Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Black
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
nelson
moze to co napisze bedzie straszne i wszyscy pomyslal ze jestem jakis idiota... ale moje zdanie jest takie BLACK ==== NUDNY BADZIEW..... moze grafa ladna ale i tak nie zaladna.. (moze mysle tak przez to jak zobaczylem grafe na x360) ale nic a nic mnie ta gra niekreci. i tak jak sadzilem bedzie to kolejna gra oczekiwana i okaze sie sredniakiem podobnie bylo z killzone na ps2 nie ktorym sie podobal a nie ktorym tak jak mi np zupelnie nieprzypadl do gustu... byl tragiczny tryb multi.... szkoda ze tutaj niemozna tego okreslic.
HEA
QUOTE(SIKI @ 20 02 2006, 14:57) *

QUOTE(mataman @ 20 02 2006, 11:30) *

Widze że niektórzy to straszne płaczki.Gra jest naprawde świetna. A takiej interakcji z otoczeniem to jeszcze nie było w grach FPP. Np. akcja chyba w 3 levelu gdzie zdobywa sie RPG, walisz w blok i połowa budynku wylatuje w powietrze MOC

eee w Half Life2 była o wiele większ interakcja z otoczeniem huh.gif

Mucha nie siada,ta grafa,grywalność,
podkładam Crazy frog zamiast muzy z gry
i zaczynamy sieczkę laugh.gif
biggrin.gif Skończony biggrin.gif
lavatekk
no według mnie raczej średnio ten Black wyszedł, z ostatnich fpsów o wiele bardziej wkręcił mnie Far Cry,
co do Blacka, to graficznie nie ma co narzekać, jest to bardzo dobrze wyglądający tytuł, co do samego gameplayu to myślałem, że będzie to coś na wzór Burnouta w takim sensie, że etapów będzie wiele, ale krótkich i rozpierducha będzie na maksa intensywna,coś takiego jak w pierwszym levelu Blacka, bo potem w kolejnych etapach dynamika spada, co spowodowane jest moim zdaniem nie za ciekawymi terenami rozgrywki, robi się nudno, fabryka, port, szczególnie most. wieją nudą, wkręcają niektóre sekwencje jak np. przebieralnia w bodajże piątym levelu, gdzie wszystko się sypie i jest maks, podobnie przeciwnicy - raptem pare rodzaji, broń daje rade i jest to największy atut gry, chociaż w tej kwesti też nie wszystko jest przemyślane do końca - granaty rzuca się o wiele za krótko, shotguny za długo się przeładowują przez co się ich prawie nie używa, w sumie IMHO jest to dobra gra gra ale nie doskonała i na pewno nie taka jaka miałaby być
2razyjot
A ja do BLACKa nic nie mam w sumie, gra sie w to milutko - ocena po godzince intensywnej rozgrywki. Grafika na plus, system zniszczen, swietnie oddane giwery (zmiana "ognia" na ciagly itp. + design); ciekawie opracowane poziomy i mniamniusne wstawki (niezly montaz) no i jest wkret w to wszystko, podeszlo mi ewidentnie.

Na minus zaliczam inteligencje przeciwnikow w okreslonych przypadkach - na hardzie strzelalem baranowi w plecy, ten szedl dalej i cedzil do moich ziomkow; nie do konca wywazone i dopracowane zniszczenia (4 strzaly w krzeslo zanim sie rozpadnie; dziury po kulach - bitmapa, ktora przy strzale w rog sciany wystaje poza obiekt) i dlugosc misji (aczkolwiek dodatkowe zadania i cele motywuja do ponownego przejscia) no i przydaloby sie wydawac polecenia swojej ekipie ...

Szkoda, ze nie ma multi - jazda na 2 zlinkowanych boxikach bylaby pewnie rajcujaca ...

Ocena wstepna: 8
Butcher
Największy zonk - długość rozgrywki. Ja rozumiem, że
[kilka trybów trudności x zjara z demolki] = [kilka podejść] ale niesmak pozostaje... Troche dziwne ograniczenia nie pozwalają na eksplorację terenu - celowo brak skakania. Głupi próg czy podwyższenie, z którego niechcący zejdziemy i du/pa - nie cofniemy się. To samo dotyczy ścian, które pojawiają się czasami za naszymi plecami, zamykając nas np. w sali z bandą killerów. To zmusza do ostrożnego stawiania kroków, patrzenia pod nogi i planowania zwiedzania - zwłaszcza gdy chcemy mieć objectives na 100%. Mała różnorodność przeciwników wkurza... dopiero jak zdamy sobie z tego sprawę - ja praktycznie pod koniec gry smile.gif. Faktycznie da się rozwalić tylko to, co założył developer, ale porównanie z Red Faction jest conajmniej nie na miejscu. Tam developer założył o wiele mniej biggrin.gif

Więcej grzechów nie pamiętam.

Cała reszta jak najbardziej fpyte i ogólnie jestem zadowolony - czytając ostatnie posty, nasunęło mi się kilka ciekawostek:
1. Zauważcie, że Criterion jako chyba jedyne do tej pory zastosowało blur przy przeładowywaniu broni - faktycznie wtedy wzrok skupia się na giwerze, a nie otoczeniu. Smaczek, a cieszy.
2. Zabijając kolesia strzelającego z RPG on ZAWSZE wybucha, bo dev. założył, że to detonuje JEGO RPG... (to w temacie wieży z 1 levelu, które sypie się nawet gdy strzelamy z Uzi)
3. Ja też momentami wyczuwam klimat MOH
4. I niekoniecznie ma to związek z tym, że muzykę skomponował ten sam gość - Michael Giacchino
5. Opcja Custom OST uwidacznia, jak należy podchodzić do tego FPSa - po jednokrotnym przejściu możemy się bawić na luzie: zapuszczamy Slipknota czy FF i jazda z koksem biggrin.gif
6. Silver Guns po ukończeniu Normala mają unlimited ammo gdy gramy ponownie na normal i są... srebrne. Po kiego ?
7. SGuny z opcją tłumika (Uzi, AK, MP5, itd.) nawet bez niego brzmią tak, jakby był on doczepiony - bez sensu...
Moje subiektywne: 8+

BTW:
nie wiem czy ktoś to widział gdzieś wcześniej - ja byłem "własnoręcznym" świadkiem na GC w Lipsku i pokazie EA/Criterion. Gra miała wyskakujące na ekranie wskaźniki "Head shot", "Collateral Kill" itp. przy adekwatnych akcjach, plus podliczanie punktów, Kill Count, po levelu itp. - jest to gdzieś ukryte czy ostatecznie z tego zrezygnowano ?? unsure.gif Burzyło to co prawda trochę klimat "poważnej" jatki, ale dawało pewną satysfakcję... no i można byłoby się licytować z innymi biggrin.gif
g_w_b_b_a
QUOTE(Butcher @ 22 02 2006, 15:50) *

2. Zabijając kolesia strzelającego z RPG on ZAWSZE wybucha, bo dev. założył, że to detonuje JEGO RPG... (to w temacie wieży z 1 levelu, które sypie się nawet gdy strzelamy z Uzi)

raczej zalozyl ze bedziemy go zabijac za pomoca RPG bo na 1 levelu niedaleko banku czy czegos lezy RPG a na 3 lv celowo rozmieszczono tyle rakiet by ich zabic tylko z RPG, wg to jest niedopatrzenie
il capitano
QUOTE(Butcher @ 22 02 2006, 13:50) *

3. Ja też momentami wyczuwam klimat MOH
4. I niekoniecznie ma to związek z tym, że muzykę skomponował ten sam gość - Michael Giacchino

heh, ma się ten zmysł smile.gif
Właśnie cioram ostatni level. Eh gierka cudo no, czekam na sequel jak cholera.
Marlon
Ten pewnie zaatakuje, ale już na next-geny. Znikną znane dotychczas ograniczenia sprzętowe, to panowie z criterion pewnikiem wysmażą coś niesamowitego - wszak to mistrzowie w ujeżdżaniu dev-kitów. Sama koncepcja BLACK pozostawia bardzo szerokie pole do popisu - z tej tematyki można będzie w przyszłości naprawdę wiele wycisnąć, to jest pewne.

W ogóle to chciałbym zobaczyć jakiś tytuł spłodzony przez Criterion na X360, ale całkowicie od podstaw (jak wiadomo powstaje port B4) - to będzie miazga. Wiadomo już coś w kwestii ich planów? EA im pewnie leniuchować za długo nie pozwoli...
ping
dla mnie black był za krótki, wkurzał brak możliwości save'a przy checkpoincie - musze wyjść z domu a tu lipa, potem trzeba grać od nowa całą misje. szybkość celownika też pozostawiała wiele do życzenia, inteligencją wrogowie nie grzeszyli a na trailerze gra sprawiała wrażenie dynamiczniejszej, grało się przyjemnie ale było pare niedoróbek które mnie denerwowały, czekam na sequel.
lavatekk
QUOTE(Butcher @ 22 02 2006, 17:50) *

BTW:
nie wiem czy ktoś to widział gdzieś wcześniej - ja byłem "własnoręcznym" świadkiem na GC w Lipsku i pokazie EA/Criterion. Gra miała wyskakujące na ekranie wskaźniki "Head shot", "Collateral Kill" itp. przy adekwatnych akcjach, plus podliczanie punktów, Kill Count, po levelu itp. - jest to gdzieś ukryte czy ostatecznie z tego zrezygnowano ?? unsure.gif Burzyło to co prawda trochę klimat "poważnej" jatki, ale dawało pewną satysfakcję... no i można byłoby się licytować z innymi biggrin.gif

mi właśnie tego brakowało w Blacku icon_twisted.gif ,
szkoda, że zrezygnowali, chyba, że można jakoś odkryć?
ping
Butcher, Lavatekk -> kill count jest, po levelu jak nic nie naciskajcie, wszystko jest podliczane wink.gif a jeśli chodzi o wskaźniki to jednak ich brak.
wie ktoś może co oferuje tryb black ops?
EDIT
wszystko jasne wink.gif

un-hungry gamers will find favour in the Black Ops mode that tracks and ranks players for stylish kills throughout the lengthy single player campaign, adding replay value to Criterion's addictive FPS framework.

http://shop.game.net/ViewProduct.aspx?cat=...display=preview

przejdźcie całą gre na hardzie a wszystko będzie hyh.gif. ja już zaczynam tongue.gif jeszcze tylko 7 misji biggrin.gif
matek_79
QUOTE(Butcher @ 22 02 2006, 17:50) *

6. Silver Guns po ukończeniu Normala mają unlimited ammo gdy gramy ponownie na normal i są... srebrne. Po kiego?

Na poczatku myslalem ze moze dla trybu destruction (jest w statystykach, gdy sie go podswietli to napisane jest aby zniszczyc wszystko co podswietla celownik na czarno, ale wiecznie przy nim jest -), bynajmniej przeszedlem pierwszy level ze srebnym RPG i rozwalalem wszystko co sie dalo, doslownie wszystko, to co jest podswietlane na czarno (wydaje mi sie ze wszystko znalazlem, lacznie z czerwonymi skrzyniami na amunicje, a kilka z nich jest pochowanych), samochody to normalka, ale dupa dalej mialem -, no to zniszczylem wszystkie szyby, szczatki szyb, potem lampy, potem barykady, znaki, plot, meble, napisy, armaty, budki telefoniczne itd. i dalej dupa confused.gif (laptopow i innych ukrytych rzeczy oczywiscie nie wliczam), tak wiec nie wiem dalej na czym polega ten tryb, bo zlazilem 1 level kilkadziesiat razy tam i spowrotem (lazilem tam ponad 1,5 godz, zajrzalem wszedzie) i nic confused.gif A srebne bronie to, wyglada na to, tylko i wylacznie ulatwienie (po dorwaniu RPG raczej juz nikt nam nie podskoczy)
2razyjot

Mała różnorodność przeciwników wkurza... dopiero jak zdamy sobie z tego sprawę - ja praktycznie pod koniec gry smile.gif.

Nie wspominajac nawet o ich AL, ktore czasami jest tak zalosne, ze az chce sie rzygac. ;/ Strzalasz typowi w plecy, ten biegnie przed toba i nawet sie nie obroci. Kolesie dziwnie padaja, po zabiciu bron jest wybijana w powietrze i spada dopiero po chwili - za czasow pierwsze "MoH" na dziadka PSXa lepiej to wygladalo. Zniszczenia sa ale mocno umowne, wybuch z granatu nie rozwali drzewa a rozwali sciane w budynku gdy wrzuci sie go przez okno - inna baja, ze nie da sie wskoczyc do budyneczku bo ... nie ma opcji skoku! O_O

(to w temacie wieży z 1 levelu, które sypie się nawet gdy strzelamy z Uzi)

Jakby to nazwac? Skryptowane efekciarstwo niezalezne od uzytej broni w okreslonych momentach? Bo mialo byc pieknie i super w kwestii demolki a jest po prostu umownie - "jak pi.z.dniesz w okrslony przez developera punkt to zobaczysz cos fajnego" - w sumie spodziewalem sie tego i niby zawiedziony nie jestem ale zostaje pewne "ale" ...

No i rzeczywiscie motyw przeladowania i rozmycia wszystkiego dookola poza giwera fajne jest.

QUOTE(Butcher)

Nie pogniewalbym sie gdyby bylo to jako jakas bonusowa opcja ... smile.gif Aczkolwiek ... kojazy mi sie z Burnoutem i opcja, gdy jest jazda i rozwalamy ruch uliczny na punkty czy Crash, hehehe.

I jeszcze slowko na temat broni - czy ja wiem czy one sa tak super odwzorowane i maja full detali? Hmm ... Wygladaja normalnie, bez wodotryskow. I tak do dzisiaj w pamieci pozostaje mi pierwszy "Soldier of fortune", tam bylo czuc potege shotguna ...
pinkfan
Jestem po czwartej misji. Gra sie w to bardzo przyjemnie, wokół cały czas panuje niezła zadyma, grafika trzyma poziom, ale nie chce skupiać sie na zaletach ale na wadach o których mało kto wspomniał:

1. Gra powinna być szybsza!!: głowny bohater jak i oponenci poruszają sie strasznie ślamazarnie, podobnie czulość celownika(nie ma możliwości regulacji=kpina mad.gif ) jest b.niska co dodatkowo zmniejsza dynamike gry(spróbujcie zrobić szybki obrót o 360 stopni)

2. Ten Blur przy przeładowywaniu mi sie podoba, ale np. mnie po jakimś czasie bolą od tego oczy unsure.gif

3. Granaty dziwnie latają wacko.gif

4. Wszedzie jest masa eksplodujacych elementów otoczenia(beczki, skrzynki, pierdoły), po jakimś czasie ten element mnie wrecz drażni i starsznie upraszcza zabawe blink.gif

5. Tłumik w Kałachu="zbytnia przesada" laugh.gif czegoś takiego nie ma...

6. Jednak widać, że te wszystkie eksplodujace, czy odpadajace czesci otoczenia są czystymi skryptami, w misji na cmentarzu widać połaczenia tekstur na nagrobkach w miejscach gdzie rozpadaja sie po strzale

7. Przydałoby sie wiecej jednostek do eksterminacji, dodatkowo wyróżniajacych sie lepszym AI, atakujacym z ukrycia itp.

a poza tym gra jest naprawde dobra i od czasu Project Snowblind żaden Fpp mni etak nie wciagnał w singl'u
2razyjot
QUOTE(pinkfan @ 23 02 2006, 09:07) *

1. Gra powinna być szybsza!!: głowny bohater jak i oponenci poruszają sie strasznie ślamazarnie, podobnie czulość celownika(nie ma możliwości regulacji=kpina mad.gif ) jest b.niska co dodatkowo zmniejsza dynamike gry(spróbujcie zrobić szybki obrót o 360 stopni)

Bieganie, czolganie i skakanie tez by sie przydalo. ;/

3. Granaty dziwnie latają wacko.gif

Ja nie dopatrzylem sie czy zwyczajnie zawsze sa wyrzucane na ta sama odleglosc? Jak sie dluzej przytrzyma [L] to koles bierze wiekszy zamach? Bo chyba nie ...

4. Wszedzie jest masa eksplodujacych elementów otoczenia(beczki, skrzynki, pierdoły), po jakimś czasie ten element mnie wrecz drażni i starsznie upraszcza zabawe blink.gif

Ale same wybuchy bardzo ladne swoja droga, co fakt to fakt - jest na maxa efekciarsko, czasem az za bardzo ...

6. Jednak widać, że te wszystkie eksplodujace, czy odpadajace czesci otoczenia są czystymi skryptami, w misji na cmentarzu widać połaczenia tekstur na nagrobkach w miejscach gdzie rozpadaja sie po strzale

Pisalem juz o tym nie raz. ;]

a poza tym gra jest naprawde dobra i od czasu Project Snowblind żaden Fpp mni etak nie wciagnał w singl'u

Dokladnie - gra sie w to bardzo sympatycznie i pomimo wszystko wciaga jak bagno IMO. Czasem rowniez potrafi byc naprawde ostro i mozna sie wkurzyc gdy za bardzo sie obrywa ...
janol
[quote name='wujaszek_JJ' date='23 02 2006, 09:16' post='832809']
[quote name='pinkfan' post='832801' date='23 02 2006, 09:07']

1. Gra powinna być szybsza!!: głowny bohater jak i oponenci poruszają sie strasznie ślamazarnie, podobnie czulość celownika(nie ma możliwości regulacji=kpina mad.gif ) jest b.niska co dodatkowo zmniejsza dynamike gry(spróbujcie zrobić szybki obrót o 360 stopni)[/quote]

Bieganie, czolganie i skakanie tez by sie przydalo. ;/

[/quote]

Wybitnie mnie ta slamazarność irytuje. Spodziewałem się szybkiej akcji, arcade itd

3. Granaty dziwnie latają wacko.gif [/quote]

Ja nie dopatrzylem sie czy zwyczajnie zawsze sa wyrzucane na ta sama odleglosc? Jak sie dluzej przytrzyma [L] to koles bierze wiekszy zamach? Bo chyba nie ...
[/quote]

Odległość zależy od paraboli lotu, tak mi się przynajmniej wydaje smile.gif

4. Wszedzie jest masa eksplodujacych elementów otoczenia(beczki, skrzynki, pierdoły), po jakimś czasie ten element mnie wrecz drażni i starsznie upraszcza zabawe blink.gif [/quote]

Ale same wybuchy bardzo ladne swoja droga, co fakt to fakt - jest na maxa efekciarsko, czasem az za bardzo ...
[/quote]

Wybuchy wybuchami ale skoro mogę wysadzić samochód albo beczkę, to czemu nie mogę rozwalić drewnianej skrzynki? Ja rozumiem, że są ograniczenia ale nie przeszkadza mi to we wkurzaniu sie wink.gif

[/quote]

Dokladnie - gra sie w to bardzo sympatycznie i pomimo wszystko wciaga jak bagno IMO. Czasem rowniez potrafi byc naprawde ostro i mozna sie wkurzyc gdy za bardzo sie obrywa ...
[/quote]

Można się wkurzyć jeśli zginie się na końcu misji i trzeba ja przechodzić jeszcze raz, bo sejwu po checkpointach nie przewidziano confused.gif (mówię oczywiście o sytuacji gdy trzeba wyłączyć konsolę, jak pisał ping182)

EDIT
Coś zepsułem z tagami albo samo się zepsuło ale nie chce mi sie nad tym myśleć i poprawiać. Sorry smile.gif
2razyjot
Pomimo tych wszystkich mankamentow, ktore kazdy wypisuje trzeba przyznac, ze gierka nadrabia klimatem. Po prostu jest wczowka i tyle. Fakt, faktem, moglo byc o WIELE lepiej i nawet nie pod katem kombinowania w sferze zniszczen bo niby umownie ale i tak spoko jest tylko pod katem AL wlasnie i zroznicowania oponentow ... smile.gif
koniol21
W wersje na x-a nie gralem, ale w wersji na ps2 granat leci tym daliej im mocniej wcisniesz R2.
matek_79
QUOTE(pinkfan @ 23 02 2006, 11:07) *

2. Ten Blur przy przeładowywaniu mi sie podoba, ale np. mnie po jakimś czasie bolą od tego oczy unsure.gif

Mam cos podobnego (zreszta to pierwsza gra w ktorej sie z tym spotykam), ale po paru przeladowaniach zaczynaja mnie bolec oczy i musze pamietac o tym, aby przy przeladowaniu skupiac wzrok na broni (pomaga), czyli na tym co jest wyrazne.

Nie zawsze- czasami zapomnialem cos wysadzic, potem stawalem przy tym i szybko mi sie pojawaialo "mission filed", a czy tego jest nadmiar? Mi to pasuje, bo rozpierdziel dzieki temu jest niesamowity biggrin.gif.

5. Tłumik w Kałachu="zbytnia przesada" laugh.gif czegoś takiego nie ma...

Czepiasz sie, mi to absolutnie nie przeszkadza. W koncu to tylko gra, i to w dodatku z umownym poziomem realizmu.

Nie wszystkie, a raczej mala czesc z nich jest poskryptowana- wlasnie na cmentarzu, w guagu okna za ktorymi pojawiaja sie worgowie, ale to raczej podbija klimat niz go psuje. Reszta rzeczy do zniszczenia to nasza inwencja tworcza (wczoraj niszczylem co sie da w 1 levelu i lazilem tam ponad godz. aby wszystko zniszczyc, wiec jest tego cala masa)

7. Przydałoby sie wiecej jednostek do eksterminacji, dodatkowo wyróżniajacych sie lepszym AI, atakujacym z ukrycia itp.

To najwieksza bolaczka tej gry- nie dosc ze wrogow jest jak na lekarstwo, to kolesie z sotgunami np. chocby nie wiem co, biegna prosto na nas, byleby tylko strzelic confused.gif, reszta sobie biega wesolo po ulicy jakby to byla wycieczka confused.gif
QUOTE(wujaszek_JJ @ 23 02 2006, 14:21) *

Pomimo tych wszystkich mankamentow, ktore kazdy wypisuje trzeba przyznac, ze gierka nadrabia klimatem. Po prostu jest wczowka i tyle.

Klimatem? Raczej KLIMATEM biggrin.gif gra jest niesamowita. Dawno, bardzo dawno zadna gra mnie tak nie wciagnela, bo malkontet ze mnie niesamowity, a tu juz na dzien dobry mialem zajawke. Prezentacje broni w menu, potem swietne wstawki a poczatku kazdej misji, a pozniej zadyma na ulicach, czlowiek czasami w cos strzeli a tu eksplizja jakby miasto mialo sie zawalic, nie wiadomo co, jak, dlaczego, a micha sie cieszy biggrin.gif
Maiden
Dla ludzi ktorzy jescze nie grali ; >

http://www.xboxpolska.net/index.php?id=1383
pinkfan
Apropo tych kolesi z shotgunami, to jest taki smieszny bug, że kiedy sie przwrócą i wlaczy sie animacja wstawania, to stają sie nieśmiertelni i za nic nie da sie ich zabić dopóki nie wstaną closedeyes.gif

Ale gierka wciaga, umiejetnie oddany wojenny klimacik sprawia, że zamykam oczy na te wszelkie niedoróbki biggrin.gif
Butcher
Jak podsumowałem w myślach tryb Normal, to po raz pierwszy zginąłem dopiero na 4 levelu, a potem na ostatnim (kilkanaście razy biggrin.gif ) - to najdobitniej świadczy o trudności Normala.
Ale wszystkim malkontentom AI przeciwników oraz ich ilości polecam HARD - 1 level to luzik, ale już 2 pokazuje pazurki. Brak Health Packów naprawde daje się we znaki, a pasek energii po każdym strzale topnieje jak śnieg wiosną... I jacyś tacy jakby bardziej agresywni wszyscy biggrin.gif
IMO tor lotu granatu zależy od stopnia pod jakim rzucamy - jak celujemy wysoko (>45st.) to poleci dalej. Nie mam zastrzeżeń do granatów czy ich fizyki - czuć nawet pewien ciężar, a granat nie waży 10 dkg...

Zgodnie z tym co cytował ping182:
un-hungry gamers will find favour in the Black Ops mode that tracks and ranks players for stylish kills throughout the lengthy single player campaign

system oceniania poczynań na bieżąco jest dopiero w trybie Black Ops. Czyli trzeba skończyć Hard... huh.
-GLD-Uzny
QUOTE(pinkfan @ 23 02 2006, 14:41) *

Apropo tych kolesi z shotgunami, to jest taki smieszny bug, że kiedy sie przwrócą i wlaczy sie animacja wstawania, to stają sie nieśmiertelni i za nic nie da sie ich zabić dopóki nie wstaną closedeyes.gif

Ale gierka wciaga, umiejetnie oddany wojenny klimacik sprawia, że zamykam oczy na te wszelkie niedoróbki biggrin.gif

Da sie smile.gif Melee ninja.gif

Gierke skonczylem i nie powiem, wciagnela mnie jak malo ktora. Niekiedy mam wrazenie ze odglosy broni zieto zywcem z terminatora2. Np. mp5 z tlumikiem brzmi IDENTYCZNIE jak w scenie z t2, gdzie arni idzie twardo na grupe swatu w budynku cyberdyne cool.gif

Najwieksze wrazenie? Strzal w "silosa", 4ty level blink.gif
matek_79
QUOTE(Butcher @ 23 02 2006, 17:34) *

Ale wszystkim malkontentom AI przeciwników oraz ich ilości polecam HARD - 1 level to luzik, ale już 2 pokazuje pazurki. Brak Health Packów naprawde daje się we znaki, a pasek energii po każdym strzale topnieje jak śnieg wiosną... I jacyś tacy jakby bardziej agresywni wszyscy biggrin.gif

Ja wiem? Jakos mi nie czuje roznicy pomiedzy poziomami trudnosci. Brak healt packow mi nie przeszkadza (wrogowie i tak oddaja ich az nadto), inteligencja na tym samym poziomie, tyle ze wrogow jest wiecej (tzn. pojawiaja sie tam gdzie na normalu ich nie bylo), a gra sie w sumie latwiej bo juz ma sie obycie z prawami rzadzacymi gra. Jestem po 4 levelu i jakos nie udalo mi sie zdechnac ani razu (kolesie z RPG nie zaskakuja bo wiadomo juz gdzie sa, pojawia sie raptem jednen czy dwoch nowych nic ponadto, snajperzy tez na swoim miejscu), tak wiec roznicy pomiedzy poziomami trudnosci nie uswiadczylem (moze black ops to zmieni).
QUOTE(Butcher @ 23 02 2006, 17:34) *

IMO tor lotu granatu zależy od stopnia pod jakim rzucamy - jak celujemy wysoko (>45st.) to poleci dalej. Nie mam zastrzeżeń do granatów czy ich fizyki - czuć nawet pewien ciężar, a granat nie waży 10 dkg...

Nie tylko kat rzucenia granatu- takze sila i dlugosc nacikania przycisku (ja mam klawisze skonfigurowane pod Halo wiec u mnie jest to lewy triger).
ping
jeśli chodzi o te granaty to miałem dziwne wrażenie że leciały tam gdzie chciały lecieć, prosto w przeciwników. A co mnie dobijało to fakt że rzucony granat się nie toczył tylko zastygał w miejscu po kontakcie z ziemią niczym plasma granade'y w halo 2
Butcher
Nie toczy się, bo to nie piłka tenisowa biggrin.gif
IMO fizyka granatów jest OK i wcale nie żyją swoim życiem - trzeba dobrze przycelować czasami...
Uwielbiam wrzucać granat przez okienko bunkra do środka... biggrin.gif

UPDATE:
BLACK nie jest kompatybilne z X360 - nie ma emulatora. Criterion by chciało, ale to MS rozdaje karty w tym temacie. W "odwecie" wink.gif Criterion nieśmiało zapowiada BLACK 2 na 360 ...
slonik
No dobra , dodam coś od siebie.
Poziom trudności SPec OPS (czy jakoś tak ) to nic innego jak HARD +
- silver weapons
- dodatkowy karabin z wmontowanym granatnikiem ( przynajmniej w pierwszym levelu , wstyd się przyznać ale dalej nie zdołałem pszejść )
- pszymus zrobienia wszystkich zadań , wliczając zniszczenie wszystkiego ( gdy zniszczymy odpowiedni obiekt , pojawia się komunikat ile jeszcze nam zostało )-
Z tym ostatnim jest największy problem , nawet z granatnikiem na pokładzie .
g_w_b_b_a
QUOTE(Butcher @ 24 02 2006, 09:15) *

UPDATE:
BLACK nie jest kompatybilne z X360 - nie ma emulatora. Criterion by chciało, ale to MS rozdaje karty w tym temacie. W "odwecie" wink.gif Criterion nieśmiało zapowiada BLACK 2 na 360 ...

jak sie pytalem czy wszystkie nowe gierki bedza dzialac na 360 to odpowiedz byla ze tak a okazuje sie ze lepiej Xbox1 sobie zatrzymc jeszcze na ten rok
Marlon
Gram w to teraz ostro. Kilka spostrzeżeń:

- pomysł z checkpointami to jakiś kompletny absurd;
- gra wcale nie jest taka prosta jak większość pisze;
- brak możliwości skakania i czołgania się w dzisiejszych czasach jest kiepskim żartem;

Ad.1
To się zwyczajnie nie sprawdza - z jakiej racji ja mam w strzelaninie FPP powtarzać pół misji tylko dlatego, że checkpointy developer rozłożył jakby chciał, a nie mógł (za mało, za mało...)? Jeśli nie chcieli dać opcji zapisu w dowolnym momencie, to czekpojnt powinien być wtedy, kiedy wypełnisz kolejne zadanie.

Ad.2
No nie wiem, ale o ile ja pierwszą miję przeszedłem bez najmniejszego problemu, to zarówno w drugiej jak i w trzeciej parę razy zginąłem. Najgorsze jest to, że czasami ciężko wyczuć skąd i kto do nas strzela (misja 3), a jak delikwent jeszcze rąbnie z RPG, to wszędzie tylko dym i hałas - naprawdę łatwo zarobić kulkę, a apteczek wcale nie ma za dużo... W takiej sytuacji pogłębia się tylko maja irytacja związana z systemem zapisu poczynionych postępów.

Ad.3
No ludzie, litości, żebym ja w 2006 roku musiał obchodzić każdy murek, bo developer nie przewidział opcji skakania rolleyes.gif
janol
Całkowicie zgadzam sie z Marlonem - pi0ntka

Jak w drugiej misji zabili mnie na samym końcu, a musiał wychodzić z domu, dosłownie szlag mnie trafiał
ping
mogliby chociaż dać możliwość zasejwowania gry przy checkpoincie confused.gif IMO gra nie jest trudna jeżeli się kampujesz i cichcem wybijasz wszystkich. Jak idzie się na pałę to jest cieżko. Co do skakania - fakt w tym temacie dali (pipi). Czołgania się nie ma ale jest chodzenie na kucaka jak w większości FPP
janol
Tej ale to miała być gra o ostrym zabijaniu, arcade, Burnout wśród FPP, a nie przyczajka i hedszot confused.gif
ping
i właśnie między innymi troche sie na tym tytule zawiodłem... Pamiętam jak zobaczyłem trailer, wszystko było fajnie dynamicznie zmontowane a tutaj okazuje się że przyczajka i headshot jest najlepszym stylem gry bo nie możemy skakać, celownik jest zbyt wolny itd.
Marlon
Właśnie w piątej misji jestem i jakbym nie narzekał, to jednak gra się wspaniale.

Oprawa graficzna tej misji rzuciła mnie na kolana, dość powiedzieć, że jak zobaczyłem to co się dzieje po strzale z RPG (ta smuga za pociskiem, wygląda jak z trailera killzone na PS3!) przechodzi ludzkie pojęcie, żadna gra na konsole obecnej generacji nie ma takich wybuchów - małe arcydzieło. Wszystko się sypie, wszystko fruwa, a animacja nie zwalnia nawet na moment - tak się układa kod!

W ogóle, to wspomniany trailer killzone przyszedł mi na myśl jeszcze kilka razy podczas gry - jak zobaczyłem zaskryptowane akcje ze spadaniem przeciwników z wysokości (efektowne zawiśnięcie na barierkach), to się ze szczęścia osmarkałem.

Praktycznie co misję dostajemy dostęp do jakichś nowych pukawek - wszystkie prezentują się fenomenalnie, wszystkie są fantastycznie animowane i wszystkie sieją takie zniszczenie, że głowa mała. Jedynie shotgun jak na mój gust strzela jakoś tak zbyt "miękko", ale mniejsza o to, bo akurat ta broń rzadko jest eksploatowana ze względu na konieczność prowadzenia walki z dystansu (mniejszego lub większego, ale czasami faktycznie trzeba kampić, bo wbiec na pole walki się po prostu nie da).

Teren działań jest zróżnicowany i wyśmienicie opracowany (znowu początek 5 misji), miejscami ilość detali oraz skomplikowana architektura zabija na miejscu - przypominały mi się najbardziej kozackie miejscówki z RE4 - taki jest kunszt wykonania.

Normalnie dalej mi w głowie level 5 - ten gnat i jego dźwięk... A właśnie, udźwiękowienie zdziera beret. Wiele bym dał aby zagrać w ten szpil na konkretnym sprzęcie, bo cioram na starym 21' tv z którego głośniczków wypływają jakieś popierdywania. To musi być niesamowite, albowiem efekty dźwiękowe zostały opracowane sugestywnie - wybuchy, sypiące się szyby, odgłosy strzałów, krzyki. To buduje niesamowicie sugestywny klimat, który jest kolejnym ogromnym plusem tej produkcji - czułem się jak na współczesnej wojnie, to jest to!

Ludzie! W tą grę trzeba zagrać, jeśli jej nie kupicie, to chociaż weźcie od kumpla na jedną nockę i skończcie, albowiem to jedno z najbardziej intensywnych przeżyć jakie mogą dostarczyć na chwilę obecną konsole.
ping
ja grałem na TV "14 tongue.gif i fakt - gra ma dużo wad ale mimo to z przyjemnością ją zaliczyłem.
Butcher
Do netu wypłynął sławetny kod promocyjny, jaki EA rozdawało w USA za pre-order gry - do odblokowania w grze BFG (Big Fuckin' Gun):
- tworzymy nowy profil
- jako nazwe wpisujemy 5SQQ-STHA-ZFFV-7XEV
- po zatwierdzeniu musimy wprowadzic "normalną" nazwe profilu - to znak ze gra przyjęła kod
- zaczynamy grę (nowy profil czyli od 1 levelu)
- zamiast pistoletu mamy BFG...

Najśmieszniejsze, że BFG to... M249, który dostępny jest normalnie w późniejszych partiach gry.
1. Można go zamieniać (porzucać i podnosić) tak jak inne bronie w grze
2. Gra "widzi" wszystkie profile - jeśli na poprzednimprofilu skończyliśmy np. Normal, na nowym profilu z BFG możemy grać już na Hard.
ping
czyli z tego co zrozumiałem nic szczególnego? zwykły M249? Czy dostał jakiegoś solidnego kopa?
Butcher
QUOTE(Marlon @ 25 02 2006, 15:38) *

Jeśli nie chcieli dać opcji zapisu w dowolnym momencie, to czekpojnt powinien być wtedy, kiedy wypełnisz kolejne zadanie

AFAIR, checkpoint właśnie JEST po każdym zaliczonym Primary Objective czyli zadaniu głównym... Rozważne granie (czyli zamiast hurrra headshot od czasu do czasu) przedłuża takze rozgrywkę i czyni ją bardziej taktyczną, a wtedy nie ma problemów z checkpointami. Gram aktualnie na Hard i pierwszy raz zginąłem na 5 levelu, zresztą zaraz po checkpoincie biggrin.gif Dobrą stroną tego jest, że po śmierci zaczynamy z pełnym zdrowiem. IMO Black ma idealnie rozłożone akcje dla zwolenników obu typów gry - często używam headshotów z daleka ściągając jakichś upierdliwców, a nie narzekam na brak zadymy i bezpośrednich wymian ognia. Jednego i drugiego jest pod dostatkiem...

Najgorsze jest to, że czasami ciężko wyczuć skąd i kto do nas strzela

Do tego służy specjalny wskaźnik na ekranie - jak obrywamy, ukazuje się czerwony łuk, wskazujący kierunek ostrzału.

czyli z tego co zrozumiałem nic szczególnego? zwykły M249? Czy dostał jakiegoś solidnego kopa?

Szczerze mówiąc obczaiłem go na szybko, jakieś 2-3 minuty, ale faktycznie wydał się jakiś mocniejszy - kolesie ginęli od 2-3 kulek na korpus, co w przypadku "zwykłego" 249 nie było chyba takie proste...

Jeden z najpiękniejszych dźwięków tej gry dla mnie: seria z MP5 z tlumikiem - to zboczenie pozostałe z filmów akcji z Arnoldem, Willisem i resztą ekipy... biggrin.gif

Kolejny smaczek (podobny do realizmu blura podczas przeładowania) - zauważcie, że podczas ładowania shotguna Keller ładuje dokładnie tyle kul ile brakuje w magazynku - tzn. ilość animacji ładowania odpowiada ilości brakujących kul... Miodzio. Nie tak jak w RE4, że zawsze były to dwa ruchy - czy brakowało nam 3 kul czy 10...
g_w_b_b_a
"Kolejny smaczek (podobny do realizmu blura podczas przeładowania) - zauważcie, że podczas ładowania shotguna Keller ładuje dokładnie tyle kul ile brakuje w magazynku - tzn. ilość animacji ładowania odpowiada ilości brakujących kul... Miodzio. Nie tak jak w RE4, że zawsze były to dwa ruchy - czy brakowało nam 3 kul czy 10...
"

RE to nie FPP, w kazdej grze FPP jest tzw realistyczne ladowanie brakujacych naboi tak jak napisales Butcher w shotgunie rowniez smile.gif czy snajperka w Mohu czy Cod
matek_79
Tak kurde marudzilem na niski poziom trudnosci, ze sie doczekalem- ostatni etap na 8 levelu confused.gif Sic! dwa dni juz tak siedze, kolesie sa na maxa poskryptowani, na tyle ze ucze sie kto gdzie i z czym wypada, i nic mi to nie daje, bo ja takiego z magnumem jeszcze nie widze, a on mnie trafia z drugiego konca planszy confused.gif Lekkie przegiecie, energii jak na lekarstwo, kolesi az nadto, a dzisiaj, jak znowu bede do tego podchodzil, to ponownie musze przejsc caly level bo panowie od Blacka nie raczyli umiescic opcji save w grze confused.gif
Czy ja juz mowilem ze ta gra wymiata? biggrin.gif
Butcher
Taaa.... to był tak naprawdę pierwszy prawdziwy zonk i hardkor na Normalu - final level. Lekkie przegięcie jeśli mam być szczery - aż się boję, jak to wygląda na Hard czy Black Ops.
Podchodziłem z 10 razy, może nie tyle ucząc się dokładnie skryptów (bo są po części losowe i zmienne), co rozkładu całego lokalu i ważniejszych gości. Czyli 2 x RPG na balkonie, 2 bunkry na końcu i 2 pokoje obok nich... Co ciekawe, kampienie na tym pierwszym balkonie i ostrzał z daleka nie zdawało egzaminu - dopiero "hurrra" wrzucone na usta, szał w oczach i bieganie po całej lokacji z krótkimi przystankami za osłonami zdało egzamin biggrin.gif. Po prostu trzeba wybić wszystkich i rozwalić te 2 bunkry...
Soul
hehe tesh jestem ciekaw ost lvl koncowka to istna sieka nie bardzo wyobrazam sobie przejsc to bez apteczek ciezki temat dry.gif wlasnie koncze 7 misje na Hardzie a po 7 ponoc jest misja nr 8 Oo
matek_79
QUOTE(Soul @ 27 02 2006, 15:56) *

hehe tesh jestem ciekaw ost lvl koncowka to istna sieka nie bardzo wyobrazam sobie przejsc to bez apteczek ciezki temat dry.gif wlasnie koncze 7 misje na Hardzie a po 7 ponoc jest misja nr 8 Oo

No tak to z regoly jest ze po 7 jest 8 ninja.gif
Mi sie powoli odechciewa, znowu wzialem sie za 8 level i musialem przerwac w polowie, wiec czeka mnie znowu od poczatku confused.gif Nie wiem kto wymyslil ten sposob sejwowania ale jaja bym mu za to butcher.gif
Marlon
QUOTE(Butcher @ 27 02 2006, 08:47) *

Jeśli nie chcieli dać opcji zapisu w dowolnym momencie, to czekpojnt powinien być wtedy, kiedy wypełnisz kolejne zadanie

AFAIR, checkpoint właśnie JEST po każdym zaliczonym Primary Objective czyli zadaniu głównym... Rozważne granie (czyli zamiast hurrra headshot od czasu do czasu) przedłuża takze rozgrywkę i czyni ją bardziej taktyczną, a wtedy nie ma problemów z checkpointami. Gram aktualnie na Hard i pierwszy raz zginąłem na 5 levelu, zresztą zaraz po checkpoincie biggrin.gif Dobrą stroną tego jest, że po śmierci zaczynamy z pełnym zdrowiem. IMO Black ma idealnie rozłożone akcje dla zwolenników obu typów gry - często używam headshotów z daleka ściągając jakichś upierdliwców, a nie narzekam na brak zadymy i bezpośrednich wymian ognia. Jednego i drugiego jest pod dostatkiem...

Większość graczy oczekiwała szybkiej strzelanki "na hurra", a nie taktycznego aspektu - do mnie to nie przemawia.

Co do checkpointów to mnie się wydaje, że NIE MA ich po każdym zaliczonym Primary Objective, ale mogę się mylić. Tak czy siak, jest ich zdecydowanie za mało...
QUOTE(Butcher @ 27 02 2006, 08:47) *

Najgorsze jest to, że czasami ciężko wyczuć skąd i kto do nas strzela

Do tego służy specjalny wskaźnik na ekranie - jak obrywamy, ukazuje się czerwony łuk, wskazujący kierunek ostrzału.

Serio? wink.gif

Co z tego, że paski są? Pojawia mi się lewy górny róg - odwracam celownik i co widzę? Najczęściej nic - gościu może stać w oknie, być kilometr ode mnie, albo zwyczajnie nie widoczny w całej tej zadymie... To zwyczajnie nie zdaje egzaminu. Albo przykładowo zorientowanie się skąd ktoś strzela z RPG jest jak dla mnie tylko i wyłącznie po zobaczeniu toru lotu pocisku. Do tego czasu umrę jakieś 10 razy, 10 razy też zobaczę inne czerwone paski na ekranie - przy takiej zadymie do tego się to u mnie sprawadza.
basbot11
jeżeli chodzi o lokalizacje rusków to w misji w dokach są kolesie ze snajperkami i cholernie trudno zgadnąc gdzie sie znajdują, a co do checkpointów to niestety nie zawsze sa po każdym ważnym zadaniu.
matek_79
Hard zaliczony, trzy dni sie meczylem z tym ostatnim pomieszczeniem, a wszystko sprowadzilo sie do tego, zeby znalesc sie w pokoju obok bunkra gdy ten sie otworzy i obrzuceniu go granatami confused.gif
No i jestem po pierwszym levelu w black ops, startuje sie nie z pistoletem ale z M16 (z wbudowanym grantnikiem), wszystko na silver, wiec nie wiem jaki jest sens tworzenia tego poziomu trudnosci (co prawda gosci jest wiecej, ale M16 i RPG na silver w pierwszym levelu nie daje im zbyt wielu szans, zobaczymy jak bedzie pozniej). Acha po skonczeniu harda mam 70% gry zaliczone. Troche duzo jak na dwa poziomy trudnosci.
Oki przeszedlem trzy pierwsze poziomy na black ops i musze stwierdzic ze troche to nude. Ten poziom trudnosci (o ile to jakis poziom) jest banalny, na poczatku zawsze mamy M16 z tlumikiem na starcie (z mocarnym granatnikiem), cala rzecz sie sprowadza do rozwalenia wszystkiego co jest podswietlone na czarno, zniszczenia wszystkich dokumentow i zebrania czerwonych teczek, czyli lizanie scian i lazenie tam i spowrotem bo sie czegos nie rozwalilo (gra pokazuje ile zostalo jeszcze elementow do zniszeczenia w danej czesci poziomu, a skonczenie poziomu i nie zniszczenie/znalezienie wszystkiego= powtorka bo nastepny sie nie "odkrywa").
Maiden
Sequel wyladuje na ixie 360...
http://www.xboxpolska.net/index.php?id=142...cb7cda23cf96545
Butcher
Tak, wiemy - pisałem o tym na poprzedniej stronie... smile.gif
Poza tym stwierdzenie, że Microsoft ma problemy z emulacją tego na 360 jest imo lekkim nagięciem faktów na korzyść MS...
Microsoft NIE CHCE emulować tej produkcji na nowej maszynce (polecam najnowszy wywiad z Alexem Wardem z Criterion) i ma ku temu jakieś powody (jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo o co chodzi...) - tak samo jak paru innych hitów (np. Burnout). A ponieważ to tylko i wyłącznie MS decyduje co będzie emulować ich X360, grają na nosie komu chcą:
"We'd absolutely love it if our Burnout games worked on 360," said Ward, "but it's down to what Microsoft wants to do. It controls and decides what games its emulator works with. I've actually asked them four times myself for them to make it happen, but it's really not up to us."

BTW:
kolejna ciekawostka Black, której chyba nikt nie wypunktował - BRAK KRWI w jakiejkowiek postaci. Jak na taką zadymę, odpowiednie ilości juchy konkretnie podkręciłyby klimat. Jednakże liczy się rating - podejście w stylu MoH to więcej dzieci w sklepach i więcej kasy dla wydawcy...
Maiden
Tak, wiemy - pisałem o tym na poprzedniej stronie...

Wybacz prosze:*
Marlon
QUOTE(Butcher @ 27 02 2006, 23:25) *

BTW:
kolejna ciekawostka Black, której chyba nikt nie wypunktował - BRAK KRWI w jakiejkowiek postaci. Jak na taką zadymę, odpowiednie ilości juchy konkretnie podkręciłyby klimat. Jednakże liczy się rating - podejście w stylu MoH to więcej dzieci w sklepach i więcej kasy dla wydawcy...

Fakt. Jednak mi nie brakuje tego elementu ani trochę. Zwykle jestem głodny tego typu atrakcji i juchę radośnie ochlapującą otoczenie, zawsze witam z otwartymi ramionami, tutaj ten element okazał się na tyle zbędny, że ani razu nie pomyślałem "przydałaby się jakaś krew". Nie wiem, może to jakieś moje skrzywienie.

Zauważyłem, że "taktyczny" styl gry promowany tutaj między innymi przez Butchera rzeczywiście jest bardzo efektywny. Level piąty z którego początkiem miałem konkretne problemy pękł za pierwszym podejściem, ale tak to jest jak się nie docenia potęgi headshota. W sumie to przy ostrożnym graniu faktycznie gra staje się łatwiejsza, jednak daleki jestem od głoszenie teorii, jakoby była ona łatwa - nadal ginąć zdarza mi się stosunkowo często, co przy tych idiotycznych checkpointach, niesamowicie mnie denerwuje. Do tego stopnia, że wątpię abym po ukończeniu sięgnął po ten tytuł raz jeszcze, w każdym razie - sił do masterowania, to ja miał nie będę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.