam, gdzie? Zaraz po tym jak te słowa wypowiada na szykanie dwa pojazdy się ze sobą "zlepiają" i nie chcą puścić (oczywiście po wpadnięciu na żwir oponki nic się nie brudzą). Na prostej po drastycznym zwolnieniu inne bolidy zamiast wyprzedzić nasze auto, bezmyślnie w nie stukają (nic nie odpada! laugh.gif) i chyba tak to mogę nazwać, boją się nas ominąć Takim mniej istotnym szczegółem jest to, że wyścig na Monzy to 53, a nie 60 okrążeń, ale kto by o tym wiedział.

Co do grafiki to bolidy zdecydowanie robią, ale z odwzorowaniem torów jest po prostu tragicznie. Pierwsza szykana - brak telebimu, trybuny; Curva Grande - brak betonowych płyt okalających tor; Lesmo - tarki to nie jest beton pomalowany na zielono, ale takie oczka; prosta po Lesmo 2 - to w realu wygląda zupełnie inaczej. A teraz odpalcie F12004 - o dziwo tam jest prawie to wszystko, czego nie ma w F1 na PS3! I na koniec jeszcze jedno pytanie - co z tymi kibicami na trybunach? Bo na razie to nie ma się czym chwalić (tam siedzą bitmapy, ale na 100% tego stwierdzić nie można).

Mam nadzieję, że prezentowane filmy pochodziły z trybu arcade i gra jest jeszcze we wczesnym stadium developingu, bo jak na razie mamy do czynienia z pozycją wyraźnie middle-genową.
Emet
Ogólnie nie jest targicznie ale daleko temu to tego co było pokazane rok temu. Ot choćby odbicia w lakierze. Obczajcie sobie dokładnie co sie odbija tu a co rok temu. Tam w karoserii bolidu odbijały się nawet jego części. Tu tylko otoczenie. Jest znacznie słabiej niż przed rokiem.
Ryo-San
naprawde ladnie to wyglada..ale jesli porownamy ten gameplay do pokazu z zeszlorocznego E3 to nie wiem jak wy ale ja czuje sie rozczarowany..bo chyba nie tak miala wygladac ta next genowa F1;/
tak czy siak licze na poprawe i sledze ten tytul bo tak czy siak bedą to najlepsze wyscigi bolidow..
YETI
Zgadzam sie w 100%
ale paten z lusterkiem w PSP swietny biggrin.gif
Hela
QUOTE(YETI @ 11 05 2006, 13:09) *

Taki sobie bajer, a w dodatku bedziesz mogl sie nim cieszyc tylko przy drozszej wersji konsoli.
PiotrB
QUOTE(Hela @ 11 05 2006, 11:43) *

QUOTE(YETI @ 11 05 2006, 13:09) *

Taki sobie bajer, a w dodatku bedziesz mogl sie nim cieszyc tylko przy drozszej wersji konsoli.

Bez sensu. Czyżby Sony robi to celowo? Tańsza wersja nie będzie miała HDMI i jeszcze to.

Co do filmiku to jednak Studio Liverpool rozczarowało, ale cieszę się, że mamy telewizyjną prezentację i bolidy brzmią bardzo ładnie, miło dla ucha.
Memory
Filmik (ok. 50 MB) - http://www.playsyde.com/news_3008_en.html
Lambert
Jakby ktos chcial to tu pare tapet: http://www.gamewallpapers.com/wallpapers.p...=Formula+One+06
Terrago
QUOTE(Memory @ 15 05 2006, 21:07) *

Po obejrzeniu filmiku jedna rzecz mnie smieszy...jak w next genach moze dorysowsywac sie horyzont??? Zobaczcie co sie dzieje w 0:42s filmiku na koncu prostej....wooow sad.gif
YETI
sorry a wiesz w ilu procentach ukonczona jest ta gra ?
Ryo-San
jak podaje oficjalnie Sony - w 60%
YETI
no to troche wiecej niz w połowie ;P
Czyli jeszcze dosc duzo pracy przed Sony.
PiotrB
Studio Liverpool (developer) ma jeszcze sporo czasu na poprawienie grafiki to zeby wygladała na next - genową. Mam nadzieję, że się spiszą bo to prawdopodobnie będzie moja pierwsza gra na PS3. Najważniejszy dla mnie będzie model jazdy i tryb online, w którym powinny się znaleźć nowe kwalifikacje z sezonu 2006.
YETI
Swietnie to wyglada, ale mogli by pokazac screeny z gry -_-"

PS. Po ostatnich sukcesach naszego rodaka w F1, dosc powaznie zastanawiam sie nad kupnem tej gry.
Sarge
Taa, jak ja "kocham" ten blur dry.gif ... Ktoś się pobawił na tych screenach Fotoshopem...
Hela
Obejrzyj sobie te screeny - http://www.psxextreme.info/index.php?s=&am...st&p=976482
Mastah27
Tylko, że PSP ma służyć za kamerę z tylnego skrzydła, a nie lusterko. Zresztą jak sobie to wyobrażasz - obraz z 2 lusterek zmorphowany w jeden?
YETI
zartowałem przeciez ;P
Hela
QUOTE(YETI @ 8 09 2006, 15:16) *

Ale ty jestes pajac... podales linki do tych samych skrinow, co ja w poscie wyzej, ale zapewne 'nie zauwazyles'...
YETI
QUOTE(Hela @ 8 09 2006, 18:30) *

Ale ty jestes pajac... podales linki do tych samych skrinow, co ja w poscie wyzej, ale zapewne 'nie zauwazyles'...

tak sie składa ze własnie tak było
przepraszam ale czego spodziewasz sie po
http://kartki.onet.pl/_i/d/pajac.gif
icon_puk.gif
PiotrB
QUOTE(YETI @ 8 09 2006, 16:16) *

Niewiem jak dla Was, ale dla mnie bomba. Na drugim screenie jest tylko mały błąd bo nie widzę g, w imieniu Monteiro - Tiago. Podoba mi się zwłaszcza telewizyjny HUD i grafika całkiem nizła. To będzie pewnie mój drugi tytuł na PS3 obok GT HD.
Mastah27
Widzę, że nie tylko mi te screeny z F1 się podobają smile.gif.

Co do tego niby braku literki to zobacz na ten screen. Tam wyraźnie widać g, ale za to a jest niewidoczne. Winne takiemu stanowi rzeczy jest "połączenie" (kurcze, jestem fanem F1 już od dawna, a nawet nie wiem jak to się fachowo nazywa biggrin.gif), po którego obu stronach jest umieszczone imię Portugalczyka.
Terrago
Wiadomo z ktorego sezonu beda pochodzic sklady?

Jest szansa na naszego Roberta K.?
PiotrB
QUOTE("Mastah27")
Co do tego niby braku literki to zobacz na ten screen. Tam wyraźnie widać g, ale za to a jest niewidoczne. Winne takiemu stanowi rzeczy jest "połączenie" (kurcze, jestem fanem F1 już od dawna, a nawet nie wiem jak to się fachowo nazywa biggrin.gif), po którego obu stronach jest umieszczone imię Portugalczyka.

Zgadza się. Ja bym to nazwał łączeniem obudwy, poprostu. Najlepsza chwila czeka mnie pewnie w trybie online, gdy gasną wszystkie czerwone światła i 22 żywych zawodników rusza do wyścigu. Kocham ten moment.

QUOTE("Terrago")
Wiadomo z ktorego sezonu beda pochodzic sklady?

Jest szansa na naszego Roberta K.?

Składy z sezonu 2006 z możliwymi zmianami/wyborem kierowców jakie miały miejsce w tym sezonie, czyli de la Rosa/Montoya czy Villeneuve/Kubica.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.