Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Xenosaga Episode III - Also Sprach Zarathustra
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Trzcina
Nie no. Jesli chodzi o xenogears to sa to raczej nawiazania do tej gry, nizli watki wink.gif (chyba ze ja o czyms nei wiem tongue.gif) A teraz spoiler dotyczacy jednego z bossow w grze, opisujacy moje skojarzenia z nim (bez wymieniania nazwisk, samo skojarzenie tongue.gif ale co tam, spiler! tongue.gif jeden z bossow wyglada niczym nightmare z drugiego flagowego mordobicia namco, soul calibur. Dzierzy w lapskach miecz takiej samej wielkosci, ma podobna postawe i podobny model postaci. Dodatkowo ma fajny atak ktory przypomina machanie mieczykiem z soul calibur biggrin.gif Namco dalo rade tongue.gif

smile.gif
krilluch
Uf, xenosaga skonczona. REWELACJA. Nie mam sily wiecej pisac ; )
Mosquit
Skonczylem wczoraj i musze przyznac ze swietnie zakonczyli trylogie Sagi.
Ale rozweselila mnie totalnie inna rzecz a mianowicie 'recenzja' szanownego redaktora Zax'a a'propo tegoz tytulu. Pierwszy raz rzucila mi sie w oczy tak duza niekompetencja jesli chodzi o pisanie czegokolwiek do gazety:) Ale po kolei:
- Stwierdzanie ze nie wszystkie watki zostaly wyjasnione jest strzeleniem sobie samoboje gdyz WSZYSTKO zostaje dokladnie wyjasnione pod sam koniec gry [a do tego jest jeszcze ladnie napisane w Databae wiec nie mozna sie pomylic w jaki kolwiek sposob:].
- Stwierdzenie ze muzyka w walce denerwuje jest kolejnym wzietym z sufitu faktem. Muzyka w walce jest dodatkowo sciszona po to walsnie by nie denerwowala [pomijam fakt ze utwor w walce jest grany na skrzypce/fortepian|male dodatki wiec to nie bardzo moze denerwowac].
- Dlugosc gry. Dowiedzialem sie na poczatku [z tejze recenzji] iz gra ta to ledwo 20 godzin zabawy. Po przejsciu tej gry stwierdzam ze osoba ktora napisala wczesniejsza bzdure naprawde nie grala w ta gre do konca. Sam watek fabularny starcza na spokojne 30-35 godzin gry.
- A na koniec przewidywalnosc... nie wiem jak to okreslic.. zenada? No chyba ze sie posilkowalismy wczesniej wyplynieta baza danych z dema [choc i tam nie wszystko jest dokladnie opisane] Ale w zyciu bym nie powiedzial ze xenosaga 3 jest przewidywalna...

Reasumujac: Takiego 'potworka' juz dawno nie widzialem na lamach zadnej gazety... a ze trafilo tutaj.. no coz:> Kazdemu sie zdarza:>
Ocena dla tej gry nizsza niz dla czesci drugiej? Jak sie przechodzi JAP wersje RPG'a ze slaba znajomoscia japonskiego i to w dodatku nieuwaznie to sie ma potem takie efekty. Choc sam watpie by autor tej recenzji wogole do konca pierwszego DVD wytrwal [jesli wogole gral w cos wiecej niz demo]

Jest to obiektywna ocena tego co dane mi bylo przeczytac skonfrontowana z rzeczywistoscia gry.
froger3
"Ta gra to obok FFX najlepszy rpg na ps2. Nie ma ZADNEGO innego tytulu ktory wywolywalby tyle emocji co ten tytul. "

FFX ssal pieknie pod wzgledem fabuly, chara desingu, muzyki wiec nie jet fajnym RPG. Fajnym byl dlatego ze byla kupa rzeczy dodatkowych. Juz wole Suikodena 3, który mimo tego że nie posiadałtakiego "budzetu" jak FFX jest pelen uroku i ogromnie miodna pozycja. Chcesz fajne rpg, kup ps1:>>Wracajac do SAgi: Mi dane 3 czesc bedzie przejsc dopiero za tydzine(wielkie fak ju dla uczleni:) a wtedy skoncze oceniac gre, ale widzac po opiniach warto bylo czekac ten rok na ta czesc i te pare lat na zakonczenie(?) serii Xeno. Ciekawią mnie jednak 2 rzeczy:

1) sprzedaz tej czesci :ktos ma jakeis dane?
2) dalsza eksploatacja tej sagi: bedzie kolejna czesc?

Trzcina: jeszcze nie uleglam modzie, ale prawdopodobnie ulegne. Razem z Komarzastym:>> I tak, to ja biggrin.gif
Trzcina
Nie wiesz co mowisz,narzekajac na FFX wink.gif Ale z litosci dla dla ciebie nie bede wypuntowywal miejsc w ktorych sie pomylilas (poza tym to nie temat o FFX) wink.gif

Sam jestem ciekawy jak ta gra sie sprzedaje, ktos ma jakies info?

Co do dalszej eksploatacji. Jest mozliwa... jak najbardziej, ale (uwaga spoiler, taki delikatny, wlasciwie nie spoiler wink.gif ;p )

praktycznie wszystkie watki sa wyjasnione i wlasciwie to trzebaby zaczac jakas nowa historie. Aczkolwiek sam epilog (po creditsach) jest poprowadzony w taki sposob ze pozostawia otwarta droge do gry o tytule 'xenosaga ep 4 - the new hope' wink.gif (prawie jak star wars! aktualnie gram w lego star wars 2, wiec prosze sie nie dziwic...).
Guts
Mnie i tak wkurzyla jedna rzecz: olanie co niektorych postaci ( spoiler Ziggy, Voyager, Cannan, a nawet nieszczesny Chaos koniec spoila ), a nawet jesli juz jakies info sie pojawi to sa to zaledwie informacje szczatkowe confused.gif Co do prowadzenia glownego watku fabularnego to bardzo czesto przypominalo mi to 2 cd Xenogersa, a dokladniej zbyt wiele jest tu skrotow myslowych, co niektore wydarzenia nastepuja po sobie zbyt szybko. Widac, ze tworcy musieli ostro pociac scenariusz aby zmiescic sie w 28/30 godz, chociaz mogli go podciagnac pod te 50 godz ( i wydac na 3 DVD).

Co do zakonczenia to.... jest naprawde swietne i prawie mialem lzy w oczach, do tego widoczna jest tu lekko naszkicowana paralela do Xenogers.

Co do poziomu trudnosci to na II DVD zaczynaja sie schody i zwyczajnie co do niektorych bossow musialem przysiasc ( spoiler walka z Red Testamentem to masakra). Niestety zawiodl mnie glowny boss, ktory okazal sie zwyczajnym lelszczem ;/

Zdziwila mnie rowniez nagla przemiana co niekorych bohaterow SPOILER Najwieksze zastrzezenia mam do Margulisa, w pierwszych II czesciach byl skur.... bez uczuc i serca, dla ktorego duma i dazenie do celu byly najwazniejesze. W ep III nie jest juz ta sama osoba, stal sie bardziej .... ludzki i nie ma juz w sobie tego demonizmu, mozna powiedziec, ze przez caly czas byl marionetkom, a zbyt szybko zaakceptowal ten fakt blush.gif Co do ostatniej z nim walki to jest wrecz genialna i tego oczekiwalem ;P
.

Nie sadze aby pojawil sie ep IV, ponoc sprzedaz w japoni jest slaba, co do USA to Bamco ponoc nie postaralo sie o jaka kolwiek reklame przez co tytul pewnie nie trafi do szerzszej liczby graczy.
krilluch
Jezeli chodzi o te postaci (olane) to nie do konca tak jest - sprawdz uwaznie Database (masz przedstawiona ich historie a jej zakonczenie znajdziesz we wlasciwej grze). Odnosnie poziomu trudnosci - zgodze sie w 100% (kumpel przy tym bossie - hi Mosquit - zaliczyl kilka game overow i nie obylo sie bez levelowania) co do SPOJLER Margulisa sie nie zgodze. Zachowywal sie tak samo, jak w poporzednich epizodach i w ostatecznosci jego duma doprowadzila go do smierci (samobojstwa). Mi natomiast bardzo bylo szkoda Pellegi i ogolnie fajny watek z Jinem. Na koncowce tez mialem lzy w ochach ; ) Co do reklamy - byly. Byly spoty w TV, byly reklamy na zagranicznych serwisach.
Trzcina
Nei zgodze sie z olewaniem postaci.

Po pierwsze, historia ziggiego miala swoje 5 minut podczas grania, wprawdzie troche pozniej niz wczesniej... ale miala.

Z kolegi chaos mial byc, byl i pozostal postacia tajemnicza. Niemniej jednak i tak dowiedzielismy sie o nim dosc sporo. A czego sie nie dowiedziales musisz sobie sam wymyslec. Przynajmniej ja tak widze te postac.

Z kolei margulis... Imo wlasnie tutaj pokazal swoj charakter za ktory tak bardzo go lubilem. Inteligenty, dazacy do celu bez pardonu, niesamowicie oddany swoim idealom facet. W momencie gdy dowiaduje sie ze wszystko w co wierzyl jest wyssane z palca, moznaby oczekiwac ze zwroci sie przeciwko swojemu 'panu'... Ogolnie ta postac podobala mi sie najbardziej ze wszystkic przeciwnikow, a walka z nim jest jedna z dwoch najfaniejszych (druga to Omega Uniervistas -> Omega ID wink.gif ). Dziwne... obie walki sa w mechach O_O

Bardzo zabolal mnie natomiast, brak walki z wilhelmem... Postac kreowana w taki sposob jak on, przez wszystkie 3 epizody i nie moge mu osobiscie skopac tylka? Ogolnie final boss byl pokpiony, prosty jak barszcz, tylko jedna forma...

Jesli chodzi o testamenta.. to ja mialem wtedy juz 'blade dancera' kosmos i momo wink.gif Plus 'always critical' dla jina oraz 'always evade' dla shion. Wiec nie umiem sie postawic w sytuacji 'walka byla trudna' tongue.gif Bo zwyczajowo nie byla. Nawet opcjonalny boss (erde kaiser sigma) nic nie zrobil. Zdazyl mnie walnac 3 razy i umarl wink.gif Dlatego poziom trudnosci uwazam za niepotrzebnie zanizony.

Jesli chodzi o wyniki sprzedazy... to wiem ze gra sprzedala sie w 120 k egzemplarzy w 1 tygodniu. To jakies 40-50k mniej niz ep2. Mowa o japonii. Sadze ze gra swoje zarobi... A z xenosaga to w sumie jest tak, ze ja mialem wrazenie jakby jej tworcy robili ja glownia dla siebie wink.gif

Jednak nie licze na bezposrednia kontynuacje serii. Raczej cos w tych realiach, w podobnej prezentacji (masa filmikow plus ogromny nacisk na fabule) no i swiat a takze nazewnictwo i cala reszta z tym zwiazana.

PS. Ktora lokacja wam sie podobala najbardziej? Ze wzgledu na design? A ktora najmniej, ciekawy jestem czy bedziecie mieli podobne odczucia ;p
krilluch
Odnosnie Wilhelma SPOJLER on tez chcial uratowac swiat z tym, ze bez ludzi. Tu nie ma jakiejs konkretnej negatywnej postaci. Wszyscy dazyli w sumie do jednego celu, jednak na inny sposob i to bylo swietne KONIEC SPOJLERA.
A z lokacji... Hmm... Wszystkie byly wykonane z polotem i naprawde zrobily na mnie wrazenie. A moja ulubiona to Michtam a zaraz za nia wszystkie inne np. Merkabah - wlot do niej byl sliczny, CAT, Abel's Ark za muzyke przede wszystkim, Floating Landmass - muzyka i fajnie wykonana... Wszystkie mi sie podobaly.
Guts
Mi natomiast podobal sie CALY Floating Continent : las, Miltia, kopalnia, Labyrinthos, dalej leci Miktam, ktore jest swietne oraz niezwykle klimatyczne, dolujace (wraz z Archon Cathedral). Natomiast z plansz, ktore nie podobaly mi sie : Abel's Ark, oraz Immigrant Fleet Isolated Lab, ktore bylo szarobure i zwyczajnie chcialem jak najszybciej przez to przejsc.

I tak sie ciesze, ze tworcy wkoncu wlozyli serce w lokacje po ktorych smigamy i nie wygladaja one tak niechlujnie i zwyczajnie slabo jak w ep I (droga do kosciolka byla zwyczajnie koszmrana, brzydka, nudna) i II.
krilluch
Artbook dodawany w jednym ze sklepow do preordera gry:

http://rapidshare.de/files/32145826/XS3_art.rar.html
Trzcina
Czy ktos ma wyniki sprzedazy xeno3? Jak tak to niech zamiesci tongue.gif
Aramis
Zobaczyłem, zagrałem, skończyłem. I czuję się zniszczony. Fabuła mnie rozwaliła totalnie i na chwile obecną nie jestem w stanie myśleć o niczym innym jak o Xenosadze. Prawda o chaosie, że jest ludzką reinkarnacją Animy, którego moc została zapieczetowana poprzez zabranie "połowy jego" od niego (Vessels of Anima). dalej KOS-MOS i jej przebudzenie, nosicielka świadomości Mary Magdalene (kto chodził na religie ten powinien znać tą panią ;p). Ale kompletnie rozwaliło mnie demko w którym chaos i Mary stali obok nauczającego Jezusa, potem tragedia Mary po jego śmierci, gdy poczuła się samotna i opuszczona. To wszystko jest genialne i spójne. Dalej - Lamegeton, rzecz która miała kontrolować Zohara, a przyczyniła się do zniszczenia Ziemi. Zwany też słowami boga, których autorem jest chaos, a raczej Yeshua. Dalej Willhelm i jego władza absolutna, jego manipulacja i aura tajemniczości. Cała prawda o Miltian Conflict i o Shion, o tym że to jej wina że Gnosis pojawiły się w tym wszechświecie. Masakra...

Również nie uważam, że niektóre postacie zostały potraktowane po macoszemu. Historia Ziggiego i Voyager'a, Vergila i Febronii, Wątek Yurieva, relacje pomiędzy Jinem a Pellegri, chaos, KOS-MOS, wątek Kevina, który bezlitośnie wykorzystał Shion, który sam zainstalował w archetypie KOS-MOS specjalny program dzięki któremu miała wpaść w berserk i go zabić (wiedział, że zostanie Testamentem). Wilhelm i jego niesamowita intryga. Rewelacyjny Margulis który nawet po dowiedzeniu się prawdy, że wszystko w co wierzył było kłamstwem, pozostał wierny Wilhelmowi i zginął w walce (Ostatnia walka w E.Sach z E.S Levi'm niszczy!). MOMO i URTV nie mają dużo do powiedzenie w tym epizodzie bo juz wszystko zostało w sumie powiedziane na ich temat w Episode II, chociaż też mają swoje 5 minut.

Nawiązania do Xenogears - oj jest tego trochę, a nawet więcej. Abel's Ark Core jest przecież prawie identyczne jak finałowa lokacja z Xenogears gdzie walczy się z Deusem - 4 orby wspierające centrum. W każdym boss. Nie wspomne o jaskini na Miltii i o motywie z Aizenem i Mai - przecież to Xenogears jak w morde strzelił;]. Poza bojowa Omegi Universatas to przecież poza bojowa Weltalla;]. Walka z Omega Metamorphesis (czy jakoś tak;p) to przecież prawie finałowa walka z Deusem - wyglądają bardzo podobnie imo. O takich "drobiazgach" jak Abel, czy transformacja KOS-MOS gdy miała rozwalić barierę w około Floating Landmass, gdzie wyglądała jakby wpadła w Hyper Mode nie wspominając.

Seria całokształtem plasuje się u mnie na chwilę obecną jako najlepsza gra na PS2, nie musicie się ze mną zgadzać ofkoz tongue.gif. Tak, bije dla mnie na chwilę obecną nawet legendarne ffx (w ffxii i vp:s nie grałem jeszcze).

Niesamowita gra.

Piękne zakończenie.

Dziękuję Ci Monolith.
krilluch
Hehe, zgodze sie z Toba w zupelnosci. Nic dodac nic ujac ; )
Aramis
Kolejny motyw właśnie mnie roz.(pipi)ał: Omega Universatos, która ma identyczną pozę jak Weltall z Xenogearsa i w ogóle moglaby robić za Weltalla w remakeu przemieniła się w Omega Id, która wygląda jak wiadomo który Gear z Xeno. Dzizas! Ponadto później w database przeczytałem info ad. tych 2uch gearów - te motywy mnie ZMASAKROWAŁY!! Kurde no pomimo, ze to tylko dodatkowy boss w sumie to dla fana Xenogears taki motyw znaczy BARDZO dużo ;] .

O Mamo - jak ta gra w PE dostanie kolejne 7 to nie ma bata, biore kilku dresów i z bejzbolami robimy wjazd na chate Zaxa / Mazziego / kto tam bedzie to recenzował. Ew. Mutti lub Kali podłoży bombę w redakcji tongue.gif .
krilluch
Recenzja bedzie na pewno Zaxa, ale 3 gorsze napisal do niej... ; )
Aramis
Ty?

Jak tak to widze 10 w oceniaczce, bo inaczej tez masz wjazd na chate tongue.gif
Tokar
http://xenoonline.com/
Na samym dole po lewej -> czy my o czymś nie wiemy ? 20XX Xenosaga Episode IV Zur Genealogie der Moral o_______O
Czyli informacje z ostatniego PE o tym, że niby Monolith dało do zrozumienia, że jednak możliwy jest dalszy ciąg, nie był wyssane z palca ;0

Tak btw. to wczoraj zacząłem EpIII. Trochę pograłem, pierwsze błyskotliwe spostrzeżenia to kapitalne intro z Kevinem, na tą chwilę najlepszy ze wszystkich części voice acting, zdecydowanie podciągnięta grafika, muzyka póki co "taka se", battle theme chyba jeszcze bardziej nijakie niż w EpII, ale grunt, że muzyka nie gwałci uszu. Jeśli chodzi o rozgrywkę, to póki co mogę tylko powiedzieć, że walki zostały chyba obliczone pod IQ szympansa, bo takich leszczy do klepania to już dawno w żadnym rpg nie uświadczyłem. Mam nadzieję, że ta pierwsza lokacja to jest taki tutorial, bo jak tak dalej będzie, to zapowiada się najłątwiejszy jrpg w historii ;p
Możliwe, że herezje piszę, bo za długo sobie nie pograłem. Przy savepoincie przed pierwszym bossem postanowiłem sobie oblukać pobieżnie database i wsiąkłem. To jest to, tak kapitalnie opracowane database powinno pojawić się już w pierwszej części. Streszczenia EpI&II zrobiły mi chęć na ponowne zobaczenie wszystkich cutscenek, no i przypomniało mi się jeszcze, że wypadałoby skrypt Pied Piper przeczytać, więc zapowiada się lekka przerwa w graniu ;p

Jeszcze mam takie pytanie odnośnie EpIII. Też tak macie, że muzyka jest bardzo przytłumiona i zagłuszona przez podkręcone na maxa odgłosy, czy tylko ja ściągnąłem taką wesołą wersję ?

krilluch
Co do muzyki - jest naprawde porzadna. Przekonasz sie dalej. Jest przytlumiona, ale to bardzo dobry zabieg. Pierwsza lokacja to taki swoisty tutorial, reszta lokacji jest bardzo ladna i swietnie wykonana. Graj a nie jeczysz od samego poczatku.
sizacz
Mam pytanie do wszystkich którzy ukończyli już EP III.
Czy i kiedy ta gra wyjdzie w Europie?
Czy cokolwiek z niej zrozumiem nie znając EP I i II ?
Po przeczytaniu poprzednich postów narobiliście mi niezłego apetytu na ten tytuł stąd moje pytania
krilluch
O Europie jeszcze nic nie wiadomo. Mozesz zaczac od Episode III, ale po co? Bez sensu jest granie w trojke, nie zapoznajac sie z poprzednimi czesciami. Moze i cos zrozumiesz, ale nie odkryjesz wiekszosci a i kazdy bohater bedzie Ci latal kolo nosa. Radze pierw skonczyc jedynke i dwojke.
red2000
ja chce zaczac grac od 2 epu i mam nadzieje ze duzo nei strace. chetnie zaczalbym od 1 czesci lecz jest ona bardzo ciezko dostepna ;<
Balin
Nie, grałem jeszcze w Xenosage (nie długo to nadrobię ,obecnie gram w Xenogears) , dlatego mam kilka pytań :
1. W jednym z poprzednich postów wyczytałem ,że save z X1 nie przechodzi do X2 Pal .
Posiadam X2 Pal, wiec mam pytani co stracę , że nie mogę przenieś save z jedynki ?

2. Czy Pal-owska wersja Xenosagi 2 , jest ocenzurowana względem wydania USA ?

3. Zdjęcie Płytka nosi tytuł Xenosaga all spezielle DVD i jest to wydani JAP.
Czy wie ktoś co znajduje się na płycie i czy jest wydanie USA ?

Ficuś
1. W jednym z poprzednich postów wyczytałem ,że save z X1 nie przechodzi do X2 Pal .
Posiadam X2 Pal, wiec mam pytani co stracę , że nie mogę przenieś save z jedynki ?

2. Czy Pal-owska wersja Xenosagi 2 , jest ocenzurowana względem wydania USA ?

Witam również posaidam palowską wersję Xenosagi Episode 2 i już spieszę z wyjaśnieniami:

1.W wersjach Jap i USA dzięki save z EP1 odblokowywało się bodajże 2 stroje kąpielowe dla postaci do EP2.
W Europie oczywiście nie zagrasz w Ep1 więc save'a nie przeniesiesz do EP2 ale stroje mimo tego znajdują się w grze-są jedną z nagród za wykonanie questa polegajacego na rozwieszaniu plakatów na second miltia-wiec podsumowując nic nie tracisz nie przenosząc save z 1:)

2.Palowa i USA wersja EP2 nie różni się niczym(poza wymienioną u góry nagrodą za jeden quest).Co nie zmienia faktu ,że obie wersje są ocenzurowane względem wydania japońskiego-brakuje jednej sceny z flasbacków z młodości Jr i Albedo,poczytaj temat na forum o Ep2 -będziesz wiedział o jaką scenę chodzi i co zmieniono

3-nie wiem co jest na tej płycie:)
Tokar
A to nie jest czasem ta płyta ze scenkami z EpI ?
krilluch
Nie, gamoniu. Na tej plycie sa trailery, biosy postaci, streszczenie wydarzen i ogolnie takie (pipi)ki odnosnie Xenosagi. Plytka byla dodawana do japonskiego preordera Xenosagi 3.
Alfred
Witam

Na wstępie powiem, że jestem fanem (raczej fanatykiem) anime. Całej sagi xenogears/xenosaga zupełnie nie znam, a bardzo chciałbym sprawdzić z czym to się je. Jednak panowie z Namco skutecznie zrobili, żebym nie mógł sprawdzić.

I teraz nie wiem od czego zacząć, jak grać oglądać itp. Jeżeli chodzi o Xenosaga I, gra nie jest dostępna w Europie, więc to odpada. Ale... Jest anime/streszczenie dodane do drugiego epizodu/filmiki z Blue Laguna i manga. Od czego mam zacząć???? Najrozsądniejsze wydawało by się obejrzenie anime, ale proszę o pomoc

Drugi epizod mogę sobie kupić na ps2, ale... Z tego co wiem jest to najgorsza część ze wszystkich i czy warto to grać??? Nie chciałbym się zniechęcić do tej serii. Czy lepiej ściągnąć sobie filmiki z blue laguna i mieć z głowy drugą część.

A trójkę to zależy jak podejdzie mi część I i II.

I jeszcze jest xenogears. Czy jest sens ściągać filmiki z blue laguna, żeby poznać fabułę???? Dużo się traci???

I chciałbym na koniec zapytać się czy w ogóle warto zainteresować się Xenosagą. Jak napisałem lubię anime/space opera również, ale z japończykami różnie to bywa. Raz wyjdzie im NGE (genialny), a raz Gundam (mówię o tym co leciał na hyperze, straszna kicha). Bardziej od rozgrywki, interesuje mnie sama fabuła. Wgniata w fotel?
Tokar
No więc tak. Seria anime to straszna kiszka o fatalnej kresce i animacji, do tego przeinaczająca sporo wydarzeń z gry. Jeśli nie masz możliwości skołowania sobie Episode I (i tylko jeśli naprawdę nie masz takiej możliwości, bo scenki to nie wszystko i bez gadek z NPC, czy choćby bez kontaktu z database naprawdę ciężko to wszystko ogarnąć) to zasysaj materiał z Bluelaguna.
Co do Episode II, to ta gra poza fabułą/scenkami ma naprawdę mało do zaoferowania, do tego nie ma database, więc tu sugerowałbym ściągnięcie cutscenek.
Jeśli chodzi o Xenogears, to obejrzenie tych kilku animowanych wstawek nic Ci nie da. Dopiero zagranie w XG daje możliwość i przyjemność odnajdywania mnóstwa mniejszych lub większych analogii. Zresztą Xenogears to tak kapitalna gra, że grzechem jest jej nie ukończenie dla każdej osoby lubiącej się w klimatach anime, bo to (podobie zresztą jak Saga) jest właśnie takie NGE wśród gier. A zaległości można odrobić całkiem łatwo, choćby na emulatorze ;]
Alfred
hmm Jaki absurd... W część pierwszą nie mogę zagrać, czyli pozostaje blue laguna. Część druga to chała, więc blue laguna. Cześć trzecia to ................ [cośtam] więc blue laguna:P I tym sposobem zamiast grać, obejrzę Xenosagęconfused.gif
Tokar
No niestety, nie ma łatwo. Tzn. jest łatwo jeśli jest się po ciemnej stronie mocy icon_twisted.gif
Ale nawet trzymając się oryginałów sprawa jest jak najbardziej do załatwienia. http://www.allegro.pl/item138238528_xenosa...t_3xa_ntsc.html chociażby.
Oczywiście wiąże się to z koniecznością przerobienia konsoli tak, by czytała gry NTSC, ale w tej chwili jest to sprawa groszowa, a sama przeróbka nie łamie prawa w żaden sposób.
Nie wspominam już nawet o ebayu, bo tam ofert z Episode I i Xenogears jest na pęczki i to niekiedy po śmiesznych cenach, no ale wiadomo, że w takim wypadku dochodzą jeszcze koszty przesyłki i nie każdy chce wysyłać towar na zad/upie Europy.
A co do Episode III, to ciągle jeszcze możesz mieć nadzieję, że Namcock zdecyduje się jednak na wydanie tej gry w PALu ;]

Alfred
QUOTE(Tokar_Sama @ 29 10 2006, 22:26) *
A co do Episode III, to ciągle jeszcze możesz mieć nadzieję, że Namcock zdecyduje się jednak na wydanie tej gry w PALu ;]
nie ma szans. Podobno Xenosaga II sprzedała się bardzo słabo, więc nici z części III. Zresztą czy ktoś mógłby mi wyjaśnić czemu namco nie wydało normalnie tej gry, tylko zrobili wszystko, żeby nikt jej nie kupił? rolleyes.gif Nie dość, że wydali nie od początku, to jeszcze najgorszą część ze wszystkich (sam nie grałem, cała moja wiedza opiera się na forach internetowych). Zresztą bardzo często druga część trylogii (nie tylko gry, ale filmy i książki też), jest najgorsza. Taki dziwny twór bez początku i końca, z reguły wypada słabiutko na tle pozostałych części.

Tak czy inaczej oglądam teraz filmiki z bluelaguna i nawet idzie biggrin.gif Spójne i nie ma żadnych nagłych skoków w fabule. Ale z przyjemnością pograłbym w część pierwszą. Może zostanie u nas wydany Xenosaga Legacy (pakiet trzech części w cenie jednej biggrin.gif )
Guts
QUOTE(Alfred @ 30 10 2006, 19:09) *

QUOTE(Tokar_Sama @ 29 10 2006, 22:26) *
nie ma szans. Podobno Xenosaga II sprzedała się bardzo słabo, więc nici z części III. Zresztą czy ktoś mógłby mi wyjaśnić czemu namco nie wydało normalnie tej gry, tylko zrobili wszystko, żeby nikt jej nie kupił? rolleyes.gif Nie dość, że wydali nie od początku, to jeszcze najgorszą część ze wszystkich (sam nie grałem, cała moja wiedza opiera się na forach internetowych). Zresztą bardzo często druga część trylogii (nie tylko gry, ale filmy i książki też), jest najgorsza. Taki dziwny twór bez początku i końca, z reguły wypada słabiutko na tle pozostałych części.

Tak czy inaczej oglądam teraz filmiki z bluelaguna i nawet idzie biggrin.gif Spójne i nie ma żadnych nagłych skoków w fabule. Ale z przyjemnością pograłbym w część pierwszą. Może zostanie u nas wydany Xenosaga Legacy (pakiet trzech części w cenie jednej biggrin.gif )

Ta jasne i moze plakat + dodatkowe DVD z dodatkami wrzuca. Nie ma szans. Namco polecialo w preta i tyle, nie wydali kultowej czesci I, a mysleli, ze ludzie rzuca sie jak bydlo na szmaciasty ep II, jak widac, przeliczyli sie icon_twisted.gif Wg. Namco bedzie musialo puscic Ep III w Europie, a to dlatego, ze :
Japonia = niiiiiska sprzedaz
USA = w miare sie przedawala
Europa = moze zarobimy troche kasy, to na ep IV starczy

Podobna sytuacja byla z Suikodenem III. Mimo prozb i petycji do Konami fajfusy nie wydali jej u nas, a mega badziewnego S IV juz tak wacko.gif
Trzcina
'To zly game design namco' - cytat z recenzji.

Dodam wiec cos od siebie 'to zly recenzent jest, ktory niespecjalnie rozumie recenzowana gre' smile.gif

To tyle komentarza odnosnie recenzji w najnowszym PE, tak na marginesie, gra dostala 8-.

Nie no, dodam jezcze tylko ze rozbawil mnie tekst 'dialogi to po prostu zwykly tekst bez filmowego montazu, gestykulajci czy mimiki postaci' - lol... chyba gralismy w inne gry, a te 10 h filmikow i scenek ktore byly w tej grze musialo mu jakos umknac. A moze po prostu je skopowal?

Ale (pipi) rozbawil mnie cytat ze nie sposob zrobic break bossom :DDDD No kurde bele, jak sie ma skilla i strategie niczym malpka w laboratorium to faktycznie sie nei da O_o Nie wspominajac o tym ze chociazby citrine zbillem wlasnie dzieki temu, bez koniecznosc zbytniego loadowania... tak samo zresztga jak cala inna plejade bossow.

Ogolnie jestem zawiedziony rzetelnoscia recenzji. Widac od razu ze jest sztampowa, zero pomyslu, zero podejscia do tematu i zero zaangazowania. Ten koles po prostu sie nie nadaje do recenzowania... a do dawania sprawozdan.

Taka jest moja opinia na tent emat,.
Guts
Niezly zonk. Nie dosc, ze gra zostala zrecenzowana 3 miechy po premierze to jeszcze sie po niej jezdzi.
Dla mnie osobiscie jest to najlepsza czesc Xenosagi i doskonale podsumowanie calej historii (i dla mnie jest to gra na 9).
Co do nieumiejetnosci zastosowania breakow na bossach to niezly zonk, jestem ciekaw czy szanowny zgred w ogole przeszedl ta gre, czy tez, ze wzgledu na "zbyt wysoki poziom trudnosci", odpuscil sobie po 10 godzinach wacko.gif

dark_grzyb
Na jakiejś stronce widziałem pre-ordera PALa [chyba DVD Crave ale głowy nie dam]. Więc może wyjdzie.
A miło by było gdyby wydali zestawik z jedynką bo nie chce mi się bawić w słabą II, wstawki z jedynki a potem w trójkę. Pomarzyć można.
krilluch
Przeczytalem dzisiaj te wspaniala inaczej recenzje i jestem zalamany jej trescia. Kompletnie wyprana z emocji, sama sucha tresc + "smieszne" dodatki (w stylu "pinball" itp). Oczywiscie ocena koncowa mnie zmiazdzyla jeszcze bardziej niz sama tresc. Podobno nie znalazlo sie miejsce na 3 grosze ode mnie, jednak wolna przestrzen na nie wiem po co screen z KOS-MOS i Shion plus krotki opis tych postaci sie znalazla.
Mosquit
Jakoś sie nie dziwie 'poziomowi' receznzji. Już przy zapowiedzi był on niski co potwierdziło się teraz. Znowu wychodzą jakieś śmieszne wstawki [nie można breakować bossów? recenzent sobie kpi?], że o 'braku montażu, gestykulacji czy mimiki w filmikach nie wspomne'. Takie braki to ja zauważyłem w recenzowanym FF12, a nie Xenosadze 3. Raz jeszcze powtarzam - ktoś tu zupełnie nie nadaje się do recenzji gier RPG w PsxExtreme.
Aramis
A przeczytajcie sobie początek gdzie pisze o powiązaniach fabularnych z Xenogears;](tam gdzie pisze 4000 lat itd). Dobre nie?;]. Ogólnie recenzja posysa. No i jak można jako minus wymienić tej grze system walk? Normalnie masakra.

No i ciągle słychać tam "po nieudanej 2ce". Ja nie wiem co ludzie mają do tej gry, mi się ona tam podoba;P. Nie przeszkadza mi nawet tak bardzo ten loading walk (przyzwyczaiłem siętongue.gif).
mashter
ja się znam i dałem dobrą ocenę biggrin.gif biggrin.gif tongue.gif
Ficuś
Mnie też dwójka się podobała i miała najbardziej rozbudowane i strategiczne walki z wszystkich trzech części.Do tego były one trudne(dodatkowi bossowie już bardzo),a nie jak w episodzie 3 gdzie pierwszy dvd kończy się zazwyczaj nie wiedząc jak wyglada napis game over( jak tak miałem).

Ja mam też sentyment do dwójki gdyż fabuła tej częsci prawie w całości jest poświęcona mojej ukochanej dwójce bohaterów z sagi czyli Jr i Albedo.

Co nie zmienia faktu ,że Ep3 pod każdym względem zmiata ep2.Muzyka,fabuła,efektowność walk,dlugość fabularnej czesci gry,grafika,filmiki itp.

W moim odczuciu i jak mniemam też pewnej częsci graczy Episode 3 jest zdecydowanie najwspanialszym klasycznym jrpg na PS2(FF12 już do tego grona nie zaliczam).Choć oceny w prasie w większości na to nie wskazują to cała trylogia Xeno jest niepowtarzalna ,a episode 3 jest cudownym jej zamknięciem.
Ozzy
sorry ze zadaje to pytanie tu ale jest zdenerwowany i licze ze znacie odp.
kupilem org xenosagi ep1(NTSC), mam swpa magic 3.3, chce odpalic i nic chuuuuj nie chodzi, mam tez ep2 i ten dziala bez problemu:// wie ktos co jest grane
Trzcina
Jedynka jest na plycie DL (dual layer), czyli ma 8 GB na jednej plycie. Dwojka jest normalna (po 4 GB na jednej plycie).

Najpewniej twoj chip nie obsluguje plyt dual layerowych, tak wiec raczej nie pograsz. Bo jakby nie patrzec jest to gra NTSC a nie PAL... Musisz pozyczyc sobei konsole od kogos innego, albo sprzedac te gre. Bo rowniez na PS3 kupionym w europie nie pograsz w gry z PS2 z innego regionu niz europa.

Innymi slowy, dales ostro pupy ;P I jestes w plecy te 100 za xeno, no chyba ze ja sprzedasz smile.gif
mario87
zgadza się SM nie obsługuje płyt DL i gier z PSX smile.gif ale jak już masz orginał to możesz szukać kupi zapasowej, jest wersja pełna na 3 dvd, wszystkie filmiki są ale musisz żąglować płytami

i nie mam pojęcia gdzie ją zdobyć w tej chwili
Ozzy
spoko, pozycze sobie konsole od kolsia ktory ma chipa
Aramis
O mamo obejzałem japońskie wersje tych ocenzurowanych scenek i po prostu nie rozumiem dlaczego to zrobili! Dlaczego aż tak ocenzurowali tą grę! Najlepszy przykład to mała Shion klęcząca, trzymająca złożone ręce i powtarzajaca "i have to put it back" - w USA wersji miała puste rece przez co nie do końca ta scenka miała sens (ma jakieś przewidzenia czy coś?) natomiast wersja japońska to inna bajka - Shion, trzyma w rękach krew która kapie ze zwłok jej matki . Podobnie w zakończeniu śmierć Jina jest chamsko ocenzurowana...ehh;/
Tokar
http://polygamia.pl/nintendo-kupuje-monolith-soft

Monolith Soft kupione przez Nintendo x_x

No to raczej możemy oficjalnie pożegnać Xenosagę papa.gif
Prawa do Xenogears ma Square, prawa do Xenosagi zostały u Namcock . To raczej definitywnie wyklucza kontynuację serii na Wii czy DS [*]

Teraz albo zajmą się tworzeniem jakiegoś nowego ambitnego projektu, albo zdając sobie sprawę z ogromnej sprzedaży obu platform i deficytu jrpg na konsolach Nintendo pojadą po najniższej linii oporu. Ewentualnie stłamszeni przez Nintendo zajmą się developingiem Mario Gay Party 69 sorcerer.gif
Władek_
Epizod III skończony i bez cienia wątpliwości mogę napisać, że ukończyłem jedną z najlepszych jRPG na PS2.
Fabularnie gra masakruje. Znakomity scenariusz z licznymi zwrotami akcji, niektóre są mocne i dość zaskakujące. Całość dopełniają dobrze napisane dialogi i wyraziści bohaterowie z ciekawymi historiami. Niestety niektóre postacie mają w grze tylko swoje 5 minut. confused.gif
Dubbing wypadł nieźle i dość przekonująco. Cieszy powrót lektorów z Ep. I a pozostali spisują się lepiej niż w Ep. II.
Nowy system walki jest przemyślany i sprawdza się bardzo dobrze.
Muzyka w Ep. II była kiepska, ale tym razem jest na dość dobrym poziomie. Dominują kawałki spokojne, trochę nostalgiczne, które są nie najgorsze i dobrze budują klimat. Natomiast utwory bitewne są świetne, dynamiczne, z wykorzystaniem wokalu jakichś chórków znakomicie podkreślają i pasują do wydarzeń.
Graficznie gra wygląda bardzo dobrze. Miejscówki są dobrze zaprojektowane, prezentują się ładnie, a niektóre widoki wręcz zachwycają. Warto również wspomnieć o wspaniale wykonanych filmikach FMV, które udały się twórcom znakomicie.
Jedyne co mi się nie podobało to, że zrezygnowano z dialogów opartych na przerywnikach real – time’owych i zastąpienie ich tzw. „gadającymi głowami”. Plusem tego rozwiązania jest, że praktycznie wszystkie rozmowy są dubbingowane. Jeszcze kilka małych minusików bym znalazł, ale to byłoby zwykłe czepialstwo z mojej strony. wink.gif
Epizod III to bardzo dobra gra i najlepsza część trylogii. Szkoda, że Epizod IV nigdy nie powstanie. sad.gif
Ficuś
Dobra recenzja smile.gif,seria Xenosaga to do mnie majstersztyk fabularny połączony z niesamowitym klimatem sf.Część III zdecydowanie najlepsza i w sumie mógłbym napisać wszystko to samo co Ty prócz tego ,że trochę nie podobał mi się system-kalka FFX z breakiem i boostem no i zdecydowanie to bardziej film niż prawdziwy jrpg z krwi i kości(choć i tak w tej części jest najwięcej czystego rpg).Ogólnie seria udana ale nie dla wszystkich
Władek_
CYTAT
Dobra recenzja

Dzięki smile.gif
CYTAT
trochę nie podobał mi się system-kalka FFX z breakiem i boostem

Po kiepskim i chłodno przyjętym przez graczy systemie walki z Ep II, twórcy musieli dokonać zmian i zrobili to. A że system trochę przypomina ten z FFX poczytuję to na plus, gdyż uważam go za najlepszy jaki spotkałem w jRPG.

CYTAT
Ogólnie seria udana ale nie dla wszystkich

Zgadza się. Trylogia Xenosaga idealnie podpasowała w mój gust. Znakomita fabuła, ciekawe postacie, dużo i jednocześnie długich filmików, doskonała muzyka ( w szczególności kompozycje Mitsudy ), do tego całość jest w tematyce S-F.
Trylogia Xenosaga jest świetna i miała pełne dane do odniesienia sukcesu. Niestety w dobie pokolenia MTV takie gry się nie sprzedają. dry.gif

Aramis
Możecie mnie zbluzgać i spalić na stosie, ale uważam że muzyka Kajiury znacznie lepiej pasuje do Xenosagowych realiów niż nuty Mitsudy:).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.