Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaką grę wybrać?
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60
i_am_so_lame
Jaka jest różnica MGS2:SoL i MGS2:Substance

To samo pytanie o MGS3:SE i MGS3:Subsistence ?

I co wybrać? smile.gif Bo chce kupić 2&3 tylko nie wiem w jakiej wersji :<

_
Pozdro :<
estel
Substance/Subsistence to wersje rozszerzone. W 3 jest dodatkowe dwie plytki, jedna do grania online, druga jakis making of... Jak masz kase to lepiej brac rozszerzone wersje. Wiecej bonusikow ;]

CYTAT(i_am_so_lame @ 17 12 2007, 18:08) *
Jeszcze jedno pytanie FFX czy hmm no wlasnie co?;p Jest jakiś konkurencyjny RPG poza FF X-2 i FF XII ?;> Podobno Kingdom Hearts wymiata, ale kosztuje 79zł, a FF-X 49zł tongue.gif Ile tak mniej wiecej mozna grac w FF-X? tongue.gif

Nie wiem czy jeszcze aktualne, ale gralem we wszystkie wymienione przez ciebie gry, wiec moze sie wypowiem. Otoz to prawda, ze FFX oferuje 300-400h gry, jezeli bedziesz pakowac postacie, bawic sie w blitzballa itd. Straszne nudy imo. Walczysz z jednym potworem, zeby uzbierac na bribe'a drugiego, zeby uzbierac na bron, zeby podpakowac postacie. Nuuuudaaa. Natomiast glowna linia fabularna jest ciekawa (chociaz za malo dynamiczna jak dla mnie) i oferuje kilka naprawde zaskakujacych zwrotow akcji.

KH2 (bo w 1 nie gralem). Scenariusz pretendujacy do miana "madrego i mrocznego" bardzo mi podpasil. "Najnudniejszy prolog w historii gier" (trwajacy z 5h) rowniez. Zwroty akcji moze nie tak drastyczne i liczne (chociaz tez sie znajda), fabula moze nie az tak epicka, ale za to dynamika rozgrywki zjada ffx na sniadanie. Jezeli jestes w stanie przelknac kaczora donalda i goofiego to gra powinna ci podpasic. Ja lyknalem to od razu i do dzis nie zaluje. Zdecydowanie jedna z najfaniejszych gierek przy jakich marnowalem zycie wink.gif

Moge jeszcze rozwinac te mysli, jezeli twoj dylemat nie stracil na aktualnosci. Nie chce mi sie produkowac na darmo wink.gif
Hubi.
A Tony Hawk's American Wasteland? polecacie to to?
raven_raven
Całkiem niezły Tony, tyle że krótki, troszkę niedorobiony i bez konkretnego klimatu. Na dodatek niby całe miasto ogranicza się do jeżdżenia długimi tunelami w których wszystko się dogrywa.

Fajne, ale na jakieś 5 h(story) i jakaś godzinka w classic.
ogicool
którą z tych dwóch gier byście sobie wybrali na gwiazdke tongue.gif (btw: dla mnie)
PERSONA 3
Valkyrie Profile 2

nie grałam w poprzednie części, ale cudownym zbiegiem okoliczności
nie ma to dla mnie znaczenia
mery krist mas
pzdr
raven_raven
White:

Na serio jest te 100 tras, przynajmniej tak na pudełku jest napisane, może chodzić o odwrócone wersje np.
O szczegóły techniczne pytaj PiotraB, nie znam osoby która by bardziej znała się na tej grze... Ja mogę powiedzieć źle.
Ale polecam ją bez względu na wszystko.

Ogicool

Weź sobie Valkyrie Profile II
ogicool
CYTAT(raven_raven @ 18 12 2007, 16:40) *
White:

Na serio jest te 100 tras, przynajmniej tak na pudełku jest napisane, może chodzić o odwrócone wersje np.
O szczegóły techniczne pytaj PiotraB, nie znam osoby która by bardziej znała się na tej grze... Ja mogę powiedzieć źle.
Ale polecam ją bez względu na wszystko.

Ogicool

Weź sobie Valkyrie Profile II

thx, bardzo intrygująca jest ta gra, z tego co czytam w kąciku rpg ;|

i_am_so_lame
CYTAT(estel @ 18 12 2007, 13:32) *
Nie wiem czy jeszcze aktualne, ale gralem we wszystkie wymienione przez ciebie gry, wiec moze sie wypowiem. Otoz to prawda, ze FFX oferuje 300-400h gry, jezeli bedziesz pakowac postacie, bawic sie w blitzballa itd. Straszne nudy imo. Walczysz z jednym potworem, zeby uzbierac na bribe'a drugiego, zeby uzbierac na bron, zeby podpakowac postacie. Nuuuudaaa. Natomiast glowna linia fabularna jest ciekawa (chociaz za malo dynamiczna jak dla mnie) i oferuje kilka naprawde zaskakujacych zwrotow akcji.

KH2 (bo w 1 nie gralem). Scenariusz pretendujacy do miana "madrego i mrocznego" bardzo mi podpasil. "Najnudniejszy prolog w historii gier" (trwajacy z 5h) rowniez. Zwroty akcji moze nie tak drastyczne i liczne (chociaz tez sie znajda), fabula moze nie az tak epicka, ale za to dynamika rozgrywki zjada ffx na sniadanie. Jezeli jestes w stanie przelknac kaczora donalda i goofiego to gra powinna ci podpasic. Ja lyknalem to od razu i do dzis nie zaluje. Zdecydowanie jedna z najfaniejszych gierek przy jakich marnowalem zycie wink.gif

Moge jeszcze rozwinac te mysli, jezeli twoj dylemat nie stracil na aktualnosci. Nie chce mi sie produkowac na darmo wink.gif

No co do tego iż piszesz że nudy to ja właśnie ogólnie szukam jakiejś gry żeby w nią dłuuuuugo pograć i żeby się nie nudziła smile.gif Mam mało kasy ostatnimi czasy, ale w sumie też czasu mam niewiele na granie. smile.gif No ale za 2 dni tego czasu będzie masakrycznie dużo smile.gif [Święta] Wiec co robić smile.gif Bo jutro sie po gry wybieram... tongue.gif Mój budżet to 100-120zł. Dodam że nie mam z kim grać wiec gry na singla najbardziej by mnie interesował tongue.gif
raven_raven
Bierz to Final Fantasy X. Nawet bez pakowania i zbierania sam gra (czyli niczym nieskrępowana wartka akcja) to z 60-100 h.
Ja kiedy kupiłem tę grę będąc jeszcze zatwardziałym pecetowcem 2h kręciłem nosem a potem byłem po prostu oczarowany. Wciąga i zapewnia masę rozrywki, i tylko single player. POLECAM.

Zresztą, to jest must-have dla każdego posiadacza PS2.
Suavek
CYTAT
Zresztą, to jest must-have dla każdego posiadacza PS2.
Takie rzeczy nie istnieją, o czym już wiele razy tworzone były dyskusje na forum. Nie ważne jak rozreklamowany (s)hit, nie do każdego gra może trafić - patrz ja i mój stosunek do DMC3, RE4 czy innych GoWów ;>

Ale mimo wszystko, jeśli szukasz dobrej gry rpg na PS2 w niskiej cenie to FFX jest najlepszym wyborem imo.
FLooK
Co sądzicie o Half-Life? Opłaca się kupić?
No i Tomb Raider: Anniversary mnie interesuje?
Którą wybrać? Fajnie sobie postrzelać w HL, ale pewnie TR:A starczy na dłużej.
i_am_so_lame
Przyniosłem właśnie GT4 i GoW smile.gif Strasznie sie w(pipi)iłem w M_M ! Na prawdę to jest sklep dla idiotów :< Tydzień temu jak nie miałem kasy to FF X kosztował 49zł! Dzisiaj już kosztował 79zł....... No poprostu N/C Oni te ceny z dupy chyba biorą : ( !!!! To sie wkurzyłem wyszedłem z M_M i poleciałem do empiku ! smile.gif

CYTAT(FLooK @ 19 12 2007, 09:04) *
Co sądzicie o Half-Life? Opłaca się kupić?
No i Tomb Raider: Anniversary mnie interesuje?
Którą wybrać? Fajnie sobie postrzelać w HL, ale pewnie TR:A starczy na dłużej.

HL Troszke stary smile.gif Lepiej już sobie kup Black lub KillZone ! wink.gif
Suavek
CYTAT
HL Troszke stary Lepiej już sobie kup Black lub KillZone
HL bije obie te produkcje razem wzięte na głowę. Dlaczego ludzie zawsze wychodzą z założenia, że stare = gorsze? Bo grafika słabsza czy jak?
Coati
CYTAT(Suavek @ 19 12 2007, 18:32) *
CYTAT
HL Troszke stary Lepiej już sobie kup Black lub KillZone
HL bije obie te produkcje razem wzięte na głowę. Dlaczego ludzie zawsze wychodzą z założenia, że stare = gorsze? Bo grafika słabsza czy jak?
popieram smile.gif  

chociaz moze lepiej zagrac w HL na PC, a na ps2 kupic sobie Black'a, bo juz sam killzone moze nie przypasc do gustu [nadal nie wiem co ludzie widza w tej grze tongue.gif]... 

co do 'stare=gorsze' to wielu ludzi rzeczywiscie patrzy na grafike pod tym wzgledem, a dopiero gdzies tam na koncu na grywalnosc danego tytulu... takie juz mamy spoleczenstwo smile.gif ja osobiscie najwieksza wage przywiazuje do... wlasnie grywalnosci i... oprawy dzwiekowej wink.gif
Suavek
HL w wersji PS2 wcale nie jest zły. Sterowanie jest wygodne a otrzymujemy do gry parę dodatków, m.in. co-op na split screenie. Myślę, że warto, szczególnie, że gra nie jest droga.

A HL to w moim odczuciu jeden z tych tytułów co się w ogóle nie starzeje - bawiłem się przy nim lepiej niż przy przereklamowanym Black i Killzone.
raven_raven
I ja polecam Half-Life na PS2, ma ekskluzywny tryb co-op. Niezły szpil.
kotlet_schabowy
Jeżeli Half Life na PS2 to "to samo" (mówię o single player, no i nie chodzi mi o jakieś szczególiki) co na PC, to proponuję załatwić sobie HL na PC (bardzo niskie wymagania i cena w okolicach 20 zł), a na konsolkę kupić typowo konsolową, ekskluzywną gierkę jak Black czy Killzone. Po prostu HL, pomimo megapozytywnych opini w różnych miejscach, może nie do końca przypasować, ja się nastawiałem kilka lat na tę gierkę, w tamte wakacje zacząłem ją "przechodzić" i do dziś chyba nawet połowy nie skończyłem. Dlatego wychodzę z założenia, o którym wspominałem : obczaić tanim kosztem, a zainwestować w coś innego na konsolkę. Killzone jest bardzo dobrą gierką, grafika świetna, w większości misji kilka postaci do wyboru, ogólnie to raczej taktyczna strzelanina, cięższy klimat itp. W Black grałem tylko w demo, więc dużo się nie wypowiem, poza tym, że ma super grafikę i poziom interakcji z otoczeniem, choć zauważyłem też, że broń ma małą moc w konfrontacji z przeciwnikiem, co, jakby nie było, zabiera trochę przyjemności z gry (zresztą w Killzone też jest podobny motyw).
FLooK
No na PS2 zacząłem wyszukiwać takich perełek, w które "nikt nie gra". Wpadł mi w oko właśnie HL i
Time Splitters: FP. Grałem, już w Killzone'a IMO najlepszy shooter w jakiego grałem do tej pory (siema Coati wink.gif,Black no i Darkwatch, który też był dla mnie miłym zaskoczeniem, bo spodziewałem się po nim jakiegoś crap'a.
No i w HL coop? Nice, nice. Nieźle się bawiłem przy Resistance grając z kumplami.

PS. Na moim blaszaku nie ma co nawet.
Dante
Half jest chyba lepszy w wersji na pieca bo jak cie wciągnie to pełno dodatków i modów jest które starczają na długi okres. Co prawda na konsoli jest co op i specjalny scenariusz no i na 100% znacznie lepszy od Tomb ridera
Coati
a tam co-op.. w wersja na DC zawiera jeszcze dodatek blue shift biggrin.gif

Darkwatch serio jest dobry?
Divine
Troche więcej niż przeciętna strzelanka. Zabawa jest przednia, ale tylko przez kilka godzin, szybko się nudzi, a do poziomu grywalności takiego chociażby Black'a (pomijając już fakt że to nieco inny typ shootera) nawet się nie zbliża. Gra na słabą 7.
kotlet_schabowy
CYTAT(FLooK @ 20 12 2007, 06:12) *
(...)
PS. Na moim blaszaku nie ma co nawet.

Potrzebujesz jakoś tak 300 Mhz procesora, 32 MB RAMu, grafikę z 8 MB, ufam, że przynajmniej takim sprzętem dysponujesz smile.gif.
FLooK
Mam nawet 600Mhz ;] Ale na PS2 sobie wolę kupić wink.gif
Darkwatch dla mnie gra na 7+/8-. Fajny design monsterów, dobra grywalność, nienajgorsza grafa. A, że na PS2 mało FPS'ów to z braku laku...
Wiatrak
Bardzo ciezko opanowac sterowanie (celowanie , chodzenie itp) W GTA SA ??
raven_raven
Ani troszkę.
Wszystko jest bardzo intuicyjne a dzięki swobodnej kamerze jeszcze bardziej przejrzyste. Ja grając w San Andreas ani razu nawet nie pomyślałem o narzekaniu na sterowanie.

Edit
A celowanie jest poprzez autonamierzanie, więc jest spoko.
kotlet_schabowy
W każdym momencie można przejść w tryb manualnego, jakby co.
Figaro
Napewno był taki problem, ale 124 strony...

Ok, Final Fantasy XII czy Dragon Quest VII? Co lepsze? Niby Final to Final ale ponoć kontrowersyjny, a Dragon za to - Ponoć dość wyżyłowany poziom trudności ale za to lubie owe klimaty. No i ta eksploracja... Od dawna się na ten tytuł czaje, ale wyskoczył nagle "niedostepny" Final który nagle zniżył swoją cenę...
i_am_so_lame
Znalazłem na necie czy to jest prawda ? Proszę o potwierdzenie!

"Metal Gear Solid 3: Subsistence" to rozszerzona wersja arcypopularnej gry akcji pod tytułem "Metal Gear Solid 3: Snake Eater". Odpowiedzialni za serię programiści z koncernu Konami wzbogacili ten produkt o brakujący we wcześniejszej wersji tryb multiplayer wraz z możliwością gry online oraz opracowali nowy tryb pracy kamer, który umożliwia objęcie wzrokiem większego obszaru co wpływa na realizm rozgrywki. Dodatkowo do programu dołączono dwa pierwsze tytuły z serii czyli: "Metal Gear" oraz "Metal Gear 2: Solid Snake".

Czyli jeżeli nie mam żadnego MGS to lepiej kupić MGS3:SUB i mieć w tym MGS1 & 2 & 3.

Tak ?smile.gif

Figaro
Nie. Metal Gear 1 i 2 to coś innego niż Metal Gear Solid 1 i 2.
dynio
Wczoraj dostałem swoje PS2. Mam Silent Hilla 2, ale on co najwyżej na kilka wieczorów,więc tu pojawia się standardowe pytanie, co po przejściu kupic? Znaczy się,jakie gry polecacie na początek styczności z PS2. ;-)
i_am_so_lame
CYTAT(Figaro @ 22 12 2007, 23:04) *
Nie. Metal Gear 1 i 2 to coś innego niż Metal Gear Solid 1 i 2.

Metal Gear Solid 3:Subsistence

No ale tam pisze: "Dodatkowo do programu dołączono dwa pierwsze tytuły z serii czyli: "Metal Gear" oraz "Metal Gear 2: Solid Snake".

Mógłby się wypowiedzieć ktoś kto posiada Metal Gear Solid 3:Subsistence?
raven_raven
@Ja jestem dumnym posiadaczem smile.gif.

Chciałoby sie, i am so lame tongue.gif. Niestety nie jest tak dobrze, w prezencie dostajesz pierwsze dwie części całej serii, czyli Metal Gear i Metal Gear 2: Solid Snake. Są to gry w 2D, stare ale jare, pierwsze części serii, warto zaliczyć(są krótkie) by znać całą fabułę. Metal Gear Solid 1 i 2 musisz kupić oddzielnie, ale nie martw się, za grosze chodzą smile.gif. Sam niedawno za malutkie pieniądze kupiłem. I pamiętaj przy kupowaniu Metal Gear Solid 1 że musisz posiadać memorkę od PSOne do save'owania.
Bierz bez wahania MGS 3, jest to prequel całej serii, więc kupując go zaliczaj analogicznie:
Metal Gear Solid 3 - sam początek
Metal Gear (masz ją razem z MGS3)
Metal Gear 2: Solid Snake (masz ją razem z MGS3)
Metal Gear Solid
Metal Gear Solid 2
Metal Gear Solid 4 (ale to jak będziesz kiedyś miał PS3)

Pamiętaj, że potrzebujesz do tej gry dobrej znajomości języka ang. No i jeżeli nie oglądasz cut-scenek i omijasz wszelkie filmiki, od razu daruj sobie. Magia tych gier tkwi w fabule. Ale jeżeli dasz się porwać, nie pożałujesz wink.gif.

@Dynio - o to samo pytał się i am so lame kilka dni temu. Widzę że spory wysyp PSdwójek jest na święta. Więc tak
Wyścigi - GT4
Akcja - siakiś Killzone, Black bądź któryś z MGS-ów (to już ambitniejsza gra)
Bijatyka - Tekken 5
jRPG - Final Fantasy X
slasher - God of War, Devil May Cry
Sportowa - któryś Pro Evolution Soccer

Polecam na początek łyknąć Final Fantasy X i Gran Turismo 4. Jedne z najlepszych gier na PS2 (zdecydowanie top10) i starczą na kilkaset godzin gry.
Potem looknij za God of War bądź Metal Gear Solid. Te gry wkręcą Cie w klimat tej konsolki. Po prostu łykaj to co na PS2 najlepsze, nie to co możesz mieć np. na PC.

@Figaro - sam niedawno właśnie po wejściu Finala XII kupiłem go w platynie i nie żałuję. Jeśli chodzi o eksplorację - jest jej mnóstwo. Mnóstwo chodzenia i ubijania stworków, znajdowania przedmiotów itp. Obszary są wielkie, grafika wspaniała a system walki niczego sobie. Kontrowersyjna dlatego - nie jest aż tak Finalowa jak zawsze - wolna eksploracja, słaba fabuła, brak turowego systemu walki itp. Obejrzyj kilka gameplayów na YT i sam sobie odpowiedz czy coś takiego Ci pasuje.
W DQ8 nie grałem, nic niestety Ci nie powiem o tej grze.
Wojtq
CYTAT(dynio @ 23 12 2007, 08:33) *
Wczoraj dostałem swoje PS2. Mam Silent Hilla 2, ale on co najwyżej na kilka wieczorów,więc tu pojawia się standardowe pytanie, co po przejściu kupic? Znaczy się,jakie gry polecacie na początek styczności z PS2. ;-)

Na PS2 jest tyle wartościowych gier, że nie wiadomo od czego zaczynać wink.gif . Ale może na sam początek spróbuj God of War - klasyka, którą trzeba poznać, sam zaczynałem od tej gry kilka miechów temu i wspominam ją bardzo dobrze. Inne "must-have" według mnie to (wymieniam tylko te tytuły, które posiadam): Devil May Cry 3 (MOC!!!), Resident Evil 4, Metal Gear Solid 3, Shadow of the Colossus, trylogia Prince of Persia, Hitman Blood Money oczywiście (chociaż teraz można wyrwać całą trylogię w dobrej cenie, jak najbardziej warto).
i_am_so_lame
Warto kupić Call of Duty trylogia? Za 149zł? Nówke?;>

Która część THPS - jest najbardziej grywalna,dobra pod każdym względem i stosunkowo tania?;>

Divine
TH: Underground - mocno dopakowana część, zarówno grywalność jak i żywotność na bardzo wysokim poziomie, moim zdaniem ostatni naprawde dobry Tony Hawk na konsolach. Cena ok 40zł.
raven_raven
Ja za to polecam THPS4, ma wiele nowości, ale nadal klimat starych dobrych TH. Sporo się w niego nagrałem i do dzisiaj mi się nie znudziło.
Bzdurski
Od THPS4 zaczęło się wprowadzanie jajcarskiego klimatu i drobnych, acz świetnych grywalnościowo rozwiązań (choćby freestyle z deseczką podczas manuala - do dzisiaj mam do tego słabość). THUG też zły nie jest - fabuła, patrząc pod kątem THPS4 jest bardziej rozbudowany, graficznie zmieniło się niewiele. Ja bym polecał THUG, bo to jeden z najlepszych Tony Hawków na PS2.
i_am_so_lame
Co myślicie o Pro Evolution Soccer 3 za 20zł? Warto? Czy lepiej jakiegoś nowszego kupić?

SNK VS CAPCOM SVC CHAOS - za 38zł? <<< Jest to dobry tytuł? [Bijatyka]

MGS2:SoL - za 40zł? Warto?

GTA:VC - 38zł << Dobra cena?

Onimusha 2 <<< Jak wygląda grywaloność? Ile można pograć?wink.gif

Wszystkie tytuły NIE SĄ W PLATYNIE
Suavek
CYTAT
SNK VS CAPCOM SVC CHAOS - za 38zł? <<< Jest to dobry tytuł?
Jeśli lubisz zakręcone mordoklepki 2D to pewno dobry, ale za taką cenę bym nie ryzykował.
CYTAT
Stanowczo za drogo. Za 25zł na allegro bywała gra nawet.
CYTAT
Ja prawie miesiąc czekałem aby ktoś to ode mnie wziął za ~25zł ;p.
kotlet_schabowy
CYTAT(i_am_so_lame @ 24 12 2007, 11:45) *
Co myślicie o Pro Evolution Soccer 3 za 20zł? Warto? Czy lepiej jakiegoś nowszego kupić?

SNK VS CAPCOM SVC CHAOS - za 38zł? <<< Jest to dobry tytuł? [Bijatyka]

Wszystkie tytuły NIE SĄ W PLATYNIE

Odpowiedzi w przypadku MGS 2 : SoL i GTA : VC są oczywiste : TAK, warto brać. Cena zadowalająca, nie wiem, jak ze stanem, ale domyślam się, że pewne źródło. GTA : Vice City "chodzi" teraz w platynie za 69 zł, więc sami widzisz różnicę, MGS2 trudno teraz dostać poza sklepami internetowymi, a jak już to też jakieś 69-99 zł. Jednak dużo więcej zabawy zapewni Ci MGS 2 : Substance, ale cena pewnie będzie wyższa.
O PES 3 nie chcę się za bardzo wypowiadać, z mojej perspektywy, czyli osoby nie lubiącej piłki nożnej ani w TV, ani na konsoli, to każda edycja to po prostu kolejna piłeczka, więc za tak śmieszną cenę warto chyba wziąść PES3 (zależy też od Twojego podejścia do tematu). Onimusha 2 grywalnościowo podobno przypomina serię Resident Evil, ale nie grałem, to nie chcę się na znawcę robić.
raven_raven
A ja bym radził się opanować, nie jest dobrze, jak łyka się za dużo gier na raz, potem traci się ochote na granie przez to confused.gif

Kup sobie MGS, MGS2 i MGS3:S. Będziesz usatysfakcjonowany.
Co do PES - za jakieś 30 zł weźmiesz piąta część chociażby.
Vice City również polecam, ale za drogo...

Suavek - wink.gif.
Divine
CYTAT(i_am_so_lame @ 24 12 2007, 11:45) *

Onimushe 2 spokojnie można zaliczyć do czołówki najlepszych slasherów na ps2, gra jest dość długa (10-15 godzin przy pierwszym podejściu), bardzo żywotna (nieliniowość rozgrywki, sporo bonusów do odkrycia) i niesamowicie grywalna. Pozornie to zwykły, prosty slasher, jednak w środku tkwi ocean grywalności. Świetny jest system walki, przypadnie do gustu zarówno laikowi (nieskoplikowanie rżnięcie wszystkiego co sie rusza, proste combosy, odpalanie super technik za pomocą magii) ale też graczowi który potrafi czerpać z walk jak największą przyjemność (system walki zawiera tak zwane criticale czyli ultra szybkie i bardzo trudne do opanowania cięcia które zabijają przeciwników jednym ciosem). Wszystko okraszone świetną oprawą audio (uwaga, voice acting na całkiem dobrym poziomie!) i najładniej wyrenderowanymi lokacjami w historii gier wideo. Fabułka też jak na Capcom nie jest zła. Osobiście tą odsłonę stawiam wyżej niż ostatnią część serii (Dawn of Dreams) a nawet (tutaj pojawiają się niecenzuralne okrzyki w moją stronę) serie God of War.
Figaro
CYTAT(Figaro @ 22 12 2007, 21:35) *
Napewno był taki problem, ale 124 strony...

Ok, Final Fantasy XII czy Dragon Quest VII? Co lepsze? Niby Final to Final ale ponoć kontrowersyjny, a Dragon za to - Ponoć dość wyżyłowany poziom trudności ale za to lubie owe klimaty. No i ta eksploracja... Od dawna się na ten tytuł czaje, ale wyskoczył nagle "niedostepny" Final który nagle zniżył swoją cenę...

Tylko jedna odpowiedź, a jako że pytanie zostało z pewnością zapomniane to błagam o kolejne rady!
Suavek
CYTAT
Niby Final to Final ale ponoć kontrowersyjny
D*pa nie kontrowersyjny, do Esperów można się przyczepić, że są beznadziejne ale reszta gry jak dla mnie pierwsza klasa - gra mnie wciągnęła o wiele bardziej niż dziesiątka i ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu.

DQVII nie grałem za wiele ale ogólnie prezentuje się jak tradycyjny jRPG bez jakichkolwiek udziwnień. Ogólnie gdybym miał wybierać jednak z miejsca brałbym FFXII.
i_am_so_lame
CYTAT(raven_raven @ 24 12 2007, 13:58) *
A ja bym radził się opanować, nie jest dobrze, jak łyka się za dużo gier na raz, potem traci się ochote na granie przez to confused.gif

Spoko Raven! smile.gif Ja na razie katuję GoW smile.gif Tylko jak widzę jakaś ciekawą aukcję, czy coś ciekawego na PT to pytam - żeby mi koło nosa coś fajnego nie przeszło smile.gif Po za tym to narazie mam 3 gry [GT4, Ratchet&Clank,GoW] , a lecą kolejne dwie - SSX3 i Burnout3. Przez te moje zapytania chce ożywić troszkę dyskusję w tym temacie. =]
raven_raven
Po prostu nie chce by spotkało Cię co mnie kiedyś, zero ochoty do grania.

A dobrze, że pytasz, lubię pisać w tym temacie wink.gif.
Divine
CYTAT(Suavek @ 24 12 2007, 14:49) *
CYTAT
Niby Final to Final ale ponoć kontrowersyjny
D*pa nie kontrowersyjny, do Esperów można się przyczepić, że są beznadziejne ale reszta gry jak dla mnie pierwsza klasa

Tą rewelacyjną, wciągającą, pełną zwrotów akcji i charyzmatycznych postaci oraz zapadającą w pamięci fabułę też określiłbyś mianem pierwsza klasa? Albo zupełnie niefinalowy, z dupy wyjęty klimat (Star Wars spotyka Vagrant Story)? Albo jakże przemyślany system rozwoju postaci? FFXII JEST kontrowersyjny, ma sporo wad i w zasadzie spośród wszystkich FF'ów jest chyba najmniej fajnalowy.

CYTAT
Ogólnie gdybym miał wybierać jednak z miejsca brałbym FFXII.

Tutaj jednak muszę sie podpisać, DQVIII ssie.
Figaro
kur.wa a mialem brać DQ VIII ;] a tera troszkę poprzewracaliście w głowie... Dobra, więc CZEMU Divine DQ VIII ssie?
Coati
bo trudny jest... przynajmniej dla osob grajacych "od świeta" w rpg. i nie wszystkim moze spodobac sie design by Akira Toriyama
Divine
CYTAT(Figaro @ 25 12 2007, 11:01) *
Dobra, więc CZEMU Divine DQ VIII ssie?

Takie tam przykłady:

-beznadziejnie zbalansowany, sztucznie zawyżany stopień trudności (przez większość czasu gry idziesz sobie i beztrosko rozwalasz przeciwników aż tu nagle wyskakuje potężny boss i zmiata ci drużyne jednym pierdnięciem - pakujesz 10 godzin - przez następne 20 godzin czujesz się kozakiem i znowu wyskakuje ci jakiś madafaka - pakujesz kolejne 10 godzin - schemat powtarzany kilka razy i nie ma zbyt dużego znaczenia czy w czasie wędrówki sumiennie rozwalasz każdego przeciwnika, pakowanie przed niektórymi bossami po kilka(naście) godzin jest nieuniknione)
-najgorsza fabuła z jaką kiedykolwiek miałem do czynienia w jrpg (pełna schematów, nudna, praktycznie bez zaskakujących zwrotów akcji)
-design postaci, zwłaszcza głównego bohatera (w czasie gry da się nawet zamienić w coś w stylu super sayana mellow.gif )
-archaiczne walki (lata świetlne za FFXII)
-prostacki system rozwoju postaci (patrz wyżej)
-ogromny acz kiepski pod względem designu świat
-tylko dla miłośników pakowania postaci

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.