Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Dead/hot pixel
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Sony PSP
Stron: 1, 2, 3
YETI
Raczej pretensje kieruj do SHARPA bo te LCD sa od nich.
Mithos
Ale co to kogo obchodzi, iz LCD sa Sharpa ? Czy kupujemy konsole firmy Sharp ? Wina jest ewidentnie po stronie Sony bo mogla zawsze wybrac innego producenta wyswietlaczy.

To tak jakbym kupil sobie samochod marki Ford i mial pretensje do jakiegos podwykonawcy, iz auto ma ma krzywa kierownice. Czy pretensje wtedy mozna miec do podwykonawcy, z ktorym zadnej umowy sie nie zawiera czy tez do Forda, ktory jest odpowiedzialny za stworzenie bubla ?

A Sony drwi sobie z klientow i jedzie po prostu na marce PlayStation, ktora jest jedna z najbardziej rozpoznawanych nazw na swiecie.
ShtaS
odpalilem pixel fixera na noc i

i

....
....
....

i nic jak byl jeden hot tak ejst dalej, dobrzez e tylko jeden (paranoja)
STRETCH
pojawil sie!!! martwy. po kilku miesiacach spokoju odpalam konsolke i widze biala kropke. dlaczego???? co ja takiego zrobilem? one pojawiaja sie kiedy chca i nie znikaja juz nigdy.
blaha
QUOTE(STRETCH @ 27 02 2006, 15:59) *

pojawil sie!!! martwy. po kilku miesiacach spokoju odpalam konsolke i widze biala kropke. dlaczego???? co ja takiego zrobilem? one pojawiaja sie kiedy chca i nie znikaja juz nigdy.

Nie martwy tylko hotek, który może zniknąć choć nie musi confused.gif
hev
Witam! cool.gif

Mam zamiar zakupić sprzęcicho więc mam prośbę odnośnie pixeli, podpowiedzcie jak sprawdzić przy kupnie konsolkę pod tym kątem happy.gif. Postaram się nie wcisnąć sobie "badziewia" laugh.gif , a jeśli to przynajmniej spróbuję wybrać najmmniejsze zło smile.gif

ok, pozdrawiam good.gif hev.
ShtaS
jezeli posiadasz na stanie memory stick pro duo, to nagraj na niego obrazki z Pixel Fixera (link do niego w odpowiednim temacie jest). Na nich doskonale widać czy są jakieś świecące czy rane punkty. A jesli nie masz takiej mozliwosci to sprobuj sie przypatrzec ekranikowi podczas startu konsoli, wtedy spora czesc jest czarna i mozesz wpatrzyc biggrin.gif bo Dead pixela to latwo zauwazyc na kazdym tle (zamaist swiecacego jest czarny punkt)
Kronos15
Ta ja kupiłem PSP w Saturnie (silesiacitycenter) i równiesz do końca nie było dobrze. Na ekraniku mam "kolonie" hot pixeli(chyba z 10) ale na jasnym tle Bunrnout Legends wcale nie widać. A co do media markt nie wymieniają ani gier ani konsol icon_evil.gif
Reiko
no coś ty ?! KRONOS KOM BEK
ShtaS
pomyliles temat ? biggrin.gif
Quby
QUOTE(Kronos15 @ 19 03 2006, 20:25) *

Ta ja kupiłem PSP w Saturnie (silesiacitycenter) i równiesz do końca nie było dobrze. Na ekraniku mam "kolonie" hot pixeli(chyba z 10) ale na jasnym tle Bunrnout Legends wcale nie widać. A co do media markt nie wymieniają ani gier ani konsol icon_evil.gif

Media Markt, nie dla idiotow biggrin.gif , a zeby nie offowac, to ja powiem ze moj jeden hot pixel tydzien temu ot tak, sam zniknął icon_twisted.gif icon_twisted.gif
ShtaS
dajesz nadzieje innym, będe czekał możę mojemu też się znudzi i pójdzie sobi spać : ) gorzej jeśli wróci potem z "kumplami"
nightmare212
to ja moge się pochwalić,bo kupiłem moje psp w "świecie gier" i niemam narazie żadnego hot/dead pixela-konsolke mam od jakiś 2-3 tygodni.Jedyne co naniej jest narazie to bród i odciski palców(które prubuje usówac sciereczką od czasu do czasu),bo niestać mnie narazie na folie:/ wink.gif
Reven
Ja mam na PSP około 10 hot-pixeli rozmieszczonych w lewym dolnym rogu i jeden na górze (raczej mi to nie przeszkadza - traktuje to bardziej jako "znak rozpoznawczy") , na moim DS nie ma żadnego dead/hot pixela i niewidziałem nigdy egzemplaża który by owy posiadał.
FeelTheGame
QUOTE(Reven @ 25 06 2006, 19:27) *

Ja mam na PSP około 10 hot-pixeli rozmieszczonych w lewym dolnym rogu i jeden na górze (raczej mi to nie przeszkadza - traktuje to bardziej jako "znak rozpoznawczy") , na moim DS nie ma żadnego dead/hot pixela i niewidziałem nigdy egzemplaża który by owy posiadał.

A masz gwarancje ? Ja bym sie nie zastanawial i maszerowal do sklepu po nowa konsolke. Osobiscie mialem 1 hota w prawym gornym rogu, co prawda mi nie przeszkadzal ale konsolke sprzedalem na Allegro i w media markt kupilem sobie Base Pack'a za 699 zł smile.gif Ekranik narazie czysty !
art57
ja mam konsole 4 dni i mam na razie 1 hota kupilem w media expert nie wie ktoś czy gdy jest ich więcej tam wymieniają???????????????? question.gif
Reven
Nie mam gwarancji - miałem 7 dni na oddanie sprzętu w razie problrmów, ale kupiłem PSP w przeddzień wyjazdu - a PSP nie sprawdziłem w sklepie (ale ja jestem głupi - proszę tego nie komentować ;] )
art57
ale w media expert kupiłes?
Reven
W Saturnie confused.gif
KOMODO
No ale po co sprawdzac konsole w sklepie skoro ma sie na testy 7 dni w domu i w razie czego mozna zwrocic? A z media mam w sumie przyjemne wspomnienia. Kupilem tam raz Silent Hill 2 DC i nie chcial mi sie odpalic, poszedlem go oddac, a na ich konsoli poszedl bez problemu, lecz mimo to dostalem nowa, zafoliowana sztuke ktora naturalnie tez mi nie poszla (zajechalem laser:). Wymienili bez jeczenia.
lukkow
Reven: Idz do sklepu gdzie kupiles konsole i powiedz ze w opakowaniu nie miales karty gwarancyjnej. Musisz miec oczywiscie paragon, wydadza ci karte bez problemu.
Spooky Monkey
CYTAT(Bohner @ 12 09 2005, 16:11) *
Zrobilem pare zdjec mojego defekt(ow)u na wyswietlaczu. Ogolnie pomimo plotek ze sa dead pixele i stuck pixele, jest jeszcze to:

http://www.wgtour.com/bohner/psp/defect.html

Czyli pekniecia w matrycy, przez ktore przedostaje sie swiatlo (backlight) ktore przeswietla odrobine RGB subpixele. Na wyswiatlaczu widac to tylko na czarnym tle, co mozna latwo wytlumaczyc poniewaz na kazdym innym kolorze, defekt ten jest niewidzialny, ale na czarnym tle (gdzie pixele powinny byc wylaczone), swiatlo przeswituje i jest widoczne jako biala kropka, ktora jest duzo mniejsza niz pixel.

Czyli jest jeszcze to ^ . I ja mam właśnie coś takiego. Czyli to nie będzie ani dead pixel (na pewno) ani hot (tak?). I jak mniemam nic się z tym nie da zrobić? W sumie mi to jakoś tak baardzo nie razi, aale... Te wady same raczej nie znikają i raczej trzeba się z tym pogodzić (w sumie nawet w instrukcji pisze o tych dwóch rodzajach pikseli, że ich wystąpienie jest normalne, że to nie jest awaria, hehe, blablabla)???
Spooky Monkey
Dowiedziałem się że to jest hot pixel. U mnie występował tylko jeden (był bardzo malutki) i był widoczny tylko na czarnym tle i tylko jeśli grałem w nocy (bez zewnętrznego światła). A ostatnio jeszcze bardziej się pomniejszył.

EDIT:

Sorry że zrobiłem drugą odpowiedzieć ale myślałem że mi się doda (i mandaryna) do poprzedniej z właśnie napisem edit.
Jazdaone
w pierwszym psp mialem jednego hot pixel'a, w drugim mialem trzy. na poczatku strasznie mnie irytowaly i ciagle zwracalem na nie uwge, ale po okolo miesiacu sie przyzwyczailem.
w zeszlym tygodniu kupilem moje trzecie w karierze psp(slim) i tym razem obylo sie bez wpadek. wyswietlacz idealny.
Suavek
Takie generalne pytanko, czy w PSP są jakieś określone czynniki wpływające na występowanie hot/dead pikseli? Nie wiem... temperatura otoczenia, bliskość określonych przedmiotów...? Nie znam się więc pytam.

Na mojej nowej PSP Slim zauważyłem jednego hot piksela z początku. Olałem, uznałem, że to norma. Oprócz niego gdzieś tam walały się dosłownie miniaturowe białe punkciki widoczne tylko podczas szorowania nosem po ciemnym ekranie i to jeszcze pod określonym kątem. Dzisiaj jednak wyskoczył mi kolejny piksel, mniejszy od tego pierwszego ale czasem też widoczny. Tak, przyznaję, mam paranoję na punkcie takich rzeczy i cokolwiek bym sobie nie wmawiał to będę zwracał na to uwagę. Fakt faktem, nie widać tego w większości gier ale jednak...

Po prostu zastanawiało mnie czy jest coś co (nie)powinienem robić aby kolejne piksele nie występowały?

Mam tylko nadzieję, że na tych dwóch małych się skończy ;>
czesio83
z pikselami to jest tak jak z mikro rysami wyświetlacza na początku wnerwiają i cały czas sie o nich myśli podczas grania ale po jakimś czasie totatalnie już o tym zapomnialem (po tygodniu:)
=PiT=
ja na to mowie: zlo konieczne ;]
Coati
czemu konieczne?
the_m
... niektore sa konieczne bo usunac sie nie chca wink.gif do reszty polecam nowy cif z mikro granulkami tongue.gif
czesio83
CYTAT(the_m @ 2 11 2007, 20:14) *
... niektore sa konieczne bo usunac sie nie chca wink.gif do reszty polecam nowy cif z mikro granulkami tongue.gif

dobre ale czekaj za chwilę sobie ktoś cifem wyczyści psp i sie zdziwi mogą zostać plamy laugh.gif
potem pretensje polecą do ciebie

najlepsza metoda na brud na ekranie to rękaw koszuli tongue.gif lepsze od ściereczek z mikroczegośtam rolleyes.gif
Coati
a tam... spirytus jest najlepszy biggrin.gif
KOMODO
QUOTE(Coati @ 6 11 2007, 16:29) *
I tak zawsze nosisz przy sobie ten spirytus? Ja juz mialem ta plastikowa "zaslonke" na ekran od logiteha ktora porysowala mi okrutnie ekran, mialem folie. Koniec koncow nigdy wiecej do zadnego handhelda nie zakupie zabezpieczenia na ekran. Rekaw mniej go uszkadza niz te wynalazki. Powaznie.
czesio83
CYTAT(KOMODO @ 6 11 2007, 17:36) *
CYTAT(Coati @ 6 11 2007, 16:29) *
I tak zawsze nosisz przy sobie ten spirytus? Ja juz mialem ta plastikowa "zaslonke" na ekran od logiteha ktora porysowala mi okrutnie ekran, mialem folie. Koniec koncow nigdy wiecej do zadnego handhelda nie zakupie zabezpieczenia na ekran. Rekaw mniej go uszkadza niz te wynalazki. Powaznie.

wlasnie wystarczy ze pod superwypas oslonke wpadnie jakas drobika piasku i jest kapa happy.gif sluchajcie experta laugh.gif mnie:)
a co do spiritusu to lepiej sie na daje do innych celow wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.