Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaką grę wybrać?
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60
Suavek
CYTAT
Tą rewelacyjną, wciągającą, pełną zwrotów akcji i charyzmatycznych postaci oraz zapadającą w pamięci fabułę też określiłbyś mianem pierwsza klasa?
A i owszem. O wiele bardziej przemawiali do mnie bohaterowie dwunastki niż banda cyrkowców z dziesiątki. Fabuła choć nie jest tak epicka jak poprzednie Finale (ocalmy świat raz jeszcze! hurra!) to dla mnie była ciekawa, bardziej dojrzała. Zwroty akcji - nie jestem typem co takich oczekuje co krok. Fabuła może iść do przodu powoli o ile sama w sobie jest interesująca a system rozgrywki przyjazny.
CYTAT
Albo zupełnie niefinalowy, z dupy wyjęty klimat (Star Wars spotyka Vagrant Story)?
"Niefinalowy"... jak są powtarzane schematy to źle, jak dają coś nowego to źle... zdecydujcie się może? ;>. Mnie osobiście taki miks się bardzo podobał - o wiele bardziej niż crapowata ósemka chociażby. Widocznie kwestia gustu.
CYTAT
Albo jakże przemyślany system rozwoju postaci?
Są elementy przemawiające zarówno na plus jak i na minus. Główny minus dla mnie to jednakowa plansza zdolności dla wszystkich postaci. Do reszty jakoś nie miałem powodów do narzekania, nie większych przynajmniej niż w innych finalach.
CYTAT
i w zasadzie spośród wszystkich FF'ów jest chyba najmniej fajnalowy.
I zdaje się właśnie to jest jego największą zaletą. Powtarzałem to wiele razy ale stawiając obok FFX i FFXII to preferuję tę drugą. Czasem człowiek ma po prostu dość oklepanych i naiwnych schematów i pragnie sięgnąć po coś choć troszkę poważniejsze. Gdyby nie fryzura i ogólne zachowanie głównego bohatera to już całkiem byłoby świetnie pod tym względem ;>.
Konar$ky
Grał ktoś może w Shadow the Hedgehog? Ostanio znalazłem tę grę i nie wiem czy się nie skusić. Chętnie przeczytałbym czyjeś wrażenia dot. tej gry.
Suavek
Konar$ky: http://www.youtube.com/watch?v=flEo332iN-A wink.gif
el-shabazz
CYTAT(dynio @ 23 12 2007, 08:33) *
Wczoraj dostałem swoje PS2. Mam Silent Hilla 2, ale on co najwyżej na kilka wieczorów,więc tu pojawia się standardowe pytanie, co po przejściu kupic? Znaczy się,jakie gry polecacie na początek styczności z PS2. ;-)

Ciężko odpowiedziec bo nie nakreśliłeś gatunków jakie by cie interesowały. Ja zacząłem przygode z ps2 od Metal gear solid 2, i przeszedłem go juz 4 razy, to o czymś świadczy. Mimo niezbyt dobrej prasy wcale mnie nie zawiodła dwójeczka. Po dwójce polecam Metal gear solid 3, to juz jest sam miód, najlepsza gra na ps2 w mojej opini. Zczaj pare filmików na youtube zobaczy czy przypasi i zainwestuj.

Jeśli lubisz postrzelac, nie zależy ci zbytnio na fabule, to Resident evil 4 z rewelacyjna grafika, zaskakujaco długi jak na residenta powinien ci przypasowac. Po przejsciu pierwszego scenariusza dochodzi jeszcze drugi scenariusz, krótszy ale pare godzinek zawsze + mini gra Mercenaries (or sumthn). Znowu zlookaj na youtube, sprawdz i zdecyduj.

RPg to Final fantasy X, jeśli lubisz finale to sie nie zawiedziesz. Nie bede tego szczegolnie polecał bo wiadomo że to świetna gra (rewelacyjny system rozwoju postaci) z jednym minusem - troche za łatwa jesli interesuje Cie sam scenariusz.
FFXII, mam 15 h za soba, ale wrażenia jak najbardziej pozytywne. Inny system walki, który nie każdemu moze przypasc do gustu. Jak dla mnie troche trudnym angielskim operuja w XII, ale nie jest znowu aż tak żle.

O GT4 powiem tylko tyle, że jest bardzo dobra, mimo ze wyścigi to nie moja dziedzina to tych kilkanaście godzin spędzonych przy niej nie uważam za zmarnowane.

Bijatyki to Tekken 5. Świetny pozycja, jej siła to multi player, jak nie masz z kim grać to wyda sie troche biedniejsza.

Mysle ze LOTR powrót króla jest tez dobry. Choć za krótki, to opcja 'przechodzenia' w 2 ratuje sytuacje - kupa radochy.

Tyle z mojej strony, sam mam konsole od niedawna. Ja przy zakupie nowej gry zawsze lookam na youtube , czytam recenzje, pytam na forum. Enjoy
kotlet_schabowy
Oczywiście zależy od tego, jaki gatunek lubisz.

Platformówki : Ratchet and Clank i Jak and Daxter (warto rozpocząć od pierwszych części).

Obowiązkowo GTA : San Andreas, dużo nie trzeba mówić, wiele godzin grania na wysokim poziomie.

Któraś część Tony Hawka to chyba też dobry wybór, jeśli lubisz gierki sportowe, a niekoniecznie chcesz grać tylko w sporty drużynowe.

God of War : przedstawiciel gatunku, który powstał właściwie w czasach PS2, świetna slashero-platformówko-przygodówka, z bardzo dobrą grafiką i niesamowitą muzyką oraz bardzo fajnym mitologicznym klimatem.
Kazuo
Moim zdaniem najlepsi przedstawiciele poszczególnych gatunków:

Platformówk: Jak&Daxter, Jak2, Rachet&Clank
Wyścigi (symulatory): Gran Turismo 3, Gran Turismo 4
Wyścigi arcade: Burnout 3, Burnout: Revenge
Bijatyki (1 on 1): Tekken 5, Soul Calibur2, Virtua Fighter 4:Evolution
Bijatyki chodzone: God of War 1/2, Devil May Cry 1/3
Skradanki: Mgs3: Snake Eate/Subsistence, Splinter Cell 3/Double Agent
Strzelaniny: Killzone, Black, Resident Evil 4
Przygodowe: Gta:Vice City/San Andreas, Tomb Raider: Anniversary
Rpg: Final Fantasy X/XII, Valkyrie Profile 2:Silmeria
Sportowe: Pes3 (gała), Ssx3 (snowboard), Tony Hawk:Undergorund (deska)

Każda z tych gier prezentuje najwyższy poziom danego gatunku i da ci 100% satysfakcji z zakupu, gwarantuję.
P@cj3nt
Warto kupić Just Cause? I jaką ocenę dostał w PE (oczywiście chodzi mi o wersję na ps2 smile.gif)
Coati
nie warto szczegolnie na ps2... gdybys kupowal to na x'a/pc to mozna by sie zastanowic. wersja na ps2 w pe dostala cos kolo 7
P@cj3nt
A jak ma się sprawa z Test Drive Unlimited?
Coati
z tym to jest nawet calkiem dobrze smile.gif jak na ps2. to jest to samo co na inne konsole i pc tylko, ze z pocieta grafiką [ale gra trzyma poziom].

zobacz sobie na YT lub GT jakis trailer/gameplay
P@cj3nt
Jeszcze jedno- fajny jest Scarface? Jest tam freeroaming jak w GTA?
Danilo1972
Scarface jest fajny, jest FR i ma ładniejszą grafę niż GTA.
Za to bywa cholernie trudny i schematyczny.
Dla mnie jest to gra na ósemkę.
Mocny, dorosły tytuł.
Dante
Jest fajny i to bardzo takie w niektórych miejscach rozbudowane Gta w filmowych klimatach.
Olsen
zastanawiam się nad zakupem True Crime: Streets of LA. Czy warto?
raven_raven
GTA to do pięt nie dorasta, można powiedzieć, że taka gra na 7. Wszystko średnie, free-roaming słaby, gra wtórna, ale same strzelaniny niezłe. Każde GTA o wiele lepsze.
Paweł_PS
CYTAT(Olsen @ 14 01 2008, 17:52) *
zastanawiam się nad zakupem True Crime: Streets of LA. Czy warto?

Jeśli cię interesuje taki tytuł i nie masz zamiaru kupować narazie innego to spróbuj.
malin1976
A co sądzicie o Tomb Raider Anniversary ? Recenzje w necie są niezłe . Podobno grafa super i klimat rządzi . Pytanie tylko czy ta gra to hicior czy tylko jedna z wielu dobrych gier na drugiego pleja ?
Olsen
CYTAT(malin1976 @ 23 01 2008, 23:29) *
A co sądzicie o Tomb Raider Anniversary ? Recenzje w necie są niezłe . Podobno grafa super i klimat rządzi . Pytanie tylko czy ta gra to hicior czy tylko jedna z wielu dobrych gier na drugiego pleja ?

ja tam nie wiem jak reszta, ale ja najnowszym Tomb Raiderem (remake 1 części TR) byłem zachwycony smile.gif zresztą nadal jestem! Ta gra to wg mnie coś więcej niż tylko dobra gra. Klimacik rządzi. Tytuł ukończyłem i było mi mało.. czekam na premierę "Underworld"

Polecam każdemu.

btw: szukam jakiejś fajnej przygodówki do kupienia. Co polecacie?

Ukończyłem wszelakie Jaki, Tomb Raidery i Prince of Persia.
White
CYTAT

Nawet nie tyle hicior co must-have :). Idealna pod niemal każdym względem- tyle tylko że za łatwa. Nie znam nikogo komu by sie Anniversary nie spodobało, a teraz można go dorwać w całkiem atrakcyjnej cenie.

Olsen, God of War'y ukończyłeś? Ewentualnie ICO.
Suavek
CYTAT
Nie znam nikogo komu by sie Anniversary nie spodobało
Suavek jestem, miło mi tongue.gif

No dobra, nie powiem aby mi się nie podobał ale najzwyczajniej w świecie gra mnie nie wciągnęła. Po prostu nie lubię tego typu rozgrywki, tj. połączenia akcji z platformówko-zręcznościówką. Poprzednie TR też mnie nie wciągnęły.
raven_raven
Ja muszę kiedyś łyknąć.
Czy Underworld będzie na PS2?

Od którego DMC zaczynać?
Czy God of War II warty jest tych 80 zł?
P@cj3nt
CYTAT(raven_raven @ 24 01 2008, 14:55) *
Czy God of War II warty jest tych 80 zł?

CZY WARTY?! Człowieku, za takie pieniądze to jak za darmo. Przecież to jest jedna z najlepszych gier na ps2!
Olsen
CYTAT(White @ 24 01 2008, 10:54) *
Olsen, God of War'y ukończyłeś? Ewentualnie ICO.

jakieś inne propozycje?
PiotrB
CYTAT(raven_raven)
Od którego DMC zaczynać?

Naturalnie od jedynki.
White
Problem w tym że znalezienie teraz pierwszej części DMC (nowej, nieużywanej) graniczy z cudem. Wiem bo sam polowałem ;]
Macieq24
PES 5 czy PES 6?

Aktualnie posiadam 5-tke i zastanawiam się nad kupnem nowszej części (tylko nie wspominać o 2008!).
PiotrB
CYTAT(White @ 25 01 2008, 21:32) *
Problem w tym że znalezienie teraz pierwszej części DMC (nowej, nieużywanej) graniczy z cudem. Wiem bo sam polowałem ;]

Nowej tak, z resztą to nic dziwnego bo ta gra ma ponad 6 lat. Na szczęście na Allegro można znaleźć używane egzemplarze w całkiem przyzwoitym stanie.
Emet
Szkoda że PAL nie ma przełącznika 50/60Hz i ma inną (lipną) konfigurację. Więc jeśli masz "odpowiednią" wink.gif konsolę spraw sobię wersję USA lub JAP.
wiki1993
Unreal Tournament i Quake III Revolution - dobre są te gry w wersjach na PS2 ?
Siwy_
quake jest niezly, po multi gra sie bardzo fajnie no i to praktycznie ten sam quake co na pc
a unreal jakos mi nie podszedl wcale, kiepski framerate, po czesci autocelowanie (nie wiem czy da sie wylaczyc), kiepska grafa i ogolnie mniejsza frajda podczas grania w kilka osob
Suavek
Unreal Tournament na PS2 JEST dobry ale pod warunkiem, że grasz samotnie. Niestety choć gra jest naprawdę zacna to jak już wspomniał Siwy cierpi na kiepski framerate, szczególnie podczas gry na split-screenie. Z początku z kumplami myśleliśmy, że konsola lub płyta nawala bo się wręcz grać nie dało na czterech (na dwóch jakoś ujdzie). Dodatkowo w poziomy znane z wersji PC nie można grać ze znajomymi - do tej formy zabawy dostajemy jedynie kilka nowych map. No i nie ma Morpheus'a... Poza tym jednak jest to stary dobry UT z naprawdę wygodnym sterowaniem i przyzwoitą grafiką.

Quake III natomiast choć sam w sobie (IMO) gorszy od UT jako FPS, na PS2 prezentuje się znacznie lepiej, z bardzo ładną i płynną grafiką, sporą ilością map i opcji oraz także znośnym sterowaniem.

Tym samym kwestią jest czy chcesz sobie powalczyć samotnie z botami czy też ze znajomymi. W przypadku tego drugiego raczej odpuściłbym sobie UT na rzecz QIII.
wiki1993
Dzięki za odpowiedzi wink.gif Być może skuszę się na obie gry jak tylko uzbieram kasę, bałem się tylko, że będą to marne konwersje z PC, ale widzę, że nie ^^ Dzięki chłopaki :*
chris85
W Empiku sa teraz promocje na gry EA i w tym na FIFA STREET vol 2 , lykac ? Napisze , ze w jedynke nie gralem a jedyny moj kontakt z ta gra to filmiki na youtube . peace smile.gif
goodoldboy
CYTAT(PiotrB @ 9 09 2005, 13:11) *
CYTAT(Arcadio @ 9 09 2005, 13:59)
Problem w tym że każda z tych gier to dla mnie must have.
Do niedawna pewniakiem był SSX ale teraz chyba kupię PES5 i poczekam na RE4.
Na SSXa jeszcze przyjdzie czas (trójkę muszę wreszcie wymęczyć na 100%).
Kiedy wogóle wychodzi On Tour?
*

SSX On Tour wychodzi24 Października w USA. Europa nieco później. Najbardziej z tych gier brałbym RE4.

SSX fajna gra

raven_raven
Ke?

FIFA street podobno jedynka lepsza. A tak w ogóle jak od EA to Blacka sobie łyknij.
Grabol
Ace Combat? Nie grałem jeszcze w żadną z części. Podobno na ps2 rządzi Squadron leader. Którą polecacie?
Suavek
Squadron Leader i długo długo nic.

Choć za symulatorami / arcade'owymi strzelankami nie przepadam to SL uważam za jedną z najlepszych gier na PS2. Z gier akcji to w ogóle najlepszą. Głównym tego czynnikiem jest świetne udźwiękowienie (muzyka i komunikaty radiowe), ciekawe postacie i fabuła (coś czego brak pozostałym Ace Combatom) oraz duża ilość różnorodnych i naprawdę interesujących misji (czego to tu nie ma).

Gra na długie godziny z niemałym replay value.

Pozostałe Ace Combaty nie są złe ale brak im klimatu i ogólnego rozmachu, który posiada SL. Ace Combat 4 sprawia wrażenie lekko wolniejszego a fabuła jest tutaj dla zasady - nic interesującego. Belkan War natomiast jest jakby krokiem w tył w stosunku do SL, gdzie pozbawiają nas eskadry dając tylko jednego skrzydłowego, fabuła jest mało porywająca a wszelkie misje wrzucone są jakby na siłę. A w obu tych grach zadań też nie ma tak dużo jak w SL.

IMO pozycja, którą trzeba sprawdzić, nawet jeśli ma się opory do arcade'owych symulatorów.
White
A jak ktoś ma ochotę na symulator z prawdziwego zdarzenia na PS2, polecam Energy Airforce: Aim Strike.
raven_raven
Co myślicie o Tomb Raider: Anniversary?
White
poczytaj se temat o tej grze w tym dziale. A to moja opinia:

CYTAT
CYTAT
Tu mocą jest mistyka, stwory, wilki, dinazaury, Samotność ekslporacji:D:D:D i genialne zagadki

Dokładnie jak w pierwszych częściach TR na PSX'a. I taki powinien być Tomb Raider, i basta. Żadnych nowoczesnych lokacji jak w Angel of Darkness, żadnej komunikacji przez radio jak w Legend.

Mnie też Anniversary oczarowało. Do tego stopnia że po lokacjach poruszam się tylko chodząc, nie biegam- po to żeby grało się dłużej i żebym zdążył nadelektować się tym artyzmem. Gra jest przepiękna a klimat rzeczywiście miażdży (gdy usłyszałem remix znajomej melodii w menu głównym to aż mi się łezka w oku zakręciła). Szczególnie Egipt wymiata, kojarzy mi się z moją ulubioną częścią (The Last Revelation). Zagadki są w sam raz, dość złożone i niebanalne (fizyka!), ale zaciąć się trudno.
Gra się bardzo przyjemnie, sterowanie jest idealne a Lara pięknie animowana. Bonusów moc, sekretów masa- dla mnie wypas. Jedyne do czego się mogę przyczepić- jednak Anniversary cierpi na syndrom dzisiejszych gier: co ta za checkpointy co kilka kroków? Co to za odnawianie energii? Czemu półki do których można się dostać są tak dobrze widoczne? Walka ze zwierzakami jest super, ale czemu skoro gram na hardzie będąc w połowie gry nie użyłem jeszcze żadnej apteczki? Za łatwo, oj zdecydowanie za łatwo, przydałby się hardkor jak za dawnych lat. No i chyba jednak za krótko- 14, 15 godzin. Chciałoby się przynajmniej 30.

Gra na 9+ jak dla mnie.

Dodam jeszcze że zakończenie jest troche z du.py, i ostatni level wraz z ostatnim bossem troche mnie rozczarował. Co nie zmienia faktu że to jedna z najlepszych i najładniejszych przygodówek na PS2- ja bawiłem się lepiej niż przy GoW. Atakuj śmiało, tym bardziej że w empiku można dorwać edycję kolekcjonerską za jedyne 80 PLN.
raven_raven
Hłe hłe, dziś mam za 20 zł i cienkiego Drivera Parallel Lines wink.gif. Po 1h gra mi się bardzo podoba, Lara to taki książe z mega-zgrabną pupą, świetnym światem gry (chodzi mi o środowisko, bardzo otwarty system, chodzi mi o to, że gra pozwala na dużo, nie sa to wymierzone skoki, można kombinować i skakać na skos itp.), piękna Lara, genialna animacja i naprawdę piękna grafika. Dla mnie jest to czołówka PS2, naprawdę! No i mokra Lara wygląda genialnie, najlepszy taki efekt na PS2. No i te ruchy pupą i całkiem spore... ekhm. Ma duże oczy.
el-shabazz
siema,

który z PESów polecacie i dlaczego?
malin1976
Ja osobiście polecam PES 5 . Grałem we wszystkie dotychczasowe części i zostawiam sobie piątkę . Wystarczy porobić transfery w edit mode i grać , grać i jeszcze raz grać !!!

Plusy piątki :

przede wszystkim strzały - miód .
bramkarze - w szóstce i 2008 to jakieś ciecie z okręgówki , błąd za błedem , masakra . W piątce na powtórkach parady to miód
grafa - mam w tej chwili wszystkie części i najlepiej wypada piątka . W szóstce i 2008 powtórki akcji to kaszana straszna !!!
piątka jest bardziej nastawiona na obronę niż na atak co dla mnie jest plusem . Brak hokejowych wyników .
gameplay moim zdaniem rozp....ala wszystko co powstało w kwestii piłki kopanej . Kopara opada i tyle

A teraz podobno dla niektórych wielki minus piątki : częste faule . Trzymając w obronie cały czas iksa będziesz miał kilkanaście fauli w meczu . Nie mówiąc już gdy dodasz do tego kwadrat no i wślizgi to robi się niezła sieczka . Ale ..... można z tym żyć a z czasem nauczyć się jak unikać fauli . W szóstce i 2008 moim zdaniem jest przeginka w drugą stronę bo mecze rozgrywane są często bez ani jednego faulu !!! Faule to esencja futbolu panowie i bez nich to nie piłka nożna tylko szachy !!! Osobiście nie zwracam uwagi na ilość fauli w meczu bo one są częścią widowiska pod tytułem piłka nożna i tyle .

Minusem piątki mogłoby być też to że składy już jakby nieaktualne ale w w PES 2008 składy drużyn robił jakiś japoniec który wie co to piłka nożna bo widział to coś raz w telewizji . Co powiecie na to : Drogba nie w pierwszym składzie , Evra na pomocy , Terry na ławie , atak MU - Giggs , Arsenal z jednym napastnikiem - Van Persie . Adebayor ława . A to tylko cztery angielskie drużyny . (pipi)a a co z resztą !!!!!!!!! A więc kupuję grę i zaczynam od edycji składów . SKANDAL .

A na koniec o tajemniczych przenikaniach i randomie : piszą o tym na forum jacyś fanatycy turniejów , frustraci którzy chcą być najlepsi na świecie i gra dla nich to koszmar , nerwy , frustracja .

NAJWIęKSZY RANDOM I PRZENIKANIE JEST W PRAWDZIWYCH MECZACH PIłKARSKICH . POOGLąDAJCIE W TELEWIZJI - POLECAM .
Marsjanin
Czy mozecie mi polecic cos zblizonego mechanika gry do FFX? koncze ta gre i czas sie rozejrzec za czyms nowym a w temacie nie jestem zbyt obeznany. Z gory dziekuje smile.gif
Sephirath
Czy Waszym zdaniem kupienie dzisiaj DMC 3 SE za 79 zł to dobry pomysł? Bo bym pograł w DMC w ogóle a mnie na czwórkę nie stać na razie wink.gif
raven_raven
Dobry pomysł.
Kazuo
Bardzo dobry.
raven_raven
Coś podobnego do FFX... może FFX-2 wink.gif?
are91
CYTAT(Marsjanin @ 17 02 2008, 13:09) *
Czy mozecie mi polecic cos zblizonego mechanika gry do FFX? koncze ta gre i czas sie rozejrzec za czyms nowym a w temacie nie jestem zbyt obeznany. Z gory dziekuje smile.gif

Inne Final Fantasy wink.gif . NIe wiem czy dobrze jest brać po FFX X-2, ja bynajmniej się na tej grze bardzo zawiodłem (mówię o fabule). Mechanika też jest raczej inna. Fakt, że im dłużej grałem to przekonywałem się do tej części, ale skończyło się na tym, że do dzisiaj jej nie przeszedłem. Polecam FFVIII, jeśli nie odstrasza cię fakt iż jest to gra na PSX-a.
piwlak
Jaką grę o tematyce WRC polecacie? Jakiegoś Colina,czy WRC biggrin.gif??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.