No i koleś poleciał...
A co do dead/hot pixeli to przejmowanie się nimi samo przechodzi po jakimś czasie.
A co do dead/hot pixeli to przejmowanie się nimi samo przechodzi po jakimś czasie.
[/quote]
Tylko ze jak juz czlowiek wydaje kase na (nowe)PSP i dostaje gratis Dead poxela to nie jest takie fajne;/ Sam osobiscie nabylem PSP w GAME i tej samej nocy odkrylem DEAD Pixele?! Dwa dni pozniej wybralem sie do GAME i jedyne co mi powiedzieji to ze nie sa w stanie mi wymienic konsolki bo zbyt duuzo mieli Preorderow i nie maja dodatkowych kopii oraz nr telefonu do sony gdzie uslyszalem odpowiedz ze od 10 wymieniaja co oczywiscie nie gwarantuje ze takowe pixele nie pojawia sie ponownie?!
Stwierdzilem ze dalsze telefony nie maja sensu i odpalilem filmik, zobaczymy jaki bedzie tego efekt.
luck1985
9 09 2005, 19:18
No ja mam 3 martwe

Z czego widze jednego bo reszta mi uciekla . Za duzo szumu wokol tych pikseli jest robione , po godzinie juz nie wiadomo gdzie byl jeden , a co tu mowic o innych

Stresuje fakt , ze cos jest nie tak , ale w ekranach LCD to norma .
Mam pytanie w sprawie tego filmiku do naprawiania pikseli .
Czy on moze polepszyc czy moze tez pogoroszyc ? Np ze bede mial o jeden martwy piksel wiecej ? On albo zlikwiduje martwe piksele albo nic nie zrobi tak ?
Na 1000% ci nic nie pogorszy. Te kolroki rozbudzają pixele a nie je zabijają(

) ściągaj spokojnie
Zrobilem pare zdjec mojego defekt(ow)u na wyswietlaczu. Ogolnie pomimo plotek ze sa dead pixele i stuck pixele, jest jeszcze to:
http://www.wgtour.com/bohner/psp/defect.htmlCzyli pekniecia w matrycy, przez ktore przedostaje sie swiatlo (backlight) ktore przeswietla odrobine RGB subpixele. Na wyswiatlaczu widac to tylko na czarnym tle, co mozna latwo wytlumaczyc poniewaz na kazdym innym kolorze, defekt ten jest niewidzialny, ale na czarnym tle (gdzie pixele powinny byc wylaczone), swiatlo przeswituje i jest widoczne jako biala kropka, ktora jest duzo mniejsza niz pixel.
A tutaj jeszcze tak dla ciekawostki:
http://www.wgtour.com/bohner/psp/single%20pixel.html
lordpix
12 09 2005, 15:22
A ja opowiem ciąg dalszy mojej histori z wymianą PSP w MediaM. Właśnie wróciłem z 3 wizyty (próby wymiany na nową pomijając serwis i 3 tygodnie czekania)i....zwycięstwo! Mam nową konsolę. Troche sie pomęczyłem, pojeździłem, gadki o kliencie, kierownikach itp. i dziś dali mi nową konsolę na miejscu. Pudełko i akceria zostały moje, ale one były ok. Jestem więc wreszcie szczęsliwy i moge sie po raz 2 zarejestrować
i dostac drugiego spidermana 2 ;DD
a ile miales pixeli, że ci wymienili ??
W ostatnią sobote wybrałem się do MM z zamiarem kupna PSP. Zrobiłem pierwsze rozpoznanie i chciałem poprosić sprzedawce o możliwość przetestowania modelu przed kupnem. Sprzedawca się nie zgodził stwierdzając, że po testowaniu będzie miał problemy z odsprzedażą takiej konsolki bo będzie ona zabrudzona. Powiedział też że wymiana konsolki wchodzi w gre jedynie wtedy, gdy pojawi się conajmniej 15 martwych pikseli w jednym miejscu (też wymyśłili przecież to prawie niemożliwe...). Chwila zastanowienia i ruszyłem z pustym koszykiem w kierunku wyjścia. W końcu trzeba mieć naprawde mocne nerwy, żeby kupować sprzęt za ponad 1000złotych bez możliwości wcześniejszego przetestowania. A konsolkę kupie w innym sklepie, ha!
lordpix
12 09 2005, 17:38
QUOTE(Toreno @ 12 09 2005, 16:54)
i dostac drugiego spidermana 2 ;DD
hehe:) mam taki plan, że poczekam troche i może będą dawać cos innego.
QUOTE(Toreno @ 12 09 2005, 16:54)
a ile miales pixeli, że ci wymienili ??
trudno powiedzieć ile. ale były one ułożone w linie ok 2mm i to bardzo przeszkadzało.
No i trzeba się trochę nagadać, bo tak to człowieka zaraz odeślą do serwisu

A teraz mam 2 hoty w różnych miejscach i jestem z nich bardzo szczęśliwy
luck1985
12 09 2005, 19:25
A ja mam na czarnym tle dwa takie biale pkt , sa bardzo male i widze je tylko w momencie wlaczenia konsoli . To jest bad pixel? Czy co to ?
lordpix
12 09 2005, 21:25
QUOTE(luck1985 @ 12 09 2005, 19:25)
A ja mam na czarnym tle dwa takie biale pkt , sa bardzo male i widze je tylko w momencie wlaczenia konsoli . To jest bad pixel? Czy co to ?
czytasz ten temat czy tylko posty piszesz?
QUOTE(dmlakers @ 6 09 2005, 18:56)
QUOTE(lordpix @ 6 09 2005, 18:54)
A bylo chyba na poprzedniej stronie, bo tez pytałem. zajmuje chyba nie całe 2MB
Jeszcze tylko zapytam speców-biała kropka (linia) to dead czy hot?
O ile mnie pamiec nie myli to dead pixel jest koloru czarnego a reszta to hot pixele. Wiec masz wg. mojej wiedzy hot pixela ale moge sie mylic. Wiec jesli cos to prosze mnie poprawic

luck1985
12 09 2005, 21:46
Czytam , za duzo szumu wokol tego robicie , bo ja mam te pkt ktore wyzej opisalem i nie wiem co juz mam , Hot pixel , dad pixel , na pol martwy pixel , matrixa mam czy inne (pipi) na tym ekranie - mniejsza oto , nie widze tego i tak...............
MichAelis
12 09 2005, 21:54
masz hot piksela, czyli cos co teoretycznie mozna usunac.
dead=black
luck1985
12 09 2005, 22:22
Noi juz nic nie wiem, wczesniej czytalem , ze Hot piksel swieci zawsze na jasnym tle . Moze swiecic na zielono , czerwono i niebiesko - tak jest napisane w intrukcji , wy macie japonce , a ja mam instrukcje po PL
A u mnie to tylko widac kiedy wlacze konsole i jest te czarne tlo :> I wydywalo mi sie , ze mam Bad pixel .
Najgorsze , ze na polskich stronach , niczego sie nie dowiem o tych pikselach .
Ale po co tak sie tym podniecacie skoro za tydzien wszyscy te pixele beda mieli w (pipi)e ?
MichAelis
12 09 2005, 23:11
No oczywiscie, bo tego nie widac wogole

ale pamietam ze piksel w DSie do samego konca mnie w(pipi)ial.
Bo pixel w DS'ie wyglada jak 6-8 na PSP

A na PSP podczas gry to jest N I E W I D O C Z N E, praktycznie w MENU też chyba ze masz strita i się ciągle w pixela gapisz.
lordpix
13 09 2005, 09:27
No tak pojedynczne pixle nic nie przeszkadzają. W nowej konsoli mam 2 i nic sobie z nich nie robie. Ale jakby ktoś widział te co miałem w poprzedniej-masakra. I chyba dlatego mi uznali i wymienili na nową.
ja mialem okolo 45 w jednym miejscu i mi wymienili , teraz mam okolo 30 i nie chca wymienic podobno to norma (w MM) co robic
ile?!
omG, to taka plamka 10x10 mm ;< ?
ja nie mam żadnych bad pixeli.
Mam dwa niewidoczne hot'y. Ponoc można je usunąc? Jak to wygląda?
sorry nie ten temat
ale jak juz to powiem..
no więc musisz ściągnąć filmik na któym zmienaiją się koloru co pobuszą Hot pixele do pracy.. poszukaj na początku tematu linka do tego filmu
ile trzeba puszczac ten filmik? jakaś określona liczba czasu czy styknie jeden raz?
MichAelis
21 09 2005, 19:12
z 10h styknie na pewno..
Albert Wesker
23 09 2005, 19:41
ja mialem 10 hot pikseli... konsola kupiona w Media Markt (w Katowicach), pojechalem tam i bez problemu mi wymienili, zostawilem swoj osprzet, wymienili tylko sama konsole, no i w tej nowej mam tylko 1 hota (oby tak zostalo), jedyna korzysc z tej sytuacji to taka ze zarejestrowalem dwie konsole

moze dostane dwa filmy
Ja sie u mnie dopatrzyłem jednego dead pixela ale mi nie przeszkadza bo jest malutki i nie zauwazalny podczas filmów i gier.
kurde u mnie nie ma media markt;/ nie wiecie jak to jest z wymiana w hiper marketach (kerfur, ałszan, tesko, biedronka?) i empiku?
Shinji-kun
20 10 2005, 20:00
ja mam 3 hoty,w niczym mi nie przeszkadzaja.dead pixela nie da sie usunac,natomiast z hotami jest tak ze jak nie masz ich na poczatku moga ci sie pojawic pozniej,ale nie koniecznie

natomiast jak juz masz kilka to i one moga pozniej zniknac.
Ej panowie takie pytanko...ściągnąłem ten filmik ale wyświetla on się tylko na środku ekranu a moje hoty są pomiędzy wyświetlanym fimem a bokiem konsoli...co zrobić? I jeszcze jedno: mam hoyu kyóre UWAGA UWAGA świecą normalnie podczas wyświetlania menu natomiast widać je jak oglądam film...I ja się pytam WTF???
marshall
27 10 2005, 03:24
Ja mam jednego ale nawet go nie zauwarzylem grajac

Dopiero jak uzylem DP_V\Checkera to wyskoczyl na czerwonym zdjeciu
Wiec mi nie przeszkadza wogole .
quattro
28 10 2005, 14:34
ja mam 6 hotów, w tym 2 trochę mocniej świecą i wyraźnie je widać na czarnym ekranie. Jednak podczas gry, oglądania filmu ani trochę mi nie przeszkadzają i nawet nie myślę o wymianie konsoli.
Bad pixel'i nie mam żadnych. JUUPIII!!!
To puść sobie ten filmik na 10 godzin. Podłącz ładowarke i zostaw PSP z włączonym wyświetlaczem. Ja z moim jednym dead pixelem żyje w zgodzie
quattro
28 10 2005, 18:49
QUOTE(Colt @ 28 10 2005, 14:17)

To puść sobie ten filmik na 10 godzin. Podłącz ładowarke i zostaw PSP z włączonym wyświetlaczem. Ja z moim jednym dead pixelem żyje w zgodzie

poprawka - mam 5
co do tego filmiku to większości to nie śmiga ale spróbuje może jutro
Infinite
28 10 2005, 22:46
Ja dead pixeli nie wykrylem zadnych, a hotow mam ze 4 (deady sa czarne, a hoty sie swieca tak?).
neospiderman
29 10 2005, 00:10
QUOTE(Infinite @ 28 10 2005, 21:46)

(deady sa czarne, a hoty sie swieca tak?).
Tak
Mario64
29 10 2005, 19:51
Mam takie głupie pytanie.Czy da się zmienić ekran w psp i czy sprzedają ekrany?
neospiderman
29 10 2005, 20:45
QUOTE(Mario64 @ 29 10 2005, 18:51)

No jasne że się da, nawet chyba ostatnio na Alegro widziałem aukcje z LCD do PSP.
QUOTE(neospiderman @ 29 10 2005, 20:45)

No jasne że się da, nawet chyba ostatnio na Alegro widziałem aukcje z LCD do PSP.
Oto aukcja z Ekranem LCD do PSP
QUOTE(IzzY @ 7 11 2005, 20:55)

QUOTE(neospiderman @ 29 10 2005, 20:45)

Oto aukcja z Ekranem LCD do PSPmiałem 5 hot pixeli białych, puściłem filmik na 9h (oczywiście z repeat'em i nie wygaszaniem ekranu - chodził cały czas) i...
.... i....
.....
....
...
..
.
LIPA!!! nic! jak było 5 tak jest 5 u mnie się nie sprawdziło. (używałem v2) komuś filmik pomógł?
A ja nie mam na razie żadnych dead/hot pixeli i jestem happy

Konsola kupiona w MM w katowicach....
Ludzie wydaja 1000zeta sprzet i jeszcze sie ciesza (ablo udaja ze nie ma problemu) pomimo wadliwej matrycy - brawo dla Sony! Jak dla mnie paranoja
ja mam tylko jednego hota

konsolka byla kupowana z ultimy
2 hoty w nie dla idiotów..i tak nie wymieniam
Shinji-kun
3 01 2006, 23:10
2 hoty w "bardzo tanim" EMPIK'u, tez nie wymieniam
agrestrybnik
8 01 2006, 12:21
polecam stronke mva.pl tam jest wszystko o matrycach lcd!
szumanshow
23 01 2006, 12:51
Hmm....ja miałem dość ciekawą sytuację w Chorzowskim MM.Mianowicie kupiłem PSP-ka nie sprawdzając LCd-ka

Następnego dnia zauważyłem hot pixele i pojechałem wymienić,powiedziałem sprzedawcy co i jak i ze Sony daje gwarancje na natychmiastową wymianę i ....wymienił od ręki!

<czekałem 10 minut>.Jazda zaczęła sie dzien póżniej kiedy "nagle,niespodziewwanie "patrze a na wyswietlaczu co??....5 dead i chyba z 10 hot pixels!!!(hmm mam pecha, to sie wydaje impossible jednak to prawda)Wkurzony jade znowu do MM i tłumacze gościowi ze wczoraj wymieniłem konsole i dzisiaj tez musze bo looknołem kilkanaście pixeli, a on na to ze nie da rady<inny koles był>a ja, jak to? wczoraj mi wymienili dzisiaj nie da rady? po długiej i nerwowej dyskusji w koncu mi przyniósł konsole.Jakie było moje zdziwko kiedy przyniósł mi ewidentnie używaną konsole!!!pewnie tez do reklamacji

BTW mysłał ze na frajera trafił,LCD lekko porysowany, bateria była rozładowana to jeszcze tyle pixeli tam było ze ho ho!wqrwiony

zaczołem krzyczec na cały MM za co on to mysłi?jak traktuje kilentów itd. itp po oklo 30 minutach dostałem konsole i wróciłem do domu happy...

Sytuacja ta zdarzyła sie na początku pażdziernika i teraz nie dawno znowu "wyszły"mi na LCD hot pixele

Cjhyba spróbuje odpalic ten filmik

Widac PIXELE są mi pisane
Hehe no nie mieli wyjścia - woleli ci dać sprawną konsolę niż stracić z 20 klientów przez twoją antyopinię o MM :-)
Ja mam 1 hota - czasami próbiję go pobudzić. Nie przeszkadza mi on. Mam jednak nadzieję, że więcej mi się nie pojawi...
Czasami zapuszczam filmik "masujący" matrycę LCD - może kiedyś zniknie - może wpłynie to na nie pojawianie się więcej hotów, a może w efekcie pojawi się 1000 badów :-) czas pokaże :-)
LOL, ale głupie... Zakładałem dziś ponownie folię na LCD (łazienka, para te sprawy). Później usunąłem paznokietkiem bąble. Włączam PSP, a tu (pipi)... dwie białe kropki, widoczne na czarnym tle. Jeszcze 5 minut temu ich nie było. W sumie to prawie ich nie widać, ale jestem bardzo 'zły'. Zobaczymy czy ten magiczny programik dla fanów techno i epileptyków coś pomoże.
kupilem dzisiaj psp oczywiscie nowka w mm, sprawdzalem przed zakupem i nie zauwazylem nic na wyswietlaczu ale przychodz edo domu wrzuam DP checker a tu znok na czarnym tle widac taka dcentke kolo srodka ekranu (od srodka w lewo tak troche) taki malucienki pasek. Ale nie bede wymienaic, w niczym mi to nie przeszkadza, jedynie sam fakt ze to jest troche czlowieka wkurza (jak sie skupie na grze to nie zwracam na to uwagi). odpale na noc ten program i dam znac rano czy sie udalo. ale psp swietny sprzeti tak
Sputn1k
25 02 2006, 00:19

JEZUS! nie moge poprostu, SONY znowu sobie w kulki polecialo, czy prawie kazdy psp musi miec jakies problemy z wyswietlaczem?

, SONY ewidetnie oczczedza sobie na wszytkim co sie da! odbija sie to na jakosci sprzetu/ekranu. Czy NDS tez ma takie problemy z pixelami, czy kadny inny sprzet z lcd ma problemy z pixelami ma TAKA SKALE? To jes poprostu paranoja zeby placiac 1000zl i dostac sprzet z bublem!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.