Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaką grę wybrać?
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60
Suavek
Jak mają się Burnout 1 i 2 w stosunku do części następnych? Czy jeśli przyjemnie się bawiłem przy Takedown, Revenge i Dominator to poprzedniczki powinny mi podejść? Słyszałem, że system/forma rozgrywki jest nieco inna. Jakie są szczególne bądź rzucające się w oczy różnice?
raven_raven
Bardziej wyścigi arcade niż rozwałka na całego. Mniejsze wrażenie prędkości, nie ma tego giga-blura z tego co wiem.
P@cj3nt
Jestem zainteresowany Final Fantasy XII. No i mam parę pytań smile.gif Jest tam swoboda tzn. można sobie śmiało zwiedzać teren i wypełniać poboczne questy? Czy tereny są rozległe i zróżnicowane?
Bojan_Zaw
Black/DMC3/DMC3 SE? Jaka różnica jest między DMC3 a DMC3 SE?
Siwy_
CYTAT(P@cj3nt @ 27 11 2007, 22:40) *
Jestem zainteresowany Final Fantasy XII. No i mam parę pytań smile.gif Jest tam swoboda tzn. można sobie śmiało zwiedzać teren i wypełniać poboczne questy?

mozna, ale tych pobocznych questow, nie liczac huntow, nie ma za wiele smile.gif
ale zaliczenie wszystkich zajmuje sporo czasu

CYTAT(P@cj3nt @ 27 11 2007, 22:40) *
Czy tereny są rozległe i zróżnicowane?

yep

CYTAT(Bojan_Zaw @ 28 11 2007, 13:15) *
Jaka różnica jest między DMC3 a DMC3 SE?

The Special Edition adds the ability to play as Dante's nemesis Virgil and a survival game mode. (tekst z gamerankings.com)
raven_raven
Łykaj bez pytania FFXII. Sam właśnie kupiłem nowego Finala, jeszcze nieodpakowany. Ta gra to bardziej offline MMORPG niż zwykły erpeg. Otwarty teren, swoboda eksploracji itd.
P@cj3nt
A czy do chwycenia klimatu FF XII jest potrzebna znajomość pozostałych części? Bo w żadną nie grałem smile.gif
raven_raven
W życiu! Każdy nowy Final to nowa historia, nowy świat, nowe postacie itd. Każdy jest niezależny od innego, no chyba że X i X-2. Ale nie, FFXII to od początku do końca osobna część, nie musisz mieć żadnej innej by ta pojąć.
P@cj3nt
No to świetnie, jakby jeszcze były walki nie prowadzone turowo, to byłoby bosko smile.gif Ale niestety są?
Divine
CYTAT(Bojan_Zaw @ 28 11 2007, 11:15) *
Black/DMC3/DMC3 SE? Jaka różnica jest między DMC3 a DMC3 SE?

DMC3 SE. Różnice w stosunku do DA:
- grywalny Vergil
- tryb Bloody Palace (10.000 pięter pełnych przeciwników do zaliczenia i to zarówno dla Dantego jak i Vergila)
- nowy stopień trudności (Very Hard)
- Gold/Yellow Mode (pierdółka, Yellow to standardowy stopień trudności z DA, Gold możesz potraktować jako dodatkowe ułatwienie)
- nowy boss (Jester)
Niestety, w Europejskiej wersji SE nie ma możliwości przyspieszenia tempa gry o 20%, wzamian za to mamy już na wstępie dostępnego Vergila i Bloody Palace.

Czemu właśnie Special Edition? Pomijając już fakt że jest to najlepszy slasher dostępny na czarnuli, z wciąż piękną oprawą wizualną i niesamowicie wciągającym gameplayem gra wystarcza na baaaardzo długo. Dwie grywalne postacie + 20 leveli x 5 stopni trudności + tryb BP i masz przed sobą mnóstwo soczystych godzin katowania pada.

CYTAT(P@cj3nt @ 29 11 2007, 15:28) *
No to świetnie, jakby jeszcze były walki nie prowadzone turowo, to byłoby bosko smile.gif Ale niestety są?

Tak, ale nie do końca. Wprawdzie widoczny jest pasek ładowania czasu do kolejnego ruchu postaci i obecny jest schemat "ty uderzasz przeciwnika, zaraz on udzerzy ciebie" ale za sprawą systemu gambit mamy zludzenie że akcja jest ciągła, tzn. nie czekasz bezczynnie aż do kolejnego ruchu postaci ale przez ten czas układasz odpowiednią taktyke dla danego bohatera, ponadto masz możliwość poruszania się bolkiem po całej lokacji. Walki są dynamiczne i ta cała ich turowość nie przeszkadza tak bardzo jak w innych tego typu grach.
raven_raven
Można nawet włączyć tryb w którym czas w ogóle się nie zatrzymuje a ty na bieżąco wybierasz komendy. Uwierz, FF XII ma najbardziej nowatorski i najmniej turowy system walki ze wszystkich Finali (nie liczę FFXI).
FLooK
Jak się ma sprawa z Evolution GT?
White
Daj sobie spokój. Nic szczególnego.
FLooK
A co konkretnie odstrasza? Model jazdy, grafika, AI, odgłosy, mało fur, mało tras?
Plugawy
Co wybrać Burnout 3 czy NFS: Underground? Grałem w Burnouta i mi sie podobało nawet, choć nieco chaotyczny sie z poczatku wydawał ^^" A gra miałaby być dla siostrzeńca w wieku 10 lat który ma na koncie sporo gier ukończonych, wiec co wybrać? biggrin.gif

Poza tym przy okazji zapytam który model PS2 jest lepszy z wymienionych: SCPH-30004 * 30004R * 39004 * 50004
Emet
NFS jest łatwiejszy niż Burnout (szczególnie jesli chce się wszystko wymaxowć).
Stawiałbym na 30004R, ja mam taki i wiem, że jest dobry... ma tylko jedną wadę... W razie wojny (czyt. padnie ci laser, ale tu jest dobry wiec długo trzyma) laser do tej wersji kosztuje najwięcej confused.gif
raven_raven
Burnout 3. Najlepszy z Burnoutów i o wiele lepszy niż NFS: Underground.
Crazy Wolf
FFXII czy valciria profile 2 silmeria ?
raven_raven
Ojej, a co wolisz? Skomplikowaną walkę i chyba niezłą fabułę czy wielki świat nastawiony na eksplorację, zwiedzanię i ogólnie offline mmorpg?
White
CYTAT
A co konkretnie odstrasza? Model jazdy, grafika, AI, odgłosy, mało fur, mało tras?

W sumie tak specjalnie nic nie odstrasza, wszystkie te elementy są na przeciętnym poziomie. Kilka fajnych patentów zaledwie. Sęk w tym że na PS2 jest cała masa lepszych wyścigów i nie sądzę że grałeś już we wszystkie ;].
Skombinuj sobie np. Toca 3.
Guma211
Witam. Co sądzicie o grze Metal Slug 3? Warto zainwestować w tę część, czy lepiej sobie odpuścić?
Emet
Jak juz to zainwestuj w komplet (nie pamiętam jak się nazywa). Są tam MS 1,2,X,3,4,5
Coati
Metal Slug Anthology
Hubi.
Opłaca się kupować The Getaway? Zdaje sobie sprawę, że gra nie jest rewelacyjna, ale czy jest w niej coś co zachęca do gry smile.gif ?
Bo cena na pewno.
Figaro
Zniechęca OKROPNE sterowanie, ruch postaci i celowanie... Model jazdy samochodem nie jest jakiś rewelacyjny (ale w dwójce był gorszy). Za to fabuła, klimat, odwzorowany Londyn... Sam wybieraj. Albo tą grę znienawidzisz albo pokochasz.
Linek
Sterowanie nie jest tak okropne, d się spokojnie przyzwyczaić. W dwójce było nawet lepiej, poza tym IMHO 2 miała dobry model jazdy. Szczerze mówiąc przy Black Monday miałem lepszą zabawę. Mam obie i obie ukończyłem, żeby nie było niedomówień. I przez pewien czas grałem tylko w BM, a na półce czekał sobie God of War, GT4, FFX, Black. A ja grałem w The Getaway wink.gif Warto kupić, żeby sprawdzić, bo każdy oceni tą grę po swojemu. Dla jednego jest crapem, dla drugiego jedną z lepszych na PS2.
FLooK
SSX3 czy SSX On Tour?
Emet
SSX3 ma bardziej otwartą strukturę (możesz wybierać zadania itp będąc na stoku). Ale ogólnie obie są dobre i obie powinieneś sobie "skręcić" wink.gif
Tak przy okazji jesli to może pomóc w wyborze.. On Tour jest utrzymany w klimacie rockowym, zaś SSX3 bardziej technicznym. Tak czy inaczej obie części (podobnie jak i zresztą wcześnije Tricky) to cudowne gry rolleyes.gif
i_am_so_lame
GT4 czy NFS:Carbon ? GOW 1 Czy DMC 1 ? tongue.gif Help!! tongue.gif
Masher
Co do pytania GOW 1 czy DMC 1 ja bym polecił GoWa. Chyba, że nie lubisz mitologicznych klimatów to wtedy DMC happy.gif
Yahoosh
GoW szybki, piękny graficznie, "pożądny" fabularnie i poprostu jest co pokazać innym, do tego raczej w niskiej cenia, zaś DMC1 jest mroczny powolny ale tak samo przyjemny w rozgrywce pod warunkiem że siedzisz sam w środku nocu i nazbieralo ci się na klimat.

GoW polecany i dostepnych w dobrych aptekach, DMC1 mniej popularny i idealny jeśli nie masz co robić w nocy bo np. zacięło się wieko do trumny a Igor z narzędziami pokuśtykał na horobowym - a do poranka jeszcze trochę.

PS: "GT4 czy NFS:Carbon ?"

GT4 jak lubisz się zatrzymywac do 13 knimechanicznychnagodzinę przy każdym zakręcie i skręcać pod kątem 41.3' do krawężnikach,
Carbon jak poprostu chcesz pojeździć.
Danilo1972
Carbon to szit i jeśli chcesz pojeździć w NfS, to weź lepiej Underground 2.
A jeszcze lepiej jak kupisz Midnight Club 3.
GT 4 to must have, więc bierz bez zastanawiania smile.gif
Gdybym miał wybrać GoW 1 czy DMC 1, to kupiłbym hmm..... obie.
Daxter
Witam,
jaką grę taneczną + matę polecacie?
Co sądzicie o tym zestawie?
raven_raven
DMC i GOW
Obie, ale polecam GoW-a, bardziej user friendly, DMC może Cie zrazić.

Gt4 czy Carbon?
Nie rozśmieszaj mnie, NFS Carbon to bardzo słaba część, jak już łykaj UG2.
A tak w ogóle bez gadania chwytaj GT4, jedna z najlepszych gier na PS2... MUST-HAVE.
Solidny (pan)
CYTAT(i_am_so_lame @ 8 12 2007, 22:30) *
GT4 czy NFS:Carbon ? GOW 1 Czy DMC 1 ? tongue.gif Help!! tongue.gif

God of War jest prostszy (user friendly), kolorowy, momentami sadystyczny, epicki (monumentalność plus świetna muzyka).
Devil May Cry to mroczniejszy klimat, gra jest brutalna ale na pewno w mniejszym stopniu od GoW (brak wspomnianego sadyzmu). Nie zgodzę się, że jest wolniejsza, przeciwnie, potrzeba w niej trochę refleksu smile.gif

Zgadzam się z Danilo, najlepiej mieć obie smile.gif. Wybieraj miedzy prostotą, brutalnością i efekciarstwem w mitologii (GoW), a mrocznym, gotyckim klimatem z mieczem i dwiema spluwami (DMC).
Divine
CYTAT(i_am_so_lame @ 8 12 2007, 22:30) *
GOW 1 Czy DMC 1 ?

Nie chcę powtarzać tego co pisali inni więc skupię się tylko na najważniejszej kwestii obu tych gier. System walki w Dmc1 pomimo wielu lat na karku wciąż trzyma się świetnie, nasz heros ma do dyspozycji sporo kombinacji ciosów, a prowadzenie walk przy użyciu jednocześnie broni białej i palnej sprawdza się nad wyraz rajcownie. Same walki urywają łeb i wrzucają na łapy takie pokłady powera że trudno utrzymać pada. GoW z kolei sprowadza się wyłącznie do efektownego acz prostackiego mashowania uzupełnionego akcjami quick time events ; z początku wciąga, ale z czasem gracz odczuwa niedosyt, jest zbyt prosto i zbyt łatwo (z całą pewnością tak jak zauważyli inni - bardziej user friendly), walki nie wymagają takiego skupienia i nie angażują tak gracza jak w Devil May Cry. To czy przedstawiony świat (motologia vs horror-fantasy w średniowiecznym zamczysku), muzyka (patos, doniosłość GoW'a kontra elektroniczne, wrzucające prąd na łapy kawałki z Devila) i klimat przypadną ci do gustu zależy wyłącznie od twoich własnych preferencji.
Tytek
Co sądzicie o Resident Evil: Outbreak? Polecacie?
Lubie takie klimaty.
Divine
Jeżeli lubisz horrorowe klimaty i zależy ci na schizie to Outbreak cię zawiedzie bowiem pojęcie survival horror pasuje tu tylko połowicznie. Wprawdzie klimat osaczenia jest obecny, akcja jest ciągła, nie ma żadnych przerw na zabawy w chowanie się w save pointach i niemal cały czas trzeba być w ruchu bo zombiaki i inne mutanty non stop dreptają ci po piętach, do tego design lokacji jest bardzo wporzo a same potwory też nie wyglądają najgorzej, hałewer...takich wymyślnych, mogących naprawde przestraszyć gracza motywów po prostu nie ma, do tego klimat jest bardziej nastawiony na rozwałke niż na schize. Jeżeli więc oczekujesz czegoś na miarę Residentowej trylogii z psx'a to daruj sobie Outbreak'a, ta część to w ogóle inne spojrzenie na zombiaczą serię, rozgrywka przeznaczona głównie do zabawy w multi (niestety, w Europie jedynie Outbreak 2 oferuje taką opcję), w singlu gra nudzi się bardzo szybko i jest wyprana z charakteru. Jeżeli jesteś zdesperowanym fanem Re i przejadł ci się już Re4 to w oczekiwaniu na piątkę możesz zapodać sobie ałtbreka, jednak zaznaczam - nie jest to rozrywka wysokich lotów.
Guma211
Witam ponownie Panowie. Co sądzicie o grze Bomberman Hardball? Nie kajarzę tego tytułu. Jak wypada na tle innych Bombermanów na PS2? Pozdrawiam. smile.gif
Masher
W Bomberman Hardball masz chyba tenisa, golfa, baseball i classic (z tego co sie orientuje tongue.gif). Jak lubisz takie dyscypliny to bierz, ale mi po screenach i filmikach sie niezbyt podoba cool.gif
Guma211
Chyba sobie odpuszczę. Sam classic i jego wariacje by mnie bardziej interesowały.
i_am_so_lame
GT 4 czy BURNOUT REVENGE ? Co lepiej kupić bo są w identycznej cenie, w co będe mógł dłużej giercować?
Emet
Dłużej na pewno w GT4. Poza tym nie licząc jazdy samochodami ogólnie gry nie łaczy nic więcej wink.gif GT4 to symulacja (oczywiście nie jakaś super pr0) a Burnout to arcade. Zresztą w tym zestawieniu jakby nie patrzeć to tylko i wyłącznie GT4 tym bardziej, że Revenge to IMO bardzo słaba część serii (poza głównym trybem do przechodzenia nie ma nic więcej.. nawet tak banalnej opcji jak quick race).
Linek
Jeśli nie masz jeszcze Bunouta żadnego, to bierz Burnouta 3. Duuuużo rozwałki, mega dobra akcja, po prostu pełen wypas. Jeśli za to chcesz pojeździć "spokojnie", zbierać długo na bryki, spędzić przy tym naprawdę dużo czasu w ustawieniach, w sklepach, szukając dobrej bryki itd. to bierz Gt4.
raven_raven
Gran Turismo 4.
Jeden z największych hitów PS2, must-have dla każdego. No chyba że nie wiesz co to hamulec, a zezłomowane i porozwalane auta to najlepsze auta, wtedy łykaj Burnouta.
i_am_so_lame
Wlasnie o to chodzi że nie mam żadnej gry samochodowej. Raven_raven w temacie burnout chwaliłeś bardzo burnouta, teraz doradzasz GT4. Hehe tongue.gif Ogólnie to będzie moja 2nd gra która sobie kupie biggrin.gif Jednak wezmę GT4.

Jeszcze jedno pytanie FFX czy hmm no wlasnie co?;p Jest jakiś konkurencyjny RPG poza FF X-2 i FF XII ?;> Podobno Kingdom Hearts wymiata, ale kosztuje 79zł, a FF-X 49zł tongue.gif Ile tak mniej wiecej mozna grac w FF-X? tongue.gif
raven_raven
No bo Burnout jest zacny, ale GT4 przewyższa go. Dla Gran Turismo 4 kupiłem PS2, ale warto i Burnouta mieć, niesamowita wyżywka jest przy nim smile.gif.

FFX tak na 100 % to jakieś 200-400 h będzie tongue.gif. Chyba wystarczy wink.gif. Bardzo dobry jrpg, jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z jrpg, łykaj go bez wahania. Jest przystępny i stosunkowo łatwy, a przy tym bardzo Finalowy i wciągający.
Bierz to FFX i nie pytaj się nawet o coś innego, FFX to też MUST-HAVE.
White
Tomb Raider: Anniversary czy Toca 3?

Wiem że to kompletnie różne gry, ale za cholere nie moge sie zdecydować. Tomb Raider The Last Revelation to jedna z moich ulubionych gier na PSX'a a słyszałem że Anniversary ma z tą częścią wiele wspólnego jeśli chodzi o klimat. Z drugiej strony po sprzedaniu GT4 bardzo brakuje mi porządnej ścigałki, a smaczki takie jak system uszkodzeń czy użycie sprzęgła bardzo mnie do Toca zachęcają.
raven_raven
ToCA Race Driver 3 -> najlepsza obok Gran Turismo 4 gra wyścigowa na PS2.

Zniszczenia, świetna grafika, wyśmienity model jazdy, wiele przeciwników na torze, wielka różnorodnośc pojazdów.... Polecam, bardzo polecam. Kiedyś się zastanawiałem nad nią, kupiłem i nie żałuję.
Sam się napaliłem teraz na tą grę.

A tu ja kiedyś napisałem kilka słów o samej grze.

CYTAT(ja)
No dobra, teraz ja coś szerzej napiszę . Niedawno łyknąłem tę grę i co musze powiedzieć: świetna!

Nie dość że jeste to bardzo dobra symulacja, to ścigasz się tu wszystkim, od kosiarek po monster trucki, lecz i tych zwykłych nie zabrakło.

W sumie samochodów jest ponad 70 czy tras chyba nawet 100, przeróżnych mistrzostw jest 35. Jeśli chodzi o tryby gry, jest ich wiele, od zwykłego time trial po World Tour. World Tour to odpowiednik kariery. Tu odblokowujesz nowe samochody i mistrzostwa do wykorzystania w Time Trial czy Single Race. Ten tryb jest podzielony na 30 swoistych rund, w której każda jest podzielona na 2 czy 3 mistrzostwa. Aby przejść do następnej rundy, musisz ukończyć chociaż jedne mistrzostwa.

Jest jeszcze jeden odpowiednik kariery, teraz zapomniałem jego nazwy, w którym startujesz "od zera do bohatera". Masz sześć różnych klas, np. Open Wheel, gdzie możesz jak Kubica piąć się po szczeblach kariery i zaczynając od Gokartów kończyć w Formule 1 . W sumie takich pucharów jest 177, więc zabawy co nie miara.

A teraz troszkę o engine'ie. Zastanawiam się, czy nie jest on lepszy od tego z Gran Turismo 4. Bo nie dość, że jest równie płynny, to na dodatek po jednym torze ściga się max. 21 samochodów! Na dodatek każdy z nich jest obdarzony wspaniałą sztuczną inteligencją, która myśli, szuka, stara się wyprzedzać, popełnia też błędy, nawet jak staniesz pośrodku drogi to ładnie Cię wyminą . Najlepsze jest to, że grafika bardzo mało ucierpiała na tym wszystkim. Nadal jest wyśmienita, samochody są szczegółowe(chociaż do GT4 im troszkę brakuje), otoczenie jest dosyć biedne poza torem, niedaleko trasy już troszkę lepiej, za asfalt, budynki i samochody to pierwsza liga. Na dodatek gra ma wiele ficzerów, które GT4 ominęło. Czyli: USZKODZENIA i widok z kokpitu.

Uszkodzenia, coś czemu poświęce dodatkowy akapit. A więc, tu już nie można swobodnie szorować band i hamować na przeciwnikach, bo kończy się to odgięciem blachy, stratą zderzaka czy nawet koła! Należy pamiętać, że uszkodzenia różnią się, zależnie od siły i kąta zderzenia można zgnieść cały przód do wysokości kierowcy lub tylko lekko odgiąć zderzak. Najlepsze są formułki, gdzie można pozbyć się kół razem z całym "rusztowaniem". Za to widok z kokpitu... przyznam, jest lekko oszukany gdyż nie widzimy ani kiedrownicy, ani deski rozdzielczej(po prostu kawałek tapicerki, karoserię wokół szyby i samą szybę), ale klimat jest .

Do dzwięków nie przykładam uwagi, lecz muszę powiedzieć, że nie przeszkadzały mi, więc chyba jest OK.

Ogólnie gra nie jest pogromcą Gran Turismo 4. Nie ma tu skomplikowanego trybu kariery, nie ma 700 samochodów, nie kupowania samochodów i części do nich, grafika nie jest tak wspaniała, nie ma Północnej Pętli(jest południowa, ale to nie to samo), za to jest świetny klimat ścigania się, gdzie po torze pędzi 21 samochodów, blacha gniecie się równo, a bolidy konkretnie zasuwają. IMO troszke inna liga niż Gran Turismo, mimo wszystko świetna!

Więc bierz bez pytania jeśli tylko lubisz się ścigać, tu możesz wszystkim, na dodatek świetnie się przy tym bawić .
White
Czyli widok z kokpitu jest w stylu np. tego z WRC4/ WRC:RE, tak? To nawet lepiej, bo bardziej funkcjonalnie.

Serio jest 100 tras? Coś mi się nie chce w to wierzyć ;]

I jaka jest funkcja zaimplementowanego sprzęgła? Można uszkodzić skrzynie biegów albo poszarpać samochodem lub zmusić silnik do zgaśnięcia? To taki bajer czy ma zastosowanie w wyścigu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.