Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Podłączenie PS2 do monitora...
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
dawidole
Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość podłączenia ps2 do zwykłego monitora, a jeżeli jest to w co muszę się zaopatrzyć żeby pograć na monitorze? Thx z góry za odpowiedź...
palo
www.psxgames.boo.pl/fel-tunertv.html - tam dokładnie opisałem taką mozliwość, polecam lekturę, w razie pytań pisz tutaj albo na maila do mnie
Kamuito
Ja mam zato pytanie skad mozna dostac Vga Box ?
babciahania
Tu cos jest..
Kamuito
dzięki może keidyś skorzystam
Olek
a do laptopa dało by się jakoś połączyć tym VGA boxem? ohmy.gif
Kapi123
moim zdaniem nie warto kupować tego VGA boxa bo kosztuje 230.00 zł troche dozbierać i kupić se maly telewizor np 21 cali ,14cali. mellow.gif
Kamuito
raczej masz racje , ale ostatnio coś nad kartą tv myśle i może ją zakupie jak będzie miało się coś mamony , albo sprubuje dopaśc 14" monitorek z comodore smile.gif

Monitorek już załatwiony , zdam relacje po pierwszej sesji biggrin.gif
eMSi
No ja sam gram od niedawna na karcie telewizyjnej i przyznam się, że jakość nie jest taka zadowalająca. Mi to wystarczy i nie narzekam, ale większość osób przypuszczam będzie zawiedziona. Być może dlatego że mam przejściówkę na Composite Video i może na S-Video byłoby lepiej?

I tutaj mam pytanie: czy kabel S-Video oferuje lepszą jakość obrazu? Jeśli ktoś jest obeznany w temacie to proszę o odpowiedź...

P.S. Zrobiłbym kilka zrzutów ekranu i... może je tu zamieszczę w najbliższym czasie (jak mi się zachce ;P)
Dante_Devil
ja polecam monitorek z amigi taki z wejściami na chinche, fajnie sie na nim gra i jakość obrazu nie jest taka tragiczna, jak na taki tani monitor. Ja za swój dałem 30 zł
Warto popytac się kumpli bo potem sie okazuje że leży im takie cudo w piwnicy niepotrzebne biggrin.gif
Kamuito
Ja właśnie taki monitor mam biggrin.gif i bardzo dobrze mi się na nim pocina smile.gif
Juchy
QUOTE(eMSi @ 29 09 2005, 21:24)
może na S-Video byłoby lepiej?

I tutaj mam pytanie: czy kabel S-Video oferuje lepszą jakość obrazu? Jeśli ktoś jest obeznany w temacie to proszę o odpowiedź...

to oczywiste ze S-Vdieo ma lepsza jakosc obrazu, w xboxie niekiedy s-video =rgb to tylko zalezne od gustu, ale to na TV
na karcie TV napewno obraz stnaie si ebardziej wyrazniejszy i ogolnie widac duza poprawe ale dalej nie ma tego czego by si eoczekiwalo, chyba ze ktos ma tuner TV zewnetrzny to wtedy moze byc ciekawie...
Sarge
Mam tuner TV i przy okazji problem z tym związany, więc aby nie zakładać nowego tematu, piszę tutaj.

Wszystko już zdaje się że ustawiłem, ekran z PS2 jest widoczny na PC (a raczej na monitorze), tyle tylko, że jest poważny problem z płynnością - wszystkie gry chodzą w okrojonej liczbie klatek na sekundę, grając w PES5 czuję się jakbym pocinał w Matrixa i załączył bullet time rolleyes.gif . Wie ktoś jaka jest na to rada? Prosiłbym o szybką odpowiedź.

EDIT

Już nieważne, poradziłem sobie - zainstalowałem nowy program - DScaler, którego nawet nie trzeba było konfigurować za specjalnie, od początku jest wszystko ok.
KageX
Kurde, ja nigdzie nie mogę znaleść takiego monitora... censored2.gif Gdzie mógł bym się za tym rozejrzeć???
2razyjot
QUOTE(KageX @ 4 01 2006, 00:41) *

Kurde, ja nigdzie nie mogę znaleść takiego monitora... censored2.gif Gdzie mógł bym się za tym rozejrzeć???

O commodore Ci chodzi? Moge Ci pchnac, ino wysylka drogo wyjdzie bo sam monitor to za 30-40 zl moge Ci puscic. Chyba, ze masz warunki odbioru we Wroclawiu!!
KageX
Nie mam. Zastanowie się i coś ci napisze... m smile.gif . Ale lepiej je wyczyść i sprawdź jaki jest stan tego. Pewnie kupie... blush.gif
Jarula71
Przenoszę to pytanie z tematu "ps2 a monitor", może skuteczność będzie większa jak na dwa fronty poleci...

A takie ustrojstwo jak vga box w wersji hi-res coś daje? Czy to kolejny pusty chwyt marketingowy? Bo jak czytam opis tej aukcji ( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84642097 ) to wygląda naprawdę ciekawie - można podłączyć konsolę bezpośrednio do monitora i grać bez włączenia nawet kompa, a poza tym na screenach grafika prezentuje się ładnie. Tylko czy to jest prawda?

Podpisuje się pod tym pytaniem także - jeśli ktoś widział to urządzenie w akcji/korzysta z niego (najlepiej z ps2 i monitorem lcd) to proszę o jakąś opinię, jaka jakość, czy aliasing bardzo widoczny itp., bo się motam między tunerem TV (choć tylko po to by podłączyć pleja, bo tv nie oglądałbym i tak) a tym (sprzedawca nie chce mi pokazać jak to działa, bo "nie ma konsoli", hehehe)

Z góry dzięki za wszelkie info!

Ps. Jak sam się czegoś dowiem, to wrzuce tutaj... nagabuje pare osób, które to już kupiły, ale bez jakichś konkretniejszych efektów.
bnc
Dziwi mnie az taka cisza w tym temacie... Nikt nie podlaczal? Nie slyszal nic?
mlokon
Chociaż nie widziałem badziewia typu VGA Box itp to i tak nie kupowałbym tego confused.gif wydaje mi się, że za 230 zł można dostać na wypasie karte Tv tuner do kompa.. Jakość też jest raczej lepsza, gdzieś był o tym temat. Sam kupiłem karte Tv PixelView za 40 zł <szpan mode> smile.gif używke od kumpla biggrin.gif i oprócz tego że czasem sobie ps2 zapuśicie, mozecie także teleexpres se obejrzeć smile.gif
Jarula71
multi hi res vga box można dostać już za 139 zł a nie za 230 (co robi sporą różnicę) ->>

http://www.allegro.pl/item95384807_multi_h...owosc_w_pl.html

ja chcę TYLKO podłączyć konsolę do monitora i zalety typu oglądanie tv nie są dla mnie żadnymi zaletami, bo telewizji nie mam zamiaru oglądać (nie mam telewizora w domu bo go nie chce oglądać, hehe... a poza tym nie chcę zagracać)...

każdy pisze, że na tunerze jest/będzie lepsza jakość obrazu niż na TYM vga boxie, a nikt z tych osób nie widział tego w akcji, hehe (nawet w jakimśtam artykule, do którego krąży gdzieś po forum link o podłączaniu ps2 do monitora jest tylko wzmianka o tym, ale nic szerzej)... z tego co ja się pytałem tych osób, które to urządzenie kupiły (kilkanaście już co najmniej to posiada!!) kilka mi napisało, że jest wypas, kilka, że tak samo jak na tv a kilka nie odpowiedziało, więc dalej jestem w kropce, bo nie wiem czy wierzyć tym co się jarają czy to tylko taka ściema typu "ja straciłem kasę na taki badziew to niech on też straci"... nie chcę tu generalizować, ale taka jest w większości mentalność polaków,więc bym się nie zdziwił wcale po zakupie, że to szmelc.

tak więc prośba po raz kolejny: jeśli ktoś widział to u kogoś w akcji lub sam tego używa i potrafi ocenić jaka jest RZECZYWISTA jakość obrazu puszczona przez vgabox w stosunku do tego otrzymywanego na telewizorze to proszę podzielić się swoją opinią na temat tego urządzenia - ułatwi to życie mi i co najmniej kilku innym osobom, które mają ten sam problem...

z góry dzięki!!
mlokon
W sumie jesli to ma nazwe "multi hi res vga box" to coś musi w tym być... Jakość musi być lepsza niż na zwykłym vga box..
wasacz93
Eee, ludzie, słuchajta wink.gif
Ja mam takie pytanko: mój telewizor ma możliwość łączenia się z kompem przez żółty S-Video bezpośrednio do karty graficznej. Konsola też. Czy jeśli podłączę konsolę to mogę coś nagrać z użyciem odpowiedniego programu? A co z dźwiękiem? Mam kupić jakiś konwerter, żeby zmienić S-Audio na mini-Jack? Odpowiedzcie.

P.S.
Konsolkę można podłączyć do TV przez Euro, a potem z niego można też podprowadzić S-Video do kompa. To się raczej nie przyda do tego co pisałem, więc wpisałem to jako ciekawostkę.

EDIT
Sorqa, coś mi się po****ło. Nie złącze S-Video tylko Composite (te żółte z dużym bolcem smile.gif )
:
Jarula71
A propos S-VIDEO to ja też mam pytanie: czy do monitora z takim wejściem można bezpośrednio podłączyć konsolę (PS2)?? chodzi mi o podłączenie za pomocą samego kabla s-video, bez żadnych vga boxów (bo o tym nikt nie ma pojęcia jak się okazuje...), no i jaką jakość obrazu to daje ewentualnie...

a może jak nie s-video to COMPOSITE?? da się podłączyć ps2 do monitora z tym wejściem?? i jaka jakość oczywiście będzie przy takiej opcji...
jamor
Cześć Wszystkim! nie wiedziałem że jest taki temat i głównie pisałem w dziale PC->hardware->karta tv.

Więc informuję że:

Jeśli masz wejście w TV S video to sie nawet nie zastanawiaj , bo : MOCNE ARGUMENTY POD SPODEM W POŚCIE biggrin.gif

Jeśli masz w PC wyjście z karty TV na SVIDEO to jak kupisz dobre kabelki obraz bedzie w TV elegancki, jeśli jakieś syfne za pare zeta to licz na zakłócenia w obrazie.

Jeśli masz karte TV z wejściem Svideo nie czekaj biegnij po kabel z wyjściem Svideo już teraz! ja za swój kabelek dałem "AŻ" 9 zeta a obraz mam taki jak w ARGUMENTACH PONIZEJ biggrin.gif

Specialnie tak pisze żebyście wiedzieli że SVIDEO to nie przelewki i jak sie ma takie gniazdko w TV /monitorze/ karcie TV [ oczywiście IN a nie OUT] to nie kupienie kabla i nie granie przez to gniazdo było stratą czasu

Stare monitory od Komodora to zwykłe 14 calowe TV które ROZ<PIER<DOLĄ Wam oczy po po jakimś czasie, nie polecam tego g[*]wna za żadne skrby!

COMPOSITE to inczej Chinch i to jest kolejne (pipi) nie dającego dobrego obrazu.
Moje drzewko kabli [podłączeń ps2->gniazdko]

od najsyfniejszego do naj(pipi) jszego:
1.antenowe - tego to chyba nie musze opisywać nie:D
2.czincz[composite] KLIK
3.rgb [scart] KLIK
4Svideo KLIK
5.COMPONENT [te takie3 czincze zielony , niebieski i czerwonyKLIK

jeśli chodzi o to jak zgrać obraz z PC to :

zasysasz Virtual dub i jazda biggrin.gif BTW jak kupisz karte TV to do niej jest soft , albo można zassać ze strony prodecenta karty, tak samo z kartami VIVO soft powinien być by w pełni korzystać z wejścia na obraz.

Teraz sedno sprawy czyli dowody że W A R T O kupić kabel Svideo i że jeśli tego jeszcze nie zrobiliście to czas straciliście.
TU są obrazki zrobione moją kartą TV [AVer media go fm 303 [cena 210 zeta okolo, nowa]

a TU kilka sekund filmu zgranego w najlepszej jakośći

te screeny są z gry Tekken 5 oraz z Ghost Hunter'a na ps2 [ tekken jest ustawiony na PAL 60hrz z opcją SHARP a Ghost Hunter to normalne PAL 60 hrz]

Oczywiście foty pokazują jakość na Svideo i na composite dla porównania.

Pozdro 600 i mam nadzieje że po moim poście będzie kilka spraw jaśniejszych a jeśłi chodzi o tego VGA box a to warto to kupic jeśli nie ma słabego PC który nie obsłuży w pełni karty TV[ czytaj słaby procek itd] do mojej karty minimalne wymaganie dla procka to 1ghrz szczerze pisząc to jak wróce z angli sprawie se vga boxa... a wiecie czemu? bo on w pełni odpala na monitorach progresivve scan! a to już bedzie maxymalny odjazd obrazowy biggrin.gif
Jarula71
Dobra, to moje ostatnie (mam nadzieję) pytanie w tym temacie... takie dla pewności...

Jeżeli będę miał np. taki monitor

-> http://www.allegro.pl/item99644192_gateway..._hd_ready_.html

lub inny ale z WEJŚCIEM s-video/component to mogę podłączyć do niego bezpośrednio pleja2 jednym z tych kabli, taaak??

-> http://www.playstation.pl/akcesoria.php?id=30
-> http://www.playstation.pl/akcesoria.php?id=31

i nie potrzebuję się wtedy bawić z driverami/kartami graficznymi/tunerami tv itp. tylko podłączam konsolę do monitora i gram, taaak??

z góry dzięki za pomoc, pozdrówki!!
jamor
Dobrze dla spokoju Twego ducha napisze tak :

Czy jeśli masz wejście antenowe w TV to zastanawiasz sie czy antena po podłączeniu da sygnał i będziesz mógł odbierać TV:> to jest oczywiste że jeśli cos ma BEZPOŚREDNIE gniazdo to podłączasz i cieszysz sie świetnym obrazem , jeśli masz wybierać kable to bierz te z pod 2, linka bo zapewnią jeszcze lepszą jakość niż SVideo a jak wygląda Svideo masz w moim poprzednim poście, AMEN
Gość
I właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem, hehe... senks!
jamor
ponieważ temat umarł, ogłaszam że linki do moich próbek nie będą działały ,bo po co hostowac pliki których nikt nie używa . amen
bnc
szkoda, bo wlasnie chcialem obejrzec. ;f
jamor
QUOTE(bnc @ 26 04 2006, 22:50) *

szkoda, bo wlasnie chcialem obejrzec. ;f

tu masz moje gg:3387981 zagadaj podaj meila wyśle screeny.
Adaśko
z góry uprzedzam że jestem debilem i leniem a więc niemusicie mi pomagać tongue.gif

siemano , niedługo koleżka mi kopsnie Gran Turismo 4 i będe se grał. czytałem jednak, że odpalenie tej gry na zwykłym telewizorze zamiast na monitorze niezszokuje mnie wizualnie. dlatego chciałbym jakimś sposobem podpiąć monitor do PS2. W tutorialu zamieszczonym na 1 stronie tego topicu przeczytałem jednak, że jakość wcale niejest lepsza. więc jak to wkońcu jest ? Pleja2 mam podłączonego pod 10 letni, 21 calowy telewizor Panasonic, za pomocą czinczy. mam też drugi TV na którym czasem gram (w zależności od tego, co chcą oglądac domownicy) i jest to 14 calowy Grundig wmiare młody (2-3 lata) do którego konsolę podłączam "eurozłączem".
i co teraz muszę zrobić żeby mieć lepszą jakość obrazu niż na którymś z tych telewizorów ? mój komputer to:
Celeron 2 GHz, GeForce4 MX 440 + TV Out, pamięć operacyjna 768RAM oraz monitor LG 17 cali z płaskim kineskopem o maxymalnej rozdziałce 1280x1024.
ps:
te wyjście tv out w karcie graficznej to w kwestii polepszenia jakości obrazu gier z Pleja2 za pomocą monitora na coś się przyda?
ps2:
moje "eurozłącze" jest jakieś jakby niedorobione bo na screenie widziałem że powinno mieć ono wszystkie blaszki a moje ma zaledwie 11 z dwudziestu blaszek... czy to może stanowić jakiś problem ?

z góry dziękuję za odpowiedź biggrin.gif (jeśli któreś kwestie były już poruszane to możecie wkleić cytaty:P)
Suboshi
Mam P4 1,6 GHz, 256 SDRAM, Radeon 9550 i karte TV Leadtek Winfast TV200Xp Expert. W jaki sposób podłączyć PS2 do mojego kompa? i jak z dźwiekiem? Czy wydajność kompa będzie miała wpływ na [lynność obrazu?
Ogór90
Szukam odpowiedniego monitora, aby podpiąć konsolę bezpośrednio do niego. Interesują mnie sprzęty 17-19". Jaka mniej więcej będzie jego cena (szukałem naprawdę długo i albo znajduję panele powyżej 20", albo takie za 2 tys)? Jeśli nie znajdę takiego za maksimum 900 zł, to daję sobie spokój, więc takie info wystarczy smile.gif
link.mk
Ej a nie wiecie, czy na takim monicie od Commodore chodzą w kolorze gry NTSC?? Bo miał bym od kogo kupić ale nie wiem czy będą gierki w kolorze chodziły tongue.gif
link.mk
Kurde może ktoś zna na to odpowiedź??
koniol21
nie beda, chyba ze kupisz konwerter pal-ntsc
WisnieR
Odkopie torchę temat gdyż myśle nad podłączeniem PS2 do Monitora. Nie posiadam tv w pokoju i nie mam zamiaru sobie kupować a granie w salonie jest męczące wink.gif Czytając powyższe wypowiedzi zauważyłem, że większość twierdzi iż jakość obrazu będzie marna. Po przeczytaniu postu jamora mam pewnie wątpliwości. Chciałbym się dowiedzieć jak to wreszcie jest. Mam zamiar kupić Tuner TV/Karte Video do PC z wejściem Svideo. Czy jakość obrazu będzie porównywalna do jakości na TV? Jakie karty/tunery byście polecali? Jestem kompletnie zielony w tym temacie.
adi9998
CYTAT(WisnieR @ 8 05 2007, 21:46) *
Odkopie torchę temat gdyż myśle nad podłączeniem PS2 do Monitora. Nie posiadam tv w pokoju i nie mam zamiaru sobie kupować a granie w salonie jest męczące wink.gif Czytając powyższe wypowiedzi zauważyłem, że większość twierdzi iż jakość obrazu będzie marna. Po przeczytaniu postu jamora mam pewnie wątpliwości. Chciałbym się dowiedzieć jak to wreszcie jest. Mam zamiar kupić Tuner TV/Karte Video do PC z wejściem Svideo. Czy jakość obrazu będzie porównywalna do jakości na TV? Jakie karty/tunery byście polecali? Jestem kompletnie zielony w tym temacie.

Dołączam się do pytania. Czy na monitorze lcd też będzie podobna jakość jak na telewizorze jeśli podłączę ps2 do zewnętrznej karty telewizyjnej złączę S-Video ?
pawel_k
kupiłem coś takiego: http://www.tinxi.de/product_info.php?products_id=445
i powiem szczerze że jest lepiej niż oczekiwałem. nie sprawdzałem na chinchach, ale na svideo na prawdę jakość jest przyzwoita. problem w tym że jak monitor dostaje obraz z komputera to jest on znacznie gorszej jakości (kolory i ostrość, po regulacjach da się pracować ale mimo wszystko już nie tak komfortowo).
co prawda teraz muszę zmienić monitor bo mam przesunięty obraz o kilka cm w prawo, a mój samsung 960bf (jakby coś to jest na sprzedaż - http://allegro.pl/item217252679_samsung_sy...ster_960bf.html ) nie ma regulacji za pomocą standardowego osd (na obudowie ma tylko przycisk power) tylko z poziomu oprogramowania zainstalowanego w systemie operacyjnym), przez co nie mogę przesunąć tego obrazu jak gram na konsoli.
ogólnie polecam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.