Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaką grę wybrać?
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60
White
DMC3 jest pozbawioną klimatu sieczką odbywającą się na sterylnych arenach w akompaniamencie dwóch najbiedniejszych utworów metalowych jakie kiedykolwiek słyszałem.

Hehe, oczywiście przesadzam, ale chciałbym zobaczyć Twoją minę HikiQmori jak to czytałeś. Więc daj sobie spokój, bo nikogo do swojego fanboystwa nie przekonasz, mi też GoW podobał się bardziej.

A co do poziomu trudności... DMC3 przeszedłem na DMD i jakoś nie wyprułem sobie przy tym flaków, a z ostatnią walką w GoW na God Mode do tej pory nie mogę sobie poradzić. Kwestia względna.
HikiQmori
CYTAT(White)
co do poziomu trudności... DMC3 przeszedłem na DMD i jakoś nie wyprułem sobie przy tym flaków, a z ostatnią walką w GoW na God Mode do tej pory nie mogę sobie poradzić. Kwestia względna.

Fakt, obrona rodzinki oraz ostatnie starcie z Aresem mi też sprawiły sporo trudności...gorzej że poza tymi walkami możnaby wymienić góra z trzy inne trudne momenty i na tym wielce wyżyłowany stopień God się kończy. No i w Dmc3 już nawet na normal jest ciężko, GoW na tym samym stopniu pęka bez żadnych problemów.

CYTAT(White @ 20 03 2008, 20:54) *
daj sobie spokój, bo nikogo do swojego fanboystwa nie przekonasz

Fanboystwo nie ma tu nic do rzeczy. Równie dobrze mógłbym porównać GoW'a do Ninja Gaiden, albo ostatniej Onimushy, nawet w porównaniu do nich nie wypada najlepiej. No, ale co kto lubi, w każdym razie na mnie czar pięknej grafiki tuszującej niedoróby gameplay'u nie zadziałał (zakładam że tym się tak w GoW'ie podniecacie bo jak do tej pory nikt nawet nie starał mi się udowodnić że siłą GoW'a jest coś innego).

raven_raven
Tyle, że ty patrzysz na sam system walki, który, masz rację, przy DMC3 wypada bardzo blado. Ale, jest za to bardzo efektywny i przyjemny w użyciu.
Ale oprócz samego systemu walki, jest cała reszta. Monumentalna muzyka, umiejscowienie gry w mitologii, grafika, monumentalność gry, sama wspaniała historia Kratosa... po prostu miodek wylewający się z ekranu. I to nie tylko przy siekaniu 4 509 892 potwora.
White
CYTAT
No, ale co kto lubi, w każdym razie na mnie czar pięknej grafiki tuszującej niedoróby gameplay'u nie zadziałał (zakładam że tym się tak w GoW'ie podniecacie bo jak do tej pory nikt nawet nie starał mi się udowodnić że siłą GoW'a jest coś innego).

W GoWa po prostu fajniej się gra, bo poza walką masz elementy zręcznościowe, eksplorację, quick time events i zagadki. I niebanalną fabułę. Naprawdę myślisz że gra byłaby tak popularna tylko dlatego że jest ładna? W DMC3 masz praktycznie non-stop to samo- wchodzisz do pomieszczenia, wybijasz wszystko co się rusza, wchodzisz do drugiego pomieszczenia... i tak w kółko. Nie wszyscy lubią taką monotonną zabawę.
Suavek
Po raz kolejny mamy dyskusję o wyższości świąt bożego narodzenia nad wielkanocnymi. Jeżeli naprawdę chcecie gadać do ściany to załóżcie osobny temat "DMC vs GoW". Prawda jest taka, że i tak nikogo nie przekonacie do swoich racji niezależnie od użytych argumentów. Jeden woli to drugi tamto, proste, a patrząc na popularność obu pozycji raczej ciężko będzie zarzucić któremuś szczególne wady. Wiem bo próbowałem - spotkałem się z krytyką tongue.gif.

Bo co ja mam powiedzieć? Nie ciągną mnie hack'n'slashe ale DMC1 i GoW potrafiłem docenić. DMC3 mnie odrzucił ale setki fan(boy)ów nie, to samo GoW2. Wątpię aby zwolennicy Dantego przekonali do swoich racji miłośników Kratosa i odwrotnie. Tymczasem dobrze by było wrócić do tematu gdyż ta dyskusja raczej nie prędko dobiegnie końca (a nawet jeśli to bez efektów ;p).

Ok, pytałem się w tym temacie już setki razy ale nigdy nie uzyskałem odpowiedzi zdaje się - która część Armored Core będzie najbardziej przyjazna dla nowicjusza. Ewentualnie, która odsłona na PS2 uznawana jest za najlepszą?
HikiQmori
CYTAT
Tyle, że ty patrzysz na sam system walki, który, masz rację, przy DMC3 wypada bardzo blado. Ale, jest za to bardzo efektywny i przyjemny w użyciu.
Ale oprócz samego systemu walki, jest cała reszta. Monumentalna muzyka, umiejscowienie gry w mitologii, grafika, monumentalność gry, sama wspaniała historia Kratosa... po prostu miodek wylewający się z ekranu. I to nie tylko przy siekaniu 4 509 892 potwora.

CYTAT
W GoWa po prostu fajniej się gra, bo poza walką masz elementy zręcznościowe, eksplorację, quick time events i zagadki. I niebanalną fabułę. Naprawdę myślisz że gra byłaby tak popularna tylko dlatego że jest ładna? W DMC3 masz praktycznie non-stop to samo- wchodzisz do pomieszczenia, wybijasz wszystko co się rusza, wchodzisz do drugiego pomieszczenia... i tak w kółko. Nie wszyscy lubią taką monotonną zabawę.

Grafika, muzyka, klimat, fabuła. Ważne elementy składające się na całość gry, jednak najważniejszy jest sam gameplay. Choćby inne elementy stały na najwyższym poziomie niedorobiony gameplay zawsze zawali całość. Tutaj nawet przyznam ci racje White - GoW na pewno jest bardziej zróżnicowany, QTE to dobry patent, podobnie jak zgrabnie wplecione elementy logiczne czy eksploracyjne, jednak to są tylko dodatki do głównego mięcha jakim jest sieka. W obu tytułach to ona zajmuje większość czasu i stanowi główny trzon gry. A jak już sobie ładnie wyjaśniliśmy ten element wypada dużo lepiej w Dmc niż w GoW. Jeżeli kupuje wyścigi to przede wszystkim po to żeby się w nich ścigać, żadna mega dopakowana możliwość tuningu czy wielkie miasto po którym można jeździć nie zamaskuje schrzanionego systemu jazdy czy kiepskiej fizyki. Dlatego nie kupie Need for Speed tylko Burnouta. Analogicznie z GoW'em i Dmc. Jeśli decyduje się na bijatyke to po to żeby w niej walczyć, chce rozbudowanego systemu i przyjemności z rżnięcia, nie podziwiania widoków, zwiedzania lokacji czy arcyciekawej fabuły. Tutaj ważne - nie twierdze że GoW jest słaby, to dobra gra. Ale nic więcej. Jest piękny, jest epicki, jak na slashera ma całkiem dobrą fabułę i zróżnicowany gameplay, ale co z tego skoro kuleje to co najważniejsze. Dlatego nie rozumiem czemu tak wielu graczy stawia ją na piedestale, bynajmniej nie tylko w kategorii chodzonych mordobić, ale też gier w ogóle.

Edit: Suavek ma racje, albo kończymy dyskusje albo przenosimy gdzie indziej.
White
Kończymy bo mi się znudziło.
adamst85
Dla mnie zupełnie inne gry. Devil jest fajny ale gejowski hero plus fabułą z dupy - to nie to co lubię. Tylko sieka, brak zagadek i elementów platformowych też mnie nie kręci. Sorki są zagadki ale takie.... zresztą w DMC1 Dante jeszcze dawał radę, ale tutaj za cholerę nie mogę się z gościem utożsamiać...
chris85
Jak juz mowa p DMC 3 to powiedzcie mi co trzeba zrobic w 14 misji ( z ta wierza ktora nagle wyrosla do gory i Dante musi sie chyba wspiac na sama gore za Lady ) smile.gif

juz przeszedlem , sorry za spam biggrin.gif
i_am_so_lame
Warto kupić GTA:SA, czy RE4 jest naprawdę tak dobry jak go wszędzie chwalą ?
SORROW
Obie gry należą do czołówki gier na PS2 jeżeli chodzi o grywalność . Teraz można je wyłapać po 40-50 zeta (używki) .Inwestuj śmiało.
adamst85
A ja mam takie pytanko - wpadło mi w łapy dużo starych numerów NEO+. Tak sobie przeglądam i po zachwyceniu się świetnym staroszkolnym Drakanem Ancient Gates. (Kończe właśnie) - w tym samym numerze dwie nieznane mi zupełnie gry - Herdy Gerdy (jakby Benefactor w 3d) - ocena 8.9 i Pirates - Legend of Back Kat - 8.5/10.Pooglądałem filmiki na youtube - mało ale są - i ładnie sie prezentują. Grał ktoś z forum z te gry? Pozdrawiam.
elolve
witam a czym z tej listy warto się zainteresować
1.Medal of Honor: Vanguard
2.Black Buccaneer
3.Crash Twinsanity
4.Gun
5.Colin McRae Rally 2005
6.Matrix Path of Neo
7.TOCA Race Driver 3
8.The Shield
9.The Getaway Black Monday
10.The Getaway
11.The Nightmare Before Christmas: Oogie's Revenge
12.Soul Nomad & The World Eaters
13.Berserk
14.Shadow the Hedgehog
15.Ghosthunter
16.Onimusha 2: Samurai's Destiny
taka lista najciekawszych moim zdaniem produkcji ,tylko nie wiem za które się wziąść
consoleboy
Zróżnicowana lista, nie ma co biggrin.gif Ciężko mi coś doradzić, gdyż w większość z wymieniowych gier nawet nie dane ni było sprawdzić, ale jeżeli miałbym coś zasugerować to bardzo polecam numer 4 i 16 ,a odradzałbym 2 i 6, 8 tongue.gif Colin 2005 jakoś średnio mi spasował. Bardziej polecałbym edycje wcześniejszą. A co do Berserka....Niezła siekanka, ale trzeba mieć na względzie to ,iż gra ukazała się w 2004 roku i niestety, trochę się postarzała pod względem mechaniki jak i samej oprawy graficznej. Trzeba mieć również na uwagę to, iż berserk jest trochę "skopany" pod względem klimatu( pierwsze lokacje), bo co mam powiedzieć gdy widzę Gatsu jak siecze zabójcze drzewka i krwiożercze bałwany tongue.gif Na pocieszenie( to zależy "kogo") dodam, iż gra na normalu jest banalnie prosta, a końcowe potyczki z bossami są..... maxi king tongue.gif tongue.gif
Siwy_
najciekawszych ? ja tu poza onimusha nie widze nic ciekawego:P
raven_raven
ToCA Race Driver 3, Colin McRae Rally, ale 04 i może Medal of Honor.

Mam Colina 04 na sprzedaż, jak chcesz kupić to wal na PM.
HikiQmori
Onimusha 2 i Path of the Neo. Co do tej drugiej giery, nie zrażaj się kiepskimi opiniami na jej temat, to jest naprawde porządna gra akcji (i bynajmniej nie pisze tego jako żaden wielki fan Matrixa).
el-shabazz
CYTAT(i_am_so_lame @ 25 03 2008, 11:16) *
Warto kupić GTA:SA, czy RE4 jest naprawdę tak dobry jak go wszędzie chwalą ?

RE4 jest naprawda gra świetna. Jesli lubisz strzelac - duzo strzelac to jak najbardziej Ci sie spodoba. Oprawa stoi na wysokim poziomie, gra jest długa. Nie jestem nic sensownego teraz wymyslic wiec moge jeszcze jedynie polecić zlookac na youtube i samemu ocenic, RE4 ps2 gamaplay, jest tam tego troche, peace
White
elolve, przecież wystarczy poczytać recenzje tych szesnastu gier i zobaczyć co Ci pasuje. Podałeś kilka zupełnie odmiennych gatunków. Moge tylko powiedzieć że Toca 3 warto się zainteresować jeśli lubisz wyścigi i masz kierownicę, natomiast Getaway- jeśli szczególnie cenisz sobie w grach klimat i fabułę. Gry dzielą się na totalne hity i totalne crapy (a takich na Twojej liście nie widzę), reszta to kwestia gustu.
Fisto
NBA Live 07 czy Fifa 07?
Tak o do casual grania =p
Siwy_
nba, od fify o wiele lepszy jest pes
raven_raven
Hm, do casual grania powiadasz... Obie gry posiadają dość rozrywkowy system gry, FIFA jest naprawdę przyjemna, NBA zresztą też... I obie gry posiadają bardzo rozbudowane opcje menedżerskie (kariery) dzięki czemu szybko się nie nudzą.

Po prostu odpowiedz sobie: koszykówka czy piłka nożna i już wiesz, co wybrać.
kotlet_schabowy
Elolve : bierz obydwie części The Getaway, świetne gierki.
segal258
elolve: z tej listy moge ci polecic obie częście getaway i oczywiscie onimusha 2.
Czappi
Jakiego eRPGa polecacie dla początkującego? Final Fantasy X już skończyłem.
raven_raven
No to weź się za Final Fantasy XII może smile.gif.
HikiQmori
- Final Fantasy X-2
- Władca Pierścieni: Trzecia Era
- Kingdom Hearts II (to już jednak nie jest taki typowy erpeg)

piwlak
Jakie gry F1 polecacie?
PiotrB
CYTAT(piwlak @ 3 04 2008, 19:08) *
Jakie gry F1 polecacie?

Formula One 2003. Najlepszy model jazdy z wszystkich części na PS2. Ewentualnie Formula One 06, która jest najbardziej aktualna.
raven_raven
Jak ktoś ma wolne 80 zł, nie może ich lepiej ulokować jak w God of War II.
Paweł_PS
Ja bym polecał F1 05 wink.gif
HikiQmori
CYTAT(raven_raven @ 4 04 2008, 14:23) *
Chciałem tylko dodać, że jak ktoś ma wolne 80 zł, nie może ich lepiej ulokować jak w God of War II.

Znam przynajmniej dwa lepsze sposoby wydania takiej kwoty:
- wizyta w dobrym burdelu
- DMC3: Special Edition
White
Widzę HikiQmori że nie tylko na Devil May Cry się znasz.

CYTAT
Chciałem tylko dodać, że jak ktoś ma wolne 80 zł, nie może ich lepiej ulokować jak w God of War II.

A nawet ulokowałbym, gdyby nie to że w moim empiku chcą za GoW2 219 PLN. ;/
Zwyrodnialec
CYTAT(raven_raven @ 4 04 2008, 14:23) *

Lepszym wyborem jest RE4.
wiki1993
Nieprawda, GTA SA to jeszcze lepsza inwestycja wink.gif Jeśli chodzi o gry nowe ofkoz, bo używaną można znaleźć taniej smile.gif
i_am_so_lame
Wiecie co wam powiem? Mam GTA:SA, GOW 1i2, brakuje tylko RE4 i DMC3:SE. Wiec sie dziewczyny nie sprzeczajcie co jest lepsze. smile.gif

Te 4 gry trzeba mieć bez dyskusji.....
wiki1993
Ale wymieniłaś 5 gier, laseczko wink.gif GoW I i II to nie to samo icon_twisted.gif
elolve
Witam a co byscie polecili z takich serii
onimusha (mam onimusha 3 DD i grałem z 5min i nawet nawet)
crash (grałem tylko w Crash of the Titans ale słabiutki jak dla mnie , fajny dopóki nie mamy deski potem masakra)
Metal Gear Solid
ale po 1 grze z seri i tej najlepszej dla was moze byc najstarsza ale zeby była dobra
z góry thx
Siwy_
wszystkie crashe na ps2 sa kiepskie, jesli nie grales w jakas czesc na psxa to lepiej nadrob zaleglosci

a z metal gearow polecilbym kupic najpierw trojke, a pozniej dwojke
raven_raven
A książki też polecasz czytać od środka, potem początek i ostatecznie koniec?

MGS-y zaliczaj tak, jak wychodziły, czyli MGS1, MGS2, MGS3. Wiem, że MGS3 to prequel, ale skoro już zaliczył jedynkę, niech zaliczy dwójkę, która jest bezpośrednim sequelem dwójki. A trójeczkę pozna najlepiej znając wszystkie (przejście Metal Gearów (tak, tych z MSX) też wskazane) poprzednie części.

No chyba, że na widok filmiku odruchowo naciskasz "Start"... wtedy w ogóle tej serii nie tykaj icon_twisted.gif.
Sephi
GoW 1 i 2, RE4 i DMC3 moim zdaniem powienien każdy spróbować wink.gif a każdy zapalony gracz poprostu musi je mieć w swojej kolekcji, albo chociażby ją zaliczyć (w ostateczności tylko pomacać tongue.gif) ale hmm... a co np z FFX? Albo chociażby ICO? Chyba, że są jakieś konkretne wymagania co do gatunku tongue.gif
JanzKijan
Czołem.

Ostatnimi czasy myślałem nad YAKUZ'Ą. Co sądzicie o tej grze. Mile widziane wszelkie krytyczne komentarze (chcę mieć obiektywny obraz tej gry).

Zaciekawiłem się tym tytułem, po spotakaniou z Shenmue 2. W wywiadach Yakuza jest porównywana właśnie do Shenmue - jak uważacie - czy jest to trafna opinia, czy tylko marketing (krótko - czy bliżej temu do Shenmue czy do GTA)?

Z góry thx za dokłdne informacje odnośnie ww pytań. Pozdrawiam.

kotlet_schabowy
Ja się wbiję ze swoim pytaniem :

Burnout : Revenge czy Burnout : Dominator ? Swego czasu wybór był dla mnie prosty, bo B:R był dużo tańszy od B:D, ale czas mijał, ja gierki nie kupiłem, a teraz kosztują mniej więcej tyle samo. Grałem dotąd na poważnie tylko w Takedowna i bardzo mi przypasował. W sequeli liczę głównie na :

-nie zmieniony model jazdy
-przynajmniej tyle samo zadań do zaliczenia
-różnorodność trybów
-tryb Road Rage.
Czytałem, że w Revenge jest lekko "mroczniejszy" klimat (kolorystyka itd), to w sumie byłby dla mnie raczej minus. Proszę o najważniejsze różnice między B:3, B:R a B:D. Z góry dzięki za rady.
Suavek
CYTAT
-nie zmieniony model jazdy
Bardziej Dominator, chociaż zależy jak na to patrzeć - każdy Burnout się czymś różni.
CYTAT
-przynajmniej tyle samo zadań do zaliczenia
Burnout Revenge - zadań jest zdaje się więcej niż w Dominatorze plus jeszcze tryb Crash (osobiście nie grywam w to), którego w Dominator brak.
CYTAT
-różnorodność trybów
Niby Dominator ze swoimi Burnout Challenge, Near Miss, Maniac i innymi, które zamiast bawić to denerwują.
CYTAT
-tryb Road Rage.
Revenge.

Ogólnie jednak bardziej bym sugerował styczność z Revenge. Choć gra się mocno różni od Takedowna (większa efektowność, sporo skrótów i niebezpiecznych tras, popychanie niektórych cywilnych samochodów) to "inny" nie znaczy "gorszy". Osobiście nie potrafię stwierdzić, która odsłona jest lepsza ale obie sobie cenię dość mocno. A Dominator? Dla mnie to już bez rewelacji - choć powrócono do bardziej klasycznego modelu jazdy to jakoś gra nie robi takiego wrażenia jak poprzednicy. W dodatku ciągle nie mogłem się pozbyć wrażenia, że od początku twórcy nosili się z zamiarem stworzenia portu na PSP, stąd wersja na PS2 jakoś nie powalała szczególnie grafiką i wykonaniem. No i totalnie beznadziejna muzyka.
Ogólnie Dominatora polecam jeśli posiadasz lub masz zamiar kiedyś zakupić PSP - mnie się o wiele lepiej grało w wersję na tę właśnie konsolę.

Tutaj się wypowiedziałem na temat większości Burnoutów, jeśli Ci pomoże.
White
A w Dominatorze nie ma Road Rage? Bo w Revenge ten tryb jest kompletnie spaszczony, bicie rekordów nie ma sensu i daje 0 satysfakcji w porównaniu z Takedownem. Ostrzegam tylko, bo jeśli myślisz kotlet że w Revenge będziesz bawił się w Road Rage równie dobrze jak w Takedownie, to srogo się zawiedziesz.
Suavek
CYTAT
A w Dominatorze nie ma Road Rage?
Nie sprawia takiej radochy i jest mniej efektowny. W Revenge można m.in. pokombinować z popychaniem samochodów na przeciwników.
CYTAT
Ostrzegam tylko, bo jeśli myślisz kotlet że w Revenge będziesz bawił się w Road Rage równie dobrze jak w Takedownie, to srogo się zawiedziesz.
Eee, jak dla mnie Road Rage to właśnie w Revenge jest najlepszy ze wszystkich Burnoutów na PS2. Widać kwestia gustu.

Osobiście Revenge sobie bardzo cenię, ale drażni niestety brak opcji Quick Race. Po prostu śmiech na sali, że w takiej grze zapomnieli o banalnym trybie.
blazej10
Ja już na PS2 nic nie kupię.W PS3 muszę zainwestować.(GTA IV biggrin.gif )Ostatnią grą jaką kupiłem był Ojciec Chrzestny i GTA:VCS.
Pozdro
Sephi
Wiadomo... jak wyszła konsolka nowej generacji to się starą sponiewiera i nie docenia tongue.gif wspomnij ile czasu przy niej spędziłeś wink.gif i coś mi się wydaje, że jakby tak poszukać to jest jeszcze conajmniej kilka gier wartych zagrania smile.gif
krzystofik
Witam

Jeśli możecie poradzić która z części tomb raider jest godna polecenia
O ile się nie myle to wyszły 3 odsłony na ps2

To samo pytanie odnośnie serii 007 James Bond

Z gory dziękuje za odpowiedzi smile.gif
Siwy_
angel of darkness omijaj szerokim lukiem, ta gra to straszny gniot
a w pozostale czesci zdecydowanie warto zagrac, jesli lubisz try to nie bedziesz zalowal kasy. co prawda legends jest troche krotki, ale jesli bedziesz chcial go przejsc na 100% (mi sie chcialo, a jestem dosc leniwy), to przejscie zajmie Ci troche czasu. anniversary tez jest bardzo fajny, ja bym wzial obie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.