Shinji-kun
21 12 2005, 19:18
QUOTE(Maniek_PL @ 21 12 2005, 21:02)

ale plz o jakiś konkretny poradnik krok po kroku.jakaś strona lub coś,zebu było też jak sie połączyć z psp po przez wi-fi (jak wykryć itp.) plz o jakąś strone albo czy mugł by ktoś napisać
zeby posmigac po necie za pomoca psp wystarczy jakikolwiek, gdziekolwiek acess point, natomiast do gry przez wifi ............... tu jest nieco gorzej

grac nalezy przez xkai linka a tam konfiguracja jest inna praktycznie dla kazdego pc'ta

wiec wejdz na strone xkai'a tam jest tutorial, niestety "inglisz" included
Maniek_PL
21 12 2005, 19:31
KURDE SORY ALE NIE KAPUJE ZDEKA ;PMOZECIE POPROSTU POWIEDZIEC CO TRZEBA MIEC I CO TRZEBA DOKLADNIE ROBIC??PLZZZZZZZZZZZZZZ

ps:wystarczy karta wi-fi i dostęp do neta??? konsola sama wykryje połączenie i wsio??? a jak tak to jaka konkretnie karte mogę kupić,jaki model bo ie chce mi sie szukać na tych listach plsss
Shinji-kun
22 12 2005, 12:30
czlowieku pisze ci, ze poszukaj na poczatku tego topicu !!!!! tam butcher wsio napisal co trzeba miec, jaka karte i takie tam.... natomiast kwestia podlaczenia i konfiguracji (xkai) jest inna dla kazdego pc. Nikt ci nie napisze co i jak po kolei, bo za duzy by mozliwosci bylo

musisz poszukac nic ci na to nie poradze !!!
btw. pisz normalnie !!! nie krzycz !!!
mam problem - zawsze jak podłączam się do jakiegokolwiek AP - próbowałem w rynku, w szkole, w domu. mam connection error - mimo że czasem siła sygnału wynosi nawet 100%. Co z tym fantem zrobic?
ping182: Moze w tych ap jest blokada na maca albo cos w ten desen?
hmm nie wiem... słyszałem że PSP odbiera dane tylko w jednym z trzech trybów wysyłania chyba jest A B i coś jeszcze. Blokady na MACa chyba nie ma bo na normalnym lapku który nie jest na stałe w tych sieciach wszystko smiga w cipe
Psp wykorzystuje protokol 802.11b ale na sieciach wyzszych (np.g) tez dziala bo one sa wstecznie kompatybilne.
Na stale tzn jak? Rejestrowales go w tych sieciach czy co?
Maniek_PL
23 12 2005, 19:15
A ŻEBY KOŻYSTAĆ JEDNOCZEŚNIE NA PSP Z PRZEGLĄDARKI JAK I NETA W GRACH MUSZE MIEĆ ROUTER'A A NIE MOGE MIEĆ KARTY SIECIOWEJ WI-FI TAK?? A WYSTARCZY NEOSTRADA 128 KB/S????
Shinji-kun
23 12 2005, 22:30
co do protokolow jedna ciekawostka. U siebie w szkole lacze sie z ac bez problemu, natomiast szkolny informatyk za cholere nie moze polaczyc sie ze swojego laptoma, co najsmieszniejsze jest to nie tylko 1 laptopa, a 4 !!! TAK z 4 laptopow probowal i nic ^^ a ja z psp odrazu

wina lezy tu w tych protokolach skoro psp pracuje na g (szkolny serwer tylko na A !!), a laptopy nie wiem z jakiego powodu tylko na B

problem kolesia

mowiem wam jak z ziomka polewam jak wyjmuje psp'ka i po necie smigam, a on z laptopow takiego wala
c1n3k - działa stacjonarny komp jak i laptop - obydwa niezarejestrowane
LINK Przydatna rzecz dla ludzi chcących cieszyć się sieciowymi możliwościami PSP.
I to jest właśnie to na co czekałem. Wi-fi max obsługuje wszystkie sieciowe opcje psp. Można surfować po necie, grać w sieci itd. Ale na razie tylko znalazłem to w zagranicznych sklepach. Poczekam aż sie pojawi na allegro
A jesteś pewien, że Wi-Fi MAX obsługuje Xlinka i współpracuje z nim ? Bo póki co tego typu serwisy stanowią tak naprawdę 80% grania w sieci, korzystając z tunelowania połaczenia AdHoc.
Wejść z PSP online i surfować po www nigdy nie było problemem. Problemem było znalezienie taniego sprzętu, który pogodzi oba rozwiązania (AdHoc Xlink + online infrastructure)...
Mam takie pytanie: Czy na D-Link DWL-120 (USB) bede mógł surfować po necie?? Bo na graniu aż tak bardzo mi nie zależy, a chciałbym wejść na ogame przez psp

.
Butcher
23 01 2006, 14:55
QUOTE(krisu3 @ 22 01 2006, 11:47)

Mam takie pytanie: Czy na D-Link DWL-120 (USB) bede mógł surfować po necie??
AFAIK niestety nie. Potrzebujesz Access Pointa, w wersji hardware lub software, który "podłączy" Twoje PSP do netu. DWL-120 łączy się z PSP w trybie Ad-Hoc (lokalnie), a dzięki Xlinkowi połączenie to zostaje wypuszczone w świat i umożliwia granie z innymi - ale właśnie tylko za pośrednictwem Xlinka.
podłączyłem psp do netu i już sobie surfuje !! Teraz mam pytanie o bezpieczeństwo: co zrobić, aby uchronić moją konsolkę przed jakimś wirusem czy innym badziewiem??
A czy z kolei mogę grać przez access pointa??
Mam do wyboru takie ustawienia:
-Access Point
-Wireless Client
-Wireless Bridge
-Multi-point Bridge
-Repeater
BlackHawk
20 02 2006, 20:44
Witam... ja to sie już pogubiłem... czy żeby mieć w psp internet to musze mieć włączony komputer? Żeby pograć na psp online to musze też mieć włączony komputer? Czy działa to tak bez włączania? Pomóżcie mi bo ja to już nie wiem kompletnie... jak wszystko musi być powłączane... to moge sobie neta przejzreć na kompie:/
@BlackHawk jeżeli masz neo i włączasz ją ręcznie po włączeniu kompa, to tak, dopiero wtedy sygnał WIFi jest wysyłany przez urządeni, które do tego posiadasz. Jeżeli zaś masz serwer w swojej sieci, ze swichem WiFi lub Router WIFi, to bezprzewodówke masz na okrągło.
BlackHawk
23 02 2006, 17:26
aha... czyli ja mam zwykłe łącze(?) Wystający kabelek ze ściany... Co podpiety jest do karty sieciowej w komputerze. Czy wtedy też działa bez właczonego komputera? Wybaczcie za moje naiwne pytania ale nie orientuje sie za bardzo w tym

. Licze na odpowiedź

.
BlackHawk
23 02 2006, 17:32
A no i mieszkam w 10 pietrowym bloku... moze jakiś nadajnik WiFi jest gdzies tu... wtedy bez zadnych abonametów sie załapie?!
QUOTE(BlackHawk @ 23 02 2006, 17:26)

aha... czyli ja mam zwykłe łącze(?) Wystający kabelek ze ściany... Co podpiety jest do karty sieciowej w komputerze. Czy wtedy też działa bez właczonego komputera? Wybaczcie za moje naiwne pytania ale nie orientuje sie za bardzo w tym

. Licze na odpowiedź

.
Kabelek podpinasz do routera z wbudowanym lub podłączonym access pointem.
A no i mieszkam w 10 pietrowym bloku... moze jakiś nadajnik WiFi jest gdzies tu... wtedy bez zadnych abonametów sie załapie?!
Nie bardzo. Nawet jeżeli jest jakaś sieć to sygnał może być słaby lub sieć może być zabezpieczona.
A na przyszłość używaj opcji edytuj.
Evil-13
23 03 2006, 18:41
A jest mozliwe granie w necie bez tych xlinkow i innych codow?
Butcher
28 03 2006, 09:04
Granie w "prawdziwym" necie wymaga gier z trybem online Infrastructure, a tych nie ma zbyt wiele. Twoje PSP musi mieć wtedy dostęp do netu przez router lub access point Wi-Fi - innymi słowy: jak możesz przeglądać www na PSP, to możesz i grać.
Drugim wyjściem jest połączenie PSP lokalnie (Ad-hoc) z PC przy pomocy taniej karty Wi-Fi (odsyłam do pierwszego posta w temacie), a program Xlink na PC połączy Cię poprzez internet z innymi Graczami, którzy robią to samo co Ty. Wtedy możesz grać w tytuły posiadajace opcję online Ad-Hoc, a to 90% dostępnych gier.
nightmare212
28 03 2006, 14:38
dobra niech ktoś mi wytłumaczy pewną rzecz
gdy ustawiam psp żeby zrobić new conection biore i mi wyłapuje kilka access point-ów i niech ktos mi powie co to są te security i jak je się konfiguruje
bo za każdym razem jak prubuje to zrobić to wyskakuje mi błąd("an internal error has occurred(80110404)")
a ja bym prosił o pomoc

mam psp 2.0, mam dostęp do laptopa wyposażonego w kartę wi-fi broadcom 802.11g sieciowy adapter na PCI (bez zadnych antenek) i podpietego do tego kompa neta z cieci lokalnej przez kabel do zwykłej karty sieciowej.
właczam te wi fi w laptopie szukam na psp i mi wyskakuje ze nie wykrył zadnego access pointa

szukałem w róznych ustawieniach sieci, tej karty ale tam nie ani słowa o AP. coś trzeba konkretnego ustawic aby ta karta działała jak access point?
help very needed
O ile dobrze mi się wydaje, to Twoja karta jest tylko odbiornikiem. Nie ma ona możliwości wysyłu sygnału, a jedynie odbioru.
no własnie tez mi sie tak wydaje, cóz trudno, dzięki za cynk, jakby była jakaś mozliwość zrobienia z niej access pointa i ktos coś o tym wie to niech napisze, pozdro
hmm, a dodałeś adres MAC swojego PSP do laptopa ?
QUOTE(ShtaS @ 30 03 2006, 13:37)

hmm, a dodałeś adres MAC swojego PSP do laptopa ?
hhmm, nic nie dodałem myślałem ze laptop ma go widzieć po prostu, nawet nie wiem gdzie to wpisać zresztą nigdzie tam nie było nic o macu, napisz o co comon
możliwe, że nie mam racji bo publiczne hotspoty działają bez dodawania żadnego maca lecz ostatnimi czasy kumpel kupił sobie karte wi-fi i właśnie potrzebne było w ustawieniach (bodajże tej karty) wprowadzić MACA mojego pspka. Jutro do niego zagadam i powiem ci gdzie on to dokładnie wpisywał. Istneiej równiez możliwość, że tak jak mówili przedmówcy, twoja karta nie pozwala tworzyć acces pointów, no ale zobaczymy : )
No ja mam RADJÓWKE 512 i karte D link przez którą mi idzie net.
Czy da rade na tym grać?
_Blaze_
12 05 2006, 05:25
QUOTE(wrog @ 27 12 2005, 19:09)

LINK Przydatna rzecz dla ludzi chcących cieszyć się sieciowymi możliwościami PSP.
Mam co do tego pytanie.... W tej chwili mam tylko laptopa z ktorego lacze sie w netem poprzez hot spoty. Jezeli kupie ten sprzet to wymaga on podlaczenia do netu czy tylko konfiguracji i sam tworzy access point? Jezeli ta druga opcja to od razu to biore
Czy Linksys WRT54G byłby odpowiednim wyborem? Chodzi mi ofkoz o granie onlinie i surfowanie po necie.
A może jakiś inny tańszy router sprawdzony i pewny byście polecili?
Butcher
17 05 2006, 08:18
Linksys jest jak najbardziej OK, bawiłem się nim. Możesz też poszukac tańszych routerów/AP, np. D-linka. Jak chcesz podpiąć PSP do netu, a nie musisz się trzymać listy kompatybilności Xlinka, to każdy powinien być dobry, ale warto zainwestować w coś firmowego i sprawdzonego.
Blaze19 : nie bardzo rozumiem Twoje pytanie... WiFi MAX wymaga instalacji na PC z dostępem do netu - sam tworzy AP. Pytanie tylko jakiego typu podłączenia do netu wymaga (jeśli w ogóle jest wybredny) - czy np. stałego łącza, czy Twoje okazjonalne wizyty na hot-spotach moga mieć tu znaczenie, np. przy konfiguracji WFM. Ciężko wyczuć, musisz poszukać opinii o nim na necie.
Chodzi mi o to, żeby NDSik też współpracował z routerem... bo nastepny zakup to wlasnie ta konsola. Butch Linksysa dałoby się skonfigurować i do NDSa?
Taki maly oftop - czy WiFi MAX wspolpracuje tez z X360?
VascoDa
30 05 2006, 23:51
Przeczytalem na kilku forach zachodnich zeby nie kupowac WiFI Max bo roznie bywa z instalacja a niewiele drozej mozna miec normalny router WiFi niczym nie ograniczony. Lista zadowolonych z WiFI Max jest tylko troche dluzsza niz tych zalamanych ze cos tam im nie poszlo.
Ja sam zrezygnowalem z kupowanie tego, chociaz na pocz. napalilem sie.
Jakie jest najtańsze rozwiązanie oprócz wifi maxa, aby móc grać przez sieć i przegladać strony www?? Mile widziane jakieś linki (sklepy albo allegro)
Butch, Tobie najbardziej ufam i do Ciebie skieruję swoje pytanie. Czy WiFi-MAX pozwoli mi na 100% korzystanie z giercowania on-line i surfowania po necie? Wielkie dzięki za odpowiedź.
po pewnych problemach z konfiguracja(wynikajacych z mojej nieuwagi )smigam po necie i gram w socoma oraz syphona bez problemowo!!!("wi-fi dongle" podpiety pod usb w laptopie z modemem tez na usb od tepsy... Polecam
krilluch
16 06 2006, 15:34
Mam kilka pytan dotyczacych grania po sieci na PSP. Mam zamiar nabyc te konsole, jednak mam troche watpliwosci. 1. Zalozmy, ze mam juz PSP z gra obslugujaca zabawe online (bedzie to SFA3). Znalazlem hotspot w danym miescie. Siadam sobie wygodnie, wlaczam PSP z gra, wybieram opcje online i juz? Czy jak to wyglada? 2. Czy sa duze lagi, jezeli chodzi o taka gre? Na razie chyba tyle mi starczy informacji. Z gory dziekuje za odpowiedz.
wybieram opcje online i juz?
Nie wiem jak to jest w hotspotach i moze sie laczy w nich automatycznie samo, ale jak mam na chacie siec Wi-Fi, to trzeba bylo napierw skonfigurowac polaczenie zeby moc cokolwiek z siecia robic na PSP.
MichAelis
17 06 2006, 15:30
QUOTE(krilluch @ 16 06 2006, 16:34)

Mam kilka pytan dotyczacych grania po sieci na PSP. Mam zamiar nabyc te konsole, jednak mam troche watpliwosci. 1. Zalozmy, ze mam juz PSP z gra obslugujaca zabawe online (bedzie to SFA3). Znalazlem hotspot w danym miescie. Siadam sobie wygodnie, wlaczam PSP z gra, wybieram opcje online i juz? Czy jak to wyglada? 2. Czy sa duze lagi, jezeli chodzi o taka gre? Na razie chyba tyle mi starczy informacji. Z gory dziekuje za odpowiedz.
Zalezy od hotspota. Pierwsze musisz sie dowiedziec czy jest darmowy i na pewno trzeba bedzie skonfigurowac polaczenie co jest dosc proste.
Butcher
20 06 2006, 10:26
QUOTE(freak.4 @ 4 06 2006, 21:21)

Czy WiFi-MAX pozwoli mi na 100% korzystanie z giercowania on-line i surfowania po necie? Wielkie dzięki za odpowiedź.
Pozwoli, bo do tego został stworzony, ale równie dobrze możesz wybrać porządny ruter, ze wsparciem technicznym, znany, sprawdzony i polecany przez wielu userów. MAX to na ich tle bardziej ciekawostka, gadżet skierowany do posiadaczy PSP - opis znajdziesz w PE#107.
freak.4
20 06 2006, 17:05
QUOTE(Butcher @ 19 06 2006, 23:26)

(...) gadżet skierowany do posiadaczy PSP - opis znajdziesz w PE#107.
Ta, nie ma jak to reklama własnego pisma ;P Eh, kupię dopiero dzień przed wyjazdem żeby mieć coś do czytania w pociągu. Jak kupię dziś czy jutro to wchłonę PE w jedna noc. Nieprzespaną noc.
hej butcher jaki router polecasz dobry i tani

taki dla przeciętnego gracza

bo chcę grać sobie na moim psp'ku bez włączonego kompa
Butcher
20 06 2006, 20:25
Sam używam Linksysa WRT 54GC - obsługuje także Wi-Fi na X360 (a nie każdy jest kompatybilny). Jeżeli chcesz tylko do PSP to cokolwiek tej firmy albo np. D-Linka - Allegro jest zasypane tym sprzętem. Jeśli masz Neostrade, to kup jakiś modem z ruterem żeby podmienić ten od Tepsy i będziesz miał 2 w 1.
Jak rozumiem to:
http://www.apollo.pl/store/show_detail/b64...ua3N5cw==/15493sprawi że będe mógł grać przez net zarówno na PSP jak i na X360?
Butcher
21 06 2006, 08:05
Dokładnie tak - tego modelu używam zarówno z PSP jak i z Xbox 360 Wireless Adapter.
Ok dzięki niedługo zamawiam te router jest (pipi)

i tani
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.