@Ja jestem dumnym posiadaczem

.
Chciałoby sie, i am so lame

. Niestety nie jest tak dobrze, w prezencie dostajesz pierwsze dwie części całej serii, czyli Metal Gear i Metal Gear 2: Solid Snake. Są to gry w 2D, stare ale jare, pierwsze części serii, warto zaliczyć(są krótkie) by znać całą fabułę. Metal Gear Solid 1 i 2 musisz kupić oddzielnie, ale nie martw się, za grosze chodzą

. Sam niedawno za malutkie pieniądze kupiłem. I pamiętaj przy kupowaniu Metal Gear Solid 1 że musisz posiadać memorkę od PSOne do save'owania.
Bierz bez wahania MGS 3, jest to prequel całej serii, więc kupując go zaliczaj analogicznie:
Metal Gear Solid 3 - sam początek
Metal Gear (masz ją razem z MGS3)
Metal Gear 2: Solid Snake (masz ją razem z MGS3)
Metal Gear Solid
Metal Gear Solid 2
Metal Gear Solid 4 (ale to jak będziesz kiedyś miał PS3)
Pamiętaj, że potrzebujesz do tej gry dobrej znajomości języka ang. No i jeżeli nie oglądasz cut-scenek i omijasz wszelkie filmiki, od razu daruj sobie. Magia tych gier tkwi w fabule. Ale jeżeli dasz się porwać, nie pożałujesz

.
@Dynio - o to samo pytał się i am so lame kilka dni temu. Widzę że spory wysyp PSdwójek jest na święta. Więc tak
Wyścigi - GT4
Akcja - siakiś Killzone, Black bądź któryś z MGS-ów (to już ambitniejsza gra)
Bijatyka - Tekken 5
jRPG - Final Fantasy X
slasher - God of War, Devil May Cry
Sportowa - któryś Pro Evolution Soccer
Polecam na początek łyknąć Final Fantasy X i Gran Turismo 4. Jedne z najlepszych gier na PS2 (zdecydowanie top10) i starczą na kilkaset godzin gry.
Potem looknij za God of War bądź Metal Gear Solid. Te gry wkręcą Cie w klimat tej konsolki. Po prostu łykaj to co na PS2 najlepsze, nie to co możesz mieć np. na PC.
@Figaro - sam niedawno właśnie po wejściu Finala XII kupiłem go w platynie i nie żałuję. Jeśli chodzi o eksplorację - jest jej mnóstwo. Mnóstwo chodzenia i ubijania stworków, znajdowania przedmiotów itp. Obszary są wielkie, grafika wspaniała a system walki niczego sobie. Kontrowersyjna dlatego - nie jest aż tak Finalowa jak zawsze - wolna eksploracja, słaba fabuła, brak turowego systemu walki itp. Obejrzyj kilka gameplayów na YT i sam sobie odpowiedz czy coś takiego Ci pasuje.
W DQ8 nie grałem, nic niestety Ci nie powiem o tej grze.