Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: The Football Factory
Forum PSX Extreme > Inne > Region Filmowy
Ryo-San

Nieznalazlem tematu o tym swietnym filmie(chyba ze byl przed sprzatniem), wiec czas go zalozyc..

Mimo ze film opowiada o kibicach Chelsea i ogolnie o dymach londynskich kiboli to FF jest filmem obyczajowym, ze swietną muzyką, klimatem, dialogami itd itp
dla mnie to bardzo dobry kawal angielskiego kina..
jest troche nalecialosci z Trainspotingu i ze Snatcha ale to tylko moje zdanie..
POLECAM

btw znacie taką firme jak Rockstar Games ; ) ? byla ona producetem tego filmu..
to tak na marginesie
Ceglash
Jak dla mnie "Football Factory" to film mocny, film z charakterem. Przyznam, że byłem do niego nastawiony sceptycznie, ale gdy go w koncu obejrzałem to... po prostu zostałem mile zaskoczony. Fakt, fabuła jest płytka a motyw dylematu moralnego Tommy'ego Johnsona(w tej roli genialny Danny Dyer) niezbyt wiarygodny i sztuczny ale co tam... "Fabryka futbolu" kopie zady. Z pewnością film ten będzie swego rodzaju filmową biblią dla pseudokibiców, tak jak "Hair" dla pacyfistów czy "Requiem for a Dream" dla narkomanów biggrin.gif

Co ważne, film ten zmusza do myslenia. Jest na początku taka scena jak kibole się leja miedzy sobą na ulicy, obok przechodzi babka z dzieckiem i sie wydziera na nich jacy to oni są świrnięci i niedojrzali. Na co jeden kibol odpowiada, ze oni przynajmniej lubią to co robią, nie są fałszywi i wolą to niż np. pracowac od rana do nocy w biurze, wracać potem do domu i patrząc na atrakcyjne laski w TV odwracać głowę od żony. Hmm cos w tym musi być icon_twisted.gif

PS. Niedawno miała miejsce premiera filmu "Green Street Hooligans", który jak nietrudno się domyslić traktuje także o pseudokibicach. Co ważne w jednej z ról Elijah Wood. Ciekawe jak przemiły Frodo wypada z bejsbolem w łapie icon_twisted.gif
lukasz
hehe film widziałem na ere przed tym zanim wszedł do kin u nas i zanim rockstar zainteresował sie promowaniem go.dlaczego?bo pozycja ma spokojnie ponad dwa lata tyle ,że jak ja go oglądałem to niestety właśnie bez napisów gdyż film był praktycznie u nas nieznany.niedawno przypomniałem sobie go drugi raz i co tu dużo mówić fajnie sie to ogląda w szczególności jak ktoś interesuje sie tym zjawiskiem.poza głównym wątkiem można tu nawet znaleźć nawiązanie chociazby do tzw.casual culture.bądź co bądź polecam.
kempa
Film dobry,posiadającu drugie dno i będący czymś więcej niż tylko historyjką o kilku kibolach.

Spojler

Tylko motyw zemsty na tym cpunie Zeebecośtam,który na końcu ginie w toalecie jest na żywca przeniesiony z "American History X"
mishka
Pamietam reklamy na C+ Sport przed meczem ligi angielskiej... biggrin.gif W sumie chyba najlepsza brytyjska produkcja ostatnich lat. Soundtrack tez daje rade. Danny Dyer koles niewaski, najbardziej pamietam go z Mean Machine-Billy the limpet laugh.gif Film widzialem parenaście razy, i jeszcze sie nie znudzil... Speecha nawet na angielski napisalem na podst niektorych wydarzen z filmu tongue.gif Jak to powiedziala nauczycielka "Bloody story, isn't it?" biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.