Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Transporter 2 - Kurier 2
Forum PSX Extreme > Inne > Region Filmowy
2razyjot
Ogladne na dniach wiec z dzika checia zdam relacje. smile.gif

Dla niekumajacych do czego pije, strzeszczenie fabuly z czesci pierwszej:

QUOTE(film.onet.pl)
Były komandos Frank Martin (Jason Statham) żyje na południu Francji, zarabiając na życie przewożeniem dowolnych ładunków we wskazane miejsce. Szybko, solidnie i bez zbędnych pytań - takie ma zasady. Gdy Frank zostaje wynajęty przez Amerykanina, znanego jako "Wall Street", by przewieźć kolejną przesyłkę, nic nie zapowiada, aby to zlecenie różniło się od innych. Po drodze jednak ze zdziwieniem zauważa, że jego "ładunek" się porusza. Wbrew przyjętym przez siebie regułom zagląda do środka i stwierdza, że przewozi zakneblowaną piękną kobietę. Wkrótce wplątuje się w śmiertelnie groźną intrygę i przekonuje się, że zasady są po to, by je łamać.

Info z imdb.com (niezbyt przychylne recenzje):

Transporter 2 Fox 2005 Color 76 minutes Action Jason Statham, Amber Valetta, Kate Nauta, Matthew Modine and Alessandro Gassman star. Directed by Louis Leterrier Written by Luc Besson and Robert Mark Kamen Produced by Luc Besson Rated PG-13 for language, violence and sexuality

Absurdity is taken to a whole new level in this wasted vehicle for hot boy Jason Statham. Reprising his role from the first one as Frank Martin a special kind of "driver" whose current mission is chauffeuring a high profile child "Pacifier" style. The kid of course ends up being kidnapped which culminates in a bunch of ridiculously over the top, across the mountain, down the river action sequences. Striking very similar to this year's supreme action bomb the horrid XXX state of the union. The only thing this film has going for it is Jason Statham, hard bodied and charismatic as ever but it's not enough to save the film from falling into utter boredom. The first Transporter worked because of Stathams presence, his kick ass attitude and explosive sex appeal. The original film was already quite unbelievable but ultimately entertaining and cool. This one is ten times more unbelievable and just not cool. the same thing that grounded the XXX sequel in it's laughable territory from it's mediocre predecessor. What this film does have that XXX 2 didn't is Jason Statham. Because Ice Cube is absolutely no substitute. Which drives this overall film from the tall turkey category to a watchably laughable one instead. I'm not going to even touch the acting which ranges from presence( Statham) to bad (Modine) to awful (Valetta) to absolutely horrid (Nauta and Gassman). However Nauta really takes the cake here with masculine and unattractive features. Coupled with her annoying one liners, lack of sex appeal or any appeal at all. She delivers one of the most annoying and overly contrived characters ever appearing on film. She's that bad. As for the people involved like the wonderful Luc Besson whose producing skills can go either way and the director of the magnificent Unleashed Louis Leterrier fail themselves and their fans with wads of wasted potential. And as for the sequences which range from flying out windows to catch antidotes in mid air during traffic, riding a water surfer on dry land in traffic, knocking a bomb off the bottom of your car mid air with a hanging construction hook and a horrid opening sequence that doesn't even make any sense. It's pretty skippable people but if you must, entertain a DVD rental and leave your money stacked firmly in your pocket. Cause this wasted vehicle is out of gas and the scary thing is they leave an opening for a follow up sequel. Hopefully it's better or otherwise they need to put this faulty franchise out of it's misery. ** (out of five)

Na koniec news dot. filmu:

QUOTE(film.onet.pl)
Rekordowy "Transporter 2"
(Megafon.pl/Coming Soon, Gal/6 września 2005 06:30)
"Transporter 2" z Jasonem Stathamem to najchętniej oglądany w film w USA.

W związku ze świętem Labor Day Amerykanie mieli jeden weekendowy dzień więcej. Druga cześć filmu "Transporter" zarobiła dzięki temu 20 milionów dolarów. Dla obrazu, który kosztował 32 miliony to wynik znakomity a przy okazji także rekord świątecznego weekendu. Wcześniej najlepszym wynikiem mógł pochwalić się "Smakosz 2". Oprócz Stathama w filmie grają także Alessandro Gassman, Amber Valletta oraz Kate Nauta.
Jakim
O taaaak. Pamiętam jak pierwszy raz oglądałem część pierwszą. Ani nie kumałem Stathama ani nie spodziewałem się takiego kozackiego filmu. Teraz druga część nadchodzi i mam nadzieję że "przynajmniej" będzie tak dobra jak poprzednik.
Besson nie zawiedź fanów;]
2razyjot
QUOTE(Jakim @ 6 09 2005, 11:46)
O taaaak. Pamiętam jak pierwszy raz oglądałem część pierwszą. Ani nie kumałem Stathama ani nie spodziewałem się takiego kozackiego filmu. Teraz druga część nadchodzi i mam nadzieję że "przynajmniej" będzie tak dobra jak poprzednik.
Besson nie zawiedź fanów;]
*

Wg. prasy zagranicznej i serwisow internetowych wyszla baja na resorach do ogladniecia i wywalenia za okno ... hmmm, ocenie sam to zdam relacje! Jesli utrzymali klimat z "1" i Statham znowu da rady to moze byc ciekawie. smile.gif
Snejk
jedynka właśnie taka była : "baja na resorach do ogladniecia i wywalenia za okno" więc nie jestem pewnie czy chće obejżeć sikłel wink.gif
2razyjot
QUOTE(Snejk @ 6 09 2005, 14:19)
jedynka właśnie taka była : "baja na resorach do ogladniecia i wywalenia za okno" więc nie jestem pewnie czy chće obejżeć sikłel wink.gif
*

Osobiscie poprzednia czesc lubie sobie obejzec po dzis dzien. Nie wiem sam dlaczego. Po prostu pozytywne wibracje czuje od tego filmu, lubie "Turkisha" i jego kreacje, jest dobra i z wyczuciem roz.pi.er.do.lka ... Ot, film, przy ktorym wciaz lubie sie rozerwac.

Nie dzielo wybitne, po prostu dobry film rozrywkowy nie niosacy za soba zadnych nauk itp.

I tego dokladnie oczekuje po czesci "2", chce wiecej, lepiej i mocniej. smile.gif
Snejk
imo nikt się chyba niespodziewał od kuriera jakiegoś przesłania czu cuś. Zwykła efektowna - czasami zabardzo- bajka. Oby w sikłelu nie przesadzili z tą efektownością, bo jak znowu zobaczę auto 'skaczące' z mosta odbijące się od 'oparcia' to chyba się potnę. Ostro pojechali z tą sceną smile.gif))))
Pablo_el
film to gniot niestety - pare fajnych akcji i dynamicznych ujec nie zmieni faktu ze transporter jezdzi koniem. To mi po prostu zbilo - co sie stalo z bmw? Komu sie nie podobalo ? Daliby nowa 7 po liftingu i byloby ok. A tak przez pol filmu straszy mnie ten konski ryj

natomiast walki sa calkiem niezle (lekko niedoj/ebane ale na tle innych filmow sa ok), podoba mi sie tez milf i muza. Kilka akcji przegietych[COLOR=yellow](np jezdzenie po dachach domow) ale jeszcze do lykniecia.

moja ocena 5/10

ocena jakby bylo nowe 760li zamiast konia 7.5/10

*film oceniam w kategorii bezmozgiej rozrywki dlatego czepiam sie tylko tego co w takiej rozrywce najwazniejsze - efekty, furki, laski, klepanie sie po ryjach
Batman
Jedynka była wyjątkowo przyjemna, efektowne walki, dobra muza i nawet fajny pomysl na głownego bohatera jak na tego typu film. Ale jeśli w dwójce koleś jeździ na koniu (laugh.gif), to nie wiele oczekuje po tym filmie.
Diabeu
jak (pipi) jeździ pół filmu na koniu? jaja sobie robicie? Besson ma w(pipi)
SIKI
asz, nie ma już tej BMW, które zmienia sama numery rejstracyjne?
tk
Ja bym tam zobaczył Statham'a w roli "zakodowanego łysola" znanego również jako 47 wink.gif
mishka
Raczej chodzi o to ze jezdzi Audica, ktora ma maske jak konska geba tongue.gif .. czy nie??... Za wiele sie nie spodziewam. Te nowosci jakie ostatnio przyszlo mi ogladac nastawily mnie juz do kolejnych dzieł.. No, zobaczymy co tam Statham pokaze... po trailerze malo mozna wywnioskowac- z reguly sa lepsze niz sam film laugh.gif
2razyjot
Kurier powraca i to w zaskakujaco dobrej formie. Wciaz potrafi zasadzic soczystego kopa, bronia posluguje sie niczym wlasnym siusiakiem nie wspominajac nawet o tym, co potrafi wyczyniac za kolkiem maszyny dobrej klasy ...

Minal jakis czas i znany wszystkim kierowca czarnego BMW, Frank Martin, wciaz zajmuje sie kreceniem baczkow na autostradzie z ta roznica; ze teraz wywija Audi a i rodzaj pasazerow stal sie nieco bardziej ... grzeczny. Sam kurier rowniez nieco sie opanowal i po szalonych wyczynach z poprzedniej czesci postanowil zarzucic sobie chillout. Wszystko jednak zmieni sie, gdy w interesy Franka nos wetknie pewien wyjatkowo wredny facet a i akcja nabierze obrotow oraz konkretnych rumiencow.

Jesli pierwsza czesc w rezyserii Coreya Yuen (scenariusz i tu i tu napisal Besson) podobala Ci sie rownie mocno, co mi i w tym typowym filmie akcji znalazles kawalek dobrego kina-rozywkowego to nie ma opcji, aby sequell nie przypadl Ci do gustu!

Statham dobry jak nigdy wczesniej, odstawia iscie masakrujace akcje na miare Chana (patent z wezem przeciwpozarowym to mistrzostwo swiata!), fura jezdzi naprawde zawodowo (chociaz niektore sekwencje rezyser mogl sobie podarowac - mialo byc widowiskowo a wyszlo tak, jakby za sterami wozu siedzial MaC Gyver) i jest tutaj mnustwo sytuacji do nieskrepowanego okladania sie po mordach i brodzenia po kostki w dymiacych luskach. Akcji z pewnoscia "Transporteur, Le 2" nie brakuje!

Nie zabraklo rowniez ostrych ujec kamery, niekiedy wrzucajacych na plecy zimna ciare. Jest rowniez specyficzny humor w kwestii dialogow, czy niektorych scen (pijaczyna, ktory rezygnuje z dalszego picia, hehe); bujajacych rytmow nie zabraknie a i glowny motyw muzyczny potrafi zapasc w pamiec.

Pojawia sie zimna i wyrachowana babeczka, ktora bardziej od kropniecia kogos na sniadanie lubi chyba tylko szlifowanie lufy (?) w swoim automacie i kilka innych ciekawych postaci, ktore potrafia przukuc nasza uwage. Aktorstwo ogolnie rzecz biorac jak na film typowo rozrywkowy (do browara z kumplami) jest na poziomie podobnie jak fabula, ktora niczym sie nie wybija - ot, dobra robota!

To, co wykrzywilo mi zgryz w sequellu "Kuriera" to zdecydowane przegiecie kilku momentow. Ja rozumiem, ze to film akcji, musi byc grubo ale u licha ktos tutaj mocno sie zagalopowal bo o ile szalony rajd po autostradzie wypada swietnie tak "parkowanie w pietrowym garazu", sposob w jaki "parkujacy opuszcza teren" czy tez "patent z hakiem" to mocne przegiecie (nie wspomne nawet o "fladze i skuterze"). Sa tacy, ktorzy przymkna oko, inni sie zachwyca a ja wyznaje zasade, ze trzeba umiec wywazyc nasycenie poszczegolnych elementow.

"Kurier 2" to zdecydowanie dobra robota! Bawi rownie dobrze co protoplasta, niejednokrotnie przyklaskniesz na widok Stathama zagubionego w wirze walki i prychniesz smiechem na widok "starego kumpla". Osobiscie ide do kina w dzien premiery, warto to zobaczyc na duzym ekranie z solidnym pi.er.do.ln.ie.ciem w basie, HA! Skad taka ocena a nie inna? To zwykle kino akcji ze specyficznym bohaterem i osoby, ktore nie beda wymagac za wiele co do sequellu beda bawic sie i tak na "9" ...

OCENA: 8-/10

QUOTE(film.onet.pl)
The Transporter 2
(Francja,USA, 2005)
Akcja
Reżyseria:  Louis Leterrier
Scenariusz:  Luc Besson, Robert Mark Kamen

Premiera: KINO - 30.9.2005

Obsada:
Jason Statham - Frank Martin
Amber Valletta - Victoria Billings
Hunter Clary - Jack Billings
Jeff Chase - Vasily
Jay Amor - Gianni Thug
SIKI
jaką wersje oglądałeś?
2razyjot
QUOTE(SIKI @ 12 09 2005, 14:50)
jaką wersje oglądałeś?
*

TC - za tydzien/dwa bedzie ogolnodostepna. Kinowka od HyDRO tez ujdzie, aczkolwiek warto poczekac na TC ... smile.gif

EOT. wink.gif
-loco-
Ten film (1) to najwieksza wies jaka widzialem w zeszlym roku - tu jep 15 typa rozwala tu skacze z mostu akurat autobus na dole jedzie, tu samolot porywa skacze na spadochronie 14 salt w powietrzu rozwala golymi rekami 5 typa z automatami normalnie, typ jest po prostu niezniszczalny - ilu bad boyow by do niego nie nawalal ten nie wylapie nawet jednej kulki - wlasnie takie filmy lubie, non stop akcja nie trzeba duzo myslenia a na koncu rucha jakas spoko szmulke.
2razyjot
QUOTE(-loco- @ 18 09 2005, 21:53)
wlasnie takie filmy lubie, non stop akcja nie trzeba duzo myslenia a na koncu rucha jakas spoko szmulke.
*

No to 2 czesci nie ogladaj bo ruchania nie uswiadczysz. Sad but true, homie ... ;/
..::XMANiAK::..
warto isc do kina na 2?? ogladalem 1 i jak wiekszosci film mi sie podobal
Dante
Jeżeli podobała ci się jedynka to śmaiło możesz atakowac kino bo moim zdaniem film jest naprawde dobry (jako szybka akcja)
2razyjot
QUOTE(..::XMANiAK::.. @ 19 09 2005, 13:13)
warto isc do kina na 2?? ogladalem 1 i jak wiekszosci film mi sie podobal
*

Jesli podobala CI sie poprzednia czesc to wrecz trzeba zaatakowac kino, niekiedy przegiety pod wzgledem efekciarstwa ale oglada sie go nadzwyczaj dobrze jako niezobowiazujaca do myslenia rozwalke. No i rola i charyzma Stathama ... smile.gif
Dzwonek
Druga częśc jest o wiele lepsza od pierwszej. I najważniejsze że bohater przesiadł się z "bejcy" na audi biggrin.gif
mishka
Własnie jestem po filmie, musze powiedziec ze po trailerze spodziewalem sie słabego sequela, ale jestem mile zaskoczony. Szybka akcja, troche fabuły, Statham (yeah!!) i filmik przyzwoity... Naprawde dzieje sie sporo, sa przegiete momenty wprawdzie, ale i tak polecam. 8/10
aux
Obejrzałem przedwczoraj i jestem na TAK. Znak rozpoznawczy Transporera to chyba te "przegięcia", w dwójce to już poszli na całość (odczepienie bomby w locie czy mega skok z wieżowca wymiatają !). Fabuła jest japońska czyli "jako tako" smile.gif Główny bohater wzbudza sympatię od początku do końca, tego kolesia nie można nie lubić. To jego angielskie podejście do życia, zasady, garniturek i punktualność. Super ! No i drugi bohater czyli przepiękna audica, cudo ! Czy jednak dwójka jest lepsza od jedynki ? Moim zdaniem nie, aczkolwiek obydwa te filmy wymiatają i stanowią miłą i relaksującą rozrywkę. Mam tylko nadzieję że Luc Besson nakręci jeszcze coś wielkiego na miarę Leona.

Film oceniam na 8/10
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.